De magie van voetbal bindt ons samen

Wat hebben zaterdag 21 juni 2008 en zondag 25 juni 2006 met elkaar gemeen? De kenner zal het meteen zien. Het waren die twee datums waarop wij aanschouwden hoe "ons" Oranje ten onder ging tegen Rusland en Portugal op de laatste twee eindtoernooien. Twee dagen waarop euforie en extreme teleurstelling elkaar zo snel opvolgden dat voor sommigen de emotie te veel werd en de tranen rijkelijk vloeiden. Van binnen was er het ongeloof, hoe konden "wij", Nederland, weer geen prijs halen. De eeuwige tweestrijd van trots en relativering begon weer vanaf het begin, tot nu, tot Zuid-Afrika.

Wij als Nederland zijnde zitten bij al het nieuws rondom Oranje op het puntje van onze stoel, de verwachtingen zijn altijd hooggespannen. Onze wereldtoppers Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben presteren het hele seizoen al boven menig verwachting. Op 14 juni zullen de hartslag en bloeddruk van alle Oranje-supporters omhoog schieten, dan staat het voor de deur, onze eigen opening van het Wereldkampioenschap. Wat is dat gevoel toch, dat gevoel van blijdschap en je volledige support toekennen aan een elftal voetbalspelers?

Een onbegrijpelijk fenomeen en mogelijk voor sommigen het best bewaarde geheim op aarde, de magie van voetbal. De magie die ons bindt met onze binnenlandse rivalen, de magie die ons naar het stadion lokt, de magie die onze support verlangt. Er kan een verklaring worden gezocht in de wetenschap. Immers, sociologen zullen ons wijsmaken dat mensen niet buiten de groep willen vallen en zich dus gaan gedragen als de meute. Ik geloof daar niet in. Een wetenschappelijke benadering doet de schoonheid van deze voetbal-magie teniet. Er bestaat gewoon geen verklaring voor liefde, en dat is de basis van deze magie. Liefde voor voetbal.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, de magie van voetbal, een veel gebruikte term om het onverklaarbare gedrag van supportende supporters te omschrijven. Wat hebben we er eigenlijk aan? We worden er geen wereldkampioen mee, het is hoogstens een steun. Uiteindelijk leggen we onze gevoelens in handen van elf individuen. Kijk verder dan je neus lang is, kijk wat het deze wereld brengt. De magie van voetbal bindt ons samen, en deze ons gaat verder dan de landsgrenzen. Het is een persoonlijke verrijking die z'n weerga niet kent. Iets dat we samen creëren en in stand houden. Datgene wat ons, het resultaat van de Oranje-elf daar gelaten, een prachtig WK op zal leveren, een evenement waarop wij later trots zijn. Als gemeenschap.

Wat ik hier mee wil zeggen, let eens op tijdens dit toernooi wat het jezelf oplevert. Ik hoop een prachtige maand.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door DiDioni)

Klein foutje in alinea na de inleiding, van Persie is de helft van het seizoen geblesseerd geweest. Ik hou niet zo van het zweverige gedoe in het midden maar als ik je boodschap begrijp heb je wel gelijk.

Het brengt zoveel meer dan alleen voetbal. Gezellige avonden met vrienden, spanning, emotie. Een mens heeft behoefte aan die dingen en op een WK is dat allemaal aanwezig.

Sapperloot wat lekker geschreven, na het middenstuk moest ik gewoon een traantje weg pinken...

Zonder gekheid, het WK is een glorieuze tijd van hoge toppen en diepe dalen... ik zie het al voor me dat we de halve finale winnen van Portugal door een pegel van v. Persie, om daarna in de finale te worden verslagen door Spanje....

Heb een elektronisch aftel systeem boven mn bed hangen, die me elke seconde van de dag, met monotone stem kan vertellen hoeveel seconden nog voordat het WK aftrapt.

Kga straks eerst maar eens een lam offeren aan de eeuwige voetbalgoden die ons voorzien hebben van de bal en de palen.

Kort maar krachtig!
Alleen het slot kon langer, voor de rest heb je de 4 sterren dik verdiend

19 mei 2010 om 21:12

hierbij sluit ik mij aan.
Goed stuk. maar kon voor mijn inziens wel wat langer

3.5 ster

Had wel interessant geweest als je iets meer over die onderzoeken kon vertellen, ben daar eigenlijk wel benieuwd naar...zeker bij vrouwen (zonder te generaliseren) is het over het algemeen hetzelfde verhaaltje: Ik kijk nooit voetbal alleen als Oranje op een toernooi speelt..en dan lopen ze 90 minuten lang te gillen wannner de bal in de buurt van de 16 komt,haha! Zou toch echt weleens willen weten waarom ze alleen eens in de 2 jaar in de zomer helemaal prat gaan op het voetbal..en daarbij is kuddegedrag niet eens zo'n slechte verklaring..voor de rest goed stuk voor de eerste keer, ga zo door!

19 mei 2010 om 09:48

Omdat wij, mannen, tijdens een WK of EK helemaal geen aandacht meer besteden aan vrouwen zoeken zijzelf ook maar een hobby om toch een beetje aandacht te krijgen en tussen de mannen te komen.
Voor de rest een goed geschreven artikel. Maar eigenlijk zou je dit fenomeen (magie van het voetbal) moeten betrekken op een land als Ivoorkust of iets dergelijks. Daar zijn altijd burgeroorlogen, maar wanneer de nationale ploeg moet voetballen staat heel het land er in een keer achter. Dat is toch wel een verschil met de situatie hier, waar slechts een handvol hooligans doorgaans niet met elkaar door een deur kunnen.
De kracht van sport en voetbal in het bijzonder is toch vaak groter dan sommige nietwitten vermoeden.

19 mei 2010 om 10:56

Ik heb gezocht naar dat soort voorbeelden, maar vond het uiteindelijk het best om zoiets uit eigen ervaring weer te geven. Eerlijk gezegd dacht ik dat de nuchterheid onder Vz-lezers zo groot zou zijn dat het helemaal zou worden afgekraakt, haha! Het is per slot van rekening ook m'n eerste Expert-stuk.

Een mooi verhaal, eens een ander facet van het voetbal belicht. Het is erg kort, maar veel meer valt er niet over te zeggen. 4 sterren.

Ik vind het een aardig leuk verhaal, maar misschien een betere speech ofzo. Ik vind dat je een beetje je gevoelens over het aankomende WK beschrijft en hoopt ons daarin mee te nemen. Het is wel leuk hoor, want ik herken het gevoel absoluut en zou het zelf ook niet wetenschappelijk kunnen benaderen, maar ik vind niet dat je echt iets bereikt met deze tekst.
Heb gewoon het gevoel dat je maar wat heb geschreven en niet hebt nagedacht over wat je zou gaan schrijven, met als gevolg dat je nu niet verder gekomen bent dan waar je begon..
Verder wel heel goed geschreven wat je dan weer wel wint in punten.

Al met al geef ik je maar 2 sterren, ik vond het eigenlijk 2.5 waard maar omdat ik dat niet geven kan wordt het maar 2. want ik vind het 3 sterren gewoon echt niet waard. Het heeft voor mij gewoon te weinig diepgang/doel of iets dergelijks.

19 mei 2010 om 11:07

Daar kan ik wel inkomen, dat vond ik zelf namelijk ook het moeilijkste. Daarbij had ik echt niet alleen positieve reacties verwacht en ben ik blij dat je met een onderbouwde reactie kritiek kan leveren, helpt mij verder om volgende keer een beter stuk te schrijven.

19 mei 2010 om 11:35

Zou ik ook mogen weten wat je er zo erg aan vind? En definieer Vrijmetselaar voor me alsjeblieft.

19 mei 2010 om 13:49

Dat verklaart gelukkig al een hoop, er zijn altijd de nuchtere mensen zoals jij, en zoals bij alles is het denk ik goed om het van twee kanten te bekijken. Dit is mijn verhaal, jij staat daar lijnrecht tegenover. Op zo'n manier beleven we allebei de mooiste sport op aarde op een andere manier.

Ik ben blij dat mijn schrijfstijl je wel aanstaat.

Niet erg lang, perfect. Daar lezen ook de mindere lezers doorheen.

Je hebt een mooie vocabulair en past die op een goede manier toe in je stuk. Je weet je boodschap goed over te brengen en die boodschap is op zich zelf niks minder dan de waarheid! Voetbal is zoals je zegt een persoonlijke verrijking die z´n weerga niet kent, dat vond ik je mooiste zin.
Als je kritisch zou kijken kun je zeggen dat het kort is, en geen nieuwe informatie oplevert weetjewel, maar ik vond het gewoon een prettig stukje om te lezen en dat is het belangrijkste! 4 sterren.

Spelling & Grammatica: 5
Originaliteit: 3
Lengte: 2

3 sterren

19 mei 2010 om 18:36

Zou ik een argumentatie van je mogen vragen? BVD

Leuk geschreven stuk, met een grote kern van waarheid. Het is misschien wat kort, maar dat is misschien ook wel de kracht van dit stuk.

4*, Niet perfect stuk, maar het gevoel is heel herkenbaar en dat weet je goed te verwoorden.

19 mei 2010 om 19:34

Bedankt

Goed en duidelijk geschreven. Inderdaad aan de korte kant, ook al is dat voor sommige juist wel een keer fijn.
Het versterkt bij mij het Wk-gevoel. Alleen had je op sommige punten wel wat dieper in mogen gaan, waardoor het voor minder fanatieke Oranje supporters wat overtuigender zou kunnen worden.
Maar aangezien ik ook al aan het aftellen ben, het schema al in mijn agenda heb gezet en het er best voor over heb om een paar uur te moeten nablijven zodat ik op 14 juni gewoon de wedstrijd kan zien kan ik me helemaal in je stuk vinden.

Doordat het wat diepgang mist krijg je van mij 4 sterren.

Leuk en goed stuk, mist inderdaad alleen een stuk diepgang. Je krijgt van mij 4 sterren.

God jongens, het lijkt er steeds meer op dat wij hier tentamens aan het beoordelen zijn. Deze teksten zijn achtergrondverhalen van mensen die de moeite wilden nemen om wat stukken te schrijven over het aankomende Wereldkampioenschap.
Ga dus niet, als je al een reactie plaatst, spelling en grammatica, lengte of wat dan ook beoordelen, zonder bijvoorbeeld zelf jouw beeld van dit fenomeen te schetsen.
Ik kon me helemaal vinden in dit verhaal en ik vind het iedere keer prachtig om te zien hoe mensen zo met elkaar kunnen genieten.
Goed stuk, lekker geschreven en ik kijk er weer naar uit, naar de Oranje-gekte. Alleen het merendeel van de reacties hadden van mij achterwege kunnen blijven, tenslotte kan je de beoordeling van een stuk in sterren uitdrukken. En dit lijkt me niet meer dan een geschikt platform om het gewoon over de inhoud van de tekst te hebben.

Masterapie het is me niet helemaal duidelijk wat de boodschap is. Ik denk dat ik iets mis, zou je hem kunnen uitleggen?

20 mei 2010 om 11:22

Tuurlijk kan ik dat! Mijn boodschap is dat voetbal ons als mens zoveel meer brengt dan alleen de emotie die je ervaart tijdens een toernooi, en ook de reguliere competitie. Die emotie is natuurlijk ontzettend fijn op sommige momenten, maar de verbondenheid die je als gezamenlijke supporters van 1 club/team kunt ervaren levert je meer op. En dat alles door een spelletje met 22 mannen, 1 bal en een scheidsrechter.

21 mei 2010 om 00:01

Uhm, betekend dat dat ik niet mag uithuilen als Nederland wordt uitgeschakeld of wat? :D

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
AC Milan heeft de hoop op de komst van Sven Botman nog niet opgegeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren