Big two: the phantoms of the opera

Sidderend van angst kijken ze toe, het publiek is in angst gehuld. Bang voor wat gebeurt, angstig voor wat komen gaat. Het theater zit vol, het kaartje was z’n prijs waard en iedereen genoot. Genoot, want het genieten is voorbij. Waar genieten een pre is in het theater, daar is het nu niet meer dan angst. ‘Prins plezier’ is opzij gezet en nu is het de angst die regeert. De angst regeert en het is een onbekend ‘phantom’ wat hem heeft geïntroduceerd. In flits was hij daar, viel een acteur aan en was weer weg. Niemand weet waar hij vandaan kwam, niemand weet waar hij is. Er lopen bange brekebeentjes op het podium, achtervolgd door een sluimer van angst.

Een dodelijke combinatie. Want wanneer duikt hij weer op? Wanneer is het de angst die weer wordt gerechtvaardigd doormiddel van een dodelijke aanval van achter? Zij op het podium weten het niet, zij die de theaterbanken vullen weten het niet. De voorstelling gaat door, lichtelijk zenuwachtig worden de goeie performance doorgezet en de groep acteurs weten zich te herpakken, met een schuin oog richtend op het onbekende. Maar het schuine oog blijkt niet optimaal te werken, hij is weer dreigend, zijn aanwezigheid wordt weer gevoeld. De bange acteurs beginnen minder te spelen, de stoere en heldhaftige peppen de ‘mietjes’ weer op. Ze worden weer opgepept door die onderbetaalde harde werker, met een kleine bijrol. Zij hebben die mietjes zo hard nodig, voor hun is het publiek naar het theater gekomen. Zij kunnen de voorstelling tot een magisch niveau doen stijgen en er zo voor zorgen dat ook de acteurs met een bijrol beroemd gaan worden. En dat hun onderbetaalde hongerloontje wordt aangevuld met een bonus.

Alleen daar is hij weer; het phantom duikt weer op, weer een topacteur geveld, het is de tweede. En de stoere kerels pikken het niet langer. De man die een waterdrager speelt, is er klaar mee. De houthakker op de achtergrond kookt van woede. Hun ‘pareltjes’ worden niet weer gepakt. Dat wordt afgesproken. De waterdrager en de houthakker zullen er voor zorgen dat het publiek niet meer in angst zal hoeven te kijken. ‘The phantom of the opera’ zal worden uitgeschakeld. Maar wie is dit phantom nou eigenlijk? wie is deze koelbloedige, nietsontziende beul? Allereerst maar eens kijken naar het woord phantom. Het betekend geest, hij kan dus allerlei gedaantes aannemen en dus kan hij verschillende personen zijn. De definitie voor mijn phantom is een verdedigende middenvelder. Als ik iets specifieker zou moeten zijn: Roy Keane. Vraag Alf-Inge Haaland maar naar zijn phantom, naar zijn ‘moordenaar’ en hij zal je Keane geven als naam, zijn knie tonen als bewijs.

De topacteurs zijn erg blij met de mentaliteit en de vechtlust van hun ‘onderdanen’, vandaag uitgebeeld als waterdrager en houthakker. Want zonder die twee kunnen de stylisten niet excelleren. Zonder houthakker Nigel de Jong is het een stuk minder makkelijk voor Arjen Robben om de grote ster te zijn, om beslissend te zijn. En waterdrager Mark van Bommel sleurt veel, werkt hard, zodat sterren als Robin van Persie en Wesley Sneijder hun kusten kunnen vertonen.

Het phantom duikt weer op. Opnieuw schrikken de ‘grote namen’ die op het toneel staan: Arjen Robben, hij duikt weg. Robin van Persie, hij schrikt. Het zijn de groten die normaal gesproken de ‘show stelen’. Het zijn de acteurs met bijrollen die de show gaan redden. De Jong, hij speelt een houthakker en hij bewijst het, het phantom wordt met een korte harde tackle uitgeschakeld en het hij wordt ontmaskerd: Het phantom is Gennaro Gatusso, in dienst van een ander toneelgezelschap, eentje uit Italië.

Hij was op een missie. Waar het bij dit toneelgezelschap door louter brekebeentjes en stylisten het phantom een breker bleek te zijn, is het phantom voor dat andere toneelgezelschap de flegmatieke vleugelflitser, die technische vedette, of die ene speler met die onnavolgbare steekpass. Dus moest hun phantom worden uitgeschakeld. Omdat zij het beste toneelgezelschap willen zijn. Hij was goed bezig, want die vleugelspits had hij uitgeschakeld en dat ‘technische wereldwonder’ was ook opzij gezet. Alleen toen was het voorbij. Het phantom van dit operagebouw werd uitgeschakeld door iemand die als houthakker op het toneel staat en niet werd aangezien als iemand die ook het verschil kan maken.

En dat is wat er hier is gebeurd. Verscholen in hun pakken als waterdrager en houthakker bleken deze twee met hun bijrol een hele belangrijke schakel te zijn in het stuk dat hier werd gespeeld: Nederland – Italië. Nigel de Jong en Mark van Bommel hebben er voor gezorgd dat die engerd, die Roy Keane imitatie, werd uitgeschakeld. De groten zijn hier erg gelukkig mee, zij kunnen in alle rust groots zijn voor het publiek. De waterdrager en de houthakker laten het toe, zei weten ook dat je zonder die ‘egocentrische vedettes’ nergens komt. Dat het publiek hen fantastisch vindt en hun, zij met de bijrol, minder belangrijk acht, nemen zij voor lief. Ze streven met zijn allen naar hetzelfde doel: een wereldcup oppikken uit het operagebouw met een groene theaterzaal, het Soccer City Stadium in Johannesburg.

Want daar zal blijken hoeveel grootse acteurs Nederland wel niet heeft. Blijft het bij ‘de grote vier’ plus misschien Rafael van der Vaart? Of komen daar de zogenaamde assistenten ook bij? Mark van Bommel en Nigel de Jong; toon jullie zelf als een waar phantom-duo en maak je rol als waterdrager en houthakker waar. Maak dit waar en verhoog deze naam. Jongens, jullie worden ‘ the phantoms of the opera’ voor velen en zorg dat er wordt gesproken over een ‘big two’ en laat de Opposites optreden in Amsterdam ter gelegenheid van een mooi feest!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door DHummel)

Grappig stuk en ik vind het leuk verzonnen.
Ik hoop ook ontzettend dat deze wedstrijd gaat plaatsvinden dit WK, dan zal blijken dat dit verhaal een sprookje is....

Dit is een leuk stuk waar ik het zelf ook helemaal mee eens ben. Je verwoordt precies hoe ik denk over de aanwezigheid van Nigel de Jong en Mark van Bommel op het middenveld. Zij zijn vaak niet de spelers die de aandacht opeisen of de rol hebben van publiekslieveling, maar toch deze twee zeer zeker wel beslissend voor de winsten die Oranje tot op heden geboekt hebt.

In de kwalificatiereeks heeft het Nederlands Elftal voornamelijk gespeeld tegen de kleinere landjes (op voetbal gebied) en daar kwamen hun kwaliteiten niet geheel naar boven. Dit is ook wel logisch, want tegen deze landen heb je minder aan de kwaliteiten van een de Jong of een van Bommel, maar zou het misschien verstandiger zijn te beginnen met Affelay of van der Vaart naast één van de twee bovenstaande heren centraal op het middenveld. Dit om dan de creativiteit te bevorderen, aangezien bij deze wedstrijden het vaak makkelijk is voor de verdediging van Oranje om stand te houden is het dan niet meer noodzakelijk zes verdedigend ingestelde spelers opgesteld te hebben.

Op de wedstrijden straks op het Wereldkampioenschap zijn alle wedstrijden van evident belang en is het eindresultaat gebonden aan de uitslagen van eenmalige wedstrijden. Heb je een off-day (anno 2008) dan ben je gelijk uitgeschakeld. Het is daarom juist noodzakelijk dat je deze twee heren op het toernooi paraat hebt staan op het middenveld om de storm van de tegenstander te temporiseren en te weerleggen. Zonder types al de 'waterdrager' of de 'houthakker' kom je er namelijk niet op een eindronde. Denk aan een Vieira (frankrijk anno 1998,2000), Gattuso (italië anno 2006), Senna (spanje anno 2008).

Ze hebben een rol in het elftal om de aanvallende spelers ( ook wel de egocentrische spelers genoemd, wat weer een hele andere discussie is) te ondersteunen. Op dit vlak zie ik veel gelijkenissen met mijn opleiding. Ik studeer Facility Management en heb daarbij de taak om het primaire proces te ondersteunen. Zo zie ik ook de werkzaamheden van de Jong en van Bommel. Het is niet altijd even mooi (ik kan trouwens wel genieten van hun werk), maar uiterst effectief en efficiënt. Uiteindelijk is het doel van voetbal toch om de scoren en ik zie dat dan ook als het 'primaire proces', waarbij de voorgenoemde spelers hun werkzaamheden uitvoeren om de spelers uit de voorste linie te kunnen laten excelleren.

Dat is ook een ontwikkeling die ik de afgelopen periode heb ervaart bij het Nederlands Elftal. Het team bevat steeds meer spelers die elkaar al zo lang kennen. Er ontstaat een soort van vrienden cultuur naar mijn mening. Het moet natuurlijk niet te gezellig worden, maar je weet nooit waar het tot leidt wanneer je het Europees Kampioenschap van 1992 in je achterhoofd houdt (denemarken). Op het moment is Oranje één van de weinige favorieten (als Nederland al zo genoemd mag worden) waarbij ook echt een team staat daar met elkaar wilt werken, maar ook zeker voor elkaar. Iedereen schikt zich voor het resultaat deze zomer.

5 juni 2010 om 10:01

Inderdaad. Wat jij nu in 'normaale' woorden verteld, is wat ik in mijn stuk heb willen duidelijk te maken. Iedereen heeft het maar over 'the big four' en natuurlijk, zei maken je misschien wel kampioen, maar de rol van De Jong en van Bommel wordt m.i. hiermee helemaal ondergesneeuwd. Tuurlijk, van Bommel wordt wel gezien als een heel belangrijke kracht, maar vooral de jong, die met zijn hardere speelstijl menig speler afschrikt, heeft nederland flink gemist, de laatste vier jaar!

5 juni 2010 om 10:08

Kijk eigenlijk zou jouw reactie het artikel van de clubexpert moeten zijn.
Gewoon no nonsense schrijfstijl met hele zinnige opmerkingen.

Het is dat ik geen groene randjes in de aanbieding heb, maar jij krijgt van mij 5 sterren!

Blijft het bij ‘de grote vier’ plus misschien Rafael van der Vaart?
Rafael van de Vaart is een van die zogenaamde grote vier hoor.....

Ik ben met je eens dat het duo de Jong en van Bommel ontzettend belangrijk zijn in dit nederlands elftal. Maar moet je het nu echt op zon wollige, quasi-poetische manier vertolken?
Wat jij zegt zou je in een paar zinnen kunnen zeggen. Ik vind het heel vermoeiend om te lezen...... Jammer!

5 juni 2010 om 10:07

ach ja natuurlijk stom van me

Omdat affelay nu weer zwaar 'in the picture' staat, zat ik met hem in mn hoofd...

5 juni 2010 om 10:13

Moet ik trouwens wel zeggen dat ik respect heb voor het feit dat je als belg (die ook nog eens fan is van een waalse club!) zo positief over het nederlands elftal praat.

Dat is een uitzondering op deze site. De meeste belgen doen toch vrij denigrerend over het nederlandse voetbal. Of dat uit afgunst is weet ik niet, maar het valt wel op!

Respect daarvoor! (daar alleen al voor had ik je eigenlijk moeten belonen met vijf sterren, maar helaas: volgens mij kan ik het niet meer aanpassen. Sorry daarvoor...)

5 juni 2010 om 10:20

Nou geeft niks hoor!

Ben namelijk gewoon een Nederlander! Volg het Belgische voetbal, en met name Standard sinds een jaartje of 6 vrij intensief, maar ik ben en blijf een echte hollander. Eentje uit het boerse Groningen!

Ik vind de metafoor van 'the phantom' ook niet echt geslaagd. Temeer omdat het nogal een lang en onduidelijk verhaal is.

Je bedoeling aan de andere kant begrijp en ondersteun ik volledig!

ps: Je gebruikt wel erg veel het woord 'angst'.

Koops,

De inhoud van jou artikel is heel leuk, maar er zitten te veel onnodige spelfouten in die niet nodig zijn. Bijvoorbeeld..

De waterdrager en de houthakker laten het toe, zei weten ook dat je zonder die ‘egocentrische vedettes’ nergens komt. ('zei' moet zij zijn)

En waterdrager Mark van Bommel sleurt veel, werkt hard, zodat sterren als Robin van Persie en Wesley Sneijder hun kusten kunnen vertonen. (volgens mij moet kusten 'kunsten' zijn?)

Verder ben ik er van overtuigd dat jij de een van de beste inhoudelijke schrijvers van alle CE bent hier op voetbalzone! Ik verheug me wel weer op je volgende artikel, maar deze was wel de minste van al je clubexperts tot nu toe. De volgende keer laat je ons allemaal weer genieten van een mooie column van jou!

Ik ben na het lezen van de eerste alinea gestopt met lezen, omdat het mij daar niet duidelijk werd waar het over moest gaan, vond ik het niet nodig om verder te lezen. Ik zal je stuk dan ook niet met sterren beoordelen, omdat ik dat niet rechtvaardig zou vinden.

10 juni 2010 om 15:11

Misschien moet je er juist goed voor gaan zitten om het te lezen.

ik snap het hele gezeur niet zo. Oke koops heeft hier en daar wat fouten gemaakt, maar kom op, geen enkele column hier op vz is uitstekend!

Ik vindt dat je je punt goed duidelijk maakt en ook dat je weer een uiterst creatiefe metafoor er in heb gegooid! van mij krijg je 'gewoon'5 sterren, ook omdat ik het helemaal met je eens bent. De Jong en Van Bommel worden te weinig genoemd als belangrijke piyonnen!

in het begin vond ik het een beetje onduidelijk, maar dat kwam vooral door mezelf. nadat ik er even goed voor ben gaan zitten was het een goed, pakkend stuk. ontzettend grappig zoals je het met een toneeluitvoering hebt verweven.

heerlijk stuk! alweer

5 st

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. DepayAanvaller42
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren