The Gentlemans Agreement

Het lijstje van Martin Jols uitspraken kan weer worden uitgebreid. Ditmaal bepleitte hij de zogenaamde ‘Gentlemens Agreement’ in Nederland. Voor degenen die zich afvragen wat de Gentlemens Agreement inhoudt: het formeel niet toestaan van een huurling van een club om tijdens een seizoen tegen zijn eigenlijke werkgever te spelen. Zo had met deze Gentlemens Agreement Daley Blind niet tegen ‘zijn’ Ajax mogen spelen en Stef Nijland had niet aan mogen treden tegen de Eindhovense formatie van PSV.

Martin Jols standpunt hiervoor is dat een eventuele beslissende rol die nadelig is voor de eigenlijke werkgever de huurling niet in dank zal worden afgenomen. Jol benadrukt: "Vraag maar aan Jan Vertonghen", verwijzend naar Vertonghens goal tegen Ajax in het seizoen 2006/07, toen hij als achttienjarige, verhuurd aan RKC Waalwijk, Ajax bijna letterlijk persoonlijk het kampioensschap ontfutselde. Iedere voetbalfan herinnert zich die wedstrijd nog en Vertonghen geeft aan er zo nu en dan nog van te balen dat hij toen scoorde. Voor Vertonghen zal er dus geen twijfel over bestaan; de Gentlemens Agreement invoeren in de Eredivisie om problemen te vermijden is een goed plan.

Mijn vrienden en ik hadden het er voor de wedstrijd van Ajax tegen Groningen afgelopen week ook over. We grapten en grolden dat Blind het straks wel even zou gaan maken tegen ons Ajax. Niet omdat we hem als slecht bestempelden, maar puur om het feit dat Vertonghen ons een aantal jaar geleden hetzelfde aandeed. Het lachen zou ons snel vergaan. In de zesendertigste minuut laat Blind in een flits een staaltje pure klasse zien. Het getuigd van een heleboel talent en inzicht in hem. De directe pass die hij doorgeeft op Tim Matavž is levensgevaarlijk. Op dat moment flits het beeld van Vertonghen weer door mijn hoofd. Het is natuurlijk verreweg van hetzelfde, maar toch… Melodramatisch doen tijdens dit zinderende competitieslot mag.

Ik bedenk me op dat moment waar ik het voor de wedstrijd over had met mijn maten en ik glimlach naar ze als een boer met kiespijn. Gelukkig voor Ajax is er zojuist gemist door Matavž, maar de actie van Blind daarvóór wordt nog eens aandachtig bekeken door mij en alle Ajacieden met mij in de stamkroeg. Met gemengde gevoelens; Vertonghen en Toby Alderweireld leken daar toch echt even kwetsbaar voor technisch vernuft, FC Groningen heeft zojuist een levensgrote kans gekregen, de brilstand staat nog op het scorebord en Blind speelt volgend jaar bij ons. Mag ik hopen.

Stel je eens voor dat deze bal er was ingevlogen en Ajax daarna de kluts kwijt zou raken en verliezen met 0-1. Alle op papier beschreven titelkansen konden dan de prullenbak in worden geworpen, want die had de zoon van Danny Blind zojuist, zo niet direct, dan indirect, voor ons verpest. Ik moet er niet aan denken dat Daley met Jan mee had kunnen praten over het pijn toedoen aan het eigen Ajax. Stel je eens voor dat jíj Daley of Jan zou zijn. Met je kop naar beneden terug naar je eigen club aan het eind van het seizoen. Uiteraard met de trots dat je die dag goed speelde, maar toch bang voor wat je te wachten staat.

Ik denk dat mijn gevoel nu wel overspringt. The Gentlemens Agreement is een prachtige manier om mijn beschreven probleem op te lossen. Het geeft de betreffende speler, in dit geval Blind, wat lucht (iets wat Blind niet gegund werd in de aanloop naar Ajax - FCGroningen) en het kan nooit zo zijn dat er een bepaald conflict bestaat over zo’n speler.

Daarbij krijgt Jol steun van FC Twente-coach Steve McClaren. Als je mijn pleidooi niet sterk genoeg vindt, dan kan deze Engelse coach je vast wel laten smelten door, met zijn heerlijke accent, ‘The Gentlemens Agreement’ te vertolken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door Greatone)

Eigenlijk leg je uit wat de Gentlemans agreement in één woord uitlegt! Gentleman! Dat wil dus zeggen op een nette manier het conflict tussen speler en club oplossen door de speler niet tegen de club te laten spelen!

Ik vind het stuk matig, maar je heb wel gelijk. Spelers die uitgehuurd worden moeten niet spelen tegen hun club.

Ik verwacht veel 1 sterren dat is dit stuk niet waard, dus om bij voorbaat het gemiddelde omhoog te trekken al een 4 ster ipv een 3 ster!

3 april 2010 om 09:23

Buiten het feit dat ik zo'n agreement volslagen onzin vind, ben ik ook niet onder de indruk van je stuk. Je gebruikte argumentatie is weinig overtuigend, je schrijfstijl wel aardig. Het is onzin dat ajax de titel verspeeld door één actie van Blind of Vertonghen. Een titelstrijd wordt beslist over 34 wedstrijden !!!! Het getuigt van wel heel veel opportunisme en gebrek aan creatief denkvermogen om Vertonghen nog steeds de schuld te geven van het missen van de titel. Als Alje Schut in dat seizoen 5 minuten voor tijd niet de 1-1 tegen PSV zou hebben gescoord, zou niemand zich deze wedstrijd nog herinneren. Jol, Mcclaren en al die andere 'gentlemans'moeten niet zeuren, maar gewoon voetballen. De meest stompzinnige opmerking is echter die van Frikx over het toedelen van sterren. Ik zal het compenseren door dit 3 sterren stuk te voorzien van 2 sterren. Dan kan vanaf hier iedereen weer normaal beoordelen.

3 april 2010 om 09:56

Die reactie van mij is heel normaal! Maarja om die van jouw te compenseren zal ik dan wel 5 sterren geven ipv 3 :P! Was vergeten te stemmen! Daarnaast verwacht ik gewoon veel lage beoordelingen omdat het een zeurende ajacied is en dat wordt hier niet gewaardeerd!

3 april 2010 om 10:04

Als je van dit kleuterschoolgedrag gelukkig wordt, moet je het niet nalaten. Ik zou in dat geval psychologische hulp zoeken.

3 april 2010 om 11:41

Dus de engelse coaches zijn ook val kleuterschool gedrag? Ik vind het gewoon belachelijk om iemand een laag aantal sterren te geven omdat je voor een andere club bent!

3 april 2010 om 11:50

Het verschil is dat Engeland een topcompetitie heeft en wij een land zijn van opleiding. Dus laat je talenten zoveel mogelijk spelen en dus ook Blind tegen Ajax, want die jongen leert daar alleen maar van.

3 april 2010 om 12:15

Ik vind het ook belachelijk om iemand een laag aantal sterren te geven omdat je voor een andere club bent. Ik vind het net zo belachelijk om iemand een hoger aantal sterren te geven omdat je verwacht dat anderen een lager aantal sterren geven door hun clubvoorkeur. Ik beschuldig de Engelse coaches niet van kleuterschoolgedrag maar de personen die op deze zielige wijze sterren geven. Voor het overige, even goede vrienden.

3 april 2010 om 12:15

Dat is toch mooi om te zien dat je mij met zo'n mega-slechte argumentatie 1 ster geeft! Dank je, Feyenoorder!

3 april 2010 om 13:11

@ Wondersloff,

Prima dat jij het zielig vind, ik vind het juist nobel als iemand voor zoiets opstaat!
Mijn verwachtingen worden bevestigt dus mijn intenties zijn terecht en goed!

Heb het met plezier gelezen, alleen wat kort. Dat is jammer en het zou fijn zijn geweest als je met meer voorbeelden was gekomen etc etc etc. keep it up!

Je tekst leest goed weg, echter heb je de begrip Gentlemans agreement verkeerd uitgelegd. laat dit nou net de essentie zijn waar het je omgaat.

Het Formeel niet toestaan van een gehuurde speler om tegen zijn "eigenlijke" club te spelen is verboden. Hierdoor is de Gent. Agree. ontstaan. Het is een ("geheim” afspraak tussen coaches, om het niet te doen. Een coach hoeft zich er echter neit aan te houden, maar zal bijv. in engeland de andere coaches overzich heen krijgen. Er is niks formeel's aan.

3 april 2010 om 02:18

inderdaad as ook het eerste wat mij opviel. het is juist bedoelt als een informele afspraak en niet iets op papier en dus ook niet formeel.

Vond het een prima stuk maar doordat de essentie al niet klopt was de geloofwaardigheid al direct minder. Als je ergens je column over schrijft dan mag de lezer wel verwachten dat degene zich er ook enigszins in heeft verdiept.

Jammer maar daardoor ook van mij 2 sterren.

3 april 2010 om 07:45

idd

Over de expert:
Ben het totaal niet met je eens, over de agreement maar dat terzijde.
En wij bij Az kunnen erover meepraten.
Tekst is kort, je had evt meerdere voorbeelden kunnen noemen. Heeft niet echt een meerwaarde, de rest hadden Spanarya en Zuidvitess al aangeven.

3 april 2010 om 12:17

Skanarya, dat is dan weer een aanvulling op mijn kennis! Ik heb altijd gedacht dat Jol en Mcclaren het hadden over een formeel contract

3 april 2010 om 18:44

Nou goed, weet niet of je de tekst kan aanpassen. Dan weet je het nu, dat formeel verboden is. de lage waardering is, puur om die reden. Het is de essentie om te schrijven, het is de essentie waar het omgaat.

Je schrijfstijl bevalt me wel en met een Juiste uitleg van je volgende onderwerp/ervaring kan je een beter punt van mij verwachten!

"op dat moment flits het beeld van Vertonghen weer door mijn hoofd. Het is natuurlijk verreweg van hetzelfde, maar toch… Melodramatisch doen tijdens dit zinderende competitieslot mag."

Alleen om die zin al krijg je van mij 4 sterren... Schitterend gevonden.

En al die azijnzeikers hierboven. Qua obbouw en schrijfstijl is dit artikel boven het gemiddelde van de clubexperts... En vooral die van Ajax (die er in overvloede zijn.. je zou toch spontaan nooit weer een artikel schrijven met deze overkill aan experts). Wiens niveau vaak ook niet bijster hoog liggen..

Inhoudelijk ben ik het ook met je eens. Je zet mensen voor een blok en daardoor gaan ze al niet lekker spelen. Je moet dat in mijn ogen niet willen. dus het principe ben ik met je eens. Alleen hoe je dat gaat doen daar is dus discussie over en had je meer uit kunnen halen.

Je schrijfstijl lig mij. Leest lekker weg. Misschien inderdaad iets te kort. En schrijft met respect en bij jezelf gebleven. Ik hou daar van. Dat is namelijk een kunst. Ik ga je 4 sterren geven omdat je schrijfstijl erg mooi is. Je hebt respect voor de tegenstander (in ieder geval zo vat ik die opmerking met mc laren op). Je weet dingen mooi te omschrijven. Echter in het vervolg. Iets meer er overna denken hoe je dit probleem bijvoorbeeld zou oplossen. probeer eens met een andere invalshoek te komen. Dat vraagt zelfreflectie en heel veel overpeinzing of misschien verdieping. Die 4 sterren zijn er dus ook om je te motiveren.

Voordat ik ga beoordelen of überhaupt het stuk lees krijgt men een eerste indruk. Als je het stuk schrijft kan je best even op 'preview' drukken, en dan moet het je zijn opgevallen dat er in de titel een enorme spelfout staat, dat is jammer. Dat motiveert niet om op 'lees' te drukken, maar ik lees ze altijd allemaal. Door zo'n foutje wek je de indruk dat je er totaal geen aandacht aan besteedt, maar later in de tekst blijkt dat helemaal anders, je doet jezelf tekort.

Je stuk bevat nog een paar spelfouten, dat kan, dat je daar moeite mee hebt, maar goed, enige controle doet soms wonderen.

Verder is je stuk goed geschreven, je geeft een heldere mening die nog goedgeschreven is ook. Ik ben het niet echt met je eens, ik vind het altijd wel mooie taferelen en tegelijkertijd is het mooi dat Jan ervoor zorgde dat Martin van Geel en Henk ten Cate zich nu nog voor de kop slaan. Verder vind ik dat de club gewoon het recht heeft en moet hebben om de speler tegen elk mogelijk team in te zetten. Ik hoor altijd alleen maar gezeur over Jan Vertonghen die Ajax met zijn goal de titel kostte, maar dat is de zaak van slechts een kant bekijken. Ook is het zo dat die goal directe degradatie voor RKC afwendde ten koste van Ado, dan is het toch alleen maar goed?

Moet ik nu tot een beoordeling gaan komen. Ik ga je drie sterren geven, je stuk is goed en goed onderbouwd, maar het mist een beetje het licht over twee kanten laten schijnen, ook de spelfout in de titel is toch een beetje jammer, maar goed, kom op! Ga zo door!

Ik vind je schrijfstijl ook heel prettig om te lezen.

Maar hoe wil je omgaan met de gentlemen agreement wanneer Excelsior promoveert. Dat betekent dat Feyenoord 6 punten heeft, daar Excelsior misschien 6 spelers kan opstellen die bij hun onder contract staan. Mag Excelsior de rest aanvullen met jeugdspelers die spelen bij Feyenoord/excelsior A1?

En wat als bijvoorbeeld Bodul (zomaar een speler uitgekozen) in topvorm is bij Sparta. Hij scoort elke wedstrijd minimaal 1x en zorgt ervoor dat Twente, Az en Psv punten laten liggen tegen Sparta. Daar hij tegen Ajax niet mag meedoen heeft Ajax die middag het vrij gemakkelijk. Dan praat je toch over de reinste competitievervalsing?

Het is nooit een probleem in Nederland geweest en door de komst van 2 trainers (met ervaring) uit de Engelse competitie is dit ineens een issue. Ik snap het probleem wel waar Jol op doelt, maar om het eerlijk te houden zou je eigenlijk moeten afspreken dat het verboden is om spelers te verhuren aan eredivisieclubs onderling, zelfde geldt voor de clubs uit de jupilar legae onderling. Echter dit gaat wel tenkostte van het talent in opleiding zelf.

Opzich vind ik het allemaal een beetje overtrokken heisa. Omdat Blind goed speelde duikelen alle Ajacieden over elkaar heen moord en brand schreeuwend over een benodigd 'gentleman's Agreement'. Dat hadden ze dan in het huurcontract moeten zetten en niet nu achteraf gaan mekkeren dat de Ajax-huurlingen niet tegen Ajax mogen voetballen. Moeten de trainers van Sparta, Nec, Willem II etc. nu één van hun beste spelers niet opstellen omdat het Ajax even niet zo goed uitkomt terwijl ze zelf vechten tegen degradatie? Dat is toch bijna de omgekeerde wereld zou ik zeggen.

En inderdaad zoals iemand hierboven zei, als Bodul de sterren van de hemel speelt maar niet de kans krijgt om dat tegen Ajax te doen riekt dat wel naar competitievervalsing. Nogmaals als ze het gewoon met de hurende club afspreken en het in het huurcontract zetten vind ik het geen probleem. Maar achteraf, als de nood hoog is en dan een beroep te willen doen op trainers die in degradatiezorgen zitten vind ik ronduit zwak.

Daarnaast vind ik die Ajacieden die het stuk overdreven veel sterren geven omdat er 'weer gefrustreerde Feyenoorders, anti-ajacieden komen die het 1 ster geven', ook lachwekkend. Ik vind het verfrissend dat er een keer een Ajaxclubexpert is die niet ronduit stupide dingen zegt (anita de grote revelatie) of veel te hoog van de toren blaast (ajax maakt kans op 8e finale Champions League). Eindelijk een keer een Ajacied die gewoon z'n opportunisme en emotie goed weet te verwoorden en toch ook niet doorslaat in het verkondigen van debiele of zwaar arrogante
meningen. En wat is er mis mee als je dat soort stukken op inhoud weet onderuit te halen? Ben je dan meteen een anti-ajacied of een gefrustreerde Feyenoorder of kunnen sommige mensen er niet tegen de waarheid of tegen een wat genuanceerdere mening?

Hoewel ik het dus niet geheel met dit stuk eens ben en het maar een beetje gezeur achteraf vind, ben ik wel van mening dat de auteur z'n emotie goed verwoord en niet doorslaat. Dat is, zeker voor een Ajaxclubexpert, wel eens verfrissend en dat moet beloont worden met een extra sterretje.

Ik ben voor zo'n gentlemans agreement, maar dan met name voor de concurrentie. Om Jan Reker te imiteren met een veel te overdreven statement, het is een vorm van competitievervalsing!
Waar een willem 2 bijvoorbeeld tegen twente met 11 man kan spelen die allemaal strijden om de winst, speelt een willem 2 wellicht maar met 10 strijdende mannen tegen psv en 9 stijdende mannen tegen ajax. Respectievelijk Nijland en Donald en van der Heijden hebben er meer baat bij dat psv danwel ajax in de champions league voetbalt dan dat willem 2 in de eredivisie blijft. Een twente moet maar op de integriteit van een dergelijke speler vertrouwen.
Dat Vertonghen en Luijckx 3 jaar geleden aantoonde echte sportmannen te zijn, en dat daley blind ook zijn best deed en voor groningen knokte, wil nog niet zeggen dat alle spelers zo zijn. Even een mannetje uit je rug laten lopen of minder scherp zijn voor het doel is voor een donald of nijland zo gedaan.

Terugkomend op mijn eerste zin, in zekere mate vind ik dit een vorm van competitievervalsing, maar daarentegen niet zo erg om er nachten wakker van te liggen.

Soms prachtige zinnen, soms ergerlijke fouten, maar de prachtige zinnen overheersen.
Of ik het wel of niet eens ben met je is natuurlijk niet relevant in mijn beoordeling van je stuk. Daar ben ik ook blij om, 'ik heb er geen duidelijke mening over'
Je krijgt van mij 4 sterren om die 'domme' fout over formeel

3 april 2010 om 12:33

haha, daar had ik inderdaad wel even langer voor mogen kijken.. zo kwam ik er net ook achter dat het Gentlemens is met een 'e'!

nou ja, schoonheidsfoutjes

Goed geschreven, alleen ben het totaal niet eens met de inhoud. Jonge talenten worden er alleen maar beter van als ze tegen hun eigen club spelen. Een kampioenschap word beslist over 34 wedstrijden, dus dan had je in die andere 32 wedstrijden maar een punt meer moeten pakken. Kan me zo ook nog een voorbeeld van Dirk Kuijt voor de geest halen. Hij was al gecontracteerd door Feyenoord en speelde in zijn laatste wedstrijd voor Fc Utrecht tegen Feyenoord in de bekerfinale. Kuijt speelde een beresterke partij en scoorde 1 goal. Ik heb nog nooit een Feyenoordfan daarover horen klagen. Misschien het verschil in mentaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam, in ieder geval komt Jol op mij over als een zielige jongen die het allemaal niet zo eerlijk vind. Vroeger had hij nog enige sympathie, maar eenmaal aangekomen bij Ajax komt zijn ware aard naar boven. Word er nu al moe van als ie op tv komt, dan denk je gelijk wat heeft ie nou weer te zeiken?

Ondanks een verschil van mening vind ik het een goed stuk en dat is natuurlijk waar het om gaat.

Leuk geschreven Josco en het leest vlot weg en daarvoor krijg je voor mij de volle mep, ondanks het feit ik inhoudelijk er heel anders over denk.

Ik blijf het een vorm van competitievervalsing vinden namelijk. Ajax heeft zo'n grote selectie, dat ze wel 20 spelers zouden kunnen gaan verhuren aan het rechterrijtje. Het is dan wel een beetje vals dat iedere club last heeft van de verhuurde ajacieden, behalve Ajax zelf. Dan zou je wat mij betreft het verhuur in dezelfde competitie maar aan banden moeten leggen als spelers het mentaal niet kunnen opbrengen om professioneel te blijven.

valt me wat tegen, Nu ajax wellicht kampioen kan worden gaan ze het over de 'gentleman's agreement' boeg gooien.

3 april 2010 om 18:29

Wow, wat kun jij ontzettend flauw, kinderachtig en negatief reageren zeg. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Argumentatie van 0,0 en ajacieden indirect beledigen, klasse!

Zo een gents agreement leuk en aardig. Maar volgens mij staat elk geval opzich. Ajax had er inderdaad slim aan gedaan om tijdens de besprekingen voor de verhuur van Blind, af te dingen dat deze speler niet tegen Ajax mag spelen. Dit hadden ze gewoon als een voorwaarde kunnen stellen of dat nou wel of niet op papier is. En dan was dat voor Groningen echt geen reden geweest om hem niet te huren. Maar dan hadden ze dat toen gewoon zo af moeten spreken. Maar nu moet Jol niet in 1 keer achteraf gaan huilen over gents agreements. Dan had hij daar maar eerder aan moeten denken.
En elke keer als een club besluit een speler te verhuren aan een andere club uit de competitie dan kunnen ze toch per geval afspreken of deze speler tegen zijn orginele werkgever mag meedoen. Ik ben niet van mening dat als ajax had geregeld dat blind niet tegen hun mocht meespelen, dat geen een verhuurde speler dan nog tegen zijn eigen club mag spelen.elk geval is apart toch, dus laat de clubs lekker zelf bepalen of ze hun verhuurde spelers tegen hun eigen team mogen laten spelen.

En Ik vind ook niet echt dat er anders sprake is van competietie vervalsing. Want ook PSV en Twente mogen net zo een grote selectie als ajax hebben en net zoveel spelers verhuren aan willem 2 en nec als ze willen. Dus elke club heeft dezelfde rechten. Dus is de competitie eerlijk.

Leuk geschreven.

Wat ik echter zeer slordig vind ik dat je de titel verkeerd schrijft. Het is ook wel grappig om te zien hoe iedereen het nu zo blind van je overneemt.

Het moet natuurlijk zijn: Gentlemen's Agreement.
Ten eerste want:
man - ev
men - mv

En omdat een 'gentleman' (ev) een persoon/dier is moet het natuurlijk met 's.

Voor de rest leuke column hoor

Aardig geschreven, maar ben het totaal niet met je eens. Een speler die verhuurd is en dan moet spelen tegen zijn eigenlijke club wrod daardoor alleen maar extra gemotiveerd. 'had je me maar niet moeten verhuren', zal de speler dan denken als hij zijn eigenlijke club pijn doet. Het is dan heel zielig en kinderachtig om te zeggen dat die speler het voor zijn eigenlijke club verpest heeft. Jammer dan. Die speler speelt op dat moment gewoon voor de club waartoe hij is verhuurd, en probeert met die club goed resultaat te halen. Dit is mijn mening en gelukkig deelt Louis van Gaal die met mij.
3* omdat je het wel leuk hebt beschreven.

Ach die Jol doet wel vaker rare uitspraken.

Zo is Suarez te koop voor 6 miljoen aangezien Jol zelf heeft gezegd dat géén enkele speler in de Eredivisie meer waard is.................

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Frank Fabra staat bovenaan de shortlist van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren