Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Stiefzoon Patrick Kluivert: ‘Mensen noemen Clarence Seedorf homofoob, maar...’

Laatste update:

Nino Wilkes, de stiefzoon van Patrick Kluivert en de kleinzoon van de legendarische voetballer Faas Wilkes, heeft een boek geschreven over zijn persoonlijke verhaal rondom zijn geaardheid. Het boek, genaamd Ballenjongen, stamt voort uit de notie dat homoseksualiteit nog altijd een taboe is in de voetbalwereld.

Wilkes onthulde woensdag zijn boek. De Telegraaf was daarbij aanwezig en interviewde de hoofdpersoon. “Eigenlijk ontstond het idee tijdens het WK in Qatar”, legt de auteur uit. “Daar ontstond een hele discussie nadat Virgil van Dijk de One Love-band niet droeg, omdat hij anders een gele kaart zou krijgen. Toen dacht ik: wat gebeurt hier?”

In het boek baseert Wilkes zich naar eigen zeggen op onderzoek, maar ook zijn eigen levenservaringen zijn vervlochten in het werk. Shane Kluivert, de zoon van Patrick, is ‘supertrots’ op zijn stiefbroer. “We hebben hier veel over gepraat. Ik ben supertrots op hem."

Ook Patrick Kluivert spreekt met bewondering over zijn stiefzoon. “Het gevoel dat hij heeft verwoorden in een boek is fantastisch. En hij helpt andere mensen, die er ook mee zitten, want dit is natuurlijk wel een heel belangrijk issue. Ik hoop dat dit boek een verschil maakt. Iedereen moet zijn wie hij is en daarvoor uitkomen.”

Wilkes voetbalt zelf niet, maar ziet zichzelf juist daarom als de ideale persoon om te prikken in het voetbaltaboe van homeseksualiteit. “Ik denk juist omdat ik geen voetballer ben en door mijn familie beide wereldjes ken, dat het samen heel goed is en dat ik juist degene ben die er iets over kán zeggen”, denkt hij.

“Want voetballers hebben toch vaak een bepaalde druk achter zich, waardoor ze niks kunnen zeggen en het eng vinden om iets te zeggen. Ik kan alles zeggen wat ik met betrekking tot dit thema vind.”

Clarence Seedorf


Met Clarence Seedorf voerde Wilkes naar eigen zeggen de meest interessante gesprekken voor passages in zijn boek. De oud-international daagde zijn standpunten uit, zo vertelt hij. “Wat mij het meeste is bijgebleven is het gesprek met Clarence Seedorf.”

“Hij was degene die best wel in discussie met me ging. Dan zei hij: 'Jullie groep heeft al genoeg podium.' Mensen noemen hem een homofoob, maar ik was wel blij dat hij eerlijk durfde te zeggen hoe hij erover denkt, want dan krijg je dus een gesprek, een dialoog. Dat probeer ik gewoon. Ik wil niet bozig staan kijken, ik wil gewoon een gesprek. En wat iemand daar dan uithaalt, is aan diegene”, besluit Wilkes.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed dat hier een boek over komt. Maar als je die anekdote over Seedorf leest, voorspelt het niet veel goeds voor hem.

28 maart 2024 om 22:01

Ik weet niet, dit is een losstaande quote die zo natuurlijk wel lekker schreeuwerig is. Zoals de auteur aangaf was hij in gesprek, in dat geval zit bij een uitsprak context en dat missen we nu.

28 maart 2024 om 23:58

Hmm klopt, de context mist. Maar in dit artikel lijkt het of de schrijver zegt: Seedorf is inderdaad een homofoob. Maar dan op een hele keurige en niet veroordelende manier verwoord.

29 maart 2024 om 13:04

Naar mijn mening lijkt het er helemaal niet op. Het lijkt erop dat Seedorf vindt dat er al genoeg aandacht voor homoseksualiteit is. Wat de achterliggende gedachte van die mening is, is zoals eazy-e zegt: moeilijk in te vullen zonder context.

Clarence. Geëngageerd, zolang het hemzelf aangaat.

Dat Wilkens homoseksueel is zou niks uit moeten maken, maar Seedorf vindt zichzelf heel wat. Ik heb hem altijd onderschat gevonden bij Oranje. Het was een beest. Een speler die wij denk ik, niet gewaardeerd hebben. Ook als clubspeler een gigant.......maar.....wat een uit de hoogte, arrogante kwal is die Seedorf geworden. Hij komt bij mij over dat hij het allemaal beter weet. Nul zelfreflectie deze man.

Weet je of je nou homo bent of niet. Je geaardheid is niet van belang als je een wedstrijd voetbalt. Ik vind het jammer dat het zo word vergroot in de media. Dat de stiefzoon van kluivert een boek schrijft dat is aan hem. En homo of niet als je scoort en de perfecte wedstrijd speelt dan loopt iedereen met je weg ongeacht homo of niet. Ik vind dat we moeten stoppen met het downgraden van homos in de voetballerij, ook zij zijn mensen en eerlijk gezegd ook gezellige mensen zitten er tussen. Wees gewoon jezelf. Ook homos zijn dezelfde mensen van vlees en bloed zoals een hetero

29 maart 2024 om 00:01

Goed gezegd. Toch is het wel opvallend dat ongeveer 1 op de 15 a 20 mannen homo is. Maar in de voetballerij 1 op de 100000. De kast moet open voordat er stappen gemaakt kunnen worden.

29 maart 2024 om 00:11

1 op de 15 a 20 😂😂😂😂😂 ik weet niet hoe je aan deze cijfers komt, maar dat komt totaal niet overeen met de werkelijkheid. Daarnaast kan het zijn dat voetbal een ander type persoon aantrekt. Een homo is immers anders dan een hetero. Er valt vermoedelijk dus weinig duren op te doen.

29 maart 2024 om 01:55

4 tot 7% van de bevolking is homoseksueel volgens het CBS. Die 1 op 15 tot 1 op 20 lijkt redelijk overeen te komen met die cijfers.

Maar vertel, waarom is een homo, buiten zijn geaardheid, anders dan een hetero of een ander persoon dan een hetero? Waar iemand op valt is natuurlijk totaal niet relevant voor hoe goed iemand tegen een bal kan trappen.

Ik vind dat nogal een redelijk bizarre uitspraak eerlijk gezegd.

Uiteindelijk is het statistisch gewoon raar. Landelijk is 5 tot 7% homo, in het amateurvoetbal is het grofweg de helft lager, en in het profvoetbal komt het ineens niet voor.

Das gek. Dus of homoseksualiteit valt samen met een motorische beperking, waardoor ze het profniveau niet halen, of ze durven het simpelweg niet te zeggen.

Ik zet toch mijn geld in op het laatste.

29 maart 2024 om 07:34

Hij doelt op een ander type persoonlijkheid (niet fysiek). Andere interesses en niet zo zeer de fysieke beperkingen. Als je ziet wat voor vrouwen profvoetballers zijn dan zie je ook vrij duidelijk dat dit ook weer andere type vrouwen zijn.

29 maart 2024 om 07:38

@Musi26 cijfers van het CBS, en die zijn behoorlijk betrouwbaar. Voor sommige mensen is het confronterend, vooral als homo’s als minderwaardig of ziek worden gezien, maar het is toch echt zo!

29 maart 2024 om 09:06

@allochteun of het wereldje schrikt ze al zo af dat ze er niet eens aan willen beginnen, of tig van andere redenen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren