De club in verval door betaald voetbal


Het is Augustus 1998. Eindelijk is het dan zo ver. Ik heb mijn zwemdiploma gehaald, ik mag op voetbal! Ik kan kiezen tussen meerdere clubs in Apeldoorn, maar ik weet meteen al dat AGOVV het gaat worden. Het is een gezellige club en ik begin in de F5, het elftal voor de jongsten van de club. Een leuk jaar, maar ik moet achteraf zeggen dat het dat jaar meer bleef bij kijken wie de meeste madeliefjes uit het veld kon plukken dan goed voetbal. De volgende jaren werd het serieuzer en ging ik bij selectie-elftallen voetballen, tot ik bij de junioren (geheel terecht) niet goed genoeg bevonden werd voor het gewenste niveau.

Nu vragen jullie je natuurlijk af: allemaal leuk en aardig, maar wat moeten wij hiermee? Ik geef hiermee de gezellige structuur van een amateurvereniging weer waar mensen gratis en geheel vrijwillig werken en zich verbonden voelen met de club. Hiernaast was AGOVV een gezonde club met vele jeugdelftallen.

Dit is vandaag de dag wel anders. Er zijn veel minder teams dan vroeger, en vaak is er maar één selectieteam. Het niveau van de andere teams ligt er ver beneden. Om even een voorbeeld te geven: de A1 speelt volgend jaar tweede divisie en de A2 speelt tweede klasse. Dat wil zeggen, als de club al mogelijk is om een A2 samen te stellen. Want ook ik zit nu af te wachten of er een team tot stand komt. Zo niet, dan zal ik helaas naar een andere club moeten verkassen, hoe lang ik ook bij AGOVV heb gevoetbald en hoeveel ik me ook verbonden voel met deze club. Deze problemen komen allemaal door de beslissing om weer in het betaalde voetbal te opereren.

In het seizoen 2001/02 is het dan eindelijk zover. AGOVV wordt kampioen in de Hoofdklasse C van de zondagamateurs en verslaat ook de andere kampioenen van zondag, om het vervolgens af te maken tegen de zaterdagkampioen: Huizen. Hiermee heeft AGOVV voldaan aan de eis van de KNVB dat ze eerst kampioen moeten worden van de amateurs, voor ze betaald voetbal mogen spelen. In het seizoen 2003/04 komt de BVO (betaald voetbal organisatie) AGOVV Apeldoorn dan voor het eerst uit in de Eerste Divisie, en eindigen ze heel degelijk in de middenmoot.

In 2005 werd er echter een beslissing gemaakt door de BVO, die desastreuze gevolgen had voor de amateurtak. AGOVV Apeldoorn besloot samen te werken met Vitesse, en onder de naam Vitesse/AGOVV ontstond er een aparte jeugdopleiding. Er werd beslist welke talenten konden blijven, van Vitesse en van AGOVV. Dit hield in praktijk in dat van de tien spelers er ongeveer acht van Vitesse waren, met als gevolg dat vele AGOVV spelers afvielen. De spelers die bij AGOVV speelden, hadden ook totaal geen reden meer om bij AGOVV te blijven. AGOVV was nu niet meer dan een amateurclub, waar geen groeipotentieel in zat, want de profclub speelde in de Eerste Divisie en daar waren ze immers voor afgevallen.

De enige reden waarom ze dan ook naar AGOVV waren gekomen is de mogelijkheid om later op hoog niveau te voetballen, maar ook zij zagen dat de amateurtak van AGOVV nooit op hoog niveau zou opereren, zolang de goede spelers waren weggeplukt door AGOVV Apeldoorn en Vitesse. Toen ze dus niet goed genoeg bleken voor AGOVV/Vitesse verkasten grote aantallen spelers weer terug naar hun oorspronkelijke club in Apeldoorn, waarvan AGOVV ze had gescout, omdat ze daar in ieder geval mensen kenden en daar (heel begrijpelijk) een beter gevoel bij hadden. Dit heeft geleid tot de extreme personele problemen tot vandaag de dag toe. Een betaald voetbal organisatie (BVO) is gewend om met twee selectie-elftallen te spelen, maar een amateurclub van zo'n formaat hoort over meerdere teams te beschikken.

Verder is AGOVV ook nog in de problemen gekomen door het idee om een kunstgrasveld te plaatsen. Dit was een dure investering, van zeven ton. Al snel bleek dat de amateurs dit bedrag kregen opgezadeld en dat de BVO het enkel huurde van de amateurs. Aan de betaling van het kunstgrasveld kon moeilijk worden voldaan en al snel leidde het tot een rechtszaak. De amateurtak van AGOVV heeft een regeling kunnen sluiten met de leverancier van het kunstgras, en een lening afgesloten waarvan ze de komende jaren nog veel druk zullen voelen op het totale budget. Het is financieel dan ook slecht gesteld met AGOVV. Het is te triest voor woorden dat AGOVV niet eens kan zorgen voor normale materialen bij de club. De ballen, hesjes, pionnen en kleding moesten zelf aangeschaft worden door vele teams (waaronder mijn team). Ook bleek het kunstgrasveld niet geschikt te zijn voor betaald voetbal, waardoor het vervangen wordt voor aanvang van volgend seizoen.

De totale overgang van amateurvereniging naar profclub heeft vele gevolgen gehad voor alles wat te maken heeft met AGOVV. De amateurvereniging lijdt ernstig onder alle lasten, en misschien moet de BVO zich eens afvragen wie dit allemaal voor ze mogelijk heeft gemaakt. Bedenk dus als vereniging eerst goed of betaald voetbal wel het doel is wat je voor ogen moet stellen in de toekomst, als dit de ondergang van het clubgevoel en saamhorigheid betekend.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door Keram)

Dit is mijn allereerste clubexpert. Ik zou niet weten of hij goed of slecht is. Ik hoor het graag van iedereen! Kritiek is zeer welkom, zolang het maar onderbouwd is.

''dat wil zeggen, als de club al mogelijk is om een A2 samen te stellen.'' Die zin klopt volgens mij niet helemaal..

Verder vind ik het wel jammer dat je je verbondenheid met Agovv niet verder het stuk indraagt. Hoe je de eerste alinea schreef in de ik vorm, was leuk en prettig om te lezen. Ik had het leuk gevonden als je zo door was gegaan.

Verder vind ik het stuk opzich vrij sterk, je schetst de situatie van de club, zowel de betaalde- als de amateurtak, en daardoor weten mensen ook hoe het er bij een club als Agovv voorstaat. Ik zou zeggen: Blijf gewoon doorschrijven!

2 juni 2010 om 18:31

Ik heb het stuk vaak gecontroleerd. Misschien moet ik het volgende keer nog even laten controleren door iemand anders, die ziet natuurlijk meer foutjes staan dan ik. Die zin klopt inderdaad van geen kant . Bedankt voor de positieve punten. Dit is in ieder geval motivatie om door te schrijven!

Opbouwende kritiek : Je gebruikt het woord 'agovv' veelvuldig. Die kan een beetje irritatie oproepen. Gebruik een keertje 'de club uit Apeldoorn' of 'de blauwen'. Het staat wat mooier.

wel leuk, ook persoonlijke kant.
Maar moest jij er ook vanaf bij de invoering van Bv.

Je schrijft een erg leuk stuk en met de persoonlijke kant breid je het idee Clubexpert verder uit, waarvoor hulde. Ik word wel een beetje flauw van continu het woord Agovv, die herhaling kan je beter vervangen door andere benamingen, dat maakt het stuk beter doorleesbaar. Ik vind het een goed debuut, vier sterren.

2 juni 2010 om 18:35

@soulsister & Lfcdutchy

Als ik het zo opnieuw lees klopt het inderdaad dat het irriterend kan werken, telkens dat Agovv. Bedankt voor de tip en de positieve punten!

De blauwen, of agovv. Maakt me niet uit hoe het er stond, ik vond het namelijk een heerlijk stukje, waar ik naast een persoonlijke kant, ook nog wat heb geleerd over de (recente) geschiedenis van Agovv. Vondt het een heel prettig stuk om te lezen en las hem heel snel uit en dat terwijl je schrijfstijl niet heel uitdagend is.

Verbeterpunt:

Schrijfstijl: iets uitdagender volgende keer!

Het was 'gewoon' goed, je hebt een eigen mening, laat zien waarom een amateurclub beter kan zijn en je geeft wat historische feitjes. Al met al 5 sterren. Geef ze niet vaak maar nu wel. Heerlijke column!

Naar dit stuk heb ik uitgekeken! Leuk gedaan. Dit stuk vind ik een stuk van een échte clubexpert. Jij komt er (in tegenstelling tot mij) al echt zowat je hele leven en kent de club door en door.

Ik vind het leuk hoe je een stuk geschiedenis vertelt, maar wel door ook je eigen verhaal hierin te verwerken. Hierdoor vind ik het heel prettig lezen. Minpuntje is misschien wat hierboven al is genoemd, de vele malen dat Agovv wordt gebruikt, maar eerlijk gezegd had ik dit pas door toen ik de reacties had door gelezen en het stuk nog eens had nagelezen.

3 juni 2010 om 09:24

Bedankt! Jij hebt me immers op het idee gebracht om zelf eens een stuk te gaan schrijven, na je (goede) clubexpert over de sfeer bij een Jupiler League vereniging. Ik denk, laat ik het eens van de andere kant belichten.

Ik vind het een goed stuk, alleen stoor ik me aan de hoeveelheid keren dat je de clubnaam Agovv gebruikt. Probeer daar andere worden voor te zoeken, dat leest gewoon prettiger. Daarnaast vind het erg goed hoe je de verandering in de club verwoord en daarom geef ik je toch gewoon 5 sterren.

Net het stuk gelezen en ziet leest prima weg. Ik vind het vooral leuk dat je je persoonlijke ervaringen en kennis van de club gebruikt om je betoog duidelijk te maken. Ik weet zelf namelijk weinig van wat er binnen de club Agovv allemaal gespeeld heeft.

Echter ik vind de logica in de argumentatie wat te kort schieten. Je geeft eigenlijk aan dat (1) door de samenwerking bij de jeugdteams met Vitesse en (2) de aanschaf van het kunstgrasveld (terwijl er geen geld was) ervoor gezorgd hebben dat de club: geen geld meer heeft, mensen geen clubgevoel meer hebben, het verschil in niveau's te groot wordt etc... (als ik hier er naast zit moet je maar aangeven )

Ik vraag me alleen af of dit wel het gevolg is van het feit dat de club profvoetbal wilde gaan spelen, of dat er andere factoren zijn die de huidige situatie hebben veroorzaakt. Misschien moet je daar volgende keer op proberen te letten.

Wel leuk om een keertje wat te lezen over deze club trouwens

Prima stukkie, mooie schets van de situatie met een persoonlijke verhaallijn erin. Had van mij wel iets meer liefde in gemogen. Ik kon je verontwaardiging maar een beetje proeven, als een biefstukje terwijl je behoorlijk verkouden bent. Dat kan bijvoorbeeld door er een anekdote in te voegen of een vergelijking te maken. Verder is het zeker zonde dat de romantiek van een club op deze manier wordt tenietgedaan.

3 sterren, was niet spectaculair maar wel prima.

Het is opzich een leuk stuk, maar ik mis je schrijfdoel. Je geeft prima de problemen weer van het professioneel worden van Agovv en wat dat voor gevolgen heeft voor de amateurtak, maar wat vind jij dan dat er moet gebeuren?
Ben jij ertegen dat Agovv professioneel is en zie je ze liever teruggaan naar de amateurs? of wil je dat ze zo doorgaan?

Verder zou dit stuk wel eens als een voorspelling gaan dienen voor clubs die volgend seizoen vanuit de Topklasse promoveren naar de Jupiler League.

Ik begrijp je helemaal. Ik zelf heb wel eens tegen Agovv/vitesse gespeeld. Aardig teampje hebben jullie! Maar je stukje is goed geschreven en ik geef je een dikke 4 sterren.

Leuk stuk
Ik vind het mindere van Agovv (ik voetbal er ook) dat er alleen word gekeken naar de selectie teams, bijv naar de F3 kijkt helemaal niemand om hetzelfde als met de C5/6 toen ik nog in de D3 zat hadden we zelfs geeneens een trainer omdat het bestuur die niet kon vinden, en de trainers van de D1 kregen zelfs betaald! En ik heb genoeg mensen meegemaakt die makkelijk zo naar selectie elftal konden en vroegen of ze mee konden trainen en er gewoon niet inkwamen of dat er met het meetrainen niet naar gekeken werd, dat vind ik wel minder aan de club..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AGOVV Apeldoorn


83 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AGOVV Apeldoorn.

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Manchester City, Chelsea en Liverpool houden de situatie van Lautaro Martínez in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren