Mooi afscheid moet periode Jans doen afsluiten

Dinsdag, 4 mei 2010 om 00:03 door FcTrotsvhN

Ondanks dat FC Groningen nog niet is uitgevoetbald dit seizoen, werd er na afloop van de laatste competitiewedstrijd alvast afscheid genomen van een drietal spelers en natuurlijk in het bijzonder van Ron Jans en Raymond Libregts. De discutabele en veelbesproken overstap van ‘onze’ Jans werd zondagmiddag even vergeten en zodoende kreeg hij een heel mooi en emotioneel afscheid in de Euroborg. De periode Jans wordt afgesloten. Dubbele gevoelens komen naar boven, voor de één emotioneler dan voor de ander.

Allereerst de spelers: Mike Zonneveld, Martijn Meerdink en Goran Lovre. Zonneveld werd begin dit seizoen gehuurd van PSV, maar vond het jammer dat hij mede door blessures niet heeft kunnen brengen wat hij wilde Toch heeft hij in totaal 21 keer gespeeld voor de FC waarvan tien basisplaatsen. Hij ontving als eerste een welverdiend applaus voor zijn inzet dit seizoen.

De tweede naam kwam bij sommigen wat onverwacht, want waar was Morten Nordstrand? Het was Meerdink die ook nog een officieel afscheid kreeg. Na vorig seizoen vertrok hij naar De Graafschap alleen kwam niet veel aan spelen toe daar door blessureleed. De twee seizoenen ervoor kwam hij uit voor FC Groningen. Zelf zei Meerdink dat het niet bepaald zijn beste jaren zijn geweest, maar sprak tevens uit dat hij bij een prachtige club heeft mogen voetballen. En dat valt natuurlijk altijd goed!

Als derde en laatste speler die afscheid nam kwam Lovre. In de tweede helft had hij nog een kleine aanvaring met een deel van de fans, maar dat werd gelukkig vergeten bij het afscheid. Na vier seizoenen bij Groningen verdiende ook hij een waardig afscheid, al was het niet altijd even oogstrelend wat hij liet zien. Hij bleef werken voor de ploeg en bleef zo van waarde. Hij was zichtbaar geëmotioneerd, bedankte het publiek en werd bedankt. Op de F-site reageerde Goran naar aanleiding van zijn afscheid. “Het is vreemd om hier te staan en pas nu voel ik dat er een einde komt aan mijn tijd bij FC Groningen,” aldus Lovre. “Dat je dan emotioneel bent, is normaal. Ik heb hier vier jaar gespeeld en de club is een soort familie voor me. De mensen binnen en buiten de club en natuurlijk het publiek dat vandaag zo mooi reageerde. Dat doet veel met me.”

Toen was het de beurt aan assistent-trainer Libregts. Na vijf jaar trouwe dienst in de schaduw van Jans gaat hij met hem verder. Met hem naar Heerenveen. Heeft natuurlijk ook erg goed werk verricht voor de club. Maar net als zijn werk als assistent-trainer, in de schaduw van Jans, was ook zijn afscheid een beetje in die schaduw. Misschien gek maar wel passend en mooi.

Want natuurlijk draaide het allemaal eigenlijk om de trainer: Jans. Niet zo gek, want een periode van acht jaar is lang. Erg lang. Zeker in het hedendaagse voetbal. Heel Nederland was dan ook jaloers op FC Groningen. Nooit gezeur over trainers, nooit speculaties over een vertrek, altijd rust in het hoge noorden. Zo keek heel Nederland er tegenaan. Zei je FC Groningen dan zei je Ron Jans. Iets bijzonders waar je best trots op mag zijn. En natuurlijk waren we dat ook met z’n allen. Maar des te harder kwam de ‘klap’ dan ook aan toen bekend werd dat ‘onze’ Ron naar Heerenveen vertrok.

Jans was dan wel niet een perfecte trainer, ook aan hem kon je je ergeren. Wissels en tactische beslissingen werden regelmatig in twijfel getrokken. En vooral enkele incidentjes tussen Jans en de supporters worden zeker niet gewaardeerd en wekten boosheid op. Want hij bekritiseren van je eigen supporters doe je niet. Vooral niet openbaar voor de Nederlandse televisie, prime time zondags tussen zeven en acht. Nee, Jans werd lang niet altijd begrepen, maar altijd bleef die respect voor de trainer die ons cluppie naar boven heeft weten te krijgen. Uiteraard deed hij dat niet alleen, daar komt veel meer bij kijken dan alleen goed les geven. Maar toch verdient Ron een groot deel van de credits. Want bij slechte resultaten wordt een trainer ervoor afgerekend, dus wanneer er iets moois is bereikt verdient de trainer ook een complimentje. En ja, hier is zeker iets moois bereikt de afgelopen jaren.

De overstap naar Heerenveen is op z’n zachtst gezegd niet handig. Veel supporters, waaronder ik, zullen die keuze nooit begrijpen. Het had een nog mooier afscheid kunnen worden wanneer hij voor een buitenlandse club had gekozen. Maar de reactie van het publiek zondag was erg netjes te noemen en respectvol. Eigenlijk net als het spandoek wat eerder dit seizoen op de tribune verscheen, de eerste thuiswedstrijd nadat alles bekend was geworden van zijn vertrek, met de tekst “Ron, wisselen is nooit je sterkste punt geweest”. Scherp, maar respectvol en dankbaar. Erg netjes. Zo laat je zien het niet eens te zijn met zijn keuze, maar waardeer je ook zijn werk. En dat mag ook niet onderschat worden, zijn positieve punten.

Het afscheid dat Jans kreeg was mooi. Misschien ietwat vroeg maar hopelijk kan dat nog een keer overgedaan worden, op het bordes op de Grote Markt! Dit afscheid moet de lange periode Jans doen afsluiten. En dat is eigenlijk best gek. Ron bedankt voor de mooie jaren!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door El Guaje)

Ik vind het inderdaad ook een uitermate rare stap van Jans. Een beetje respectloos vind ik het. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en eventueel in het buitenland. Daarom verlengde hij zijn contract niet, dan ga je niet naar de vijand en buurman Heereveen. Ik had altijd erg eel sympathie voor de man en trainer Jans, maar op dit moment is dat toch een beetje ingezakt.

Lovre gaat FCG volgend jaar denk ik nog wel het meest missen. Met zijn solo's tot de 16 en dan afgeven. Altijd een goede speler voor Grun gevonden. Jammer dat hij weggaat.

25 juni 2010 om 10:06

Wat zeg je nou joh!

Eindelijk eens wat over FC Groningen.

Ik ben het eigenlijk ook wel overal met je eens. Alhoewel vind ik het jammer dat Zonneveld ons verlaat, want de laatste wedstrijden speelde hij wel goed als controlerende middenvelder. Lovre zal volgend seizoen ook gemist worden, het was toch 1 van de weinige ervaren krachten. Ik zie volgend seizoen ook somber, grote kans dat de verdediging die er dit seizoen stond weggaat. Nieuwe trainer waar ik en iedereen niks van weet.

4*

4 mei 2010 om 15:29

Och, dachten we dat 8 jaar geleden ook niet toen nota bene de assistent van Emmen ineens werd benoemd?

4 mei 2010 om 18:54

Dus? Dat het 1 keer goed gaat betekend niet dat het 2x goed gaat. Ik had er laatst met me vader over hoe het komt dat het in Enschede wel is gelukt en in Groningen niet, hij kwam met een hele goeie, namelijk Steve Mcclaren. Een man met vele connecties en zeer gewaardeerd is in de voetballerij. Zo maak je stappen vooruit, in principe beginnen wij weer van voor af aan.

4 mei 2010 om 21:29

En buiten de reden van Xander om, Ron Jans kwam destijds op een ideaal moment binnen. Slechter kon het bijna niet. Hij moest strijden tegen degradatie. Maar Huistra, die nog geen enkele ervaring heeft als trainer van een eerste (dat had Jans toen wel als assistent) die stroomt nu binnen op een moment dat Groningen ieder jaar play-offs haalt. Een heel lastig moment en er mag dus eigenlijk niks fout gaan.

Ik moet het ook nog zien wat het wordt onder Huistra. Geef hem al het vertrouwen maar ik ken hem kortweg niet goed genoeg. En heel Nederland eigenlijk niet.

6 mei 2010 om 23:52

Ik denk wel dat Huistra een hele andere trainer is dan Jans, Huistra is de verwende jongetjes uit de jeugd van Ajax gewend, die denken dat ze de hele wereld aan hun voeten hebben liggen, dus die zal een stuk harder zijn, en ik denk wel dat dat een hele grote vooruitgang is, aangezien ik Jans te soft vind. Verder heeft hij inderdaad weinig (lees: geen) ervaring heeft, toch heb ik er een goed gevoel over. Terwijl ik over de meeste trainers, helemaal diegene zonder ervaring heel sceptisch ben.

Het enige waar we op moeten hopen is dat dragende spelers niet zullen vertrekken. Lovre is een miskleun eerste klas, die heeft het in het eerste seizoen redelijk gedaan, verder was hij het favorietje van Jans. Die vent is zo verschikkelijk traag. Die loopt de 100 meter in 2 minuten.. Verder zal Blind weggaan, wat zeer jammer is. Geweldige back, die op zo'n beetje iedere positie goed speelt. Zonneveld heb ik dit seizoen niet goed vinden spelen, behalve de laatste paar wedstrijden. Ik ben alleen bang voor Granqvist, aangezien die een clausule in zijn contract heeft voor buitenlandse clubs, ik meen 2.5 miljoen. Die vertrekt dus naar een Duitse club. en voor Matavz ben ik ook wel bang. Ik hoop dat hij nog een jaartje door gaat bij Groningen, maar ik denk dat hij straks dollartekens in zijn ogen krijgt, en vertrekt. Maar dan heb ik ook wel weer heel veel vertrouwen in het scoutingsbeleid van Groningen. Maar mochten die 2 spelers weggaan, is het noodzaak om Europees te spelen, dan lok je spelers veel sneller om te komen.

Ik gun Jans het beste, maar niet bij onze buren.. Vind het een belachelijke zet van hem, maar dat terzijde..

Verder topartikel!

25 juni 2010 om 10:06

dat daht ik dus ook

Dit verhaal doet me sterk denken aan een artikel op de fansite boerenmacht.nl. Tenzij jij ook dat stuk hebt geschreven (wat best zou kunnen), is dit niet zo netjes!
Verder sowieso jammer dat jij hier een stuk over hebt geschreven. Ik liep namelijk ook met de gedachte om m'n clubexperts uit December een vervolg te geven met een artikel over Jans. Ik wilde echter nog even wachten tot na de play-offs.

De auteur van dit artikel is Koen Teeuwisse. Tenzij de man achter dit account dezelfde is, is het gewoon rechtstreeks plagiaat.

http://www.boerenmacht.nl/index.php?option=com_con...

4 mei 2010 om 13:14

Ik heb al even beide profielen bekeken en ik ga ervan uit dat dit dezelfde persoon is. Zelfde geboortedatum en ze komen allebei uit Winsum. Dat zal ongetwijfeld dezelfde persoon zijn.

4 mei 2010 om 14:14

Oke, dan krijgt hij nu vier sterren van me, want hij heeft het mooi geschreven. Winsum zal wel niet zoveel inwoners tellen..

4 mei 2010 om 14:57

Je hebt geen idee hoe groot Winsum is!!

Haha nee geintje Maar toch een stuk of 9.000!

4 mei 2010 om 23:38

De gemeente heeft 14.078 inwoners(telling 1-1-2010..) Ja, gut, ik ben Amsterdam gewend.. Maar toch, het telt ongeveer 10 keer zoveel inwoners als ik aanvankelijk dacht. Als ik weer eens in Groningen ben zal ik het even opzoeken..

4 mei 2010 om 23:38

De gemeente heeft 14.078 inwoners(telling 1-1-2010..) Ja, gut, ik ben Amsterdam gewend.. Maar toch, het telt ongeveer 10 keer zoveel inwoners als ik aanvankelijk dacht. Als ik weer eens in Groningen ben zal ik het even opzoeken..

Haha sorry voor de onduidelijkheid Maar ik ben idd dezelfde persoon xd

Ik dacht nu heb ik eindelijk een verhaal dat geen betrekking heeft op een nieuwtje, vandaar dat ik dacht nu voeg ik een keer iets toe als clubexpert Aangezien dit ook voor de rest van NL wel leuk kan zijn om te lezen maar die niet op Boerenmacht komen.

@fcgbest: Tja dat is natuurlijk ongelukkig maar niks aan te doen. En het kan denk ik nog altijd aangezien jij vast niet precies hetzelfde in je hoofd had als ik

6 mei 2010 om 13:58

Aardig stuk, maar een grove taalfout: Want hij bekritiseren van je eigen supporters doe je niet....

Ook vind ik het niet netjes om jezelf te gaan beoordelen. -1 voor de taalfout en -2 voor het feit dat je jezelf maar liefst 5* geeft.

7 mei 2010 om 16:09

Dat was een onhandig foutje Wilde zien wat het gemiddelde was en dacht eigenlijk dat ik mijn eigen ding niet kon beoordelen..is m'n 1e. Dus ja staat een beetje raar inderdaad dat klopt.

En die taalfout, achja een grove vind ik overdreven Eentje over twee A4tjes kan gebeuren denk ik.

Hij was zo goed bij FC Grongingen
en dan gaat hij naar SC Heerenveen
hij moet het zelf weten maar volgens mij zal hij wel hogeer op kunnen coachen

Mooie man werd niet gek gemaakt door de intresse van PSV destijds heb hem altijd een bijzonder aardige warme man gevonden.misschien daarom is hij wel zo'n goede trainer hij is aardig zorgzaam en toch streng voor de spelers hoewel het tactisch niet altijd even sterk is gan de spelers 1 voor 1 door het vuur voor deze man.

Prima stuk. Goed geschreven en een goede opbouw.

Ik ben in ieder geval blij dat Ron zijn afscheid respectvol heeft gekregen, ondanks zijn keuze voor de Friezen. Dat bij veel supporters op z'n zachtst gezegd niet in goede aarde viel.

Respect voor je stukje! Alles is heel goed beschreven. Dat je de drie spelers opgenoemd hebt, vind ik ook een goede zaak!

4 sterren!

Respect,

Jammer dat Jans deze beslissing neemt,
Maar wel een respectvol afscheid
ik had ook meer van Zonneveld verwacht.
Jammer dat Lovre weggaat hij was echt een leider binnen/buiten het veld.
en hopen dat Blind nog een jaartje blijft.

dubbelpost perongeluk.

moderator je kan hem verwijderen:$

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. El MessaoudiMiddenvelder51
R. LundqvistMiddenvelder50
A. MatusiwaMiddenvelder50
D. van KaamMiddenvelder50
M. El HankouriAanvaller50
S. PadtKeeper50
P. JoostenAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren