Felix Magath, redder van Schalke 04

Zaterdag, 27 maart 2010 om 14:23 door vrebips

Felix Magath is de huidige trainer van de grote volksclub Schalke. In het verleden heeft deze trainer bewezen dat hij een ploeg beter kan maken. Bij Bayern München heeft hij maar liefst vier prijzen gepakt in twee jaar. Beide jaargangen werden zowel de Bundesliga als de DFB-Pokal binnengehaald. Magath was in Beieren natuurlijk geliefd, want de club kende succes.

/

Na zijn ontslag bij Bayern, klopte VFL Wolfsburg aan bij Magath. Deze club die in de handen ligt van autogigant Volkswagen, die een fortuin in de club stak, bood Magath een grote zak met geld aan om de ploeg omhoog te werken. Magath kreeg de kans om de spelers aan te trekken die hij graag wilde hebben. Met een groot transferbudget, waarmee hij eigenlijk nooit dure toptransfers maakte, heeft hij van het eerder nietige VFL Wolfsburg in de loop der jaren een geweldig team gemaakt. Met spelers als Edin Dzeko, Edinaldo Grafite en Zvjezdan Misimovic als absolute leiders van de ploeg. Die exacte spelers die we nu roemen, waren voor ze onder Magath trainden volledig onbekend. Uit het niets had Magath een team weten te maken, wat er elke week weer stond. VFL Wolfsburg werd kampioen en de Bundeliga stond op z'n kop.

Schalke kende in die periode uiterst teleurstellende resultaten. De ploeg werd in 2007 nog wel een keer tweede in de competitie en wist nog een keer de kwartfinales te bereiken van de Champions League, maar het laatste echte succes dateerde inmiddels al van 2005. Toch gek voor een club die bij de vijftien rijkste clubs van Europa hoort. Schalke heeft meerdere malen de plank misgeslagen met transfers. Miro Slomka was op dat moment de trainer die het moest bekopen. Nadat Eddy Achterberg eerst met Youri Mulder de taken had overgenomen, werd het speculeren wie dan de nieuwe trainer moest worden van Schalke 04.

Die man kwam uit Enschede. FC Twente kon haar hoofdtrainer niet weerhouden van een kans bij een van de grootste clubs uit Duitsland. Eigenlijk jammer op dat moment voor FC Twente vond ik, dat goed draaide met dominant voetbal. Veelvuldig balbezit en het vermogen om zelf het spel te maken waren kenmerkend voor deze periode. Deze trainer ging nu naar Schalke. Schalke, een echte volksclub, typeert zich ook eigenlijk in het harde werken, wat de supporters ook graag mogen zien in Gelsenkirchen. Rutten heeft in mijn ogen de fout gemaakt om de structuur van deze club te willen veranderen. Schalke heeft van oudsher altijd met werkvoetbal gespeeld en ik vind juist daar sterk mee zijn geweest. Na een dramatisch verlopen seizoenshelft werd Rutten wegens teleurstellende resultaten en een achtste plaats van de troon gestoten. Ik denk dat Rutten zijn taak totaal heeft onderschat en dat hij niet wist waar hij in terecht zou komen. Als je bij een grote club gaat werken, krijg je ook niet al te veel tijd om je draai te vinden. De resultaten die tellen en als die uitblijven gaat het mis.

Adreas Möller nam zijn taken tijdelijk over op dat moment. Ook Möller kon er niet veel meer aan redden. Dit Schalke, dat overigens wel veel kwaliteit in huis had met spelers als Rafinha, Marcelo Bordon, Heiko Westermann, Jefferson Farfan, Kevin Kurayni en Manuel Neuer moest het toch beter kunnen doen.

Toen kwam Magath van Wolfsburg. Ik had meteen het idee dat dit de juiste man zou worden voor die Köningsblauen. Magath heeft natuurlijk een prima reputatie en is een man die een elftal weer aan het draaien krijgt. Laat dat laatste nu juist het geval zijn. Natuurlijk weet iedereen dat bijvoorbeeld Bayern München mooier voetbal speelt, maar dat maakt niet zo veel uit in Gelsenkirchen. Schalke strijd weer mee en staat weer waar het hoort te staan. Natuurlijk heeft de ploeg nog kans op de titel en deze fase van de competitie zal cruciaal gaan worden met wedstrijden tegen Bayern, VFL Wolfsburg en Bayer Leverkusen. Magath maakt in mijn ogen een ploeg sterker door op de sterke punten te evalueren. Schalke probeert ook geen oogstelend dominant voetbal te spelen.

Het aankoopbeleid zal het bestuur van die Köningsblauen ook strelen. De huidige schuldenlast van het stadion drukt erg op de begroting. Gelukkig is met Gazprom en sterke sponsordeal binnengehaald en heeft men met Veltins natuurlijk ook een goed partnership. Deze injecties zijn op dit moment wel nodig bij de club. Toch zitten ze nog steeds bij de beste begrotingen van Europa. Het is wel van belang dat Schalke geen wanbeleid voert wat betreft de transfers. Geen wanaankopen dus, maar slim inkopen. Ik denk dat hier ook de grote kracht van Magath ligt. Hij weet precies welke spelers hij nodig heeft in zijn team om er een echt team van te maken. Peer Kluge, Lewis Höltby en Alexander Baumjohann zijn toch geen namen die kinderen op speelveldjes willen zijn, maar deze spelers presteren wel naar behoren in het blauw en wit. Geweldig vind ik dat. Ik denk dat Schalke 04 een rooskleurige tijd tegemoet gaat onder deze trainer.

Als laatst vind ik Magath ook erg sterk in interviews. Wat de clubleiding van Bayern, met Cristian Nerlinger voorop, te melden had over de speelwijze van Schalke (Schalke zou alleen goed zijn in dode spelmomenten en meester zijn in het maken van goede overtredingen en hierdoor de tegenstander niet in het ritme laten komen) hinderden de trainer niet. Hij zegt doodleuk dat Nerlinger niet zo moet zeuren, want hij was zelf een speler die 360 overtredingen zou hebben gemaakt per seizoen.

Magath en zijn ploeg zijn er nog lang niet, maar zo lang de ploeg gewoon goed blijft presteren en de schouders eronder zet, denk ik dat deze ploeg met werkvoetbal toch een eind kan komen. Wie weet volgt er wel een titel na zeventig jaar. Bayern morst ook nog steeds met punten, waar Schalke met winst tegen Dortmund en Stuttgart en een gelijkspel bij HSV prima resultaten boekt. Magath is in mijn ogen de grote redder van het eerder kwakkelende Schalke en hard op weg naar wéér een Bundesliga titel.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door Schalkerfan)

leuk en goed stukje met her en der wel een fout . We spelen niet meer tegen Wolfsburg en Holtby is inmiddels uitgeleend aan Bochum.en zeventig jaar al geen titel is twintig jaar te lang. Maar dit zijn kleine details

28 maart 2010 om 18:10

Ja ik weet natuurlijk niet wat er eerst stond in de reactie van Schakefan, maar er zitten inderdaad nogal wat fouten in, buiten dat is Schalke zeker niet een van de rijkste clubs, wat de schrijvers deze beweert, later komt hij er op terug door de huidige schuldenlast te noemen, die schulden last hing dermate als een molensteen om de nek van de club, dat als Gazprom niet tussentijds het contract verlengd had dat dan een faillissement zeker tot de mogelijkheden had behoort.
Positief is dat het lekker leest en er (voor mij) wel aardig wat dingen instonden die ik nog niet wist.

27 maart 2010 om 16:28

Wat ben jij een debiel zeg. Het kan best dat Felix Magath jou niks interesseert maar dat betekend toch niet dat het in zijn algemeen een saai stuk is. Als het onderwerp jou niks interesseert lees het dan niet.

Ik vind dit juist een heel vernieuwend en origineel stuk. Dit soort stukken voegen daadwerkelijk wat toe aan het clubexpert ipv altijd die uitgekauwde onderwerpen. Ik wist wie Magath was maar had geen idee dat hij zoveel successen heeft behaald als trainer.

Je schrijfstijl kan wel beter maar voor de rest vind ik het erg goed.

27 maart 2010 om 16:44

Is er iemand die met een mes/pistool jou heeft gedwóngen dit artikel te lezen? Waarschijnlijk niet. Lees en reageer dan niet man. Ik vind het een leuk stukje en zou vier sterren hebben gegeven als er niet dit soort stompzinnige reacties tussen zaten, je krijgt er dus vijf.

28 maart 2010 om 20:15

hahaha, het lijkt erop dat jullie nu boos reageren op mijn stukje schrijven,. Maar omdat VZ een stompzinnig stukje van een ander heeft verwijderd lijkt het er nu op dat jullie boos naar mij verwijzen.

Ik vind het geen geweldig stuk en je lijkt ook niet echt goed geinformeerd over de selectie van Schalke. Verder vind ik je schrijfstijl een beetje middelbare school niveau. Dat zal hopelijk wel verbeteren naarmate je meer schrijft.

Maar goed, laat ik bij deze wel mijn bewondering uitspreken voor Magath. Dit is een van de weinige coaches, die meer dan de som van de kwaliteiten van de spelers uit een groep kan halen. Spelers worden onder hem beter en krijgen veel vertrouwen. Dat is iets waar ik enorme bewondering heb.

Ik vind het een leuk stuk om te lezen en ik zie dat je er veel verstand van hebt. Wat je ook neerzet in een columm is je eigen mening. Schalke draait nu idd erg goed met deze trainer, terwijl het materiaal niet van Bayern of Leverkussen niveau is. Ga zo door.

Realfan91, die moeten ze gewoon een ban geven. Zijn reactie slaat nergens op. Ook al kennen we vrijheid van meningsuiting, ik vind dit echt laconiek.

Ik vind het een leuk stuk. Ik ben het ook met je eens dat Magath Schalke de titel kan bezorgen. Ik denk dat dat dit jaar al gebeurt.

Ik vind het in de eerste plaats leuk dat je iets over de Bundesliga maakt, een competitie die in deze rubriek niet zo vaak aan bod komt. Bovendien heb je een uitstekende kijk op het voetbal en de randfenomenen daar. Wat je zegt over de door Magath doorgevoerde transfers is daar tekenend voor.

Alleen heb ik mij dood zitten ergeren aan je zinsopbouw, meer bepaald de plaats waarop je je werkwoorden zet in de zin. Eén van de meest frappante voorbeelden: "eigenlijk jammer op dat moment voor FC Twente vond ik, dat goed draaide met dominant voetbal". Dit zou beter zijn "eigenlijk vond ik het jammer voor Twente, dat op dat moment goed draaide met dominant voetbal". En zo'n fouten maak je voortdurend.

Dat daargelaten vind ik het evenwel een uitstekend stuk.

Ik vind het in de eerste plaats leuk dat je iets over de Bundesliga maakt, een competitie die in deze rubriek niet zo vaak aan bod komt. Bovendien heb je een uitstekende kijk op het voetbal en de randfenomenen daar. Wat je zegt over de door Magath doorgevoerde transfers is daar tekenend voor.

Alleen heb ik mij dood zitten ergeren aan je zinsopbouw, meer bepaald de plaats waarop je je werkwoorden zet in de zin. Eén van de meest frappante voorbeelden: "eigenlijk jammer op dat moment voor FC Twente vond ik, dat goed draaide met dominant voetbal". Dit zou beter zijn "eigenlijk vond ik het jammer voor Twente, dat op dat moment goed draaide met dominant voetbal". En zo'n fouten maak je voortdurend.

Dat daargelaten vind ik het evenwel een uitstekend stuk.

Ik vind het in de eerste plaats leuk dat je iets over de Bundesliga maakt, een competitie die in deze rubriek niet zo vaak aan bod komt. Bovendien heb je een uitstekende kijk op het voetbal en de randfenomenen daar. Wat je zegt over de door Magath doorgevoerde transfers is daar tekenend voor.

Alleen heb ik mij dood zitten ergeren aan je zinsopbouw, meer bepaald de plaats waarop je je werkwoorden zet in de zin. Eén van de meest frappante voorbeelden: "eigenlijk jammer op dat moment voor FC Twente vond ik, dat goed draaide met dominant voetbal". Dit zou beter zijn "eigenlijk vond ik het jammer voor Twente, dat op dat moment goed draaide met dominant voetbal". En zo'n fouten maak je voortdurend.

Dat daargelaten vind ik het evenwel een uitstekend stuk.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Schalke 04

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Juventus bereidt een bod voor op Ferran Torres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren