Optimist versus pessimist

Het Nederlands elftal staat spreekwoordelijk aan de onderkant van de berg die het wereldkampioenschap heet. We doen in Oostenrijk dan weliswaar wat hoogte-ervaring op maar we zijn in het basiskamp, het echte klimmen moet nog beginnen. Inmiddels heeft menig coach al zijn mening gegeven over de absolute favorieten, de outsiders, underdogs en andere bergklim- fanatiekelingen. Sterker nog, prominente voetballers, oud-voetballers en zelfs politici hebben hun WK poultje al publiekelijk ingevuld. Gelukkig geen probleem, voetbal is immers een spelletje. Al die gekleurde meningen vallen in het niet als straks het kleurrijkste WK uit de geschiedenis begint.

De laatste tijd had ik last van stemmetjes in mijn hoofd, ze voerden constant nutteloze discussies over voetbal. Ik at en sliep slecht en het leek met de dag erger te worden. Dus vorige week dinsdagmorgen dacht ik: nu is het genoeg. Ik maakte een afspraak bij de lokale psychiater. De psychiater die naar eigen zeggen José Mourinho en Sir Alex Ferguson de mentale oorlogsvoering had geleerd. Vandaag kwam ik dus bij die psychiater en ging zitten in een stoel, waar je nou niet zeker weet of je zit of ligt. “Sluit je ogen”, zei de psychiater, en dat is wat ik deed.

Half slapend ontwaak ik langzaam in een luidruchtige ruimte. Ik denk te horen ´hebben verdomme Robben, Van Persie en Sneij..´, wrijf in mijn ogen, ´En een linksback in een rollator´. Het is een goed verlichte kamer met twee schimmen die, naarmate mijn ogen wennen aan het licht, mannen worden. De discussie gaat door en met mijn ogen speur ik de kamer verder af. Een kamer zonder deuren en ramen, alleen twee personen, exclusief mijzelf, aan een tafel. Nee toch niet, na een tweede keer met mijn ogen gerold te hebben, spot ik wat lijkt op een derde persoon. In een donker hoekje kan je net de reflectie van zijn bril zien. Voor de rest valt op dat er bij elk persoon een glas op tafel staat waar al uit gedronken lijkt te zijn, toch is mijn keel kurkdroog.

Hier in Nederland zijn de meningen verdeeld over de kansen van het Nederlands elftal op het komend WK. Eeuwige roem is voor de een al zo goed als binnen, terwijl andere hun twijfels hebben over het overleven van de groepsfase. Veel Nederlanders wanen zich al in de finale met topspelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie, terwijl anderen juist denken dat dit ons de das om zal doen. De man met de uitgesproken mening kiest meestal één front. Je ziet op het forum of in de media zelden de middenweg: ´Wij winnen het WK met dit team, maar omdat het ego’s zijn toch niet´, zul je bijvoorbeeld niet horen. Hoogmoed komt voor de val, maar als je niet gelooft in jezelf, zal je ook nooit je vlag in de piek kunnen prikken.

Inmiddels volg ik de discussie in de gesloten kamer op de voet, het komt er op neer dat er heel veel geschreeuwd wordt en weinig geluisterd. In mijn hoofd grijp ik naar het glas water maar mijn ledematen werken niet mee. Vreemd genoeg drinken de twee hevig discussierende mannen ook geen slok. De enige spiertjes die ik kan bewegen sturen mijn ogen weer naar de man in de hoek. Zijn gelaat verraad een glimlach. Meningen schieten langs maar het enige dat ik kan oppikken zijn kleine fragmenten: ´Mentaliteit´ ´Fans´, ´Ego´, ´Championsleague finalisten´, ´grote Vier´, ´één Oranje´.

De teller loopt op bij de psychiater die overduidelijk per uur betaald krijgt. Terwijl ik in dromenland zit, pakt hij rustig zijn laptop erbij en checkt het laatste voetbalnieuws: ´ Kieft pessimistisch over WK kansen van ´egootjes van Oranje´´. De psychiater logt in en geeft zijn kijk op de kansen voor Nederland op het komende WK. Zo weerlegt hij de nadelen van de Nederlandse defensie en snijdt in de wereldklasse van de vaderlandse aanval. Mede hierdoor creëert hij een realistisch beeld. Hij doet geen voorspellingen maar spreekt wel hoop uit. Wat er ook gebeurt, hij gaat genieten van de zomer.

Als de persoon in de hoek opstaat, wordt mijn slaap lichter en lichter. Hij komt richting de tafel en de discussie stopt. Wanneer het licht in zijn gezicht valt, herken ik hem, de psychiater! ´Dit is een pessimist en dit is een optimist´ zegt hij, ´ik ben een realist´. Voordat ik ontwaak, wijst hij voor mij op tafel: ´halfvol, halfleeg of gewoon dorstig?’

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door dekenner12)

Ik vind dit ergens een geniaal verhaal en aan de andere kant begrijp ik er geen klote van, maar dat heeft misschien ook wel meer met het tijdstip te maken. Ik kom hier morgen nog op terug.

26 mei 2010 om 01:53

Je moet je best doen idd, zeker om deze tijd!

26 mei 2010 om 20:31

Hier ben ik weer. Mijn glas is halfvol, omdat ik vind dat je altijd optimistisch moet zijn. We hebben een prima selectie die absoluut de halve finale kan halen.

Pfoe ik snap er niks van.. Het enige wat ik er nu om 2 uur 's nachts uit kan halen is dat de WK kansen altijd ter discussie staan tot het WK zelf en het nutteloos is erover te discussiëren, omdat het altijd de optimist is die de kansen hoog inschat en de pessimist die de kansen laag inschat(logisch toch). Discussies zijn dus nutteloos, niemand zal de ander kunnen overtuigen. Ik kan er ook volledig naast zitten.. Ik wacht nog even wat reacties af.

26 mei 2010 om 02:13

Je bent op de goede weg, maar ik wil ook de bezoekers hier polsen over of hun glas halfvol of halfleeg is.

tip: de boodschap zit hem in de laatste zin, succes morgen!

26 mei 2010 om 02:59

Oooo je wilt de discussies juist opvoeren!

Oei, vroeg of laat maakt in dit geval niet uit denk ik..diepzinnige column, Frikx, weet ook niet zo goed wat ik er van moet vinden. Je had me wel absoluut geboeid tot het einde omdat je een leuke spanning weet te creeren..nu ik hierboven lees dat het je doel is om te zien of de bezoekers het glas halfvolg of halfleeg hebben, is het mij iets duidelijker..

In mijn geval is het glas in ieder geval halfvol..ik denk dat een halve finaleplek er zeker in zit, en misschien zelfs wel een finaleplaats..dan ligt het alleen nog aan de loting. Ik denk dat dit al optimist genoeg is voor Nederlandse begrippen..

Ik vind het geen sterk stuk. Als het niet informeert zal het wel boeiend bedoeld zijn, maar echt boeiend vind ik het niet. Het is een nutteloze discussie waarin je een aardig idee hebt met de psychiater, maar het komt er niet uit, het had zo mooi geweest als er een eigen standpunt in had gezeten. Ik twijfel, 2 of 3 sterren. Om je toch een beetje te prikkelen ga ik nu toch naar 2 sterren. Komaan, je kan veel beter!

26 mei 2010 om 15:30

Elk mijn colums is voornamelijk bedoeld om te amuseren. Ik zelf ben meer de persoon die naar stand up comedy kijkt dan naar een mooie documentaire over de Albanese criminaliteit.

In deze column wil ik een leuk verhaal vertellen en niet up front alles weggeven. Dit met een komische twist. Daarnaast wil ik de lezer laten nadenken.

Ik vind het vooral jammer dat ik je niet heb kunnen amuseren, of in ieder geval een glimlach op je gezicht heb kunnen toveren.

Het is moeilijk iedereen tevreden te stellen.

26 mei 2010 om 22:46

Dat vind ik ook jammer, omdat je de eerste columns die lach continu wél wist te scheppen.

Een column met een lichtelijk filosofisch karakter. Ik kan tot mijn spijt niet ontkennen dat het beoogde doel te laat duidelijk wordt en het karakter wat je neerzet moeilijk weet te overtuigen. Mede hierdoor ontgaat menig persoon de laatste zin van het verhaal, het motief. Want daar zit het 'briljante' van het stukje, het laat je het opnieuw lezen. Het vraagt om begrepen te worden, het vraagt om er iets in te zien; door het vel te prikken wat er zachtjes overheen is gespannen.

Het is mij niet ontgaan - kan bijna niet anders - dat je zo iets simpels als realisme, optimisme en pessimisme in zo'n column giet en plaatst op een voetbal forum. De verkeerde plek.

5*

Ik moet het je nageven Frikx, ik heb het in 1 adem uitgelezen. Ik had zo mijn vermoedens over het plot na de 2e alinea en die blijken juist te zijn geweest. Daarom is de boodschap bij mij wel sterk overgekomen. Misschien, heel misschien, had je een langere weg naar het einde moeten kiezen. Nog iets meer opbouwen voordat je bij je slotzin komt. Het plot uitstellen... maar dat is kritiek van een hele andere orde.

Van mij krijg je 5, kan er weinig anders voor geven.

Dialoog is overschat. Als je mensen met een uitgesproken mening bij elkaar zet, zal je vrijwel altijd de situatie krijgen dat men de eigen standpunten met hand en tand verdedigt. Ruimte voor nuance, toegift en de spreekwoordelijke water bij de wijn is er nauwelijks. Als men niet in staat is de ander zijn of haar argumenten op de juiste waarde te schatten, is het zinloos. Een realist komt moeilijk tussen beide en vervalt vaak zelf tot iemand met een dogmatische visie. Enkel de meest charismatische mensen weten hun realisme over te brengen op de massa van uitersten. En laten we wel wezen, de geschiedenis leert ons dat deze kwaliteit bijzonder schaars is.

Pas als je 2 realisten tegenover elkaar zet, heb je kans op een gezonde en leerrijke discussie waar het doen van concessies niet als zwaktebod wordt gezien.

26 mei 2010 om 15:38

Je hebt gelijk, ik ben zelf een optimist wat betreft mijn voetbalclubs en Nederlands elftal. Ik probeer daarnaast niet te pessimistisch te zijn wat betreft tegenstanders(het een triggert het andere). Als je alleen je eigen straatje verdedigt dan kom je nergens.

Zoals jij zegt water bij de wijn doen, is in veel situaties een knappe eigenschap. Vroeger debatteerde ik nog weleens en was dit toevalligerwijs een groot kritiekpunt. Open staan voor de mening van anderen. Daarbij hoort luisteren en als je het er niet mee eens bent weerleggen. Maar niet je eigen argumenten doordrammen.

26 mei 2010 om 16:07

Ik denk dat iedereen zichzelf er weleens op heeft weten te betrappen. Een veelvoorkomend fenomeen (menselijke eigenschap) is de toegift van (in deze context) realist aan een dogmatisch persoon. De ''realist'' is bereid om concessies te doen, terwijl de optimist/pessimist de gehele discussie met een bunkermentaliteit voert. Hierdoor levert de ''realist'' in, terwijl de optimist/pessimist bij zijn of haar punt blijft. De realist geeft hiermee de optimist/pessimist extra zuurstof. Op dergelijke wijze ontstaat er dan ook zoiets als ''verharding van de maatschappij'' of ''de boze burger''.
Het probleem is dat je dit niet of nauwelijks kan voorkomen. Immers, het onvoorwaardelijk vasthouden van de eigen standpunt is nou juist hetgeen wat tegen de principes van de realist in strookt.

In deze context gebruik ik natuurlijk jouw begrippen, maar in feite betreft het hier de intellectueel/academicus vs. de ongenuanceerde massa.

'een optimist is een slecht geinformeerde pessimist', is een uitspraak die ik mij ergens van herinner.
Maar in dit geval, het WK, ben ik wel positief. Uiteindelijk geven toch de details de doorslag op zo'n toernooi. Balletje binnenkant paal, gele kaart terwijl het rood moest zijn, dubieuze overtredingen in het strafschopgebied etc. etc.
Als deze dingen mee zitten dan maken we zeker een degelijke kans op de titel, want er is bijna geen land dat zulke goeie voetballers op kan stellen als Nederland. Alleen is de spoeling achterin erg dun, dus daar zijn blessures erg bepalend.

26 mei 2010 om 15:43

Die herinner je je van Theo Maassen uit de show Functioneel Naakt.

26 mei 2010 om 16:59

Haha! ja, daar komtie inderdaad vandaan! Dat je dat nog speciaal heb opgezocht!

pfff....

Ik snap er werkelijk geen klap van!

Misschien zie ik het niet, misschien ben ik 'gewoon' te onnozel, maar ik snap echt niet welke kant je hiermee op wild. De andere reacties lezen, is het wel een erg goed stuk, maar omdat ik het zelf dus niet echt snap en ik je ook geen lage beoordeling wil geven omdat ik ' te dom' ben, stem ik maar niet

oke, wel wat lastig, maar ook erg leuk om het op deze manier eens te zien!

Sorry maar ik vind dit stuk niet sterk.

Je verteld echt niets nieuws en verteld wat bekende dingen. Je hebt altijd een wellus en nietus spel als Oranje een WK of EK speelt. Je schrijfstijl vind ik ook lekker lezen. Ik begrijp alles wel, maar het leest niet lekker.

26 mei 2010 om 16:27

Spijtig dat je het zo slecht vind, ook lijkt het of je mijn doel niet helemaal begrijpt.

PS: Ik kan heel weinig met die reactie. Had graag gezien dat je er wat dieper op inging.

26 mei 2010 om 17:09

het was zijn doel denk ik ook helemaal niet om te informeren. eerder om te amuseren
en daar is hij, in mijn ogen, volledig in geslaagd

Ik vind het echt een heel leuk verhaal. Het is dat ik het nu 5 uur is en ik goed wakker ben want als ik dit 's ochtends zou lezen zou ik volgens mij een beetje gek worden
Ik vind hem niet helemaal perfect, niet heel diep en niet echt helemaal duidelijk. Maar het verhaal vond ik gewoon heel erg goed.

26 mei 2010 om 17:35

Klopt, ik mis ook die ''perfectie'', de final touch, maar het feit dat jij en ik daar naar hunkeren zegt juist iets over dit artikel. Daarom kon ik niet anders dan 5 ster geven.

26 mei 2010 om 19:32

Dat is natuurlijk jouw opinie, ik denk toch meer; niet perfect is geen 5 sterren

Ik denk dat je mensen probeert te laten nadenken. Ben je een pessimist, een optimist of een realist en dat te betrekken op de discussie over het Nederlands elftal en de kansen die zij hebben op het WK.

Ik vind dat je stuk net iets te vaag is en daardoor het eigenlijke doel(ben je een optimist of pessimist) heeft gemist voor andere posters. Je had daar misschien iets meer de nadruk op kunnen leggen. Ook mis ik iets van een eigen mening, als er een (controversiële) mening in zo'n stuk staat levert dat toch meer discussie op en maakt het ook interessanter om te lezen.

Echt heel goed. Ik heb een hoop van je reacties gevolgd en om eerlijk te zijn ben ik zelden positief over je. Maar dit vind ik echt heel goed. Ontzettend leuk en origineel geschreven. Voegt informatief niks toe maar het heeft mij wel geboeid. Ik ben zelf trouwens een optimist, tenminste, als het over voetbal gaat.

Qua Nederlands elftal ben ik altijd optimistisch. Ik laat het mezelf nooit toe om te zeggen dat Nederland geen wereld kampioen zal worden. Dat kan ik gewoon niet. Ik vind het een leuk stuk, met een hele mooie schrijfstijl, maar ik vind het niet in de 'clubexpert' rubriek thuis horen. Maar goed ik ga me daar niet meer hard voor maken, dat laat ik aan Voetbalzone over, het stuk is geweldig goed.

@ Michelangelo en Didioni

Blij dat ik jullie wel heb kunnen amuseren, en nee het is geen clubexpert of informatief. Maarja mijn stukken zijn nooit echt clubexperts of informatief.

Mooi artikel. Wederom weer goed geschreven en ook mooi diepgaand. Het zet je wel echt aan het denken en je ziet ook vaak hier op VZ dat het optimist vs pessimist is.

Over mijn pessimisme wat betreft is het vrij simpel: Met Kuyt pessimistisch, Met de 'grote Vier' optimistisch.

Ik vind het jammer dat hier toch minder de discussie is dan ik had gehoopt, ik vrees dat velen de boodschap niet helemaal begrepen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
L. GrantKeeper
T. HeatonKeeper
E. BaillyVerdediger
D. BernardVerdediger
Diogo DalotVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Manchester United gaat naast Raphaël Varane ook vol voor Jules Koundé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren