Wees pessimistisch

Nog enkele dagen te gaan en dan brand het grote voetbalfeest los in Zuid-Afrika. Hoe dichterbij we komen, hoe meer het gaat kriebelen, hoe enthousiaster iedereen wordt, hoe meer iedereen zich blind staart op feiten en nietszeggende statistieken. Wij zullen het wel weer even gaan laten zien, laten zien wie het eigenlijk verdiend om de titel ‘beste voetbalnatie ter wereld’ te dragen. Of in ieder geval diegenen met het mooiste voetbal. Of de bedenkers daarvan.

Helaas bevinden we ons altijd in de subcategorieën van de voetbalprijzen, eigenlijk is prijs niet eens het juiste woord. De prijs voor het mooiste voetbal op het WK, die sinds vier WK's wordt uitgereikt, is in die periode namelijk nog geen één keer gewonnen. Waardering krijgen we ook slechts een korte periode nadat we ons weer hebben gemanifesteerd op een eindtoernooi. Toch is dat nog steeds waar wij ons aan vast moeten houden, het 'mooiste' voetbal.

Het aankomende WK beloofd misschien wel het hoogtepunt op voetbalgebied te worden voor 'Neerlands Trots'. Onze verfijnde technici hebben in de oefenwedstrijden tegen Mexico en Ghana laten zien dat ze een spel op de mat kunnen leggen waardoor je heel misschien nog zou kunnen overwegen een belachelijk duur ticket voor een retourtje Zuid-Afrika te boeken. Toch doe je het niet, en we weten allemaal waarom.

De tijd van het optimisme en de steeds harder roepende pessimisten is aangebroken. Ieder figuur dat in Nederland iets met voetbal te maken heeft of zichzelf prominent van de bedrijfstak acht wordt ondervraagd door de journalisten. "Hoe zal het Nederlands Elftal gaan presteren Wim, ze zijn toch erg goed in vorm?". "Hoogstens kwartfinale hoor, veel te veel ego's." Een typische uitspraak van die zogenaamde prominenten dezer dagen. Dit wordt dan weer verschuilt achter het feit dat we als Nederland realistisch moeten zijn ten opzichte van de rest van de wereld waar toch veel betere voetballanden zijn.

Elke keer als ik dit soort reacties weer lees vraag ik me toch af waarom wij vrijwel het enige land zijn waarbij iedereen overtuigd is van een goede prestatie, behalve de mensen die de 'voetbal-knowhow' hebben. Landen als Noord-Korea en Japan waarbij er nul spelers bij Europese topclubs voetballen durven hun ambitie wel uit te spreken om de halve finale te bereiken en wij zitten met een stel zeikerds eersteklas opgescheept.

Na alle eindrondes waarop wij enigszins de favorieten behoorden ging Nederland er massaal achter staan en eindigde dit vaak in mineur. Niet zozeer door de slechte resultaten, want in '74, '78 en '98 zijn toch mooie resultaten geboekt, maar wel door de wijzes waarop wij het net niet werden.

Toen twee jaar geleden Marco van Basten na veel trieste oefenwedstrijden met nog afzichtelijker voetbal onze jongens als het perfecte elftal samen liet spelen stond iedereen verbaasd. Niemand had gedacht dat wij die klusje zo makkelijk zouden klaren in de 'Poule des Doods'. Na de eerste wedstrijd tegen Italië was er een massale toestroom van supporters en toen ging het weer mis. We deden als supporters weer te hard ons best. Daarom mijn advies; wees pessimistisch, dan wordt het pas echt een goed WK.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door AjaxWammes)

Haha, scheldend en tierend de finale in gaan, dat het zo slecht is, nergens op lijkt en nooit wat wordt zo. Als we m op die manier winnen, doe ik er aan mee

Leuk idee wel, heeft iets weg van wat Nico Dijkshoorn deze week in VI schrijft, moet je maar is lezen

Alleen is je verhaal wel een beetje warrig. Je meld dat andere landen wel ambities uitspreken (de experts dan) en dat wij met een stel zeikerds zitten opgezadeld. Lijkt mij een pleidooi voor meer positivisme onder de experts als ik het goed opvat?
Vervolgens stel je in 1 alinea dat we pessimistisch moeten zijn, vreemde afsluiting van het hele stuk zo ineens.

Sorry maar ik vind dit stuk niet echt van hoogstaand niveau. Je spelling is in orde alleen je spreekt jezelf meer dan 1x tegen. De ene keer moet Wim optimistisch zijn en daarna moeten we allemaal pessimistisch zijn voor een goed WK? Ben het ook niet eens met je standpunt, eigelijk 1* maar 2* voor je spelling en de moeite.

4 juni 2010 om 10:19

Spelling in orde?????
Alle 'd''s en 't''s staan verkeerd!!!

Weest pessimistisch en die klusje. 2 dikke fouten.

On: ik ben het er niet mee eens. De laatste tijd zie ik hier op Voetbalzone steeds meer mensen die alleen maar roepen hoe gek zij wel niet worden van de Oranjegekte en van hoge verwachtingen. Terwijl er amper wat gebeurt. De verwachtingen die ik over het algemeen is: minstens kwartfinale. En dat is heel realistisch. En wat betreft die Oranjegekte. Ik vind het leuk. Mensen die normaal niks met voetbal hebben of elkaar haten vanwege onderlinge rivaliteiten staan opeens met zijn allen in oranje met elkaar te feesten en te zingen. Hoe kan zo'n volksfeest nou niet leuk zijn?

Nee sorry mijn glas blijft halfvol. Ik wil niet pessimistisch denken over de kansen van Oranje. Ik moet er wel in geloven.

Je moet écht je verhaal doorlezen voordat je het opstuurt. Desnoods door iemand anders maar deze fouten (lees : weest en die klusje) kunnen gewoon echt niet !

4 juni 2010 om 18:01

Weest pessimistisch

Dat kan gewoon, dat is legitieme spelling. Maar het is gewoon geen doorgaanse manier. Weest is wees in gebiedende wijs, door veel mensen vergeten.

Ik ben het niet met het stuk eens, ik ben een rasoptimist en ik noteer gewoon geen doelstelling, ik wed altijd op de tegenstander van Oranje, winnen ze ben ik blij. Verliezen ze ben ik ook blij.

Win/win situatie.

Weest kan gewoon gebruikt worden hoor. Het is niet een dagelijks woord maar in vroegere tijden werd dit wel vaker gebruikt. Dat in de laatste alinea dan toch 'wees' wordt gebruikt, is jammer. Al met al een niet al te hoogstaand stuk. Zinnen zijn nogal lang, afwisseling blijft achterwege. Je hebt zeker wel wat te melden maar ik zou het toch anders formuleren.

3*

Ja laten we met ze allen de vlaggetjes weer binnenhangen en pas ophangen als Nederland in de halve finale staat.

Laten we met ze allen ons ticket weer inleveren en zeker niet naar Zuid- Afrika gaan om onze helden bij te staan.

Ze hebben ons pas nodig in de wedstrijden waar het erop aan komt toch?

Wat een complete onzin! Die jongens voelen het als we achter ze staan, als we in onze oranje shirts in het stadion de jongens aanmoedigen! Ze krijgen beelden van wat er in Nederland op de pleinen gebeurd als er gescoord wordt! Ze doen het voor ons dus doen wij wat terug voor hun !

Ze hebben juist onze aanmoedigingen nodig!

sorry dom stuk . Ik vind het warrig , slecht geschreven en moeilijk te volgen . Ook maak je je punt nu niet echt duidelijk en tenslotte slaat het ook nog een nergens op ! O sterren van mijn kant sterker nog ik vind hte de moeite niet om te stemmen eigenlijk . Sorry , volgende keer beter .

3 juni 2010 om 00:03

Grapjas toch. Onzin wat je zegt.

Ik raad je aan om eerst je te gaan verdiepen in de spelling want dit slaat werkelijk alles. Ik noem een ''die klusje'' dit komt je verhaal niet ten goede.

Verder vind ik je verhaal werkelijk nergens op slaan, waarom zou ik pessimistisch het WK ingaan, om me te behoeden voor over positiviteit? Het is toch juist de charmé om je het beste team in de wereld te wanen en om in te zetten op het maximale.

Sorry hier voel ik niets voor, en daarom 1 ster.

We moeten niet pessimistisch zijn, maar gewoon uit gaan van eigen kracht en niet 'rekenen' op een goede prestatie van Nederland, maar vertrouwen uitspreken in onze jongens. We doen echt niet heel veel onder voor het best voetballende land Spanje, op een goede dag kunnen we iedereen aan. Maar we moeten onze jongens niet overschatten, want je weet waar dat toe leidt. Bij de leest blijven en gewoon zoals iedereen die in de top 'van wedstrijd tot wedstrijd' leven. Niet vooruit lopen op zaken, win eerst maar eens jullie eerste wedstrijd dan zien we verder!

Oké, duidelijk dat het niet goed was dit keer. Maar om 1 typfout bij 'die klusje' zo zwaar te laten wegen? En 'weest' in de titel is soort van oud-nederlands, maar goed, dat is misschien wat te ver gezocht zo blijkt. Volgende keer beter m'n best doen!

Weet je waarom Nederland het nooit wordt? Het ligt niet aan het team (misschien een beetje de verdediging), maar aan de trainer en de speelwijze. Daar samenhangend, mooi voetbal spelen. Als Nederland een interland speelt en ze winnen 1 of 2 tegen 0, met slecht voetbal, is de hele media negatief. Waarom? Je hebt gewoon gewonnen. Nederland is veel te gefixeerd op mooi voetbal, in plaats van gewoon resultaat behalen. Net als in de Champions League dit seizoen: Inter wint met een verdedigende instelling. Heel Nederland maakt zich daar druk om en vindt dat ze onterecht hebben gewonnen en al die mooi voetballende teams hadden moeten winnen. Maar waarom? Verdedigen is ook voetbal. Hier gaat het dus fout in de Nederlandse mentaliteit van mooi voetbal spelen.

Dan het trainer/technische staf- probleem. Daar ligt het voor mij ook een beetje aan. Ook aan het systeem ligt het (433/4231). Van Persie, Kuyt, Sneijder, Robben, Van Der Vaart (de grote 4) spelen allemaal in teams die 442 spelen of in ieder geval vanuit een sterke verdediging en middenveld. Komen zij bij NL aan, moeten ze met vleugelspelers spelen, of zelf op de vleugel spelen en dan gaat het fout. Zijn ze niet gewend.

Nederland moet ook een toptrainer voor het nationale elftal hebben (van Gaal. Hiddink), anders een buitenlander halen en van je principes afstappen. Kijk naar Engeland, geweldige namen, maar presteren nooit wat.

Als laatste, ze moesten Seedorf meenemen. Kampioen word je met de beste spelers, niet beste samenspel. Als dat samenspel niet werkt (de chemie tussen de grote 4 is er niet meer, als ze goed worden verdedigd), moet je een plan B hebben en daar kan Seedorf mooi in passen, met al zijn ervaring.

Principes zijn belangrijker dan succes lijkt t wel (perse mooi voetbal, perse een Nederlandse coach, perse vleugelspelers in plaats van kiezen voor effectief voetbal met de beste spelers en beste trainer). Zonde. (Ik vind het niet erg eigenlijk als Italie-fan, maar dat terzijde. Wij worden ook wss geen kampioen)

3 juni 2010 om 15:19

''van Persie, Kuyt, Sneijder, Robben, Van Der Vaart (de grote 4) spelen allemaal in teams die 442 spelen''

Van Persie: Speelt als enige spits bij Arsenal, kan dus nooit 4-4-2 zijn
Sneijder: Inter speelt 4-3-3
Kuyt : speelt bij Liverpool gewoon aan de rechterkant, in een 4-2-3-1 systeem.
Robben : speelt gewoon op de flank bij Bayern en aangezien Muller geen spits is spelen die in principe ook gewoon 4-3-3

3 juni 2010 om 16:24

Arsenal speelt zeker wel 4-4-2 slimmerik. Van Persie is dan wel de diepste spits, maar heeft altijd wel een Bendtner, Eduardo, Vela of Arshavin naast zich in de spits.

Inter speelt bij lange na geen 4-3-3. Ze spelen 4-4-2 waar Pandev/stankovic en Sneijder achter de spitsen Eto'o en Milito spelen.

Bayern speelt ook een vorm van 4-4-2 (4-2-2-2) met Robben en Ribery op de flanken en Olic en Müller in de spits. En ja, Muller is een spits. Dikke neus.

Liverpool heeft geen systeem.

3 juni 2010 om 17:53

Muller is geen echte spits dikke neus. Hij speelt er altijd achter.

Je hebt hier en daar een aantal kleine fouten.
Verdiend moet met een 't' in het begin en later schrijf je het woord 'verschuilt' terwijl het verschuild moet zijn.
Het is ook 'dat klusje' in plaats van 'die klusje'.
Ook zou het prettiger zijn om hier en daar een komma te gebruiken, dat maakt de zinnen niet zo aan elkaar geborduurd als nu.
Bij Japan spelen wel degelijk Europese voetballers: Nakamura en Honda.

Maar goed, dat terzijde. Je standpunt is gedurende het verhaal niet erg duidelijk. Eerst wek je de indruk dat je Wim Kieft te pessimistisch vindt, daarna vindt je dat men niet zo optimistisch moet zijn. Pas in de laatste zin was het mij duidelijk wat je standpunt was.

Maar dan nog klopt er niks van. Je had je titel (en eigenlijk je hele standpunt) beter kunnen noemen: 'wees niet te optimistisch' of 'juich niet te vroeg' of 'niet overdrijven'. Optimistisch zijn is niks mis mee, vooral niet als supporter zijnde. Dat is ook de hele betekenis van een supporter. Achter je ploeg staan, door slecht en goed weer. Door dikke en dunne tijden. Ook als speler is het niet erg om optimistisch te zijn.
Pessimistisch zijn is al helemaal niet de bedoeling, natuurlijk.

Ik vind het eigenlijk goed bedoeld, maar niet goed uitgevoerd. Twee sterren. Kom volgende keer met een verhaal waarin je standpunt duidelijk is en let op je spelfouten.

het spijt me, maar ik vind het een waardeloze column. en WK is één groot (inter)nationaal feest. daar moet je van genieten. en natuurlijk zijn we als gemiddelde Nederlander vrij positief over de kansen van Oranje op het Wk. en nu is jouw advies op juist negatief en pessimistisch te zijn over de kansen van het Nederlands elftal. maar daar vergeet je waar het WK überhaupt voor wordt gespeeld. natuurlijk gaat het bij een aantal landen uiteindelijk om de winst, maar je eigen land op een WK aanmoedigen is een groot feest.

daarbij: mocht Nederland eens een keer een WK winnen, mede doordat we zo pessimistisch waren, dan is er eigenlijk bijna geen lol meer aan. je bent namelijk veel minder betrokken bij Oranje dan wanneer je in de juiste WK stemming bent. en dus heeft een wereldtitel waar weinig om gejuicht is eigenlijk geen betekenis. de essentie van de winst gaat verloren.

sowieso snap ik niet waarom je graag ziet dat Nederlanders niet juichen. alsof de Oranje spelers extra druk erdoor ervaren, of juist ook in een feeststemming komen... daar zitten ze te ver van weg. geïsoleerd van de buitenwereld op vragen van de media na. het is juist alleen maar goed dat ze weten dat er een heel land pal achter hun staat. dat geeft energie.

''hoe zal het Nederlands Elftal gaan presteren Wim, ze zijn toch erg goed in vorm?''. ''hoogstens kwartfinale hoor, veel te veel ego's. Dit is toch ook gewoon waar? WIj hebben veel jongens die tijdens een slechte wedstrijd gaan mopperen etc. Echte mooiweer voetballers hebben we nu. Sneijder, Vdv, Persie zijn allemaal mooi weer voetballers. Maar on: Je juicht je land toch gewoon toe? Ik denk niet dat het juichen iets te maken heeft met de wat mindere prestaties de laatste jaren.

Volgens mij kraken mensen het hier af omdat ze niet willen geloven dat NL het slecht gaat doen

We kunnen het goed doen...zeker!

En ach spelfouten...tsja..

ik ben het er toch voor een deel mee eens hoor!

Beste mensen, ik heb geprobeerd het verband tussen pessimisme en goede resultaten aan te halen. Daarin ben ik ogenschijnlijk hard gefaald. Het feit dat mensen echter waardering aan spelling op gaan hangen vind ik een beetje vreemd. Het gaat toch om de inhoud, en een typfout bij 'die klusje' wordt keihard afgestraft. Ik verwijs diegenen graag naar het forum van het Nederlands dictee.

4 juni 2010 om 00:03

Dit doet me denken aan iemand die bij de les Nederlands zei: ''wordt er bij de toets op spelfouten gelet?''

Ja natuurlijk! Je schrijft Nederlands en die regels zijn er niet voor niets!
Overigens is ''die klusje'' geen typfout, maar een grammaticale fout

Het WK is een groot voetbalfeest, mijn advies: haal bier nodig je vrienden uit en met ze alle duimen op een mooi resultaat. pessimistisch of optimistisch, er kan maar 1 winnaar zijn maar we kunnen genieten van het nederlands elftal want er worden altijd wel een paar wedstrijden gewonnen. De bal is rond, het kan alle kanten op.

Veel kijk plezier allemaal (ook al ben je pessimistisch )

Wees pessimistisch.. Juist, dus bij voorbaat moeten we al niks verwachten en ook al doen we het goed mogen we pas juichen als het binnen is. Nou sorry hoor, maar ik juich bij voorbaat omdat ik er veel zin in heb, ik juich wanneer het er naar uit ziet dat Oranje het goed doet en ik ga als maar meer juichen als Oranje nog verder komt. Wanneer Oranje uiteindelijk Wereldkampioen wordt gaat helemaal het dak er af!
Dan ga ik toch niet pessimistisch voor de buis zitten een maand lang en wanneer Nederland eerder uitgeschakeld wordt heb ik helemaal geen plezier beleeft aan het Wk.
Dit is zeker voor die mensen die voor elke wedstrijd zeggen: 'nederland wint deze wedstrijd toch niet', en nadat Nederland hun 3, 4 of 5x hun ongelijk heeft bewezen vliegt Nederland er uit en zeggen hun: 'zie je wel zei ik je toch.. '

Hoewel je jezelf tegenspreekt (eerst zijn de 'pessimisten' 'een stelletje zeikerds eersteklas' en daarna moeten we allemaal pessimistisch zijn), ben ik het wel eens met je laatste zin.
We denken namelijk dat we allemaal geweldig zijn nadat we de poulefase vrij makkelijk hebben bereikt, waardoor we ontzettend veel druk opleggen bij de spelers.
Als we dit nou eens niet doen, kan Nederland veel verder komen. Misschien dat het hadig zou zijn als Nederland de poule iets minder makkelijk doorkomt, waardoor we iets minder optimistisch zijn.
Omdat het ook nog eens prima geschreven (op dat tegensprekenna) geef ik je 4 sterren.

Begon me het lezen van je column omdat de titel mij wel aansprak, maar de titel was dan ook meteen het beste deel.
Matige column, spellingscontrole is niet overbodig.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
AC Milan heeft de hoop op de komst van Sven Botman nog niet opgegeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren