Een derby: eentonig maar het spannendste op aarde

Vrijdag, 26 maart 2010 om 23:52 door AslanProud

Welke supporter wacht er niet op: een onderlinge wedstrijd met je aartsrivaal. Dé kans om je tegenstander te verpletteren, te vernederen, uit te jouwen, weg te spelen. Je vrienden die de andere kant supporteren hebben tot minstens de volgende ontmoeting altijd een woord minder. Zondag staat de derby Galatasaray-Fenerbahce op het programma. Hét duel waar alles om draait in de Türkcell Süper Lig.

28 maart 2010, vanaf de loting van de speelprogramma staat deze datum al in tig agenda's van Galatasaray-supporters. Aartsrivaal Fenerbahçe komt naar het hol van de leeuw. Dé kans om ze psychisch te vernederen. Het hele jaar door wordt gewezen naar de laatste zondag in maart. Discussies eindigen met 'Wacht maar tot dan!'. Weddenschappen om je eer, geld, reputatie of bezit staan op het spel. Die zondag is het belangrijkste van het jaar. Een kampioenschap is niet compleet zonder het persoonlijk uitschakelen van je directe concurrent.

Zoals iedere derby speelt je geweten een ongelooflijke rol. De dagen voor de wedstrijd zap je van de ene wedstrijd naar de andere wedstrijd. Bij iedere situatie denk je dat dat ook in de derby zal gebeuren. Je wordt compleet gestoord van de druk en wilt wat anders gaan doen. Alles herinnert je echter aan die wedstrijd. Dan breekt de nacht aan. Je besluit te slapen zodat het eerder morgen wordt, maar dat mag je op je buik schrijven. In bed blijf je rondjes tollen, je blijft denken aan de wedstrijd. Er is geen andere mogelijkheid dan uit je bed te stappen en wat te gaan doen tot je in slaap valt. Zoals altijd start ik Football Manager dan op. Al chattend met vrienden over de wedstrijd vliegen de uren voorbij. Het is zowat ochtend en er moet toch echt geslapen worden. Eenmaal in bed beland en een draai later zit je in een ongelooflijk diepe slaap. Hier word je echter ook niet met rust gelaten. Je droomt over de wedstrijd. Jij bent de spits, jij ziet je favoriete speler de assist op je geven, jij scoort vlak voor rust en je bent de held van de avond! Je rent naar het publiek, iedereen gaat uit zijn dolle. Helaas duurt het moment niet lang omdat er weer een gat in het gordijn zit. Zonlicht in je oog en bam- weg droom. Het leek zo mooi...

Je word wakker en je kijkt verward rond je. Er was toch wat vandaag...Je ziet de Galatasaray-tenue in je kamer en je bent klaarwakker. Je maakt een ontbijtje klaar, en kijkt vervolgens naar het sportkanaal. Die is al uren bezig om van alles rondom de derby bij te houden. Verslaggevers gaan naar het clubhuis, interviews met bestuursleden volgen, het veldstatus, meningen van supporters.. Vervolgens ga je het internet op en krijgt hier ook allerlei informatie te verwerken. Zonder dat je het doorhebt is het al bijna tijd en de eerste gasten druppelen binnen. Vrienden van neven, vrienden van vrienden, kennissen van kennissen, iedereen komt binnen en dat mag.

Er telt maar één ding en dat is het rood van Galatasaray wat door je aderen stroomt. Een geniepige oom zit in een hoekje, hopend op dat ene moment waar hij ons allemaal kan uitlachen. De discussies staan op vlammen tot de opstellingen bekend worden. Iedere voetbalsupporter denkt te weten dat hij het het beste weet en de discussies onderling vliegen weer van hot naar her. Dan komen de spelers het veld op en het geluid gaat op 45. Vier grote zakken zonnepitten en koffie staan op tafel en meer is er niet nodig. Je hart klopt in je keel, je bidt in je hoofd, daar gaan we dan.....

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 33 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door cengiz-gs)

leuke goedgeschreven tekst, Galatasaray is mijn club

Dus je krijgt van me 5 sterre

Bedankt Gokcech!

Als jullie kritiek hebben, zouden jullie het dan goed kunnen onderbouwen zodat ik er wat aan heb??

Hartstikke bedankt!

Weinig op aan te merken, je stuk omvat de gevoelens/gedachten van een Gs-supporter naarmate deze kraker nadert.
De derby waarvan ik letterlijk elke seconde op het puntje van mijn stoel zit. It's nearly there.

Frank Rijkaard, hadi kocum!

Leuk om te lezen hoe een galataseray fan die wedstrijd beleeft. Al is de column niet van top niveau is het wel weer leuk iets over die "voetbal" cultuur te weten te komen!

4 sterren.

Je beschrijft vooral de gevoelens van een supporter voor de derby. Ik weet dat de column niet bedoelt is om uitgebreid info te geven over Gs-fb, maar je had best wat meer info kunnen geven over de derby van zondag. Laatste Fb-gs derby in de historische Ali Sami Yen, clash van een Nederlandse trainer vs Duitse trainer en het belangrijkste ; wie verliest gooit de handdoek in de ring. Dit zal voor meer spanning zorgen dan we gewend zijn, dus het beloofd heel wat.

27 maart 2010 om 02:00

Wou ik ook doen, maar mijn vorige tekst vond men te informatief dus heb nu maar een puur subjectieve gedaan

Bedankt voor jullie reacties!

Alleen jammer dat je zo een wedstrijd thuis kijkt, Gs - Fb moet je gewoon kijken in een tot de nok gevulde jongerencentrum, moskee, cafeetje etc. Dan heb je toch nog een beetje het gevoel dat je in het stadion zit. Hier in Amsterdam mag je van geluk spreken als je ergens een plekje vindt om te kunnen kijken, letterlijk overal zit al om 17u vol serieus. Dat is toch geweldig. In het stadion blijft gewoon het vetste. Ik ben helaas tot nog toe maar 1x gegaan, dat was in 2003 vlak na de zomer. Toen werd het in de Olimpiyat Stadi gespeeld. 70000 supporters, heeeerlijkkk. Dan nog zo een gek wedstrijd erbij (2-2, Fener scoort en Gs scoort direct erna 2x), droomavond!!! Hopelijk morgen weer een mooi wedstrijd, met Gs als winnaar!

27 maart 2010 om 08:20

Ja, ik weet het. Ik woon vlakbij de Baarsjes.. Nóuu.. Ik ben een keer in zo'n café wezen kijken, dat was een Galatasaray-tent en Galatasaray won. Voor een gewone Hollander zijn het doldwaze taferleen. En inderdaad, álles zat nokvol, een groot aantal Turken moest dan maar buiten wachten in de vrieskou.

Het is me nét iets te passioneel, maar ik moet merken dat ik lichtere vormen van jou derby-koorts heb. Maar goed, welke wedstrijd kan er ook maar tippen aan Galatasaray - Fenerbahce? Misschien Lazio tegen AS of Celtic die de Rangers ontmoet. Ik vind het een hele goede tekst, 4*.

PS: Hoe bestaat het dat jij maar negen punten hebt, als je zo goed schrijft?

veel heb ik er niet op aan te merken.
nog 32 uur tot de grote derby!
ik heb er al ontzettend veel zin in!

Mooi stuk Aslan, herkenbaar alleen speel ik in mijn dromen bij FB. De emotie's naar de wedstrijd toe, de discussies met GS supporters op straat met mijn ooms. Derby van GS - FB / Fb-gs is naar mijn mening een van zo niet de grootste derby in de voetballerij.

Misschien was het wat beter geweest, als je ergens in je stukje ook wat statistieken had kunnen verwerken voor mensen die niet op de hoogte zijn van de wedstrijden tussen FB en GS.

Uit verachting 1 ster, maar als ik GS of het rood-geel vervang voor FB en Blauw Geel, is dit gewoon een goed stuk 4 sterren!

Ik vind het een prachtig stuk. Alle emoties die je daadwerkelijk voelt op zulke dagen heb je heel mooi beschreven.

5 sterren!

Er zijn genoeg gepassioneerde, gevaarlijke etc derbys dan deze hoor.

Ik noem maar een Boca-river, Hajduk-dinamo, Feyenoord-ajax

27 maart 2010 om 10:59

Leuk hoor. Hoor je de schrijver ergens zeggen van niet?

Verder vind ik deze column heerlijk subjectief, prachtig geschreven vanuit de ogen van een pure galatasaray supporter. Je krijgt van mij 5 sterren.

27 maart 2010 om 12:06

Feyenoord-ajax komt niet eens in de buurt van deze derby

27 maart 2010 om 13:20

@emrinho

Ajax - Feyenoord misschien niet. Maar Feyenoord - Ajax is zo extreem beladen. De haat stroomt van de tribunes af uit de Feyenoord vakken, de sfeer is zo drukkend alsof het stadion ontploft. Daarbij zal het in Turkije wel weer een 1 - 1 of 0 - 0 worden. Saaie rukwedstrijden altijd.

ON: Goed geschreven stukje, een echte voetballiefhebber als ik zo lees. En een hoop herkenbare gedeeltes ook al heb ik dat met Mijn Ajax.

27 maart 2010 om 13:25

feyenoord ajax komen niet eens uit de zelfde stad

en Galatasaray fenerbahce staat 1 nummer in lijst riverplate bocajuniors staan 2e ik weet niet waar jij het over heb , ik wil best site geven waar je alle derbys op aarda kunt volgen maar ben bang dat ik ban zou krijgen als ej intresse heb postme maar prive dan zal ik je bewijzen dat Galatasaray fenerbahce gevaarlijkste derby op aarda is zelfs de engelse komen naar turkije om dit niet te missen johan neeskens zij zelf als nederlandse trainer dat galatasaray fenerbahce derby veels te gevaarlijk is en dat het zelfs meer sfeer heeft dan barca realmadrdi (maar deze wedstrijd is wel mooiere voetbal) !!

27 maart 2010 om 17:35

feyenoord-ajax komt niet eens in de buurt van befaamde zuid-amerikaanse en Oost-europese derbys. Vooral bij stadsderby's gaat het er flink aan toe, onvoorstelbare sfeer voor Nederlandse begrippen.

On: leuke column. Leest lekker weg alleen niet heel origineel zeg maar. Zou het leuker vinden als je even aangaf wat deze derby nou zo speciaal maakt i.t.t. andere derbys.
4 sterren dus.

@ hellboys. Als je objectief bent en dat lijstje gaat bekijken kan je alleen maar tot de conclusie komen dat iemand het keihard uit zn duim heeft gezogen. Daarbij ontken ik zeker niet dat gl-fen een keiharde derby is, maar zeker niet de vetste.

Torcidast je maakt een grapje hopelijk, want Galatasaray-fenerbahce is 10x erger als Feyenoord-ajax

Boca-river is het rivaliteit en het gevaar van het derby zeker niet meer dan die van Gala-fener maar ook niet minder

Hajduk-dinamo heb ik wel eens een keer gekeken en als je dat harder noemt tja dan weet ik het ook niet meer, niet verkeerd opvatten het is zeker een derby vol met rivaliteit enz. maar zeker niet gevaarlijker.

27 maart 2010 om 11:09

Heb je hem live bekeken in Poljud of d*namo stadion?

27 maart 2010 om 11:16

Nee via TV ik heb een Kroatische kameraad namelijk, maar ik vond het een zeer leuke wedstrijd hoor niet daarvan.

27 maart 2010 om 13:22

@nond4.

Ja hier in Nederland wachten ze niet tot je stadion half naar de tering is gewerkt, daar kunnen ze in Turkije een voorbeeld aan nemen. Daarbij durf ik te beweren dat Feyenoord- Ajax 1 van de meest beladen wedstrijden is ter wereld. 39.000 mensen met pure Ajaxhaat. Dat is extreem heftig.

27 maart 2010 om 14:19

Jongen, waarom doe je moeite ? Ajax-feyenoord vergelijken met Fenerbahce-galatasaray ? Heb je koorts, want je bent aan het ijlen. Fb-gs derby staat bekend als de grootste derby. Daar komt een Ajax-feyenoord niet in de buurt. 39.000 mensen met Ajax haat ? Kijk een wedstrijd van Fenerbahce - Galatasaray, 54.000 mensen in een stadion met pure Galatasaray haat, nog maar niet te beginnen over de miljoenen Fenerbahce fans.

De sfeer wat je in zo'n Fb-gs derby kan vinden komt niet voor in Nederland. Half stadion naar de tering ? Overdrijven is ook een kunst. Omdat Diyarbakirspor fans hun eigen stadion verwoesten betekent niet dat dit in ieder wedstrijd binnen de Super Lig gebeurt.

Fb-gs >>> ander derbies. Live with it. Grapjassen met jullie Ajax-feyenoord.

27 maart 2010 om 15:12

ik flip als mensen beweren dat ajax fyenoord gevaarlijkere derby is dan Galatasaray-fenerbahce in heel Nederland wonen ongv. 18miljoen mensen Glatasaray en fenerbahce zijn beide clubs uit istanbul alleeeeeeen in istanbul wonen al 15miljoen mensen nederlandse wet is veel meer onder controle dan in turkije als je heir opstraat met vlindermes loopt kan je gelijk gearresteerd worden en procesverbaal krijgen cel in taakstraf noem maar op voor 1vlindermesje in turkije mensen gaan met hakbijlen naar stadion ik overdrijf niet laatste wedstrijd Galatasaray tegen Ankaragucu werden in supporters bussen van Anakara supporters hakbijlen gevonden soarma messen en tijdens de wedstrijd was er 1 besiktas supporter tussen Galatasaray fans ze hebben die supporter van het tribune 2hoog op het veld gegooit, en dit allemaal bij een dood normale weekend wedstrijd laat staan Galatasaray tegen fenerbahce word veeel veeeel erger

ik zou zeggen bekijk het video maar rustig en geloofme dit soort dingen gebeuren niet in NL wedstrijden in Turkije heb je meer haat

27 maart 2010 om 15:27

ahahahaha
En als galatasaray of fenerbache in europe speelt.
Zie je in de uitwedstrijden van zowel fener als gala, fans met een shirt van fener en gala zitten

27 maart 2010 om 15:37

Ik denk dat Feyenoord - Ajax, Lazio - Roma, Hajduk - Zagreb, Boca - Riverqua rivaliteit niet minder zijn. Het is alleen dat er in Turkije weinig veiligheid is zodat supporters meer hun gang kunnen zijn. En in Turkije wonen erg veel mensen, dus zijn er ook logisch meer fans van deze clubs.

Verder vind ik deze columm leuk, maar er ontbreekt gewoon iets naar mijn mening. Ik vind het wel leuk om te zien hoe jij je vlak voor zo'n derby voelt.

27 maart 2010 om 17:17

beste man, Fc. Deportivo opent altijd turkse vlaggen in hun tribune´s met spandoek ´´we are turks´´ wij zijn turken ze vinden het turkse supporters cultuur onwijs extreem ze proberen ons na te doen

27 maart 2010 om 18:05

torcidast speciaal voor jou heb ik me zelf ingelogd, kijk beste vriend de reden dat fener en gala in Europa een zijn is de broederschap dit zit gewoon in ons cultuur. Trots zijn op je vaderland en broederschap meer hoef ik niet uit te leggen tog??

nu wil ik effe wat kwijt over jou bewering. Vriend ik heb overal ter wereld wel een wedstrijd bewondert (in de stadion) en geloof het of niet gala - fener of fener - gala is meer dan een wedstrijd, ik zal er wat dieper op in gaan.

het jaar is 2005 ik ben samen met een paar vrienden naar Istanbul gegaan om de wedstrijd fener - gala te checken (ik zelf ben voor gala). tijdens mijn weekendje uit heb ik een "amigo" leren kennen die toevallig de oom van mijn vriend was. Deze amigo vroeg of wij met de die hard van galatasaray (de zogenaamde ultraslan) mee wouden gaan. na niet eens 1 seconde te denken besloten we met hun mee te gaan en oohh wat zal ik daar geen spijt van krijgen. rond 1 uur s'middags zaten we eerst bij een galatasaray bar waar alleen maar galatasaray fans waren (en er in mochten) na wat gedronken te hebben besloten we om 3 uur om richting fener ze stadion te gaan niet per auto of bus, nee met de boot een iets grotere model dan een pond, er waren in totaal 2 boten. Toen we bij azie kant waren wachtte dronke fener fens ons op!!. met jah je raad het goed doner messen en stenen en bijlen ik maak geen grap bijl is iets heel normaals daar in turkije. de eerste keer dat ik een bijl had gezien was daar. de 2 boten moesten vervolgens een omweg maken omdat op de geplande plaats fener fans waren en het voor ons veiligheid zogenaamd beter was om daar niet uit te stappen. na dat we op een andere plek waren uitgestapt gingen we te voet 4 km afleggen. wat kreeg ik hier een kippenvel zeg pffff niet normaal iedereen die voor galatasaray was applaudisseerde ons, autos begonnen massaal te toeteren vlagen boven gebouwen werden omhoog gehesen. zelfs taxis begonnen te toeteren. er waren mensen die met ons mee liepen mensen die vanaf de balkon met galatasaray flagen zwaaide en dan heb ik het niet over 1tje neej tientallen. Mensen in restaurants kwamen na buite om ons te applaudisseren mensen die een sigarenboer hadden gaf ons gratis water mensen die tranen in hun ogen begonnen te krijgen de straten waren onloopbaar geworden door de gala fans maar who cares galatasaray speelt vanavond. naarmate wij het Keihard zingend stadion naderden naarmate de flagen meer werden en onze groep groter werd. uiteindelijk was het zelfs 2 keer zo groot. eenmaal aangekomen bij de stadion was er geen weg meer om te lopen stuk of 200 politie agenten (ik maak geen grap) 20 tank wagens in 2 modellen en meer dan 50 politie agenten op paarden moesten ervoor zorgen dat er geen rellen ontstonden. oohwjaa en op een afstand van 300 m van het stadion kregen we zelfs escort van politie agenten met paard naar het stadion. om ons heen was gewoon bedekt met paarden. aangekomen bij het stadion kregen we gewoon een VIP begeleiding. we mochten voor iedereen het stadion in en toen de eerste amigo de veld betrad begonnen fener fans ons uit te fluiten. Dit fluit concert was zo hard dat ik mijn vriend pal naast me niet of nauwelijks kon horen.

Dit zijn kleine details ik kan zo nog wel uuren doorgaan maar schrijven duurt te lang ik moet het vertellen. en als je spel fouten ziet kan gebeuren doordat ik met waarscheinlijk met veel emotie schreef.

ps fener is onze aarts rivaal ja maar de club van wie ik het meeste hou in tcl (sarkastiche) is fener. ik kan me geen tcl of een titel stijd zonder fener voorstelen. fenerbahce maakt met leuk voor ons en andersom ook. dus voor de fener fans die galatasaray zohard haten heb ik een vraag waarom?? ik heb veel vrienden die galatasaray zohard haten en dat ze galatasaray niet kunnen trekken en aan hun vraag ik ook waarom?? de reden is er niet en zal er waarschijnlijk ook nooit zijn. maar ik zie niet galatasaray fans die egt antii fener zijn.

torcidast ik hoop dat ik je genoeg informatie heb gegevel een wedstrijd barca - madrid kan wel groter zijn ja maar ik herhaal en citeer de wedstrijd fener - gala is meer dan een wedstrijd het is een onvergetelijke belevenis van de begin van de dag tot aan de avond en niet alleen 90 minuten zoals Feyenoord - Ajax, Lazio - Roma, Hajduk - Zagreb, Boca - Riverqua.

vooral feyenoord -ajax moet je niet over beginnen omdat de ajax fans daar 5 jaar niet meer in mochten

ik heb dit weekend zoveel beleefd dat ik hier een paar maanden zoet mee was

27 maart 2010 om 19:26

Je hebt het over broederschap.
Maar tegelijkertijd verteld jou gala maat dat er geen grotere haat bestaat dan fener-gala.
Als Hajduk in europa speelt zie jij geen dinamo fans in het uitvak staan hoor

Als jij denkt feyenoord-ajax alleen maar 90minuten duurt moet jij eens naar de kuip of in rotterdam zelf gaan rond vragen hoe ze zo'n derby beleven.
Laat staan Hajduk-dinamo en Boca-river.

Leuk verhaal wat je hebt verteld.
De helft wat je daar verteld laten ze niet toe in kroatie laat staan in Nederland.
Heeft te maken met de veiligheid voor de fans.
Als de politie ook maar denkt dat je iets wilt gaan uitproberen.
word je opgepakt en afgevoerd.
Goed voorbeeld daarvan is van afgelopen woensdag toen de helft van de Hajduk fans niet in het uitvak mogte komen zonder reden

desalniettemin was het de 2e helft toch nog gezellig

27 maart 2010 om 23:40

Zal ik jou zeggen waarom;
Dat komt omdat ze in Oostenrijk Duitsland Nederland of Belgie spelen dan komen er Turkse voetballiefhebbers.
In Turkije gaat het heel anders, als Gala in Europa speelt zul je niet snel mensen met bjk of fb shirtjes zien of sterker nog helemaal niet.
Oké Feyenoord Ajax is een beladen derby maar hij heeft het toch duidelijk over stadsderby.
Trouwens ik heb wel respect voor Nlse voetballiefhebbers want dat een hoofdklasse wedstrijd(ijsselmeervogels-spakenburg) de helft van de inwoners van spakenburg trekt is toch echt leuk.(9.000)

Op zich wel leuk geschreven idd en zo beleeft iedere supporter de derby op zijn eigen manier.. Had alleen tijdens het gelezen gehoopt op een verrassende slot, misschien iets voor een volgende keer.. iets van een cliffhanger

Mooi!!
Ik herken dat wel een beetje van mij(dan als Fb-fan)

5 sterren!!!

27 maart 2010 om 12:41

Je hebt maar 1 ster gegeven...

Mooi stukje alleen geeft het niet veel info over de derby maar meer over het gevoel van een supporter in de aanloop naar de wedstrijd. Derbies zijn het mooiste wat er is.

27 maart 2010 om 15:01

"5 sterren!!!"

Lol ik zie het ja!

27 maart 2010 om 23:41

Grappenmaker;
Ot:
Goede column 5 sterren omdat er niet zo veel Turkse clubexperts zijn en omdat jij jou derbygevoel goed beschrijft.

Mooi stukje, van mij krijg je vier sterren. Let wel op grammaticale fouten als 'Je word=>je wordt' en zaken als 'iedereen gaat uit zijn dolle=>iedereen is door het dolle heen of Iedereen gaat uit zijn bol' Hoop op een zege van Cim Bom Bom.

Leuk en goed geschreven.

Laatste 5 jaar heeft Fener 9 van 15 wedstrijden gewonnen.
Gala maar 3, en 5 gelijk.

Ik ben een Fener fan, maar persoonlijk denk ik dat het een gelijkspel wordt, en bursa maar stiekem lachen

En ik dacht dat Heerenveen - Groningen al een leuke derby was Als ik ooit nog eens iets wil doen in mijn leven, dan is het de Merseyside Derby of Fener - Gala. Geweldig stukje. Zeker die 5 sterren waard!

Elke letter klopt!

5 sterren!

goed geschreven..
5 sterren

Mooi stukje Aslanproud, je laat zien hoe belangrijk de Derbi wel niet is...
dat je als Galatasaray supporter al 10 jaar lang het gevoel hebt dat GS Fb gaat afslachten terwijl dat nooit gebeurd, dat je als Galatasaray supporter het maximale van de ploeg eist tegen de grootste aartsrivaal en ze je keer op keer laten vallen, door als bange kippen rond te rennen voor dekking

5 Sterren heb je verdiend jong, wees er blij mee.. Armeense vriend

Heel mooi geschreven maar jij bent een Gs supporter en je geeft alleen Gs supporters herkennen wat zij voelen en niet die van fener- supperporters.

Ik gok op 1-2
Alex en Guiza en Jo

3 sterren

Mensen geven vijf sterren omdat het een stukje is over de derby, en de stemmers zijn grotendeels Galatasaray-fans.. Deze kerel beschrijft een sprookje, zo hard is deze derby ook weer niet hoor.. Je krijgt drie sterren + 1 omdat je het zo mooi weet over te brengen en je weinig tot geen fouten maakt.

Jongens bedankt voor de grotendeels positieve reacties!!!

Ik persoonlijk vind Galatasaray-fenerbahce niet de beste derby ter wereld, maar wel de meest haatdragende. Alles wat de fan wil doen, doet de speler precies op hetzelfde moment op het veld en dan is dat toch een teken dat fans en het team op dat moment één zijn.
Ik persoonlijk geniet van ruzies, provocaties etc maar dan wel bij zulke derbies. Zulke dingen bij een wedstrijd tegen pak hem beet Kasimpasa, daar heb je gewoon weinig aan.
Qua haat staat Gs-fb bovenaan samen met River-boca en Olympiakos-panathinaikos, van wat ik ervan begrepen heb tenminste op televisiewedstrijden.

En Neymar, ik vind het een beetje onbeschoft van je om mijn wedstrijdbelevenis zo af te kraken. Je mag het geen leuke wedstrijd vinden maar ik wacht weken op die wedstrijd, ieder beleeft het op zikjn eigen manier en 80 van voetballand beleeft het net zo als mij, lees de reacties van de leden boven je maar.

Voor de niet-turken, je moet geen hoogstaand voetbal verwachten maar meer iets als Zwiterland-turkije. De speler met de mooiste trap zal niet winnen maar wie het meeste kan rennen. Er zitten een paar spelers bij die het om kunnen gooien (arda, Keita, Alex) maar voor de rest is het meer beleving.

Een echte wedstrijd voor Neeskens als ik het zo lees, die man gaat gek worden langs de lijn...

Ik kom er trouwens net achter dat ik wat belangrijks ben vergeten. Dit is waarschijnlijk onze laatste derby tegen Fener in Ali Sami Yen...dit Moet gewonnen worden!

En ik heb zo weinig punten omdat ik geen geduld heb om ellenlange teksten te schrijven bij wedstrijdtopics, dan willen mensen punten scoren om me aan te geven en zo krijg ik telkens puntenmindering..

27 maart 2010 om 20:07

''en Neymar, ik vind het een beetje onbeschoft van je om mijn wedstrijdbelevenis zo af te kraken. Je mag het geen leuke wedstrijd vinden maar ik wacht weken op die wedstrijd, ieder beleeft het op zikjn eigen manier en 80 van voetballand beleeft het net zo als mij, lees de reacties van de leden boven je maar.''

Vertel me eens hoe ik jou stukje afkraak jochie, ik zeg alleen dat je een sprookje beschrijft en de derby heus niet zo hard is als jij zegt.. Als je dat afkraken noemt ben je iets te gevoelig denk ik. Als je kan lezen, dan zie je dat ik je complimenteerde, maar niet zoals de rest het 100% eens was en het een supercolumn vond.. Kritiek (opbouwende) moet je tegen kunnen kameraad.

Verwacht ook een mooi verslagje van je morgen na de derby.

27 maart 2010 om 20:51

Mijn fout, je hebt gelijk

Ik denk niet dat ik nog wat na de derby ga schrijven, dan is het meer een wedstrijdverslag en die hebben we al.

Misschien wel wat over onze kampioenschapskansen ofzo, we zien dan wel.

28 maart 2010 om 01:36

Is goed man, veel succes ermee, misschien verras ik jullie ook nog wel met een artikeltje over ons nationale elftal of Galatasaray :$
Veel plezier morgen bij de grote wedstrijd nog, en ik moet zeggen dat ik je deels gelijk moet geven, mijn reactie kwam inderdaag wat negatief over, maar zo bedoelde ik het totaal niet, chapeu voor je schrijfstyle.

Leuk geschreven, je geeft je gevoelens goed weer, maar ik vind het soms een tikkeltje overdreven

Ik ben zelf Feyenoorder en allochtoon, maar ik vind het een kinderachtig schouwspel wat zich hier aftrekt. Wat interesseert mij het wie de grootste derby heeft? Wat zijn we met z'n allen toch een meelopend volk. Bij elk bericht waarin hooligans of anti Semitische spreekkoren te horen zijn krijgen alle hooligans (terecht) de zwarte piet toebedeeld. Maar nu worden diezelfde hooligans als helden beschouwd want zij maken Galatasaray-fenerbache tot dé meest haatdragende derby, nou ik zou daar niet trots op zijn. Pure haat, wat is dat ongelooflijk slecht.. We hebben het hier over een spelletje met de bal. Toch moet ik ook mezelf corrigeren want ik proef bij een wedstrijd als Feyenoord - Ajax ook échte haat terwijl het eigenlijk niet zou mogen...

Mooi stuk, maar ik mis ook bij de andere column, een stukje info. Namelijk dat bij deze derby de supporters niet verschillen in klasse/geloof/ras, en toch is dit een van de of misschien zelfs de grootste derby in de wereld.

Maar verder leuk stukje tekst, en ik hoop dat ik vandaag kan slapen XD

28 maart 2010 om 01:49

Dat heb ik ook geschreven, zie laatste alinea 'het enige wat telt is het rood-geel wat door je aderen stroomt'

28 maart 2010 om 14:43

Haha dat vind ik toch iets anders XD.

wat de sterkste derby is, is geen waarheid en zal altijd voor iedereen objectief blijven
beetje gaar om daarover te discussiëren
daarnaast is dezelfde derby op verschillende data heel anders

voor mij is de heetste derby die van milaan, puur omdat mij die het meeste uitmaakt

Leuke tekst mijn complimenten, ikzelf vind ook het een leuke wedstrijd niet omdat ik fan ben van een van de clubs maar puur om de emoties die loskomen bij zo’n wedstrijd.

Alleen moest je wat meer informatie geven over de derby zelf zoals grappige uitspraken van spelers of trainers en wie het meest gewonnen heeft.
Maar ik zie dat je er met plezier eraan gewerkt hebt en je er echt naar toe leeft dus vijf sterren

Leuk stukje tekst. Als ik je feedback mag geven, zou ik graag het volgende willen zeggen:

Inhoudelijk
- In het begin vind ik je nog een beetje oppervlakkig en standaard. Toen ik het las dacht ik "ik weet al waar dit heen gaat". Maar vervolgens vertel je het helemaal vanuit je eigen beleving en dat is leuk om als lezer te volgen. Je zou het begin stuk aantrekkelijker kunnen maken door het misschien geheimzinniger te vertellen. Dat lezers denken: "hey waar wil hij heen". Dan wil je het vervolg ook snel lezen.
- Misschien had je erbij kunnen vermelden dat GS (bijna) nooit wint als ze uit tegen FB moeten. Dus dat winnen in eigen huis wel een must is.

Schrijfstijl
- Je schrijft een beetje in spreektaal.
- En let hier en daar op kleine spelfouten. Het is bijvoorbeeld "het programma" en naar mijn idee "het tenue".

Verder zoals ik zei, wel leuk om jou beleving te volgen

Pff kom op man mensen.
Galatasaray-fenerbahce is zeker een van de gevaarlijkste derby's op aarde.
Tuurlijk is het niet altijd het mooiste voetbal, kijk bijvoorbeeld naar vorig jaar de 0-0 in Ali Sami Yen.
Maar voor de wedstrijd kon je als Fener supporter zonder politie echt niet in de wijk mecidiyekoy komen. De supporters zoeken je gewoon, ze laten busjes stopen om te controleren of er geen Fener supporters in zitten. En als er maar een bus langs rijd die naar Kadikoy gaat of er van daan komt dan word deze bus overhoop gegooid.
De supporters van Fener en Galatasaray zijn meer als hooligans. Het zijn drugsdealers,wapenhandelaars,criminelen ze werken ook voor de mafia. Zo wordt er bijvoorbeeld drugs in Afghanistan geproduceerd, En van daar word het door de koerdische bergen gesmokkeld naar Istanbul. En vanaf Istanbul kan het overal op de wereld naar toe gaan. Je hebt maar 1 bood nodig.

Perfect het derby gevoel beschreven.

Hahaha , en toch is Fenerbahce de derby king , gewoon ongelofelijk dat we 2x winnen van Gs in 1seizoen

Mooie tekst heb je geschreven vind het wel spijtig voor je dat Gs verloren heeft
3-sterren

mooi stukje

maar jammer jongen volgende x beter haha

@torcidast

vriend ik heb het over broederschap en een zijn in europa maar in turkije blijft fenerbahce onze aartsrivaal, en mijn 2de punt is (ik citeer wat jij opschrijft): "de helft wat je daar verteld laten ze niet toe in kroatie laat staan in Nederland." denk je dat ze dat wel toelaten dan in turkije waar 300 politie agenten minimaal staan?? nee, maar de galatasaray fans doen het tog!! en dat maakt de grote verschil tussen dit derby en de andere. ik ben bang dat je hierop geen antwoord zult hebben.

@torcidast

vriend ik heb het over broederschap en een zijn in europa maar in turkije blijft fenerbahce onze aartsrivaal, en mijn 2de punt is (ik citeer wat jij opschrijft): "de helft wat je daar verteld laten ze niet toe in kroatie laat staan in Nederland." denk je dat ze dat wel toelaten dan in turkije waar 300 politie agenten minimaal staan?? nee, maar de galatasaray fans doen het tog!! en dat maakt de grote verschil tussen dit derby en de andere. ik ben bang dat je hierop geen antwoord zult hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Galatasaray

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 13 november
Paris Saint-Germain ziet Antoine Griezmann als een interessante kandidaat om Kylian Mbappé in de toekomst op te volgen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren