Nicolás Alejandro Frutos: afscheid van El Goleador

Ongelovig reageerde ik afgelopen maandag op het nieuws dat Nicolas Alejandro Frutos, La Garza(=De Reiger), El Goleador stopt met voetballen. Niet alleen bij Anderlecht, maar over de hele lijn. Een diep gevoel van teleurstelling overspoelde me: nooit meer zal Nico te bewonderen zijn op de Belgische velden, of gelijk welke velden wat dat betreft. Nooit meer dat voetje, nooit meer die o zo belangrijke binnentikkertjes. Nooit meer Nicolas Frutos. Kroniek van een moeizame carrière.

Het begon allemaal eind oktober 2005. De lange Argentijn werd tijdens de winterstop met veel tromgeroffel voorgesteld in het Astridpark. Zijn lengte, gecombineerd met het prijskaartje van 2.5 miljoen euro riep al meteen associaties op met Jan Koller. In Frutos zou Anderlecht nu eindelijk zijn vervanger gevonden hebben, een vergelijking die genoeg zegt over de verwachtingen die de spits moest inlossen, en de hoge druk op zijn toen 25-jarige schouders. Scepcis was er, aan Frutos om die te ontkrachten.

Maar zie: de Argentijnse spits deed het goed, bijzonder goed zelfs. Na een korte, moeizame aanpassing aan de Belgische bevroren velden, explodeerde Frutos. In de tweede competitiehelft komt Frutos twaalf keer aan de aftrap, valt hij twee keer in en doet hij negen keer de netten trillen. Helemaal in zijn eentje beslist hij de topper op Brugge, met twee goals legde hij de Brugse titelaspiraties het zwijgen op. Het was de boost die Anderlecht nodig had in een verhitte titelstrijd met Standard, genoeg om de 28ste titel toe te voegen aan het palmares. Frutos werd in de armen gesloten en ontpopte zich als een targetspits van top klasse, een ware "Goleador".

En Frutos stoomde in seizoen 2006/07 lustig verder. In zijn beste seizoen ooit in het glorieuze paars-witte shirt was Frutos overal. Met tweeëntwintig basisplaatsen, twee invalbeurten en veertien doelpunten is Frutos weer bijzonder belangrijk voor Anderlecht. Na een bijzonder matige prestatie in de 89ste minuut uit een halve kans die 0-1 simpel binnenkoppen, het mekkeren tegen de scheids, met de kinderen het veld op: dat alles hoorde bij de grote Nicolas Frutos show. Royal Sporting Frutos behaalde de 29ste landstitel, en Anderlecht vertrouwde volledig op de boomlange Argentijn.

Maar dan gaat het bergaf. Frutos miste de start van 2007/08 compleet, en met hem Anderlecht. Frutos sukkelde van blessure in blessure. Voordien was hij 'blessuregevoelig', vanaf seizoen 2007/08 liep hij blessures op zoals anderen een verkoudheid. Uiteindelijk verzamelde de Argentijn nog elf basisplaatsen, drie invalbeurten en trof hij drie keer raak, maar het was duidelijk dat Frutos niet verder kon. Steeds weer die linkerhiel, steeds weer die linkerachillespees. Zijn blessureleed overschaduwde zijn toekomst bij Anderlecht, en de Argentijn werd nukkiger en onberekenbaarder.

Hetzelfde liedje in seizoen 2008/09, maar zo mogelijk nog erger. Ook deze voorbereiding miste Frutos compleet, en meer dan ooit is Nico geblesseerd. Het werd een seizoen van hoogtes en laagtes: de uithaal richting de medische staf van Anderlecht (die tot een hervorming leidde) en de daaropvolgende hattrick tegen KV Mechelen (beide in Oktober 2008) behoorden evenzeer tot dit seizoen als de ondertussen lachwekkende blessures. Op een gegeven moment was Frutos out omdat hij de verkeerde medicijnen nam, die een slechte uitwerking hadden op zijn geteisterde linkerachillespees. Slechts zes basisplaatsen haalt hij nog, met een handvol goals. Maandenlang is de Argentijn soms weg, revalidatieperiodes worden helaas afgewisseld met veel te korte periodes waarin Frutos voetballer is.

En dan komt het huidige seizoen, waarin de lijdensweg nog even verder duurt. Half geblesseerd valt Frutos nog af en toe in, en het zegt veel dat hij met een half kapot linkerbeen nog de beslissende 2-2 in de thuismatch tegen Club Brugge maakt. Ondanks alles kwam er toen ik Frutos zag trappelen aan de zijlijn meteen een gevoel van geruststelling over me: met Frutos komt alles weer in orde. Maar het heeft niet mogen zijn: na die match wordt in overleg met Anderlecht een basisplaats aangedurfd, maar helaas: tegen STVV gaat Frutos er na een uur met bijzonder veel pijn van het veld. Meteen de laatste match ooit, voor Anderlecht, voor eender wie.

En dan komt uiteindelijk maandag 29 maart, de dag waarop Nicolas Alejandro eindelijk opgeeft. En komt ook meteen naar buiten hoe ernstig de situatie is, hoe groot de opoffering van Nico. Waarschijnlijk zal hij voor de rest van zijn leven met pijn rondlopen, ook in het dagelijks leven. Profvoetbal of sport (zelfs op amateuristisch niveau) is compleet uitgesloten. Wanneer Nico een dagje wil uitgaan, voelt hij er de gevolgen van. Een trainingsregime of matchen op het hoogste niveau behoren voorgoed tot het verleden. Het moge wel duidelijk zijn: De Reiger vliegt niet meer.

Maar vergeet die laatste vier alinea's, beschrijvingen van trieste seizoenen, beschrijvingen van opstaan en vooral hard vallen. Nee, onthoud dit van Nicolas Alejandro Frutos: zijn torinstinct, die gave om plots voor het doel op te duiken, die gave om uit het niets een levensbelangrijke treffer te maken, de intrinsieke kwaliteiten die er helaas te sporadisch uitkwamen de laatste jaren. Laat de herinnering aan Nico Alejandro niet die van de blessures zijn, maar onthou zijn opoffering, onthou zijn menselijke kant, onthou dat hij alles gegeven heeft voor Anderlecht. Onthou dat hij ondanks alles een fantastische spits en mens was. Nee, La Garza vliegt wél nog, maar nu in onze harten.

Adios Nico.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door Antiochos)

Leuk stuk makkelijk om te lezen

Leuk stuk, Frutos was voor Anderlecht zeker een goede speler alleen vind ik dat hij niet teveel de hemel ingeprezen moet worden. Zijn speelstijl is oerlelijk en bij de echte top had hij nooit kunnen komen. Maar is zijn bijnaam niet 'het kadaver'?

Leuk stuk, Frutos was voor Anderlecht zeker een goede speler alleen vind ik dat hij niet teveel de hemel ingeprezen moet worden. Zijn speelstijl is oerlelijk en bij de echte top had hij nooit kunnen komen. Maar is zijn bijnaam niet 'het kadaver'?

1 april 2010 om 19:35

Pff..dat is een naam bedacht door Sportwereld, het sportonderdeel van een Vlaamse krant. Daar is Frutos trouwens woest om geweest, heeft halfjaar niet meer met de pers gesproken. Nee dus.

Mooi stuk. Op zich denk ik dat de feiten zoals je die in het eerste deel van je stuk noemt door iedereen opgezocht kunnen worden, maar je weet het mooi te beschrijven. Ik kan je laatste alinea ook waarderen, een beetje "overdramatisch/poëtisch" misschien, maar dat vind ik juist wel mooi haha.

1 april 2010 om 17:19

Probeer ik altijd, dan kan ik me eens laten gaan .

Frutos had toch een uitstraling bij Anderlecht en een zeer goede aanvaller die toch z'n werk goed doet. Makkelijk in de omgang met de spelers en een nuttige sterk aanspeelpunt voor Anderlecht.

Heel spijtig, tot enkele weken geleden geloofde ik echt dat hij er weer stond maar toen hij na de wedstrijd van Brugge weer stilaan uit beeld verdween had ik al zo'n vermoeden dat dit het einde was voor Frutos. Hoewel hij misschien niet de elegantste voetballer was, was hij toch techisch goed en had hij alles om een legende te worden in Anderlecht. Alleen het heeft niet mogen zijn en dat is vooral erg voor de mens Frutos/

Wat ik van hem onthoud is dat hij ons 2 titels en een beker heeft bezorgd!!!

Omdat deze geweldige man nog maar eens geëerd mag worden door jou prachtige stuk.

Forza Frutos

Idd ondanks de vele blessures heeft hij veel betekend voor Anderlecht.er kwam vaak kritiek op zen lompe verschijning volgens sommigen die altijd kritiek hebben maar kijk eens zijn statistieken : 52 goals in 94 matchen en van die 94 startte hij ze heus niet allemaal se dus,prachtige statistieken.voor de heuse top kwam hij mss tekort maar voor net eronder was hij goed genoeg,hij stond altijd op de juiste plaats, tdoet er niet toe hoe zen speelstijl is,hij stond er altijd he,was ook een goede invloed op andere spelers.bedankt Nicolas voor alles je onze club gaf.

super stuk. ondanks zijn vele blessures is hij toch altijd terugekomen. en nu is het moment dat ie niet meer terugkomt. wat ik overigens zeer jammer vind.

mooi stuk. dat je zo mag blijven schrijven.
5 sterren

Mooi artikel, over een speler waar we in Nederland vrij weinig van weten, ik kan me herrineren in paar jaren terug dat Frutos wel een gevaarlijke spits was, kopsterk, lang en pikt altijd zijn goaltje mee. Voor Belgische zinnen was hij een topspeler, goed dat iemand na zijn verrassende beslissing om te stoppen door blessureleed iemand er iets leuks over schrijft, je maakt het verhaal aantrekkelijk om te lezen, je hebt een goede woordenschat en ik heb vandaag weer wat kennis opgedaan over het voetbal.

5*

Bedankt voor al die sterren iedereen!

Geweldig geschreven, ik had totaal geen zin om dit artikel echt te gaan lezen, ik ben blij dat ik het wel gedaan heb.

Spits waar ik eigenlijk weinig van wist, maar het hele drama klinkt heel treurig.

Het verhaal hield me door je mooie schrijfstijl de hele rit geboeid, ga zo door zou ik zeggen!

mooi artikel, heel erg jammer dat Frutos zijn carrière al zo vroeg moest beëindigen....

erg jammer voor Frutos, ik kan me inderdaad nog die 2 goals bij Brugge herineren.
Antiochos, ga zo door en wil je me laten weten als je weer een stuk geschreven hebt?

5*

2 april 2010 om 21:44

Hou het in de gaten, ik zal vrij actief zijn.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. RamanAanvaller124
J. ZirkzeeAanvaller104
C. KouaméAanvaller73
A. ColassinAanvaller00
Z. DebastVerdediger00
H. DelcroixVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren