Feyenoord: een club zonder gezicht

Dinsdag, 30 maart 2010 om 23:38 door feye88

In mijn ogen is Feyenoord een club van persoonlijkheden. Namen als Willem van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn, Paul Bosvelt, Mike Obiku en Dirk Kuyt verwarmen nog steeds de harten van het Legioen. Zulke persoonlijkheden waken over het gedachtegoed van de voetbalclub Feyenoord. Zij hebben mede de club gevormd tot waar hij nu bekend om staat: Geen woorden maar daden. Maar is dit nog wel zo?

Wanneer men kijkt naar de huidige selectie van de club, moet je concluderen dat er een team uit de subtop op het veld staat. Gezien de financiële omstandigheden is dit een noodzakelijk kwaad. Het gaat mij er echter meer om met welke instelling een aantal spelers op het veld staan. Het sterker door strijd principe komt zeker niet altijd uit de verf. De tijd waarin de doelpunten toch wel vallen is geweest. Feyenoord is voorlopig geen topclub meer. Maar waarom gedragen een aantal spelers zich daar nog naar?

Het is eigenlijk een groot onrecht voor het Legioen dat zich wekelijks de longen uit zijn lijf schreeuwt. Afgelopen zondag stond er in Nijmegen een zouteloze ploeg in het veld. Deze ploeg toonde absoluut geen inzet, strijd en vechtlust. Feyenoord voetbalde alsof de vierde plek al lang en breed veilig gespeeld is en er verder niets meer te winnen valt. Waar komt deze mentaliteit vandaan? Is het omdat de vorige wedstrijd tegen FC Twente zo goed eindigde? Daar valt wat voor te zeggen…

Kijken we iets verder terug, dan belanden we bij de wedstrijden tegen Ajax en PSV. PSV werd knap met 0-3 verslagen en tegen Ajax toonde de club van Zuid veel strijdlust te hebben en werd een achterstand ongedaan gemaakt. Een verdiende vier punten uit twee wedstrijden tegen hoger ingeschatte clubs. De wedstrijden daarna waren echter slecht te noemen. Een moeilijke overwinning tegen degradatieklant nummer één RKC Waalwijk, verlies in eigen Kuip van AZ en twee keer gelijkspel tegen FC Utrecht en ADO Den Haag.

Het lijkt wel of Feyenoord één zich alleen goed kan opladen voor de grote wedstrijden. Waar dit in de eerste helft van het seizoen nog goed ging, lijkt het moraal nu een stuk lager te liggen. Met andere woorden, telkens als het de goede kant op gaat verslapt de spelersgroep en komen er een aantal belabberde wedstrijden uit de hoge hoed. Na de wedstrijd tegen NEC zat niemand er echt mee dat er zo beroerd gespeeld werd. AZ komt met grote stappen dichterbij, maar in Rotterdam-Zuid was 0-0 geen slechte uitslag. Deze tendens doet zich in mijn ogen al jaren voor. Het Feyenoord waar elke wedstrijd strijd op de mat komt lijkt ver weg te zijn.

Er zijn geen grote persoonlijkheden in het team die het team elke wedstrijd kunnen opladen. Alleen Ron Vlaar lijkt hier geschikt voor te zijn, maar hij is er nog net iets te onervaren voor. Andre Bahia, Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst hebben een te rustige persoonlijkheid, Stefan Babovic presteert niets en spuit alleen maar mooie oneliners en Jon Dahl Tomasson is iets te veel rebel. Mario Been is dan wel de perfecte trainer, maar er moet ook input komen vanuit de spelersgroep.

Ondertussen warmt de enorme supportersschare zich nog steeds elke wedstrijd op om haar club naar de overwinning te schreeuwen. Nog steeds komt 45 duizend man om de week naar de Kuip, om daar vervolgens een zouteloos elftal te zien spelen dat zich Feyenoord noemt. Bosvelt had ze een schop onder de kont gegeven, Obiku had zijn shirt uitgetrokken en met Kuyt zou een aanval opzetten van eigen helft en die zelf afronden. We missen je Dirk!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door roodwit010)

Vind je Ron Vlaar geen persoonlijkheid? Een ijzersterke verdediger die zich knap teruggeknokt heeft na 2 hele zware blessures. Onder zijn leiding krijgt de defensie veel minder goals tegen en is hij ook nog eens een aantal keren beslissend geweest met goals in de slotfase. Sommige daarvan waren echte beauty's, dat schot vanaf eigen helft tegen Harkemase Boys en het uitkappen van een FC Groningenspeler en het harde schot in de hoek.

Voor de rest heb je wel gelijk, af en toe lijkt de spelersgroep wel afwezig of in ieder geval niet altijd bereid om tot het uiterste te gaan. Dit schrijf je goed op met als klein minpuntje dat je Vlaar vergeet mee te nemen.

31 maart 2010 om 01:25

Dat staat er niet.. Hij is er nog net niet klaar voor. Hierna nog een seizoen en hij kan zeker uitgroeien tot het gezicht van dit Feyenoord. Vooralsnog is het nog niet zover, en wie weet wordt ie wel verkocht. De terugkeer van Kuyt zou echter een enorme boost zijn. Dat is dan dé man waar je tegenop moet boksen, die zijn sporen heeft verdiend en mateloos populair is bij het Legioen. Zover heeft Vlaar het helaas nog niet geschopt.

Ajax en Feyenoord toonde in die wedstrijd beide veel strijdlust, daarna heb ik dat alleen nog bij Ajax gezien. Dat was het begin van de inhaalrace van Ajax in mijn ogen. Vanaf die wedstrijd zaten ze er kort op! Feyenoord moet er weer bovenop komen!

Ik vind dit eigenlijk gewoon een heel erg leuk stuk. Leuk geschreven, prima beargumenteerd met sprekende voorbeelden. Je had van mij de jeugd van Feyenoord (waar men op dit moment prima bezig is) erbij mogen betrekken maar een kniesoor die daar op let.

Deze Ajacied gaat gewoon 5 sterretjes geven voor een goed stuk over de aartsrivaal.

Ik ben het niet helemaal met je eens. Er wordt te vaak bij Feyenoord niet gedurfd om te voetballen. Tuurlijk missen we een Paul Bosvelt of Dirk Kuijt, echter op die posities staan nu misschien wel mensen die voetballend beter zijn. Echter is het bij een groot deel van het publiek een vies woord voetballen. Een groot deel wil alleen maar strijd en passie, echter alleen daar redt je het ook niet mee. Vandaar dat een Bruins en El Ahmadi bij een groot deel verguisd wordt, ze zijn voetballend te goed en werken niet hard genoeg.

Ik ben het met je eens, maar de man is al in ons bezit, dat er iemand nog iets meer zich moet laten gelden als het niet draait, die man is Ron Vlaar. Hij mag nu op staan, heeft laten zien te kunnen knokken en mag nu mensen een schop onder de kont geven als het niet goed gaat.

Kleine schoonheidsfoutjes: 4 punten na de 0-3 overwinning op PSV en gelijk spel tegen Ajax. 0-3 krijg je geen punten voor aangezien het voor de beker is

31 maart 2010 om 09:32

Een Bosvelt vond ik anders voetballend ook beter dan een Luigi Bruins. Van de jongens die er nu staan zijn een paar misschien net wat beter in voetballend opzicht dan de jongens die daar vroeger stonden, maar ontbreekt nog de mentaliteit. En mentaliteit is toch wat het Legioen graag ziet. Liever een speler die vijf keer vaker balverlies lijdt dan een Bruins, maar hem ook tien keer vaker herovert. Bij spelers als Vlaar, Fer, Wijnaldum en El Ahmadi zie je wel wat van die goede mentaliteit. Maar zoals zondag was het hopeloos, niemand die de ploeg echt op sleeptouw kon nemen.

31 maart 2010 om 10:37

Klopt, maar voetballend goed zijn is niet vies. Dat is wel wat ik af en toe proef tegenwoordig. Als je maar hard werkt, dan kom je er wel. Nee, beetje creativiteit zou Feyenoord niet misstaan. Een voorhoede die een beetje beweeglijk is en die aangespeeld kan worden.

maar goed laten we vooral harde werkers blijven halen, dan komen we er ook niet....

31 maart 2010 om 12:36

Sluit ik me aan bij Harm-jan. Feyenoord mist node creativiteit, ik ben van mening dat we op zich wel genoeg werkers in de gelederen hebben. Waarom die niet altijd even hard draven heeft ook te maken met het positiespel. Soms lopen er diverse spelers verloren rond omdat er simpelweg geen afspeelmogelijkheden zijn. Dat gaat natuurlijk gepaard met het afjagen van de tegenstander zodat je beter komt te staan, maar er is van achteruit ook vaak weinig creativiteit in de opbouw. Het een sluit het ander niet uit.

Ik vind het een goed artikel, zie gelijk weer de mooie momenten voor me met kuyt die het hele veld door rent

Roept mooie herinneringen op!!!

Laten we hopen dat vlaar er snel klaar voor is en dat we weer een paar boegbeelden/perssonlijkheden op het veld hebben

Dit is toch al jaren bekend? Feyenoord heeft al jaren geen leider meer in het elftal..

Maar toch, een redelijk goed stuk

ik ben het niet mee eens... ik vind dat we na jaren nu juist wel een gezicht hebben.. misschien niet van 1 speler maar we zijn een collectief.. niet veel clubs uit in de eredivisie stellen zoveel nederlandse spelers op als ons en zeker niet zoveel spelers uit de regio Rotterdam. Dit Feyenoord is het gezicht van Rotterdam we hebben veel locale jongens en geen bijelkaar gekochte vreemdelingen legioen.

Gezicht van Feyenoord? hier komen ze:

de jongens van Rotterdam:
van Bronckhorst
Fer
Wijnaldum
Biesewar
de Vrij
Leerdam
Castaignos
Mulder

aangevuld met:
Darley
Vlaar
Bahia
Makaay
Tomasson

ja Feyenoord mist een leider figuur moment.. maar geef ze de tijd deze jongens hebben het talent en zullen zeker opstaan als leider. Misschien niet nu maar zeker over een jaar of 2

Biseswar is een Amsterdammer

31 maart 2010 om 13:10

en als B junior (meen ik) overgekomen uit de Ajax jeugd.

31 maart 2010 om 14:08

Diego is een Amsterdammer maar hij komt uit de jeugd van Feyenoord. Hij was op jonge leeftijd weggegaan bij Ajax door een ruzie met de trainer... zijn familie is ook voor Feyenoord.

ik bedoelde met de jongens van Rotterdam .. de jongens van Feyenoord jeugd sorry voor de onduidelijkheid.

Tegen Twente een team met 7 jongens uit de Feyenoordopleiding.

Veel meer gezicht kan je als club niet krijgen. We missen alleen inderdaad een speler die kan bikkelen op het middenveld. Een type Enoh....

1 april 2010 om 01:38

Een type Enoh, dat is de vinger op de zere plek leggen. Daar schort het bij Feyenoord aan. Landzaat en el Ahmadi vind ik goede voetballers maar echt geen bikkels. Leroy Fer heeft wel gif, maar is nog niet ver genoeg om te bikkelen en aanvallend te pieken. Een speler die puur speelt om de tegenstoot eruit te halen is er niet.

Ik zou zeggen ga scouten in Afrika, want Enoh heeft Ajax ook maar 250.000 euro gekost. Een bedrag dat zelfs Feyenoord wel kan missen.

1 april 2010 om 01:38

Dubbelpost, excuses.

1 april 2010 om 01:41

Dubbelpost, excuses.

Enoh noem ik niet bikkelen, eerder lompigheid en onnodige overtredingen maken.

Ik vind het maar een vaag artikel eigenlijk, er zit geen info in die we nog niet kennen, ook kan ik niet echt een rode draad vinden. Nee sorry, voor mij is het totaal niet interessant, want deze gegevens zijn al jaren bekend.

1 april 2010 om 01:47

Diegene die Enoh na dit seizoen nog niet erkend heeft, heeft dit seizoen niet opgelet of kijkt met een anti Ajax/enoh-bril. Deze Kameroener is veruit de beste controleur op de Nederlandse velden.

Enoh noem ik niet bikkelen, eerder lompigheid en onnodige overtredingen maken.

Ik vind het maar een vaag artikel eigenlijk, er zit geen info in die we nog niet kennen, ook kan ik niet echt een rode draad vinden. Nee sorry, voor mij is het totaal niet interessant, want deze gegevens zijn al jaren bekend.

Ik vind het een erg goed stuk, en ik vind het ook vijf sterren waard.
Het enige minpuntje is de slotzin.
Ik vind die '' We missen je Dirk '' daarvoor niet geschikt.
Nu is het net alsof het hele stuk om hem draaide, dat is een beetje jammer.
Maar toch vind ik het dus vijf sterren waard.

1 april 2010 om 10:37

Sluit me volledig bij jou aan! Een erg goed en mooi geschreven stuk. Goede onderbouwing. Ik ben niet echt een feyenoordman, maar als ik aan Feyenoord denk, denk ik aan John de Wolf. Maarja, dan hebben we het over vroeger

Een erg goed stuk. Ik dacht laatst ook bij mezelf van: Feyenoord is mouwen opstropen, alleen dit zie je de laaste jaren niet meer op het veld terug. Ik sluit me qua kritiek bij Flip_chelsea aan. 4*.

Wat een artikel het is enorm kort geschreven en met vele dingen ben ik het niet mee eens. Feyenoord is juist vooruit gegaan, het feyenoord van 1 a 2 jaar terug kon As Nancy amper aan de kant schuiven. Nu zal Feyenoord laten zien dat er veranderingen zijn gekomen, dit seizoen zijn ze nog steeds enorm sterk bezig geweest. Feyenoord die ik toen kende 1 a 2 jaar terug stond niet in het Knvb bekerfinale.

mooi stuk en voor de rest vindt ik dat je helemaal gelijk hebt

Helemaal met dit stuk eens. Vooral voetballers als Bruins denk ik van wat doen zulke spelers die zo ongelooflijk slecht zijn bij Feyenoord.. Zo een overschatte jongen mag god op zijn blote knieeen bedanken dat hij prof is geworden.. Bruins is voor mij de slechste speler uit de eredivisie wat is dat een kneus eerste klas.. Als ik al zie dat hij klaar staat om in te vallen wil ik eigenlijk het veld oprennen en tegen Mario zeggen wat ben je in godsnaam aan het doen!?!

2 april 2010 om 18:18

Jij bent zeker ook een van die gasten die de eigen spelers uitfluit? Weet je wat je dan zou moeten doen; een seizoenkaart nemen in diemen daar fluiten ze ook de eigen spelers uit. Bruins komt af en toe qua inzet wat te kort, maar de laatste wedstrijden vind ik hem toch zeker wel 110% inzet tonen en het is een jonge gozer. Van uitfluiten word hij sowieso niet beter.

Artikel ben ik het wel mee eens, Feyenoord mist een leider in het veld. Maar als ik dat al zie, dan zullen Been en Beenhakker dat ook wel doorhebben en er mee aan de slag gaan

Sommige mensen hebben niet helemaal goed begrepen wat ik bedoelde. Met een gezicht bedoel ik letterlijk één gezicht. Een leider van het team, die zorgt dat het team niet verslapt, iemand waar tegenop gekeken wordt. Nu zijn het eerlijk gezegd nogal wat slampampers die niet strijdend ten onder gaan maar gewoon ten onder gaan.
Ik vind het geweldig dat er veel eigen jeugd is, maar daar gaat het niet om. Het gaat juist om een leider die alles op sleeptouw neemt en het niet tolereert als de aandacht verslapt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren