Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Nostalgie: De 'nitroboost' die Bosman was

Laatste update:

Daar zat hij. De man die de profvoetballer rijk heeft gemaakt met zijn ‘strijd’. Die de linksback van Go Ahead Eagles een vorstelijk salaris heeft geschonken. De man die anderen rijk heeft gemaakt, is zelf arm. Jean-Marc Bosman, de man die de deur was naar de miljoenen voor de middelmatige, is werkeloos.

Ik heb het natuurlijk over Jean-Marc Bosman van het Bosman-arrest. Een beetje onrustig gaf hij zijn interview, het interview waarin hij vertelde niet rijk te zijn geworden van zijn ‘strijd’. Al lopend met de hond geeft hij toe, “toch wel iets eraan verdiend te willen hebben”. Wie niet. Zoals elke voetballer tegenwoordig dollartekens in zijn ogen heeft, had Jean-Marc dat destijds.

Het Bosman-arrest. Dát was zijn strijd. Voor de jonge lezer zal ik even uitleggen waar het over gaat, voor de oude lezer zal ik uitleggen wat het ook nog maar inhield. In het seizoen 1989/1990 speelde Bosman bij RC Luik. Nadat zijn contract was afgelopen in 1990 wou hij de overstap maken naar Duinkerken. Maar toch vroeg Luik een transfersom, zoals elke club dat toen deed. Aflopend contract of niet. Omdat Duinkerken weigerde te betalen stapte Bosman naar het gerecht, waarin hij aangaf de transferregels niet eerlijk te vinden. Zijn contract liep namelijk af, dus mag hij zelf bepalen waar hij zou gaan spelen, was zijn mening. Om een lang verhaal kort te maken; 5 jaar later kreeg Bosman uiteindelijk gelijk en er was een revolutie ontketend in voetballand. Elke speler waarvan het contract af liep was nu ineens vrij om te gaan en staan waar hij wilde. Omdat voetbalclubs het recht op een transfersom zolang mogelijk wilden behouden werden er lange contracten afgesloten in ruil voor een vorstelijk salaris. En daarom ontving, na 1995, de middelmatige rechtshalf van Cambuur ineens een salaris waar de minister-president de hik van kreeg. De voetballers kregen meer macht, meer geld en meer vrijheid

Maar Bosman kreeg niks. Geen geld, geen eer geen bedankje. En bedankjes zijn toch wel het minimale wat Bosman behoort te krijgen. Dat je als speler van Real Madrid een salaris opstrijkt van miljoenen per jaar is natuurlijk belachelijk, maar enigszins te begrijpen. De belangen zijn namelijk enorm. Een foutje van Real Madrid doelman Iker Casillas kan miljoenen euro’s kosten. Die druk en verantwoordelijkheid sleep je toch met je mee. Maar een doelman van FC Emmen heeft geen verantwoordelijkheden. Ja, dat’ie geen tegengoals krijgt, zodat zijn clubje wint, maar financiële gevolgen hebben een blunder van hem nauwelijks tot niet. En daarom is het belachelijk dat hij na het Bosman-arrest meer dan een ton durfde te vragen. De schaamteloosheid van de mens kwam hierin pijnlijk naar voren, via het geld.

In een bedrijfstak die haar medewerkers steeds meer ging betalen, waarin de werknemer steeds meer vroeg, was Jean-Marc Bosman de ‘nitroboost’ van de steeds harder rijdende voetbalprof. Dat de voetbalprof te hard reed blijkt nu. Clubs vallen om, vanwege de financiële sores. Sores die mede zijn ontstaan door de ridicule bedragen die werden gevraagd, omdat de speler meer macht kreeg. Meer macht, dankzij Jean-Marc Bosman. “geef mij een hoger salaris anders vertrek ik”. Een dreigement waar de clubs ziek van werden, sommigen werden doodziek. En sommigen overleden zelfs. Inmiddels is de ‘nitroboost’ uitgewerkt. Het geld is helemaal op en schandalige bedragen kunnen niet meer worden opgehoest. Hierdoor moest de middelmatige weer inleveren, heel veel inleveren. Nu had de club weer wat macht: “Teken nou maar, bij een andere club krijg je echt niet meer, als je er nog één vindt”. Een klein beetje gerechtigheid. Gerechtigheid die Jean-Marc Bosman zocht bij de rechtbank.

En zo was Jean-Marc Bosman een zegen en een vloek tegelijk. Een zegen voor de middelmatige, want hij kon ineens veel eisen. Een vloek voor de club, want de middelmatige werd veeleisend. En nadat ‘de nitroboost’ was uitgewerkt, zag de club haar zegen, ze zag het positieve: ze kon vrije spelers halen. Vrije spelers die hun nieuwe contracten een stuk minder waard zagen worden, waardoor hun eigen zegen veranderde in een financiële vloek.

En Jean-Marc? Die is bezig met het vinden van werk. Hij gaat maar weer eens naar het centrum van Luik, van zijn stad, om te kijken of er werk is. Werk voor een man die vele matigen miljoenen schonk. Die zelf opzoek was naar het miljoen, maar het niet vond. De man die de ‘maas in de wet’ wist te vinden, maar het niet wist uit te buiten. Anderen gingen er met zijn ‘buit’ vandoor. De buit die hij verdient, verkreeg hij niet. Dat is de voetbalwereld, zo is de voetbalwereld, zo blijft de voetbalwereld.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geweldig stuk,

I have learned something today!

Sja, ik kende hem al, dus op wat ik geleerd hem kan ik niet afgaan. Wel moet ik zeggen dat je schrijfstijl(net als die van de meeste columnisten trouwens), erg goed is en steeds beter wordt. Ik vind de vergelijking zeker iets leuks, erg knap bedacht.

leuk stuk,
heeft eigenlijk het voetbal van de kleine landen kapot gemaakt en daarmee de charme.
Geld regeert nu bij een "bedrijfstak" wat vroeger een leuk spelletje was waarmee je met je hobby een leuk salaris kon verdienen.

Heerlijk stuk om te lezen. Eerlijk waar, vooral je laatste alinea's vind ik geschreven op een ontzettend inspirerende wijze. Ik kende het Bosmanarrest wel van naam, maar ben een maand of twee geleden toendertijd dit gaan opzoeken, omdat ik de echte betekenis en situatie wilde kennen. Toen opgezocht en snapte dat dit een hele revolutie is voor voetballers. Nu een leuk artikel gelezen hierover en weet n weer wat meer over Jean-marc Bosman, zijn voorgaande en huidige situatie en de wijze waarop de voetbalwereld vermoord is.

Zeer goed stuk . 5 sterren. Ga alsjeblieft door, morgen weer een nieuwe ? Haha.

Fantastisch om te lezen, lang en uitstekend onderbouwd, werkelijk een uitstekend stuk zoals ik er hier weinig zie.

Goed stuk leest ineen keer door, en fijn om is een keer te weten waar die hoge lonen vandaan komen.
Goed gedaan zou graag meer stukken van jou willen lezen.

Leuk geschreven, maar het ging Bosman niet om miljoenen zoals hier gesuggereerd wordt, het ging Bosman om de regel dat ondanks dat het contract afgelopen was (zelfs al wilde de club niet meer verder met de speler) de club toch nog geld kon vragen. Dus de speler werd zo tot stoppen gedwongen.
Dat het gevolg is dat er nu langere contracten worden gesloten, ja dat heeft er mee te maken. Dat er nu (zeer) hoge transfersommen betaald worden, ja ook dat heeft er mee te maken, maar al minder dan de contractduur, dat het salaris van de spelers (extreem) hoog is, zijdelings maar dat valt nog wel mee. Je suggestie dat de keeper van Emmen en spelers van Cambuur nu boven de Balkenende norm zitten slaat nergens op, iedereen weet dat in de Jupiler league er veel meer spelers zitten die met een minimum loon werken, ja er zullen best 1 of 2 spelers te vinden zijn die goed verdienen in de Jupiler league, maar de suggestie dat 90% daar boven de Balkenende norm zitten werp ik verre van me.
Jammer ik vind dit een gemiste kans, die maar 1 regel besteed aan de werkelijke reden en verder verzand in geruchten, suggesties en aannames.

Goed geschreven stuk, mooi gedaan. Erg sterke opbouw ook, en bovendien een nuttig verhaal.

Over de inhoudelijke discussie die je aansnijdt:
Je zou ook kunnen zeggen dat het Bosmanarrest het voetbal als bedrijfstak een stuk gezonder gemaakt heeft. Door het Bosmanarrest zijn salarissen marktconform geworden. Zoals je al aangaf kan een speler meer verdienen doordat het verkeer van spelers vrijer geworden is en spelers nu dus zelf de mogelijkheid krijgen om de voor hun best mogelijke deal te sluiten. Als je het mij vraagt maakt dat de markt helemaal niet minder gezond, want als een middelmatige speler een goed lonend contract weet te bemachtigen dan is dit natuurlijk zijn goed recht; als hij eigenlijk teveel loon krijgt, komt dat doordat de clubs hem teveel bieden. Ze hoeven dat helemaal niet te doen - als ook zij hun plaats in de markt kennen, hoeven ze echt geen loonhuishouding te hebben die boven hun stand uit gaat. Het is een kwestie van je plaats kennen, en gelukkig dringt dat besef bij steeds meer clubs door. Een club als Ajax heeft er de begroting niet naar om spelers een jaarsalaris van tegen de 2 miljoen te geven. Dat ze dat tot op heden toch doen is hun eigen fout omdat ze mee willen gaan met de internationale top, wat een onrealistische gedachte is.

Het is waar, met het Bosmanarrest wordt de kwaliteit van de Nederlandse competitie er niet beter op omdat spelers makkelijker naar grote internationale clubs kunnen verkassen, maar tegelijkertijd is het wel zo realistisch. Een topsalaris is ongepast als je je brood op zondagmiddag verdient met het winnen van wedstrijden tegen Willem II en Roda JC. Dat spelers die dat niveau ontstegen zijn in het buitenland meer verdienen, en daar dan ook voor gaan, is in mijn ogen niet meer dan rechtvaardig. Het voetbal wordt juist gezonder door een natuurlijkere doorstroom van spelers. Zo krijgen die voetballers de gelegenheid om zich op een beter passend niveau door te ontwikkelen.

Dat clubs in de onderste regionen van het betaalde voetbal het moeilijk hebben is naar mijn idee ook niet meer dan terecht, hoe hard het ook mag klinken. Die clubs vormen het instapniveau van het betaalde voetbal en brengen weinig spektakel. Daar gaat nu eenmaal veel minder geld in om (bezoekersaantallen, tv-gelden, sponsoring, etc.), en dus hebben de spelers op dat niveau ook veel minder eisen te stellen. Dat je zegt dat middelmatige spelers ineens hoge eisen kunnen stellen door het Bosmanarrest is dan ook onterecht. De salarissen zijn door het Bosmanarrest beter marktconform geworden - ze passen dus eigenlijk realistischer bij vraag en aanbod. Dat veel clubs qua spelerssalarissen boven hun stand geleefd hebben is weer een heel ander verhaal - dat is niet iets om Bosman te verwijten.

Fantastisch 5 sterren!

Er zit bijna tot geen humor in, dit verhaal is gewoon serieus en er komt gewoon een glimlach op m'n gezicht zegt genoeg!
5 sterren voor dit prachtstuk,
Ga zo door : ) !

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren