Vergeten voetballer

Een bekende triviantvraag in de categorie voetbal: Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Jaap Stam, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Harry Decheiver. Wat hebben deze voetballers gemeen? Antwoord: Allen wonnen de Wereldbeker voetbal voor clubteams bij een buitenlandse club.

“Laten we hier naar binnen gaan”, zei Vliege, een goede maat van me. Ik was in eerste instantie niet voor. De kroeg aan de Brink, een partykroeg van het ergste soort, zag er niet uit als een plek waar ik voor mijn plezier naar binnen zou gaan. Het was een vreemde avond ergens in 2004 geweest en ik was bijzonder dronken terecht gekomen in Deventer in De Boemel. Toch eenmaal binnen zochten we de bar op en gingen vrolijk door met zuipen waar we gebleven waren. We waren de hele avond al aan het proberen elkaar te overtreffen met zogenaamde “vergeten voetballers”. Jongens die je totaal vergeten bent, maar als je de naam hoort direct weer herkent. In de loop van de avond waren voetballers als Toine Rorije, Leonard van Utrecht, Andre Karnebeek Leroy Echteld, Roberto Lankohr, Sylvan Inia, Bram Marbus, Michel Langerak, Jack de Gier, Geert Brusselers, Max Houttuin, Huub Loeffen, Ivar van Dinteren, Michel Boerebach, Tieme Klompe, Rolf Landerl, Edwin Gorter, Anders Nielsen en Piet Keur inmiddels de revue gepasseerd. Toen ik met Ali Ibrahim kwam, counterde m’n maat met Prince Polley. Terwijl ik probeerde met een betere vergeten voetballer op de proppen te komen, draaide ik naar links. Toen ik de man aan de bar zag zitten viel ik stil. Het getekende gezicht. De lange haren iets minder lang, maar perfect in model geknipt. Hij was ouder geworden maar hij was het onmiskenbaar. Ik draaide terug naar Vliege. “Harry Decheiver”, zei ik. Mijn maat begon te lachen. “Goeie, daar had ik lang niet aan gedacht zeg!” “Nee naast me zit Harry Decheiver”.

Vanaf het begin dat ik het voetbal volg is Decheiver een held van me geweest. Zijn begin als local hero bij Go Ahead. De promotie naar de eredivisie met die club in 1990. Zijn transfer naar Heerenveen die hem niet helemaal bracht wat hij ervan verwachtte. Zijn overgang naar RKC en zijn misschien wel beste seizoen 1991/92. Met zijn negentien goals werd hij tweede in het topscorerklassement. Achter Dennis Bergkamp maar vóór Wim Kieft, Youri Mulder en Stefan Petterson. In zijn jaren bij RKC manifesteerde hij zich op een manier waar hij nog bekend om is. De perfecte vedette voor een degelijke middenmoter. Door zijn debuutseizoen was hij in Waalwijk mateloos populair. Hij was eigenzinnig en kon nonchalant zijn, maar als hij het op zijn heupen had kon je je beter bergen. Helaas kreeg hij in zijn tweede en derde seizoen problemen aan zijn knie, een kwetsuur die hem zijn hele carrière zou achtervolgen. Na RKC klopte jeugdliefde Go Ahead weer bij hem aan. Na anderhalf seizoen hier te hebben gespeeld meldde in de winter van het seizoen 1995/96 Freiburg zich voor Decheiver. In dit eerste halve seizoen bij Freiburg scoorde hij in tweeëntwintig wedstrijden elf goals en werd een ware cultheld in Duitsland. Getooid met de bijnaam Der Knipscher, vanwege zijn vermogen om uit het niets een goal te maken, werd hij in Freiburg erg geliefd. Toch vertrok hij. Redenen werden er niet genoemd maar het roddelcircuit dacht te weten dat hij gokverslaafd was, of dat dan toch zeker zijn vrouw met de hoofdtrainer vreemdging. Utrecht hapte en kocht hem. Hoewel het koppel Mols - Decheiver er een was om van te watertanden, werd dit geen gelukkig huwelijk. De selectie had maar moeite met deze pseudo-vedette en na een half jaar vertrok hij voor ongeveer zes miljoen gulden naar de Duitse grootmacht Borussia Dortmund. Zijn naam in de Bundesliga was nog steeds aardig groot en BVB was in haar nopjes met Decheiver. Zijn verblijf werd echter niet wat hij ervan had verwacht. Geteisterd door blessures, won hij nog wel de wereldbeker voor Clubteams. Ook speelde hij eventjes mee in de verloren halve finale tegen Real Madrid, de latere winnaar van het toernooi. Het zou –geheel in stijl- zijn laatste wedstrijd worden want op 29-jarige leeftijd werd hij afgekeurd wegens een kapotte knie en slijtage aan de heupen.

En nu zat hij hier. In eerste instantie klapte ik dicht. Het gevaar bij oud-voetballers is dat ze al snel een circusnummertje worden. Grootste voorbeeld is natuurlijk Jean-Marie Pfaff maar ook als ik in het Amsterdamse uitgaansleven bijvoorbeeld Michel Kreek, Winston Bogarde of Bryan Roy tegen kom is het al snel: “Winston, he gasten kijk eens met wie ik aan het zuipen, ben! Lachen, jasje aan of uit Winston? Foto voor op mijn hyves?!” Dit vind ik een groot gevaar omdat het beeld wat ik heb van voetballers kapotmaakt. Maar na dit wat aarzelend begin kwamen we, gedragen door de drank al snel met Harry in contact. Ja, het ging goed, hij had samen met zijn vrouw een videotheek. Hij woonde hier in Deventer, trainde SVI wel eens en voetbalde zelf ook nog wel, bij Helios in een bierteam. Naarmate het gesprek vorderde werd het interessanter, aan de ene kant door de rijkelijk vloeiende alcohol, maar ook door het feit dat Harry doorhad dat wij kenners waren. Al snel hadden we het over Dortmund, de Wereldbeker en uiteindelijk over Freiburg. “Maar Harry, wat is er nou daadwerkelijk gebeurd dat je daar weg moest?” vroeg ik. Hij glimlachte wat geheimzinnig. “Laten we zeggen dat de roddelpers op de goede weg was..” Hier liet hij het bij en we begrepen dat we er verder niet naar moesten vragen.

Toen de kroeg dichtging, waren we inmiddels beste vrienden met Harry. “Afterparty in de videotheek?” vroeg Harry. En zo gebeurde het dat twee opgeschoten en stomdronken ventjes samen met een minstens zo dronken Harry Decheiver om vijf uur ’s nachts naar Die Hard keken in een videotheek in ergens in Deventer.

Ik begrijp dat hij nu werkt bij een HR-Management kantoor en zijn videotheek heeft verkocht. Die ene avond in Deventer stal hij definitief mijn hart. Vergeten misschien wel, maar Harry Decheiver blijft voor mij net zo onnavolgbaar als hij ooit op het veld was.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door gerrard123)

Dit zijn verhalen die in Hard Gras thuis horen.

Geweldig!!

Harry is ook een held. Eentje die je ook altijd in je superelf wilde hebben!

Wat een leuk stuk! Enige tip is je 3e alinea, die is wat lang.

Het inmiddels legendarisch geworden stembiljet even halen.

Het kan me allemaal niks schelen qua technisch of iets dergelijks..

Ik kreeg kippenvel aan het einde.. Dan is het voor mij al 5 sterren waard... Schitterend verhaal..!!

Heel leuk stuk, had zelf nooit gehoord van deze Harry maar dat komt omdat ik van een andere generatie ben

nice column ga zo door

Ik woon niet ver van SVI (uit zwolle bedoel je, neem ik aan?) dus mocht het zo zijn dan zal ik vanaf nu elke trainer onderzoekend aankijken om te zien of hij voldoet aan het profiel dat jij schetst. Wat een geweldig artikel.

Zulke enorme alinea's nodigt niet echt uit om te lezen, misschien een tip voor de volgende keer, maar ik ben blij dat ik het wel gedaan heb.

17 maart 2010 om 09:50

Naar wat ik begrijp is decheiver is inmiddels hoofdtrainer van SVI inderdaad uit Zwolle. Volgens mij tweede klasse zaterdag. Staan voorlaatste dus loopt nog niet zo lekker.

Alinea's dacht ik dat ik kleiner had gemaakt, maar goed, voor meenemen voor de volgende keer maar.

Prachtig, prachtig. Zo zie je maar weer dat er ook nog voetballers tussen lopen die niet naast hun schoenen lopen. Ik begon voetbal net te volgen toen Decheiver praktisch aan het einde van zijn carriere was, het enige wat mij bijgebleven is zijn zijn wilde haren. Heerlijk om te lezen dit, stukken beter dan een roddel over Kaka die alweer zou vertrekken.

Bedankt voor het vermaak!

vette collum prachtig stuk. ga zo door man. een prachtig einde trouwens.
5 sterren

Leuk stuk, heb het met plezier gelezen! Ga zo door!
6 sterren (als het zou kunnen)

Ps. Laatste alinea

Mijn eerste vijf sterren voor een column.

In het begin dacht ik, waar gaat dit verhaal naar toe, wordt het een verhaal over oude voetballers, maar het keerpunt is echt geweldig. Niets dan lof hierover. Ik ken hem zelf alleen van naam, maar als je deze speler al van jongs af aan volgt, dan is het des te specialer. Heel bijzonder dat jullie hem in een bar waren tegen gekomen. Ik prijs je schrijfwijze en vindt dit echt heerlijk om te lezen.

Ontzettend herkenbaar; in de kroeg zitten en oude voetballers naar boven halen, niks mooiers dan dat. Heb overigens Decheiver vorig jaar een keer bij Jong Ajax gezien met een kladblokje in z'n handen. Kan het zijn dat hij iets in de scouting doet voor een club?

17 maart 2010 om 09:52

Zou kunnen, zoals eerder gezegd is hij inmiddels hoofdtrainer van SVI dus in die hoedangheid zou hij er geweest kunnen zijn.

dit zijn de ultieme verhalen, prachtig. Het gaat mij niet allemaal om de spelfouten of hoe jij de alinea's indeelt. maar het gaat om de inhoud, als jij het stukje leest dat je het ook helemaal voor je ziet en dat had ik !

5 sterren!

Wat een verhaal. Overigens heb ik nog nooit van Harry Decheiver gehoord, maar ja dat doet er niet toe.
4*.

Heerlijk nostalgisch verhaal, van de man die in mijn vriendengroep altijd werd verbasterd tot Harry De Schijver. Zoals hierboven al iemand vermeldde, typisch zo'n speler die je in de Super Elf opstelling zette, te midden van andere helden als Henry van der Vegt, Johan De Kock, Clemens Zwijnenberg en meer van dat soort mannen.

Mooi verhaal, beetje opsommerig karakter is toch wel het minpunt eraan.

17 maart 2010 om 19:25

Kun je niet gewoon is een keer zeggen: 'goed gedaan!' Zonder enige vorm van piepkleine details er bij? Blijkbaar vind jij dat heel moeilijk, want ik heb niet één reactie van jou gezien waarin je geen kritiek gaf of vijf sterren gaf. Dar mag natuurlijk wel, maar als je dat constant blijft doen valt het gewoon op en zo zijn er meerdere met mij...

18 maart 2010 om 00:08

haha inderdaad. Volgens mij heeft Kasper90 nog nooit 5 sterren gegeven, of heel incidenteel. Ach, met onderbouwde kritiek is niets mis, hij zeikt de stukjes tenminste niet af. Er liep een maand of 4 geleden een gozer rond op VZ die bij alle stukjes 1 ster gaf, met echt de belachelijkste reden 'jij schrijft negatief over je club, ik hou niet van negativisme dus 1 ster' en nog erger. Dan liever kritisch kijken.ik ben vergeten hoe hij heet, was volgens mij iets Scandinavisch maar ja.

Fenomenale colum.

Een van de beter op de site!

Deze zin ook:
De perfecte vedette voor een degelijke middenmoter.

in een woord: Briljant!

Gewelige column, wow!
Harry Decheveir... nooit meer aangedacht.
Bedankt voor 5 vermakelijke minuten!

mooi geschreven! 5 sterren!

Ik ben er sprakeloos van... Echt een prachtig verhaal.

Ga zo door. 5 sterren

Hahaha werkelijk een briljant verhaal.

Dikke 10! ehhh 5

Mooi verhaal, een echte liefhebber dat merk je meteen..

Jean-marie Pfaff laatst nog in antwerpen zien lopen, groep schreeuwende nederlandse studenten eromheen echt een circus nummer inderdaad. Mooi dat niet iedereen zo is en dit soort voetballers ook nog rond lopen, gewoon zichzelf gebleven!

Dit is echt een stuk dat 5 sterren verdiend, ga zo door!

Nog nooit van gehoord. Hoe moet ik het uitspreken Desjeiver of degeiver of zo?

Hoe dan ook, echt een geweldig verhaal.

17 maart 2010 om 14:45

even mijn stempas ophalen

Nooit van hem gehoord maar wel een geweldig verhaal!
5 sterren omdat het verhaal zo geweldig is!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren