Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Frankrijk, een onbestuurbare kampioen

Laatste update:

Ik beschrijf een warme avond op de vijfde dag van juli 2006 in München. Het Portugal van Cristiano Ronaldo, Luis Figo en geleerden treden deze avond aan tegen Frankrijk. Tot alle verwachtingen in hebben deze Europese grootmachten zich weten te kwalificeren voor de halve finale van deze eindronde. In deze desbetreffende wedstrijd krijgen de Fransen een strafschop. De man met de aanvoerdersband om, pakt de bal op en legt hem op het witte stipje, elf meter van de Portugeze penaltykiller Ricardo vandaan. De man in het wit neemt een paar kleine stappen naar achter, en kijkt waar hij de bal zal gaan plaatsen. De man zucht nog één keer diep, hij loopt aan, en scoort! Door dit doelpunt haalt Frankrijk onverwacht de finale van het WK. De man die een groot aandeel in dit succes heeft draagt rugnummer tien en zal na de finale, een paar dagen later, afscheid nemen met misschien de wereldbeker in zijn handen. Zijn naam luidt: Zinedine Zidane.

We zijn het er allemaal over eens, Raymond Domenech heeft in zijn zesjarige periode als bondscoach weinig tot niets gepresteerd. Het weinige wat hij goed heeft gedaan, is het bereiken van de WK-finale in 2006. Dat was niet gelukt als Zidane niet terug was gekomen op zijn besluit, om international af te zijn. De kwalificatie voor dit prestigieuze toernooi verliep erg moeizaam en het Franse elftal stond halverwege alle speelronden zelfs vierde in een poule met onder andere Zwitserland, Israël en Ierland. Toen Domenech de oudjes Claude Makélélé, Lilian Thuram en de eerdergenoemde weer opriep, ging de motor weer lopen en Frankrijk werd zelfs weer eerste in de poule.

Wat Frankrijk mist, is een leider op en buiten het veld. Wat ik versta onder een echte leider is een man zonder egoïsme, die voor zijn land wil spelen. Een leider straalt macht uit, heeft leidingkwaliteiten, geeft het goede voorbeeld en hij weet ten slotte de spelers te motiveren. Een speler die de band niet met ergernis draagt, omdat de band om zijn arm knelt. Nee, deze speler speelt met passie en trots. Ten slotte zingt hij het volkslied, in dit geval la Marseillaise, uit volle borst mee. Dat was en deed Zidane voor Frankrijk.

Enkele voorbeelden. Het WK van 1998 in Frankrijk was zonder twijfel de beste die Les Bleus ooit gespeeld hebben, want Frankrijk werd wereldkampioen. Wie had daar een hoofdrol in? Jawel, Zidane. Niet als aanvoerder weliswaar, maar toen al was hij een belangrijke factor. Op Euro 2000 flikte Frankrijk het weer met het winnen van de Europese titel en weer deed Zidane veel goede dingen. In Zuid-Korea en Japan ging het mis voor Frankrijk, omdat Zidane de eerste twee poulewedstrijden niet mee kon spelen. Met slechts één punt en niet eens gescoord te hebben kon Frankrijk weer het vliegtuig naar huis boeken. Twee jaar later, in 2004, op het EK in Portugal, werd Frankrijk op waarde geklopt tegen de latere Europees kampioen, Griekenland. Op het afgelopen WK in Duitsland werd Frankrijk verrassend tweede, nadat Frankrijk zich met moeite wist te kwalificeren, maar later zich manifesteerde met onder andere Zidane.

De voetbalgrootmachten hebben allemaal één of meerdere leiders in hun team zitten. Zo heeft Duitsland Michael Ballack waar de spelers mee weg lopen. Mocht Ballack geblesseerd uitvallen, neemt Philipp Lahm deze rol over. In Nederland hebben wij dezelfde ‘luxe’ als in Duitsland. Als onze aanvoerder Giovanni van Bronckhorst wegvalt, hebben we Mark van Bommel die de ploeg vooruit trekt. Bij Mexico heb je Rafael Márquez waar de (jonge) spelers van op kijken en bij Spanje en Engeland zijn er meerdere spelers die de ploeg weten te motiveren als de aanvoerder wegvalt. Een echte aanvoerder bij Frankrijk zie ik echter niet. In de voorlopige selectie die Domenech deze week vrij gegeven heeft, zitten tal goede voetballers, maar een echte leider ontbreekt. Omdat een land met een vaste aanvoerder moet spelen, vind ik, heb ik een paar spelers van de voorlopige selectie in the picture gezet.

Veel leiders zijn ervaren en hebben veel internationale voetbalervaring. Ook moet de desbetreffende speler één van de sterspelers van het elftal zijn en het goede voorbeeld geven. Franck Ribéry valt voor mij gelijk af. Ja, Ribéry is de blikvanger van Frankrijk, maar in de situatie waarin hij nu verkeert is het nog wel de vraag of hij van justitie naar het WK mag. Het is ook niet heel zeker of William Gallas, enige tijd aanvoerder bij Arsenal geweest, op tijd fit genoeg is voor het grootste voetbalevenement deze zomer. Patrick Vieira zal deze zomer er niet bij zijn, omdat hij niet is opgenomen in de voorselectie van Les Bleus. Wat wel opmerkelijk is, dat Domenech halverwege februari van dit jaar hem tot aanvoerder van het Franse team wilde maken, mits hij fit genoeg was om mee te gaan.

Dan komen we toch uit bij Thierry Henry. Hij is een sterspeler en hij heeft veel internationale voetbalervaring. Het is nog maar de vraag of hij in de spits zal worden neergezet in de opstelling van Domenech. Een aanvoerder op de bank is niet praktisch en al helemaal stom. Zucht! Ik verlang terug naar de tijden waar Zidane de regisseur op het veld was bij Frankrijk. Met Zidane in je team ging Frankrijk spontaan beter van voetballen, nu zijn Les Bleus geen schim meer van wat het in ’98 en 2000 was. Wie de aanvoerdersband aanstaande 11 juni bij Uruguay-Frankrijk zal dragen is voor iedereen, dus ook voor mij, een grote verrassing.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede colum. En ben het roerig met je eens dat de huidige coach van Les Bleus eruit gestuurd moet worden. Ik geef je 5 sterren omdat het goed geschreven is. Duidelijk te begrijpen, goede standpunten en leest lekker weg.

Gestopt met lezen bij tweede paragraaf. Ik als half Zwitser was bijzonder beledigt toen ik las dat je zij dat Frankrijk boven Zwitserland was geëindigd. Ik dacht dat je zij op het WK, maar je schreef in de kwalificatie daar heb je gelijk in. Op het WK eindigde Zwitserland boven Frankrijk. Ze speelden ook in de voorrondes twee keer gelijk(trots).

Anyway ik vind het een matig stuk. Je schrijfstijl zelf vind ik niet heel boeiend al heb je met je boodschap wel gelijk. Je brengt het verkeerd. Je inleiding is verkeerd. Als je je inleiding op die manier eindigt dan verwacht ik een stuk over Zinedine Zidane niet over dat Frankrijk een leider mist.

Het is misschien nauw verwant maar als je anders begint ben je daarna vrij om over Zidane te praten nu kan dat niet in mijn ogen.

Maarja zoals ik al eerder zij, na Spanje heeft Frankrijk de beste selectie ter wereld. Dus inderdaad er mist iets. In mijn ogen een goede coach en een leider. Je boodschap klopt je tekst alleen niet in mijn ogen. Lets see, wat de rest er van vind.

17 mei 2010 om 06:46

Ik denk zelfs dat Frankrijk een beter gebalanceerd elftal heeft dan Spanje. Spanje heeft namelijk veel techniek maar weinig slopers. Zonder de Braziliaan Senna had Spanje vrijwel geen kans op een prijs 2 jaar geleden. Het verschil is vooral dat de Spaanse spelers allemaal rond hun top zitten, terwijl Frankrijk in de overgang zit.

Domenech faalt in het integreren van jonge spelers tussen de ervaren rotten. Bij elke andere coach waren spelers als Gourcuff, Nasri en Benzema allang belangrijk gemaakt bij Les Blues. Daarnaast probeert hij met zijn ploeg op balbezit te spelen, zonder de nodige creatieve impulsen. Tegen Nederland was dat overduidelijk te zien. Frankrijk speelde veel op de helft van Oranje, maar er was totaal geen verrassingselement. Zodoende wist Nederland met enkele counters 4 maal te scoren terwijl Frankrijk met al het balbezit slechts 1x scoorde.

On:
Domenech kwam inderdaad ver dankzij Zidane, niet meer en niet minder. De coach is een aanfluiting, wie selecteert er nou op basis van astrologie. Twee jaar geleden besloot hij Mexes thuis te laten om vervolgens Abidal in de wedstrijd tegen Italie centraal te laten spelen. En wie verpestte het in de allesbeslissende wedstrijd? Juist, Abidal. En wat doet meneer nu? Wederom Abidal meenemen, om nota bene centraal te spelen.

Tijdens Ek2000 was Zidane niet zo goed. De beste man aan Franse zijde was de jonge Thierry Henry. Ook in de finale was hij een plaag voor de Italiaanse defensie bestaande uit Cannavaro, Maldini, Nesta en Albertini. Niet de minste.

Frankrijk heeft bij mij een speciaal plekje (nee, niet omdat Arsenal half Frans is), de cultuur, de trots, het voetbal etc. Elk eindtoernooi support ik naast Nederland (en eventueel Iran) ook Frankrijk. Daarom vind ik het leuk dat iemand het initiatief heeft genomen Clubexperts te schrijven over Frankrijk. Ik moet me helaas wel aansluiten bij de kritiek van Frikx. Je schrijfstijl is niet echt boeiend. Je brengt het alsof je het opzegt, ipv in echte schrijf-vorm, wellicht dat je daaraan kan werken. De inleiding daarentegen vind ik wel aansluiten op de rest van je stuk al kwam het misschien vloeiender over als je de alinea's in een andere volgorde had gezet.

17 mei 2010 om 08:04

Bedankt voor de goede kritieken! Ik zal in mijn volgende stuk hier meer mee doen!

Gourcuff moet uiteindelijk in die rol van Zidane kunnen groeien denk ik, maar verder kan ik ook niet echt leidersfiguren vinden in het Franse elftal.

Verder heb je niet zoveel leiders nee...

18 mei 2010 om 16:04

Een echte leider ontbreekt maar dat is niet verwonderlijk naar het succes elftal met onder andere Pires , Vieira,makalelé en Henry. De selectie heeft veel potentie maarm oet nog vol op groeien maar dat heeft tijd nodig en met die trainer gaat dat voorlopig niet lukken.

Ik ben het niet met je eens. Ik denk dat Thierry Henry gewoon de leider van Frankrijk is. Hij staat echt wel in de basis, maak je daar maar niet druk om. Hij is ervaren, inderdaad een van de sterspelers (als hij niet de absulote sterspeler is) en hij is in mijn ogen een leidersfiguur met een zeer professionele en volwassen instelling. (behalve die handsbal, dat had ik nooit van Henry verwacht). Dus ik ben het niet met je eens wat betreft dat Frankrijk geen leider zou hebben. Maar ik ben ook van mening dat Zidane Frankrijk dirigeerde en regisseerde. 3*.

Ten opzichte van je vorige artikel dat ik gelezen heb (die met de Franse titel) concludeer ik dat je vooruit bent gegaan!

Op je stijl is niets aan te merken: simpel maar duidelijk. Grammaticaal is het nog niet helemaal in orde (kommaatjes teveel en losse woorden die aan elkaar horen), maar dit zag ik pas na de 2e keer globaal overlezen.

Je titel past goed bij het verhaal en is dan ook zeer zorgvuldig uitgekozen. Ik ben het eigenlijk overal wel mee eens, al vind ik wel dat je Zidane wel een tikje overdadig de hemel in prijst. Een ander leidersfiguur, Claude Makélélé, valt hierbij toch in het niet. Toch is ook Makélélé zeer belangrijk geweest voor Les Blues. Ik mis een beetje de waardering voor hem in dit artikel, terwijl de beste man dat toch verdient in mijn ogen.

Op dit moment zie ik geen echte leider bij Frankrijk.
Ik had gedacht dat Vieira die rol ging vervullen, omdat hij veel ervaring heeft
en al vaker de aanvoerder is geweest. Nu Vieira er niet bij is, zal Thierry Henry
waarschijnljk de aanvoerder zijn op het wereldkampioenschap. Jammer, Henry
is ongetwijfeld een goede aanvaller, maar is niet meer de Henry van vroeger. Traag,
niet leuk om naar te kijken, en in mijn ogen niet een speler die een team kan motiveren.
Na het WK, wanneer Blanc Domenech' rol zal overnemen, moet Frankrijk beginnen aan een
heel nieuw tijdperk met nieuwe, jonge, frisse spelers. Geen één veteraan. Geen Gallas, geen
Henry en geen Anelka. Daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten, maar dan hebben ze nog twee jaar
om zich voor te bereiden op het EK 2012. Hij moet Abidal en Evra houden, om die twee spelers het
leiderschap te laten dragen.

LIoris
Sagna
Ciani
Abidal
Clíchy
Nasri
Diaby
Ribéry
Gourcuff
Malouda
Benzema
17 mei 2010 om 16:52

Natuurlijk is het goed om jong aanstormend talent de kans te geven, maar ik denk ook dat minimaal één ervaren kracht nodig is om het team te sturen. Daarbij vind ik dat Clichy kwalitatief niet sterker is dan bijvoorbeeld Abidal of Evra. Bovendien krijgt Benzema geen / weinig speeltijd bij Real Madrid, waardoor ik die keuze niet echt begrijp. Ik zou eerder Anelka dan in de spits zetten. Wil je dan toch verjongen, dan zou ik bijvoorbeeld Gignac of Hoarau in de voorhoede posteren.

Om van Bronckhorst en van Bommel de Zidane van Nederland te noemen in de zin van leiders waar de rest van het team naar opkijkt vind ik van vrij weinig intelligentie en voetbalinzicht getuigen. Ik denk namelijk dat het huidige Nederland niet een leider heeft maar meer een collectief wat het samen moet maken. Waarbij meerder spelers de rol van Zidane in 1998 over zouden kunnen nemen, hierbij valt te denken aan van Persie, Sneijder, Robben en van der Vaart.

Van Bommel zou er goed aan doen om in een dienende controlerende rol achter deze jongen te spelen en zich niet te veel met het aanvallende spel te bemoeien. Als hij zich dienend kan opstellen is hij zeker een meerwaarde.

ik weet niet of jij wel eens een wedstrijd vn het franse elftal hebt gezien toen zidane er nog speelde, maar hij zong nooit mee tijdens la marsellaise

je hebt wel groot gelijk de frankerijk met al die topspelers die meededen met de WK 98 en EK 2000
is er niet meer

en dat er geen aanvoerder meer is zie je al tijdens de voorbereidingen hoe Frankrijk zich heeft gekwalificeerd voor de WK

Zidane zong nooit mee..

Zidane was inderdaad een leider, maar Henry is dat ook. Dat hebben we gezien bij Arsenal. Het verschil is dat Zidane dat beter kon doen op het middenveld. Een leider in de absolute punt is practisch nutteloos. Vooral met een teamspirit als deze. Daarom zie ik Frankrijk ook niet ver komen, al hebben ze er zeker de kwaliteiten voor.

Mooi stukje, foutloos geschreven. Vijf sterren.

Zie ook mijn opstelling. Sagna vind ik te matig voor een WK, maar is de enige optie voor rechtsback. Of weet iemand of Diaby of Clichy (toevallig ook Arsenal) daar ook kunnen spelen?

Lloris
Sagna?
Gallas
Abidal
Evra
Diaby
Diarra
Ribéry
Gourcuff
Malouda
Henry

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren