Noel Bailie, one-club-man van Linfield

In deze tijd waar mensen snel van club wisselen en een contract zien als een inwisselpapiertje, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in spelers die hun hele leven bij één club blijven. Deze zogenoemde 'one-club-men' staan symbool voor de club en zijn de grootste culthelden van supporters. Je hebt bekende namen als Francesco Totti, de prins van Rome, Paolo Maldini alleenheerser in Milaan. In Dortmund heb je Lars Ricken, bij Manchester United Ryan Giggs, Paul Scholes en Gary Neville. In Spanje zijn mensen als Iker Casillas en Carles Puyol de belangrijkste voorbeelden. In Nederland speelde iemand als Theo Bos zijn hele actieve carrière bij Vitesse en is Sjaak Swart 'Mister Ajax'. Toch zijn zij niet de grootste spelers die bij één club hebben gespeeld.

Afgelopen week werd ik gebeld door mijn broer. Hij vroeg zich of ik nog iets wist van onze trip naar Belfast, een dikke tien jaar geleden. Toen ik antwoordde met weinig zei mijn broer: “zegt de naam Noel Bailie je nog iets?” Toen begon het te dagen. Bailie, captain en sweeper van Linfield FC. Langzaam kwam het allemaal terug. Het stadion. De tegenstander. Die belachelijke supporter. “There is only one Noel Bailie!”

Het was in de zomer van 1999 dat ik in Belfast, Noord-Ierland op vakantie was. Het Nederlands elftal had het jaar ervoor de halve finale van het WK gehaald en aan de vooravond van het EK in Nederland en België had ik een grenzeloos vertrouwen in het Nederlands voetbal. De stad zelf was een behoorlijk troosteloze stad. De rivaliteiten tussen katholieken en protestanten, tussen de IRA en Ulster Volunteer Force, de armoede in de straten en “The Troubles” zorgden voor een behoorlijk naargeestig sfeertje. Mijn vader had er een conferentie en vond het nodig ons mee te slepen op een vakantie die we eigenlijk helemaal niet wilden. Toen we er eenmaal waren besloten mijn broer en ik maar het beste ervan te maken.

Een van onze favoriete bezigheden tijdens vakanties is het op zoek gaan naar lokale voetbalclubs en het bezoeken van wedstrijden. In de zomer is dat vaak lastig maar in augustus zijn oefencampagnes meestal al begonnen. Na wat rondvragen aan Noord-Ierse locals bleek dat de plaatselijke trots Linfield FC was, een club met een voornamelijk protestantse achterban. Mijn ouders zaten er niet om te springen, maar m’n broer en ik vertrokken toch vol goede moed naar Windsor Park, het thuisstadion van Linfield. Het bleek dat we geluk hadden. Later die week speelde Linfield in de laatste kwalificatieronde van de UEFA Cup tegen Lokomotiv Tbilisi. De heenwedstrijd was in 1-0 voor de Georgiërs geëindigd.

Na kaarten te hebben bemachtigd en een shirtje aan te hebben geschaft gingen we op de avond van 26 augustus naar de wedstrijd. Het voetbal was in Noord-Ierland van een vrij dramatisch niveau. Nu zullen we in Nederland een tegenstander uit Georgië nooit onderschatten, maar Lokomotiv Tbilisi zou in de Jupiler league maar moeilijk mee kunnen komen. Eigenlijk was het een wedstrijd om snel te vergeten, ware het niet dat de man die achter ons zat op de tribune werkelijk de hele wedstrijd door zong: “There is only one Noel Bailie, one Noel Bailie.” Geïnteresseerd door deze Noord-Ierse supporter begon ik te letten op de nummer elf, spelend op de positie van centrale verdediger. Hij had de aanvoerdersband om. Hij speelde niet erg goed, maar bleek voor velen supporters de populairste speler te zijn.

Toen de wedstrijd eindigde (1-1, Linfield uitgeschakeld) gingen mijn broer en ik tegen de uitdrukkelijke wens van mijn ouders in door nog even een pint halen in de dichtstbijzijnde pub. We werden als Nederlanders als ware helden binnen gehaald. Na de gebruikelijke vraag of we wiet bij ons hadden, begonnen de Noord-Ieren de Nederlandse voetballers te bewieroken. Toen leek het ons het juiste moment om meer over deze Bailie te weten te komen.

Hij bleek 29 te zijn, elke wedstrijd te spelen en nooit gevallen te zijn voor grotere Ierse, Schotse en zelfs Engelse clubs. Geboren in Lisburn, voorstad van Belfast had hij sinds zijn jeugd alleen voor Linfield FC gespeeld. Op dat moment stond hij op een wedstrijd of 500 voor Linfield en je kon altijd op hem rekenen. Verder was het een man die begaan was met de supporters, dronk hij graag een pint in deze pub. Hoewel hij niet een geweldige snelheid of techniek had, was hij een werkelijke rots in de branding. In 1994 was hij Noord-Iers speler van het jaar geworden.

Eén man maakte het werkelijk te bont. Hij bleek diegene te zijn die achter ons “There is only one Noel Bailie” zong, en hij bleek zijn grootste fan. Geridiculiseerd door andere pub bezoekers dacht deze man dat Bailie van de club en de supporters hield en dat hij nooit weg zou gaan. Hij zou duizend wedstrijden voor Linfield FC gaan spelen en op deze manier wereldrecordhouder worden van het aantal wedstrijden voor één club. Mijn broer mengde zich in de discussie door te claimen dat elke speler voor het juiste bedrag te koop was. Als hij echt zo goed was, dan ging hij nog wel naar Schotland of desnoods de Engelse League One. Aangemoedigd door overige bezoekers ontspon zich een mooie discussie. Helaas zorgde de wettelijk vastgelegde sluitingstijd van elf uur ervoor dat we terug naar het hotel moesten.

En nu belde mijn broer. Bailie’s teller stond inmiddels op 997 wedstrijden voor Linfield FC. In de komende weken zou hij de magische grens van duizend wedstrijden voor één club kunnen doorbreken. De trotse supporter had gelijk gekregen. Vergeet Totti, vergeet Maldini of Giggs. Er is maar één ultieme one-club-man. "There is only one Noel Bailie!"

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door Periodista)

Gewoon een heel leuk artikel over een speler die ze hele leven bij een club blijft. Leuk en wel maar ik vind het knapper als je dit doet in de top dan als je dit doet bij een club dat eigenlijk al je plafond is.

1999 was hij 29? Dan moet hij nu ongeveer 40 zijn, speelt hij nogsteeds?

16 april 2010 om 09:30

Hij is 39 en speelt nog steeds. Hij is nu wel geblesseerd, dus de magische 1000 duurt nog wat langer.

Haha, fantastisch verhaal, het is altijd leuk om te horen over dit soort spelers. Ze hebben een soort aura van onaantastbaarheid om zich heen.

Ik heb met veel plezier je column uitgelezen. Je krijgt 5 sterren.

Schitterend verhaal, altijd leuk om te zoiets te lezen!

5 sterren verdiend!

16 april 2010 om 19:21

Ik ben het er mee eens.

Schitterend stuk. Samen met mijn broertje bezoek ik in de vakantie ook graag clubs. In Engeland ben ik ooit twee keer naar Yeovil Town FC geweest en een wedstrijd bijgewoond in de Third Division. Dat zijn wedstrijden die je als voetbal liefhebber blijft onthouden. De sfeer de romantiek gewoon alles.

5 sterren voor het stuk en ook omdat ik zelf ook graag dat soort uitstapjes maak in de vakantie.

prachtig verhaal, je weet er veel over, ik ben ook vaak geintreseerd in de clubmensen, mooi stuk,

zeker 5 sterren waard

even mijn stembiljetje ophalen

Leuk stukkie kerel....ik en een paar vrienden pikken ook geregeld wedstrjdjes mee in het buitenland meestal is dat Millwal , echt een magische sfeer die daar hangt

Prachtig stuk! Net zoals je vorige stuk kreeg ik weer kriebels bij die laatste alinea!
Ga zo door!

16 april 2010 om 13:31

Wederom kriebels voor Moses! Dan moet het wel een heel goed stuk zijn..

Vind het zeker een aardig stuk om te lezen. Ben zelf ook altijd erg geinteresseerd in het 'reilen en zeilen' van de kleine clubs en spelers. Net als Degom weleens bij Millwall geweest met de bonkige Deense spits Hubertz. Hele stadion riep zijn naam, kwartier voor tijd invallen, alles hoog voor de pot en inderdaad een minuut voor tijd dat balletje tegen de touwen knikken. Hele stadion uit z'n dak. Geweldig gewoon! Maarten Ducrot zou zeggen: 'wat een klasbak'!

Maar goed, van mij krijg je met 4 sterren het voordeel van de twijfel. Wilde er eigenlijk 3,5 geven aangezien je met Giggs de plank mis slaat. De Welshman heeft namelijk precies het tegenovergestelde gedaan van wat jij zo in hem waardeert; overstappen van City naar de grote rivaal United! Hij was nog erg jong en het ging om een soort aan City gelinkt jeugdteam dat moet ik je meegeven. Maar toch, mocht je deze column nog eens willen publiceren dan zou ik dat stuk er toch even uithalen.

4 sterren!

16 april 2010 om 14:35

Heb je zijn vorige stuk gelezen?

16 april 2010 om 19:29

Zijn vorige stuk leek erg op een artikel in door de benen uit 20
ik kan niet meer op zijn vorige stuk vermelden. Vond het wel het vermelden waard.

Harry Decheiver
31 maart 2008, 12:48 pm
0
tweets
retweet
Vraag: Seedorf, Stam, van Basten, Gullit, Rijkaard en Decheiver. Wat hebben deze voetballers gemeen?
Antwoord: Allen wonnen de Wereldbeker voetbal voor clubteams.

Borussia Dortmund speelde in 1997 in de finale van de Wereldbeker tegen Cruzeiro. In de 75ste minuut loste Harry Decheiver (spreek uit: desjuvee) Stephane Chapuisat af in de spits. Dortmund won de wedstrijd met 2-0. De inbreng van Der Knipscher (de bijnaam van Decheiver) was minimaal, maar toch kan hij deze prijs mooi op zijn palmares bijschrijven.

Voordat hij bij Dortmund terechtkwam had de Deventer glazenwasserszoon met Franse voorouders bij een aantal middelmatige clubs gespeeld. Bij Go Ahead, Heerenveen, RKC en SC Freiburg had Mooie Harry al de nodige doelpunten gemaakt. Dortmund was door een aantal blessuregevallen in eigen gelederen op zoek naar een spits die de club uit de brand kon helpen. Hun oog viel op Decheiver en Dortmund was bereid vijf miljoen gulden te betalen aan FC Utrecht. De spits, die een goed koppel vormde met Michael Mols, zorgde echter voor veel wrijving in de spelersgroep en Utrecht accepteerde het bod dan ook direct.

Decheiver was geen onbekende in de Bundesliga. Hij had al bij SC Freiburg gevoetbald en stond daar bekend om zijn neusje voor de goal en fluwelen techniek. Wekelijks stak hij daar uit boven zijn team dat bestond uit louter werkpaarden. Binnen de selectie was hij, ondanks zijn goede prestaties, uitermate impopulair en na twee jaar is hij plotseling onder verdachte omstandigheden vertrokken. De Duitse pers beweerde dat hij een gokverslaving had en dat zijn vrouw het bed deelde met de trainer van de club. Decheiver verkaste naar FC Utrecht waar Dortmund hem na een aantal maanden alweer wegplukte.
Ondanks dat Nevio Scala, de coach van Dortmund, vond dat ze een Superspieler hadden aangetrokken, werd het voor beide partijen geen gelukkig huwelijk. Hij speelde slechts 8 wedstrijden waarin hij drie keer scoorde. Aan het einde van het seizoen was hij door tal van blessures genoodzaakt te stoppen met voetbal. En dat terwijl hij eindelijk in het notitieblokje van de bondscoach stond….
Tien jaar later hoorden we eindelijk weer eens iets van Decheiver; hij werd trainer van tweedeklasser Vroomshoopse Boys. Nadat de Boys de degradatiestreep zagen naderen is Der Knipscher na een half jaar alweer opgestapt.

08

Een geweldig stuk! Leuk en goed geschreven. 5 sterren!

Wederom een perfect geschreven verhaal.

Zie een grote toekomst als sport journalist voor jou weggelegd. Ga zo door!!

Geweldig mooi geschreven, leest lekker weg en het is een keer een voor mij onbekende speler waar overgeschreven word. Veel interessanter dan al die verhalen over Feyenoord / Ajax of Messi / Ronaldo. Of het gezeur over Supporters!

Chapeau , ga je er nog heen wanneer de teller op 999 staat?

Heerlijk, heerlijk, heerlijk stuk om te lezen. Het is niet zo goed als je vorige. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, dat kan niet. Toen was ik ademloos, nu verwachtte ik het. Je vorige stuk was wat mij betreft 6 sterren, deze nog altijd ruim en zonder enige twijfel 5.

Hartstikke leuk gedaan. Tof stuk.

Wow.. Dit is eens iets anders dan een clubexpert over een bekende club.
Echt fantastisch geschreven en een heerlijk onderwerp.

Heerlijk zo'n clubman!

De beste stukken worden altijd geschreven door neutrale voetbalkenners. Niet over Feyenoord, Ajax of Real Madrid maar gewoon over een Noord-ierse clublegende. Machtig stuk!

Heerlijk weer, en ik zie dat je je opbouw en structuur ook verbeterd hebt. Zoals jij het beschrijft lijkt het alsof ik er zelf even bij was. 5 Sterren zonder twijfel!!

Ik vind het altijd alleen maar eerlijk je te beoordelen op je potentie. Alhoewel ik dit een ontzettend goed verhaal vond waar ik bijna ieder ander 5 sterren voor had gegeven, vind ik deze minder dan de vorige. Het verhaal is erg interessant, maar het ging me net iets te snel. Had nog wel een extra mooie quote of enig ander interessant feit willen lezen. Desalniettemin doet je schrijfstijl niet onder voor een groot aantal columnisten(en daarmee bedoel ik niet alleen clubexperts). Zoiets zeg ik nooit zomaar. Geweldige hobby trouwens om op zo'n manier je vakanties te besteden. Ga zo door, ik kijk alweer uit naar je volgende verhaal!

Wauw!!
Ik ben sprakeloos haha!
Ik was door het verslag heen zonder het te beseffen!
mooi verhaal hoop dat je er nog meer hebt
Had alleen wel iets meer willen weten over die baillie, misschien waarom hij niet wegging of welke clubs er intresse in hem hadden.
Al met al een geweldige column en hoop dat je er nog meer voor ons in petto hebt je hebt mijn zege!!

Wauw!!
Ik ben sprakeloos haha!
Ik was door het verslag heen zonder het te beseffen!
mooi verhaal hoop dat je er nog meer hebt
Had alleen wel iets meer willen weten over die baillie, misschien waarom hij niet wegging of welke clubs er intresse in hem hadden.
Al met al een geweldige column en hoop dat je er nog meer voor ons in petto hebt je hebt mijn zege!!

Dit wil men lezen !!!!

Wat een verhaal, toen ik startte met lezen had ik werkelijk geen idee van wat ik nu ging lezen. Je schrijfstijl is gewoon meer dan goed en je weet het ook zo te vertellen dat het blijft boeien.
Vooral omdat het een keer gaat over een speler die niet bekend is en wel de mogelijkheid had om naar schotland en engeland te gaan.
Schitterende column en het is niet de eerste die je zo geschreven hebt. ga zo door!

Hier zou Johan Derksen zelfs niets op aan te merken hebben. Je krijgt 5 sterren, uitleg overbodig.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren