Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De ondergang van de Premier League

Laatste update:

Op de ochtend van 26 februari 2010 werd het onvermijdelijke eindelijk bewaarheid. Portsmouth Football Club had de deadline om haar financiële zaakjes op orde te krijgen definitief gemist en werd als gevolg daarvan failliet verklaard. De club mag het lopende seizoen afmaken, maar na een forse puntenstraf is lijfsbehoud een utopie. Pompey is ten onder gegaan aan haar eigen ambities. Uithuilen en opnieuw beginnen lijkt het devies.

Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor de populaire volksclub uit Zuid-Engeland. Twaalf jaar eerder, toen Portsmouth nog een divisie lager actief was, werd de club al eerder failliet verklaard. Milan Mandaric, een succesvolle ondernemer, behoedde de club destijds voor de ondergang en met behulp van vele externe miljoenen werd een opmars ingezet. Pompey stond destijds in de schaduw van buurman en aartsrivaal Southampton, maar als het aan het nieuwe, ambitieuze bestuur lag, zou daar gauw verandering in komen.

Binnen een mum van tijd werd promotie naar de hoogste divisie afgedwongen, maar daarmee werd geen genoegen genomen. Ook Alexandre Gaydamak, een Russische multimiljardair, kocht zichzelf in en investeerde samen met Mandaric fors in de spelersgroep met als doelstelling een bestorming van de top. Zaken als infrastructuur, de jeugdopleiding en het gezellige doch uiterst krakkemikkige bouwval genaamd Fratton Park werden echter volledig genegeerd. In het seizoen 2007/2008 mondde dit uit in een fantastisch elftal met topspelers als Niko Kranjcar, Jermain Defoe, Peter Crouch, Sol Campbell, Sulley Muntari, Glen Johnson en Lassana Diarra. Voor pas de tweede maal in de geschiedenis van de club werd de FA Cup veroverd, en als gevolg mocht Portsmouth voor de allereerste keer haar opwachting in een Europees bekertoernooi maken.

Nog geen seizoen later werd duidelijk wat er werkelijk gaande was. Het kleinschalige, op korte termijn gebaseerde succes bleek het begin van het einde. De club spendeert onverantwoord veel geld aan salarissen, Mandaric en Gaydamak houden het voor gezien en de club glijdt in verbazingwekkend tempo af. Een matige bankzitter als John Utaka blijkt wekelijks meer dan 85.000 euro op te strijken. Ter vergelijking: Cesc Fabregas, aanvoerder van Arsenal, moet het doen met 80.000 op weekbasis. Pompey wisselt in die tijd vaker van eigenaar dan Sekou Cissé van schoeisel. De ene na de andere (buitenlandse) investeerder wordt uiteindelijk afgeschrikt door de enorme schuldenlast. Trainer Harry Redknapp vertrekt naar Tottenham Hotspur, alle topspelers worden verkocht (ironisch genoeg bijna de helft aan Spurs) en salarissen worden te laat of helemaal niet meer betaald. De financiële malaise werd een half jaar geleden bestraft met een transferembargo, maar amper zes maanden later wordt het boek gesloten en is de ondergang onafwendbaar.

Portsmouth is een echte club van het volk. Pompey John, de beruchte diehard fan met koebel, staat symbool voor de mentaliteit van de lokale bevolking. Nergens in de zuidelijke helft van Engeland kom je een club tegen die met zoveel passie wordt aangehangen door de locals. Machteloos kijken zij toe hoe hun club ten prooi is gevallen aan externe zakenlieden zonder connectie met de club of de regio. Als een stuk speelgoed wordt de club gebruikt, als een stuk speelgoed wordt de club weggegooid als het niet meer leuk is. Portsmouth is helemaal niets meer, maar Mandaric vermaakt zich tegenwoordig met Leicester City.

Tegenwoordig is het in de Premier League de trend om je club aan (buitenlandse) investeerders te verkopen voor wat extra poen. Meer dan de helft van de huidige Premier League-clubs is eigendom van een extern persoon. Dit brengt zelden gemor of geklaag met zich mee, want de fans worden doodsimpel omgekocht met een paar grote spelers. Bestuurders en eigenaren kennen de risico’s van het verkopen van hun clubs aan buitenstaanders, maar staren zich blind op de korte termijn. Er worden grote namen binnengehaald, er worden snel resultaten geboekt en wat er in de bestuurskamer wordt gedaan is niet meer belangrijk. Er wordt geleund op de externe miljoenen, er wordt genoten van de glorie en het woord begroting wordt definitief uit het woordenboek geschrapt. De schuldenlast wordt zo groot dat de club niet meer valt door te verkopen als de lol er vanaf is en de eigenaar van bijbehorende club af wil. Het luidde recentelijk de ondergang van een zeer geliefde club in. Beter voor de financiële fair play en zuiverhuid van de sport, een nachtmerrie voor de mensen waar het echt om gaat: de fans.

Dit proces lijkt helaas niet meer af te stoppen. De UEFA probeert op te treden door bijvoorbeeld het invoeren van de nieuwe financiële regels, maar Roman Abramovich heeft bij Chelsea al aangetoond met een simpel trucje die regelgeving te kunnen omzeilen. Van Abramovich weten we dat hij om de club geeft en niet zomaar zal laten wegvallen, maar hoe zit het met de Chinese eigenaar van Birmingham City en de oh zo bekende en uitgekotste Amerikanen bij Liverpool? Als er geen grote veranderingen worden doorgevoerd zal het naast Portsmouth nog veel meer clubs zo vergaan. Helaas ligt het initiatief voorlopig bij de clubs en bestuurders zelf, en die lijken er nog lang geen genoeg van te hebben.

Tegen beter weten in hoop je dat de teloorgang van Pompey als voorbeeld zal dienen voor andere clubs. Bij die club waren de signalen echter al jaren waar te nemen, maar werden ze door alles en iedereen genegeerd. Het gevolg is dat die populaire volksclub van de zuidkust van de hoogste piek in het diepste dal is gestort; wie volgt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een betere titel zou zijn:
De ondergang van Porthsmouth.
Saai stuk 2 sterren.

18 maart 2010 om 17:13

Saai stuk? Jij snapt er ook niks van. Als je veel spanning wilt ga dan naar een film van Jean-claude van Damme kijken?

Ik vind dit juist een heel goed stuk. Aan de hand van een voorbeeld maak je duidelijk wat het probleem in de huidige PL is. Ook een erg goede schrijfstijl. Mensen die jouw minder dan 4 sterren geven snappen, in mijn ogen, er helemaal niks van.

en deze voor de stembus

In het begin ga je volgens mij goed de fout in. Portsmouth werd niet failliet verklaard doordat het de deadline niet haalde, maar vroeg een faillisement aan omdat het halen van de deadline onmogelijk was. Dit faillisement werd 1 dag voor de deadline aangevraagd.

Ik weet niet meer precies waarom dit voordelen had, maar het was in ieder geval het beste voor Portsmouth.

Verder ben ik het eens met lodefabregas. Het is niet de ondergang van de premier league. Het is al eerder voorgekomen, met bv Leeds en Ipswich. Toen ging de PL ook vrolijk door.

Kortom: beetje kort door de bocht. Als je titel ook puur gericht was op Portsmouth, was het nog wat interessanter geweest, maar dan nog trap je een beetje open deuren in.

2 sterren.

18 maart 2010 om 16:07

Juist als je het alleen maar op Portsmouth richt is het minder interessant.
Als er stond ''de ondergang van Portsmouth'' dan had ik het niet zo snel gelezen, maar omdat er staat ''de ondergang van de Premier League'' nam ik de moeite om het te lezen.

@ Quasi, hoezo gaat hij goed de fout in ? Ik vind wat jij noemt nou niet echt '' goed de fout ingaan''

En nog iets over jouw punt dat het al eerder is voorgekomen met Leeds en Ipswich, dat waren toen zowat uitzonderingen die zich in de nesten aan het werken waren.
Maar tegenwoordig heeft bijna elke club een flinke schuld, en een eigenaar waar je je bij afvraagt waar hij mee bezig is, het probleem is dus veel groter tegenwoordig.

Het is veel ernstiger dan dat het toen was, en de ondergang is misschien een beetje overdreven, maar je moet de lezer toch lokken met een slimme titel.

19 maart 2010 om 09:17

Wat ik bedoelde was: De pl gaat niet ten onder, er komen nieuwe clubs en die vullen het gat in. Het wordt er niet minder spannend om. En in tegenstelling tot wat sommigen denken, zal de top 4 niet ten onder gaan. Daaronder zul je altijd leuke clubs hebben waar je altijd van kan verliezen, wat een spannende competitie tot gevolg heeft.

En clubs als Everton en Villa zijn volgens mij toch wel redelijk met goed beleid bezig, dus die clubs zullen ook niet zomaar wegvallen. Dan heb je het feit dat in de PL altijd een verrassing zit (reading die promoveerde en NET geen europees haalde), dus het zal altijd leuk blijven in de PL

Een saai stuk zeg jij?
Ik vind het een fantastisch stuk, echt super om te lezen, ik vind het een dikke vijf sterren waard.
Je hebt echt helemaal gelijk, en ik vind het ook vooral schitterend dat je zoveel weet.
Het salaris van Utaka, of de naam van de bekende Pompey fan met die koe bel.
Door stukken als die van jou krijg ik weer meer kennis van de Engelse teams.
Een erg belangrijke inhoud, en er zitten ook erg leuke weetjes in verwerkt.
De titel is misschien een klein beetje overdreven, maar daarmee lok je wel lezers dus dat is logisch.
Het is vooral zo eng om voor te stellen hoe snel het kan gaan, Pompey is daar echt een voorbeeld van.

laat alle Engelse Clubs maar Failliet gaan met hun koopzieke gedrag

18 maart 2010 om 16:08

Daar kunnen de clubs (lees: fans, clubs, spelers, coaches en zelfs sommige bestuursleden) niks aan doen. Je geeft het stuk 5 sterren maar begrijpt de essentie niet eens.

18 maart 2010 om 17:53

Ja! Zullen we dan met voetbal ook maar stoppen en allemaal gaan tennissen? Wat een domme opmerking..

20 maart 2010 om 10:04

wel een beetje slap om alleen de Englese clubs Failliet te laten gaan dan. Ik zou zeggen, alle clubs failliet en dat de amateurploegen dan hun kans krijgen...

Zeer goed stuk en helemaal juist. Portsmouth is een fantastische club met een geweldige aanhang. Ik kan me herinneren dat Arsenal een keer 0-6 ofzo voor stond en de Portsmouth fans nog steeds bleven zingen, geweldig. Ook spelers als Henry waren vol lof over de fans. Alleen die koeienbel is ergerlijk.

Echter heeft de FA wel nieuwe regels gemaakt ten aanzien van de boekhouding van clubs die, ik meen in 2012/2013 (of 2011/2012) van start gaan. Ik heb het nog niet ingezien maar het schijnt dergelijke praktijken tegen te gaan. Helaas verhelpt het de ondergang van Portsmouth niet, maar kan het andere clubs behoeden in eenzelfde situatie te komen. Misschien dat jij hier meer over weet?

Boeiend stuk met een uitstekende schrijfstijl. 5 ster.

18 maart 2010 om 16:10

Die koeienbel is misschien wel ergerlijk Persiangooner, maar het is wel iets unieks.
Ik vind het ook wel iets moois hebben, het maakt de club Portsmouth nog meer bijzonder.

Mwah.. Ik vind dit een van je mindere stukken. Je schrijfstijl etc is uiteraard weer gewoon geweldig, maar ik ben het niet eens met de inhoud. Dat Portsmouth ten onder gaat is een feit, maar Portsmouth is niet de Premier League en de Premier League is meer dan Portsmouth. Ik mis ook een beetje het punt over waarom jij dan denkt dat dit de ondergang van de PL is.. Misschien dat je dat nog even wilt uitleggen..?

Maar ik ben het wel met je eens dat het een zeer slechte zaak is! Dit soort wanbeleid wordt een steeds vaker voorkomend onderwerp in de voetbalwereld en die slechte ontwikkeling moet tegen gegaan worden. Overigens ook complimenten voor je slotzin.

Dit alles bij elkaar geef ik je 4 sterren.

18 maart 2010 om 16:11

@ Kevinarsnl

Hij bedoeld ook niet dat de Premier League ten onder gaat omdat Portsmouth ten onder gaat.
Hij bedoeld dat Portsmouth misschien wel het begin is van een hele serie clubs die in de problemen komt.
Portsmouth geeft aan hoe snel het verkeerd kan gaan, en Goonernl geeft aan dat heel veel meer clubs dit kunnen overkomen.
Uiteraard is de Premier League meer als Portsmouth alleen.

18 maart 2010 om 17:21

Dat heb ik niet begrepen uit de tekst. Als dat duidelijk was geweest, had hij 5 sterren gekregen.

Je titel sprak me aan, maar gezien het feit dat het over Portsmouth ging kon je beter Premier League vervangen met Portsmouth.. Je schrijfstijl is prima maar inhoudelijk ben ik het zwaar oneens met je, maar om te zeggen de ondergang van de Premier League er is omdat Portsmouth verdwijnt vind ik lachwekkend, ik ben blij dat ze weg zijn omdat ze qua selectie zeer matig zijn dit seizoen en het voetbal niet is aan te zien. Portsmouth mag nu lekker opbouwen op een lager niveau. Je hebt je best gedaan en ik ben niet zo een zielig persoon die dan gelijk een column de grond intrapt met een lage beoordeling en bergen van kritiek, zie dit als opbouwende kritiek en ik hoop dat je volgende keer hier wat van oppikt.

***

18 maart 2010 om 16:23

Waarom snappen mensen niet dat hij niet alleen Portsmouth gebruikt.
Hij bedoeld ermee te zeggen dat Portsmouth een voorbeeld is wat veel meer clubs kunnen overkomen in de Premier League.
Een ploeg die kort geleden nog de FA Cup won, en nu vreselijke problemen heeft, zo snel kan het gaan.
En dat is een soort van waarschuwing voor zoveel andere clubs, Portsmouth is slechts het begin van veel meer ellende.
En als er veel meer ellende komt dan kun je wel degelijk spreken over een kleine ondergang van de Premier League.

18 maart 2010 om 17:06

Flip_chelsea wellict kan je de schrijver van het verhaal beter zal laten antwoorden dan tevergeefs op elke reactie onder dit stuk te reageren.

19 maart 2010 om 10:38

@ Polop

Ik stoor me er gewoon aan dat mensen dit stuk afkraken terwijl ze het niet eens begrijpen.
Ik leg gewoon uit wat de schrijver bedoeld.
Ik ben objectief hier, en de schrijver komt natuurlijk eerder voor zijn eigen stuk op.
Als ik dit daarom zeg dan komt het eerlijker over.

20 maart 2010 om 11:40

Je hebt gelijk hoor. Maar je zou je er niet aan moeten storen. Misschien is de essentie in het stuk zelf gewoon niet goed duidelijk geworden. Op mij kwam het ook zo over als dat dit alleen over Pompey ging.

Beetje jammer, al die generaliseeringen die de laatste tijd langskomen over de Premier League. Ik ben optimistisch, Engeland is een voetbal natie! Daarnaast zit er in de PL zo veel geld en zoveel belanghebbende en fans dat het echt niet de ondergang te gemoet gaat. Sterker nog je ziet ze de juiste jaren zelfs steeds sterker worden. Krijgen steeds meer tickets voor Europa en de laatste 2 jaar CL waren er steeds 3 engelse teams! Met een beetje goede scheids was de finale van de CL zelfs 2x Manchester United - Chelsea geweest, aangezien Chelsea vorig jaar tegen Barca 3 penalty's niet kreeg! Dit jaar is het ietsje minder maar dat vind ik ook niet raar gezien de huidige vorm van Liverpool en de sterke tegenstander van Chelsea.

Manchester United en Arsenal lieten zien dat het niveau verschil met de rest van europa(buiten Barcelona) gigantisch is!

Italië sterft uit, Spanje heeft alleen Barcelona en Real Madrid en Duitsland heeft alleen Bayern Munchen die met de europese top 'mee kan'! Ik denk juist dat er over een aantal jaar bij de laatste 8 in de Cl4/5 engelse ploegen zijn! Die hebben immers veel meer geld! Denk aan namen zoals Tottenham Hotspur, Manchester City, Aston Villa en Everton die de top Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool gaan aanvullen!

Ik heb zin om een positief stuk te schrijven na al dit pessimisme over de engelse competitie! Misschien dat ik dat eens ga doen!

Natuurlijk wel goede schrijfstijl en ik bewonder je kennis van Porthsmouth!

Ga zo door!

18 maart 2010 om 16:26

Daar ben ik het wel helemaal mee eens Frikx.
Voetbal is van zo'n groot maatschappelijk belang dat er nooit een echte ondergang kan komen.

Wel is het zo dat het niet uitmaakt hoe sterk die teams zijn, het gaat om de schulden.
Portsmouth had ook een sterk team, maar door die schulden moesten ze verkopen.
En daardoor zijn ze zo zwak geworden dat ze degraderen.

18 maart 2010 om 17:54

Je zegt dat de pl zoveel geld heeft maar ik denk dat je het dan niet helemaal begrijpt wat Goonernl geschreven heeft.
Je zegt bijvoorbeeld dat manu en arsenal laten zien dat het niveau met de rest van europa gigantisch is. De schuldenberg van manu is ook gigantisch, dit moet je er dan ook bij vermelden.
Manu kan zomaar een tweede gevalletje portsmouth worden.
Ik zie het eerder somber in voor de pl, er zullen volgens mij nog clubs volgen die failliet worden verklaard. De meeste clubs in engeland hebben geluk dat ze niet onderhevig zijn aan de Duitse of Nederlandse wetgeving of ze waren al lang failliet verklaard.

18 maart 2010 om 18:34

Dat de schuldenberg van United zo groot is ligt niet aan het feit dat United belachelijk veel investeerd, dus alle prijzen die gewonnen zijn zijn niet met geld gewonnen wat uit die schuld komt. Die schuld komt door de Glazers!

Manchester United, wordt nooit een tweede porthsmouth. Dat zal de Fa niet toelaten de Uefa niet de Fifa niet de fans niet, niemand niet. Stel united verdwijnt uit het engelse voetbal. Dat is alsof je de helft van een stuk pizza weg gooit. Dan worden de kijkcijfers door de helft gehaald en de tv gelden voor elke club ook door de helft. Dan stort het hele engelse voetbal in elkaar. Naar United kijken immers miljoenen fans, ook uit azië zuid amerika amerika en andere europese landen!

Binnenkort gaat er iets gebeuren dat de schulden van United zal laten verdwijnen! Iemands kop moet rollen'figuurlijk' en dat zijn waarschijnlijk de glazers!

ik wilde eigenlijk niet gaan reageren op dit stuk omdat ik er weinig aan toe te voegen heb. Maar als ik zei dat eerste 2 stemmen 2 sterren zijn moet ik dit onrecht wel compenseren. Je slaat de spijker op zijn kop, het wordt tijd dat ze dat in Engeland ook inzien.

Wat je zegt klopt gewoon als een bus. Door de hype die er de laatste jaren voor de rijke der aarde is geweest dat een voetbalclub een leuk speeltje is gaat het voetbal gedeeltelijk kapot.
Zo zie je dat bij Portsmouth maar ook bij Man utd daar gaat het ook niet zoals het hoort. En natuurlijk dit is een veel grotere club die wel blijft bestaan maar dit kenmerkt wel hoe er met clubs omgegaan word.
Het heeft ook een keerzijde Abramovich maakt een club echt beter. Maar over het algemeen is het geen positieve invloed.

4 sterren omdat je betere stukken geschreven hebt.

18 maart 2010 om 16:51

stembus

Leuk stuk, je legt de geschiedenis uit van Portsmouth, hoe het er nou mee zit en waarom andere clubs dit ook kan gebeuren. Worden zoiezo 5 sterren.

Heel mooi stuk. Het buitenlands geld maakt de pl veruit de sterkste competitie van de wereld maar het is tevens ook hun zwakte.

Er moeten met een schaaf gewoon hele dikke plakken af, en het verkopen van clubs aan de eigenaren is inderdaad vreselijk. Wel is er iets moois gaande. Manchester United en Liverpool hebben allebei vermogende zakenlieden in hun supportersgroep, en beide clans willen de clubs terugkopen van de uitgekotste Amerikanen. Top stuk natuurlijk.

Ik heb zeker genoten van het stuk heerlijke leesbare taal die je op papier zet. En de problematiek die je aankaart stoor ik me zelf ook heel erg aan. Dus sowieso 5 sterren van mij. En jammer van Pompey mooie club, mooie fans, minder mooie voorlopige toekomst. Mooi stuk!

Ik vind het een leuk stel om te lezen, omdat het juist zo lekker wegleest. In het begin dacht ik dat het voornamelijk ging over Portsmouth, maar wanneer je de moeite neemt om intensief door te lezen dan ga je de ware essentie van de column begrijpen. Ik begrijp je punt en sta aan jouw kant van het verhaal.

Ik vind het ten eerste sowieso al niet leuks als 'jouw' club wordt verkocht aan een persoon, groep of organisatie in plaats van de dat de club eigenaar van zichzelf is. Haha. Ach, maar ja dan is dat nog niet het ergste. Maar juist door het proberen van winst te genereren op kort termijn is de neergang van de organisatie. Hoe ironische eigenlijk. Door het binnenhalen van (halve) sterspelers zijn de investeerders geliefd bij het grote publiek en zullen resultaten mogelijk zijn door de individuele kwaliteiten van hen. Alleen zal het nooit verder komen dan deze situatie. Een voorbeeld nu is Manchester City. Zij geven ontzettend veel geld uit en nu komen ze er pas achter dat Adebayor daarheen ging voor het geld. Haha. Denk alleen dat zij volgend jaar wel een grotere rol gaan spelen in Epl.

Lekker stuk, dus. 5 sterren.

Leuke boeiende stuk.
Portsmouth is een geweldige club met geweldige supporters die altijd achter der clubje blijven staan.
Het is dan ook echt heel sneu dat ze failliet zijn.

Portsmouth 'went into adminstration' omdat de club zich realiseerde dat de deadline voor een nieuwe eigenaar onhaalbaar zou zijn. Een ogenschijnlijk subtiele nuance, maar wezenlijk anders, overigens geen afbreuk doend aan de beoogde strekking van het verhaal.

De titel lijkt misschien dramatisch aangezet maar een kern ervan is dat bij het verdwijnen van Portsmouth gedurende het seizoen competitievervalsing zou hebben opgetreden omdat de uitslagen van Pompey geschrapt zouden zijn geweest, oftewel 'expunged', met de nodige gevolgen voor de stand.

De situatie bij Portsmouth is inherent aan het Engelse 'systeem'. In Nederland en Duitsland zijn de meeste clubs verenigingen, zodat de Algemene Leden Vergadering het bestuur controleert en ter verantwoording roept. In Engeland zijn de meeste clubs Bv's, limited companies, zodat de grootaandeelhouder/eigenaar alle macht naar zich toe kan trekken. Daar schuilt een uitdaging voor de Football League om een klimaat te scheppen waarin megalomane individuen minder armslag hebben.

Uiteraard staat het geval Pompey niet op zich. Onderstaand een overzicht van clubs, uitkomend in de vijf hoogste divisies, 'who entered administration' of een 'cva' (company voluntary arrangement) aangingen.

Charlton 1984
Middlesbrough 1986
Tranmere 1987
Newport County 1989
Walsall 1990
Northampton 1992
Kettering 1992
Aldershot 1992
Maidstone 1992
Hartlepool 1994
Barnet 1994
Exeter 1994, 2003
Gillingham 1995
Doncaster 1997
Millwall 1997
Bournemouth 1997, 2008
Darlington 1997, 2009
Chester 1998, 2009
Hereford 1998
Portsmouth 1999, 2010
Crystal Palace 1999, 2010
Oxford Utd 1999
Barrow 1999
Swindon 2000, 2002
Scarborough 2000
Hull 2001
QPR 2001
Chesterfield 2001
Leicester 2002
Barnsley 2002
Carlisle 2002
Notts County 2002
Bury 2002
Bradford 2002
Port Vale 2002
Lincoln City 2002
Swansea City 2002
York 2002
Halifax Town 2002, 2008
Derby 2003
Ipswich 2003
Huddersfield 2003
Oldham 2003
MK Dons 2003
Wimbledon 2003
Wrexham 2004
Cambridge 2005
Crawley Town 2006
Rotherham 2006, 2008
Leeds United 2007
Boston United 2007
Southampton 2008
Luton 2008
Stockport 2009
Salisbury 2009

Goed artikel, ook zeer goed verwoord. Ik vraag me alleen af waarom een club expert van Arsenal dit schrijft. Het is toch vooral de bedoeling dat jij over je eigen club artikelen maakt?

Een stuk dat goed is geschreven, makkelijk wegleest enz enz, echter ik vind de titel zeer misleidend. Ik denk namelijke dat meerdere Engelse clubs zonder de externe investeerders al veel eerder failliet zouden zijn.

Je moet namelijk niet vergeten, dat het wel speeltjes zijn voor de deze eigenaren, maar dat ze er uiteindelijk wel winst mee willen behalen, of op z'n minst de club op eigen kracht laten draaien. Dat je er een paar mindere investeerders tussen hebt zitten wil niet zeggen dat de hele premier league naar z'n grootje gaat. Zonder mensen als Abramovitsch was Chelsea bijvoorbeeld al lang voltooid verleden tijd.

Desondanks vind ik het 3 sterren waard voor de manier van schrijven en het goede verhaal over Portsmounth.

Super stuk, 5 sterren.

Goed stuk. Hopelijk volgend er niet (veel) meer, want dit is echt jammer vond Portsmouth altijd wel een mooie club, ondanks dat ze niet hoog voetbalde.

Ik begrijp het stuk gelukkig wel, ben benieuwd of je gelijk gaat krijgen maar het is een interessante visie die helaas wel reeel is.

Alles wat ik wilde zeggen is gezegd. Ik kan er alleen maar over kwijt dat het lijkt alsof je een professioneel column schrijver bent. Zo soepel, informatief en doch vermakelijk zet jij het hier neer op voetbalzone!

Fantastisch

Aardig stuk, ben het alleen niet met je eens. 3 sterren

Mooi geschreven, je hebt een mooie schrijfstijl. Ook de inhoud vind ik goed en interessant.
Aan de hand van een voorbeeld beschrijf je een doemscenario.
5 sterren

een goed en leuk om te lezen stuk!

Zelden zo'n clubexpert stuk gelezen wat zo lekker wegleest. Top!

Goed stuk. Je omschrijft de situatie van Portsmouth mooi, en in tegenstelling tot vele anderen hier, ben ik wel in staat om dit verder te zien dan alleen Portsmouth. Bovendien gaat je laatste alinea hier over, mensen lees die alinea ook even.

Het is duidelijk dat veel clubs financieel niet verantwoord bezig zijn, maar optimist als ik ben denk ik dat daar wel verandering in komt. In verband met de economische crisis denk ik dat nog maar een paar clubs echt big spenders zullen zijn (man City, Real Madrid en misschien Juve met al die geruchten).

Je ziet bovendien ook veel clubs die gelukkig wel een goed beleid voeren. Clubs als Arsenal, Everton en Aston Villa bijvoorbeeld.

Mooi stuk, maar niet écht vernieuwend daarom 4*

Zeer goed geschreven stuk, met vooral ook een hoge informatiewaarde. Leest lekker weg. Mijn enige punt van kritiek is eigenlijk dat je 80 procent van het artikel over de ondergang van Portsmouth schrijft en dan nogal plotseling deze situatie ineens projecteert op de hele Premier League. Ik kreeg bij het lezen dan ook een beetje de indruk dat je een pakkende titel wilde kiezen en daarna past het stuk bent gaan schrijven, om er volgens op het laatst achter te komen dat je met een paar zinnen nog even snel de brug naar je titel moest maken. Dat is jammer, en daarom breng ik een ster in mindering op de uitgangsscore van 5, die je op basis van de overige kenmerken van je schrijfstijl verdiend zou hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren