Manchester United is toe aan verandering

Zondag, 23 mei 2010 om 15:28 door DiDioni

Manchester United heeft de laatste jaren velen successen gekend. Achttien premier league titels, elf FA cups en vijf Europese toernooien kwamen in de prijzenkast van Man United. De meeste van deze titels zijn behaald onder leiding van één man: Sir Alex Ferguson. Al 24 seizoenen is Sir Alex trouw geweest aan Manchester United en hij heeft hiermee ook veel respect afgedwongen bij Manchester fans. In zijn 24 jaar heeft hij ongelofelijk veel prijzen binnen gesleept, waaronder elf van de achttien landstitels. Een andere man die een hoge functie heeft binnen de club is Malcolm Glazer, de 81 jarige grootaandeelhouder. Glazer nam in 2005 de club Manchester over en is nu nog steeds de eigenaar van Manchester United. United fans waren niet blij met de overname in 2005, ze waren tevreden met de toenmalige eigenaren: de supporters zelf.

Sir Alex heeft een bepaalde kenmerkende eigenschap. Ferguson heeft graag spelers in zijn team, die uit de jeugdopleiding komen, of in ieder geval vanaf jonge leeftijd onder Ferguson spelen. Hij gebruikt nationale toernooien, vooral de FA cup, om spelers speeltijd te geven en ervaring op te doen. De bekendste namen die ‘gemaakt’ zijn door Sir Alex zijn: Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Cristiano Ronaldo en op dit moment Wayne Rooney en een alsmaar groeiende Luis Nani. Stuk voor stuk zijn het wereldklasse spelers of in geval van de oudgedienden, Giggs en Scholes, waren het wereldklasse spelers. Het is ongelofelijk knap dat Ferguson dit soort namen in de voetbalwereld gebracht heeft, puur en alleen door middel van trainen en zelf opleiden. Zelden verwelkomde Ferguson een grootse speler, die het topniveau al aankon voor hij bij Manchester kwam. Ferguson hield en houd er niet van om grote namen te halen, de jeugd heeft zijn voorkeur en ook dit jaar heeft Sir Alex aangegeven maximaal één ‘grote’ aankoop te doen.

De ontevreden houding tegen Glazer groeide met de jaren en de argwanende vermoedens werden bevestigd. Hij wist de mooie status van deze grootse club, Manchester United, naar beneden te halen. Hij bracht Man United in een situatie die door velen nu veracht wordt: honderden miljoenen aan schuld werden dankzij Glazer aan de club verbonden. Niet alleen is dit nadelig voor de naam Manchester United, ook stegen de prijzen van kaarten voor de wedstrijd . Bijna anderhalf keer zo duur werd het onder zijn leiding om een wedstrijd van Manchester te bezichtigen. Bovendien blijft er zo minder geld beschikbaar voor trainingsfaciliteiten, het stadion ‘Old Trafford’ en nieuwe spelers. Bij het kijken van Manchester wedstrijden is het je vast niet ontgaan dat velen geel/groene sjaaltjes omhadden. Dit is uit protest dat Glazer Manchester niet wil verkopen, de fans willen dat Glazer vertrekt.

Waarom boekte deze jeugdige spelers zo een succes in de vroegere jaren van Sir Alex? Simpel: er waren nog geen gigantische bedragen in de voetbalwereld. Sir Alex is een coach die spelers groot kan maken, in ieder geval groot genoeg om met het Manchester niveau mee te kunnen draaien. Toen er nog geen enorme bedragen in omloop waren, had dit een enorm voordeel natuurlijk. Sir Alex slaagde erin een team met elf spelers te vormen die in verhouding tot de rest boven het gemiddelde zaten. Andere clubs hadden meer moeite met het opleiden van spelers en konden met af en toe een aankoop het team sterk houden. Er waren wel wisselingen van spelers tussen clubs, maar niet zoals we die nu zien. Cristiano Ronaldo, David Villa, Ricardo Kaka en Thierry Henry zijn spelers die nooit hun club zouden verlaten voor salarissen nauwelijks beter dan de huidige. Nu zijn ze echter wel bereid te vertrekken, dankzij de hogere salarissen. Ook is er door rijke eigenaren vaak veel geld beschikbaar en kunnen ze meerdere spelers tegelijk aantrekken. Clubs worden nu niet vooral gevormd door opleiding, maar door geld.

Om een instorting van Manchester United te voorkomen moet er een nieuwe voorzitter komen. Iemand die, in tegenstelling tot Glazer, met geld om kan gaan en zelfs zodanig dat de schulden met een snel tempo verminderd worden, zodat er geld beschikbaar is voor noodzakelijke dingen. Glazer is een man die niks om de club geeft, hij geeft alleen om zijn eigen hachje. Zolang zijn inkomen constant blijft, interesseert het hem niet onder wat voor omstandigheden de club verkeerd. Er zal een eigenaar moeten komen die om United geeft en, zoals gezegd, de financiële situatie kan verbeteren, zodat er geld beschikbaar is voor onder andere nieuwe spelers. Iemand die naarmate de schulden verminderen, de club geleidelijk overdraagt aan de supportersgroep ‘Manchester United supporters trust’, de vertegenwoordigers van de fans en vorige eigenaar van Manchester United. Het Glazer tijdperk moet beëindigd worden. Gebeurt dit niet, dan blijven ze met aankopen als Dimitar Berbatov en Michael Owen aankomen.

Een nieuwe voorzitter zou een stap in de goede richting zijn. Hier is echter nog niet alles mee gedaan. Sir Alex Ferguson is nog altijd iemand die het met alleen talenten probeert te doen. Hij moet wel degelijk talenten blijven doorstromen uiteraard, het is een bron van inkomen en soms exceptionele kwaliteiten, alleen moeten alleen de echte beloftes regelmatig speeltijd krijgen en uiteindelijk tot vaste basisklant uitgroeien. Een team vol jeugdtalenten is mogelijk, een succesvol team met alleen jeugdtalenten daarentegen, wordt lastiger. Sir Alex moet begrijpen dat het vrijwel onmogelijk is je team te vormen met alleen zelf opgeleide spelers. Ferguson heeft zich de laatste jaren nog kunnen redden met 3 premier league titels op rij, maar begint de grip op de top steeds meer te verliezen. Zonder aankopen werkt het tegenwoordig niet meer, jeugd spelers en aankopen moeten gecombineerd worden: United heeft spelers nodig die het verschil maken.

Kortom, de combinatie van voorzitter en coach gaat in het nadeel van Manchester United werken. Glazer werkt United in de schulden en ellende, waardoor er weinig geld beschikbaar is voor noodzakelijke dingen. Sir Alex probeert zo min mogelijk grote namen aan te trekken en blijft vanuit vroegere perspectieven denken. Sir Alex Ferguson verdiend veel respect, maar moet begrijpen dat culturen veranderen, zo ook de voetbal cultuur.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door DiDioni)

Het 'probleem' Ferguson zal opgelost worden, ik denk niet dat iemand van zeventig jaar nog erg lang blijft zitten. Er is alleen een enorm probleem aanstaande bij het vertrek van Ferguson: een opvolger. De club zal op zijn grondvesten trillen, want wie gaat er in godsnaam zo ijdel(en capabel) te zijn om Ferguson op te volgen? Ik dacht aan Mourinho, maar die lijkt naar Madrid te verkassen. Welke trainer zonder voorliefde voor United zal er in een club stappen die geplunderd wordt door een stel Yanks? Ik vraag het me af. Om van de Glazers af te komen heb ik een gratis advies: stel Benitez aan! Ze zitten er duidelijk voor het geld, en als de prestaties van Utd teruglopen zal er steeds minder geld te roven zijn en zullen ze het speeltje uit laten kopen door mensen met een United-hart. En wie kan je beter halen voor klote-prestaties dan Rafa Benitez? Maar een trainer van het kaliber Ferguson halen is onmogelijk, en ik wens de man van de selectiecommissie veel sterkte.

23 mei 2010 om 19:02

Ferguson is niet te vervangen, dat ben ik met je eens. Rafe Benitez heeft niet al te goede dingen gedaan inderdaad.

Zelfs Mourinho is geen opvolger van Ferguson, hij zou het goed doen, maar niet zoals Ferguson het doet. Bovendien is Mourinho een extremis van het tegenovergestelde van Ferguson. Hij wil juist heel veel aankopen doen en dat is ook weer niet de bedoeling.. Jeugd is nog wel belangrijk.

Als er geen goede spelers worden gehaalt waar geeft die Glazer het geld dan aan uit???

Je hebt wel veel verstand van zaken, je hebt je er goed in verdiept. Toch vind ik je conclusie wel makkelijk, er mist informatie en een oplossing want problemen noemen is niet zo moeilijk, het gaat om bedenken op welke manier het opgelost kan worden!

Al met al toch wel een goed stuk met een goede schrijfstijl

23 mei 2010 om 17:12

Ik stel je in het gelijk met jou column. Ik vind dat Manchester een goeie spits kan halen die wel in het systeem van Man past. Rooney heeft al meerdere malen aangetoont niet in dit systeem te ppassen. Rooney zou het veel beter doen bij Real of manchester city. Als ik Real was zou ik een ruil voorstellen: Higuain tegen rooney en nog wat geld.

Nogmaals goede column 4*

23 mei 2010 om 17:29

Waar heb je het over? Rooney was de absolute man dit jaar, heel United was afgestemd op Rooney, hij rendeerde optimaal. En jij denk tdat hetzelfde gaat gebeuren bij een Real Madrid waar nog 10 sterren rondlopen, denk het niet namelijk en hij zal daar zeker niet beter presteren.

Ik ben het ook niet eens met de column, al is het wel goed geschreven. Manchester haakte alleen af omdat de eerder genoemde Rooney geblesseerd raakte, ze waren ook dit seizoen gewoon top en hebben het vetrek van Ronaldo goed opgevangen. Alleen toen je eerst nog Ronaldo en Rooney had heb je er nu maar één en als die wegvalt is er een tijdje helemaal niks. Ze hebben dus maar één superster nodig om dat op te vangen en ze staan er gewoon weer volgend seizoen, het is echt niet zo erg als je het schetst.

23 mei 2010 om 18:53

vorig jaar was rooney geen superster en dit jaar ook niet. 1 redelijk seizoen maakt je geen topper. Kijk maar naar Huntelaar, Suarez en Milito

25 mei 2010 om 19:21

deathblade, ik denk dat het hele forum jouw opmerkingen over rooney niet seriues gaan nemen...

Je hebt natuurlijk grotendeels gelijk. Maar ik ben het niet helemaal met je eens. Zeker waar je zegt dat Glazer iemand is die niet met geld om kan gaan. Juist wel. Dat is het probleem. Hij heeft de club gekocht voor 600 miljoen ofzo, en dat geld heeft hij direct in de club gepompt als schuld. Daar is de afgelopen jaren 100 miljoen bijgekomen door rente etc. Ik heb nu de balansen, resultaatrekening en andere financieele overzichten van Manchester United voor mij en heel dramatisch zijn die niet. Ze zijn prestatie gebonden. Manchester United moet elk jaar ver komen in de CL, en moeten bijna altijd de landstitel winnen. Anders verslechtert het.

Als je dan kijkt naar wat United de laatste jaren heeft uitgegeven in vergelijking met de inkomsten. Dan is dat ongeveer 6 miljoen. Kijk naar Chelsea en het is logisch dat die dit jaar de PL hebben gewonnen. Sir Alex Ferguson does what he does best. Hij haalt talent, stalt die in de jeugt of op de bank. Daarna laat hij ze langzaam komen.

Ik denk dat wij met Rafael en Fabio twee wereld backs hebben. Daar komen spelers als Macheda Evans, De Leat, Welbeck bij. Anderson ben ik nog steeds van gecharmeerd. Rooney, Nani en Valencia kunnen nog jaren door. Maar idd er zijn een paar versterkingen nodig. Smalling werd gehaald, El Chicarito Hernandez allemaal voor de toekomst.

Jammer dat wij laatste zomer niet scherper waren op de transfermarkt. Wij hebben namelijk een goede aanvallende middenvelder nodig, en Vd Vaart en Sneijder waren toen opties. Allerlaatst moeten wij zoeken voor een extra spits.

In de toekomst met deze opstelling weer een CL winnen!

Kuszczak
Rafael
Evans
De Leat
Fabio
Nani
Anderson
Fletcher
Valencia
Rooney
Macheda
23 mei 2010 om 18:56

''ik denk dat wij met Rafael en Fabio twee wereld backs hebben. Daar komen spelers als Macheda Evans, De Leat, Welbeck bij. Anderson ben ik nog steeds van gecharmeerd. Rooney, Nani en Valencia kunnen nog jaren door. Maar idd er zijn een paar versterkingen nodig. Smalling werd gehaald, El Chicarito Hernandez allemaal voor de toekomst.''

Dat is precies wat ik wil vertellen, daar zit je goed bij. Er worden alleen maar spelers gehaald voor de toekomst, nooit eens een directe versterking. Dit ga je nu nodig hebben de komende jaren, met Real Madrid, Barcelona en Manchester City die gaan spenderen. Zo zal je de aansluiting met de top verliezen.

En ja, Rafael is een geweldige back, ik wou ook dat hij meer speeltijd kreeg. Er staat ook in mijn column dat ik het goed vind dat Ferguson jeugdtalenten doorstroomd, maar het moet wel gecombineerd worden met aankopen. Welbeck en Evans bijvoorbeeld, hebben nog niet laten zien ooit een wereld speler te kunnen worden. Ze zijn goed en kunnen gebruikt worden, je hoeft immers niet 11 wereld toppers te hebben, ze moeten gecombineerd worden met iemand die het verschil wel kan maken.

Als Ferguson potentiele spelers blijft opleiden en de beste daaruit kiest, om het vervolgens te combineren met wereld aankopen dan heb je een geweldige selectie.

24 mei 2010 om 14:05

Dat wereldaankopen heeft nooit echt gewerkt. Ferguson heeft dit al jaren gedaan (jonge spelers langzaam brengen). Sir Alex heeft in t verleden zeker wel grote aankopen gedaan, maar hoevaak heeft het nou echt gewerkt? Veron, berbatov? Nee, van mij mag ferguson en zijn opvolger op dezelfde weg verder gaan.

Ik vind je column trouwens goed geschreven, maar moet eerlijk zeggen dat ik inhoudelijk niet met je eens ben.

Ik vind je schrijfstijl behoorlijk goed, het is niet een stuk dat je zomaar even weg leest, maar zo is het waarschijnlijk ook niet bedoelt, je probeert er echt mee te informeren en dat doe je wel op een goed leesbare manier.
Ik vind alleen sommige delen een beetje raar, het komt op mij over alsof aankopen zoals Berbatov en Owen gehaald zijn, omdat ze zo lekker goedkoop zijn.. Nu weet ik niet meer wat Owen kostte (waarschijnlijk niet zo veel) maar Berbatov was zeker de goedkoopste niet, kostte 42 miljoen euro.. Dus dat was gewoon een miskoop van Ferguson. Met Berbatov laat je trouwens meteen zien dat Ferguson ook best met geld kan gooien, dus ben het niet helemaal eens dat het lijkt alsof Ferguson alles zelf wilt opleiden, over een Evra en Vidic zou je kunnen zeggen dat hij ze heeft afgewerkt, maar Berbatov was al wel helemaal afgewerkt.
Verder vind ik deze zin een beetje raar:
'ferguson heeft zich de laatste jaren nog kunnen redden met 3 premier league titels op rij, maar begint de grip op de top steeds meer te verliezen. '
Nu lijkt het net alsof Man Utd de afgelopen jaren puur geluk heeft gehad en dat Ferguson dus nog goed is weggekomen met deze titels. Niets is echter minder waar, ze hebben ook nog vrij onlangs de Champions League gewonnen en die 3 titels op rij waren allen vrij overtuigend. Denk dat hij pas dit jaar een fout heeft gemaakt en dat was het verkopen van Ronaldo, maar dat moest ongeveer wel door de financiele problemen dankzij Glazer.
Ik denk dat je het dus wat minder negatief had moeten bekijken ten opzichte van Ferguson, want zelfs dit jaar (met behoorlijk wat geluk naar mijn mening) heeft Man Utd het goed gedaan en deden ze zoals bekend mee om de titel tot de laatste speeldag. Het systeem van Ferguson werkt gewoon, dat is te zien aan het feit dat Rafael, Gibson en Macheda klaar zijn om aan te sluiten bij het eerste elftal en die worden allen gewoon weer groots. Hij heeft gewoon pech dat de financien slecht zijn.

Ben het dus deels met je eens, het Glazer deel ben ik zeker met je eens maar dat je je vraagtekens zet bij Sir Alex Ferguson vind ik wat onterecht. Ik geef je dan ook 3 sterren, aardig stuk maar ben het niet met je eens en ik vind je argumentatie over het deel waar ik het niet met je eens ben maar matig.

23 mei 2010 om 18:52

United is nu al een tijd afhankelijk van 1 of 2 spelers. De vorige 2 jaar was het ronaldo en dit jaar heeft Rooney het overgenomen. Verder hebben ze prima spelers die best kunnen meedraaien bij top elftallen, maar niet het verschil kunnen maken. Nani doet dit nog wel eens, maar presteerd niet constant genoeg om echt dé topspeler te noemen.

Mijn punt is dat Ferguson méér spelers moet halen die het verschil maken en bovendien een blessure van bijvoorbeeld Rooney kunnen opvangen.

Berbatov is inderdaad een dure aankoop geweest, volgens mij was het 35 niet 42 miljoen maar dat doet er verder niet toe. Ik zeg ook niet dat Manchester nooit dure aankopen doet, maar niet vaak genoeg. Bovendien heeft Berbatov ook nog eens gefaalt, maar dit was niet te voorspellen aangezien hij in geweldige vorm was bij de spurs.

Noem eens een naam, die direct gehaald werd om te versterken. Een speler waarvan je al weet dat het een topspeler is. Dus geen Ronaldo of Rooney, want die waren in hun bloei periode. Niemand ging er bij die aankopen al van uit dat dit de topspelers zouden worden en dat waren ze in het begin dan ook niet. Het was een investering in de toekomst. Die zijn er simpelweg niet, altijd maar investeringen voor in de toekomst en nooit één om nu te presteren. Ja, Berbatov, maar we weten hoe dat ging. Ferguson is een geweldige coach, ik twijfel ook niet aan hem, maar hij moet eens spelers halen van het kaliber David Silva, David Villa, Sergio Kun Agüero enzovoorts. Van deze speler weet je gewoon, dat ze niet zomaar zullen falen.

Ik snap wat je verteld en ik respecteer wat je vind. Ik hoop alleen wel dat ik je een beetje heb kunnen overtuigen met deze tekst..

23 mei 2010 om 19:46

Ja dat heb je zeker, ik vind dat je je punt wel iets duidelijk maakt door aan te geven dat je grootste probleem is dat ze zo afhankelijk zijn. Daar zit inderdaad wel iets in. Maar ik denk dat ik het wel een beetje anders zie dan jij.
Dit komt bijvoorbeeld omdat je vraagt naar directe versterkingen. De namen die dan in mij opkomen zijn Evra, Carrick, Tevez, Hargreaves en misschien ook wel Vidic (hoewel ik die laatste niet zeker weet, omdat ik niet weet of hij vanaf moment één er al was) Deze spelers zijn namelijk 1 voor 1 gekomen als echte sterren, hadden een geweldig seizoen achter de rug en kwamen als directe versterkingen. Het verschil met deze spelers en de spelers die jij opnoemt is echter de club van afkomst. Evra kwam van Monaco, Carrick van Tottenham, Tevez van West Ham dit zijn toch wel wat minder gevestigde clubs dan Valencia en Atletico Madrid (spurs was toen nog wat minder groot)
Dat is het verschil in hoe we ernaar kijken, voor mij waren dit directe versterkingen, Ferguson heeft ze amper tot niet zelf opgeleid. Maar ze kwamen voor relatief kleine bedragen. Terwijl je voor een David Silva zomaar 50 miljoen neer moet leggen. Ik vind dit juist de kracht van Man Utd en Ferguson, maar blijkbaar is dat toch een tekort in jou optiek. Daar kan ik wel iets van begrijpen en ik vind je reactie dan ook een goede aanvulling op je verhaal, maar zelf zou ik trots zijn op zulk beleid.
(ben zelf dan ook trots op bv Drogba, Lampard en Cech)

23 mei 2010 om 20:50

Nee, begrijp me niet verkeerd! Ik ben ontzettend trots op het beleid van Ferguson. Dat hij nog jeugd door laat stromen vind ik fantastisch! Het punt is dat hij het niet met alléén jeugd haalt. Hij moet het aanvullen met mensen, die nú al sterren zijn. Het hoeven er maar 2 à 3 te zijn, spelers waarvan je weet dat het versterkingen zijn. De rest mag best met jeugd en talentvolle aankopen aangevuld worden, aangezien Ferguson dat kan.

Nogmaals, bedankt voor je reacties!

24 mei 2010 om 10:28

Oh ja sorry ik heb dat even verkeerd geformuleerd Maar ik begreep wel goed uit je stuk dat je er wel trots op bent maar dat je een aantal directe aankopen erbij nodig achtte.
Waar ik alleen op hoopte was dat je bij mijn 2e reactie zou aangeven hoe jij die aankopen dan ziet. Ben namelijk benieuwd hoe jij bv een aankoop als Carrick, Evra of Tevez ziet. Zie jij deze wel als spelers die nu al sterren zijn en dus als directe versterkingen. Of zie jij deze spelers ook als spelers die gekocht zijn zodat Ferguson ze nog kan opleiden?
Ik denk zelf namelijk dat deze spelers er tussenin zitten: directe versterkingen, maar niet nu al sterren. En naar mijn mening zijn dat de beste aankopen die je kan doen als topclub. Want een echte gevestigde naam kan enorm tegenvallen, zie Sheva bij Chelsea, was een grote ramp.. Of Zlatan ook wel bij Barcelona. Ik denk dat je juist de toppers van de subtop moet halen als directe versterkingen en de rest moet aanvullen door jeugdproducten, maar dat is natuurlijk alleen maar mijn visie

24 mei 2010 om 13:27

Carrick is geen directe versterking geweest en is dat ook nu niet. Carrick wordt misschien zelfs verkocht aan Tottenham, omdat Sir Alex hem overbodig vind.

Evra is een directe versterkingen geweest en Evra is uitgegroeid tot het type speler die ik gelijk wil zien komen. Iemand die een zekerheid is en het verschil maakt. Evra is uiteindelijk een goede aankoop geweest, maar was in het begin niet meer dan een goede speler die met Manchester mee kon komen.. Nu is het iemand, die je écht in je team wil hebben en dat soort spelers moeten aangetrokken worden, om te mengen met je jeugd en talenten.

Tevez is ook een versterking geweest, maar ook hij maakte het verschil nooit. Hij maakte in zijn eerste seizoen 19 doelpunten in 58 wedstrijden. Voor een spits is dit niet overtuigend genoeg, het was geen superster. Het was een speler gehuurd van West Ham United, die zich nog niet Europees bewezen had. Man United kon er dus niet vanuit gaan dat dit een geweldige speler ging worden en hij heeft ook niet heel veel waarde gehad. Hij kon wel scoren, maar dat ging in het tweede seizoen ook even wat minder, tot hij zich herpakte.

24 mei 2010 om 22:24

waar haal je vandaan dat SaF Carrick overbodig vind??
en je zegt: Téves maakte het verschil nooit, dat is ook alweer zo'n misplaatste opmerking.. Téves heeft in de speelminuten die hij heeft gekregen bergen werk verzet en meer uitgehaalt dan Berbatov.

over je stuk:
Je stuk leest goed weg, je schrijfstijl is leuk en je verstrekt veel informatie.
alleen nagenoeg alles wat je vertelt is bij de meeste mensen wel bekend.
--> Soieso moet er geen geld worden uitgegeven, de markt is verziekt door o.a City en Real die altijd wel bereid zijn meer te bieden voor spelers.
Wacht tot de markt zich weer stabiliseert en koop dan wat.
Jeugd team is dit jaar ook kapioen geworden hea, dus er is genoeg potentie.

26 mei 2010 om 19:21

Er is genoeg potentie ja, maar ik vind... ach laat ook maar

Ferguson is een fenomeen, en heeft net zoveel gemaakt als dat Glazer kapot aan het maken is. Maar ik vind je verheerlijking overdreven. Ferguson heeft gigantisch veel uitgegeven en de talenten die hij heeft gehaald zijn ook niet voor weinig gekomen. Nani, Anderson, C.ronaldo en Rooney zijn niet de goedkoopste spelers. De wat meer gevestigde namen als Ferdinand, Hargreaves, Veron en Berbatov hebben ook een vermogen gekost waarbij de goedkoopste speler 25 miljoen of meer was.
Wel zie je de hand van hem en zijn staf (lees: Meulesteen) terug bij Rooney, Cronaldo, Van Nistelrooij en zelfs Macheda. Dat is prijzenswaardig.

Net als Frikx heb ik ook de cijfers ingezien en ik ben minder optimistisch. Man Utd kan weinig winst (figuurlijk) boeken op financieel terrein. Ze hebben het stadion, de commerciële tak en andere inkomsten al zoveel mogelijk uitgebuit. De verkoop van C.ronaldo heeft Man Utd even lucht gegeven, maar de perspectieven zijn niet veranderd. Als de huidige trend wordt doorgezet heeft Man Utd over 7 jaar een schuld van 1,3 miljard euro... veel meer dan de club waard is. Daar komt bij dat binnen nu en 3 jaar een deel van de selectie vervangen moet worden vanwege de leeftijd. Neville, Giggs, Scholes en Vdsar zullen 1 of 2 jaar mee kunnen, terwijl ook Ferdinand zo langzamerhand lijkt af te takelen.

Bij de huidige kern zitten een aantal spelers die niet (meer) naar verwachting presteren. Berbatov, Carrick (die blijft wel) en Anderson. Ook deze spelers moeten vervangen worden.

Dit is een probleem, omdat de club teert op de speculatie van succes. Zonder voldoende goede spelers kan je geen succes boeken.

Manchester United zal altijd een grote club blijven, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar de perspectieven op korte termijn zijn echt verre van rooskleurig. Zeker nu andere mogendheden zich willen mengen middels hun financiële slagvaardigheid.

@ Didoni
Ben het verder helemaal eens met je strekking, je schrijfstijl is goed (hier en daar wat spelfouten). Maar je vertelt niks nieuws (niet voor mij iig) en je komt niet echt met een uitgebreide oplossing aan zetten. Verder vind ik het iets te veel preken voor eigen parochie. Ik hoop op meerdere stukken over je favoriete club.

23 mei 2010 om 19:00

Wat bedoel je precies met 'parochie'? Voor jou is het misschien niet al te nieuw, maar velen komt dit niet heel bekend voor (gok ik). Bovendien denken mensen er vaak niet bij na wat de aanpak van Ferguson is en denken na het lezen van zo iets, hé! Daar zit wel wat in!

23 mei 2010 om 19:21

Klopt, daarom zette ik het ook tussen haakjes. Met parochie bedoel ik de eigen visie verheerlijken zeg maar. Het ligt er te dik op dat Ferguson voor talent gaat ipv grote namen, terwijl het reuze meevalt. Ze geven veel uit. De huidige selectie heeft bij elkaar ook honderden miljoenen gekost.

23 mei 2010 om 23:30

Oh, ik heb op school geleerd dat je alles wat je verteld moet laten overkomen als feiten . Neemt niet weg dat ik het met mezelf eens ben haha

23 mei 2010 om 19:13

Manchester United zal altijd een grote club blijven, daar is geen twijfel over mogelijk. Persiangooner, ik vind dit een wat gemakzuchtige stelling, zeker voor iemand die het Engelse voetbal zo goed volgt als jij doet. Ik denk niet dat het een enorme vaart zal lopen, maar de mogelijkheid is er wel degelijk dat de hele boel in elkaar dondert als de leiding die successen had wegvalt. Leeds kon het vertrek van Don Revie niet opvangen, Nottingham heeft nooit meer geëvenaard wat ze mét Brian Clough deden, Manchester United zelf is al een keer ingekakt toen Matt Busby de club verliet. Er zijn in Engeland clubs met een enorm verleden die toch geen topclub meer zijn. Nottingham Forest won evenveel Europa Cups als Arsenal, Chelsea en Juventus samen en speelt op het tweede niveau, Newcastle speelde nog niet zo gek lang geleden Champions League, hetzelfde geldt voor Leeds. Ik ben er nog niet zo zeker van dat Manchester United het naderende vertrek van Ferguson op kan vangen.

23 mei 2010 om 19:22

Eigenlijk moet Ferguson zeggen, het is ik of de Glazers eruit. Als de Glazers dan Fergie ontslaan gaan er 'doden' vallen..

Manchester United heeft de meeste fans ter wereld. Die nu allemaal tegen de Glazers zijn. Ik denk dat binnen 2 jaar de Glazers weg zijn. Daarnaast heb ik er vertrouwen in dat wanneer de Glazers vertrokken zijn het weer helemaal goed komt. Als United die rente op die enorme schuld niet zou hoeven betalen zouden ze net als Real Madrid alles kunnen kopen wat los en vast zat.

Zonder die schuld zouden wij denk ik elk jaar in de CL finale staan. Dan hadden wij voor Ronaldo Silva gehaald en Berbatov al vervangen voor Villa/torres. Dan hadden wij gewoon Tevez kunnen behouden voor 53 miljoen.

De ticket inkomsten gaan nu linea recta naar de rente van die schuld. Ik denk niet dat de Glazers het nog lang volhouden.

23 mei 2010 om 19:24

De situatie met nu en het verleden is dat de commercie een veel grotere rol speelt. Het team kan verzwakken, de prestaties kunnen afnemen maar de club zelf zal altijd groot blijven. Ook als ze een aantal jaren in de subtop terecht komen. Man Utd heeft wereldwijd de grootste fanschare en een enorm en lucratief stadion. Ook is er veel in jeugd geïnvesteerd wat de club een goede basis geeft in mindere tijden.

23 mei 2010 om 19:29

Dat klopt, maar je moet niet uitsluiten dat United in kleinere vorm een terugval krijgt als je met Ferguson zoveel kwaliteiten inlever.

23 mei 2010 om 19:35

Uiteraard. Je kan de situatie eigenlijk wel vergelijken met de internationale banken. Er staat te veel op het spel, er zijn te veel (economische) belangen om de club te laten vallen. Te veel mensen zijn ''afhankelijk'' of verbonden aan de club. Daarom zullen ze niet vallen. Ze zijn te groot om daadwerkelijk slachtoffer te worden van wanbeleid. Een terugval gaan ze wel krijgen denk ik. Maar ach, als ze elk jaar de 4e plek halen is het goed genoeg.

23 mei 2010 om 20:45

Als Ferguson zijn club de vernieling in wil helpen moet hij vooral dát zeggen. De Glazers zijn vooral bezig met het te gronde richten van Manchester United. Hij leent geld, steekt dat in eigen zak en legt de rekening terug bij zijn speeltje.

25 mei 2010 om 15:36

Te groot om geslachtofferd te worden? Ik weet niet hoe jij dit voor je ziet, maar een voetbalclub zal niet snel gered gaan worden als de schulden hoger dan tientallen miljoenen zijn. En economische belangen valt an sich ook best wel mee, zo groot is een voetbalclub niet qua waarde. Het kleinste bedrijf genoteerd aan de Aex-index (wolters-kluwer) is bijna 4x zo veel waard als United. Dat moet toch genoeg zeggen wat betreft de economische waarde.

Dat veel supporters zullen afhaken is duidelijk, maar dan krijg je hooguit een geval Nottingham Forrest.

Bedankt voor de reacties tot nu toe.. Ik probeer met velen in discussie te gaan, niet omdat ik het onzin vind wat jullie vertellen, maar gewoon om beide kanten van het verhaal naar boven te halen. Ik respecteer de reacties en de meningen gewoon en er zitten best waarheden in.

Ik wil ook iedereen er op attenderen dat er in de column inplaats van 'voorzitter', 'eigenaar' moet staan! Stom foutje van mij..

Groetjeees

OMG Fantastisch geschreven! Ik kan het op geen enkele spelfout betrappen! Hoe héb je het voor elkaar gekregen

Verder een goed verhaal, ik ben het met je eens.

23 mei 2010 om 19:27

Ik was niet van plan te zeiken, maar ik vond er in de laatste zin wel één:

Sir Alex Ferguson verdiend veel respect.. Moet toch echt met een 't'. Maar Didioni, never mind, doe ik zelf ook niet.

Je inleiding nodigt me niet echt uit om verder te lezen, iedereen zijn eigen stijl natuurlijk maar ik denk dat het voor veel mensen beter zou zijn als je voortaan met een leuk verhaaltje begint in plaats van een paar feitjes.

Verder een goed zelfs heel goed geschreven stuk, je schrijfstijl is goed. Ben het grotendeels met je eens en de wat jongere voetballiefhebbers leren hier nog wat over de club. Zelf vind ik niet dat je echt wat nieuws verteld want dat over Glazer en de prijzen wist ik al maar zoals ik al zei veel mensen niet dus dat is zeker geen minpunt. Je vertelt hier een verhaal over je club, de problemen en wat er moet gebeuren. Jammer dat je niks vertelde over de opvolger van Ferguson want hij gaat na dit seizoen stoppen toch? Maar ja dan zit je over het maximum aantal woorden denk ik dus ik hoop op nog een stuk! Zelf dacht ik aan O'neill of Moyes, die zitten toch al redelijk lang bij hun club, vechten altijd om plek 5 al drie jaar en zijn Britten wat goed past bij United.

Overigens vind ik het wel overdreven om te zeggen dat Ferguson geen grote aankopen doet en geen ''dure'' spelers. Hij haalt zeker Talenten, maar de talenten Nani en Anderson waren 25 en 32 miljoen dacht ik. Hargreaves en Carrick waren ook rond de 25 miljoen. En Veron die weer weggestuurd werd door Ferugson was in die tijd een van de duurste spelers 40 miljoen dacht ik. En nog Ferdinand die van Leeds kwam voor een bedrag rond de 35 miljoen. Dat zijn allemaal dure spelers en dan nog Berbatov(wat een geweldige voetballers is maar ja) die voor 40 miljoen kwam en het niet heeft waargemaakt.

Maar goed stuk ik hoop binnenkort nog een paar te lezen, voor nu 4 sterren.

23 mei 2010 om 23:07

Ik weet niet wat je precies met 'na dit seizoen' bedoeld. Is dat na afgelopen seizoen, 09/10, of na 10/11. Ik kan je in ieder geval vertellen dat Ferguson nog minimaal een seizoen doorgaat.

Het zijn inderdaad dure aankopen, wellicht heb ik de prijzen over het hoofd gezien, maar het zijn alsnog géén direct versterkende spelers. Hij prefereert het kopen van een toekomst, maar wat ik graag zie zijn versterkingen voor dít seizoen. Met spelers als Nani en Rooney heb je geweldige spelers in huis, maar ik wil toevoeging zien. Meer spelers die het verschil maken.

Bedankt voor je kritiek punten!

24 mei 2010 om 00:49

Ja ik bedoelde het komende seizoen, dus 10/11. Ik dacht dat hij had gezegd dan te stoppen. Maar ja die twee zie ik als prima opvolgers. Laten geweldige dingen zien met hun teams en vechten al 3-4 seizoenen voor plaats 5. Bovendien zijn het dus Britten en dat past bij United, en net als Ferguson geen Engelsen.

Ja daar heb je gelijk in, hij heeft zeker oog voor talent. Maar daar hebben de scouts ook zeker wat te maken. Maar ik vind dat hij af en toe in plaats van twee talenten misschien een topper had kunnen halen, een relatief jonge topper. Ik vond ze dit seizoen erg afhankelijk van Rooney en Nani. Terwijl Valencia een geweldig snelle winger is met een fenomenale voorzet is hij niet de nieuwe Ronaldo. Ze hebben weer wat meer explosiviteit nodig zoals Silva of Aguero. En anders Rooney weer als schaduwspits of nummer tien en de kopsterke Dzeko halen, die zou perfect in Engeland passen weet het zeker.
Er loopt genoeg talent rond om te rouleren en de veteranen Giggs en Scholes dragen nog altijd hun steentje bij dat is duidelijk. Maar ja ik weet ook niet wat Ferguson te besteden heeft door alle problemen.

24 mei 2010 om 00:58

Precies ja! Er moeten wat topspelers bij. Grappig dat je Sergio Kun Agüero en David Silva noemt, deze twee zie ik namelijk als de ideale aankopen! Ik kan me op dit moment geen betere (beschikbare) aankopen bedenken, die perfect bij het United zouden passen.

24 mei 2010 om 11:53

Liever geen voetballers uit Spanje. Ik heb liever voetballers die de Engelse competitie kennen. Van Aston Villa en Everton etc. In mijn ogen zijn Aguero en Silva overrated. Als je een goede speler in de PL ziet dan heb je veel meer zekerheid.

24 mei 2010 om 12:07

Ja daar heb je wel een punt, maar zeker Silva is alles behalve overrated. Dan kan je kijken naar een Ashley Young of Milner. Dan zou ik toch voor Young gaan vanwege zijn explosiviteit en ongelooflijke snelheid. Zijn voorzetten zijn ook goed(die van Milner subliem) dus nog een kwaliteit in huis. Maar ben wel van mening dat er zo'n speler moet komen.

24 mei 2010 om 13:49

Je ziet gewoon zelden transfers van Spanje naar Engeland. Daarom vind ik het altijd riskant. Spanjaarden in engeland

24 mei 2010 om 14:00

Je ziet het niet vaak, maar er zijn best succesvolle spelers. Deze komen eigenlijk vooral uit bij Liverpool, Torres, Fabregas en Xabi Alonso (inmiddels vertrokken naar Real) zijn de twee meest succesvolle van de laatste tijd.

Daaronder heb je nog Riera, Arteta, Arbeloa(inmiddels vertrokken naar Real), Reyes was aardig succesvol bij Arsenal en Reina op de goal bij Liverpool. Er zijn dus best veel Spaanse spelers die succes boeken.

Je hebt gelijk, het is een beetje risicovol, maar het kan prima.

Zoals Ferguson al vaker heeft gezegd: de voetbalmarkt slaat op hol. De grote transfers van vorig seizoen, dus die van Ronaldo, Kaka en Ibrahimovic hebben het alleen maar erger gemaakt. De vraagprijzen blijven stijgen en nu zijn bedragen als 40 miljoen een normaal bedrag om een speler te kopen, terwijl vroeger 40 miljoen een unicum was om uit te geven. Ferguson schat daarom ook grote spelers in op waarde. Suarez moest zogenaamd 35 miljoen kosten volgens Ajax, maar dat is gewoon een te absurb bedrag voor iemand die in de Eredivisie (dus geen hoog niveau) er even 35 in legt. Geen wonder dat daarom, volgens de kranten, de aandacht van Ferguson van Suarez naar Silva ging (of wie het ook was). Ferguson wil het juiste bedrag voor een speler betalen en niet meer. Die ene grote transfer zal wel komen dit seizoen, maar ook Ferguson moet goed kijken aan welke speler hij dat geld zal uitgeven. Een spits zal niet komen, want Javier Hernandez is al gehaald. Een verdediger is ook al gehaald in Smalling (nog niet echt onder de indruk van hem, maar de scouts zullen het wel beter hebben gezien). Een logische aankoop zal nu dan ook een middenvelder of een keeper zijn. Maar een keeper zal ook niet komen, want Amos is doorgeschoven vanuit de jeugd en V/d Sar gaat weer een jaar door. Dan blijft dus alleen nog een middenvelder over. Een creatieve middenvelder, zoals Silva of V/d Vaart bijvoorbeeld. Iemand die de passen moet verzorgen en daarnaast ook in aanvallend opzicht mee moet doen.

Volgens mij zit je verkeerd met Malcolm Glazer.
De club werd door hem gekocht met geleend geld, dit geleend geld heeft hij onder de naam van de club gezet. De club maakt dus niet schulden, maar heeft uit het niets een grote schuld gekregen. Neemt neit weg dat ze in een klote situatie zitten.

SAF heeft weinig miskopen gemaakt. De enige dure & mislukte spelers die ik me kan herinneren zijn Hargreaves en Berbatov. Voor de rest zijn er nog de talenten Anderson en Nani die voor veel geld kwamen, maar deze zijn nog jong en hebben een restwaarde.
Owen was gratis. Hij had geen contract bij Newcastle, want deze was gedegradeerd.

SAF staat ook niet bekend als de zuinige schot, maar wel als een man die zeer gerichte aankopen doet.

Ik vind het tegenstrijdig dat je stelt dat Ferguson weinig uitgaf en de voorkeur had voor de eigen jeugd, waardoor er zuinig om gesprongen wordt met het geld, terwijl je wél stelt dat onder Glazer de miljoenen schuld ineens om de hoek kwamen kijken. In dat geval voorzie ik drie opties:

- Ferguson heeft wél (te veel) grote aankopen gedaan.
- Glazer heeft verkeerde investeringen gemaakt.
- Manchester United heeft op raadselachtige wijze het geld verloren.

Het wordt me allemaal in ieder geval niet duidelijk in dit column, dus op dit punt had je jezelf absoluut meer kunnen en moeten verdiepen. Overigens weet ik dat Ferguson wel degelijk veel heeft uitgegeven aan nieuw spelersmateriaal, zoals Persiangooner hierboven in een reactie al aangeeft. Dit argument wordt notabene versterkt door de verkoop van Christiano Ronaldo, waarmee de schuld desondanks torenhoog blijft. Verkeerd financieel beleid lijkt mij de enige logische conclusie.

Je zet verder het verhaal goed uiteen en je hanteert een redelijke schrijfstijl. Echter, de tegenstrijdigheid die ik zojuist heb uitgelegd vind ik wel een flinke miskleum (of ik moet het écht verkeerd zien), waardoor ik blijf steken op drie sterren voor dit column.

24 mei 2010 om 13:48

Manchester heeft 700 miljoen euro aan schuld, Glazers hebben geld geleend en daarmee Manchester United gekocht, dat geleende geld heeft de familie Glazer weer terug in de club gepompt.

Meer dan 600 miljoen euro.

Het financieel beleid bij United zou geweldig zijn als wij niet elk jaar een gigantische rente moesten betalen over de schuld van de eigenaar.

Het grootste gedeelte van de omzet gaat nu naar de rente + aflossing en er blijft een klein beetje winst over voor nieuwe spelers en de familie Glazer zelf.

De ticketomzet alleen al zou die paar transfers van Sir Alex Ferguson ruim, heel ruim dekken.

24 mei 2010 om 14:09

hahaha, het meest ironische is, wat wenger wilt/heeft bereikt met arsenal, had ferguson dat allang gedaan in wat is het 2003 ofzo. Toen zat manchester united financieel al heel goed, en kon het gewoon elk seizoen een hele grote aankoop doen. Door de glazers is het toch erg bergafwaarts gegaan.

25 mei 2010 om 11:07

Dat komt omdat Man Utd ook een veel kortere weg heeft moeten bewandelen. Het stadion bestond al, de jeugd bestond al, het imago was al goed etc.

Ik vind dat je een goed informatieve stuk hebt geschreven.
Het leest niet zo heel snel weg. Maar dat compenseer je ook met een duidelijk schrijfstijl en argumentatie. Alleen vind ik dat ik te snel conclusies trekt. En dat je met alle respect (laat dat duidelijk zijn) Sir Alex Ferguson hoger plaats dat dat hij werkelijk zit.
Want Ferguson staat niet zo vaak op het trainingsveld het zijn vooral zijn assistenten die de 'talenten' trainen. De assistenten die de training leiden etc.
Verder gewoon een leuk stuk om te lezen!

24 mei 2010 om 15:24

Ik denk dat je heel duidelijk de afdruk van Sir Alex Ferguson kan zien bij Cristiano Ronaldo, Nani, Rooney, Giggs, Beckham, Scholes en nog velen anderen. Bovendien zijn de 'assistenten' onder leiding van Ferguson aan het trainen. Maar goed..

Het beleid van United is wel grotendeels aan Glazer te danken maar ik vind dat Ferguson zelf er ook niet veel aan heeft gedaan. Doordat hij nooit grote bedragen wilt uitgeven word het team ook niet echt versterkt. Want Ferguson wil de juiste prijs voor een speler betalen. Maar omdat er nu hogere bedragen worden gevraagd gaat hij daar dus ook niet in mee.

Verder ben ik het helemaal met je eens.

Natuurlijk dat is de realiteit tegenwoordig. De club met het meeste geld heeft de beste spelers. Het is absurd maar ferguson bewijst het tegendeel samen met arsene wenger dat je met weinig geld ook ver kunt komen. En Manchester United staat in de min mede door Malcolm Glazer, maar om hier een heel verhaal van te maken is overbodig. Dit is nou eenmaal de realiteit en wat jij doet is open deuren intrappen.

Neuer
Dani Alves
Vidic
Douglas
Chiellini
Guardado
Mascherano
Robben
Sneijder
Nani
Rooney
24 mei 2010 om 21:01

Ferguson en Wenger bewijzen het tegendeel niet. Ze zijn allebei niet ver gekomen in de champions league en hebben naast de landstitel gegrepen, waar spenderend Chelsea de titel wel pakt, jammer dat het je niet geboeid heeft..

24 mei 2010 om 22:25

Ik had het ook over de afgelopen jaren. Ferguson won in 2008 nog de champions league, dat heb ik Chelsea nog niet zien doen. En Arsenal is de laatste jaren ook aardig ver gekomen in de champions leaque. En Arsenal en Manchester United Kwamen dit jaar in de champions leaque beiden verder dan Chelsea. Ja dat klopt maar de strijd om de titel in Engeland kun je aan het begin van het jaar nooit voorspellen. Dat Chelsea de titel nu dit jaar heeft gewonnen komt door goed spel en gewoon een beetje geluk, want dat heeft iedereen nodig. En Manchester United greep ook maar nipt naast de titel het scheelde slechts 1 punt (manchester United 85 en Chelsea 86 punten). Dus het tegendeel klopt wel dat je met talenten en weinig geld het ver kunt schoppen.

26 mei 2010 om 19:19

Ja, maar de onderlinge resultaten tegen Chelsea zijn niet denderend. 2x werd er verloren en 1x gelijk gespeeld dit seizoen..

ik heb geen verstand van voorzitters en al dat soort zaken.

Man U moet gewoon lekker Moyes aanstellen als vervanger van Sir Furguson.
Dan komt het goed.

Hij wordt oud, en heeft zijn ploeg van de Championsleague finale beroofd door dat backje niet te wisselen. en Berba-gate, 35 millie + is een blunder.

Maaar, is hij wel in staat geweest bepaalde spelers uit te laten groeien tot bepalende spelers. de progressie van met name Rooney, Fletcher en Nani is wel door zijn beleid tot stand gekomen. het geven van vertrouwen. ondanks het verlies van de CR hebben(pl) en hadden(cl), ze tot het einde mee gedaan om de prijzen.

Goed stuk erg intressant wat je verteld er staan een paar dingen in die ik niet weer 4 sterren!

Goed geschreven.
Er moet inderdaad verandering komen.
Die glazer mag van mij wel zij biezen pakken.
En dat er dan een rijke oliesjeik komt.
Maaaar dan moet die eigenaar niet zelf met geld gaan smijten maar gewoon eerst de schulden wegwerken. En laat dan Ferugson maar lekker gerichte aankopen doen.
En niet zoals onze stadgenote met geld smijten voor een speler die het even goed doet.
Nogmaals Goeie tekst

Mooi geschreven en klopt Glazer mag wel zijn biezen pakken.
Ik was bij de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Stoke City en stonden allemaal mannen langs het stadion van die groen gele sjaaltjes te verkopen en je kreeg een blaadje met GO Glazers Out en dat moest je naar de wedstrijd omhoog houden.
Het is dus wel duidelijk dat het de Manchester United supporters erg hoog zit.

Goed stuk, mooi om wat te leren over deze geweldige club. Het leest goed weg en je taalgebruik is zeer goed.

1 puntje van kritiek. Ik vind het jammer om te lezen dat je zegt dat Henry, Villa, Ronaldo etc. alleen maar vertrokken omdat ze ergens anders een hoger salaris konden vangen. Dit terwijl de spelers die jij noemt juist zijn vertrokken om sportieve redenen, zoals Henry die de CL wilde winnen en bij Arsenal sommige jonge spelers in de weg zat. Of een Ronaldo die naar Madrid is gegaan om zijn wens te vervullen, de beste aller tijden te worden.

Maar goed, zoals ik al zei heel goed stuk!

26 mei 2010 om 15:14

Ze gaan niet alleen maar naar de clubs voor geld, natuurlijk niet, maar dit is wel een reden dat je vroeger veel meer spelers zag die trouw waren aan hun club. Er was elders niet veel meer te halen als ze al bij een top club speelde.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 17 oktober
Saúl Ñíguez is opnieuw op het verlanglijstje van Manchester United verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren