Is er leven na Pieckenhagen?

Het vertrek van Martin Pieckenhagen kwam hard aan. Zo'n clubmens waar zo schandalig mee wordt omgegaan en wat aan het einde van het seizoen zo kan vertrekken. Zijn vertrek is hetzelfde als het laten inslapen van een huisdier. Je weet dat het beter is, maar aan de andere kant blijft het verrekte lastig om afscheid te nemen. Martin Pieckenhagen, jarenlang de vaste sluitpost bij de club uit het oosten, Heracles Almelo. Jarenlang alles gegeven en gestreden tegen degradatie. Mede dankzij deze Duitser, die wekelijks uitblinkt, werd degradatie en zelfs nacompetitie ontlopen. Dus rest er de vraag: Is er leven na Pieckenhagen?

De opvolger is al in huis, onder de persoon Remko Pasveer. Pasveer werd de afgelopen seizoenen uitgeleend aan Go Ahead Eagles en inmiddels is besloten dat hij volgend seizoen terugkeert bij de trots uit Almelo. Pasveer kwam als een talentvolle keeper over van de grote broer, FC Twente. Bij Heracles kwam hij twee seizoenen niet verder dan trainen met zijn vader Eddy. Hij kwam nauwelijks aan spelen en daarom werd hij verhuurd. Hij is met zijn 26 lentes beduidend jonger dan zijn befaamde voorganger.

De reden voor het niet verlengen van het contract van Pieckenhagen, liefkozend Piecke genoemd, luidde verjonging. Een 38-jarige goalie past niet in de huidige politiek die momenteel wordt gevoerd. Maar ligt dit wel zo simpel? Als er zo nodig moet worden verjongd, waarom dan wel het contract verlengen van Antoine van der Linden? Deze is met zijn 34 jaar immers ook niet meer de jongste. Blijkbaar is er een andere reden dan de verjongingsdrift van Heracles.

Het is hartje zomer 2006. Heracles, de kampioen van de eerste divisie, staat voor een terugkeer naar de Eredivisie. Met de laagste begroting wordt geprobeerd degradatie af te wenden. In de filosofie van Heracles is voor deze doelstelling een nieuwe, betere doelman nodig. Nico-Jan Hoogma, oud-speler en inmiddels directeur, komt met de bij Hamburger SV overbodige Pieckenhagen op de proppen. Zijn salaris werd voor een gedeelte betaald door zijn toenmalige club, en onder die voorwaarde stond niets meer een overgang naar Almelo in de weg.

Pieckenhagen, soms gek en vaak geniaal. Deze kleurrijke doelman schroomt niet zijn tegenstander wel eens dollen en hij wordt nu vervangen door een grijze mus. In de afgelopen seizoenen was Pieckenhagen steevast één van de uitblinkers, en werkte hij zich op tot aanvoerder van het team. Zijn bijdrage aan een lange reeks in de Eredivisie werd mede dankzij hem mogelijk gemaakt. Met onmogelijke reddingen en zelfs een goal tegen AZ was hij goud waard voor zijn club.

Maar in het huidige seizoen, waarin Heracles dé verrassing kan worden genoemd, besluit voorzitter Jan Smit dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd. Reëel kijkend kan deze beslissing als een juiste worden gezien, Piecke is voor Heracles-begrippen een grootverdiener. En met Pasveer in de gelederen beschikt Heracles over een tweede keeper van niveau. Smit blijft realistisch. Waarom dan twee salarissen kwijt zijn aan twee doelmannen als er maar één kan spelen? Een nieuw verhuur van Pasveer is geen optie, en daarom moet de oudste van het stel zijn biezen pakken.

Smit is niet blind voor de crisis. Waar andere beleidsbepalers blijven gooien met het geld, gaf Smit aan dat Heracles voor volgend seizoen teruggaat in de begroting. Mede door de crisis en vermindering van sponsor- en televisiegelden wordt de begroting teruggeschroefd. Dit leidt tot maar één ding: bezuinigen. Het eerste slachtoffer is al gevallen. Er zouden er nog meer volgen. Ook van andere spelers, waaronder Sebastiaan Steur en Juha Hakola, werd het contract niet verlengd.

Hoe het verder moet? Simpel, de vervanger van Pieckenhagen staat al klaar. De verdediging staat zo goed als vast, en ook het middenveld en aanval blijft grotendeels intact. Heracles is deze weg ingeslagen en zal deze ook vervolgen. Wie niet mee kan, haakt af. Zo simpel ligt het. Het zal niet meer hetzelfde zijn onder de lat bij Heracles. Pieckenhagen is mateloos populair bij het publiek in Almelo, wat überhaupt al een knappe prestatie is voor een Duitser. Toch moet er aan het eind van dit fantastische seizoen afscheid van hem worden genomen. Het is beter zo, maar toch doet het pijn. Piecke, bedankt voor de mooie jaren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door BlackSnow)

ze hebben zeker een toekomst!
ze moeten vermeer proberen te halen!!!

b.t.w. goed stukje! 5*

12 april 2010 om 07:37

Dan zouden ze meteen 1 van de beste keepers in de eredivisie hebben en Ajax gaat hem echt niet weg doen, geloof mij nou maar, er zit veel toekomst in die jongen, huren zou denk ik al geen optie zijn.

12 april 2010 om 09:52

Er zit veel toekomst in die jongen, op de bank bij Ajax...dood zonde!! hij met zelf gewoon zn biezen pakken!

12 april 2010 om 16:11

Daar ben ik het niet mee eens. Pasveer doet het heel goed bij GAE en kan Pieckenhagen zeker vervangen. Daarnaast denk ik ook dat Ajax vermeer inderdaad niet laat gaan, en ook niet gaan verhuren. Pasveer heeft zeker de kwaliteiten om de nieuwe Pieckenhagen te worden. En misschien nog wel meer!

Ik vind het een zeer mooi betoog. Alleen stel je wel dat van der Linden de nieuwe keeper wordt, en ik denk dat dat pasveer gaat worden.
Toch 5 sterren!

12 april 2010 om 17:09

Dat zeg ik niet. Ze zeggen dat Heracles wil verjongen en toch verlengen ze wel het contract van de 34-jarige Van Der Linden. Dan komt dat verjongen ook niet zo overtuigend over op mij, en dat punt wou ik hiermee aangeven.

12 april 2010 om 23:14

pasveer presteert inderdaat wel aardig, maar stel je eens voor dat heracles europa in gaat.
ik weet niet of een pasveer tegen een grafite, RvN of suarez kan uitblinken...
en een talent als vermeer moet je niet laten ''verotten'' op de bank!
doodzonde!

weet iemand of ajax uberhaubt openstaat voor vertrek of verhuur?

Ik vindt het erg jammer dat Piecke moet vertrekken.
Het was een erg goede doelman voor een club als Heracles en ik denk niet dat Pasveer hem kan doen vergeten.
Wel moet ik je op een foutje wijzen.
Pieckenhagen speelt sinds medio 2005 en niet sinds medio 2006 bij heracles.
3 sterren geef ik hiervoor.

12 april 2010 om 10:01

Je hebt gelijk, het seizoen 2005-2006 was zijn 1e seizoen. Ik had het nog wel opgezocht, maar ik heb klakkeloos 2006 overgenomen.

ik heb steeds gezegd dat pasveer pieckenhagen niet kan doen vergeten, maar heb vorige remko een paar ballen zien pakken in doetinchem en ik moet zeggen dat hij in potentie pieckenhagen wel moet kunnen bijhalen want hij pakte een paar onmogelijke ballen; anderzijds heeft hij een deel van de eigen supporters niet achter hem staan vanwege die flesjes tijdens de beker maar hij moet in almelo weer op helemaal 0 beginnen benieuwd hoe dit af gaat lopen

Als Heraclied zeker wel genoten van je stukje
Goed in elkaar gezet
En we zullen Piecke zeker wel missen met zijn sterke persoonlijkheid

Je krijgt van mij 5 sterren niet omdat het heracles betreft maar omdat het lekker weg te lezen is en je goede argumentatie gebruikt zeker geen onzinstukje

Voor die vergelijking met een huisdier krijg je al 5 sterren!

Die vergelijking is inderdaad goed getroffen. Je weet dat het beter is, maar aan de andere kant blijft het verrekte lastig om afscheid te nemen. Zo is het maar net.

Voor de rest is het stuk taalkundig misschien niet altijd even sterk, maar ik denk dat ik je punt vat: alles draait om geld. Ik vraag me wel af of je de zelfomschreven 'grijze muis' nou wel of niet goed genoeg vindt om het Heracleshok te verdedigen. (Ik heb mijn twijfels, maar dat is weer een ander verhaal.)

12 april 2010 om 10:20

Er staat grijze mus ipv muis. Maar de betekenis is hetzelfde. Als je zegt dat iemand een grijze mus dan bedoel je dat degene onopvallend is. Pasveer valt niet op in de goal, hij doet wat hij moet doen. Piecke is kleurrijker en opvallender. Ik heb hem ook in de tekst kleurrijk genoemd, en daarom leek het me wel leuk om dan Pasveer te vergelijken met een grijze mus. Snap je?

Ik snap niet waarom je na de opening meteen begint over de vervanger. Ik vind dit niet zo leuk lezen.

Ik had eerst nog iets meer over pieckenhagen verteld en dan later pas de vraag uit de inleiding beantwoord, nu lijkt het zo:

Vraagstelling
Antwoord
Rest stuk tekst

Al jou alinea's staan door elkaar, kan het niet precies goed indelen maar ik zou het eerder op deze volgorde doen:
4 - 1 - 5
Nu ik dit aan het doen was klopt er ook niet meer veel van, vind de opbouw gewoon erg matig. Ik zou vooraf even nadenken wat je waar wil schrijven.

Opening
A. Iets over hem
B. Waarom hij wordt ontslagen
C. De vervanger
Slot

Snap je wat ik bedoel?

Dan over de inhoud, vind het een leuk onderwerp, altijd die duitse nederlandse comentaren als hem iets gevraagt word. Straks heel jammer als hij niet meer in het goal staat!

12 april 2010 om 10:06

Ja, ik snap goed wat je bedoelt. En ik geef je ook helemaal gelijk. Over de opbouw heb ik niet echt nagedacht, en daar zit zekers nog een hele verbetering in. Maar dit is pas mijn 1e stukje wat gepubliceerd is. Heb wel eens wat ingediend, maar dat was er niet doorgekomen. Dus in de toekomst zal ik meer op de opbouw gaan letten. Bedankt voor je kritiek, hier kan ik wat mee.

Hoezo ga je om half 5 dit beoordelen trouwens??

12 april 2010 om 16:10

Werk nachtdiensten en heb veel te veel tijd!

Eindelijk een clubexpert stukje van een echte supporter !! Eindelijk geen gloryhunter artikel met onzin dat Real Madrid, Man United etc. voor de prijzen moeten gaan of dat het moeilijk is voor een supporter of van die onzin ! Diep respect voor jou . Op basis daarvan geef ik je 4 sterren + de moeite 1 ster !

Alles wat je in dit stuk schrijft klopt. Belachelijk dat ze wel Ver der Linden, Schuurman en Douglas halen en dan nu erachter komen om een verjongingsproces te gaan starten.

Vind het een zwakke zet van Jan Smit, maar het zal wel weer goed komen. Ze weten wel waar ze mee bezig zijn.

Matige opbouw. Inplaats van Pieceknehagen goed te introduceren voor de mensen die hem niet kennen, meteen beginnen over zijn vervanger(die helemaal onbekend is)
De keuze van het onderwerp is dan wel weer interessant; piecke is toch een onbekende doelman. Alleen bekend in almelo en omgeving. Dus een introductie is nooit weg.

13 april 2010 om 07:54

Piecke alleen bekend in Almelo en omgeving? Moet ik hieruit opmaken dat jij het voetbal helemaal niet volgt? Als je voetballiefhebber bent en de eredivisie volgt maak je mij niet wijs dat je Pieckenhagen niet kent. Of je moet je alleen maar focussen op je eigen club. Dan heb je geen oog voor andere clubs en spelers en heb je wel een heel beperkte interesse. In zo'n geval moet je eigenlijk niet eens reageren op artikelen over spelers bij andere clubs.

13 april 2010 om 09:01

bekend in almelo en omgeving?
Tom Egberts geboren almeloer en verslaggever bij de NOS heeft met v/d sar gesproken en die vond het raar dat piecke weg moest...

verder goed stukje tekst

13 april 2010 om 12:38

De kenners kennen Pasveer waarschijnlijk wel, de gewone volger van het Nederlandse voetbal kent Pieckenhagen! Minstens al om zijn geweldige eerste seizoen met Heracles in de eredivisie. En je kritiek dat hij niet wordt geïntroduceerd slaat nergens op, als je de inleiding leest weet je dat Pieckenhagen:

Jarenlang de vaste keeper van Heracles Almelo (club uit Oost-nederland) is.
Hij een clubmens is.
Hij Duits is van komaf.
Blinkt (bijna) wekelijks uit.

Over Pasveer wordt ook de informatie gegeven die nodig is, uitgeleend aan Go Ahead de laatse jaren , kwam als talent en zelfs dat zijn vader keeperstrainer is. etc..

1* geven met jouw kritiek vindt ik erg lullig voor de schrijver. Denk de volgende keer beter na voordat je wat zegt.

mooi stukje. vooral die vergelijking van die huisdieren!

4 sterren.

Ik heb niet echt het gevoel dat je met dit verhaal de spijker op zijn kop slaat. Het vertrek van Pieckenhagen is namelijk niet alleen een bestuurlijke kwestie geweest, maar ook heel erg een gevoelskwestie, vanuit de supporters gezien, vanuit het bestuur gezien en vanuit Martins oogpunt zelf gezien. Smit heeft hierin de keuze moeten maken; nu of volgend jaar. En op zo'n moment komt zijn bestuurlijke drang naar voren.

12 april 2010 om 22:21

pieckenhagen moet gewoon oprotten omdat hij te duur is, en niet al dat andere genöhl er omheen, vraag me af of heracles er hier verstandig aan doet hoewel pasveer een nieuwe kans moet krijgen maar echter op het hoogste nivo heeft hij nog maar weinig laten zien in tegenstelling van de duitser

12 april 2010 om 23:23

gedraag je even vriend omdat hij in een eeuh vorig stadium te duur is moet hij nu oprotten..?
Dat is toch krom?
Is het zijn schuld dat hij een contract heeft getekend die na de crisis te duur is geworden..?
lijkt me niet he!! Ook mooi dat je begint over het hoogste nivo laten zien....
Wanneer moet zijn kans komen dan?
Ooit moet je voor de leeuwen gegooid worden lijkt me?
Dus dat lijkt me nu he en pasveer is als goed is AL 26 geen broekie van 18 meer.
Zijn genoeg keepers die al eerder voor de leeuwen gegooid zijn dus waarom niet?

Even over het stukje, dat pieckenhagen weg moet is spijtig maar hallow de beste man is 38 en heracles streeft nu naar een nog hoger niveau.
IK zeg niet dat hij dit niveau niet aankan maar ze willen uit eindelijk groeien dus zul je een keeper moeten hebben die in potentie mee kan groeien en dat kan pieckenhagen niet mer. Wat ook mee speelt is dat die pasveer het na een tijdje ook voor gezien houdt en wilt verkocht worden in plaats van weer verhuurd.
Dus dit geval is het 1+1!

Vindt het een goed stukje ik geef je 4 stemmen

13 april 2010 om 02:03

luister ik zeg toch dat hij van jan smit op moet rotten vanwege zijn salaris = begrijpend lezen anyway die pasveer heeft bij twente al zijn wedstrijdjes meegepikt in de eredivisie en dat was niet je van het

Je verwoord het goed zoals de Zwart/wit supporter het vertrek van Pieckenhagen ervaart. Smit en Hoogma zullen ongetwijfeld hun redenen hebben gehad om tot dit besluit te komen en weet zeker dat ze dat besluit ook kunnen onderbouwen. Ooit zullen we nog wel eens de werkelijke reden horen waarom Piecke weg moest. Lekkers stuk van je om te lezen overigens. Van mij 4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Utrecht18-4
12.PEC Zwolle17-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. VloetMiddenvelder168
S. BakışAanvaller143
D. BurgzorgAanvaller142
S. van der WaterAanvaller133
A. SzőkeAanvaller121
J. BlaswichKeeper80
J. CijntjeAanvaller70
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren