Ook in Amsterdam is de bal rond

Van nature ben ik een vrij optimistisch persoon en dus zou ik graag, net als elk jaar, alvast voor volgend seizoen zeggen dat de titel dit jaar wél naar Amsterdam gaat. Dat doe ik immers elk jaar, en het zou mooi zijn als ik eindelijk weer een keertje gelijk zou krijgen. Feit is echter dat niemand überhaupt weet hoe ons aller Ajax er na de zomer uit gaat zien. Twee voetbalzomers. Twee scenario’s voor komend seizoen.

Echt tevreden kan ik als arrogante Ajacied natuurlijk niet zijn met de uiteindelijke resultaten van het afgelopen voetbalseizoen; we zijn immers weer geen kampioen geworden en directe plaatsing voor de Champions League is voor de zoveelste keer niet voor ons weggelegd. Het was weliswaar behoorlijk vermakelijk om onze Belgische vriend Jan Vertonghen op, zo zullen veel supporters van andere clubs wellicht denken, typisch Amsterdamse wijze de bekerwinst te zien vieren, en al die doelpunten die we het hele jaar door te zien hebben gekregen hebben mijn innerlijke Ajax-kitten absoluut gestreeld. Toch schieten we, als puntje bij paaltje komt, maar weinig op met afgelopen seizoen. Garanties voor toekomstig succes zijn er in ieder geval allerminst.

Laten we eerst maar eens de gitzwarte zonnebril opzetten die menig tv-criticus onderhand tot zijn vaste accessoirearsenaal rekent. In een absoluut rampscenario blijft er namelijk van de talentvolle kern die het afgelopen voetbaljaar tot een mild succes heeft weten te boetseren niet bijster veel over. Er wordt al getrokken aan Vertonghen, Gregory van der Wiel en vedette Luis Suárez en als de laatste twee een lekker WK voetballen zijn ze bijna niet te behouden voor Ajax. Op Vurnon Anita, Eyong Enoh en Demy de Zeeuw is deze dreiging misschien wat minder van toepassing, maar ook deze spelers zijn het afgelopen jaar erg belangrijk geweest en na een goed toernooi zullen ook zij ongetwijfeld op de lijstjes van Europese subtoppers te vinden zijn. Wellicht is dat voor Siem de Jong niet anders, vooral dankzij zijn goede prestaties in de tweede seizoenshelft en zijn voor mij overduidelijke potentieel. Marko Pantelic is zo goed als weg, ongeacht wat er deze zomer nog allemaal gebeurt, en ook Urby Emanuelson vindt geld toch wel een stukje belangrijker dan clubliefde (en daar valt in principe ook wel iets voor te zeggen). Op deze manier blijft er maar weinig over van het bijna-kampioenselftal dat onze grote kale leider, Martin Jol, zo zorgvuldig heeft opgebouwd tijdens zijn eerste seizoen in de Arena.

Een dramatisch seizoen volgt, waarin Martin Jol tevergeefs probeert om een kampioenswaardig elftal te formeren uit de overgebleven spelers, terugkerende talenten en een paar panieksaankopen á la Luque. Het begrotingstekort is weliswaar tijdelijk opgevuld met inkomsten uit transfers maar Ajax heeft nog steeds dezelfde Champions League-behuizing en een structurele oplossing is niet voor handen. De Champions League-voorronde wordt een deceptie dankzij twee nederlagen tegen PAOK Saloniki en ook de Europa League blijkt voor dit team veel te hoog gegrepen. De ploeg staat halverwege de competitie vierde onder PSV, Twente en AZ als Martin Jol bij gebrek aan perspectief de handdoek in de ring gooit. Ajax is, na een jaar vol hoop en spelvreugde, weer terug bij af.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar voor mij als echte Ajax-supporter doet het bijna pijn om een dergelijke toekomstvoorspelling te lezen. Gelukkig kunnen deze zomer en het komende seizoen ook héél erg anders uitpakken!

Want stel nou dat de spelers die het laatste half jaar hebben bijgedragen aan ouderwets voetbalplezier in de Arena, niet zo nodig hoeven te vertrekken? Stel nou dat er alleen maar aanbiedingen komen van subtoppers en dat spelers als Vertonghen, Van der Wiel en Suárez ervoor kiezen om gewoon nog een jaartje te blijven plakken? Natuurlijk gaat die vlieger voor de zeer waarschijnlijk bij Ajax uitgevoetbalde Emanuelson en Pantelic niet op, maar desondanks zou het zomaar kunnen dat de gehele verdediging en de middenlinie intact blijven. Ik vertrouw erop dat Martin Jol met één of twee gerichte aankopen in staat zal zijn om voor volgend jaar een nog beter elftal samen te stellen. En zelfs als er geen aankopen meer bij komen liggen er absoluut kansen voor Ajax; als Christian Eriksen en Nicolás Lodeiro zich blijven ontwikkelen en eventueel cultheld Suk wat stappen maakt, hebben we niet eens echt, bijvoorbeeld, een nieuwe spits nodig. En mocht Suárez onverhoopt toch vertrekken op de laatste dag van de transfermarkt, dan ontstaat er misschien wel weer wat ruimte voor Miralem Sulejmani om toch nog, op de valreep, zijn enorme transfersom waar te maken.

En dan kan het ook zomaar een ontzettend mooi seizoen worden, mede-Ajacieden! Met een instortend PSV, een leeglopend Twente, een stuurloos AZ en een marginaal Feyenoord moet het kampioenschap dit jaar toch echt een haalbare kaart zijn. We pakken Celtic en Dinamo Kiev in de voorrondes van de CL en kunnen eindelijk weer een keer op het hoogste voetbalpodium laten zien welke club er in Nederland het mooiste en het beste voetbal speelt. Eerst Nederland, dan Europa, dan de wereld!

Natuurlijk weet ik zelf ook wel dat de waarheid voor het komende voetbaljaar waarschijnlijk ergens tussen de twee hierboven beschreven scenario’s in zal liggen. Bovendien hebben mijn recente ervaringen met deze prachtige club me geleerd om zelfverzekerdheid en bluf te koppelen aan een stukje realisme en bescheidenheid. Wat ik eigenlijk vooral probeer over te brengen is dat ik gewoon ontzettend nerveus ben voor het komende seizoen! Het WK is leuk, maar geen Ajax. Ik kan echt niet wachten.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door Stormrage)

''en dan kan het ook zomaar een ontzettend mooi seizoen worden, mede-ajacieden! Met een instortend Psv, een leeglopend Twente, een stuurloos AZ en een marginaal Feyenoord moet het kampioenschap dit jaar toch echt een haalbare kaart zijn''

Met zo'n scenario wordt je dus de kampioen van de Armoede. Geen sterk pleidooi.
Maar het las leuk, alleen je conclusie he...
Voor de moeite 2 sterren

Trots ! 2 mei 2010

22 mei 2010 om 18:52

Wat een onzinreactie.. Ik kan best tegen kritiek hoor maar omdat je in 1 van de scenario's vind dat je kan concluderen dat we dan kampioen van de armoede zouden zijn geef je 2 sterren? Voor de moeite? Je mag ze houden.

Ik bedoel: geen sterk pleidooi? Het is niet eens een pleidooi! Weet je wel dat is?

Zo leuk vond je het volgens mij helemaal niet om te lezen, anders geef je wel een normale beoordeling.. Kun je niet heenstappen over dat ene zinnetje over Twente? Is dat het soms? Want het lijkt erop dat je aan het zoeken bent naar iets om over te zeuren..

22 mei 2010 om 19:09

Incasseren is niet je sterkste punt, da's dan weer jammer
En laat dat Twente nou eens los jongen, niet zo verbitterd doen ;-)

23 mei 2010 om 12:50

Twente is kampioen van de armoede geworden. Ajax en PSV zitten gewoon niet op het niveau waar ze horen te zitten. Als beiden de opbouw van het team doorzetten en niet meer dan 2 spelers kwijt raken van de zomer, wat heel goed mogelijk is, stijgen ze mijlenver boven het niveau van het Twente van dit seizoen uit.

Ik denk dat je club volgend jaar een keer echt de titel pakt, als ze achterin en het middenveld vast kunnen houden. Dat is in mijn ogen heel goed mogelijk.

Je stuk was aardig en leest lekker. Ik had wel een beetje het gevoel dat ik dit soort stukken over Ajax al te vaak heb gelezen. Ook vind ik het altijd jammer als een ''clubexpert'' geen dingen vertelt die nieuw voor mij zijn. 3 sterren

23 mei 2010 om 13:21

@ Vincfred 23 mei 2010 om 12:50 #10
Dit stuk gaat over Ajax, niet over Twente.
Ajax heeft een prachtig seizoen gedraaid (laatste 14 wedstrijden een overwinning!), en samen met PSV een puntenaantal gehaald waar je je vingers bij kunt aflikken.
Daarboven staat Twente, en die zijn de kampioen van de armoede? Boeien..... Schaal!

On: Ajax gaat met deze selectie (met of zonder Suarez) de eerste jaren de competitie domineren. Daar hebben ze de ''instortende/leeglopende/stuurloze/marginale'' andere 4 clubs helemaal niet voor nodig. Ga uit van je eigen kracht.

Wat zou er nou mooier zijn (edit: voor een Ajaxfan) dat Feyenoord, AZ, en PSV stukken beter gaan voetballen, en dat Ajax dan juist kampioen wordt ( bewust heb ik hier mijn cluppie FCT niet bijgezet, denk dat we even paar jaar afhaken voor de titel)

26 mei 2010 om 17:54

Kampioen van de armoede? Het zal me een zorg zijn! Zolang Ons Aller Ajax maar E I N D E L I J K weer eens kampioen wordt, vind ik alles prima..

22 mei 2010 om 19:13

Nou, een stukje gericht en terecht commentaar zou wel leuk zijn. Ga je me nog vertellen wat een pleidooi is?

Leuk stukje, denk er precies net zo over Mocht Vertonghen vertrekken, lijkt me dat niet zo'n grote ramp, aangezien Blind terugkomt en je daar 12-15 miljoen euro voor vangt. Een vertrek van Van der Wiel, De Jong of Suarez lijkt me een stuk erger

Van mij krijg je 4 sterren

22 mei 2010 om 18:56

En Blind heeft misschien nog wel meer potentieel dan Vertonghen, dus dat ben ik helemaal met je eens. De Jong is steengoed, sinds hij in de basis staat winnen we alles. Maar zie het toch minder snel gebeuren dat hij vertrekt, eigenlijk!

Bedankt voor het lezen en je beoordeling!

Je eerste alinea begint volledig verkeerd met je 'ons aller ajax'. Ajax mag dan misschien van jou zijn, het is zeker niet van mij. Dit clichématig gebrabbel verleidt zeker niet tot verder lezen. Desondanks heb ik me erover heen gezet en de rest ook gelezen. Gelukkig wordt de 1e alinea goedgemaakt door de overige pasages. In feite beschrijf je een aantal scenario's waartussen iedere supporter van iedere club heen en weer wordt geslingerd. Kortom, een herkenbaar en een prettig lezend verhaal. Als je nu eens beseft dat ook niet- ajacieden dit lezen en dus opmerkingen als 'mede-ajacieden' achterwege laat, dan winnen je inzendingen nog meer aan kracht. Voetbalzone is immers een openbaar medium en geen clubblad van jouw club.

24 mei 2010 om 01:33

Even een algemene reactie op het punt dat ik teveel vanuit een Ajax-perspectief schrijf en dat ik daardoor, terecht opgemerkt, een minder breed publiek aanspreek; dat klopt. Ik heb echter ook al een hele zooi columns geschreven waarin ik juist over de clubs uittoren, en soms is het gewoon leuk om even mijn Ajax-tenue aan te houden tijdens het schrijven. Ik hoopte dat, omdat ik zowel een zeer negatief als een zeer positief scenario te beschrijven, het wel duidelijk was dat geen van beide scenario's geheel realistisch waren of echt mijn eigen mening zouden bevatten. Voor een aantal mensen is dat hier niet helemaal duidelijk geworden, blijkt. Ach, ik schrijf niet voor de sterren!

Overigens wil ik iedereen die opbouwende kritiek geeft en mijn artikel leest van harte bedanken!

Leuk stuk. Ik denk helaas wel dat het 1e scenario het dichts bij de waarheid zal liggen. Ajax wordt al jaren geteisterd door bestuurlijke onkunde en zal er naar mijn inschatting dit jaar ook niet op vooruitgaan in dat opzicht.
Ajax heeft namelijk 2 opties: 1) de begroting dichten en dus één of meerdere 'keyplayers' verkopen
of 2) voor sportieve successen gaan, de dure spelers behouden en alle 'minderen' (kennedy etc) verkopen; in de hoop geld te genereren uit sportief succes.
Gokken op sportief succes heeft het grootste risico en door de bestuurlijke onkunde van Ajax (waarin v/d Boog slechts woordvoerder lijkt te zijn) zal er voor de veilige weg gekozen worden. De huidige beleidsbepalers bij Ajax zijn denk ik maar al te bang dat bij uitblijven van het sportieve succes, ZIJ ook het veld moeten ruimen en niet alleen de Algemeen Directeur.

Ik vind het stuk alleen interessant omdat het over Ajax gaat. En dan nog vind ik het vrij zwak.

Je zwartste scenario is een scenario dat nooit zal gebeuren, spelers met zo weinig kwaliteiten, maar die alleen goed beoordeelt worden omdat ze in een goed team spelen verwacht je dat verkocht worden. Onder andere De Zeeuw, ontzettend overschat. Ja hij heeft wat aan last gehad de 2e seizoenshelft maar heeft in geen enkele wedstrijd het niveau gehaald dat hij in de 1ste seizoenshelft wel haalde. Daarbij vergeet je voor alle gemak maar even de grootste toppers van het Ajax van nu, Aldeweireld en Stekelenburg. Dat zijn pas sterkhouders, veel meer als Vertonghen bijvoorbeeld.
Ook een Enoh vind ik echt niet zo goed als sommige de meeste willen laten geloven. Prima speler, heel nuttig voor Ajax. Maar als Ajax echt structureel weer bij de top wil horen zoals de doelstellingen waren (elk jaar laatste 16 van de CL) kom je er niet met Enoh. Enoh heeft zich daarentegen wel heel goed ontwikkelt, maar zal naar mijn mening nooit top worden. Het enige waarom het nu zo opvalt wat Enoh doet is omdat het laatste jaren vooral daaraan heeft geschort.
Dan over het Europese avontuur van Ajax. Als Ajax al die spelers zou moeten verkopen dan zou er ook genoeg geld over zijn om nieuwe investeringen te doen, waar ik Jol heel goed tot in staat acht. Dan zal Ajax nooit door Paok uitgeschakeld worden.

Dan het positievste scenario klopt wel, dat vind ik dan ook je beste stukje. Niet omdat het een positief beeld geeft maar omdat het dichter bij de waarheid komt.

4sterren.voor je schrijfstijl en toch een vrij leuk einde. Alleen vind ik je te pessimistisch in je eerste stuk en je laatste zin over Nl, Europa, de wereld is iets te positief maar dat neem ik aan dat het als lachertje bedoelt was. Daarbij vind ik het wel goed dat je alles nog wel een beetje relatieveert maar het was geen denderend stuk en heeft me absoluut niet een andere kijk op Ajax en volgend seizoen gegeven.

ik vind het een heel goed stuk met de harde waarheid, maar ook een stukje amsterdamse bluf. Ik hoop dat Ajax de selectie voor merendeels bij elkaar houd en misschien Sulejmani wat meer vertrouwen geeft dan zou het nog een heel mooi seizoen kunnen worden,

Zeer goed stuk, leest lekker weg.
Ik hoop ook op het 2e scenario

Ik moet wel zeggen dat sommigen hier gelijk hebben dat je het toegankelijker kan maken door termen als 'ons aller ajax' weg te laten.

''het mooiste en beste voetbal'', wordt je nou niet moe van jezelf door dat elk jaar weer te zeggen. Hoe kan een club in NL zes jaar geen titel pakken maar wel het beste voetbal spelen??

Maar dit terzijde.

Wat mij opvalt is dat je slechts 1 zin wijdt aan de financiele situatie bij Ajax. Bijna 30 miljoen in de min in 1 seizoen. En dan ga jij er vanuit dat elke cent die ze verdienen door transfers ook weer in nieuwe spelers zal worden gestoken. Dat kan toch niet, denk nou na. Het is een beursgenoteerd bedrijf, met aandeelhouders. Je denkt toch niet dat die akkoord gaan met een verlies van 30m. Dus als Suarez vertrekt, en misschien nog een, voor zeg 30m. Denk jij dan echt dat het bestuur die 30M in nieuwe spelers gaat stoppen? De technische staf mag blij zijn als ze daarvan 10-15m mogen gebruiken en dat lijkt me nog veel, eerlijk gezegd. En probeer daar maar een nieuwe Suarez voor binnen te halen. Pantelic is ook weg, dus samen met Suarez ben je dan de helft van de in dit seizoen gemaakte goals kwijt.
Helemaal komisch is dan de verwijzing naar het instortende PSV en Twente. Volgens mij is PSV financieel een stuk stabieler door een betere verhouding inkomsten/salarissen. Het is momenteel geen vetpot daar, maar dat wat ze binnen krijgen kunnen ze nagenoeg allemaal weer uitgeven. Verlies van PSV vorig seizoen bedroeg iets meer dan 3M. Daarentegen hadden ze nog 5M van Lazovic. En als Afellay echt vertrekt voor 9-10m dan kan dat meteen besteed worden.
Twente loopt leeg? Vorig jaar toch ook? Weg waren de talentvolle buitenspelers Arnautovitch en Elia, en hop... daar waren Ruiz en Stoch. Nooit van gehoord, toch kampioen. Financieel alles op orde, dus als Ruiz en Douglas vertrekken is het kassa voor Twente en kunnen er meteen nieuwe spelers gehaald worden.
En wees maar lekker trots op Vertonghen, jongen. Lekker stoer ze goaltjes vieren tegen Groningen maar als er 1 topspits in de buurt komt is die nergens. Vraag dat maar aan Amauri. Zelfs een 16-jarige Lukaku was hem te veel.

Een werkelijk heerlijke column!! Leuk geschreven man! boeiend verhaal met die scenario's en ook nog een goeie dosis humor! heerlijk! En die cliches: Ik vindt ze geweldig!

En om het hoogtepunt van je column even te benoemen, deze zin is supermooi bedacht! goed bezig!

'laten we eerst maar eens de gitzwarte zonnebril opzetten die menig tv-criticus onderhand tot zijn vaste accessoirearsenaal rekent.'

Ik besluit mijn loftrompet met een niet meer dan dikverdiende 5 ster beoordelinkje!

ps) schrijf ook ff wat scenario's over het Nederlands elftal op het wk

Hoewel op je schrijfstijl weinig is aan te merken, en ik zelfs geamuseerd heb gelezen hoe je sommige zinsconstructies hebt gevonden, moet ik zeggen dat ik inhoudelijk helemaal niets met deze column kan.

Ten eerste is de timing hoogst ongelukkig, in de aanloop naar een WK zit er echt geen enkele niet-ajacied te wachten op dit soort ''what-if'' scenarios met een nogal fantasierijk gehalte.

Ten tweede draai je nogal door over de mogelijke rol die spelers als De Zeeuw, Anita en Enoh op het WK kunnen spelen. Deze spelers hebben allemaal geen basisplaats en maken op het WK misschien wat minuutjes in de slotfase van een wedstrijd, al ben ik er nog niet eens zeker van dat spelers als De Zeeuw en Anita zelfs daar aan toekomen. De kans dat zij dankzij floreren op het WK naar een buitenlandse club verkassen lijkt me nihil. Daarbij kon De Zeeuw vorig jaar al naar redelijke clubs in de Bundesliga en Premier League, maar verkoos hij een langer verblijf in de Eredivisie om zich nog een jaartje lekker uit te leven op de velden van pakweg Heracles Almelo, NEC en ADO Den Haag (voorbij bij laatstgenoemde club zal zijn optreden nog lang herinnerd worden). En die zou nu ineens weg gaan?

Ten derde, maar dat is je als columnist vergeven, zitten er mij te veel passages en trekjes in dit artikel die mij juist doen begrijpen waarom al die andere voetbalsupporters niks van Ajax moeten hebben. Eindelijk wordt het mooiste en beste voetbal getoond? Tussen februari en april van dit jaar speelde Ajax mooi voetbal, misschien wel het beste ook, maar ik denk dat dat de enige periode in de afgelopen pakweg 6 jaar is geweest. Een beetje meer realiteitszin zou wat dat betreft niet hebben misstaan.

Als je dezelfde schrijfstijl voortzet in een artikel over de kansen van Oranje op het komende wk, zoals door sommige anderen al aanbevolen, dan voorspel ik een prachtige volgende column.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
West Ham United ziet Nathan Aké als opvolger van Angelo Ogbonna, die vanwege een blessure de rest van het seizoen lijkt te missen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren