De toekomst van Besiktas

Het fluitsignaal klinkt. Het scorebord laat twee nullen zien als eindscore. Weer heeft Besiktas punten laten liggen in een uitwedstrijd in deze belangrijke weken. Dit keer tegen Ankaragücü. Met moeilijke wedstrijden voor de boeg telt elke punt dubbel. Of Besiktas hier twee punten heeft laten liggen of één punt heeft gewonnen, laat ik buiten beschouwing. Dat is iets voor de zogenaamde analisten op de Turkse televisie.

Wat ik wel moet doen, is kijken naar de feiten. Besiktas had veel absenten. Belangrijke pilaren in het team van Mustafa Denizli, zoals Matteo Ferrari, Fabian Ernst en Rodrigo Tello zagen hun medespelers met moeite een punt uit de wedstrijd halen. Dit kwam deels door de tactische beperkingen van Denizli en deels door het goede spel van Ankaragücü. Tuurlijk, je mist veel spelers en dan moet je improviseren maar daar heeft Denizli blijkbaar ook geen kaas van gegeten. Met een 3-5-2 opstelling met drie verdedigend ingestelde middenvelders en twee vleugelspelers die eigenlijk backs zijn, moet je ook niet meer verwachten. Spelers die al maanden op een kans wachten, zoals Serdar Özkan en Batuhan Karadeniz mogen zelfs nu niet spelen. Dat Denizli twee keepers (!) als wissel heeft gezet was de kers op de slagroom. Juist in deze zware weken moet je gebruik maken van de alternativiteit in je selectie.

Maar wil ik eigenlijk wel dat Besiktas kampioen wordt? Wilde ik het vorig jaar eigenlijk wel? Kampioen worden staat gelijk aan minstens nog een jaar met Denizli en volgens een bestuurslid zelfs drie jaar. Fans met een zwak hart moeten oppassen. Die drie jaar kunnen weleens de gevaarlijkste uit jullie levens worden. Met Denizli aan het roer kan je geen een wedstrijd met een gerust hart uitkijken.

Op sportief gebied hangt de mate van succes af van het aanblijven van Denizli. Als die blijft, verwacht ik meedoen om de titel met slecht voetbal en veel geluk. Dat geluk houdt een keer op, dus de rest mag je zelf invullen. Ook Europees voetbal leidt dan tot een regelrechte ramp. Vier punten in twaalf CL-wedstrijden. I rest my case.

Ook het opleiden van spelers hangt af van Denizli. Blijft hij, dan verzoek ik u uw kind niet bij een voetbalschool van Besiktas in te schrijven. Alleen Necip Uysal krijgt de kans van Denizli en , hoe toevallig, pas nadat die is opgeroepen voor het nationale elftal. Blijkbaar is een speler pas goed genoeg als andere trainers hem goed vinden. Of misschien heeft meneer Denizli even Football Manager open gedaan om spelers te zoeken en zag die hoe goed Necip is. Wie weet.

Een lichtpuntje aan de hemel is de voetbalschool van Besiktas in Nigeria. Sommige spelers worden gevolgd door veel Europese clubs en dit maakt de fans natuurlijk trots. Met het doel het opleiden van toekomstige Daniel Amokachi's is het bestuur een goede weg ingeslaan. Nu is het zaak de vruchten te plukken. In het Turks is er een gezegde dat stelt: 'Kendin pisir, kendin ye.'(Kook zelf, eet zelf). Hier moet Besiktas zich aan houden.

Financieel ziet het er misschien rooskleurig uit, maar het gaat erom hoe het geld besteed wordt. Eendagsvliegen als Rodrigo Tabata kunnen we missen als kiespijn en het bestuur zou van zhaar fouten geleerd moeten hebben. Dat lijkt niet zo, want weer hebben ze het over wereldsterren. Wanneer gaan ze nou inzien dat je met namen niks wint. Kijk maar naar eeuwige vriend annex vijand Galatasaray.

Belangrijke projecten als een nieuwe stadion komen steeds dichterbij de realiteit en ook het Fulya-project (een groot stuk grond, waar gebouwen als een winkelcentrum en ziekenhuis komen te staan) dat Besiktas een slordige twaalf miljoen per jaar op moet leveren, is in gang gezet. Daarnaast is het bestuur gevuld met stuk voor stuk rijke personen en ook krijgt Yildirim Demirören (voorzitter van Besiktas, red.) financiele hulp van zijn vriend Mubariz Mansimov, een rijke zakenman uit Azerbeidzjan.

Soms zou ik willen dat Besiktas in dezelfde situatie zat als Feyenoord. Dat financieel niks mogelijk was en dat ze terug moesten vallen op de eigen kweek van spelers. Dan zouden we misschien de toekomstige Amokachi's en Sergen Yalcins op het veld zien. Dromen mag altijd.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door Respect2al)

Goed geschreven!
Je hebt volledig gelijk volgens mij. Ongelooflijk dat Denizli Batuhan Karadeniz nooit laat meespelen.

9 april 2010 om 11:53

Waarom speelt Balotelli nooit bij Inter?
Door zijn vedette gedrag.
Bathun het zelfde verhaal die jongen denkt dat hij gelijk het heeft gemaakt.

9 april 2010 om 19:11

Speelt Balotelli noot bij Inter?
Dan zie jij nooit Inter.

Mooie stuk tekst.
Ik wou ook een stuk tekst schrijven over Denizli en Yildirim Demiroren.
Bijde hebben geen verstand van voetbal.

Financieel ziet er rooskleurig uit ?
Weetje hoeveel schulden Besiktas heeft? en dat komt allemaal door Yildirim voordat hij aan de bak was, was BJK schuldloze team.
En nu ? miljoenen rood.

9 april 2010 om 15:36

Wat ik me dan afvraag als er zoveel schulden zijn, is dat omdat er al een hypotheek is op het nieuwe stadion en het Fulya-project, of gewoon omdat er domweg te veel geld wordt uitgegeven en betaald aan spelers.
Dat is nog wel iets wat je mee moet nemen, tevens is een paar miljoen rood met een omzet van? 40 miljoen of meer? niet eens heel veel, zeker niet als het rente dragende schulden zijn.

Mooi geschreven, er zit zeker humor in en dan heb je nog een mooie schrijfstijl ook. 5 meer dan verdiende sterren.

helemaal gelijk , ik voel me met je mee. besiktas moet zich van achter met 2 spelers versterken op de vleugels, daarna moeten ze een andere verdedigende middevelder erbij , en misschien een andere speler voor tabata..
Kom op zeg , 8.5 M voor een speler die niet eens Min. 10 weds in de basis heeft gestaaan hahaha.

4 sterren waard.

Ik wil allereerst een compliment geven voor je schrijfstijl, wat leest dat heerlijk weg zeg. Dit is tevens een club-expert met een mening en vooral met een dosis zelfingenomen humor.

Je krijgt van mij 5 sterren, alleen wil ik nu heel graag weten wat het Fulya-project is :D

Goede column vind ik het.. Je krijgt van mij hiervoor 5 sterren.. het leest makkelijk en ik ben het ook eens met de strekking van het verhaal! Hulde, als gs fan, vind ik het juist prima dat M. Denizli daar de opstelling mag bepalen en dat onderschrijft jou verhaal.. annex vijand noemde je Cimbom, ik begrijp wat je bedoelt en uiteraard is er een mate van concurrentie en rivaliteit, maar Besiktas en Galatasaray zien elkaar toch meer als "kardes takim" (broeders) dan vijanden toch.. of is dat alleen in mijn omgeving zo? Fener is wel echt haat.. vijand!

keep up the good work zeg ik

Als GS supporter vind ik het een goed geschreven stuk. Wil je niet dat Besiktas kampioen wordt omdat Mustafa Denizli dan langer blijft?
Mustafa Denizli heeft vandaag zijn contract verlengd met 1 jaar. Dus kan je Besiktas weer supporteren. Het maakt toch niet meer uit of hij wel of niet kampioen wordt: Hij blijft. Voor BJK supporters vind ik dit wel jammer, want hij geeft Batuhan Karadeniz geen kans. Deze jongen kan de nieuwe Kral (hakan Sukur) worden, zoals jij al zei in je andere stuk.

Hmm, lekker geschreven jongen!

Mooi beschreven echt een geweldig artikel!

Wanneer gaan ze nou inzien dat je met namen niks wint. Kijk maar naar eeuwige vriend annex vijand Galatasaray.

Je mag me corrigeren als ik verkeerd zit, maar volgens mij won Galatasaray aardig veel in 1999-2000 met een team met veel grote namen? Dit is het enige (mogelijke) foutje dat ik heb kunnen ontdekken in je stuk

Verder is het ook een goed stuk, 4/5 sterren.

Waarom Batuhan niet speelt? Denizli speelt vaak met 1 spits, en dat is gewoon Bobo. En hij heeft geen discipline, wat hij allemaal doet en zegt past niet bij Besiktas.
Ook heb ik zelf vaak kritiek op Denizli, maar we moeten niet gaan overdrijven. Met Tigana, Ertugrul, Riza Calimbay wonnen we ook nooit gemakkelijk toch? Ik denk dat dat iets is dat we moeten accepteren. Besiktas was 1x kampioen in 13 jaar, toen kwam Denizli en pakte de dubbel. Ook nu ziet het ernaar uit dat hij tot de laatste week zal meestrijden. Dus die kritiek richting Denizli wordt een beetje overdreven.. Alles voor de club, hij laat Necip Uysal toch spelen? Als een speler het verdient speelt hij gewoon, of Mustafa Denizli nou aan het roer staat of iemand anders.

4 sterren

Leuk en goed artikel! Toch grappig dat je met een ban nog wel clupexperts maakt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Besiktas


317 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
V. IsmaëlUnknown
H. OktaMiddenvelder
Voor de complete selectie: Clubpagina Besiktas.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren