Laat je ‘playen’ door koning voetbal!

“Ik ben verliefd man. Haar bruine haren en haar ogen.. die combinatie, die is perfect en je zou haar eens moeten zien.” Ik citeer hierbij een goede vriend. Hij is verliefd, een meisje heeft zijn hart op hol gebracht. Prachtig om te zien en schitterend voor hem. Ik ben ook verliefd. Ik ben verliefd op de allergrootste ‘player’ die de wereld ooit zal voortbrengen. Miljoenen mensen laat hij genieten van zijn charmes. Miljoenen mensen zijn erin getuind, vele miljoenen, waaronder ik. En vele miljoenen zullen nog volgen. Ongetwijfeld.

Liefde. Het word wel gezien als een van de mooiste dingen in het leven. Dit zal zeker zo zijn, maar aan wat voor een liefde denk jij dan, den ik dan? Uiteraard is het hebben van een vriendin/vrouw de mooiste vorm van liefde, hierover kan nauwelijks discussie over ontstaan. Maar wat nu als je geen vriendin kan vinden? Als je niemand kan vinden die jouw echt gelukkig kan maken? Wat moet je doen als liefde datgene is wat je zoekt, maar als het ook datgene is wat je niet kan vinden? Ik heb het antwoord, Neem je toevlucht tot koning voetbal!

Want koning voetbal is in staat het hart te veroveren van eenieder die opzoek is naar liefde, maar het nog niet heeft kunnen vinden. Koning voetbal hij zal jouw betoveren met zijn charmes, voor de een is dat Lionel Messi, de magnifieke dribbelaar uit Argentinië, voor de ander is dat Michael Essien, de motor van Chelsea, een brok beton. Voor mij zijn dat meerdere en voor velen zijn dat meerdere. Waar ik vroeger voor koning voetbal viel vanwege de fenomenale goal van Dennis Bergkamp op het WK ’98, viel ik later op een andere verpersoonlijking van koning voetbal. Ik vergat mijn jeugdheld Bergkamp direct. Ook op Patrick Kluivert en Edwin van der Sar was ik uitgekeken. Koning voetbal liet zichzelf zien in een nieuwe gedaante. Ik was weer verliefd. Andermaal wist koning voetbal mijn hart te veroveren. Ditmaal had koning voetbal mijn hart veroverd door zichzelf in het met talent doordrenkte lichaam te steken van Augustine ‘Jay Jay’ Okocha.

Want voor hem ging je naar het stadion. Wat een artiest was hij. Helaas moet ik in verleden tijd spreken. De man die perfect tweebenig was, is helaas gestopt. Helaas heb ik hem nooit in het echt mogen aanschouwen, daarvoor leerde ik hem te laat ‘kennen’. Maar waar je verliefd kan worden op een vrouw vanwege haar charmes, uitstraling of haar persoonlijkheid, daar viel ik andermaal voor de charmes van Koning voetbal. De grootste ‘player’ die ik ken, is geen kameraard of een vage kennis, nee, hij kan meerdere gedaantes aannemen. Hij is perfect, hij is über- veelzijdig. Hij is koning en speciaal voor mij in de gedaante van ‘Jay Jay’ veranderd. Ik ben blij, want ik ben verliefd, opnieuw verliefd.

Waarom sloeg de vonk over van Bergkamp naar Okocha? Waarom koos ik voor de niet altijd even effectieve parel uit Nigeria? Waarom moest Bergkamp, een legende in Nederland, wijken voor een blessuregevoelig straatvoetballertje? Ik hoop het jullie hieronder te vertellen, ik deel Okocha graag. Laat koning voetbal ook jullie betoveren met de kunsten van ‘Jay Jay’.

Okocha, geboren in 1973, heeft onder andere bij Fenerbahçe, Paris Saint-Germain en Bolton Wanderers gevoetbald. Hij wist een fantastische techniek te combineren aan een ongekende spelvreugde. Iets waarvan ik houd, spelvreugde bij voetballers. Laat maar zien dat je het leuk vindt om te voetballen, voetbal maar zoals je vroeger deed op straat. En dat deed ‘Jay Jay’. De trukendoos aan bewegingen en acties werd vaak genoeg opengegooid. Legendarisch bijvoorbeeld, is zijn ‘dolactie’ tegenover Oliver Kahn. De trotse goalie van Bayern München werd flink het bos ingestuurd door ‘mijn lover’ die luistert naar de naam koning voetbal. Mijn lover, in de gedaante van de prachtige en oogverblindende Okocha.

Dat zijn trukendoos niet altijd gepaard ging met effectiviteit nam ik op de koop toe. Wat maakte mij dat nou uit zeg? Hij deed dingen die voor onmogelijk werden gehouden in een ‘serieuze’ profpot. Hij deed dingen die je nooit zag; balletjes achter het lichaam met de hak over hemzelf en de tegenstander heen wippen tot balletjes achter het standbeen passen. Ik vond dit prachtig om te zien ik genoot hier vroeger van. En geniet hier nu van, uitvinders van YouTube, ik dank u! Koning voetbal, ik dank jou, voor je enorme charisma en veelzijdigheid!

Want houd je niet van tierelantijntjes in het voetbal, zie je toch liever een effectieve dribbel of een harde tackle, dan zorgt koning voetbal daarvoor! Hou je van Cristiano Ronaldo? Koning voetbal vermomt zichzelf tot een Portugese ‘mooiboy’ als jij van de mentaliteit houdt die hij laat zien. Wil jij toch die harde tackle? Prima. Het Roy Keane-pak staat alweer klaar! Koning Voetbal, de grootste ‘player’ in de wereld. Koning voetbal de meest geliefde ‘player’ in de wereld.

Wordt verliefd op koning voetbal! En geniet van de meest veelzijdige ‘player’ die de wereld ooit zal voortbrengen! Ik ben gevallen voor de Okocha-variant van koning voetbal. Anderen dromen weg bij Steven Gerrard, Francesco Totti en heel misschien zelfs Lothar Matthäus. Het kan, want smaken verschillen. En welke smaak je ook wil, de grootste ‘player’ in de wereld heeft hem!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door JBullets)

Koops, allereerst wil ik je roemen om je geweldige schrijfstijl! Zelden zul je zo'n gevoel voor passie meemaken in een column! Ik vind het een geweldig stuk en ik vertel je: Ik ben verliefd op jou schrijfstijl!

14 mei 2010 om 20:18

Inderdaad, goed geschreven stuk. Ik vond het leuk, maar ik betrapte mezelf erop dat ik veel herkenning in dit stuk vond. Vooral in het tweede gedeelte, dat was erg aansprekend.

Maar je moet ook kritisch zijn, in dit stukje wordt voetbal wel erg geromantiseerd. Want onze ”player” heeft ook genoeg afknappertjes, gebroken benen, oersaaie wedstrijden. In dat opzicht is het allemaal wat te positief, maar. Ook ik val voor dit soort teksten, ook al vond ik de metafoor met de vrouwtjes wat te ver gaan, bovendien een beetje overdreven.

Afijn, 4 sterren.

Ieder woord is er één te veel.. Dit stuk las ik met open mond en ik reageer slechts om 5* te geven. Sprakeloos.

Wauw wat een geweldig stuk, ben er nog van onder de indruk. En het mooie van deze player is dat je hem met iedereen kan delen, zonder dat je het erg vindt. In tegendeel zelfs, hoe meer er verliefd zijn op jouw vlam, hoe beter het is, omdat je dan samen kan genieten van de weldaad om haar te aanschouwen.

Ps: kleine aanmerking, maar niks ergs. Eerder een kleine slordigheid.
"van een vriendin/vrouw de mooiste vorm"
Deze site is niet alleen voor mannen, heb hier ook meer dan genoeg vrouwen gezien

Ik ben niet verliefd op voetbal,maar ik hou er wel van, dat vind ik toch net even wat anders. Zo klef en zweverig overdreven als jij het brengt gaat me wat te ver. Als ik jou was zou ik toch eens op zoek gaan naar een vriendin, want aan je stuk te lezen kom je duidelijk wat te kort.

14 mei 2010 om 20:12

Wat een lompe reactie, dit is toch gewoon bedoeld om het voetbal te romantiseren? Als jij dit letterlijk neemt moet jij maar eens op zoek gaan naar een boek van Nico Dijkshoorn!

14 mei 2010 om 21:28

Nee hoor, ook ik kan bevangen worden door romantiek laat daar geen misverstand over bestaan, maar in dit stuk zit teveel ”overacting ”. Dan daarbij lijkt het geschreven te zijn met een joint tussen de lippen vanwege het ” alles is liefde ” gevoel, die bij de schrijver overheerst. ” Houden van ” met een ” vleugje romantiek ” is meer dan voldoende om een pakkende column te schrijven.

En ik dacht dat ik een goede player was. Kan nog veel van hem leren!

Prachtig stuk 5*

Leuk en orgineel stuk.

Staan alleen wel veel spelfouten in, teveel naar mijn mening.

Ik ben ook verliefd. Op voetbal en op jouw stuk. Heerlijk om te lezen.en nu ga ik een sigaretje roken

Waar je geroemd wordt om je schrijfstijl valt het bij mij helaas door de mand. Een, twee, drie en misschien vier alinea's zijn leuk. Helaas heb ik het daarna wel gehad. De proza-achtige vorm waarin je je verhaal gegoten hebt spreekt aan, maar verveeld ook. Het draagt namelijk totaal niet bij aan hetgeen je wil zeggen. Als je het bij de liefde voor koning voetbal gehouden had oké, maar zodra het verhaal over Okocha kwam verdween mijn interesse als sneeuw voor de zon. Helaas.

3*

Wat een heerlijke column over een van mijn grootste helden uit de moderne voetbalgeschiedenis! Jay Jay Okocha, wat een geweldenaar. Als trouwe volger van de Duitse Bundesliga (ard Sportschau was altijd vaste prik) viel de piepjonge Augustine Okocha (zoals de Duitse TV hem toen nog steevast noemde) mij al snel op. Daarna ben ik hem wat uit het oog verloren, totdat ik in de aanloop naar het WK 1998 de oefenwedstrijd Nederland-nigeria bezocht in de Amsterdam Arena. Nederland gaf een galavoorstelling weg, de arme Nigerianen werden met 5-1 weggespeeld, maar een man was het absolute lichtpunt in het onsamenhangende elftal van de Nigerianen: Jay Jay Okocha. Schitterende speler.

Later, tijdens dat WK in Frankrijk, verloor Nigeria in een fantastische wedstrijd ruim van Denemarken, en sommige acties van Okocha in die wedstrijd waren legendarisch. Zoek eens de actie op waarbij hij, links aan de zijlijn, de bal onder zijn rechtervoet meesleept, met links over de bal heen stapt en een lichaamsbeweging binnendoor maakt, om vervolgens zijn heup te draaien en buitenom te gaan. Op zich geen ingewikkelde beweging, maar geniaal uitgevoerd. Typisch zo'n beweging die je nog tijdens die wedstrijd buiten op straat ging proberen.

Hoewel ik vind dat je de grens van de hoeveelheid nog acceptabele beeldspraak enigszins overschrijdt, toch 5 sterren omdat je volledig terecht deze held vereert. Een geweldige speler, voor mij een in het rijtje tussen Dennis Bergkamp en Aleksandr Mostovoj, om maar eens twee andere geweldenaars van die generatie op te noemen.

14 mei 2010 om 22:09

Geweldige voetballer inderdaad! Ook absoluut mijn ultieme favoriet!

En die actie waar je het over had, heb ik idd gezien. fantastisch. C. Ronaldo is goed, maar dat zie ik hem nog niet zo snel doen!

Bedankt voor jullie reacties, hierbij wil ik ff reageren op een aantal!

@bitey: Je hebt gelijk, zat zelf ook enorm te twijfelen of ik de vrouw-vorm erbij moest zetten, uiteindelijk niet gedaan omdat de zin voor mijn gevoel niet meer lekker zou lopen

@vakman: Ik houd van overdreven columns. Voetbal is namelijk een fantastische sport, maar absoluut niet het belangrijkste voor mij in m'n leven. En dat je mij wat wanhopig vind, pak ik op als een compliment, het was namelijk m'n bedoeling dit zo sterk mogelijk over te brengen, bij jouw dus gelukt! (daarnaast hoef je je over mij geen zorgen te maken hoor, toch bedankt)

Merci voor de reacties allemaal!

Jay Jay Okocha! L E G E N D ! ! !

Nog steeds een legende in Istanbul! Die gozer was de ronaldinho en c.ronaldo in zijn tijd! Geweldig hoe hij voetbalde! Hij dolde zo vaak spelers voor de bank van zijn eigen club dat zijn ploeggenoten op de bank zich altijd kapot lachtte!

Held! 1 van de beste buitenlanders die bij Fenerbahce is komen voetballen!

Alleen al omdat je over hem hebt geschreven krijg je * * * * *

Leuke vermakelijke column! Ga zo door!

ik ben geen echte kenner van collums enzo maar ik vond het een beetje zoetsappig allemmaal wel mooie schrijfstijl 3 sterren

Een leuke column om te lezen. Dit soort columns vind ik altijd leuker dan de wat 'serieuzere' columns.

Het is een leuke column, maar het is me een beetje té. Je kan ook overdrijven als het om liefde voor een bepaalde speler gaat. Leuk geschreven, orgineel, maar dit gaat wel heel ver..

Ik vind het ook iets te romantisch ,maar het feit dat het over okocha gaat ,maakt dat kleine min puntje helemaal goed !Ik bleef met mooi weer (als everton fan) thuis om potjes van bolton te kijken !zegt wel genoeg lijkt me .

”smelten helemaal weg” Heerlijke uitvoering. Heb genote.

16 mei 2010 om 00:26

Stembil.

Hier is sprake van een overkill (in mijn ogen). Ik vind je een van de betere clubexperts maar dit is voor mij echt onprettig lezen. Aan de spelfouten, met name het vervoegen van werkwoorden, moet je ook werken. Maar dat laatste zal ik in deze niet meenemen in mijn beoordeling, gewoon een tip. Dan kom ik uit op 3 ster.

Edit: lucky bastard

Leuk dat er ook eens wat geromantiseerde columns op deze site staan. Je schrijfstijl is prettig, hoewel ik me wel erger (als docent Nederlands) aan de spelfouten. Wel vind ik het goed dat je duidelijk maakt dat iedereen zijn eigen Koning Voetbal kan hebben en dat je jouw Koning Voetbal op je eigen manier beschrijft. 4 sterren

Wtf is dit voor gelul?

Leuke, maar ook enigsinds vage collum.
Je zegt dat je valt voor een speler, maar je kan ook liefde hebben ( clubliefde ) voor een club.
Persoonlijk ben ik United fan, maar een speler die mij echt laat genieten is Peter Crouch, Zo lang en houterig en toch zo productief. *4 sterren omdat het zo leuk geschreven is.

wow...

Speciaal voor jouw heb ik (eindelijk) m'n account aangemaakt..

Prachtig man!

Goede column, goed geschreven maar mijns inziens nèt iets te vaak herhaling. Dat komt omdat ik een lezer ben want aan de andere kant; een verliefd persoon zegt haar/zijn naam het liefst zo vaak mogelijk. Ik zou het wat genuanceerder doen door andere nickname neer te zetten dan 'jay Jay' of Okocha. Overigens, Okocha, ik ken hem niet. Maar liefde is universeel, voetbal is universeel dus deze column krijgt van mij 3,5 ster. Helaas kan dat niet dus krijg je er 4.
Edit: Oops het zijn er 5. ;-)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Standard Luik

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. MulekaAanvaller41
A. BodartKeeper70
A. TapsobaAanvaller21
M. EpoloKeeper00
L. HenkinetKeeper00
A. Al DakhilVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Standard Luik.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren