Wanhoop en opportunisme volgen elkaar op in Heerenveen

Dinsdag, 30 maart 2010 om 23:22 door FryslanFan

Vrijdag, 26 maart. De meest opportunistische supporters van SC Heerenveen geloven nog in een plek bij de beste negen, ondanks het vrij zware programma in de resterende weken van de Eredivisie. NAC Breda heeft op dat moment net ADO Den Haag op een 3-0 nederlaag getrakteerd, waardoor het een voorsprong van acht punt heeft op Roda JC en Heerenveen. Ondanks het dramatisch zwakke seizoen wat de club doormaakt, schuilde er toch nog hoop op play-offs in de Friese harten. Kapot, weggevaagd, verdwenen. Valse hoop, zo bleek. Roda JC heeft aan één helft genoeg en maakt korte metten met de inspiratieloze equipe van interim-trainer Jan Everse. Voor de zoveelste keer dit seizoen worden de Friezen afgetroefd op strijdlust, creativiteit en bovenal het vermogen om intelligent en effectief te spelen.

De matigheid van een club als Heerenveen straalt er van af, als er eens een generatie zonder een talentvolle speler komt die zich ook daadwerkelijk ontpopt tot een leider. Paulo Henrique, Tarik Elyounoussi, Oussama Assaidi, Hernán Losada en in mindere mate Pawel Wojchiekowski, Filip Djuricic en Samir Fazli. Stuk voor stuk jonge, aanvallende spelers die ex-Heerenveen-spelers als Miralem Sulejmani, Danijel Pranjic en Afonso Alves nog niet hebben doen vergeten. Allen komen ze niet geheel uit de verf, waardoor de verrassingen van Roy Beerens moeten komen, die dit seizoen ook niet het achterste van zijn tong laat zien. Al deze aspecten zorgen ervoor dat het spel niet al te attractief en bovendien effectief is, aangezien tegenstanders inmiddels begrijpen dat het gevaar van Beerens moeten komen.

Dat de beste speler qua statistieken dan Gerald Sibon blijkt te zijn, is in feite schandalig. De 35-jarige routinier blijkt de enige speler te zijn die daadwerkelijk een schot kan promoveren tot doelpunt, in tegenstelling tot bovenstaande jonge aanvallers. De andere centrale spits, Michal Papadopoulos, kan prima afwerken, vooral met het hoofd, maar is geen sterk aanspeelpunt. De Tsjech is vrijwel altijd erg haastig, waardoor het vervolg meestal resulteert in balverlies.

De enorm geflatteerde zege op NEC gaf weer wat perspectief, vooral omdat het de tweede zege op rij bleek te zijn. De degradatiestreep was weer uit het zicht en sommige supporters durfden alweer naar boven te kijken. Na de nederlaag tegen Roda JC zijn deze fans echter weer een illusie armer. Het huidige seizoen is simpelweg mislukt; een plek in de middenmoot is niet hetgeen waar de beleidsbepalers van de Friese club van tevoren op in hadden gezet.

De reorganisatie die momenteel plaatsvindt is van essentieel belang. Voorzitter Yme Kuiper leek enkele weken geleden ineens het licht te zien, toen hij met het nieuws kwam dat het salarishuis en daarmee het aantal spelers drastisch moest worden verlaagd. Een aantal contracten worden niet verlengd en een aantal spelers mogen uitkijken naar een nieuwe werkgever. Milan Kopic, Gerry Koning en Igor Djuric; miskopen van de bovenste plank. Spelers die niets hebben laten zien, en als ze dat wel hebben gedaan dan was het niet bijster positief.

Eerder dit seizoen, na het gewonnen Europa League-duel tegen Hertha BSC, besloot Kuiper dat het tijd was voor een opportunistische preek. Volgens de voorzitter kon Heerenveen moeiteloos mee met Twente, al hadden de Tukkers volgens hem ietwat mazzel gehad met de aankopen, in tegenstelling tot Heerenveen. Daarnaast had Heerenveen last van een blessuregolf, maar was het spelersmateriaal vergelijkbaar met dat van Twente. Tijd voor een reality-check dus. De bekerwinst blijkt eens te meer een incident te zijn geweest, in plaats van een definitieve stap richting de top.

Het moge duidelijk zijn dat al het opportunisme bij de voorzitter en enkele supporters wel wat getemperd mag worden. Dit seizoen is verloren, hoewel het geen consequenties zal hebben. Degradatie lijkt ver weg met zes punten boven de streep en de play-offs zijn zelfs acht punt verwijderd. Het huidige seizoen is mislukt, nu is het zaak om rustig uit te voetballen en genoeg punten bijeen te sprokkelen om die streep uit het zicht te houden.

Wellicht zorgt een jaar geen Europees voetbal ook wel voor een positief effect. Meerdere seizoenen op rij heeft Heerenveen met een inhaalrace nog een plek in de top vijf moeten bereiken, omdat het door Europese gelegenheden in de eerste seizoenshelft matig presteerde. Elke keer weer bewezen de spelers van Heerenveen het; zonder Europees voetbal zijn de resultaten in de vaderlandse competitie beter.

Met Ron Jans kiest Heerenveen voor een nuchtere en zekere coach, die weinig gekke dingen zal doen en verstand heeft van voetbal. Als er volgend seizoen dan weer een aantal spelers door kunnen breken, zal het lek wel weer boven zijn. De periode onder Sollied heeft gezorgd voor spelers zonder passie, spelers die hun eigen pad moesten kiezen en spelers die puur voor het resultaat speelden. Toen de directie begin dit seizoen ervoor koos om het stuurwiel 360 graden te draaien en te kiezen voor de oude mentaliteit en speelwijze, was het eigenlijk vrijwel meteen duidelijk dat dit seizoen als tussenseizoen zou fungeren.

Nu de oude koers, ironisch genoeg zonder het brein erachter (Riemer van der Velde), weer gevaren wordt, zal er weer vanaf start moeten worden begonnen. De selectie moet weer de juiste proportie krijgen, op bestuurlijke niveau moeten alle neuzen weer dezelfde kant op en qua trainer is het probleem al opgelost. Pas dan kan Heerenveen weer mee gaan dingen om een plek in de top vijf. Niet eerder.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 970+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door Sven7)

Aardig stuk, maar eigenlijk vertel je totaal niks nieuws. Dat al die aanvallende talenten vrij weinig brengen, dat het eigenlijk niet zou moeten dat Sibon topscorer is, dat het een tussenseizoen is en dat de te hoge verwachtingen bij lange na niet zijn gehaald. Het stuk eindig je ook met de dooddoener: De selectie moet weer de juiste proportie krijgen, op bestuurlijke niveau moeten alle neuzen weer dezelfde kant op en qua trainer is het probleem al opgelost.

Dit stuk had door elke buitenstaander geschreven kunnen worden, van een 'clubexpert' verwacht ik meer inside information, een verrassende invalshoek. Ik wil nieuwe dingen lezen, niet dit soort shit wat je al het hele seizoen bij SC Heerenveen constateert en waar jij nog een stukje over moet schrijven. Volgende keer beter!

31 maart 2010 om 00:07

Ik vind dat je opzich wel gelijk hebt. Maar een clubexpert is er ook om zijn mening te geven. Of wanneer hij ergens mij zit hij dat kan vertellen. Het is gewoon goed geschreven, zonder rare fratsen of meningen.

31 maart 2010 om 00:25

Dat is juist een deel van het probleem: Hij geeft geen echte mening.
Hij geeft een analyse van de situatie en zegt wat er gaat gebeuren volgend seizoen (wat ook allang bekend was).
Ben het met austinbrouwers eens, grappig stukje, maar geen nieuwswaarde.

31 maart 2010 om 00:28

Nee het probleem is dat een clubexpert geen nieuws moet zijn, voor nieuws moet je bij het kopje nieuws kijken

31 maart 2010 om 00:47

nee, maar een beetje oud-nieuws in een verhaaltje proppen en t dan insturen als 'clubexpert' en dan ook nog eens nalaten een mening te geven kan ik moeilijk positief gaan beoordelen?

Rickw bedoelt dat Fryslanfan met wat nieuwe feiten, meningen, suggesties etc. moet komen, ipv met een analyse die elke voetballiefhebber die de Eredivisie volgt kan maken.

31 maart 2010 om 00:39

Hij moet helemaal niks, omdat jij het niet leuk vind om te lezen betekend dat niet dan andere hetzelfde vinden.

Een clubexpert, een column over je club dus, mag altijd zo zijn als de schrijver het zelf wil. Het beoordelen hierover mag de reageerder ook doen zoals hij zelf wil. De een wil een duidelijk stukje waarin zaken nog eens duidelijk worden gemaakt, de ander wil een controversiele mening of een ontroerend verhaal.
Het is zaak voor de reageerders om een keer te leren niet alleen te kijken of je het leuk vind of niet, maar ook of het goed is of niet.geef niet één ster omdat het je niet aanstaat wat de clubexpert zegt. Kijk naar de inhoud, heeft hij het goed onderbouwd, is het niet slordig geschreven, dat soort dingen.
Dit is een aardig stuk, zeer overzichtelijk als je even wil weten hoe de situatie bij Heerenveen is. Ikzelf zou wat meer de visie van de clubexpert indeze willen tegenkomen, maar daar heeft Fryslanfan niet voor gekozen. Gewoon een redelijk stuk. 3 sterren.

Leuk geschreven, maar totaal geen extra informatie. Daarnaast vindt ik je 'oplossing' te makkelijk. Nieuwe trainer, oude koers en dan weer top 5 voetbal. 2 sterren sorry.

Zeer mooi artikel!
Ik had ook heel even het gekke idee dat we nog Europees konden halen, maar na het verlies tegen de directe concurrent kan daar een streep door. Nu een zaak om jeugdspelers veel speelminuten te gunnen in de laatste duels tegen Sparta, Twente, Psv, NAC en Feyenoord!! Kunnen ze mooi ervaring op doen, zodat Ron Jans volgend jaar een aantal ervaren jeugdspelers heeft en de brug tussen de A-selectie en de jeugd wat kleiner kan worden. Heb er voor volgend jaar wel weer vertrouwen in, als we dit seizoen 11e eindigen mogen we niet mopperen

31 maart 2010 om 08:58

Ik kan blijkbaar alleen stemmen als ik een reactie geef, dus deze reactie is even voor het stemmen.

Het is een prima geschreven stuk. Het betreft natuurlijk wel een opsomming van feiten, danwel beoordelingen van spelers. Ik had er graag een stukje analyse over de oorzaak bij gezien. Ik heb wel mening, maar waarschijnlijk heeft een Heerenveen supporter een wat betere blik daarop als ik.

Geen slecht stuk, maar ook niet prikkelend. 3 sterretjes en een dankjewel voor het kunnen lezen over een ploeg waar je niet veel van meekrijgt dit seizoen.

Geen stukje waarvan je denkt, Woow dat wist ik niet. Maar het is wel leuk geschreven.
Ookal lezen al de Scandinavische en Balkan namen niet zo lekker als ze geformuleerd staan.

Daarnaast schuil ik jouw ook onder het groepje supporters dat nog wat hoop had en nu het koppie laat hangen. Waarom? Simpel, de wedstrijd is pas gespeeld als de scheidsrechter affluit. En er zijn nog een aantal wedstrijden te spelen voor Heerenveen. Daarnaast is NAC ook dramatisch hoor, 3-0 winnen van ADO is heus geen knappe prestatie maar een overwinning die verwacht wordt daar.
Als je aan het einde van het seizoen met strijdlust de 9de plek bent misgelopen kan je pas zeggen, we hebben er alles aangedaan maar het is niet gelukt. Als je het nu zegt scheelt er wat aan mentaliteit.

3sterren

Je zet de hele situatie duidelijk op papier maar het is weinig vernieuwend. Wel goed geschreven hoor. 3,5 ster totaal dus je krijgt er 4. Hoop de volgende keer op een spannender stukje.
Lees normaal je stukken als mede Heerenveen supporter met veel plezier.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 22 oktober
Manchester United is bereid om aankomende zomer mee te werken aan een transfer van Paul Pogba naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren