Over trouwe fans en alwéér Dirk

Vrijdag, 4 juni 2010 om 11:15 door feye88

Geen onderwerp dat zo uitgemolken is als de speler Dirk Kuyt. We kunnen het verhaal inmiddels wel dromen. Kuyt is een hardwerkende voetballer die beperkt is op technisch niveau. Inmiddels is hij de meest bekritiseerde speler in de selectie die bondscoach Bert van Marwijk samen heeft gesteld voor het WK komende zomer. Het is alleen jammer dat hij niet in vorm is. Een steuntje in de rug voor de blonde Katwijker zou zeker geen kwaad kunnen.

Het verhaal Kuyt is een beetje apart. Ik meen me een interview uit zijn tijd in Utrecht te herinneren, waarin hij vertelde dat het Nederlands elftal een stapje te hoog zou zijn. Natuurlijk is de rest bekend. Hij knokte zich omhoog, verdiende een basisplaats bij Feyenoord. Daar ontpopte hij zich tot de spil in het team, waardoor hij twee keer de titel ‘Beste speler van de Eredivisie’ en één keer ‘Topscorer van de Eredivisie heeft verdiend’.

Op dit moment vraag je je waarschijnlijk af: waarom haalt hij al die dingen weer naar boven? Dit is toch allang bekend?

Dirk Kuyt wordt volledig ondergewaardeerd. Ook dit is geen wereldschokkende mening, hoewel velen een tegenovergestelde opinie zijn toegedaan. Kuyt wordt volgens hen juist overgewaardeerd. Hij kan alleen maar hard werken en that’s it. Waarom zou dat niet genoeg zijn denk ik dan? Is het Dirk’s taak om met een subtiel passje iemand alleen voor de keeper te zetten? Moet hij met een akka zijn tegenstander voor schut zetten?

Dirk Kuyt is iemand die wordt gepoort door Ronaldinho. Hij is iemand die er compleet uitgelopen wordt door Theo Walcott. Maar hij is ook iemand die de bal na vijf pogingen weet te veroveren. Iemand die na 93 minuten nog net zo hard sprint als hij aan het begin van de wedstrijd deed. De speler van de frommelgoals, opgestroopte mouwen, maar altijd sportief en correct. Hij heeft juist datgene wat heel veel Nederlandse spelers te weinig hebben. Als elke Nederlandse speler deze mentaliteit had, waren we in ’74, ’78 en ’90 wereldkampioen geworden en in 2000 Europees kampioen.

Bij de supporters van het Nederlands elftal zijn zijn kwaliteiten niet erg geliefd. Zij zien liever de dribbels van Arjen Robben of de techniek van Robin van Persie. Blind voor de eigenschappen die een winnend elftal nodig hebben de meeste aanhangers van Oranje alleen behoefte aan mooi voetbal. Waarschijnlijk bestaat dit kamp uit de supporters van clubs die de Hollandse school als ideaal aanhangen. En nu Kuyt een minder jaar achter de rug heeft wordt er met plezier een dolk in zijn rug gestoken.

Onvoorwaardelijke trouw voor de spelers van het nationale equipe bestaat dus niet. Trouw die bij het enige échte Legioen van Nederland wel aanwezig is. Sterker door strijd is het ideaal van Feyenoord, maar dat betekent niet dat mooi voetbal uitgesloten wordt. In de Kuip wordt je gewaardeerd op je inzet. Mooi voetbal is een extraatje, maar als je je best doet betaalt zich dat vanzelf uit.

Als ik het zo nog is goed bekijk legt Kuyt precies het gebrek aan kennis van Oranje beminnend Nederland bloot. Het ontkennen van de noodzaak van vechtende voetballers met de juiste mentaliteit verenigt zich in de discussie omtrent Mr. Duracell. De Duitsers kennen onze luxe niet. Ze staan al jaren met een beperkt elftal op WK’s en EK’s, maar komen altijd ver. En wij ons maar afvragen hoe ze dat doen…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door RealRoma1)

Belachelijk verhaal, een voetballer moet in de eerste plaats kunnen voetballen en daar is Dirk Kuyt simpelweg niet goed genoeg in om op topniveau mee te komen. Je laatste stelling ben ik het wel mee eens; ''als ik het zo nog is goed bekijk legt Kuyt precies het gebrek aan kennis van Oranje beminnend Nederland bloot'' al geldt dat dan voor de Kuytlovers die zo graag een domme draver in het team zien staan.
Je ongelijk werd eerder deze week maar weer eens aangetoond, toen een stroeflopend elftal na de wissel van Kuyt ineens prima ging draaien door een fantastische vd Vaart die nota bene op de bank moest belanden omdat Kuyt zonodig moest spelen. Wij zijn dit jaar zeker in staat om de halve finale te halen, maar zolang dissonant Dirk meespeelt zie ik het niet gebeuren.

4 juni 2010 om 14:16

Dus Afellay moet er uit, aangezien die werd gewisseld voor Van der Vaart. Kuijt speelde toen dus nog gewoon, dus ook met Kuijt in het elftal kan er prima worden gespeeld. Zie ook de wedstrijden Nederland - Italië en Nederland - Frankrijk op het vorige Wk.

Mensen maken echter de verkeerde vergelijkingen. Kuijt is niet te vergelijken met een speler uit de 'grote' 4. Dat hoeft echter niet negatief te zijn, met elf Messi's in één team wordt je ook geen wereldkampioen.

Kuijt is een prima speler die het voortouw neemt én een ploeg over een doodpunt heen kan tillen.

Het probleem is op dit moment dat Kuijt behoorlijk uit vorm is. Met een Dirk Kuijt die gewoon zijn vorm heeft, is Nederland in staat om van elk land te winnen.
Waar we nou eigenlijk eens mee zouden moeten stoppen is die eeuwige discussie. Het maakt namelijk niet zoveel uit in welke samenstelling Nederland voorin speelt. (dan heb ik het over de spelers van de 'grote' 4 Dirk Kuijt).

Waar we sowieso meer bij gebaat zijn is het steunen van het elftal in plaats van mensen af te vallen en te zeuren en te zeiken dat iemands zijn techniek of instelling of mindere linker grote of rechter kleine teen niet goed genoeg zijn voor het Nederlands elftal.

4 juni 2010 om 16:22

nou jij zegt dat het probleem is dat dirk uit vorm is.
als hij dan uit vorm is en robben, vdv zijn wel in vorm dan lijkt het me logisch dat kuyt er niet in komt.
waarom zou je dan in godsnaam een speler in de basis zetten die toch niet in vorm is.

4 juni 2010 om 17:29

Dat is een hele andere discussie. Dat fitte en in vorm zijnde spelers de voorkeur krijgen boven spelers die uit vorm zijn ben ik volledig met je eens. Daarom spreek ik ook van een Kuijt in zijn normale doen, die goed genoeg is voor de basis 11.

4 juni 2010 om 20:49

Wat een onzin dat Kuyt niet meekan op topniveau. Hij speelt niet voor niets al 3 jaar lang in de basis bij Liverpool. Kuyt is een speler die technisch minder is dan de 'grote 4', maar sommige doen net alsof Dirk Kuyt helemaal niets kan. Als iedereen dezelfde mentaliteit als Kuyt heeft in het Nederlands elftal, dan kan Nederland hele hoge ogen gooien in Zuid-afrika. Ik zie zelf ook liever Robben op rechts dan Kuyt, omdat Robben een superseizoen gekend heeft bij Bayern Munchen. Mensen moeten de voetballer Kuyt ook eens gaan waarderen, want het is zeker niet iemand die er helemaal niets van kan. Je kan altijd op hem bouwen.

Ten eerste, Kuijt wordt gebruikt als een rechtervleugelaanvaller, 'een subtiel passje' of een 'akka' zouden inderdaad kwaliteiten moeten zijn waarover hij moet beschikken op die positie. Het is geen back. Ten tweede, wij als Feyenoorders, moeten ons niet zo aangevallen voelen, als Dirk Kuijt kritiek krijgt van andere mensen. Het is gewoon zo, dat hij niet goed past in dit elftal. Hij heeft daar niet de specifieke kwaliteiten voor..

Ik vind het een bullshit column. Kuijt is niet de meest bekritiseerde speler in de selectie, alleen wel vaker wordt er over hem gesproken dan bijvoorbeeld, Babel of Boulahrouz. En met spreken is er niet altijd kritiek.

Dan zeg je ook nog, bij Feyenoord wordt je gewaardeerd op inzet, leuk voetbal is meegenomen. Daar zit dus de fout, Feyenoordsupporters zijn steeds meer van mening 11 hardwerkende mensen in het veld te willen. Makaay werd uitgekotst, Bruins is lui, El Ahmadi kan het niet. Spelers die kunnen voetballen werden snel afgeserveerd. Bijvoorbeeld Bastos, want nee die kan voetballen maar neit zo hard werken, lekker boeiend. Met 11 Dirk Kuijts wordtnl-elftal geen Wereldkampioen en Feyenoord ook geen kampioen.

Neemt niet weg dat ik veel respect heb voor Dirk zijn prestaties, ook in het Nl-elftal, ik zou ook met de grote 4 + Kuijt gaan spelen. Alleen tegen een moeilijkere tegenstander zou ik ik vd Vaart eraf halen en de Jong brengen.

Bij Feyenoord moeten we eens kijken naar voetballende spelers. In de jeugd gaat het bij Feyenoord prima, de elftallen horen bij de best voetballende ploegen, worden regelmatig jeugdteams kampioen. Maar dan komen ze in Feyenoord 1 dan moeten ze ineens hard werken en is voetballend vermogen niet genoeg meer. Kromme wereld vindt je niet?

''als elke Nederlandse speler deze mentaliteit had, waren we in ’74, ’78 en ’90 wereldkampioen geworden en in 2000 Europees kampioen.''

als we in al die jaren allemaal spelers hadden gehad met de mentaliteit van kuijt en tevens de kwaliteiten van kuijt...dan hadden we ons nooit geplaatst voor een eindtoernooi.

En de kwaliteiten die jij kuijt toedicht zijn leuk voor iemand die op de plek van De Jong staat..maar niet voor een rechtsbuiten of spits. De rechts buiten moet voetballend wat toevoegen.. En de spits moet afhankelijk van het systeem goed mee kunnen voetballen of dodelijk zijn voor de goal

4 juni 2010 om 17:34

Lekker simpel ben jij. Als elk land maar één type speler heeft had alles er heel anders uit gezien. Ik zou elf Ronaldo's wel eens zien om nemen tegen 11 Kuijt's.

Hoe kun je nou zeggen dat een speler als Kuijt, die een groot gedeelte van de Nederlandse wedstrijden rechtsbuiten staat en die een vaste waarde op die plek is bij Liverpool, voetballend niks toevoegt?
Jij ziet liever Quincy daar spelen? Die is 'voetballend' veel beter dan Kuijt toch?

4 juni 2010 om 21:27

Maar hij zegt de mentaliteit en niet de kwaliteiten op technisch gebied, dus waarom jij die kwaliteit naar voren haalt is mij een raadsel. Dus ik denk je hem hier toch echt verkeerd '' quote''

Verder vind ik Kuyt een geweldige speler. Zijn mentaliteit van nooit opgeven en het kan me neit schelen hoe vaak ik het fout doe, ooit doe ik het goed vind ik fantastisch. Kuyt heeft niets voor niets 2x de prijs gewonnen van de beste speler van de Eredivisie, en topscorer van het seizoen. Bij Feyenoord was hij een spits, bij FC Liverpool is hij een rechtsbuiten. Stel hem maar voor de grap in de spits bij Liverpool. Net als Henry bij Barca, hij is een spits geen linksbuiten. Zet Henry in de spits en hij zal je gegarandeerd 20 doelpunten geven.

Iedereen mag zijn visie en/of mening hebben over Dirk Kuyt. Maar hem afstempelen als een speler die helemaal niks kan met een bal gaat me wel te ver. Daarbij heb ik liever hem erin dan 4 mannen waarvan 2 sowieso van glas zijn. Robben en Van Persie. Sneijder is dit seizoen redelijk overeind gebleven maar toch moet je bijna altijd je hart vast houden bij hem. En Rafael is gewoon 1x in de 2 jaar geblesseerd. Kuyt Verdiend het om in het Nederlands elftal spelen. Hij is fit, hij speelt in de basis bij een topclub/subtopper van Europa en werkt altijd hard. Kuyt we zullen je nodig hebben op het WK !

4 juni 2010 om 21:58

Wat praat je nou onzin over mensen van glas etc...het gaat om nu en als die spelers fit zijn, dan zijn ze beter dan Kuijt en al helemaal in de manier van spelen die het NL elftal hanteert.

Als die jongens uitvallen met een blessure, dan komt er wellicht een plaatsje vrij voor Dirkje. Eerder niet.

Robben, Van Persie, Sneijder en Van der Vaart! Ze zijn fit, ze spelen in de basis bij Europese topploegen en ook zij werken heel hard. We zullen jullie nodig hebben op het Wk

4 juni 2010 om 22:38

Robben en Van Persie zijn van glas. Sneijder heb ik eerder in mijn post aangegeven is een twijfelegeval. Daarbij zo'n voorhoede is geweldige maar wie van hun zal de bal terughalen wanneer ze die verliezen..? En BVM denkt gelukkig er anders over. Kuyt is een onbetwiste basisspeler bij Nederland.

4 juni 2010 om 22:55

Kijk jij wel eens voetbal? Alle spelers die jij noemt verdedigen ook prima mee. Alleen het valt iets minder op, omdat ze ook nog meer kunnen dan dat. Kuijt niet en daarom valt het bij hem zo op!

We hebben al 7 spelers in het veld staan die verdedigend denken. Met Kuijt erbij nog 1. Wie moeten er dan gaan scoren? Ik overdrijf natuurlijk nu een beetje, maar feit is dat we 7 spelers hebben die niets anders moeten doen dan verdedigend denken en spelen. Laat die andere 4 dan alsjeblieft aanvallend spelen en snel combieneren. Dat laatste is niet besteed aan Kuijt.

Nogmaals, kijk eens wedstrijden van vd Vaart, Robben en Sneijder. Die werken zich ook een slag in de rondte.

5 juni 2010 om 12:02

Ik ga op je eerste vraag niet eens in, want het antwoord lijkt mij vrij duidelijk.

Verder zie ik Robben of Van Persie niet echt altijd hun bal terughalen, het is eerder oh bal verloren naja ik krijg hem zo wel maar ik zak wel een beetje in voor de counter of om de bal op te halen. Dit is mijn visie daarop je bent vrij hierin om er wat anders van te vinden. Verder vind ik dat Kuyt alleen vanwege zij inzet en mentaliteit erin moet staan. Als je aanvallend wil spelen, moet je spelers hebben die ook doorgaan wanneer het niet lukt.
DIe je altijd nog extra motiveren bij een 3-0 achterstand in de 80e minuut !

Ik heb alle wedstrijden gekeken van Robben, Van Persie en Sneijder.
Maar het is gewoon mijn mening.

Je doet het jezelf aan Dennispsv, maar bovenstaande reacties van overduidelijke Kuythaters zijn te verwachten.

Ik ben het met je eens op het gebied dat vele mensen oogkleppen op hebben aangaande de toegevoegde waarde van mentaliteit in het spelletje.
Ook vind ik de benadering van Dirk Kuyt door vele mensen respectloos, kansloos en buitengewoon zielig. Die man geeft ziel en zaligheid in het team en geeft dat door in het team. We zouden hem daar juist voor moeten eren!

Echter, ik zie Kuyt vooral meerwaarde hebben tegen landen die we niet onder druk kunnen zetten. Dat betekent dus de grote landen. Tegen een Mexico kunnen we inderdaad beter de technische spelers gebruiken, maar ik zie Kuyt als schier onmisbaar tegen de landen die ons team onder druk kunnen zetten.

Als ik me niet vergis speelt Liverpool ook vaak vanuit de omschakeling en daarin heeft Dirk dan veel meer rendement.

Desalniettemin: Dirk Kuyt, je bent een voorbeeld qua mentaliteit voor velen. Moge alle Oranjespelers hiermee besmet raken!

4 juni 2010 om 12:43

Om mij in je betoog te noemen lijkt me iets teveel eer in deze aangezien ik niet de auteur ben.

4 juni 2010 om 16:46

Je hebt gelijk Dennis haha. Had jouw naam nog in mijn hoofd zitten. Kijk nou wat je met me doet! :P

Dirk Kuijt heeft in zijn Feyenoord-jaren, maar ook in zijn Utrecht-jaren laten zien dat hij een voetballer is, want zoals vermeld wordt in het stukje was hij als doelpuntenmaker en als aangever zeer waardevol. Zijn hoogste score was uiteindelijk 29 doelpunten in de gangbare competitie. Ik heb als Feyenoord-supporter genoten van deze man, vooral samen met Kalou een gouden duo. Helaas voor ons voldeed de achterhoede niet, anders hadden we dat jaar zeker een goede kans op het kampioenschap gehad (meeste doelpunten voor, maar ajax weet dat dat niet voldoende is).

Ik was ook altijd gecharmeerd van de voetballer Bosvelt, ook zo'n harde werker. En van onschatbare waarde in het jaar dat we de Uefa-cup wonnen. Maar iedereen herinnert zich de wissel van Advocaat, waarbij Robben het veld moest ruimen voor Paultje Bosvelt.

Ik onderschrijf de woorden van Van Bronckhorst dat men moet denken aan de Big Eleven. Als we voorin de vier creatieve spelers hebben staan die genoemd worden, moet het net zo goed achterin potidcht worden gehouden. Iedereen is belangrijk in een elftal.

Nee, met alleen maar spelers zoals Dirkie Kuijt of Paul Bosvelt win je geen WK of een EK, dat doe je met het hele team. Ik vind het jammer dat Kuijt zoveel kritiek krijgt, maar aan de andere kant heeft hij zijn sporen bij dit Nl-elftal nog niet verdiend. Ik vertrouw daarentegen wel op een verstandige en voetbaltechnische coach die per wedstrijd de beste elf spelers op het veld positioneert. En dat betekent net zo goed het elftal afstemmen op de tegenstander. Uitgaan van de Grote Vier lijkt me dan niet terecht, ik ben van mening dat Dirk Kuijt een hele goede bijdrage kan leveren op dit WK.

Prachtig hoe Kuyt met zijn technische kwaliteiten toch de top heeft gehaald. Hoewel, Benitez is een rare manager en ik denk niet dat hij anders in de top blijft. Maar toch niets anders dan respect.

Maar van de mening van jou word ik echt moe. Een beetje Kuyt moe. Ja hij rent hard, veroverd wat ballen, scoort regelijkmatig. Maar het is een aanvaller, die moet aanvallend top zijn! Kuyt eruit, van der Vaart erin

Dirk Kuyt is tegen toplanden in de knock-outfases van een toernooi, voor dit Nederland onmisbaar. Maar tegen de kleinere landen, zie ik zijn toegevoegde waarde niet echt. Dan kan je beter voor Van der Vaart kiezen.

Tegen Grote landen heeft van der Vaart geen zin, Kuyt erin.
Tegen kleinere landen zoals Borst dat zo mooi zei. Kuyt moet eruit.

Zo slecht is zijn techniek niet hoor, minder dan de grote 4 dat wel

Niemand die zegt dat Kuyt te slecht is voor een selectieplaats (tenminste: ik heb het nog niemand horen zeggen). Het gaat er om dat hij minder brengt dan bijvoorbeeld vdv of Robben. De discussie is dus vaak: moet Kuyt in de basis of op wissel.
Hier zal ik niet nog eens op in gaan.
Waar het om gaat is: de meeste mensen kunnen hun mening hierin stukken beter beargumenteren dan dat jij hier doet. Je komt met clichés en je schrijfstijl is gewoon beneden de maat voor een dergelijk stuk.
Ik geef je, niet om je mening die tegenovergesteld is aan die van mij, maar om de inhoud (of beter: het gebrek er aan) van je stuk 2 sterren.

Matig stuk en ook nauwelijks onderbouwt. Het is te kort, maar dat komt waarschijnlijk omdat er eigenlijks nauwelijks argumenten te verzinnen waarom onze Dirk in de basis van het NL elftal moet staan.
Het is eigenlijk heel simpel. We spelen relatief behoudend met 4 verdedigers en een blok van 2 controleusr daarvoor. Oh ja, vergeet de keeper niet. Dat zijn dus 7 van de 11 die vooral verdedigend hun mannetje moeten staan. Mogen dan alsjeblieft die overige 4 aanvallend denken en creatief zijn.

Er zijn binnen de selectie van het NL elftal zeker 6 spelers die hierin beter zijn dan Kuijt. Waarom ook op een flankpositie iemand neerzetten die voornamelijk achter zijn back aan gaat lopen. Tegen landen in de poule als Den, KAM en Jap. Kom op zeg, laten we alsjeblieft gaan voetballen. Je zag het tegen Ghana en Mexico. Kuijt is helemaal geen slechte voetballer natuurlijk, maar hij heeft gewoon moeite om het snelle combinatievoetbal van Nederland te kunnen volgen.

Er is nog een ander zeer belangrij argument om Kuijt niet in de basis te zetten. Op die positie is namelijk Robben gewoon veel beter. Daar lijkt me geen discussie over te bestaan. Ik zou het dan ook zeer dom vinden als de bondscoach Robben naar links verhuist en daarmee een plekje maakt voor Kuijt. Veel beter is natuurlijk om Robben op zijn gevaarlijkste positie neer te zetten en daarmee ruimte te maken aan de rechterkant voor echte rasvoetballers als Affelay, Van der Vaart of Elia.

Kuijt kan er altijd een keer inkomen als de situatie daarom vraagt.

4 juni 2010 om 14:33

robben heeft in oranje volgens mij nog nooit op rechts gestaan en t op links altijd naar behoren gedaan. verwacht dan eerlijk gezegd niet dat de 'conservatieve' van marwijk m nu opeens op rechts zet, omdat hij robben het graag wil. hij zal gewoon op links beginnen (en kuyt rechts) en dan rouleerd men continu, zoals ze dat tot nu toe altijd (met succes) gedaan hebben

4 juni 2010 om 14:42

Nee het zou erg verstandig zijn om de speler die CL finale en de titel naar Bayern heeft gehaald op de verkeerde plek te zetten!

4 juni 2010 om 14:57

wat verkeerde plek?
deed robben t op links zo slecht dan?
alleen omdat ie, na altijd op links gespeeld te hebben, t opeens zelf wel leuk vind om op rechts te spelen, moet de trainer maar naar hem luisteren en t systeem wat ie altijd gespeeld heeft opzij zetten?

zie jij t van marwijk snel doen? ik niet eerlijk gezegd...

4 juni 2010 om 16:12

Het gaat er hier even niet om wat Van Marwijk gaat doen. Helaas moet ik je gelijk geven en zal hij wel met Kuijt op rechts en Robben op links gaan beginnen.

Echter...daar ben ik (en velen met mij) het niet mee eens. Robben heeft het beste jaar uit z'n leven gehad in een team dat vergelijkbaar speelt zoals Nederland. Laat hem alsjeblieft staan op rechts. Dat betekent automatisch dat Kuijt eruit gaat en dat is een mooie bonus die we dan krijgen :-)

Grappig stukje, leuk geschreven. Met name door je laatste opmerking heb je imo 3* verdient.

''de Duitsers kennen onze luxe niet. Ze staan al jaren met een beperkt elftal op Wk’s en Ek’s, maar komen altijd ver. En wij ons maar afvragen hoe ze dat doen…''

Jongens met de kwaliteit van V. Persie en de instelling van Kuyt bestaan helaas bijna niet. (kan aalleen Ronaldo verzinnen eigenlijk.)

4 juni 2010 om 15:52

Van der Vaart komt met zijn werklust een heel eind, die valt een beetje tussen Kuijt en Van Persie in, maar o zo goed...

Is het Dirk’s taak om met een subtiel passje iemand alleen voor de keeper te zetten? Moet hij met een akka zijn tegenstander voor schut zetten?
Ja dat moet een speler die mee wilt komen in onze voorhoede kunnen om mee aan te vallen met jongens als sneijder en v. persie.
Ik vind dat de kracht van oranje voorin ligt sterker nog onze kracht kunnen we alleen gebruiken als het voorin vlekkeloos verloopt wanneer we bal bezit hebben, en dan loopt Dirk of in de weg of Sneijder en v.persie lopen alweer ergens waar dirk ze niet verwacht omdat hij niet het zelfde inzicht of perfecte eerste aanname heeft als dit soort jongens.
Ik vraag me af waarom je de aanval zou verzwakken met kuyt ik zie gelijk 2 redenen om het niet te doen.
1. Volgens mij kan kuyt maar aan 1 kant spelen dus als je van recht niet overlopen kan worden omdat kuyt er staat, dan zijn ze denk wel slim genoeg om dat van links te doen.
2. Het blok van de Jong v. Bommel heb ik wel genoeg vertrouwen in, zolang je maar vroeg stoort ( en dat doen vdv vpersie en sneijder allemaal goeg genoeg) zoals davids al aangaf eerder vandaag.
Ik vind kuyt overigens niet slecht, maar valt gewoon buiten de boot door de kwaliteiten die we voorin hebben, en als je kijkt naar de clubs waar de 'de grote 4' spelen is dat geen schande.

Lekker aan je eigen tafelpoten zagen/eigen ruiten ingooien, mijn complimenten.

Ik citeer ' Hij kan alleen maar hard werken en that’s it.' vervolgens geef je geen enkele andere kwaliteit van hem aan. Dus dan heeft iedereen met die kritiek toch het juiste einde te pakken. Kuyt heeft gewoon geen andere kwaliteiten.

Kuyt heeft bij Liverpool 0 gewonnen en 0 bereikt en nu is zelfs de halve gare die hem heeft gehaald vertrokken. Dan kan het wel leuk typisch Feyenoord zijn dat werken, maar wat heeft dat werken feyenoord gebracht? Financieel in een wak, en sportief op een ijsvlakte.

Duitsland heeft gewoon goede voetballers altijd. Het is een groter voetballand dan Nederland en heeft veel meer inwoners. De competitie is van hoger niveau. Daarnaast is de mentaliteit natuurlijk beter. Maar Kuyt zou in Duitsland ook nooit in het eerste team staan. Daar is hij gewoon veel te matig voor.

Dat de discussie überhaupt bestaat of wij Robben of Kuyt op die plek moeten zetten vind ik al belachelijk! Waarom moeten wij daarnaast 'respect' tonen? Voor Kuyt moet respect getoond worden maar voor van Bronckhorst, Huntelaar, Babel, Schaars en andere die kritiek krijgen is het prima.

Iedereen is juist verblind door zijn werklust, hij rent drie keer het veld op en neer en dan denk je lekker Kuyt. Met Kuyt hebben wij als Nederlanders echter niks gewonnen dus is het een keer zonder Kuyt proberen misschien helemaal niet zo een slecht idee.

Ik vind nog steeds dat een team met drie aanvallers zoals het begin tegen Ghana(affelay, Persie, Sneijder) gewoon erg bang. Als je gewoond de sterspelers opstelt moet de tegenstander zich aan jou aanpassen..

Werkers moet je in de verdediging hebben niet op rechtsvoor. Paardenworst!

4 juni 2010 om 14:46

Nee, in de 108-jarige geschiedenis van het Nederlands voetbal en de 80-jarige geschiedenis van het WK hebben we zo vaak zonder Kuijt gespeeld en nooit iets gewonnen..

Beste mensen, allereerst bedankt voor jullie reacties. Fijn dat deze reacties ook precies mijn punt onderschrijven. Er heerst een anitpathie bij veel mensen tegenover Kuyt, terwijl die jongen bij élke trainer onder wie hij heeft gewerkt bewierookt wordt.
Bij Feyenoord had men zijn kwaliteiten door, bij Utrecht ook. Daar speelde hij de sterren van de hemel, bleek het met zijn techniek mee te vallen, maar waren zijn voornaamste kwaliteiten dat hij heel hard kon werken en veel goals maakte(veel frommelgoaltjes, maar die tellen ook).

Dit is geen clubexpert om een basisplaats te bepleiten. Het gaat ook niet over het feit dat Dirk onterecht geselecteerd is. Het gaat erover dat Kuyt OOK beoordeeld wordt op zijn positieve punten, als ook op zijn negatieve punten. Argumentatie gaat vaak zo: Dirk kan alleen hard werken, maar.... en dan komt een waslijst aan dingen die hij fout doet.

Wat ik met deze column bedoelde, en wat jullie ongeveer met zn alleen onderstreept hebben, is dat je iemand als Kuyt nodig hebt om de oorlog te winnen. Hiermee zeg ik niet dat hij altijd in de basis moet staan, of wat dan ook, maar dat hij onmisbaar is in het team. Nederland heeft een surplus aan technisch begaafde voetballers en dat is hét grote criterium waarvoor je in Nederland beoordeeld wordt.

Het verbaarst me dan ook dat een aantal feyenoordfans dit niet hebben begrepen.
Gennaro Gattuso zei ooit: 'als ik de voeten van Kaká had, was ik de beste voetballer ter wereld'. Gattuso vond vna zichzelf dat hij klompvoeten had, waardoor hij vooral hard kon vechten.

Verder wordt me verweten dat ik niet zeg wat Kuyt wel allemaal kan, maar als ik na ál die aandacht alweer met een kwaliteitenanalyse moet komen vind ik dat heel jammer. Dat kennen we nu allemaal wel.

4 juni 2010 om 16:34

Ik heb zeer veel respect voor de voetballer Kuijt die het toch zover geschopt heeft. Dat zegt zeker iets over z'n mentaliteit (maar wat te denken van de mentaliteit van vd Vaart?). Ik heb ook niets tegen hem, maar ik vind dat er zeker bij het NL elftal gewoon geen plek in de basis is voor hem. Zeker in het huidige systeem zijn er genoeg spelers die verdedigend werk opknappen.

Daarnaast wordt wel eens onderschat hoe hard jongens als Van der Vaart, Sneijder en Robben werken. Het valt alleen minder op, omdat ze daarnaast ook nog eens zoveel andere kwaliteiten bezitten. Maar ze laten echt niet continue hun mannetje lopen. Mooie van een speler als Robben is ook dat een back het wel uit z'n hoofd laat om aanvallend te denken. En als hij het wel doet en Robben laat een keer z'n man lopen, dan staat hij bij de omschakeling vogelvrij.

Natuurlijk is het andersom ook zo dat Kuijt heus wel meer kan dan alleen maar hard rennen. Hij kan behoorlijk goed koppen en heeft best een goede voorzet in huis. Ook kan hij prima positie kiezen.

In het Nederland elftal hebben we echter 7 spelers die verdedigend denken. Die andere 4 moeten zorgen voor de goals (even makkelijk gezegd) en die 4 moeten een verdediging kapot spelen met kort combinatievoetbal. Daarvoor komt Kuijt gewoon tekort, dat zal toch iedereen zien. Of tekort, er zijn binnen het NL elftal gewoon aanwijsbaar 4 of 5 andere spelers die dit beter kunnen.

Conclusie: Kuijt is een goede voetballer, met een goede menataliteit. Dat hij meegaat naar het WK is niet meer dan logisch. Dat hij ongetwijfeld aan spelen toekomt is ook logisch. Dat hij niet in de basis moet staan bij DIT NL elftal is echter ook logisch. Nu moet Van Marwijk dit nog gaan begrijpen.

Zware Bs... Dirk mag mee als goede invaller. Als een Robben ofzo moe is kan hij erin komen. Of als Rechtsback. Zou hij ook prima doen. Maar ook als stand in... Dirk is meer een breekijzer.

Je doet net alsof de rest van de nederlandse spelers geen mentaliteit heeft. Pff I doubt that!

Mentaliteit heeft iedereen in Oranje. Alleen rendement is belangrijker. Wie breng het meeste rendement met zich mee? En dan kies ik toch echt Robben rechts voor Vd Vaart links. Die 2 brengen meer rendement met zich mee vind ik dan vd vaart op de bank en dirk rechts.

Maar ja iedereen zijn mening. Ik hou van voetballende voetballers. Ik hou van aanvallers die aanvallen en niet van wk maraton lopers. Laat dat maar aan Bolt over

4 juni 2010 om 16:05

Je reactie is een beetje overtrokken hoor.

En dan Bolt het Wk-marathon laten lopen, die komt niet verder dan 200m zonder om te vallen...

4 juni 2010 om 16:11

Gast, ga lezen. Ik zeg nergens dat er geen mentaliteit heerst onder de rest van de groep. Je moet niet assumpties maken en me daarop beoordelen. In '74 hebben we de titel verspeeld door een gebrek aan discipline. Bovendien zijn Nederlanders vaak verrwende jongetjes. Natuurlijk hebben ze wel mentaliteit, maar niet als die van Dirk. DIe laat nooit zijn kop hangen. Als je me één ster geeft, kom dan met iets.
Kansloos

4 juni 2010 om 18:21

Gast ga leren feedback verwerken jochie. Stel je niet aan. Je maakt een column en dan weet je dat je kritiek kan verwachten. Mocht je die niet aan kunnen opsouten. Ik bepaal om jou 1 ster te geven omdat je elke nederlands elftal speler over 1 kamp scheert en doet net als of dirk een absolute superheld is die zoiezo basis moet staan. Belachelijk! Ik deel die visie niet en dat mag. 1 ster blijkbaar lig je er vanavond nog wakker van. Knul dat is niet mijn probleem Ik heb mijn oordeel uitgelegd en onderbouwd. Nu doe ik dat weer. Tijdverspilling. *zucht* Mensen en feedback tja...

''als elke Nederlandse speler deze mentaliteit had, waren we in ’74, ’78 en ’90 wereldkampioen geworden en in 2000 Europees kampioen.''

Dit is wat jij typt chappie. Je legt helemaal niet uit wat voor mentaliteit hun dan zouden moeten hebben gehad. Ik als lezer ben dan degene die het dan moet interpreteren. Dus ik interpreteer dan dat jij vindt dat het nederlands elftal eigenlijk geen goede mentaliteit had. Hier ben ik het niet mee eens (nogmaals)

Als jij alleen mouwen opstropen en kop om laag en rennen mentaliteit vindt dan neem ik je niet eens meer serieus als voetbal kenner...

Nogmaals ik vind rendement belangrijker dan mentaliteit.

Nogmaals ik blijf bij mijn 1 ster! Deal with it gozer

Goed stukje over Dirk Kuyt. Daar ben ik het wel mee eens dat je niet alleen prachtvoetballers in je elftal moet hebben. Maar begin dan alsjeblieft niet over Feyenoord te praten want als je daar een bal fout raakt wordt je het veld afgefloten door het legioen. En je had ook niet moeten zeggen: Het enige echt legioen. Daarmee provoceer je alleen maar!

IK vind het gewoon een mooi stukje, hoewel ik het er niet mee eens ben. Van der Vaart voegt op een aanvallende positie zoveel meer toe dan Kuyt. Zeker in het NL elftal, waar vdv altijd goed speelt. IK las laatst een aardige column over Kuyt, dat zijn rendement in het NL elftal zeer laag ligt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over oefenwedstrijden. Mensen betalen voor deze nietszeggende wedstrijden imo veel te veel geld, Als je eenmaal daar zit wil je liever de stylisten aan het werk zien zoals vdv en affelay dan een harde werker als Kuyt

Kuyt is idd niet de beste voetballer van het Nederlands Elftal, laat dat vooropgesteld staan.

Managers en medespelers prijzen hem niet voor niets, dat hij een team net het zetje geeft wat het in een moeilijke periode meemaakt op het veld........

ben nu eigenlijk wel benieuwd of het elftal met de ''grote 4'' beter draait of niet............ ik denk dat het weinig uit maakt , en er per tegenstander gekeken moet worden wie er opgesteld moeten worden en wie niet, maarja ik ben geen bondscoach...

De vergelijking met Duitsland is uiterst krom. Mentaal sterk staat niet gelijk aan hard werken. Kuyt is zelfs nog minder een Duitse voetballer dan een Nederlandse. Kuyt zou je het beste kunnen vergelijken met een Afrikaanse voetballer zonder explosiviteit.
Duitsers zijn enorm functioneel, achter elke stap die zij zetten zit een tactische gedachte. Is dat het geval bij Kuyt? Ik mag hopen van niet want anders denkt hij wel heel veel.

4 juni 2010 om 19:51

Ja idd ik deel de reactie van PG!

Kuijt is een zware poeperd. Die kerel kan geen pass goed geven, kan alleen maar werken.
En dan zeggen jullie wel dat daar niks mis mee is, nou laat hem dan in de verdediging staan. Daar staan toch de spelers die moeten opruimen? En waarom hebben we v. Bommel & De Jong? die staan daar toch voor.
Voorin moet creativiteit op de zijkanten, anders kom je nergens. Kijk naar Bayern Munchen, daar kunnen ze mooi opbouwen, maar de dreiging komt alleen wanneer Ribery of Robben word ingespeeld. Wat mij betreft is dit de sterkste opstelling van Nederland.

Stekelenburg
Van der Wiel
Heitinga
Mathijssen
V. Bronck
V. Bommel
De Jong
Robben
Sneijder
V/d Vaart
v. Persie

Volgens mij vergeten jullie dat van der vaart ook weer eens een paar wedstrijden heeft gespeeld en dirk die staat er gewoon bij liverpool geef dit 5 sterren omdat het eens ben je moet dirk kuyt eerst 4x voorbij voordat je een redelijke voorzet kan geven en daar hou ik van dirk kuyt moet gewoon in de basis elftal want zie jij een Robben of wie dan ook mee bikkelen als het even niet gaat? 5 sterren

laat de bondscoach lekker zelf kiezen, hij heeft goeie spelers zat en zal de best in vorm zijnde spelers opstellen. Kuyt is niet in vorm en zal waarschijnlijk niet in de basis beginnen maar kan als wisselspeler heel nuttig zijn.

Waarom staat iemand die volgens jullie geen techniek heeft, niet kan passen, tactisch zwak is, beter kan verdedigen dan aanvallen, geen actie heeft, niet kan dribbelen etc. al jaren in de basis bij één van de beste clubs in de beste competitie ter wereld en al jaren in de basis van een Fifa top 10 land?

5 juni 2010 om 00:25

Hij heeft ontzettend veel geluk gehad met zijn trainer, die na het winnen van de CL met het team van zijn voorganger spelers van het kaliber Kuyt ging opstellen en vervolgens helemaal niets meer heeft gewonnnen. Liverpool is dan ook al jaren geen echte topclub meer, al hebben ze met veel geluk en de uitzonderlijke kwaliteiten van Torres en Gerrard (zeker niet die van Dirk Kuyt) vorig jaar nog een redelijk resultaat gehaald. Het verbaast me zeer dat deze man iedere week wordt opgesteld met zijn domme spel en gebrekkige techniek en dat veel mensen zijn schijnheilige gedrag buiten en harde werken in het veld aangrijpen om hem tot topspeler te benoemen. Op het EK kon hij spelen door blesures van anderen, maar dat zou op dit WK toch echt niet mogen gebeuren, helaas heet onze bondscoach Bert van Marwijk dus de kans is groot dat het wel gaat gebeuren.

Als je in de werktitel van een opstel de naam Dirk Kuyt tegenkomt kan gerekend worden op cliché-geleuter over 'vechtende voetballers met de juiste mentaliteit'. En verdomd; het stond er.

' In '74 hebben we de titel verspeeld door een gebrek aan discipline'; aldus de schrijver, in een vertwijfelde poging om als legendarisch bevooroordeelde blinde Feyenoord-pikeur opnieuw zijn hobbelstokpaardje te bestijgen dat Dirk heet..

Je weet helemaal geen ene reet van de door Oranje gehanteerde wedstrijdstrategie. Met een type speler als de stoorzender Dirk Kuyt zou de finale niet eens gehaald zijn.


Beetje déja vú momentje bij mij hier.
Zoals je eerder al aangeeft, is dit een uitgemolken onderwerp, dan snap ik de meerwaarde van deze column niet.

Het blijft een interessante discussie. Wel leuk al die meningen waaruit naar voren komt dat En Van Basten En Van Marwijk En Benitez het niet begrijpen. Daarom zijn zij trainer en zitten jullie hier commentaar te leveren. Tja wie moet ik nou geloven? Het is duidelijk dat je met 11x Van Persie je geen wereldkampioen wordt en met 11x Kuyt ook niet. Het moet van alles wat zijn. Het liefste zou ik ook zien dat de voorhoede bestaat uit Sneijder, Van Persie, Robben en Van de Vaart bestaat maar gezien de kwaliteit van onze verdediging is het onmogelijk tegen toplanden met 4 aanvallers te spelen. Kijk naar de opstellingen van Brazilië, Spanje en Argentinië, daar is het net zo. Dat gemekker over Kuyt ben ik echt zat, Inter Milaan zou nu belangstelling voor hem hebben, zij hebben het zeker ook verkeerd gezien. Mij maakt het niet uit hoe we wereldkampioen worden, het zou zo leuk zijn als we het een keer worden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren