Zwart is de overheersende clubkleur

Dinsdag, 11 mei 2010 om 00:41 door Fiheres

15 mei 2008: NAC Breda is met 6-0 van de mat geveegd door NEC, in de play-offs voor de toenmalige UEFA Cup. Drie dagen later zou de return gespeeld worden in Breda, maar iedereen wist dat deze return slechts een formaliteit zou zijn. Met zulke cijfers winnen van de concurrent was ongekend. Drie dagen later werd NAC Breda in eigen huis wederom verslagen. De score was minimaal (0-1), maar er werd weer gewonnen, ondanks het buitengewoon gemakzuchtige voetbal van NEC. Niemand zat er mee, want er was een ongekende prestatie geleverd: NEC had na een bedroevende eerste seizoenshelft alsnog de voorrondes van de UEFA Cup bereikt. Enorme luxe, want NEC kon zelfs met slecht voetbal wedstrijden winnen. Mario Been had het toch maar geflikt. "Alles komt goed!" waren steevast zijn woorden en hij kreeg nog gelijk ook. Toen waren de woorden ‘onomstreden waarheid’, nu zijn ze ‘not done’ in Nijmegen.

Sindsdien is alles flink veranderd. In negatieve zin, dat moge bekend zijn. NEC behield nog wel haar goede vorm en Been wist geregeld topprestaties te leveren in Europees verband, door tegenstanders als Dinamo Boekarest, Spartak Moskou en Udinese te verslaan. Tegen Dinamo Zagreb werd er pijnlijk en geheel tegen de verhouding in verloren en Tottenham Hotspur was in De Goffert simpelweg de betere ploeg. Dit deed echter niets af aan de 'flow' waar NEC in beland was. En het leek er absoluut niet op dat de club ineens zou bezwijken. Sportief ging het pima, wat werd bekroond met een keurige positie in de Eredivisie rond de winterstop. NEC was simpelweg niet te stoppen, wat bijvoorbeeld een duidelijk overwinning opleverde tegen FC Volendam (6-1), iets dat het thuispubliek zelden krijgt voorgeschoteld. Financieel was het ook prima, want NEC schaarde zichzelf in de juiste KNVB-categorie.

Dat spelers als Jonas Olsson, Brett Holman en Kristian Vàdocz voor een 'prikkie' werden verkocht deed ook niets af aan de 'flow'. Nijmegen was in extase, met een onverwoestbaar gevoel van euforie en onsterfelijkheid. Er was geld en de prestaties bleven zeker niet uit. Niemand had gedacht dat NEC bijvoorbeeld zo ver zou komen in Europees verband. Maar in dàt seizoen, waarin Hamburger SV een buitengewoon respectabel eindstation was, dáár begon de Nijmeegse sneltrein al te ontsporen. Been heeft nooit een geheim gemaakt van zijn eeuwige liefde Feyenoord. Misschien dat de meeste NEC-supporters het daarom makkelijker accepteerden dat Been het volgende seizoen de Feyenoord-trainer werd. Been’s succes resulteerde in een gun-factor: Mario moest zijn hart volgen. En NEC redt het wel. "Alles komt goed!", nietwaar?

Maar toen was het keerpunt al bereikt. Zo snel als dat NEC het respect afdwong van voetballend Nederland, zo snel ging dat alles ook verloren. Het zwart van de clubkleuren overschaduwde het rood en groen. Zwart, omdat het euforische NEC binnen no-time is gestorven. En dan worden de zaken gevaarlijk. Twee seizoenen geleden was NEC nog financieel gezond, maar dat is verleden tijd. Er ligt een concrete schuld van 7,8 miljoen, waardoor de club nu sowieso twee miljoen moet bezuinigen in één seizoen. Supporters zijn onzeker, want hoe moet dit NEC haar kwaliteiten handhaven zonder de benodigde financiële middelen? En die vraag is al een 'als', want kan men nog wel stellen dat NEC kwaliteit hééft?

Dat team van Been is totaal niet meer de standaard van nu. Björn Vleminckx bijvoorbeeld is simpelweg een miskoop, die zijn kerntaken als spits verloochent door te stellen dat hij telkens verkeerd bediend wordt. Hij heeft ons een recordbedrag gekost, doodzonde. Dat het NEC aan aanvallende stootkracht ontbeert is zeker geen 'rocket science'. Saïdi Ntibazonkiza bijvoorbeeld was slechts kort na de geboorte van beide zoons van toegevoegde waarde voor NEC. Voor de rest is het dramatisch en speelt hij als een natte krant. Lichtpuntjes in de NEC-selectie zijn er ook: John Goossens en Jeffrey Sarpong. Beiden zijn Ajax-eigendom, bijzonder pijnlijk. NEC kent het voorrecht dat de club een eerste optie tot koop heeft, maar zonder geld kan men totaal niets met deze optie. Om nog maar niet te spreken over de salarissen van deze spelers. Zelfs bij clubicoon 'Potje' gaat dit in het komende seizoen nog een hels karwei worden.

Om deze 'smeekbede' nog enigszins te compenseren: Rutger Worm en Moustafa El Kabir zijn vertrokken. Worm heeft nooit potten kunnen breken en El Kabir is vanaf het hele begin een 'pain in the ass' geweest. Desondanks is de NEC-selectie nog steeds geen schim van wat ze in het Been-tijdperk was. NEC heeft spelers onder contract staan die veelal te kort komen voor het Eredivisie-niveau. Suikeroom Marcel Boekhoorn moet toch constateren dat hij zijn geld wel wat beter kan besteden. Intussen wordt er over een nieuw stadion gesproken, waar tevens de plaatselijke ijshockey- en basketbalclub van mee moeten profiteren. De kosten van dit stadion zijn tachtig miljoen, een bedrag dat vraagtekens oproept. Natuurlijk, De Goffert is vrijwel elke wedstrijd uitverkocht, maar bij consequente sportieve en financiële debacles zal het zeker niet lang duren voordat het publiek zich tegen de clubleiding gaat keren. Dit heeft zich al geuit in frustraties en het opzoeken van de confrontatie met algemeen directeur Jacco Swart, na de beschamende nederlaag in eigen huis tegen RKC Waalwijk eerder dit seizoen. Zijn reactie op de NEC-supporters was minstens zo beschamend. Supporters waren het probleem, aldus Swart.

Ik ben buitengewoon sceptisch, want NEC heeft geen geld voor goede versterkingen. Zo moelijk als dat de club scoort, zo moeilijk schijnt het voor de clubleiding te zijn om de financiën op orde te houden, wat de KNVB al heeft bestrafd. NEC wil ik omschrijven als 'klinisch dood'. De passiviteit heerst, ondanks het Been-tijdperk dat vrij recent was. De euforie, de massale steun en trots van alles en iedereen die NEC een warm hart toedraagt: ze zijn allemaal in schril contrast met het hedendaagse gevoel. De twaalfde stek waarmee NEC nu eindigde is niet eens zo slecht, maar als supporter was er barweinig om van te genieten. NEC voelt nu de harde klappen en de ‘self-fulfilling prophecy’ is aan de orde. NEC is in rouw: voor mij overheerst het zwart.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door Fiheres)

Mwah je hebt mij nooit echt kunnen boeien mede door het gebruik van veelste veel oneliners:

'not done'
'de flow'
'pain in the ass'
'klinisch dood'
'self fulfilling prophecy' (wat bedoel je hier precies mee)

Het is gewoon niet heel vernieuwend informatief of origineel.

Kies ook aan het begin of je chronologisch wil vertellen, of dat je eerst tegen en voor argumenten wil geven. Wil je een statement maken en die daarna ontkrachten, of wil je kritiek geven.

Ik vind het een lastige tekst, dit zijn gewoon een paar aanwijzingen. Omdat het al redelijk laat is stem ik niet en kijk ik wat de rest er van vind!

11 mei 2010 om 11:26

Bedankt voor je reactie. In het vervolg zal ik letten op het gebruik van oneliners en termologie. Met 'self-fulfilling prophecy' wordt bedoeld dat iets of iemand handelt naar een bepaalde stereotypering of invalshoek, waarmee dat iets of iemand zijn/haar eigen stereotypering, invalshoek of vicieuze cirkel versterkt.

Ik heb bewust gekozen voor de beginsituatie die ik schets in mijn inleiding, omdat ik niet zo zeer een stelling wil verduidelijken, maar ik wil een gevoel over mijn club weergeven. Dit wil ik duidelijk maken door een contrast naar voren te halen. Het gebruik van statements, voorbeelden en feitelijke gebeurtenissen zouden dit in mijn optiek moeten verduidelijken.

11 mei 2010 om 14:24

Waarom stem je niet dan? je kan toch stememen
Whoops ik wou 4 doen. Je hebtgeluk O_O

Overigens heb ik een knullige fout in mijn column ontdekt: de twaalfde stek die ik NEC toeschrijf moet natuurlijk de dertiende stek zijn. Excuses hiervoor.

En volgens mij is Goossens echt eigendom van NEC en niet van Ajax.

12 mei 2010 om 13:58

Correct. Heel lullig geformuleerd inderdaad. Leermomentje, ik neem het mee.

Wat NEC dit seizoen vooral heeft opgebroken is het vroege afscheid van Schone. Deze man was 1 van de weinige spelers, zo niet de enige, die creativiteit toevoegde aan de selectie. Later kwam daar Sarpong voor in de plaats maar, die is natuurlijk nog lang niet zo ver als Sarpong.
NEC heeft echt geen mindere selectie dan een pakweg Roda, Vitesse of Vvv. NEC heeft al een behoudende strijdwijze met een coach als Vloet dus, dan heb je wel een speler nodig die het verschil kan maken. Daar is Schone een geweldige speler voor.
Hopelijk kan men in Nijmegen aankomend seizoen wel weer genieten van de geniale ingevingen van Schone en hem na volgend seizoen voor een leuke prijs verkopen. Misschien dat dat ze weer een beetje uit de schulden helpt. Helaas zal NEC het aankomend(e) seizoen(en) hoogstwaarschijnlijk met "koopjes" en huurlingen moeten doen.

12 mei 2010 om 13:55

Ik ben van mening dat NEC met spelers als Van Eijden, Wellenberg, Fejzullahu en Burgzorg simpelweg te kort komt om de status 'middenmoter' vast te houden. Daarnaast is het functioneren als team zwaar onder de maat, waardoor ze zich waarschijnlijk met pijn en moeite kunnen handhaven. Ze doen wellicht niet onder voor de clubs die je noemt, maar in de huidige situatie schat ik NEC wel lager in om te presteren in de Eredivisie.

Goossens is inderdaad gewoon eigendom van Nec. Verder ben ik het deels wel met Vleminckx zelf eens, dat hij verkeerd bediend wordt. Zijn woordkeuze is echter verkeerd, hij wordt namelijk helemaal niet bediend. Ook ben ik het totaal niet met je eens dat Sarpong een lichtpuntje was dit seizoen, want afgezien van de thuiswedstrijd tegen NAC heeft hij niks laten zien, behalve dat hij geen bal afspeelt en zich telkens maar weer vastloopt, en natuurlijk dat hij nog veel tekort komt voor Ajax.

bestraft met een d op het eind ff checken volgende keer

on: vrij redelijk stuk, maar wat wil je eigenlijk hiermee duidelijk maken, want dat begrijp ik nog niet zo goed

Je titel was een beetje een rare. Het eerste waar ik aan dacht was dat je vond dat er teveel negers bij Nec waren. Je titel moet duidelijk zeggen waar het over gaat en het is meer een spreekwoord dan een titel.

Dan is de intresse om het lezen er bij mij al een beetj af. Verder zitten er een paar spelfouten in en snap ik de rode draad van het verhaal niet.

Toch wel eens leuk dat er iets over Nec kwam want dat heb ik weinig gezien op VZ. Helaas was dit een minder stukje.

2 sterrren.

12 mei 2010 om 13:57

Als je me even kan vertellen welke spelfouten er precies gemaakt zijn, dan kan ik er voor de volgende keer op letten. Deze titel heb ik bewust gekozen, omdat het samenvat wat ik momenteel voel met betrekking tot mijn club. Daarnaast ben ik nooit een fan geweest van zakelijke titels, zoals je die in een krant bijvoorbeeld tegenkomt. Maar je bent uiteraard vrij om te zeggen wat jij vind.

Hoe dan ook, bedankt voor de reactie. Ik zal dit allemaal meenemen in een volgend column.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.NEC26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. SchöneMiddenvelder190
E. TavşanAanvaller174
A. AkmanAanvaller165
J. VetMiddenvelder151
S. El KarouaniVerdediger170
D. Proper Middenvelder130
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
AC Milan heeft de hoop op de komst van Sven Botman nog niet opgegeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren