Als supporter van Ajax lijd ik aan Zomervrees

Als supporter van Ajax lijd ik aan Zomervrees. De Zomervrees is een verschijnsel dat bij mij ieder jaar terugkomt aan het einde van het lopende seizoen; het begin van de zomer. Deze ziekte wordt gekenmerkt door de volgende symptomen: rusteloze zondagen, het verheugen op onnozele taferelen, (bijvoorbeeld de Open dag, oefenwedstrijdjes tegen FC Bal In De Sloot) en -de ergste van allemaal- het angstig internet afspeuren naar transfergeruchten. Ook dit jaar is de diagnose inmiddels bij mij vastgesteld, en de behandeling is ieder jaar hetzelfde: uitzitten en afwachten. Tot en met 31 augustus.

De rusteloze zondagen zijn te verklaren door het feit dat Ajax geen wedstrijden speelt in de zomer. Het wekelijks moeten missen van mijn helden veroorzaakt een dusdanige rusteloosheid dat ik zowaar op zomerzondagen uit verveling de Tour de France kijk. Dit symptoom wordt eens in de twee jaar deels gecompenseerd door een EK of WK. Zo ook dit jaar. De Oranjekoorts is prachtig, we doen er altijd aan mee, en wanneer we voor de zoveelste keer worden uitgeschakeld duurt het nationale drama twee dagen, en kijken we daarna al weer naar het volgende toernooi. We stellen een nieuwe bondscoach aan en de volgende keer gaat het ons zeker lukken.

Het verheugen op de onnozele taferelen is iets van de laatste jaren. Dankzij de marketingafdeling van Ajax worden de zomervrees-lijdende supporters (ik ben niet de enige) op hun wenken bediend met de Open Dag. We verheugen ons dusdanig op deze dag vol onnozelheden omdat na een zomer vol rusteloze zondagen we onze helden dan weer kunnen aanschouwen, zij het op een training van een uurtje. En dat het volledige clubtenue dan toevallig die dag in de aanbieding is, nemen we voor lief. De kinderen blijven toch wel zeuren totdat Papa de portomonee trekt en de merchandising afdeling kan weer een mooie omzet noteren die de club vervolgens kan gaan investeren in een nutteloze rechtsback ofzo.

En daarmee ben ik direct bij het laatste symptoon beland: de transfergeruchten. Hoe meer het kwik stijgt, hoe meer de topclubs zich nadrukkelijk melden voor onze getalenteerde godenzonen. Christian Chivu, Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar en nu Luis Suarez. Met uitzondering van laatstgenoemde hebben al deze spelers tot nog toe de transfergeruchten bevestigd met een overstap naar een buitenlandse (top)club. Weer een flinke aderlating voor de club. En daarom is dit het ergste symptoom van de zomervrees: waar we al sinds vorig seizoen bang voor waren, wordt waarheid. Het binnenhalen van de miljoenen euro's gaat altijd ten koste van de kwaliteit op het veld, maar is noodzakelijk. En ieder jaar moeten we weer een dragende speler laten gaan omdat “we ze uiteindelijk toch niet kunnen houden”.

Het zal dit seizoen niet anders zijn. 'El Capitano' heeft gedurende het seizoen meerdere malen aangegeven dat hij wil blijven. Na het mislopen van het kampioenschap konden we hem al betrappen op de uitspraak: “In het voetbal is alles mogelijk.” En: “Na twee goede wedstrijden op het WK weet je nooit wie er voor de deur staat”. En: “Ik verlaat Ajax alleen voor een absolute topclub”. Mijn zomervrees heeft mij inmiddels in de houdgreep. Deze week kwam het bericht van die topclub: Manchester United gaat een bod van twintig miljoen pond uitbrengen. Ajax zal meer vragen om de fans gerust te stellen en dat weet Manchester United ook. Die hebben allang geanticipeerd op een aantal miljoenen meer.

31 augustus 2010: Suarez vertrekt voor 28 miljoen euro naar Manchester United. Ik zie Rik van den Boog het al zeggen op de persconferentie: “Uiteindelijk moet je realistisch zijn en beseffen dat je Luis niet kunt houden. Bovendien is de financiële situatie dusdanig dat we dit aanbod wel moesten aannemen.” Bah. Is het al 1 september?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door PriinCe)

Heel goed stuk! Waarom is het al afgelopen? Heel origineel, goed taalgebruik en goed te lezen. Echt een, mijn soort stuk. Volgende keer langer alsjeblieft.

Ik geef bijna nooit 5 sterren maar bij deze!

19 mei 2010 om 04:59

Heel goed geschreven en je haalt hele herkenbare dingen naar voren. Zoals het laatste stukje over van den boog, dat is zó herkenbaar. Dat zouden zomaar eens precies zijn woorden kunnen worden. Ook over het anticiperen van Man United klinkt volkomen logisch. Alles wat je schrijft is gewoon realistisch en mogelijk.

Net als Frikx geef ik niet vaak 5 sterren, uit mijn hoofd tot nu toe alleen nog maar aan S.l.b. en Frikx. Ook nu geef ik er geen 5, omdat ik het begin niet interessant vind. Het stuk over de vaders die de portomonnee trekken bedoel ik daarmee. Niet erg interessant en gewoon niet nodig in je stuk. Ook is het wat aan de korte kant (ik verdenk je er ook van om alineas als de vader alinea als tekstopvuller te gebruiken, maar dat mag ik natuurlijk niet invullen...).

19 mei 2010 om 08:03

Allereerst bedankt voor de complimenten en feedback. Om ”het stukje over de vaders” aan te geven, ik hekel mij een beetje aan de 'bedrijfsmentaliteit' binnen de club..zo'n open dag is een dag voor de fans, en Ajax ervaart deze dag/dit soort evenementen puur als marketing...natuurlijk is dat logisch bij een club als Ajax vandaag de dag, maar mijn punt was dat er genoeg geld binnenkomt, dat vervolgens wordt geinvesteerd in weer een miskoop want ieder seizoen doen we tevens minstens 1 miskoop..

Zeer goed stuk waarin je duidelijk aangeeft wat jou, en veel mede Ajacieden, elke zomer opnieuw dwars zit. Je beargumeteerd je standpunten, en hebt een vlotte schrijfstijl waarin je ook humor kunt verwerken.

Schitterend stuk. Bevat humor en realisme. Mijn komplimenten.
De verwoording van dit stuk is precies wat iedere voetballiefhebber bezig houd.

5 Sterren.

Goed stuk en ik denk dat iedere Ajax supporter hier last van heeft. Je bschrijft het ook op een leuke goede manier, hier en daar wat humor en dat wat je over Van den Boog zegt is heel erg herkenbaar. Alleen wat jammer dat je de tour de france de grond in boort want er zijn genoeg mensen, waaronder ik, die het een stuk leuker vinden om de Tour te kijken in plaats van een voetbalwedstrijd!
Ik geef je 4 sterren omdat ik het goed vond, maar net niet goed genoeg voor 5. Misschien de volgende keer iets langer. Dat kan zeker helpen.

19 mei 2010 om 10:40

Was niet mijn bedoeling de Tour de grond in te boren, al kan ik begrijpen dat dat zo overkomt ..tour is een leuke afwisseling, maar voor mij is het slechts bij gebrek aan beter.. Maar ieder zijn eigen ding natuurlijk..

19 mei 2010 om 21:02

Maakt niet uit, zo veel waarde hecht ik er niet aan. Het was juist om je statement duidelijk te maken en gelukkig snapte ik op welke manier jij de Tour zag en wat je er mee wou zeggen.

Je hebt gelijk en dit is een mooi stuk. Vooral de laatste alinea is een mooie afsluiting. Er zijn alleen een aantal zinnen die niet goed lopen omdat je te weinig punten neerzet. Maar om niet zo mierenneukerig te doen geef ik je 5 sterren, omdat het een leuk stuk om te lezen is.

Goed stuk! Leuke intro, aleen wel een beetje open deur intrappen ookal is het hoe jij je voelt. Elke club heeft dat wel elke Ajax en twente etc. supporters! Maar goed geschreven, heb het gevoel zelf ook 4sterren!

Je trapt een beetje open deuren in naar mijn gevoel, maar je schrijft heel goed. Het stuk leest lekker weg en ik vind het leuk hoe je de inleiding eindigt met "tot 31 augustus" en dan naar het slot, dat begint met "31 augustus", toe werkt. Bij een club als Ajax kan ik me op zich wel de noodzaak van het verkopen wel voorstellen. Het gevoel voor jou als supporter kan ik me ook steeds beter voorstellen als fan van Arsenal en Fiorentina.

Heel goed stuk , ik hoop echter dat het niet gebeurd.

Kijk eens wat we hebben. een cl waardig team..

met dit team kunnen we aardig potten breken.

Alhoewel ik niet zeker ben of Suarez of Pantelic blijven. Laat staan v.d. Wiel..

Wie weet. Ik hoop dat het goedkomt.

Leuk geschreven en zeer de moeite waard om te lezen. Zoals je begrijpt is het ook herkenbaar voor een Feyenoord-supporter, al zullen de reacties hierop wellicht zijn dat wij niemand hebben om tegen miljoenen te verkopen. Maar verder wel herkenbaar dus...

19 mei 2010 om 14:43

Hoezo? Wijnaldum, Fer en nog een paar van die gasten zijn echt wel wat geld waard hoor! Schat je club niet zo laag in!

Ontopic: Top geschreven ik heb het ook. Doodsbenauwd krijg k het van die Zomervrees. Ik zeg 5 sterren!

19 mei 2010 om 16:31

Echt wel wat geld waard... ja absoluut en ik zou het net als jullie de verkoop van Suarez niet zien zitten, een verkoop van deze heren ook niet zien zitten. Want wat krijg je er voor terug. Maar deze twee heren brengen waarschijnlijk samen nog niet op wat Suarez in zijn eentje op brengt. En zo blijft het verschil in begroting en kwaliteit in balans he?

Goed stuk !
Ik hoop dat ajax voet bij stuk houd en hem niet gaat verkopen!
Ik geef je 5 sterren.

Geweldig stuk! Ik heb als Ajax supporter ook die vrees. Die vragen van: Zal Suarez behouden kunnen worden voor Ajax? Vertrekt Van Der Wiel of Vertonghen niet? Die vragen cirkelen heel de tijd rond in mijn hoofd. Maar een uitstekend geschreven stuk! Mijn complimenten. 5 sterren voor jou!

Goed geschreven! Ik leidt hier ook aan en het levert heel veel stress op. Gelukkig bestaat nog zo iets als Tour de France, dat leidt heel erg goed af! Een ideaal medicijn tegen stress...

19 mei 2010 om 17:09

350 kilometer waarvan er 325 slaapverwekkend zijn en 25 interessant, het perfecte middel.!

19 mei 2010 om 17:28

Maar vrienden en bier maken alles goed!

19 mei 2010 om 18:21

@blacksnow

Ik kan nu een opmerking maken maar die zou zeker verwijderd worden, maar
alle 90 minuten van een voetbalwedstrijd zijn ook niet intressant

Haha, van mij mag het ook 1 september zijn. Aangezien ik dan jarig ben.
Een goed stuk van je,
niet alleen ajax-fans lijden aan zomervrees, wat denk je dat wij hier in het oosten doen?

Mooi stuk , mijn complimenten! Al denk ik niet dat Ajax de fout gaat maken om nog een keer een topper op 31 augustus te laten vertrekken. Dan zeggen ze wel kom in de winterstop maar terug

Ik weet niet of je het daar mee eens bent hoor, maar denk je niet dat ze geleerd hebben van Ibrahimovic die op de laatste dag vertrok?

En wij de supporters van de andere teams, delen deze 'zomervrees'.
Want als de nederlandse topclubs weer eens een speler verkopen, lopen ze vaak bij ons te winkelen. Het is een wisselwerking, niets meer, niets minder. Maar dat maakt het niet minder leuk! Voetbal is en blijft een lange gang zonder einde, met een komen en gaan van vele gezichten. Jong talent dat opstaat en de aftocht van onze 'oude garde'.


een prachtig stuk , wat denk ik vele ajacieden kunnen herkennen. Ik haat de transfer periode sinds Zlatan weg is. Ik verwacht in zomer alle clubs die maar een oogje durven te laten vallen op spelers van Ajax die dragend zijn. Soms heb ik het idee dat Ajax het nooit leert : stel je eigen transfer deadline , en laat niet iemand op een belangrijk moment vertrekken. In de winterstop ga je natuurlijk al helemaal niet onderhandelen , want wil je uitzicht blijven houden op prijzen of Champions League kun je niet midden in de Winter Suarez kwijt raken. Je noemt de voorbeelden zelf al, hoewel Van der Vaart zijn vertrek verwacht was ,en ook de transfer van Chivu er dik in zat. Eigenlijk begon deze spanning voor mij na het vertrek van Zlatan , op het domste moment verkocht , op de laatste dag. Nood oplossing Kone kwam niet door de keuring , het gevolg was een dramatische eerste seizoenshelft (2004-2005). Vervolgens het verhaal van Wesley Sneijder ....
Ja natuurlijk zaten er clubs achter hem aan, maar een transfer die binnen 3 maanden had kunnen plaatsvinden werd er weer mee tot het laatst gewacht. Ik ben ervan overtuigd dat als Wesley Sneijder was gebleven dat Ajax dan Kampioen was geworden, maar helaas vertrok Wesley naar Madrid. En dan het verhaal van anderhalf jaar geleden , Huntelaar. werd verkocht op het moment dat we de winterstop ingingen met 3 punten achter op AZ. Het vertrek van Huntelaar is vervolgens niet goed opgevangen , na een rampzallig begin van 2009 waarin we achter elkaar erin faalde om te winnen verloren we het uitzicht op AZ . Daarna leek het weer goed te gaan , maar aan het einde kregen we als alsnog harde klappen.

Laten we aub niet dezelfde fout maken met Suarez , een kampioenschap kun je niet kopen (real madrid) maar je kunt hem wel verkopen door je dragende spelers te laten vertrekken op cruciale momenten te laten vertrekken. Ik hoop dat Suarez blijft , want met de huidige selectie kunnen we het ver schoppen.

denk dat je als ajacied blij meot zijn als slechts alleen suarez vertrekt. Je hebt een veel groter probleem als Urby, v/d Wiel en Vertonghen ook worden verkocht

Prachtig stuk. Dat gedeelte over oranje is ook humor. Zoals Menno Pot ooit zo mooi schreef in zijn boek 'vak 127' (verplichte literatuur voor iedereen die zich Ajacied noemt); 'oranje is de methadon voor de drug die Ajax heet'

Wat een goed stuk zeg! Zelden heb ik het gevoel na afloop dat ik door wil blijven lezen. Je bent overal goed op in gegaan en verwoord het gevoel van de Ajax-supporters erg goed!
Helaas is de Nederlandse Eredivisie nou eenmaal niet zo rijk en sterk als anderen. Zoals Peterk al zegt, als de internationals die Ajax bezit een goed WK spelen is het gedaan. Dan vertrekken ze naar een andere club in een sterkere competitie. Van der Wiel bijvoorbeeld, die staat nu al in de belangstelling van Arsenal, kan je nagaan als hij een goed toernooi speelt.

Ik heb hetzelfde man... altijd die stomme transfers...ik vind dat ajax financieel gezond moet proberen te worden en onafhankelijk van transfers, zoals twente, dan kun je spelers tenminste behouden!

23 mei 2010 om 17:59

@marios

dit is bijna onmogelijk omdat de eredivisie meer een springplank is.
Als speler wil je het hoogst haalbare qua voetbal nivo maar ook qua salaris vrij logische!

En twente gaat ook spelers kwijt raken zoals vorig seizoen (elia, arnautovic), alleen zij hebben dit goed opgevangen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren