Ajax en Feyenoord: rivalen voor het leven

Zo ontzettend oud ben ik helemaal nog niet, maar toch heb ik het gevoel dat er sinds mijn tienerjaren iets veranderd is in de manier waarop er doorgaans gesproken wordt over de intense rivaliteit die de verhoudingen tussen Ajax en Feyenoord kenmerkt. Vroeger, als ik dat op mijn leeftijd überhaupt al mag zeggen, was er natuurlijk ook al van alles aan de hand met hooligans, rellen en ruzies tussen de twee clubs. Voor mijn herinnering werd er toen echter niet alleen maar daarover, maar vooral ook over voetbal gepraat. Het mag van mij wel wat minder met dat negatieve gezeik op en over elkaar. Onze rivaliteit kan wel wat positieve energie gebruiken!

De media-discussies rond de bekerfinale, het wel of niet aanstaande kampioenschap van mijn club en de rol van Feyenoord in deze hebben ons er maar weer eens fijntjes op gewezen dat er toch vooral negatief gesproken wordt over de in heel veel opzichten prachtige concurrentiestrijd tussen mijn club en de Rotterdammers. Iedere uitspraak van de spelers van beide clubs wordt in de media eindeloos gerecycled en sportjournalisten zijn vooral bezig met het verder opstoken van het vuurtje tussen de eeuwige voetbalvijanden. De consequenties zijn niet mis; nu wordt zelfs de bekerfinale niet met supporters van beide clubs tegelijkertijd aanwezig gespeeld. Wij, échte Ajax- én Feyenoordsupporters, en het voetbal zijn helaas de verliezende partij.

Tegelijkertijd voel ik me schuldig, want ik ben me er terdege van bewust dat ik het zelf ook altijd heerlijk heb gevonden om sappige details te lezen over deze uit de hand gelopen burenruzie. Soms kon ook ik de verleiding dan ook niet weerstaan om bijvoorbeeld even provocerend te reageren op een van de vele berichten op Voetbalzone die clubdiscussies faciliteert. Ik steek mijn hand in eigen boezem en beloof dat ik me vanaf nu uitsluitend positief uit zal laten over andere clubs en in het bijzonder over Feyenoord. Deze site (en in zekere zin, de maatschappij) zouden er gebaat bij zijn als iedereen, of in ieder geval zij die dit artikel lezen, vanaf nu met mij proberen om het volgende principe te hanteren: als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan maar liever helemaal niets!

Dit is misschien een beetje overdreven, maar zou het niet kunnen dat wij allemaal een beetje bijdragen aan de negatieve tendens die er rond de verhoudingen tussen onze clubs hangt? Kunnen we met zijn allen niet gewoon weer lekker gaan concurreren en voor de rest weer gewoon wat beschaafder tegen elkaar doen? Moet er echt altijd weer over de Amsterdamse arrogantie gediscussieerd worden? Is het echt nodig om er elke keer maar weer op te hameren dat Feyenoord financieel in zwaar weer zit? Ik vind van niet. Bovendien, en misschien wordt ik door mijn mede-Ajacieden hier op Voetbalzone wel meteen voor gek verklaard, zo ontzettend verschillend zijn onze clubs toch helemaal niet?

Ajax en Feyenoord zijn beide echte volksclubs en zijn gevestigd in de twee grootste steden van Nederland. Beide teams voetballen in een stadion dat voor Nederlandse begrippen een fantastische capaciteit biedt, en nog belangrijker, trekken dikwijls meer dan 45.000 bezoekers, zelfs naar wedstrijden tegen laagvliegers. Zowel de Amsterdammers als de Rotterdammers moeten de loodzware last dragen die een roemrucht verleden met zich meebrengt, en doen dat eigenlijk qua prijzen allebei maar matig. Beide clubs teren in moeilijke tijden op hun jeugdopleiding en gebruiken deze als een levensader voor hun bestaan die te allen tijde zijn vruchten in het eerste elftal afwerpt. Beide voetballen in een rood-wit tenue, en de beste Nederlandse voetballer aller tijden, Johan Cruijff, werd in beide tenues kampioen. Moet ik nog langer doorgaan?

Natuurlijk, er zijn ook legio verschillen tussen mijn club en Feyenoord, maar ik kies ervoor om voor één keer niet de verschillen te benadrukken. Dat gebeurt namelijk al genoeg en dat komt de diepgang van de gesprekken over het algemeen niet ten goede. De manier waarop er met de rivaliteit tussen onze clubs omgegaan wordt is aan het veranderen, niet alleen op deze site maar ook in het algemeen in de maatschappij. Dat is verschrikkelijk zonde en alleen wij voetbalsupporters zelf kunnen een poging doen om een ommekeer te bewerkstelligen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 44 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door 078FR010)

In het begin dacht ik van niet weer een stuk over Ajax en Feyenoord ( al deed ik hier zelf ook aan mee, door drie dagen geleden ofzoiets mijn column gepubliceerd te zien worden haha ), maar besloot toch verder te lezen. En gelukkig kwam je met een geweldige boodschap waar ik het minder dan 100 mee eens bent. Er zijn altijd verschillen tussen clubs en zeker tussen clubs als Ajax en Feyenoord, maar waarom altijd deze benadrukken. Zo verpesten we eigenlijk alleen maar de wedstrijden van onze clubs zie de Bekerfinale en de Klassiekers.

Hoop dat je ook andere mensen bereikt dan mij met je boodschap, mij heb je in ieder geval mee.

25 april 2010 om 00:40

Ik zal maar meteen aan het begin een stukje typen, dat is toch wat efficiënter dan op elke reactie reageren.

Iedereen bedankt voor de positieve reacties, ik vind het persoonlijk heel erg fijn om te zien dat er toch nog zoveel redelijke supporters rondlopen hier op Voetbalzone. Ook mooi dat er niet meteen een enorm vijandige discussie losbarst tussen supporters van Ajax en Feyenoord, dan zou deze column meteen al zijn doel voorbijgeschoten zijn.

Ik moet helaas werken tijdens de bekerfinale (de eerste dan) maar in ieder geval wens ik jullie allemaal een fantastische voetbaldag toe morgen en laten we hopen dat er niet weer van alles misgaat zodat we heel misschien volgend jaar inderdaad gewoon weer met zijn allen in de Kuip kunnen genieten van een finale tussen de, ik zeg het gewoon, twee mooiste clubs van Nederland!

Met uiteraard, net als dit jaar, Ajax als uiteindelijke winnaar

zelf heb ik het ook altijd zo gevoelt...als ajacied heb ik altijd wel een positief gevoel gehad bij feyenoord. Je grootste rivaal kan als je ajax bent namelijk nooit een club zijn die niets voorstelt.

Lekker is wat anders dan al die misgun verhalen en reacties. Ik ben het helemaal met je eens. De laatste weken is toch wel gebleken hoe diep de haat momenteel geworteld is.

Daarnaast is je schrijfstijl ook gewoon goed, de volle pond krijg je van me.

Ik vind het mooi dat er eens wat anders is dan die 'ever-lasting' discussie over welke club er de beste is, die gaat niemand winnen. Ik ben Amsterdammer en vind het beide mooie clubs. Je column is erg goed geschreven, complimenten.

VZ, het zou fijn zijn als ik mijn stem nog kon wijzigen, dan zou ik de 5 steren die ik bedoelde gegeven kunnen hebben.

Gesproken als een ware liefhebber! Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar ik ben oud genoeg om de 'vriendelijke' rivaliteit te missen. Op de een of andere manier is deze omgeslagen in haat. Ik wil weer terug. Hoop dat jouw oprechte stuk hier iets in kan bijdragen.

Hè lekker zeg. Heerlijk positief verhaal. En ja we zijn rivalen. Maar juist omdat we dat zijn hebben we dat ook nodig. Ik heb in mijn CE verhaal "de stille liefdesverklaring haat" hier ook over gehad. Uiteindelijk het feit dat we rivalen zijn en zo met elkaar bezig zijn zegt dat we ook iets met elkaar hebben. Juist omdat we rivalen zijn hebben we elkaar zo nodig.

En ja we kunnen aandacht geven aan die idioten die afzichtelijke posters maken over Feyenoord.
En ja we kunnen aandacht geven aan die idioten die allemaal Joden grapjes proberen te maken.

Uiteindelijk is elke voetbal liefhebber boos. Wij willen:
1 finale
2 supportersgroepen
geen geweld.

Daarom ben ik het er mee eens dat de idioten zich nu niet eens moeten verenigen maar juist de mensen die ook positief naar elkaar kunnen kijken. Mensen die gewoon naast elkaar in het stadion kunnen zitten zonder de behoefte om elkaar helemaal kapot te slaan. Nu eens focussen op wat we wel willen in plaats van wat we niet willen. En dus eens positief rivaliserend met elkaar om gaan.

5 sterren.
Goed geschreven
Goed onderwerp
Veel respect

Ik hou dr van...

De definitie van een prima column.

Orginaliteit, en de postieve insteek waardeer ik erg.

Je krijgt ook 5 hele sterren.
(van een Feyenoordfan) :D

Mooi geschreven, ontzettend jammer dat het nu zo is gelopen..ondanks dat de meerderheid van de supporters er zo over denkt, denk ik toch dat de vervelende minderheid zal blijven bestaan en het zal blijven verpesten..goed initiatief want een gezondere verhouding begint bij ieder individueel..

Goed geschreven, zoals altijd bij jou. Inhoud is deze keer ook heel anders dan normaal, ipv verschillen de vergelijkenissen te benadrukken. Verder is het ook wel duidelijk waarom ik je 5 sterren geef.

Netjes!!! Dacht dit is de volgende troep over de bekerfinale, dus had de 1 ster al in mijn rechterhand!

100% mee eens mensen moeten eens minder opgefokt gaan doen hier. Had zelf al eens geschreven over het woord lucky wat immens veel wordt gebruikt maar het is verdomme een spelletje en dan kan dat.

In het Casino kan het bij roulette ook tien keer rood zijn.

Zojuist ingelogd, speciaal voor jou om jou even de volle vijf sterren te geven. Heerlijke column.

24 april 2010 om 17:44

Ik heb net precies hetzelfde gedaan.

Hulde!

25 april 2010 om 00:04

haha ik ook

25 april 2010 om 14:33

Amen..

Goed voorbeeld van een echte ''gezonde'' supporter.
Mooi stuk en goed geschreven.

Had verwacht dat dit een ander haat betoog richting Feyenoord zou zijn, mooi dat jij het op deze manier oppakt. Ben het ook wel in grote lijnen met je eens, maar aan de andere kant, als iedereen vanaf nu positief gaat praten over de concurrent, dan kun je Voetbalzone wel schrappen, want volgens mij is een discussie zonder negatieve aspecten niet mogelijk. (in zekere zin wel, maar in de praktijk niet)

Bij de titel had ik zelf iets van, daar gaan we weer. Maar langzaamaan werd ik positief verrast door de 'wending' in je verhaal. Prima column, leest leker en positief over Ajax en Feyenoord. Heerlijk.

24 april 2010 om 20:08

Hier sluit ik me volledig bij aan.

Geweldig artikel man!
5 sterren!

Ik vind dit ook een goed stuk maar 2 dingen:
ajax een volksclub haha volgens mij is Feyenoord de grootste volksclub van nl en daar ver onder komt ajax..
en dat het stadion elke wedstrijd vol is bij ajax nou daar heb ik ook me twijfels bij maar voor de rest een goed stuk.
Ik heb zin in morgen om 6 uur... ajaxsupporters succes!

off: ik vraag me steeds af op tv enz. spreken ze over de finale in Rotterdamop 25 april over ajax-feyenoord maar het was toch Feyenoord-ajax??

25 april 2010 om 10:45

je vind dit een goed stuk, maar gaat dan toch weer verder met de verschillen, hoe geloofwaardig is deze reactie dan?

25 april 2010 om 13:59

mijn reactie is meer geloofwaardiger dan de jouwne. ik zeg alleen volgens mij is Feyenoord toch de enige volksclub en dat jullie ajacieden ajax als een volksclub maken.

25 april 2010 om 11:21

Volgens mij moet jij de collumn nog maar een keer lezen want je begin gelijk over de dingen waar hij het juist niet over wou hebben.

Erg goed stuk leest makkelijk weg en ben er helemaal mee eens.

Nog even deze reactie, want ik kon mijn stembiljet met de vorige reacties niet ophalen.

Als oude fan van Feijenoord kan ik deze ajaxied alleen maar gelijk geven
zo hoort het
je mag elkaar best een beetje jennen , maar laten we vooral respect hebben voor elkaar

gelukkig zijn er dus nog genoeg mensen met gezonde rivaliteit
want laat dat duidelijk zijn ik ben Feijenoorder en ik zal ajaxieden blijven pesten
zoals het hoort
met repspect en met gevoel voor humor

Zeer mooie CE dit! Elkaar een keer (eigelijk noot) niet afzeiken en gewoon genieten van het voetbal. Ik vind persoonlijk dat er altijd rivaliteit mag bestaan zolang er geen geweld of kwetsende spreekkoren worden gebruikt. Dus ben het helemaal met je eens. 5 sterren

Als rechtgeaarde Feyenoord supporter doet het me deugd een dergelijk stuk te lezen van een collega supporter van een andere vereniging!
Het is ontzettend jammer dat wij niet samen in de Rotterdamse Kuip aanwezig kunnen zijn om de bekerfinale over 1 wedstrijd te bekijken en beiden ons eigen favoriete team te supporten.
Gelukkig zijn er in zowel het Ajax als het Feyenoord kamp nog genoeg mensen met een gezond verstand, die wel van het spelletje houden! En jawel ik ben niet vies van een beetje gezonde rivaliteit, maar met respect voor de ander en de rest van de maatschappij. Ik hoop van harte dat we dat we een bekerfinale met een gelijk aantal suporters van beide clubs zonder allerlei onnodige agressie en haat nog eens mee mogen maken. Ik hoop op een mooie finale en mijn voorkeur voor een winnaar lijkt me duidelijk ;-) Bedankt voor je positieve bijdrage!

Respect. Goede column, snijd hout, en leest lekker. Feest om te lezen hoor!

goeie colomn je hebt gelijk, al dat haat is nergens voor nodig we worden der niet rijker door. Gezonde concurentie dat is wat we nodig hebben.

Geweldig Volle 5 Sterren mooi geschreven ik zou het ook heel erg vinden als feyenoord faliiet zou gaan dan kan ik neit meer buitkijken naar tot de nok gevulde arena's of kuips het mooiste ding ter wereld vieren voetbal ik meot toeggeven ik haat feyenoord met een passie maar niet genoeg om als vandalen mijn eigen spelers bang te maken de knvb te bedreigen of dingen kapot te maken ik vindt het heerlijk als feyenoord dik verliest maar het blijft schitterend ajax feyeoord eht is de barca real de fenerbache galatarsaray inter vs ac milan liverpool eveerton etc etc ederlandse mooiste wedstrijd

25 april 2010 om 09:43

wat zeg je nu eigenlijk???

OT: Verrassende, leuke column!! Maar het zal helaas nooit meer worden zoals het was.

Er stond laatst ook een stukje over de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord in de krant (volgens mij in de Metro of de Volkskrant). Maar goed de haat gaat eigenlijk te ver, eigenlijk is het gewoon blinde haat dat niks meer met voetbal te maken heeft.

Het is jammer dat de media altijd de voorkeur geeft om negatief nieuws uit te brengen. Laatst kwamen de internet hooligans nog in het nieuws, beetje jammer want zulke gasten verdienen de aandacht niet.

prima stuk , amen. 5 sterren

Zo denk ik er nou ook over.

@ajaxmick
Het zal wel degelijk weer zo worden als het was, als we met z'n allen maar streng genoeg optreden.
Het is zoals ik Beenhakker net op tv hoorde zeggen: laten we het niet die 600 supporters kwalijk nemen, wij hebben het met z'n allen zo ver laten komen.

On:
Ajax - Feyenoord en Feyenoord - Ajax, die wedstrijden hebben altijd een bijzonder leuke extra lading voor mij. Ik als Ajaxsupporter vind dit de leukste wedstrijden van het seizoen. Al die randzaken die tegenwoordig meer en meer negatieve invloed uitoefenen op het voetbal bederven dit soort klassiekers. Laten we gewoon teruggaan naar de tijd van strijd en passie op het veld, juichen voor je team vanaf de tribunes maar zeker geen geweld.

Goed stuk!

Goed stukje.
Bittere realiteit is echter dat er te vaak aanleidingen zijn die vragen om negatieve reacties. Negatieve reacties vind ik ook niet erg, dat hoort ook bij het voetbal. Hetgeen ik kwalijk vind is dat er een groep is die niet meer naast een supporter van de rivaliserende partij kan zitten zonder op zijn bek geslagen te worden. Laten we de rivaliteit in stand houden, dat is mooi, maar laten we ons ook allemaal even bezinnen waar de grens ervan ligt. Terug naar de goede oude tijd, dat men elkaar tijdens de wedstrijd verbaal uitdaagde, maar daarna gewoon door mekaar heen naar huis ging. Geen politie nodig. Gewoon rivalen, maar op het veld, in het stadion. Niet daarbuiten.

Goed geschreven. Ik ben het bijna helemaal met je eens.
ondanks dat gewoon 5 sterren

goed geschreven zeker weten ben zelf feyenoord fan maar waarom altijd dat haat en nein word het nederlands voetbal niet leuker op respect hier voor echt

Eindelijk iemand die het lef heeft om eens de vergelijkingen tussen ajax en feyenoord te benoemen en positiviteit uitspreekt. Als iedereen er nu eens zo over ging denken dan zouden we over een paar jaar weer de echte klassieker kunnen beleven!
Bij mij net over de grens in Kaldenkirchen kan het ook. Daar zie je schalke-fans en fans avn de tegenpartij gewoon potje bier drinken met elkaar en na de wedstrijd doen ze dat nog veel harder onder het genot van een heerlijke braadworst
Wat zou het mooi zijn als dit in NL. ook weer zou kunnen maar ik ben bang dat het hiervoor al te ver heen is met het voetbal in Nederland.
Goed geschreven en bovendien nogmaals mooi dat je het positief belicht en het mooist aan je column is de zin: als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan maar liever helemaal niets!
Dat zou een hele hoop nutteloze discussies besparen.
5 sterren

In 1 woord: Fantastisch.

eerst dacht ook ik aan ''nog zo'n discussie'' , maar toen ik het doorlas werd me duidelijk dat je iets totaal anders wilde zeggen.

5 Sterren

Betekent het nu ook dat ik als Ajaxsupporter, met een vriend die Feyenoord supporter is veilig naar Ajax-feyenoord of Feyenoord-ajax kan gaan?
Topcolumn, hopelijk wordt het ooit zoals het hoort te zijn.

Echt een goed artikel.. ik ben het helemaal met je eens!

Klopt helemaal dat beide clubs allebei nog teren op resultaten van het verleden..
Ze moeten gewoon gaan voetballen zonder al dat gezeur er om heen!

Het is meer dan logisch dat iedereen zulke positieve reacties geeft, want het is ook werkelijk van een hoog niveau!

Geweldig artikel, 5 sterren!

26 april 2010 om 22:12

5 sterren.
Goede column!

er ,moet een eind komen aan die hooligan kinderachtige gedoe. er zijn mannen boven de 40 jaar.
zelf die hooligan zijn en dan zeuren dat de jeugd van tegenvoordige niet deugd waarom dat komt.
is omdat ze een slechte voorbeeld krijgen. pas geleden nog kom bij veronica een programma. over
hooligans in nederland je zag bijna alleen mannen die in de jaren 70 en 80 hun tienerjaren gehadt.
hebben!!!!!!! de politiek doet er niks aan de politie treed te zacht op! volgends mij is dit de nummer 1 vijand van de sport wereld dit moment en daar moeten wij ons druk maken want er kan niet eens een.
normaal traditie dat al jaren leeft dat er 1 finale is bij een beker toernooi als je een hooligan bent en je lees dit kijk dan naar de spiegel en vraag je zelf af moeten die miljoenen voetbal fans boeten voor ons.
fout!!!!!!!!!!!!!!!

Goed stukkie met een kern van waarheid,alleen weet ik inderdaad niet hou oud je bent en over welke periode je praat.ik zelf heb mijn tienerjaren in de jaren 90 gehad en toen was het echt niet beter dan nu,en in veel gevallen zelfs wat erger dan nu.het is zelfs relatief rustig geweest in het begin van de jaren 2000 maar de laatste paar jaar laait de boel weer op naar het nivo dat ik gewend was in mijn tijd als tiener.het is tot op heden een fenomeen dat waarschijnlijk nooit zal verdwijnen,het is alleen hopen dat we deze gasten eens kunnen weren van de stadions en ze eens keihard straffen.maar buiten het stadion zal deze haat nooit verdwijnen,zekers niet in rotterdam want die beleven het wel 2x zo erg als de amsterdammers.

27 april 2010 om 12:12

” ,zekers niet in rotterdam want die beleven het wel 2x zo erg als de amsterdammers. ”

Dat is niet echt positief!
heeft die zo prachtig column geschreven waar feyenoord ajax supporters Positief op reageren en dan kom jij weer met Feyenoord beleefd 2x zo erg?
Omdat er hier paar gassies op voetbalzone zitten die lopen te proberen de hooligans uit te hangen?

Er zijn genoeg supporters die het wel gewoon normaal beleven
en van beide kanten ook ERG beleven!

Heel goed geschreven, goed onderwerp.

Je heb mijn overtuigd, hopen dat het in de toekomst allemaal beter gaat.

5 sterren.

@jevison

Het heb helemaal niks met gassies die hooligan spelen op VZ te maken,maar de gemiddelde instelling van een rotterdammer ten opzichte van amsterdam is velen malen hatenlijker dan andersom,en als het morgen zou veranderen dan teken ik er voor maar het is nu eenmaal een feit dat de haat daar dieper zit geworteld dan in amsterdam.en dat is ook bij niet voetbal supporters zo.
Veel mensen vergeten dat het niet alleen maar over ajax tegen feijenoord gaat maar ook gewoon om amsterdam en rotterdam als stad .
Treurig maar wel waar.

Goed geschreven. De supporters kunnen dus ook op elkaar lijken, want ik denk hetzelfde, maar vind het af en toe wel lekker om te provoceren

5 Sterren.

@afcadickster
Heb als R'dammer jaren in a'dam gewerkt en mijn ervaringen zijn heel anders. A'dammeers hebben net zo'n schijthekel aan r'dam als andersom...ook buiten voetbal om. Mja...sommige dingen veranderen nooit.

Maar volgens mij wordt hier juist een oproep gedaan om niet over zulke dingetjes te zeuren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren