Varkenoord, de aorta van Feyenoord

In een oorlogsfilm wil het nog wel eens voorkomen: Een soldaat wordt geraakt door een vijandelijke kogel. Op het eerste gezicht lijkt de verwonding mee te vallen, maar na onderzoek blijkt dat de aorta geraakt is: Einde verhaal voor de soldaat. De aorta is letterlijk van levensbelang.

Ik wil stilstaan bij een van de weinige aorta’s die Feyenoord nog heeft, de jeugdopleiding. In de positie waarin Feyenoord momenteel verkeerd is de jeugdopleiding, nog meer dan anders van levensbelang. Om dit te onderstrepen hoeft alleen maar gekeken te worden waar Feyenoord dit seizoen had gestaan zonder de inbreng van Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij en in mindere mate Diego Biseswar, Erwin Mulder en Darley. Deze spelers zijn, hoe dramatisch het ook klinkt, samen met Ron Vlaar en eventueel Karim El Ahmadi de enige spelers die transferwaarde vertegenwoordigen. De situatie is donker, er is een hoge schuld en de prestaties op het veld zijn vaak wisselvallig.

Hoe nu verder? Proberen de huidige, talentvolle selectie bij elkaar te houden en (aangevuld met een aanvallende impuls) volgend jaar waarschijnlijk weer Europees halen of het verkopen van Vlaar en Wijnaldum om de torenhoge schulden deels af te kunnen lossen en de toekomst van de club veilig te stellen. Een duivels dillema: Beide mogelijkheden hebben voor-en nadelen. Als Feyenoord er voor kiest de selectie bij elkaar te houden, legt dit een immense druk op de spelersgroep. Feyenoord is in dat geval verplicht om een zeer goed seizoen te draaien, zodat er minimaal Europees behaald wordt en spelers beter in de etalage komen te staan. Mocht het seizoen tegenvallen (wat niet ondenkbeeldig is met de wisselvalligheid van de jeugdige selectie) komt Feyenoord nog veel dieper in de financiële problemen en zal het genoodzaakt zijn haar belangrijkste spelers voor een spotprijs van de hand te doen.

De tweede optie is zo mogelijk nog onaantrekkelijker. Als Feyenoord haar pijlers verkoopt, rest op het eerste gezicht een kleurloos volgend seizoen waarin een plek laag in de subtop het hoogst haalbare zal zijn. Het financiële faillissement zal dan plaats maken voor een sportief faillissement. Een vicieuze cirkel op het eerste oog. Maar gelukkig is daar dan altijd nog de aorta. Waar spelers als Mulder, Darley, Wijnaldum, Fer, De Vrij en Biseswar reeds geregeld deel uitmaken van de basiself van Feyenoord, kloppen talenten als Schenkeveld en Luc Castaignos, Luis Pedro en Kermit Erasmus op de deur.

En ook de hieropvolgende lichting talenten is weer vol talent: De A1 strijdt met PSV om de landstitel. Deze selectie, met onder meer Shabir Isoufi, Ricky van Haaren, Kostas Lamprou, Bruno Martins Indi en Tim Eekman wacht op hun kans bij het eerste. Deze spelers zullen het in de komende jaren moeten gaan doen voor Feyenoord, bij gebrek aan financiële middelen.

Toch is dit de enige manier om de vicieuze cirkel te doorbreken. Feyenoord kan alleen geld binnenkrijgen door het zelf te creëren. De verkoop van Royston Drenthe, maar ook de grote transfers van onder meer Ryan Babel en Wesley Sneijder tonen aan dat zelf opleiden altijd loont. Kijk naar Sparta Rotterdam, toch een modale club, die met jeugdinternationals als Kevin Strootman, Nick Viergever, Joshua John en Erik Falkenburg; spelers in huis hebben die stuk voor stuk een flinke transferwaarde zullen gaan vertegenwoordigen. En heeft een Geoffrey Castillion minder potentie dan een Marko Pantelic?

Uiteindelijk denk ik dat de jeugdopleiding niet alleen de aorta van Feyenoord zou moeten zijn, maar van veel meer clubs. Clubs als RBC Roosendaal, die recentelijk besloten het belofteteam op te heffen, snijden zich naar mijn idee hier flink mee in de vingers. De kosten die bespaart worden met het afstoten/samensmelten van de jeugdopleiding wordt teniet gedaan door één grote transfer. De jeugd heeft de toekomst!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door Hephaistos)

Ik heb het nu gelezen, en het verhaal is wel aardig geschreven. De vergelijking in het begin vind ik wel leuk gevonden, maar de rest van het verhaal is algemeen bekend. Het is niet echt een club expert, want dit kan iedereen verzinnen, niets persoonlijks hoor. Het verhaal klopt echter wel, maar het geeft niets nieuws. Het verhaal is 3 sterren waard, want het is niets nieuws. <br><br>fout van voetbalzone, kan ik niet meer door veranderen in de sterren die ik gegeven heb

13 april 2010 om 20:02

Dit is een fout van Voetbalzone. Dus ga AUB niet gelijk lopen zeiken maar verder kijken dan je neus lang is.

13 april 2010 om 20:07

Hoe kan ik dat dan weer weten. Kun je ook wel normaal zeggen. Ik heb nu de sterren al gegeven en kan het dus niet veranderen.

13 april 2010 om 20:12

Opeens komen er 3 clubexperts die allemaal er lelijk uit zien? Zal vast niet opeens 3x fout gaan terwijl het daarvoor nooit eerder gebeurde. En ik reageer zo omdat ik jouw reacties respectloos vond naar de schrijver.

On; De column zelf is redelijk, niet heel bijzonder verder.

13 april 2010 om 20:24

Nou, als ik alleen deze heb gelezen omdat de titel me aansprak, vind je het gek dat ik dan niet verder kijk, omdat de rest me niet aansprak en dus niet wou lezen, maar goed, zand erover.

Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij en in mindere mate Diego Biseswar, Erwin Mulder en Darley. Deze spelers zijn, hoe dramatisch het ook klinkt, samen met Ron Vlaar en eventueel Karim El Ahmadi de enige spelers die transferwaarde vertegenwoordigen.

Volgensmij vergeet je Bahia!

14 april 2010 om 08:41

en ook fernandez, cisse en bruins

15 april 2010 om 06:47

Castaignos (arsenal wilde hem al voor 5miljoen kopen dit jaar)

Belachelijke opmaak maar kan mij niet voorstellen dat dit aan jou ligt. Ik ga het nu niet lezen dat kan ik niet dus kom morgen wel terug!

14 april 2010 om 00:36

niet zo piepen frikx iets meer concentreren en het is makkelijk te lezen.

Ik snap je punt wel een beetje alleen ik mis nog wat achtergrond informatie.
misschien had je wat meer kunnen vertellen over hoeveel die jeugdopleidingen opleveren en wat ze kosten.
Als je kijkt naar het verhaal rbc moet je het hele plaatje bekijken he!

Wwat zijn de kosten en no beter wat levert het op? En ploegen uit de jupiler leaugue moeten nu eenmaal rigoreuze maatregelen nemen dus ik vind het niet eens zo gek!
Zoiezo heeft brabant veel meer concurrentie dan andere al moet ik zeggen dat rotterdam ook niet makkelijk heeft.

Leuke informatie maar ik mis toch beetje het echte clubexpert gevoel!

3 sterren omdat ik het toch vermakelijk vond om te lezen.

Titel is gejat van de voetbal international, Toen ging het ook over de zelfopgeleide spelers van Feyenoord die de basis van het team vormen.

14 april 2010 om 17:03

So what? Heb die kreet al vaker gehoord en kreten als levensader passeren ook regelmatige de revu dus niet zo mekkeren.

Feyenoord moet ergens een scorende speler vandaan toveren een Ruiz of een Suarez, een jongen die met één bevlieging beslissend kan zijn en de hele wedstrijd dreigend is. Als Feyenoord daarin slaagt moeten ze de selectie bij elkaar houden en kan het bijna niet slechter als dit seizoen, want de verdediging staat als een huis op een paar slippertjes na dit seizoen.

14 april 2010 om 21:53

Neeh ajax fan 93 is lekker origineel.....
Beoordeel het stukje nou maar gewoon lekker waarover het gaat en niet over iets stomzinnigs als de titel.
Ik vind het een best goede titel aangezien ik me zelf toch gedwongen voelde om er op te klikken en te kijken wat ie bedoelde.
En eeuh niet iedereen leest of kijk naar voetbal international toch?

Ik ben wel benieuwd naar jou column trouwens

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder87
J. ToornstraMiddenvelder83
J. BijlowKeeper80
B. LinssenAanvaller85
A. JahanbakhshAanvaller71
L. SinisterraAanvaller73
C. DessersAanvaller52
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren