Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Een puinhoop als gevolg van falend commercieel beleid

Laatste update:

Sinds de winterstop laat Roda JC weer zien dat ze niet misstaan in het linkerrijtje. De club die in 1995 als enige Nederlandse club niet verloor van Ajax en in 2002 als enige Nederlandse club ooit in San Siro van AC Milan wist te winnen, leek vorig jaar roemloos ten onder te gaan. Nog niet zo lang geleden wist de club jaarlijks te imponeren. Nu is Roda JC niets meer dan een grauw vreemdelingenlegioen waar geen enkele neutrale toeschouwer warm voor loopt.

Midden jaren negentig wist Roda JC met bijna louter Nederlandse voetballers hoge ogen te gooien in de Nederlandse competitie. Eind jaren 90 begon het verval steeds grotere vormen aan te nemen. Dit heeft twee redenen. Allereerst mocht een onbeperkt aantal spelers van binnen de EU in de wedstrijdselectie opgenomen worden, wat leidde tot veel net-niet voetballers met hoge salarissen. De belangrijkste reden is echter het falende commercieel beleid van Roda JC.

De eerste reden werd nog verbloemd door goed scoutingsbeleid, wat spelers als Bob Peeters, Tom Soetaers, Joos Valgaeren en Arouna Koné opleverde. Deze spelers werden voor veel geld verkocht, waardoor Roda JC jarenlang een hogere begroting kon aanleveren dan bij de club zou passen. Dergelijke spelers waren echter steeds moeilijker aan te trekken, waardoor ook veel verlies werd geleden met miskopen als Gabor Torma, Fredrik Berglund, Zeljko Damjanac en Jamaiqua Vandamme. Deze spelers faalden niet alleen de hoge verwachtingen waar te maken, ze drukten ook enorm op de begroting met hoge salarissen.

Door de regeling omtrent EU-spelers komt meteen het tweede probleem aan bod. Het falende commercieel beleid van Roda JC heeft gezorgd voor enorm veel problemen. Nooit werd er serieus werk gemaakt van het merk Roda JC. Waar dit jaren geleden stond voor de “koempelmentaliteit”, vechtlust en strijd, wordt Roda JC tegenwoordig geassocieerd met een “vreemdelingenlegioen” en met de Duitse uitstraling die de club zichzelf heeft aangemeten.

Roda JC is totaal niet interessant meer. Neutrale fans zien veel niets toevoegende voetballers van verschillende nationaliteiten en weinig herkenbaar voetbal. Op de tribune schallen Duitse liederen die worden overgenomen van onder andere de Duitse buur Alemannia Aachen. Goals werden jaren lang met de Duitse wisselwerking “Danke… bitte!!” tussen omroeper en publiek begroet. Keepers die de bal bij een doeltrap inbrachten kregen enkele Duitse scheldwoorden naar zich toegegooid. Deze zorgden ervoor dat bijvoorbeeld Geert den Ouden riep nooit voor Roda JC te willen voetballen. Hij zal niet alleen staan in deze mening; voor iedere uitgesproken mening van een voetballer zijn er honderd anderen die hetzelfde denken maar zwijgen.

Waar inmiddels bij Twente en Groningen (in de jaren negentig nog een grauwe club die streed om de plaatsen in het rechterrijtje) de tribunes volliepen, bleven veel plaatsen bij Roda JC leeg. Het Parkstad Limburg Stadion is een mooi stadion en was een goede stap vooruit, maar er werd te weinig gedaan om dit stadion te vullen. Het falende commercieel beleid toont zich ieder jaar weer wanneer Sport+Markt de uitkomsten van hun onderzoek naar het imago en de merkwaarde van clubs publiceert. FC Twente, Heerenveen en Groningen zijn jaarlijks in de top terug te vinden, terwijl Roda JC onderaan bungelt. Aan de omgeving kan het niet liggen. Limburgers zijn zo mogelijk nog trotser op Limburg dan Friezen op Friesland. Toch weet de club zich niet te presenteren als een uithangbord voor Limburg, terwijl Heerenveen dit, ondanks alle buitenlanders, wel is voor Friesland.

Een goed voorbeeld is de verkoop van Roel Brouwers, rasechte Limburger, ten faveure van het aantrekken van Pa Modou Kah. Ze hadden met Brouwers, die tegenwoordig furore maakt in de Bundesliga, een potentieel clubicoon in huis, maar kozen wederom voor een onbekende buitenlander met hoger salaris. Deze Kah is tegenwoordig wisselspeler en zorgt met zijn invalbeurten enkel voor onrust in de Limburgse defensie. Uit de eerste divisie werd zelden een talent opgehaald. Toch zijn de laatste jaren voetballers als Viktor Sikora, Demy de Zeeuw, Anthony Lurling en Paul Verhaegh voor relatief weinig geld weggehaald uit de eerste divisie of de staart van de eredivisie. Vooral Verhaegh, geboren in Limburg, is een gemis voor Roda JC. Het is onrealistisch om te denken dat al deze spelers voor Roda gekozen zouden hebben, maar het is typerend dat Roda JC van geen van deze spelers serieus werk heeft gemaakt. Ieder jaar kwamen er nieuwe nationaliteiten en ieder jaar vervreemde Roda zich steeds meer van neutrale Nederlandse voetballiefhebbers.

Toch gloort er weer hoop. Niet alleen op het veld, waar Roda JC door de keeperswissel en het tijdelijk aantrekken van Arnold Kruiswijk weer rust uitstraalt in de verdediging, maar vooral door het aantrekken van Marcel van den Bunder als commercieel directeur. Met Martin van Geel als algemeen directeur en Van den Bunder als commercieel directeur wordt Roda JC geleid door twee intelligente mensen die het klappen van de zweep in voetballand kennen. De achterstand op Twente, Heerenveen en Groningen zal niet te overbruggen zijn, maar er kan nog veel ingehaald worden. Door te werken aan het merk Roda JC, het langzaam lozen van dure, niets toevoegende buitenlanders en het slim scouten kan Roda JC langzaam bouwen aan een herkenbaar team waar Limburg warm voor loopt. Roda JC moet en zal terugkeren naar het linkerrijtje.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed stuk.
Roda en H'veen zitten in hetzelfde schuitje met spelers als Kah, Breuer, Nielsen, en Linssen.
Maar dan heeft H'veen nog als voordeel dat het een betere scouting heeft en een aantrekkelijkere club is.

18 maart 2010 om 15:54

En juist dat komt in mijn ogen grotendeels door het falend commercieel beleid. Er is weinig tot niets aan gedaan om Roda JC aantrekkelijk te maken/houden voor neutrale voetballiefhebbers. Dat is jammer. Verder zit Heerenveen denk ik maar tijdelijk in dat schuitje, want ze hebben toch gebouwd aan een solide basis de laatste jaren en dit jaar kun je als incident zien, al ken ik de ins en outs niet. Bij Roda is het een stuk structureler...

18 maart 2010 om 16:02

Ik pleit voor Sporting Limburg met ook MVV en Fortuna.

18 maart 2010 om 16:27

Laten we die discussie maar niet weer gaan aanwakkeren. Dat heb ik bewust buiten de column gelaten. Trouwens, het is wel een van de oorzaken van de problemen, aangezien er in de tijd dat Sporting Limburg er ging komen, niet echt werd rekening gehouden met een "plan B" voor als het toch niet doorging

20 maart 2010 om 10:15

Goed stuk, je vergeet alleen 1 belangrijke factor te noemen: het extreem grote aantal profclubs in zuid-limburg in vergelijking met het aantal bewoners. Waar Heerenveen alleen concurrentie heeft van Cambuur in heel Friesland en Groningen alleen (een klein beetje) van Veendam, moet Roda zich staande houden tegenover MVV (toch in een stad met een grotere achterban en meer bedrijven) en Fortuna Sittard. Roda komt uit een dorp van ongeveer 47.000 inwoners, terwijl de clubs waar jij ze mee vergelijkt: Twente en Groningen respectievelijk 155.000 en 190.000 inwoners hebben. Heerenveen heeft er inderdaad minder, maar heeft veel minder directe concurrenten in de directe omgeving.

Daarnaast is de geografische ligging van Kerkrade gewoon uitermate ongunstig. Waar rondom Maastricht en Sittard nog enkele (iets) grotere dorpen gelegen zijn, staat Kerkrade op zichzelf en wordt het veelal beschouwd als een eigenaardige gemeente waarin een taaltje gesproken wordt dat "normale" limburgers al niet begrijpen. In mijn ogen heeft Roda dus geen enkele mogelijkheid om een echte groei door te maken zoals bovengenoemde clubs. Ze hebben al geluk dat Fortuna en MVV inmiddels een divisie lager spelen, anders zou het doek al veel eerder gevallen zijn. Er is in het Zuiden simpelweg maar plek voor 1 eredivisieclub en als er geen fusie plaats gaat vinden zal dit op termijn MVV gaan worden (de enige die voldoende bedrijfsleven en achterbanin de omgeving hebben).

Leuk stuk. Roda was niet zo lang geleden nog een subtopper maar de laatste jaren gaat het daar niet lekker. Ik denk dat Roda er wel weer bovenop komt. Als ze ineens in de middenmoot komen,(ze staan nu onderin in de middenmoot) of in de subtop, dan zal het stadion ook wat voller zitten. Het Twente stadion zat eerder nooit vol. Maar toen er ineens successen kwamen zitten er nu elke thuiswedstrijd ook 24.000. Dat zou met Roda ook kunnen gebeuren.

18 maart 2010 om 18:07

Even voor het stembureau.

19 maart 2010 om 08:52

Nee dat gaat niet lukken.

De jaren dat ze steeds om europees speelden, zat het stadion ook niet vol. Ja incidenteel, zoals tegen Milan en tegen een club als Ajax. Maar over het algemeen blijven er, zelfs bij successen, veel zitplaatsen vrij. Dat is erg jammer.

Roda moet niet af van zijn Duitse mentaliteit, Voor ieder mens in Nederland zal Roda meer een 'duitse' club zijn. Het is echt zo dat de hele regio Heerlen-kerkrade meer weg heeft van een buitenwijk van berlijn dan een Nederlandse of Limburse stad. Roda probeert wel leuk het uithang bord van Limburg te zijn.. Maar een uithang bord van Limburg zou in mijn ogen niet kunnen bestaan. Noord-limburg (vvv) kent weinig van de Limburgse mijnwerkscultuur, Maastricht is een stad opzich die zich totaal afzondert voor het overige Limburg, Heerlen heeft het 'duitse' image en mentaliteit, niks mis mee maar absoluut niet wat het uithang bord van Limburg zou moeten zijn. De enige 2 steden die hierin zouden voldoen zijn Roermond en Sittard-geleen. Roermond heeft echter geen voetbalclub en Fortuna is te klein. Roda moet eerst maar eens zorgen dat ze van het gemeenteslet status ofkomen en op eigen kracht de financieen op orde krijgen.. Dan mogen ze gaan praten over het beheersen van Limburg.

19 maart 2010 om 08:50

Door het Duitse imago van je af te schudden zal Roda in Nederland veel meer sympathie opwekken. En het gaat niet om de heerschappij in Limburg, maar de aantrekkelijkheid van de club. Mensen uit Brunssum, Schinnen, Valkenburg moeten het ook eens aantrekkelijk vinden om een dagje naar Roda te gaan.

Verder lig je nu niet lekker in de markt voor spelers. Toen Roda structureel om plaats 5/6/7 speelde, kozen spelers nog steeds liever voor NAC of Heerenveen. Naast het salaris hebben die clubs veel meer uitstraling. Daar moet aan gewerkt worden.

"voor ieder mens in Nederland zal Roda meer een 'duitse' club zijn." daar geef je dus zelf het probleem aan.

” De club die in 1995 als enige Nederlandse club niet verloor van Ajax en in 2002 als enige Nederlandse club ooit in San Siro van AC Milan wist te winnen ”

Wilde vooral even op het laatste reageren, en het kan zijn dat ik me vergis en het niet goed begrepen heb, maar zo uit me hoofd weet ik wel dat het Ajax van 95 er met een 0-2 overwinning wegging.

Verder een vermakelijk en goed geschreven stuk

19 maart 2010 om 08:47

Het kan zijn dat dat in 95 was, maar dan wel in het seizoen 1995-1996. Ik doelde op 1994-1995, daarin speelde roda 2x gelijk tegen ajax. Thuis volgens mij 1-1 door doelpunten van Kluivert en Graef, uit weet ik even niet meer of het 0-0 of ook 1-1 was. Ze waren dat seizoen iig samen met Casino Salzburg de enigen die niet verloren van Ajax.

19 maart 2010 om 10:10

Ohh... door de reactie van teetje snap ik pas wat jij bedoelde... Ja dat wilde ik inderdaad meenemen, maar leek me irrelevant, dan zou ik wat teveel afdwalen. Ajax won idd 3x van Ac Milan, maar dat was idd niet in San Siro

19 maart 2010 om 13:22

oke, las net de uitleg van teetje ook, excuses, dat was dus hetgeen wat ik over het hoofd had gezien

Nogmaals, goede column

Quasi en Swiertje,

Goed stuk. Interessant ook hoe een Limburger tegen Roda JC aankijkt. Kleine aantekening aan de kant van swiertje: in 1994/1995 won Ajax met 2-0 van AC Milan. Maar omdat er ongeregeldheden plaatsvonden bij het duel AC Milan-austria Salzburg, waar de keeper van de Oostenrijkers geraakt werd door een fles, moesten de laatste twee wedstrijden buiten Milaan worden gespeeld. Roda JC is dus nog steeds de enige Nederlandse club die in San Siro wist te winnen.

Ik vind het jammer dat het Limburgse karakter van Roda al heel lang weg is. Jongens als Luijpers, van de Luer, Graeff, Senden die kenden de mentaliteit. Aangevuld met Nederlandse spelers (hesp, Doomernik, Atteveld om er maar een paar te noemen) speelde Roda herkenbaar voetbal. Strijd, hard werken en alles geven. Daar zijn ze in de mijnstreek van Limburg niet vies van. Als dit dan gepaard gaat met veel punten en plaatsing voor Europees voetbal, dan is het natuurlijk hartstikke mooi. In mijn ogen is het fout gegaan toen Roda JC afdankertjes kreeg van een club als Anderlecht. Er zaten een aantal goede voetballers bij, maar de Limburgse mentaliteit was ze in de meeste gevallen vreemd. Hierdoor kan het publiek zich niet meer identificeren met de mensen op het veld en blijft men weg en loopt men te morren.
Het is dan ook mooi om te zien dat de afgelopen tien jaar wanbeleid geleidelijk aan wordt ingeruild voor een stabiel en bovenal ook realistisch beleid. Er worden geen dure Kameroeners of Ivoorkustianen aangetrokken. Belgen zijn er nog wel maar in deze gevallen voegen ze weer wat toe (De Fauw, Delorge). Ook is het mooi te zien dat er weer Nederlanders voetballen in Roda (saeijs, Kruiswijk, Vormer, Hadouir, Marcel de Jong/half Canadees). Nu nog betekenisloze voetballers als Skoubo, Sutchuin, Lachambre lozen en vervangen door jeugdspelers. Het komt wel goed daar in Kerkrade.

19 maart 2010 om 10:13

Ja, jammer dat Kruiswijk, Saeijs en De Jong na dit seizoen weg zijn.

Maar die afdankertjes van Anderlecht voegden trouwens vaker nog wel wat toe. Tioté was mateloos populair en een echte harde werker. Die man kende de koempelmentailteit waarschijnlijk niet, maar had bij wijze van spreken zo de mijnen in gekund. Lamah voegde ook zeker iets toe.

Jammer is alleen dat Roda deze spelers min of meer ”herontdekte” (dankzij Hendriks), maar er niks aan verdiende omdat ze geleend waren. Dat was bij bv Soetaers en Koné anders.

2 augustus 2010 om 23:23

inderdaad erg jammer

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren