Voetbalzone in Zuid-Afrika: voetbal, verbroedering en vuvuzela's

Woensdag, 26 mei 2010 om
/

Voetbal en Zuid-Afrika. Met ingang van 2010 zijn het dikke vrienden. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn nog zestien dagen te gaan tot het begin van het WK. De afgelopen maanden is de voetbalgekte gestaag toegenomen, maar de laatste week neemt het buitenproportionele vormen aan. Winkelpersoneel, pompbediendes, serveersters: iedereen draagt een geelgroen Bafana Bafana-shirt. Vaak gepaard met een soort bierhelm, maar dan in plaats van twee bierhouders zitten er typische Zuid-Afrikaanse figuren aan. Denk aan de pletterpet, maar dan met de kleuren van de Rainbow Nation. Hoorde ik een maand geleden misschien één keer per week een vuvuzela, sinds een paar dagen word ik dagelijks gewekt door het irritante getoeter. En daar houdt het niet op.

Door ANNELIES BELTMAN

Of ik nou met de auto of te voet ben, ik hoef maar een seconde stil te staan en ik ben omringd door straatverkopers. Alles bieden ze aan: Zuid-Afrikaanse vlaggen, hoesjes met de Zuid-Afrikaanse vlag voor om de autospiegels, vuvuzela's natuurlijk, voetbalshirts van de nationale trots, armbandjes. En altijd voor een special price, omdat ik het ben, natuurlijk.

/

Het WK betekent voor dit land natuurlijk veel meer dan een toename in souvenirs. Het eerste WK op het Afrikaanse continent, alleen dat al vervult de Zuid-Afrikanen met trots. Trots zijn ze ook op hun eigen team. Hun jongens, Bafana Bafana. Al heb ik nog maar weinig mensen ontmoet die denken dat Zuid-Afrika het goed gaat doen tijdens het toernooi. Helemaal wereldvreemd zijn ze hier dus niet. Een enkeling gelooft dat de titel binnen handbereik is, maar meestal ruiken die naar pis, bier en marihuana. Of zijn het taxichauffeurs.

Niet dat we ons zorgen moeten gaan maken om de emotionele gesteldheid van de lokale bevolking nadat ze zijn afgeslacht door Mexico, Uruguay en Frankrijk. Er is altijd nog Engeland. Begrijp me niet verkeerd: elke Zuid-Afrikaan steunt op de eerste plaats Bafana Bafana. Maar op plaats twee komt bij negennegentig-komma-negen procent Engeland. De Premier League is hier ongekend populair. Shirts van Liverpool, Manchester United en af en toe Arsenal kleuren het straatbeeld. Grote helden hier zijn Wayne Rooney, Rio Ferdinand en Steven Gerrard. Er zijn meer fans van United dan van Kaizer Chiefs, Orlando Pirates of Ajax Cape Town. En mocht Engeland er niets van bakken, dan zijn Ivoorkust, Kameroen, Ghana, Nigeria, kortom alle andere Afrikaanse teams, er nog. De Zuid-Afrikanen vinden altijd wel een reden om op een vuvuzela te blazen.

/

Over de selectie van Bafana Bafana zijn de meningen verdeeld. Het selecteren van Benni McCarthy heeft voor veel verontwaardiging gezorgd. Het is ook bespottelijk: welke coach neemt een niet fitte, oude speler zonder wedstrijdritme maar mét overgewicht mee naar het belangrijkste toernooi van de wereld? Het antwoord: Carlos Alberto Parreira. Een enkeling vindt dat McCarthy mee moet als leider, vanwege alle ervaring. Te gek voor woorden: Steven Pienaar heeft minstens zoveel ervaring en was het afgelopen seizoen de beste speler van Everton. Daartegenover staat dat McCarthy bij Blackburn Rovers en West Ham United het afgelopen jaar maar negentien wedstrijden heeft gespeeld.

De kranten schrijven regelmatig over een verdeling tussen de spelers van Zuid-Afrika: 'overseas-based players and South-African-based players' - Zuid-Afrikaanse spelers die in het buitenland spelen en spelers die in eigen land in de Premier Soccer League acteren. Tijdens de persconferentie van afgelopen weekend sprak Bafana Bafana-aanvoerder Aaron Mokoena hierover zijn ergernis uit. Volgens de speler van Portsmouth is er geen sprake van groepen, maar is zijn team 'one team', in navolging van 'one nation'. Zuid-Afrikanen zijn het maar zelden met elkaar eens. Of het nou om politiek, braaien of muziek gaat. Maar als het op voetbal aankomt zijn ze redelijk eensgezind. Iedereen juicht (of blaast op een vuvuzela) voor Bafana Bafana. 'One team, one nation' dus. Voetbal verbroedert en verzustert zelfs het meest verdeelde volk. Dat blijkt maar weer.

/

Hoe het gastland gaat presteren, kan niemand natuurlijk voorspellen. Ondanks het scepticisme, hopen de meeste Zuid-Afrikanen op een herhaling van 1995. De Springbokken, het rugbyteam, wonnen toen vanuit een underdogpositie het WK. Ook toen werd het evenement georganiseerd door Zuid-Afrika. Alleen was er destijds Nelson Mandela als drijvende kracht achter elke prestatie die dit land tijdens zijn ambtsperiode neerzette. Jakob Zuma, de huidige president met vijf vrouwen en twintig kinderen, zal dat effect nooit hebben. Hij zal hooguit zorgen voor de verwekking van kind nummer 21, als Zuid-Afrika het goed doet.

En toch. Als je, zoals ik, een tijd tussen de Zuid-Afrikanen leeft, begin je vanzelf te geloven in een wonder. Misschien, als ze winnen van Mexico, dat ze dan in ieder geval de groepsfase overleven. Het thuisvoordeel hebben ze. Elk stadion zal voor tachtig procent gevuld zijn met plaatselijke bevolking, die allemaal al maanden geoefend hebben op de blaastoeters waar alleen Zuid-Afrikaanse spelers aan gewend zijn. En hoe zwaar is poule A eigenlijk? Het Franse team is oud, de Uruguayanen hebben alleen Luis Suárez en Diego Forlán en Mexico heeft deze week in een oefeninterland met 3-1 verloren van een slecht Engeland. Bafana Bafana, achtste finale. Ik zet mijn geld erop.

Annelies Beltman is student Journalistiek en verblijft sinds april in Zuid-Afrika, het land waar 11 juni aanstaande het WK van start gaat. Meerdere keren per week en tot aan het einde van het mondiale eindtoernooi zal zij haar ervaringen in Zuid-Afrika met de bezoekers van Voetbalzone delen..28 reacties (laatste reactie door Periodista)

Wat een geniaal stuk zeg, vooral die humor die erin is gelegd. Het is ook gelukkig niet zo objectief en saai (vol met nutteloze feiten) geschreven maar ook subjectief met eigen mening en ervaringen. Lijkt me prachtig om nu in Zuid-afrika te zijn en al van die sfeeer mee te genieten..

26 mei 2010 om 17:13

Het is inderdaad een leuk stuk, want het ligt in het verlengde van ons verwachtingspatroon dat er een mooi WK 'voor iedereen' zit aan te komen. Hierdoor is het leuk om zo'n stukje te lezen.

Helaas komt het stuk ook overeen met het beeld dat de fifa wil scheppen van dit WK: een zeer misleidend beeld. Het enige wat het arme deel van de Zuid-afrikanen aan dit WK heeft is dat er leuke voetbalwedstrijden vlakbij georganiseerd worden. Dat het deze mensen in economisch opzicht zal stimuleren is niet waar, integendeel zelfs.

De Fifa en de multinationals gedragen zich in Zuid-afrika zoals de VOC deed in Nederlands-indië. Laat er dus geen twijfels over bestaan dat het de mensen daar voor de wind gaat.

Ik doel erop dat het erg leuk is om stukjes te lezen over de euforie in Zuid-afrika tijdens het WK, maar dat we de harde werkelijkheid niet mogen vergeten als deze al algemeen bekend is.

Graag meer columns uit Zuid-afrika, maar ook kritische!

Het is een goede impuls voor Zuid-afrika dit WK, hoop dat alles in goede banen geleid kan worden. Maar gelukkig is er veel samenwerking tussen besturen van eerdere Wk/ek(duitsland,zwitserland, Italie etc.) en Zuid-afrika om deze mensen goed te begeleiden.

Maar erger me nu al aan die toeters(vuvuzela's ), dat muggen geluid de hele tijd. Geen mooie zang, zoals de Engelsen/italianen/grieken dat kunnen. Maar constant dat eeeeeeeeeeeee.. dan moet de radio maar bij de TV aan alleen beetje jammer dat die altijd beetje voorloopt.

leuk stukje, goed geschreven

blijft boeien tot het einde

hou ons op de hoogte!

De sfeer van de Afrikanen bevallen mij wel, als er iemand is die het sfeer leuker kan maken? Dan mogen dat Afrikanen wel zijn.. wat ook te merken was op het Afrika Cup. Het gezang, de muziek en de leuke lachwekkende dansjes die ze uitvoeren. Wat betreft vuvuzela tjah.. het is hun toernooi en zij mogen beslissen hoe ze hun land willen gaan steunen. Er zijn ook mensen zoals ik die zich enorm kan irriteren aan het felle kleur oranje, de toeters en het heineken hoedjes.

26 mei 2010 om 09:58

Ja idd maar het heeft ook met voetbal cultuur te maken in Afrika dansen ze zingen ze maken ze er feest van in Nederland is dat heel anders bijvoorbeeld

wel jammer dat die toeters met het geluid van een sterfende ruizespringkaan niet verboden zijn! elke echte voetballiefhebber ergerd zich eraan. het is niet eens traditie, gewoon goeie marketing en slechte supporters

Ik snap niet dat ze niet voor Nederland zijn. De helft van Zuid Afrika spreekt nederlands. Die toeters werden toch eerst verboden vanwege het geluidoverlast.

26 mei 2010 om 09:43

nee dat was het plan. helaas is dat niet doorgezet

26 mei 2010 om 09:43

Dan moeten Maghreb landen als Algerije,tunesie en Marokko ook voor het Franse nationale elftal zijn blijkbaar? En de landen die ik net opgenoemd heb zijn zelf Frans talig, maar alsnog wilt dat niks zeggen.

26 mei 2010 om 10:05

Gellukig speelde de bekendste voetballer uit algarije, zidane, wel voor frankrijk. dus dan kom je wel meteen met de mooie voorbeelden.

26 mei 2010 om 10:31

Hij had het namelijk over het taal, beter lezen is ook met betere argumenten komen!

26 mei 2010 om 11:39

Ze spreken daar geen Nederlands maar Afrikaans, en dat wordt eigenlijk alleen gebruikt onder de blanken en lang niet overal in ZA. Daarnaast weet bijna niemand dat het van het Nederlands af komt, die denken allemaal dat ze het zelf hebben verzonnen. Ik heb zelfs een aantal mensen gesproken die dachten dat het andersom was...

Mooi initiatief dit, keer echte journalistiek op voetbalzone in plaats van alleen maar opsomming van feiten (waar velen overigens ook in geïnteresseerd zijn anders kwamen we niet op deze site) , keep up the good work!

Heel leuk stuk. Ik ben benieuwd naar wat volgt. En nu maar hopen dat er een gek beschikbaar is die een ander bijna iets aandoet met een vuvuzela (natuurlijk moet het net op tijd voorkomen worden), waardoor we dat irritante getoeter op het WK niet zullen hebben...
PS: ik vraag me trouwens af of ze op de radio dat vuvuzela geluid uit kunnen schakelen. Of misschien dat er een tv-zender is die dat lukt. Die zender kan heel wat luisteraars/kijkers verwachten, denk ik...

Heb een enorme hekel aan dat irritante getoeter!

Geweldig stuk!
Ik kan bijna de sfeer ruiken, hier in Nederland. Ik hoop dat er nog veel van deze briljante stukken komen!

En over dat getoeter: Tegenwoordig staan er overal microfoons, ik denk dat je de vuvuzela's nog wel hoort, maar niet overheersend. Als er een groep is wat begint te toeteren schakelen ze gewoon naar een microfoon waar mensen zingen.

Ik vind die toeter ook helemaal niks.

26 mei 2010 om 14:54

Is nou eenmaal Zuid afrikaans, ik heb zelf nu ook zo'n ding..

Heb er super veel zin in :D Met of zonder toeters het blijft een Wk!!

Oh Myn God, ik ga mij ergeren tijdens het wk. Die Vuvuzela's zijn zo irritant dat je na de wedstrijd je oren nog hoort tuten. Die Vuvuzela's hebben niets met de sfeer te maken, dit is gewoon irritant voor de doorsnee mens. Inplaats van gejuich, spreekkoren of wat dan ook gaan we de hele wedstrijd dit horen, precies dat er een Wesp aan je oren zit. Nee, dit is gewoon puur om mensen zoiets te laten komen om zo nog winst te maken.

ik erger me zo erg toen bij de Confederations Cup aan die vuvuzela's! en dan gaan ze dat hier ook nog eens verkopen... echt niet gezond! mijn moeder zei tegen me: kijkt je naar motorcross?? dat heb ik jou nog nooit zien kijken... ik zei nee, dat zijn die supporters met zo'n toeter ding! :D haha. ik haat die gingen. je kon die commentator soms amper horen... ik zeg verbieden die dingen in de stadions. het is erg irritant zoals de meeste dat vinden. die mensen die dat doen kijken niet naar het voetbal. ze proberen alleen maar zoveel mogelijk lawaai te maken alsof de spelers daardoor beter spelen ofzo! die spelers raken helemaal geïrriteerd daar aan lijkt me dus verbieden lijkt me het beste.

Ik hoop dat er iemand zo ludiek is om met zo'n toeter bij de oefenwedstrijden van Oranje te blazen 90 minuten lang. Je kan er maar beter aan wennen

Leuk stuk, alleen voor Uruguay vergeet je Diego Lugano . Ijzersterke verdediger. Ik denk dat Uruguay en Frankrijk doorgaan, in deze volgorde.

Leuk standaard tekstje van Annelies Beltman en ze zal het daar vast wel gezellig hebben in haar veilige omgeving.
Maar dit wk zal natuurlijk ook in het teken komne te staan van al het leed wat ik verwacht, doden gaan er vallen en er word geen goede reclame gemaakt voor het voetbal zal blijken tijdens het WK.
Ook het liedje van het WK moet klinken alsof het mooi feest daar is maar het word gewoon een Wk met een gigantische criminaliteit, dames worden verkracht etc! Er zijn daar gangsters actief en criminalen die er in ieder geval wel op voorbeid zijn. Laten we het beste dan maar hopen

Leuk stukje. Goed geschreven.

Hoe staat het daar nou eigenlijk met de criminaliteit?
Ben ik nou wel benieuwd over

27 mei 2010 om 08:42

Criminaliteit? Die heb je overal in de wereld zelfs wanneer je laat op de avond gaat winkelen in Amsterdam. Er kan zo iemand met een mes of een wapen jou bedreigen.. dus niet doen alsof Zuid Afrika leeft met veel criminaliteit. Niet aanstellen, gewoon spelen.

28 mei 2010 om 20:03

Nou, in Zuid-afrika is het wel een stuk erger dan op de gemiddelde plek op deze aardbol hoor. Maar inderdaad, er moet vooral niet teveel aandacht aan gegeven worden, althans niet door de voetballers en de pers. Laat de lokale politie de boel maar goed regelen, dan kunnen wij lekker voetballen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 20 juni
Romelu Lukaku is het met Internazionale eens geworden over een weeksalaris van 200. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren