Effectiviteit ondergang van het Nederlandse voetbal

De afgelopen twee weken waren bepaald geen pretje voor mij als PSV-supporter. Niet alleen zag ik mijn ploeg op dubieuze wijze verliezen van NAC Breda en Ajax, ook nam ik weer kennis van het antivoetbal van FC Twente. De ploeg won zoals zo vaak met een minimaal verschil en steeg zo naar de eerste plek. Niet alleen erger ik me aan het spel van Twente (de laatste tien wedstrijden scoorde de ploeg dertien keer), maar maak ik me ook ernstige zorgen over de Nederlandse inbreng in de Champions League volgend seizoen.

Laten we eerlijk zijn, Ajax speelt dit seizoen het meest overtuigende voetbal. De ploeg van Martin Jol won dit weekend zowel terecht als geflatteerd van PSV. Hierdoor ligt de titelstrijd weer helemaal open, en lijkt PSV op papier het moeilijkste programma te hebben. Waar de ploeg van Rutten voorgaande seizoenen op effectiviteit zijn wedstrijden won, lijkt dit de Eindhovenaren dit seizoen op te breken. Met de komst van Rutten ging PSV een stuk verfrissender spelen, met een aanvallend ingesteld middenveld als belangrijkste omschakeling. De motor begon langzaam op gang te komen, en zowel in uit als thuis wedstrijden domineerde PSV zoals we al lang niet meer gezien hadden. Europees werd er degelijk gewonnen, binnenlands werden de meeste ploegen simpel opzij gezet met meerdere goals verschil. De ploeg begon naarmate de winterstop naderde, wel steeds moeizamer te scoren. Dit gaf in eerste instantie weinig stof tot nadenken, omdat de ploeg toch nog zijn wedstrijden won, maar na de winterstop lijkt het degelijke voetbal waarmee PSV jarenlang successen boekte, de ploeg nu op te breken.

De koploper van de Eredivisie, FC Twente, lijkt deze succesformule te kopiëren. Waar de ploeg vorig seizoen menig voetbalhart stal met attractief voetbal, lijkt hier niks meer van over te zijn. De ploeg heeft combinatie spel ingeruild voor counter voetbal. Je kunt het een kwaliteit noemen, maar de tegenstander het spel laten maken wordt in Europa dodelijk afgestraft. Ik hoop dan ook dat Vrouwe Fortuna wat minder sympathiek zal zijn voor Twente de laatste wedstrijddagen, zodat PSV en Ajax zullen strijden om het landskampioenschap.

Steeds meer Nederlandse voetbalclubs lijken te breken met het door ons uitgevonden 'totaalvoetbal'. Combinatiespel via de vleugels met opkomende verdedigers, dát is de succesformule waarvoor de hele voetbalwereld respect kreeg voor ons kleine land. Dit bracht onze clubs ook Europees grote successen. Mede hierdoor zijn er nu nog zoveel Nederlandse trainers actief op de Europese velden. Wanneer we dit willen opgeven voor effectief voetbal, zonder zelf het spel te maken en vooral erg verdedigend spelend wedstrijden winnen, blijft er niks meer over van het legendarische totaalvoetbal.

Ik ben als PSV supporter daarom ook blij, dat mijn club ondanks de twee recente nederlagen, combinatievoetbal blijft spelen. Bovendien was PSV in Breda de bovenliggende partij, en had het ook een voorsprong verdiend na 45min spelen tegen Ajax. Het probleem ligt hem bij PSV dan ook voornamelijk voorin, de ploeg speelt niet meer effectief genoeg doordat kansen niet goed worden uitgespeeld. Dit werd vooral tegen Ajax pijnlijk duidelijk. Een vier tegen twee situatie werd om zeep geholpen, Nordin Amrabat miste de volledig vrijstaande Ola Toivonen en diezelfde Toivonen kreeg vlak voor rust een enorme kans om zijn ploeg weer in de wedstrijd te helpen. Ajax daarentegen ging uiterst effectief met de kansen om, waardoor de Amsterdammers de wedstrijd uiteindelijk met 4-1 wonnen.

Effectiviteit lijkt dus de nieuwe succesformule in de Eredivisie, maar schijn bedreigt. We willen immers ook niet met Oranje gaan spelen in dit systeem. FC Twente moet beseffen dat het geen indruk kan maken in de Champions League op deze manier. Effectiviteit is niet de manier voor Nederland om successen te boeken. Daarom hoop ik ook dat FC Twente zal afhaken om het landskampioenschap, in het belang van het aantal deelnemende ploegen in Europa de komende seizoenen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door b0bke)

Tsjaa iets met pot verwijt de ketel....

Foei, wat een huilcolumn zeg! PSV is de afgelopen seizoenen ook geen kampioen geworden met fantastisch voetbal.

Daarnaast stel je dat Twente zich moet realiseren dat ze geen indruk kunnen maken in de Champions League op deze manier.. denk dat dat wel het laatste is waar Twente zich momenteel mee bezig houdt. Bovendien heeft Twente dit seizoen een paar uitstekende Europese wedstrijden gespeeld terwijl het in de competitie ook niet helemaal lekker liep.

Laten we eerst maar eens zien of Twente de strijd vol kan houden om het kampioenschap.

Ik sluit me aan bij Feyenoorddelft, maar buiten dat. Eerst zeg je dat ajax het meest overtuigend speelt, dan dat effectiviteit niet is waar we op moeten focussen als nederland, maar dat we moeten focussen op totaalvoetbal. En vervolgens zeg je weer dat ajax van psv wint door effectiviteit. Je argumentatie in je stuk klopt gewoon niet. Ik ben het met je eens dat nederlandse ploegen met vleugels horen te spelen waar dat mogelijk is, als is het alleen maar omdat buitenlandse verdedigers het vaak niet gewend zijn een snelle buitenspeler te moeten uitschakelen, maar het stuk dat je erom heen gebouwd hebt vind ik matig.

Weet je wat het is, op zich is de column gewoon niet heel slecht ware het niet dat je totaal, maar dan ook totaal de plank mis slaat over het Nederlands voetbal.

Nederland heeft niet als kenmerk "opkomende backs" in het totaal voetbal. Het totaal voetbal is de 4-3-3 formatie, waardoor het hele veld bezet is en spelers van positie kunnen wisselen. Opkomende backs zitten in het 4-4-2 systeem, waarbij de backs over de halven gaan.

Sterker nog, bij totaal voetbal is het eerder zo dat er een centrale verdediger doorschuift op het middenveld, en de mid-mid bij sluit in de aanval. Op de flank passeert de rechts of linksbuiten dan zijn man ( met of zonder hulp van de rechts of links half / back ) en met een voorzet heb je dan een drie mans bezetting voor de goal. De naar binnen getrokken flank speler van de andere zijde, de mid mid voor de afvallende bal en de spits voor het doel. De andere half vangt de eventueel te harde bal op aan de andere zijde.

Meevoetballen is vooral het magische woord achter totaalvoetbal, iedereen heeft een aanvallende en verdedigende taak. De aanvallers moeten druk zetten en de verdedigers moet kunnen meevoetballen.

Je redenatie betreffend Psv, FC Twente en Ajax, kan ik mij op zich in vinden. Maar helaas doe je net alsof Twente en PSV geen potten kunnen breken met dit voetbal, terwijl PSV al jaren niet anders heeft gedaan, met goede resultaten als gevolg.

Dat we de cup al tijden niet meer hebben gewonnen, zou wel eens kunnen zijn, zoals jij zegt, doordat we niet meer de speelstijl hanteren die we hebben uitgevonden. Anderzijds was die speelstijl in die tijd erg vernieuwend en misschien was dat dan ook wel de reden waarom we zo goed waren, omdat het nieuw was.

Wellicht moeten we, in plaats van terugpakken op het oude vertrouwen, juist wel proberen met iets vernieuwends te komen? Als daar nog ruimte voor is in het hedendaagse power voetbal

Haha de speelstijl van Inter maakt ook geen indruk hoor. Geen geweldig stuk. Twente begon dit seizoen ook gewoon overtuigend hoor, maar het is voor een minder brede ploeg als Twente lastig om die lijn door te trekken. Des te knapper dat ze nog steeds meedoen om de titel.

Is dit een slechte grap? Dat dit stuk nu van een PSV supporter komt is toch wel de limit. PSV heeft de afgelopen jaren zo titels gewonnen. Ben jij pas sinds dit jaar PSV fan?

17 maart 2010 om 15:23

Haha, idd.
En totaal geen respect voor Twente, heel jammer.
Zeer slecht.

18 maart 2010 om 10:14

Het is een slecht stuk omdat ik kritisch ben over Twente? Volgensmij heb ik daar alle reden toe.

18 maart 2010 om 14:16

Iedereen mag zijn mening hebben, maar jezelf 5 sterren voor je stuk geven om zo je gemiddelde naar boven te halen vind ik erg zwak,

19 maart 2010 om 18:42

Leuk dat je je eigen column 5 sterren geeft

18 maart 2010 om 12:32

Het verschil tussen PSV die dit controlerende voetbal speelde en Twente is dat PSV zijn tegenstander helemaal zijn wil op legde ook al was het 1-0.
Het was niet aantrekelijk en PSV sloofde zich niet bepaald uit.
Toch had je als tegenstander geen kans tege Psv( of zo voelde het)

Nu tegen Twente heb je wel kans.
Waar PSV vaak geen kansen weg gaf, doet Twente dit wel.
PSV scoorde ook vaak in de 1ste helft of vroeg in de 2de helft.
Twente scoort vaak in de laaste minuten.

Ik was benieuwd naar het artikel door de titel. Ik denk namelijk ook dat effectiviteit Nederlandse clubs de das om doet. Want wij scoren immers gewoon te weinig. In Europa moet je gebruik maken van die enkele kans die je krijgt. Juist doordat veel clubs vanuit hun verdediging voetballen (een aantal uitzonderingen daar gelaten) moet je effectief voor de goal zijn. En dat ontbeert de Nederlandse clubs.

In de Eredivisie krijgen de grote clubs nu eenmaal meer kansen om te scoren. Mocht je er dan één missen als spits is dat niet zo'n ramp, er komt wel een volgende kans. Ik vraag me af of het vroegere totaalvoetbal zoveel meer kansen zou scheppen zodat de Nederlandse clubs mee kunnen op Europees niveau. In mijn ogen zijn er in Nederland het geld en de middelen er niet om totaal voetbal te spelen. Om dat te kunnen moet je een team hebben dat op elkaar ingespeeld is. Buitenlandse clubs hebben meer geld te besteden en kopen alle talenten weg. Daarom valt er niet te bouwen aan een goed op elkaar ingespeeld team.

Ik denk dat wij Nederlanders altijd slim en inventief geweest zijn (ook met het bedenken van het totaalvoetbal) dat wij moeten zoeken naar een nieuw systeem om weer naam te kunnen maken in Europa. Daarin ben ik het helemaal eens met Elendil

Ik vind je schrijfstijl 4 sterren waard, en de opzet van het artikel. De inhoud is inderdaad pot verwijt de ketel 2 sterren.

Samen 3 sterren.

Ik raad je aan eens in de spiegel te kijken:
Twente doet dit seizoen wat psv al jaren doet.

Ik (persoonlijk dus) walg van het controlerende voetbal van clubs als Psv en Twente, daarom ben ik ook Ajax fan (en stieken liefhebber van het oude Feyenoord). De laatste keer dat Psv attractief voetbal speelde eind jaren tachtig wonnen ze ook daadwerkelijk de (in die tijd) Europa cup 1.

Maar sinds Psv hun nu typerende spelletje is gaan spelen heeft het ons niets opgeleverd.
Psv heeft ook schuld (net zo goed als Ajax en Feyenoord) aan het niveau van de neerlandse competitie.

Het lijkt me ook dat alle clubs nog een lange weg te gaan hebben voordat we weer op een goed niveau zijn gekomen, de zwakkere vallen dan vanzelf wel weg.

Weet je wat in Europa cruciaal is? De kansen afmaken, en dat ontbeert Psv. Verder is het bizar dat Psv-fans columns schrijven over de amusementswaarde bij andere clubs, ik snap niet hoe je het Psv-fan zijn volhoudt dan. Er zijn columnisten die na een zwakke eerste column beter gaan schrijven, hopelijk zit jij daarbij.

Slecht stukje, Twente speelt precies hetzelfde als PSV een aantal jaar terug.

'' Ik ben als PSV supporter daarom ook blij, dat mijn club ondanks de twee recente nederlagen, combinatievoetbal blijft spelen ''

Combinatie voetbal?

Wat een ongelovelijk jankverhaal dit. Ik kan me niet voorstellen dat je niet onzettend getwijfeld moet hebben voordat je op de replyknop hebt gedrukt.
Zeg dan gewoon dat je er heel erg van baalt dat Twente jullie is voorbijgestreefd op de ranglijst.

Werkelijk om je kapot te lachen. Twente valt helemaal niets te verwijten. Het is hetzelfde als Feyenoord het spel van Heracles gaat bekritiseren...
Ik geef je nog geen eens een ster voor de moeite zo waardeloos vind ik deze "bijdrage", om nog maar te zwijgen van die dikke plaat voor je eigen hoofd als het om jouw club gaat

wow, de plank volledig mis geslagen. Effectief voetbal is juist de succesformule in het huidige europese voetbal. Hoe vaak in de afgelopen 10 jaar zijn nederlandse clubs niet constant op de helft van de tegenstander, constant balbezit, constant aan het rondspelen, en dan verliezen ze toch weer op het einde.
Hoe dominant was psv in europa een aantal seizoenen? 0,0!! en toch arsenal en lyon uitgeschakeld.
Killersmentaliteit is datgene wat nederlandse clubs missen. Voetballend redden we het toch niet meer tegen de grotere spelers in de grotere competities, echter krijg je altijd in iedere wedstrijd een aantal kansen. Laat nederlandse clubs maar zo effectief zijn dat ze die enkele kans benutten!!

Ik zie veel negatieve reacties. Toch heb ik wel een goede column gelezen. Het is natuurlijk een met eigen mening beladen column, waarbij het gevoel van de schrijver boven de mening van velen anderen wordt geplaatst, maar dat maakt geen geen slecht stuk.

Het afsabelen op de inhoud vind ik te goedkoop, ondanks wat hierboven staat. Het leest prima, en de schrijver verwoord zijn mening uistekend. Ik ben het er niet mee eens, maar dat is beside the point. (nederlandse clubs spelen vaak schitterend, maar worden juist op effectiviteit uit de grote toernooien geknikkerd, getuige AZ bijvoorbeeld).

Ik had 3 sterren willen geven, maar vanwege alle truttige 1 sterretjes van mensen die het vervelend vinden dat hun clubje wat negatief naar voren komt geef ik er 4.

18 maart 2010 om 08:52

Leuke verwoording en uitstekende verdediging van zijn column, maar desalniettemin vind ik zijn visie op totaalvoetbal met opkomende backs als uitgangspositie zeer schrijnend.. In mijn commentaar noem ik het verder ook een goede column, wat dus in zou houden dat het 3 of 4 sterren zou zijn.

Het zit echter gewoon te vol met onwaarheden om dat aantal sterren vast te houden. Ik ben wel met je eens dat velen hier om de verkeerde redenen 1 ster geven en kan me daarom zeer zeker vinden in de vier sterren die het gemiddelde omhoog halen.

Maar je bent ook vast met mij eens, met de kwaliteit die hier soms getoond wordt door deze en genen, dit niet een werkelijke weergave is in vergelijking met die andere columns, qua beoordeling?

18 maart 2010 om 10:17

Dankjewel Eide, ben blij dat er ook nog wat lezers zijn die een kritisch stuk ook objectief kunnen beoordelen. Ik ben zelf ook niet tevreden met mijn stukje, maar wilde voor de eerste keer proberen mijn mening te geven over de huidige stand van zaken.

18 maart 2010 om 11:28

Beste b0bke,

Mijn onbegrip omtrent je bovenstaande reactie is groot. Je bent zelf niet tevreden met je stukje maar geeft wel 5 sterren? Wat betreft je column ben ik het ook niet echt met je eens. Dat Twente minder sterk voetbal speelt na de winterstop ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Het is begrijpelijk dat de wedstrijden minder attractief worden naarmate het kampioenschap lonkt. Het is immers geen Barcelona. Dat PSV dat de afgelopen jaren heeft gedaan bevestigt dat het werkt. Dat Twente even gas terug geeft zie ik dan ook als een gezonde zaak, oftewel, ze nemen zichzelf serieus als kampioenskandidaat.

Daarom krijgt je van mij 2 sterren.

Twente en antivoetbal in één adem noemen, daarna niet meer verder gelezen.
1 ster

Omdat deze trieste reactie gevolgd is door 1 ster, krijg je er van mij 1 bonus, Dat worden er dus drie.

Dit is dezelfde persoon die vindt dat Robben niet in het Nederlands Elftal hoort te spelen. Het is inderdaad een stukje pot verwijt de ketel. Je schrijfkunsten zijn niet onvoldoende, de inhoud en je argumentatie wel.

Groeten,
Luka en Bart

Arjen Robben? Zoiets raard heb ik nog nooit gehoord. Enige wat ik gezegd heb, is dat de basiself tegen Italie het ook erg goed deden in oranje. Het feit dat je anti PSV bent hoeft nog niet te betekenen dat je het beoordeelt met 1 ster.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2535
2.PSV215
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ZahaviAanvaller103
R. SchmidtUnknown
C. GakpoAanvaller93
J. DrommelKeeper90
Y. VertessenAanvaller91
M. van GinkelMiddenvelder81
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren