Sclessin, het beste legioen van Europa

Stade Maurice Dufrasne, in de volkmond Sclessin genoemd, is het stadion van Standard Luik. Dit op het oog niet al te mooie stadion staat bekend als een ware heksenketel. Hoe dit komt? Hierdoor.

Het is economische crisis in de wereld. Ook België is getroffen en dat is te zien in Luik. De industrie holt achteruit, de grote trotse metaalbedrijven vallen één voor één om en de werkeloosheid neemt snel toe. Evenals de leegstand. Achter al het rook van de nog draaiende fabrieken ligt het prachtige stadscentrum waar je onder het genot van een Luikse wafel de vele toeristische bezichtigingen kunt gaan bekijken. Om maar even een toeristische tip te geven: de Sint-Pauluskathedraal is zeker de moeite waard.

Achter deze bonte verzameling van grijs, grauw en een enkele kleur doemt er in een buitenwijk ook nog een stadion op. De armlastige buitenwijk die de naam Sclessin draagt, heeft de afgelopen jaren veel hooggeplaatst bezoek gekregen, voetballend bezoek. Allen gingen ze naar het zelfde huis, het huis aan de Rue Ernest Solvay. De bewoner? Royal Standard de Liége, ofwel Standard Luik. Snotneuzen in de leeftijdscatagorie van ongeveer 20-35 jaar met een Porsche onder de kont en een bankrekening met minimaal zes nullen kwamen hier theedrinken. Onder deze kwajongens behoorden onder andere Fernando Torres, Steven Gerrard, Cesc Fàbregas en Jesús Navas. En dan heb ik het over een kleine greep zogenaamde sterren. die van nu. Ook de voetballers van Standard verdienen een goed belegde boterham, De Porsche van aanvoerder Steven Defour is een goed voorbeeld.

Het stadion heeft dus al veel en ook vaak beroemd bezoek gehad. Alleen was dit vaak maar eenmalig en hebben de desbetreffende bezoekers weinig met het legendarische huis aan de Maas. De bezoekers die dit wel op waarde schatten komen tweewekelijks op bezoek, meestal rechtstreeks uit de fabriek om in hun 'tweede huis' hun helden tijdens de wedstrijd letterlijk naar de overwinning te schreeuwen. Een overwinning is namelijk het enige wat wordt geaccepteerd in Sclessin. De heren voetballers zijn de bestbetaalde werknemers van Luik en dienen de 90 minuten dat ze moeten werken hun werk ook goed te doen. En omdat het Luikse volk niet te beroerd is te laten merken als ze het goed of fout doen, heb je altijd een helse herrie. En een intimiderende sfeer.

De gepassioneerde Standard supporter heeft het de laatste jaren moeilijk. Financieel gaat het steeds slechter en de stad Luik valt steeds dieper weg. In deze zwart doordrenkte tijden is de hoop gekoppeld aan een clubje tieners en jongvolwassenen. Defour, Axel Witsel, Eliaquim Mangala, Mehdi Carcela-Gonzalez en Dieumerci Mbokani zijn jongens die licht brengen in de harten van de verdrietige Luikenaars.

Laat de rood geblakerde supportersschare nog tweemaal Europese vedetten ontvangen. Zij zullen ze weer terug schreeuwen naar hun kapitale villa’s in Duitsland en Engeland. Laat hen vervolgens sparen voor een ticket naar Hamburg, om daar de arme Luikenaar rijk te maken. Rijk van trots. De trots van de beste. En laat hen vervolgens terugkeren naar het huis van de beste. Om daar weer de beste te zijn. Het beste legioen van Europa.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door koops)

Wát een stuk. Je laat me verder sprakeloos en kritiekloos. Schitterend.

Zeker een mooi stuk. Echt geweldig!

nou, dankjewel jongens!

Ben zelf namelijk niet helemaal tevreden. Zag hier en daar toch wat lelijke foutjes.

maargoed, het is mn eerste stukje en ik wou graag wat schrijven!

Echt heel erg goed geschreven! Al die verhalen over, met alle respect voor Standard, de topclubs kennen we nu wel! Dit stuk is ook daadwerkelijk informatief! Succes voor de rest van het seizoen!

Het zinnetje "rijk van trots" spreekt mij ontzettend aan. Mooi gevonden..

daarnaast is je schrijfstijl best mooi. Je opbouw is ook prima. En je verhaal ook leuk. Iets over de omstandigheden en historie vertellen. Dat is leuk om te lezen.

Kreten met "de beste" heb ik niks mee. Dat is subjectief en is een waardeoordeel. Dat is persoonlijk en ligt aan de bril die je op hebt.

Uiteindelijk is het een goed stuk. In mijn ogen niet exceptioneel. Dan moet je toch met iets vernieuwends en moois komen. Dus 4 sterren.

20 maart 2010 om 13:16

Dan je voor je (opbouwende) kritieken. Zoals al eerder aangegeven is dit mijn eerste stukje. Ik wou gewoon "lekker beginnen met schrijven"!

Hoop in een volgend lappie tekst vernieuwend te zijn.

Lastig dit te beoordelen. Je Nederlands kent hier en daar wel wat fouten zoals je zelf al aangeeft. De opbouw van je tekst is ook niet ideaal maar je bent wel erg vernieuwend en boeit de lezer. En vooral je slot is echt briljant. Daarom 4 sterren.

20 maart 2010 om 13:47

Hier sluit ik me volledig bij aan

Ik ben zelf één keer op sclessin geweest, naar joegoslavië-noorwegen tijdens euro 2000. Je weet wel, die wedstrijd waar kezman 10 seconden na zn invalbeurt met rood van het veld moest. Ondanks dat het dus geen wedstrijd van standard was, viel me toen al op wat heerlijk sfeervol voetbalstadion dit was.

Daarom vind ik dit ook een mooi stuk, hoewel er inderdaad wat stijlfoutjes in lijken te zitten. Maakt niet uit. Ga zo door!

Ik heb een wedstrijd in Sclessin mogen bezoeken en naar aanleiding daarvan durf ik toch wel op te merken dat je beeld wordt vetroebeld door de eigen clubkleuren. In die wedstrijd (standard-az) was er absoluut geen sprake van een 12e man. Zeker in de 2e helft was het regelmatig bijna zo stil dat je een speld kon horen vallen en werd dat alleen verstoord door fluitconcerten richting eigen ploeg. Dat iedereen na de 1-1 in de 94e minuut opeens weer enthousiast wordt, maakt Sclessin nog niet tot een heksenketel. Over het stadion zelf. Ik vind het eigenlijk wel een mooi stadion, afgezien van de open hoeken. Als deze hoeken nog een keer worden dichtgebouwd, dan is het één van de mooiere echte voetbalstadions. De tribunes zijn steil en hoog en het stadion ademt voetbal. Kort daarvoor heb ik Arsenal mogen bezoeken. Jullie stadion is dan misschien architectonisch minder, maar heeft van zichzelf veel meer sfeer. Nog even terug naar de heksenketel: in vergelijking met Arsenal was het bij jullie al een stuk beter. Dat zegt echter meer over het salonpubliek van Arsenal dan over jullie. Behalve dan deze eigen ervaringen vind ik het een mooi stuk geschreven vanuit het hart van een echte supporter.

20 maart 2010 om 14:08

Bedankt!

En dat het tegen AZ stilviel heb je gelijk aan, tegen bijvoorbeeld een Cercle Brugge is het ook lang niet altijd een helse herrie. Maar ach een beetje overdrijven kan geen kwaad!

De zoveelste variatie op een uitgekauwd thema; het gedweep met de tripod die volksclubs, werkeloosheid en authentieke support heet. Nauwelijks verfrissend of vernieuwend.

De titel maakt me al kwaad. Er is maar 1 Legioen en dat is van Feyenoord!

20 maart 2010 om 17:41

haha!

De titel is aangepast door VZ toen ik het artikel indiende.
Had zelf een heel andere titel gekozen!

20 maart 2010 om 22:17

Wat een onzin. Jullie kunnen de naam Legioen niet claimen hoor? Misschien binnen Nederland ja maar Standard komt uit een ander land dus die zullen het echt geen ruk interesseren wat Feyenoorders ervan vinden.

ik vind het behoorlijk respectloos tegenover vele andere clubs in Europa die wel een trouwe en altijd steunende achterban heeft, bij Standard is het singing when you are winning, ik zie vele Belgen op VZ zeggen dat ze bij Standard het beste legioen hebben, maar tegen AZ heb ik dat niet gezien, je hoorde de spelers zelfs met elkaar praten, pas na de 1-1 van Bolat herleefde het stadion, en als supporter heb je toch de plicht om je team te steunen? Dat was behoorlijk ver te zoeken, en in de competitie draait Standard belabberd slecht tov vorig seizoen, je wilt niet zeggen dat het elke week vol zit en de supporters als de ware 12e man dient?

Kijk eens in de Balkan gebieden, in Turkije, in Spanje en zelfs in Italië waar ze vaak genoeg achter hun club staan en zelfs in slechte tijden, waar bij topduels 90 minuten gesprongen en gezongen wordt, pas als Standard dat ook heeft hebben jullie recht op spreken, de titel maakte me al kwaad gezien de minachting die je hebt naar andere topclubs in Europa en hun supporters (in mijn ogen dan.)

Jullie zullen best een leuk publiekje hebben waar ze in België en in Nederland (uitzondering Ajax en Feyenoord) wat van kunnen leren, maar om je de titel beste legioen in Europa te geven vind ik echt overdreven, beste Legioen na Feyenoord in de Benelux had ik wat meer passend gevonden.

Maar qua schrijfstijl krijg je een dikke voldoende van me, je weet het verhaal goed over te brengen ondanks ik het totaal oneens met je ben, ik geef je ieder geval 3***.

20 maart 2010 om 20:46

Ik vind het een beetje jammer dat je je mening over het publiek van Standard basseerd op één wedstrijd, die tegen AZ. Als je wat vaker Standard zou zien of desnoods horen op de radio, zou je wel weten dat het publiek 8 van de 10 keer "gewoon" herrie maakt tijdens de wedstrijden. Want oke, tegen een modale middenmoter uit België is het ook niet altijd vuur en vlam!

Maar iig bedankt voor je reactie en compliment!

21 maart 2010 om 00:18

Ik vind niet dat Spanje harde supporters heeft. Als ik er 1 in Spanje moet noemen kom ik snel uit op Atletic Bilbao. De rest vind ik maar een stel opera supporters die hun eigen ploeg of speler uitfluiten wanneer ze niet naar wens presteren terwijl je je club juist moet steunen in goede en slechte tijden. Vooral Barca en Real Madrid hebben daar zulke groepen van.

'de gepassioneerde Standard supporter heeft het de laatste jaren moeilijk'

Deze zin snap ik niet helemaal aangezien Standard net 2 jaar achter elkaar kampioen is geworden.
Voor het eerst in 20 jaar of zoiets.

Voor de rest een heel goed stuk, en ik zou zeker nog wel eens Sclessin willen bezoeken.

20 maart 2010 om 22:22

Daarmee doel ik vooral op het feit dat de Standard supporter het finacieel steeds slechter heeft. Het grootste gedeelte van de supporters werken of werkten in de metaalindustrie, de industrie die voor een groot gedeelte op z'n gat ligt in Luik.

Prachig weergegeven!

Voor de schrijfstijl en de beleving die je weergeeft in je laatste alinea krijg je van mij 5 sterren. Voor het claimen van het feit dat Standard de beste supportersschare van Europa heeft krijg je van mij 2 sterren. Dat is namelijk (objectief gezien, totaal niet dat ik iets tegen Standard heb) totaal niet waar. Ik kan je zo 20 teams uit mn mouw schudden (vooral uit Turkije, Polen, Rusland, Griekenland en de Balkan) die een supportersschare hebben waarvan die van Luik nog niet eens de veters mag strikken zoals ze dat zo mooi zeggen. Maarja het is een column, die hoeft niet objectief te zijn en natuurlijk wil je jouw eigen club promoten. Kortom 4* van mij!

21 maart 2010 om 00:14

Ben het hier helemaal mee eens. In Sclessin kan het wel eens een heksenketel zijn maar ik geloof bij lange na niet dat de supporters van Standard harder zijn die van Cska, Spartak, Dinamo Zagreb, Hajduk, Partizan of Rode Ster etc. Daar komen die supporters van Standard echt te kort voor maar ben het wel eens dat Standard de beste achterban van België heeft. Je krijgt ook 4 sterren van mij aangezien je graag Standard wil promoten en een column best wel een club-brilletje mag hebben maar niet te groot en ik acht niet dat deze zo groot is.

Ik ben natuurlijk een Anderlecht-fan, maar toch: goed geschreven stuk!

Standard is een echte volksclub. Verder, mbt je opmerking over de financiele crisis, ik weet niet of je een beetje bekend bent in wallonie, maar daar(en dus ook in luik) heerst de economische crisis al 100 jaar. Fc Luik is trouwens een grote club; meer potentie, fanatiekere achterban, en dat stadion....iedere tegenstander krijgt daat schrik van. Absoluut geen luxe waardoor je als thuis team al met 1-0 voor staat.

over RFC Luik ben ik nu idd een stukje aan het schrijven.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Standard Luik

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. MulekaAanvaller51
A. BodartKeeper80
A. TapsobaAanvaller21
M. EpoloKeeper00
L. HenkinetKeeper00
A. Al DakhilVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Standard Luik.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren