Grootheidswaanzin met een Oranje tintje

Nederland leidt aan grootheidswaanzin. Leg deze stelling voor aan de gemiddelde Belg en waarschijnlijk zal hij instemmend knikken. Ondanks dat Nederland één van de kleinste landen ter wereld is, vinden we dat we op het allerhoogste niveau mee moeten kunnen doen. Politiek, milieu, ontwikkelingshulp, noem een international niveau en waarschijnlijk zal Nederland er een rol van betekenis willen spelen. Zo ook in de voetballerij. Nederland (en België) willen een wereldkampioenschap organiseren, en daarom nemen we het op tegen landen waarvan we een provincie zouden kunnen zijn. Rusland, Spanje en Portugal, Australië, de Verenigde Staten en Engeland. Niet de kleinste landen, maar toch menen wij een uitstekende kans te maken.

Het Nederlands elftal is misschien wel de verpersoonlijking van deze vorm van grootheidswaanzin. In onze voetbalhistorie wonnen we slechts één maal een EK, en haalden twee keer de finale van een WK. Toch rekent heel Nederland ons Oranje elke keer weer tot de favorieten, en zelfs in het buitenland wordt altijd rekening gehouden met Oranje, niet als toernooiploeg, maar wel als een van de best voetballende elftallen ter wereld. Een elftal dat elke tegenstander kan verslaan, maar vaak moeite heeft dit op een groot toernooi tot uitvoering te brengen.

Na de overwinning in 1988 wist het Nederlands elftal slechts tweemaal de halve finale van een eindronde te halen. Het getoonde voetbal was tijdens eindrondes slechts zelden overtuigend, en de befaamde Nederlandse aanvalsdrift monde zelden uit in een makkelijk scorend elftal, behalve gedurende de groepsfase in 2008 waar Nederland in drie wedstrijden tijd liefst negen keer het net vond. Voor de vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Staten stond ook dit Oranje al weer vier wedstrijden droog en had het Nederlands elftal een penalty nodig om de ban te breken.

Ook voor het aankomende wereldkampioenschap verwacht heel Nederland weer een topprestatie van ons Oranje. Hoewel we allemaal vinden dat de verdediging een zwak punt is, zonder mannen die bij topclubs spelen en met weinig mogelijkheden als er vaste spelers wegvallen, zijn we overtuigd van onze aanvallende klasse, met mannen als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie. Toch blijft de spitspositie een heikel punt. Dirk Kuyt weet daar niet te overtuigen, Ruud van Nistelrooij is nog niet in goede doen, Van Persie is geen natuurlijke diepe spits en voorlopig ziet alleen Arsène Wenger hem daar schitteren en Klaas-Jan Huntelaar moet het in Milaan doen met invalbeurten en lijkt vooralsnog niet de voorkeur van Bert van Marwijk te hebben. Toch denken we dat we een goede kans maken, getuige de verschillende polls die elke zichzelf respecterende voetbalsite regelmatig houdt. Het Nederlandse optimisme en opportunisme viert hoogtij.

De kans dat Nederland wereldkampioen gaat worden is klein. Dat kan ook niet anders. Met zo veel grote voetballanden die zoveel spelers van absolute wereldklasse binnen de lijnen brengen is de concurrentie moordend. Tel daar vorm tijdens de wedstrijden, sfeer binnen de groep en dat beetje geluk dat je moet hebben bij op en je kunt niet anders dan die conclusie trekken. Toch geloof ik er weer in. Wij zijn Nederland. Wij hebben de beste aanvallende spelers ter wereld. Wij hebben spelers die op het allerhoogste clubniveau het verschil maken. Wij kunnen van iedereen winnen. Maar bovenal hebben wij een ongelofelijk groot geloof in het kunnen van ons miniscule kikkerlandje. Grootheidswaanzin noemen ze dat. Prachtig of niet soms?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 25 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door ThomasLegend)

Je kan ons Nederlanders niet verwijten dat we het Nederlands elftal hoog inschatten. Dit komt simpelweg, omdat wij ook wereld spelers hebben. Er zijn maar weinig landen die kunnen tippen aan een aantal spelers van ons. Neem nou eens Robben, Van Persie en Sneijder. Dit zijn 3 wereld spelers die bij bijna elk team van de wereld zouden kunnen meedraaien. Grootheidswaanzin is dus een raar woord, ik noem het liever realisme. We hebben eenmaal goede spelers.

Wel grappig dat je de mening van Belgen naar voren haalt.

''leg deze stelling voor aan de gemiddelde Belg en waarschijnlijk zal hij instemmend knikken.''

Vervolgens begin je over een Wk organiseren waarook België betrokken is! En welke stad is ook alweer de Europese hoofdstad en in welk land is dat?

Je conclusie kan ik het wel mee vinden. Oppertunisme is wel op zijn plaats als je naar onze selectie kijkt. Het stuk lijkt wat gehaast geschreven en het is niet een erg interessant onderwerp..

Hmm, je verhaal is leuk geschreven.
Maar ik ben het met bijna al jouw punten oneens. We hebben inderdaad nog maar één EK gewonnen, maar dat wil niet zeggen dat we dit jaar het WK niet kunnen winnen. Er is een kleine kans dat we het WK winnen ja, maar we hebben wel één van de betere teams op het aankomende WK denk ik zo. Alleen Spanje steekt er met kop en schouders boven uit.

Je zegt ook dat alleen Arsène Wenger het in Van Persie zit zitten als diepe spits. Ik vind toch echt dat je nu te kleinerend over Wenger praat, deze man is één van de beste trainers in de wereld, dus die zal dat wel goed zien, denk je ook niet?

Je hebt wel gelijk dat de kans erg klein is dat we het WK winnen, maar aan grootheidswaanzin denk ik niet dat we op dit moment leiden, onze selectie is gewoon één van de betere op dit moment. Dan mogen we dus ook denken dat we ver komen.

Voor de rest heb je een goede schrijfstijl, kan ik nog wel wat van leren!

12 mei 2010 om 00:43

Ik laat me helemaal niet laatdunkend uit over Wenger. Ik stel alleen dat hij de enige is geweest die van Persie als diepe spits zag. Ik ken geen enkele andere coach die Robin daar neer zou zetten of structureel daar heeft neergezet.

12 mei 2010 om 17:53

Het is alleen wel een goede keus gebleken van Wenger en jij doet vermoeden dat het de meest onzinnige keuze op aarde was en Van Persie niet in de spits hoort. Wat dus wel zo is..

''nederland lijdt aan grootheidswaanzin'' zou het moeten zijn.. maar dat vergeef ik je wel

beter grootheidswaanzin dan een minderwaardigheidscomplex, wij Nederlanders denken gewoon positief.

12 mei 2010 om 12:29

Klopt en daar is met name de arrogantie van Ajax toch verantwoordelijk voor. Dit wordt vaak negatief uitgelegd als het om de club zelf gaat, maar bij Oranje doen we allemaal mee met die grootheidswaanzin.
Ik wil er geen clubdiscussie van maken, maar ik wil alleen maar aangeven dat je beter kunt denken dat je goed bent dan dat jezelf weinig mogelijkheden toedicht en altijd maar het bescheiden jongetje van de klas blijft. Belgie is daar een goed voorbeeld van en kijk eens wat zij allemaal gepresteerd hebben in het verleden en welke wereldspelers ze groot hebben gebracht... Veel minder dan Nederland.
Dus jongens een beetje arrogantie kan geen kwaad.

12 mei 2010 om 15:03

Dit heeft niks met arrogantie te maken. Ik hoor niemand roepen dat Nederland de titel wel even binnen zal slepen, aangezien wij tóch wel beter zijn dan de rest.

Nee, het is als het om Oranje gaat hoop. Hoop, omdat Oranje een goede selectie heeft.

12 mei 2010 om 12:30

dubbelpost

Sinds 1988 slechts tweemaal de halve finale gehaald op een eindronde. Ik tel, 1992, 1998, 2000, 2004. 4 keer toch? Het voetbal was zelden goed. Ben ik het ook niet mee eens. Er zijn verschillende toernooien geweest waarin we geprezen werden met als hoogtepunt 1998. Je hebt er niet genoeg kennis van dat is jammer. Verder schrijf je wel goed vind ik. Dat haalt je aantal sterren iets omhoog.

12 mei 2010 om 00:37

Hmm, je hebt gelijk, Ik heb dit stuk gedurende twee nachten geschreven. De vermoeidheid zal wel parten hebben gespeeld in het nazoeken.

Verder is het een column. Ik probeer net een andere invalshoek te vinden. Tuurlijk krijgt Oranje vaak complimenten, maar hoe vaak speelt het nu echt goed op eindrondes? 1998 zeg je? Een slechte pot tegen België, een slechte pot tegen Mexico, 2-1 tegen Joegoslavië... Oranje speelde maar één echt goede wedstrijd, en dat was tegen Argentinië.

Beetje 'vlug' geschreven. Het leek wel alsof je snel dit stuk maakte, om daarna koffie te zetten. Beetje een rare vergelijking, maar zo voelde het voor mij. Met de kern van je verhaal ben ik het wel eens, maar ik vind dat je er uitgebreider op in had moeten gaan. Toch drie sterren.

12 mei 2010 om 00:39

Dank, en het is mijn eerste stuk, dus er zullen ongetwijfeld veel dingen op aan te merken zijn.

Waarom heb je het idee dat het vlug geschreven is?

12 mei 2010 om 13:13

Je schrijft niet echt toe naar een climax, maar alles word ineenkeer verteld. In de inleiding heb je eigenlijk alles al verteld. Maar het is inderdaad je eerste stuk en daarin heb je het zeker niet slecht gedaan!

Ik vind je column leuk geschreven meer niet moet ik helaas zeggen!
Zoals al is aangegeven door Joostjuhb heb je te snel dit verhaal naar buiten gebracht zonder echt de feiten neer te zetten zoals ze zijn. Jammer maar het zal volgende keer wel goed komen neem ik aan.

Al met al geef ik je toch 3 sterren hiervoor!

Nu het WK nadert zie ik steeds meer mensen die claimen dat Van Persie geen echte spits is. Zeer onjuiste constatering. Hij voetbalt weliswaar veel mee en is erg goed met de rug naar de goal, hij heeft in tegenstelling tot bijv. Bergkamp wel echte loop-acties van een spits. Zodra de bal dicht genoeg bij de 16 is, staat Van Persie klaar om gelanceerd te worden, is de bal op de flanken dan zijn zijn bewegingen in de 16 ook typerend voor een spits.
Laat je in een 4-3-3 nou net zo'n type nodig hebben. Hij is absoluut de ideale spits voor Oranje, beter kan je het eigenlijk niet treffen.

Van Marwijk zei dit seizoen nog dat Van Persie niet met de rug naar de goal kan spelen... hilarisch. Er is geen betere technicus die met de rug naar de goal kan spelen dan Rvp, niet in Europa en niet in Z-amerika.

12 mei 2010 om 15:06

Ben ik het mee eens. Van Persie is een hele goede spits met een neus voor de goal. Bovendien past hij ook nog eens in het Nederlands elftal, omdat deze selectie bekent staat om het snelle tikken en snelle spel. Van Persie kan daar veel beter in mee dan Van Nistelrooy, Huntelaar of Kuyt.

Wij hebben de beste aanval ter wereld? Ik trek dat toch sterk in twijfel. Kijk bijvoorbeeld naar Argentinië, de vijf aanvallende internationals van dat land hebben samen 113 goals gescoord in de drie grootste competities van Europa. Bij Engeland zijn Bent, Defoe enzovoort allemaal clubtopscorer en spelen ze in de sterkste competitie van de wereld(volgens vele leden van Vz). Bij Spanje heb je Torres en Villa. Wat kunnen wij daar tegenover stellen?robben is onze topscorer met het verbijsterende aantal van maar liefst 16 goals. Op van Persie kunnen we niet rekenen, je weet maar nooit of hij wel fit is of niet. Kuijt speelt op rechts, omdat hij niet goed genoeg was als aanvaller bij Liverpool en Huntelaar zit op de bank bij AC Milan, en speelt alleen maar omdat Pato geblesseerd is. Als wij wereld kampioen willen worden gaat, dat echt niet gebeuren omdat we hele goede spelers hebben, maar zal een goed tactisch plan doorslaggevend zijn. Deze groep zal een echt team moeten vormen. Puur op kwaliteit en kwantiteit zijn er betere teams dan Nederland...

12 mei 2010 om 08:56

Valt mee. De aanval is bijzonder goed in balans bij Nederland mits iedereen fit blijft. Een meevoetballende spits die met de rug naar de goal kan spelen. Een naar binnen trekkende rechtsbuiten met een individuele actie en een echte linksbuiten in de persoon van Elia. Het komt sowieso goed uit dat Robben vanaf rechts wil spelen zodat Vdwiel er overheen kan gaan, terwijl linksback Gio niet hetzelfde kan belopen.
Achter de voorste 3 is er een keuze tussen 2 creatieve spelers waarbij met name Vdvaart naadloos aansluit.

Argentinie heeft Millito, Higuain, Messi, Tevez, Di Maria en Aguero. Hier kunnen er maar 3 van spelen. Welke 3 je ook kiest, zoveel beter zal het niet zijn. Ook heeft Oranje, mede door de ruzie tussen Maradona en Riquelme, betere creatieve middenvelders. Aimar en Veron zijn het toch net niet geworden. Zou Riquelme de onbetwiste nummer 10 zijn, dan was Argentinie zelfs meer favoriet dan Spanje in mijn ogen.

Torres en Villa zijn individueel erg goed, maar je kan niet spreken van een goed duo. Dat is zelfs vorig EK gebleken. Het team liep pas echt goed wanneer men een extra middenvelder (cesc) inzette ten koste van 1 van de 2 spitsen.

12 mei 2010 om 09:18

Hoe jij het zegt valt het op papier ook wel mee, maar waarschijnlijk gaat Elia op de bank beginnen. Kuijt op rechts en Robben op links, Bert verandert niet graag van spelers en opstelling en is koppig, als de meeste Nederlanders. Ook hij houdt vast aan zijn eigen waarheid. Het zou dus zomaar kunnen, dat we Kuijt in de spits tegenkomen en dan houdt het voor mij al op. Ook vraag ik me af of Sneijder hetzelfde kan brengen bij Oranje, als hij doet bij Internazionale. Behalve de eindpass te verzorgen hoeft hij in het elftal van Mourinho niet zo gek veel te doen. Bij Nederland gaat hij moeten mee verdedigen, aanval opzetten, omdat er vanaf het middenveld 0.0 creativiteit komt en als het even kan nog aansluiten bij van Persie. Het is maar de vraag of Robben en Van Persie nog fit blijven...

Tja, bij Argentinie en dat heeft Maradonna vaker al aangegeven rekent hij helemaal op Messi. Die jongen zal alles in zijn eentje moeten doen met ondersteuning van Higuain en Di Maria. Ook al had hij de beschikking over een goede offensieve middenvelder, hij zou hem niet eens hebben opgesteld.

En het is toch een extreme luxe voor Spanje, dat wanneer ze met Villa beginnen en hij valt weg ze Torres kunnen opstellen. Als Van Persie bij ons weg valt, moeten we het doen met Kuijt of Huntelaar.

Blijf toch vinden dat vooral in de breedte andere landen betere aanvallers tot hun beschikking hebben.

Het stuk is leuk geschreven en ik denk dat je qua schrijfstijl goed zit.
Je mening zelf is goed maar je vergelijkingen zijn wat ongelukkig gekozen.

Leuk stukje maar je had het nog wat meer uit kunnen werken; ik heb de indruk (als ik je verhaal lees)dat je nog niet klaar bent met wat je had willen zeggen.

Slecht beargumenteerd stuk met feitelijke onjuistheden:

"na de overwinning in 1988 wist het Nederlands elftal slechts tweemaal de halve finale van een eindronde te halen. Het getoonde voetbal was tijdens eindrondes slechts zelden overtuigend, en de befaamde Nederlandse aanvalsdrift monde zelden uit in een makkelijk scorend elftal."

Ten eerste wist Nederland tot driemaal toe de halve finale te halen in de jaren daaropvolgend, namelijk Wk98, Euro2000 en het Euro2004. Daarnaast was het voetbal toch zeker overtuigend te noemen tijden het Wk98, Euro 2000 en Euro 2008, waarin we bovenaan eindigden in de groepsfase door tegenstanders als Frankrijk, Italië en Tsjechie opzij te zetten. Dat het uiteindelijk niet geleid heeft tot een titel, mag in deze gevallen als domme pech worden beschreven. Tijdens het Wk98 en Euro 2000 hebben we gewoon niet het geluk gehad met de penalties, ondanks dat het spel in beide wedstrijden naar behoren was. Daarnaast kun je ook niet verwachten dat je elke tegenstander even met 6-0 naar huis stuurt, want in principe doen er enkel grote landen mee tijden een Wk/ek.

Als we niet zoveel P E C H hadden, dan hadden we twee wereldtitels op onze naam staan vriend en misschien nog wel een Europese ook.

Tegen Duitsland en Argentinie speelde je destijds tegen de twee thuislanden. In Argentinie deden Cruijyff en Van Hanegem geeneens mee i.v.m. veiligdsredenen Rensenbrink schoot vlak voor tijd op de paal. Tegen de Duitsers waren we ook beter, maar het scheelde ons aan pech.

Het EK 2000 in ons kikkerlandje moest ons de EK titel opleveren. Tegen Italie in de halve finale miste je twee penalty´s en wel 8 100 kansen. In de finale wachte toen Frankrijk, dat was een 60-40 wedstrijd geworden denk ik.

Spanje, dat volgens velen het beste team van de wereld heeft, won ook maar twee Europese kampioenschappen.

Wij herbergen sommige sterke spelers. Robben, VD Vaart, Sneijder en V Persie zijn gewoon wereldtoppers bij Europese topclubs. De rest van ons elftal speelt ook bij sterke clubs. Hsv, Bayern Munchen, Man City, Ajax, Everton, Celtic, Liverpool, Feyenoord, AZ, AC Milaan.

Alsjeblieft man, met dit team moet je gewoon voor de titel gaan. Ook al is onze verdediging niet zo sterk als andere toplanden, maar dat kun je met de aanval deels composeren.

Sorry, maar hiervoor geef ik je één ster, hopelijk kun je er mee leven na mijn uitleg.

Na het lezen van je eerste drie zinnen ben ik afgehaakt. Je stelt de grootte van een land als criterium voor wat zij vermag. Tenenkrommend. Een land als Soedan in Afrika is vele malen groter, maar beschikt over een mindere infrastructuur en een veel zwakkere economie . Sterker nog, het is het grootste land van Afrika. Volgens jouw redenering moet Soedan dus tot de grote favorieten behoren? Vreemd.

Dan heb ik het nog niet gehad over de vele feitelijke onjuistheden die hierboven al meerdere malen zijn aangehaald. Twee sterren voor de moeite.

Boehoe wat zijn we klein, we kunnen niks. Dat is geen grootsheidswaanzin maar gezonde ambitie. Nederland is in vergelijking tot andere landen vaak een land met een goed beleid, daardoor kunnen wij altijd op vrijwel alle gebieden goed mee doen.

Leuk dat je in je eerste zinnen aangeeft dat een Belg het zal bevestigen, maar mag ik je er even aan herrineren dat Belgie mee wil organiseren?

Waarom zet je Portugal erbij als grote land ?
Zo ver ik weet heeft Nederland meer inwoners dan Portugal

Het is eigenlijk wel grappig. Het betreft hier het NL elftal en dan viert opportunisme hoogtij en ik doe daar graag aan mee. We hebben het materiaal en de technische staf om kampioen te worden, maar komt natuurlijk wel meer bij kijken. Immers, er zijn meer landen die het kunnen worden op basis van de genoemde kwaliteiten. Het valt me op dat heel veel Nederlanders hieraan meedoen, mensen die fan zijn van vrijwel alle clubs in Nederland.

Nu komtie: als Ajacieden dat bij het begin van de competitie doen zijn ze arrogant en noem het maar op, maar nu doet het merendeel van het volk het en hoe noemen we het dan? Opportunisten!

12 mei 2010 om 12:47

In everyone of us is a little Ajacied
Maar ik vind niet dat we minderwaardig moeten doen over onze mogelijkheden. De kwalificatie loop je op sloffen door en je bent als een van de eerste landen geplaatst. Je staat 4e ofzo op de Fifa ranking en de selectie heeft gewoon een aantal toppers in bezit.
Bovendien heb je bij het recente EK laten zien dat je de grote landen aankunt, maar moet waken voor wisselvalligheid. Nu zijn we 2 jaar verder en zijn de topspelers nog beter geworden en hebben meer ervaring. Bovendien hebben we met v. Bommel een echte leider op het middenveld.
Tja die verdediging blijft een punt van kritiek, maar mits iedereen fit blijft kunnen we ermee door.

12 mei 2010 om 13:00

@ aardbei

Doe niet zo zielig man.

Bij Ajax gaat het om arrogant uitspraken van haar spelers/trainers. Ook alle arrogante uitspraken hier op VZ van leden. Feyenoord besculdigen van een expres verlies. Twente elke dag in 20 topics belachelijk maken. Suarez en De Zeeuw die altijd vallen en kaarten aannaaien. Ajacieden die een bus van Twente bekogelen met stenen. Vertonghen die Feyenoord zwart maakt.

Door bijv. deze zaken krijgen mensen een afkeer jegens Ajax. Ik heb niet zo'n afkeer jegens Ajax, maar ik hoop ook dat ze geen prijzen winnen. (ik hoop wel dat ze de groepsfase van de CL halen).

12 mei 2010 om 15:09

Inderdaad! Nederlanders hebben hoop op de titel. Ajax beweert dat de titel al binnen is. Klein verschil.

12 mei 2010 om 17:20

Onwaarheden, maar bekeken met een anti-ajax bril.

* Is al 100% zeker dat die stenen gegooid zijn door Ajacieden?
* Heeft Feyenoord dan voor 100% gespeeld tegen Twente? Zelfs hun eigen coach vond van niet. Hiermee zeg ik overigens niet dat ze dan wel hadden gewonnen van Twente en vind ik Twente de terechte kampioen en gun ik het ze ook echt.
* Twente belachelijk maken?!? Sure, en mensen die niet voor Ajax zijn doen dat niet met Ajax?!? Grootste grap van het jaar! Alle partijen maken zich hier schuldig aan!
* Alleen Suarez en De Zeeuw vallen en naaien kaarten aan?!?!? Grootse onzin, maar wel begrijpelijk. Immers, bekeken door die grote anti-ajax bril.
* Vertonghen heb je gelijk in en dat was ook oliedom. Heeft gelukkig wel z'n verontschuldigingen aangeboden, maar was niet handig. Schorsing is terecht!

Doordat mensen zoals jij op deze manier praten en mensen helaas graag napraten wordt er een beeld gecreeerd van Ajax die lang niet altijd gepast is. Nogmaals, wij zijn zeker niet heilig, maar je eigenlijk over elke club wel negatieven dingen zeggen. je moet ze alleen wel Willen zien.

Ik ben fan van Ajax, maar bovenal liefhebber van voetbal. Dus als een Nederlandse club in Europa speelt hoop ik dat ze ver komen en liefst winnen (of het moet tegen Ajax zijn). Ik baalde natuurlijk dat we geen kampioen zijn geworden, maar heb genoten van het kampioensfeest in Twente. Voorbeeld van hoe het moet!

12 mei 2010 om 17:36

Je kan alles wel ontkennen, maar door de punten die ik als voorbeeld noemde krijgen mensen een afkeer jegens Ajax.

Ik bekijk het objectief hoor. Ik heb geen Ajax haat of ben niet anti-ajax. Ik praat niemand na hoor. Ik vertel gewoon dingen die zijn voorgevallen de afgelopen tijd. Het zijn juist de Ajacieden die alles ontkennen.

Als er weer een uitspraak van Jol bijv. was zat elke Ajacied de uitspraak goed te praten. Zegt Rutten eens iets over de arbiter en heel Ajax valt over hem heen, snap je me nu?

Het heeft niet alleen met de spelers van Ajax te maken, maar ook met de ''supporters''.

Vertel me eens aardbei. Al die afkeer jegens Ajax is onterecht in jouw ogen? Wil je zeggen dat elke Niet - Ajacied er dus naast zit en dat elke Ajacied het bij het juiste eind heeft?

Nou dat denk ik niet, er kunnen niet Ajacieden naast zitten, maar het overgrote deel is het met elkaar eens dat Ajax fout zit. 3.9 miljoen mensen tegen 12.1. Wie heeft er dan gelijk?

Door de cultuur en de fans van Ajax krijgen mensen er een afkeer tegen. Zoals ik al zei, ik ken geen Ajax haat, maar het is niet de eerste beste club die ik direct mag. Ik hoop wel dat ze de poulefase van de CL halen, al is dat wel een angstgegner gebleken de afgelopen jaren

12 mei 2010 om 17:48

ik ga hier verder niet op in, omdat ik er geen verdere clubdiscussie van wil maken. Die heb ik onbedoeld een beetje zelf gestart. Maar ik kan alles makkelijk weerleggen!

13 mei 2010 om 01:47

Aardbeitje de manier waarop jij praat is zo arrogant dus dat je voor ajax bent begrijp ik maar dat heeft helemaal niets met dit topic te maken.
Kansloze aardbei.
Nederlanders maken er gewoon een groot feest van en vertrouwen erop dat hun sterspelers het gaan doen.
Tuurlijk zijn er betere landen als ons maar dat maakt het juist zo leuk want laten we eerlijk zijn we kunnen toch van iedereen winnen of niet?
Tuurlijk statistisch gezien maken wij geen enkele kans om het WK te winnen maar dan maakt Spanje evenveel kans op de titel en dat geloven we toch al helemaal niet he?
Je hebt altijd kans als je maar in jezelf gelooft voorbeelden te over kijk dan naar Fulham die hebben statisisch in 133 jaar nog nooit in een finale gestaan en stonden er vandaag toch maar mooi in.!

13 mei 2010 om 10:43

En om dit gedoe zal Nederland nou nooit Wereldkampioen worden... Alleen een team tijdens ek's of wk's dat is niet genoeg

Ik kan me best vinden in de zinnen:' Ondanks dat Nederland één van de kleinste landen ter wereld is, vinden we dat we op het allerhoogste niveau mee moeten kunnen doen. Politiek, milieu, ontwikkelingshulp, noem een international niveau en waarschijnlijk zal Nederland er een rol van betekenis willen spelen.' Vanaf dat moment had ik veel zin om jouw artikel te lezen. Na die ene zin werd het stukje steeds minder en trap je eigenlijk ook de open deur in.
Conclusie: 3 sterren.

Jouw constatering dat we niet meer goed gespeeld hebben op eindrondes vind ik niet juist. Recentelijk het EK van 2008, waar Frankrijk en Italie met gemak en superieur voetbal verslagen werden. Dat je daarna Guus Hiddink treft die MVB simpelweg tactisch overklast heeft kan je weinig aan doen..
Het Ek van 2000, ik herinner het me nog precies. Als kleine jongen zat ik daar. Als ik het me niet vergis werd in de poule topfavoriet Frankrijk verslagen met 4-3 en mochten we in de halve finale later 'thuis' aantreden tegen Italie. De hele wedstrijd gedomineerd, 2 penalties gehad, maar niet gescoord. Tijdens deze 2 Ek's heeft oranje wel degelijk indruk gemaakt.

'stond ook dit Oranje al weer vier wedstrijden droog en had het Nederlands elftal een penalty nodig om de ban te breken.' Maar dat is niet zo gek want kuyt stond toen in de spits en die jongen heeft gewoon simpelweg te weinig scorend vermogen. Ik zou echt zeggen huntelaar of van n.rooi in de spits, helaas gaat laatsgenoemde niet mee.

Ik vind niet dat je helemaal gelijk hebt want het is niet zo gek dat nederland overal aan mee wil doen, we zijn ook immers 1 van de meest ontwikkelde landen in de wereld.

Ik vind het wel prettig geschreven maar ik ben het niet helemaal met je eens

Met aanvallers als robben, van persie en sneijder hebben we een van de beste aanvalslinie ter wereld. Dat is geen grootheids waanzin maar een feit. Onze verdedeging is inderdaad niet geweldig maar nog steeds denk ik met een beetje geluk dat oranje ver kan komen.
En dat nederland denkt det het een groot voetballand is klopt ook wel een beetje. We staan niet voor niks 3de in de wereldranglijst.

Ik kan enkel constateren dat je een flinke dosis chauvinisme nodig hebt. Nederland is op enorm veel gebieden, waaronder de gebieden die je in de eerste alinea omschrijft, een voortrekker geweest t.o.v. andere landen. In Europees verband, op internationaal gebied en beleidsmatig is Nederland vaak het braafste jongetje van de klas en een stimulerend voorbeeld voor menig land. Ook binnen het beleidsterrein van voetbal en sport an sich is dit zo. Een beetje chauvinisme en gezond nationalisme is echt geen schande. Dit neigt simpelweg naar xenofilie!

Het Nederlands Elftal heeft op een aantal eindtoernooien enorm veel pech gehad. Twee wereldkampioenschappen zijn hiermee verloren gegaan tegen Duitsland en Argentinië. Ik kan me niet voorstellen dat jij de 'misplaatste grootheidswaanzin' toeschrijft aan een pechfactor. Ik wil dat haast scharen onder de noemer drogredenatie.

Je schrijfstijl is aardig en dat is het enige waarvoor ik je een pluspunt kan toeschrijven. Oranje is simpelweg een die-hard favoriet, omdat Nederland ondanks haar 'formaat' altijd het maximale er uit heeft weten te halen. Onze ondernemingsgeest in de Gouden Eeuw, onze progressieve politieke besluitvorming binnen de EU en internationale organisaties en onze uitermate goedverzorgde beleidsstructuur, mede in de voetballerij, geven dit kleine kikkerlandje niet minder dan volledig recht om te zeggen dat wij als Nederland een goede kans maken op de wereldtitel. Je doet hiermee jezelf en bovenal alles en iedereen die Nederland een warm hart toedraagt gewoon tekort.

"wij hebben de beste aanvallende spelers ter wereld"

En op het einde doe je zelf lekker mee met die belachelijke grootheidswaanzin. Robben heeft er dit seizoen 16 gescoord, Van Persie iets van 9 of 10? Sneijder 4 of 5. Ik heb het dan wel over competitiedoelpunten maar zelfs dan. We hebben op dit moment helemaal geen veelscorende aanvaller in ons team. Daarentegen heb je bij Spanje, Engeland en Argentinie aanvallers die aan de lopende band scoren. Nou wil ik niet zeggen dat wij aanvallend geen goed team hebben maar jij maakt er weer meteen van dat wij "de beste ter wereld" hebben wat echt complete onzin is.
Verder vind ik het jammer dat je in je laatste alinea afstand neemt van het punt dat je maakt in je CE want daar ben ik het namelijk erg mee eens. We maken niet minder kans dan een Frankrijk, Duitsland of Italie maar wel degelijk veel minder kans dan Spanje, Engeland. Over Argentinie heb ik mijn twijfels, goede spelers maar de coach is een 100% randdebiel.

12 mei 2010 om 18:00

Van persie is heel lang geblesseerd geweest... Hij had voor zijn blessure 9 doelpunten en 7 assists in 16 wedstrijden. Had hij deze reeks voortgezet had hij uiteindelijk op 20 doelpunten en 15 assists gekomen in 1 seizoen. Dat is meer dan Fabregas gehaalt heeft volgens mij... Het was zelfs zo dat Van Persie met de wedstrijd beter werd dus misschien had hij zelfs nog productiever kunnen worden.

En Robben heeft maar 16 doelpunten in de competitie maar is wel clubtopscoorder, dus is het wel zo weinig?

Wat je zegt is niet helemaal waar, maar wat ik doe is ook maar ''als'' dus ja.. We gaan het zien.

Waar slaat dit stuk nou weer op. Is het raar om als een land ambitie en dergelijke te hebben. Ook al ben je niet de grootste (waar je niks aan kan doen). Messi heeft toch ook ambitie, ondanks dat hij 1.68 meter is.

En als je kijkt waar de spelers van Oranje spelen, is die ambitie helemaal niet zo gek.

Ajax
Everton
Hsv
Bayern
Man City
Real Madrid
Inter
Liverpool
Arsenal.

Weinig landen die hier aan kunnen tippen denk ik.

Grootheidswaanzin of niet, ik heb Nederland gewoon als wereldkampioen getipt bij de toto. Na een soms fortuinlijke, maar toch vooral enerverende zegetocht langs Italië, Brazilië, Engeland en Spanje.

Ot:
Je vergeet één groot Nederlands voordeel, en met jou een groot deel van voetbalminnend Nederland: de toplanden zullen zich blind staren op onze pareltjes Sneijder, Robben en Van Persie, terwijl ze toch echt het meeste te vrezen hebben van De Jong en Van Bommel. Twee spelers die áltijd willen winnen, die áltijd van waarde zijn voor de ploeg en die niet er niet bang van zijn om types als Cristiano Ronaldo van het veld af te schoppen. Eventueel oranje succes gaat afhangen van deze twee, let op mijn woorden.
Buiten bovengenoemd punt een realistisch stukje en gelukkig besef je in de laatste alinea dat Nederlandse succes begint met het geloof erin.

Als je zo'n rijke voetbalgeschiedenis als Nederland hebt, mag je wel 'grootheidswaanzin' hebben.. Dat komt niet zomaar hoor, wetende dat Cruijff, Van Basten, Rijkaard enz wereldbekend zijn en overal als legendes worden bekeken, en niet enkel spelers, ook trainers. Voetbal is iets waar men in Nederland veel aandacht aan besteed (veel meer dan in België) en dat werpt duidelijk ook zijn vruchten af, met telkens opnieuw nieuwe topspelers.

Ik zie trouwens niet wat er mis is om je kandidaat te stellen voor Wk-gastland? Het is niet omdat het een relatief kleine oppervlakte is, dat het daarom onmogelijk of onrealistisch lijkt. Vergeet niet dat Nederland (en zeker samen met België) een van de meest welvarende landen in Europa zijn, en als je dat dan vergelijkt met een Portugal of Italië, staan we hier véél verder voor.

Ik vind dat je een goeie schrijfwijze hebt, maar met van persie in de spits heb je juist in de formatie passende spits.

Ik zou NL in deze formatie graag zien.

Stekelenburg: keept een goeie seizoen en met hem heb je een redelijk keeper in de goa
Van der wiel: talentvol en aanvallend een extratje, verdedigend kan het beter
Heitinga: in engeland een prima seizoen gespeeld, spitsen als drogba tevez rooney die in vorm zijn, van het scoren afgehouden en daarom moet hij ook op de spits van de tegenstander spelen
Mathijssen: als rugdekking voor heitinga, speeld altijd in Duitsland en speelt heel degelijk
Gio: ik volg hem niet echt en braafheid ook niet maar hij beschikt over ervaring dus lijkt het mij een goede keus.

Van bommel(c): als aanvoerder leider op het veld en verkeerd in een uitstekende vorm
De jong: hij moet het onnodige kaarten pakken achterwege laten, dan heb je ook echt veel aan hem hij is het fysieke gewend in Engeland en kan dé creatieve middenvelder van de tegenstander uitschakelen.

Robben: in grootste vorm en enorm dreigend vanaf de rechterkant
Van der vaart: heeft de rol van Kaka meer dan overtuigend voltooid en kan Van persie goed bedienen en vooral ook opduiken in de 16
Sneijder: bij Inter enorm belangerijk en daar komt hij ook veel van links, veel afwisseling met Vdv natuurlijk
Persie: technisch, snel op de eerste meters en heeft veel inzicht om de paasjes van sneijder en vdv te begrijpen

En dan rond 60ste 70ste minuut. altijd elia brengen aan de linkerkant in plaats van vdv of sneijder om de spits van voorzetten te voorzien en zo de al vermoeide back kapot te spelen.

Als van persie of robben niet lekker in de wedstrijd zit, huntelaar erop gooien om de voorzetten van elia af te ronden.

Zo kan Nederland een kans maken denk ik.

Kunnen we aub de Ajax-arrogantie discussie achterwege laten hier. Hier gaat het om het Nederlands elftal, en om het stukje dat (bewonderenswaardig goed) is geschreven door Eide.

nederland heeft zeker wel een kans maar dan moet alles gewoon goed blijven lopen en ja dat kan nog wel eens fout gaan. echte top landen hebben als er iemand weg valt nog een en soms nog wel een paar achter die hem makkelijk kunnen vervangen bij het nederlands elftal is dat niet het geval dus het word hopen en we zien wel waar we eindigen!

dit is een goed en een realistisch stuk.
ik geef je 5 sterren

Leuke inleiding. Goed stuk!

Chapeau!

Hmm tsjah, in principe zit er een waarheid in je woorden, toch is het zo dat de lezers hier (hoofdzakelijk Nederlanders en Oranje fanaten) dit soort teksten niet graag lezen.

De voorhoede vind ik wel gewoon redelijk ondanks de droge periode die jij beschrijft.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren