Yri juicht niet meer voor Holland

Het is mei en ik ben in Cyprus. Genietend van een welverdiende vakantie ben ik op zaterdag 22 mei in de hoofdstad Nicosia op zoek naar een plek om de Champions League finale te bekijken. Na wat rond te vragen blijkt een bepaalde kroeg dé sportkroeg van de stad. Met een beetje geluk zou ik Konstantinou of desnoods Joost Broerse, onze landgenoot tegen kunnen komen. Dat werd me althans voorgespiegeld door de taxichauffeur. Helaas blijkt dit praatje alleen om de fooi te gaan, want de bar is een armoedige tent en ik denk dat Broerse hier werkelijk nog nooit is geweest en hier zeker nooit zou komen.

De wedstrijd loopt zoals te verwachten is, namelijk Internazionale met een catenaccio variant tegen een onmachtig Bayern München. In de kroeg is de enige die een beetje leven in de brouwerij brengt een Italiaan die op zijn gezicht zwarte en blauwe verf heeft. Hij is natuurlijk door het dolle heen, maar verder blijft het opvallend rustig. Afgezien enkele Engelse toeristen wordt de kroeg verder bevolkt door Cyprioten.

Terwijl ik dus rustig mijn KEO biertje drink, raak ik in gesprek met een Cypriotische Griek die de naam Yri draagt. Ik vertel dat ik uit Rotterdam kom en voor Feyenoord ben, over Charisteas en dat er in Nederland wat lacherig over hem gedaan wordt. “In Griekenland niet, daar is hij door het EK in Portugal in 2004 een held.” Hij spreekt zijn bewondering uit voor Arjen Robben en Wesley Sneijder, en toch ook wel voor Louis van Gaal: “Hij is een beetje raar, maar wel een goede coach”. Yri blijkt een hartstochtelijke fan van Arsenal te zijn en vooral over Robin van Persie kan hij maar niet ophouden.

Al snel gaat het gesprek over het WK 2010. Yri denkt dat Griekenland niet ver zal komen, al zitten er wel wat goede spelers bij de selectie. Onder deze ‘goede spelers’ vallen wat hem betreft vooral Georgios Samaras, Theofani Gekas en de op Cyprus spelende Christos Patsatzoglou. Het Nederlands elftal ziet hij als één van de outsiders. Een goede aanval, maar een matige verdediging. Als ik hem vraag of hij ook fan van het Nederlands elftal is, valt hij wat stil en wordt zijn blik grimmiger. “Luister, ik mag jou en ik ben altijd een supporter van mooi voetbal en dus Ollandia geweest. Maar nu niet meer. Dat mag en dat kan ik helaas niet meer.”

Van mijn stuk gebracht door deze bizarre ontboezeming en plotselinge omslag van stemming, is het mijn beurt om stil te vallen. Is dit diezelfde man die zojuist Van Persie en Sneijder aan het bewieroken was? Met wie ik een rustig en vriendelijk biertje aan het drinken was?

Yri gaat dan door: “Het komt door meneer Hiddink. Ik vind hem een goede trainer maar hij had nooit coach van Turkije mogen worden. Hoeveel geld hij daar ook gaat verdienen.” Ik probeer hier wat tegenin te brengen, maar Yri gaat alweer verder. “Ik haat Turkije, idioten zijn het. Komen hier zomaar binnen vallen, denken dat ze kunnen pakken wat ze willen. Sorry, sinds het bondscoachschap van Hiddink kan ik niet meer voor Ollandia zijn. Mijn trots en mijn haat voor Turkije zitten dat in de weg.”

Als ik vertel dat ik hier toch wel geschrokken van ben, vraagt Yri me of ik niet over iemand zo denk? “Heb je geen aartsvijand? Die je met je hele lichaam en geest haat?” Ik leg uit dat Ajax dé concurrent is en dat ik zeker heb gelachen toen ze geen kampioen werden, maar ook dat ik vrienden heb die voor Ajax zijn. “Ik vind dat niet te vergelijken”. “Zijn er wel eens rellen geweest tussen Feyenoord en Ajax?,”vraagt Yri op zijn beurt. Als ik zeg dat dit wel het geval is, maar probeer uit te leggen dat dát anders is, onderbreekt hij me bruusk. “Dan ben je al halverwege, vriend. Dan ben je al halverwege..”

Terwijl ik na de wedstrijd terugloop naar de taxi standplaats denk ik over de plotselinge boosheid van Yri. Haat is van alle tijden en van overal maar het plotselinge karakter van die woede verbaast me. Het feit dat hij enkel en alleen door Hiddink niet meer voor Nederland kan juichen vind ik ongelooflijk. Ik ben verbaasd over dit vriendelijke vakantieparadijs, waar er onder de oppervlakte blijkbaar nog heel wat onverwerkte trauma’s broeien.

De situatie hier op Cyprus ís natuurlijk anders dan in Nederland. Een land en een stad verdeeld door een gedemilitariseerde zone. Met een vliegveld dat hierdoor al sinds de jaren 70 leegstaat. Een land waar een heel Turks toeristisch dorp verworden is tot een spookstad. Een land waar je tot vorig jaar de grens niet zomaar kon oversteken. De haat tussen Griekenland en Turkije hier in Cyprus gaat ver. Ik overtuig mezelf ervan dat dat in Nederland veel minder is. Andere geschiedenis, andere situatie. Toch ben ik me bewust van de blinde haat, vooral in Rotterdam ten opzichte van Amsterdam. Ik voel het in de havenstad overal om me heen. Ik denk aan de haat van Feyenoord en eigenlijk alle andere clubs tegenover Ajax. Ik denk ook aan mijn eigen ‘haat’ tegenover de Amsterdammers, wat ik altijd probeer te verantwoorden met het feit dat ze inderdaad zo arrogant zijn en Feyenoord altijd van ze verliest.

En moet ik denken aan die laatste zin van Yri. “Dan ben je al halverwege, vriend.” Ik hoop dat het hier nooit zover komt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 53 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

71 reacties (laatste reactie door Alex8Ajax)

ik vind het ook erg apart dat mensen zo denken, maar aan de andere kant kan ik het in dit geval wel begrijpen. alles wat met turkije te maken heeft haten die mensen zoo intens, dat is voor ons niet te omschrijven..en ik vind ook dat het never nooit niet vergeleken mag worden met de rivaliteit tussen ajax en feyenoord, weant dit conflict heeft natuurlijk veeeel meer in de aarde dan alleen voetbal..maar dat beseft de schrijver gelukkig ook..

5 juni 2010 om 17:44

Je hebt ook turkse cyprioten dus je hebt haat tussen elkaar daar, want die haten de Grieken juist. Er wonen niet alleen Grieken hoor! Dus je moet geen conclusies trekken van dingen waar je nieteens verstand van hebt Ilja21.

@: Mooi stukje, goed onderwerp over Ajax/feyenoord.

Heerlijk stuk, 5 onbetwiste sterren.

Een heerlijk artikeltje voor op de zaterdagochtend. Zo zou ik jouw stuk willen omschrijven. Toen ik de inleiding begon te lezen over de Champions League had ik er eigenlijk niet veel zin in, want ik vond de finale zelf niet heel interessant vanwege de speelwijze van Internazionale én Mourinho (waar ik echter heel veel respect voor heb). Gelukkig voor mezelf ben ik doorgelezen en heb ik erg genoten van jouw stuk.

Je gaf al aan dat Cyprus een vriendelijke landje is en dat blijkt ook maar weer uit de houding van deze Yri. Jullie raken zomaar aan de praat en dat gebeurt volgens mij niet heel vaak in de buitenland dat je uren met zo'n persoon aan het praten ben (ook al heb ik zelf ook mijn ervaringen xd). Althans ik ga uit van uren, want je hebt behoorlijk wat informatie onthouden en neem aan dat dit waarschijnlijk niet alles is geweest.

In ieder geval kan ik het zeer zeker wel begrijpen hoe deze man denkt. Absoluut. Voor Grieken is Cyprus als hun eigendom en dat Turkije dan maar de helft 'overneemt' zal bij veel Cyprioten en Grieken in het verkeerde keelgat geschoten zijn, en terecht. Dit zijn geen zaken als 'ik krijg een euro te weinig terug van de bakker' momenten. Je land wordt gewoon bezet en wanneer dan een persoon uit het een ander land dat jij supportert bij de aartsvijand gaat werken wordt dit zeker wel gezien als verraad. Ik denk dat voor de mensen op Cyprus en de Grieken daar wel enigszins valt te vergelijken met een situatie uit de periode 1939-1945. Het was toen als Nederlander toch ook ondenkbaar voor de Duitse bezetter te gaan werken.

Zo raar is het dus nog niet dat deze Yri hier zo over denkt. Had ik in zijn positie gezeten dan had ik waarschijnlijk dezelfde mening gehad. Verder ben ik het ook niet eens over de aanstelling van Hiddink bij Turkije (maar dat is een andere discussie. Toppie artikeltje alweer . 5 sterren.

6 juni 2010 om 11:25

Als je genoeg info weglaat, dan kan je alles goed begrijpen. Je moet je maar eens beter verdiepen in wat er gebeurd is in de aanloop naar de Turkse invasie van Cyprus in plaats van Turken af te doen als de grote boosdoener en de Grieken als slachtoffers.

Ik vind het een prachtig stuk. Dit is een heel gevoelig onderwerp zowel in Turkije als in Griekenland. Mijn ervaring is toch anders toen ik met Turkse vrienden naar een Grieks eiland ging was iedereen heel aardig tegen elkaar en absoluut geen haat maar juist meer broederschap tussen de Grieken en Turken maar jouw ervaring is dus kennelijk anders.

On: Ik vind het heel mooi dat je de haat daar verbindt met de haat hier in Nederland en dat je ook een verwijzing maakt naar dat het uit de hand kan lopen.

Nogmaals prachtig stuk. Ga alsjeblieft door met schrijven......

6 juni 2010 om 19:50

Ik heb over dit onderwerp niet zoveel verstand, maar van wat ik lees denk ik dat de haat tussen Grieken en Turken vooral op Cyprus groot is! En dat de haat tussen Grieken in Griekenland en Turkije dus wel minder is.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik net zoals Dutchmen zoiets had van: wat kan je in hemelsnaam voor iets boeiends schrijven over de CL finale.
En ook ik ben blij dat ik heb doorgelezen.
Het is een onderwerp wat (nu ik er achteraf over nadenk) me eigenlijk helemaal niks kan schelen, maar toch heb ik dit artikel in een zucht doorgelezen, en was mijn senseo apparaat al 5 minuten ''gebruikklaar'' voordat ik deze daadwerkelijk aanzetten.

Een geweldig stuk, en dat vooral omdat het heerlijk geschreven is, en dus te lezen.

De column zette me aan tot nadenken.
Missie geslaagd dus!

Geweldig stuk kerel.
5/5

Wauw, prachtige column, ik heb genoten tijdens het lezen, je gebruikt topargumenten, en brengt het probleem tussen Griekenland-turkije goed in kaart, wel een column die je doet nadenken, ga zo door kerel!

Uistekend stuk. Slechts 1 puntje van kritiek; als je een leuke kroeg in Nicosia had willen vinden om voetbal te kijken had je mij ff een berichtje moeten sturen

En let ajb niet op mijn beoordeling van maar 1 ster. Ik had 5 sterren willen geven, maar wist niet hoe het werkte. Dacht dat je bij 5 sterren alle voorgaande sterren moest aanstippen

schitterend stuk, 4 sterren.

Geweldig stukje, gaat over veel meer dan het WK, maar ook over haat, die je kan verblinden. Zet iedereen wel tot het nadenken lijkt me.

ik heb een tijdje niet ingelogd op deze site gewoon vanwege het feit dat ik niet de behoefte had om te reageren maar hoe jij deze situatie omschrijft en beschrijft over een gebied in europa waar niet veel mensen veel overweten vind ik mooi.zonder je eigen afkeuring tegenover turkije of Griekenland er doorheen te laten komen dat vind ik mooi 5/5.

Aangrijpend stuk en mooi geschreven. Stuk gaat niet helemaal over voetbal, maar ook over andere dingen in het leven. Titel vaag, maar werd goed duidelijk tijdens het lezen.
5/5

Heel mooi stuk!

5 sterren!

Mooi om te lezen even ingelogd omdat je de 5 sterren verdient en om de ''per ongeluk 1 ster'' van hierboven wat te verdoezelen

mooi stuk!
goed het beeld in cyprus weergegeven.

Prachtig stuk. Goede schrijfstijl. Erg interessant onderwerp. Ik kan mijzelf met mijn achtergrond ook vinden in de woorden van Yri (tov iets anders dat wel). Kreeg zelfs een beetje kippenvel op het eind.

fantastich stukje

geweldig gedaan echt alles hoop dt je nog meer van dit soort artikeltjes maakt

Het is heel erg goed geschreven. Maar kunnen we dit een column noemen? Wat wil je nou zeggen? Dat Hiddink het fout doet door naar Turkije te gaan? Of gaat het over de haat hier in Nederland? Gaat het alleen om de laatste zin? En is de rest van het verhaal onzin? Ik vind dit meer een leuk verhaal voor in een tijdschrift of iets dergelijks. Een verhaal...

Ik sluit me aan bij Respect2al. Het is een leuk verhaaltje. Maar verder niet. Terwijl het de bedoeling is om over een club of land écht iets te gaan vertellen, over het voetbal. Dit is een soort van verslag met een gesprek met Yri. Opeens begin je dan over Feyenoord-ajax. Je kan best goed schrijven maar dit is niet echt iets voor Clubexperts.

8 juni 2010 om 22:38

Van mij mogen dit soort columns veel vaker. De zaken achter het voetbal, de mensen etc.

Bravo! Het was erg leuk om het zo door te lezen. Ik wou stoppen, maar toen ik zag dat het verder ging dan de Champions League las ik toch door. Het is inderdaad een leuk stuk, maar ik begrijp niet precies wat je naar boven wilt halen. Het is net een verhaal over jou en ene Yri die je hebt ontmoet op Cyprus. Het is een 'voetbalgesprek' tussen jou en deze Cyprioot en het gaat van de ene over het andere, en dat is het...er komt niets naar boven! Was dit een soort stuk bedoelt om te zien of Cyprioten voor Nederland zijn? Te onduidelijk.

Maar buiten dat allemaal, is het goed geschreven, loopt lekker vlot en het weerspiegelt de gedachten van een Cypriotisch-griek over de Turken. Het zijn immers dezelfde gedachten die een Turk ook heeft over de Grieken, dus er is veel spanning tussen deze twee. Alleen gaat voor mijn gevoel de gevoelens van Yri iets te ver. Dat hij Nederland niet mag omdat Hiddink als bondscoach aanwezig is bij Turkije slaat nergens op. Hiddink heeft niets gedaan, hij is gewoon een professioneel die z'n werk doet.

Ach ja, zo zijn de Grieken. Friendly on the outside, while Hatred boils in the inside.

prachtig stuk
jammer dat mensen zo over elkaar denken...

Hehe, eindelijk een toegankelijk stuk. De onderwerpen van jou andere stukken vond ik vaak niet echt interessant.

Goed onderwerp, leuk geschreven! Top stuk!

Geweldig stuk!!!

5 sterren

Goed geschreven en ik heb mijn aandacht niet verloren het was echt interessant. Je hebt met voetbal een probleem openbaar gemaakt voor veel mensen denk ik.

Geweldig stuk!

*****

Geweldig stuk! Leest gemakkelijk en lekker. Zo zie je maar dat de haat in ons kikkerlandje tussen supporters groepen eigenlijk niet eens zo groot is vergeleken met andere landen. In dit soort landen spelen hele andere dingen een rol om de haat!

Wauw, meestal reageer ik niet op column, maar op deze maak ik een uitzondering. Wat een geweldig stuk amigo. Geen enkel stuk waar mijn aandacht verslapte.

Keep up the good work!!.

vg,

5 sterren!

Ik lees nooit een collumm uit, maar die va jou wel.

Maak er binnenkort nog eens paar aub!!!

Top!!! Gr. Fries

Die Yri is trouwens een man met prachtige filosofische uitspraken. De opmerking 'dan ben je al halverwege' vind ik een hele indrukwekkende en eentje die mijzelf ook doet nadenken.

8 juni 2010 om 22:45

Wat raar dat je maar één ster geeft voor deze beste man. Het is toch echt een hele leuke stuk, maar je zegt nergens wat je er zo slecht aan vind? Heb je per ongeluk maar een miezerige sterretje gegeven of hoe zit dat?

9 juni 2010 om 15:08

Wel raar dat je niet even naar zijn eerdere reactie kijkt waarin hij zegt dat hij per ongeluk 1 ster heeft aangeklikt...

Geweldig mooi stuk. 5 sterren

Toch maar even ingelogd op zondagmorgen om te stemmen, want het is weer een super stuk!

Dit stukje is echt zo geweldig, waarom kan ik niet meer dan 5 sterren geven...?

Mooi stukje en helaas is het al halverwege in dit land.

Goed stuk. Het leest makkelijk weg en ervan uitgaande dat jij je punt wilt maken over de onnodige haat hier in Nederland heb je de lezer wel aan het denken gezet. 5 sterren

mooi verhaal. Jij komt wel interessante mensen tegen als je ergens in de kroeg zit. Eerst die voetballer, toen de Noord-ier en nu een Cyprioot met een mening. Volgens mij verzin jij die verhalen gewoon

Het is toch een andere situatie. Het is een conflict tussen 2 landen, misschien wel 2 volken wat wel iets langer teruggaat dan de haat en nijd tussen Ajax en Feyenoord. De rivaliteit tussen bijvoorbeeld Servië en Kroatië of inderdaad Griekenland en Turkije kun je ook niet vergelijken met de rivaliteit tussen Duitsland en Nederland of Nederland en België. Er hebben in de Balkan en op Cyprus soldaten tegenover elkaar gestaan en daar zijn (vooral in de Balkan) gruwelijke dingen gebeurt. Voordat de haat echt afneemt moeten er eerst een paar generaties over heen gaan.

Je hebt me wel gemotiveerd om de finale van Roland Garros te laten voor wat het is en op internet mijn geheugen op te frissen over de Cypriotische kwestie. Daarom heb je wat mij betreft wel 5 sterren verdiend.

6 juni 2010 om 20:42

Zelfs al heeft hij het hele stukje verzonnen, dan blijft het een uitstekende column.

5 sterren komen je richting uit.

heel goed stuk 5 sterren

Perfect artikel, ga zo door!

De enige reden dat ik de column las, was omdat ik jouw naam eronder zag staan.
En je hebt me wederom niet kunnen teleurstellen.

5/5!

netjes geschreven! leest goed weg.
chapeau!

Geweldig Stuk MAN 5 sterren

Verdient zeker 5 sterren dit verhaal!

Mooi stuk. Vind het lekker opgebouwd

Goed en vlot gechreven, leest daardoor makkelijk weg!
Ook een leuk onderwerp!

Super stuk zeg.. Niet zo'n standaard column boordevol chlichés en open deuren.. Respect

Blinde haat, je komt het overal tegen. Als aartsvijanden als Griekenland en Turkije na jaren weten in te zien dat het ook anders kan is er wellicht ook hoop voor anderen. Je moet er wel voor open staan.
Zo kent het Grieks genoeg Turkse woorden en dezelfde eet- en drinkgewoonten.

De kwestie Cyprus is nog niet opgelost, maar de wil is er, dat is het allerbelangrijkste.
Een plezierig artikel, die de grenzen van het voetbal overstijgt. Mission accomplished wat mij betreft!

Heb me toch maar ff ingelogd. Prachtig stuk, zeker 5 sterren waard.

heerlijk stuk om te lezen, je brengt het probleem goed aan de orde. En laat duidelijk je verbazing merken. Erg mooi stuk 5 sterren

Echt een fantastisch stuk; je hebt mooi de rivaliteit tussen clubs in NL tegnover de rivaliteit in het buitenland (cyprus, Turkije en Griekenland) beschreven. Ook de mooie uitspraak van Yri zet me aan t denken. Ook geen (of weinig) spel-/zinsfouten, in ieder geval niet storend, alhoewel ik geen expert ben in Nederlands natuurlijk...

Simpelweg 5 sterren!!

Mooi stukje, jij maakt veel mee op je vakanties! Ben jaloers zeg!

Wederom 5 sterren voor dit prachtige verhaal,

ga zo door!

Een van de weinige stukken hier die ik zonder onderbreking, aan één stuk door met plezier gelezen heb. Leuke schrijfstijl en een leuke anecdote, met een mooie morele boodschap. Five stars!

Leest lekker weg, goed geschreven, goede boodschap. 5 sterren voor mij

Heel goed stuk, Van begin tot eind leuk om te lezen en hele goede koppelingen van de haat daar naar de rivalideit tussen rotterdam en amsterdam

Een van de drie, zo niet het beste stuk dat ik heb gelezen.
Het klopt gewoon, goed opgebouwd. Niet te veel opsmuk maar wel zeer verzorgd. Prachtig. Én een interessant.

Sterk, goed geschreven, alle vijf sterren waard!

Leuk stukje. Ook al denk ik dat het grootste deel van het varhaal fictie is maakt dat niet eens uit. De boodschap is duidelijk. Wel een aparte opening, van CL finale naar een statement over haat via een lange discussie. Achteraf klinkt het een beetje vergezocht vind ik, maar tijdens het lezen vond ik het wel zeer boeiend.

8 juni 2010 om 20:54

Wat is de boodschap precies? Grieken haten Turken, Feyenoorders/rotterdammers haten Ajax/amsterdam. Twee dingen die al lang bekend zijn en die totaal niet te vergelijken zijn, zoals de schrijver zelf ook min of meer aangeeft.

Beste die ik ooit op Voetbalzone heb gelezen, hulde!

Heel erg mooi stuk. Mooie vergelijking getrokken tussen hier en daar.

In een bar met een barman praten en dan vervolgen zijn uitspraken verwerken in een column...? Als de beste man nou iets te melden had ook op maar enige wijze bijzonder is dan was het nog te begrijpen. Maar iedereen is wel op de hoogte van de situatie daar en zo zijn er wereldwijd nog wel 100 te noemen. Als je nou een discussie met hem verwerkt over waarom hij ten eerste alle Turken over één kam scheert en ten tweede waarom hij een keuze van één Nederlander verbindt aan het wel of niet supporteren van Oranje...

8 juni 2010 om 19:18

het gaat er niet om of je het eens of oneens bent met de inhoud.

prima stuk, heerlijk geschreven, leest goed weg en geeft prachtig andere culturen weer.schrijf meer wat!

Fantastisch stuk om te lezen,
heerlijk geschreven!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren