Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Roemeense fans vernederen Kosovo met spandoek: duel onmiddellijk gestaakt

Laatste update:

Het EK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Kosovo is dinsdagavond tijdelijk gestaakt. Vanuit de vakken met Roemeense fans waren spandoeken te zien waarop staat dat Kosovo Servisch is. Bovendien klonken er politieke spreekkoren die de Kosovaren beledigen. In de 22ste speelminuut en bij een 0-0 tussenstand had arbiter Willy Delajod er genoeg van en besloot hij alle 22 spelers naar de kleedkamers te sturen. Uiteindelijk lag het duel ruim vijftig minuten stil.

Op 17 februari 2008 riep Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk van Servië, maar de Serviërs erkennen de afscheiding nog altijd niet en zien Kosovo als een provincie. De afsplitsing wordt door 99 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend; onder meer door Nederland. Ook de UEFA erkent Kosovo als onafhankelijk land dat zelf mag spelen om een plek op het EK.

Emanuel Rosu, een Roemeense journalist, meldt dat de spelers van Kosovo cynisch applaudisserend het veld verlieten. Verder is bekend dat de voorzitter van de Roemeense voetbalbond, Razvan Burleanu, de kleedkamer van de Roemenen is binnengestapt om het gesprek aan te gaan. Bovendien grepen de lokale politie in Boekarest en de beveiligers in bij het Roemeense publiek op de tribune.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Man man, de Nederlandse fans zijn niet altijd leuk maar daar in Oost-Europa zit toch ook altijd wel flink wat gepeupel op de tribunes

Intelligente wezens weer zeg. Kansloos volk

Man man man wat sneu, eigenlijk meteen Roemenië reglementair met 0-3 laten verliezen.

12 september 2023 om 21:59

Dat is wat overdreven, die voetballers kunnen er ook niks aan doen (en het merendeel van de supporters natuurlijk ook niet). Gewoon overspelen in een leeg stadion zou ik zeggen.

12 september 2023 om 22:17

Zelfs dat vind ik overdreven. Gewoon spandoek afpakken, die dwaasbananen het stadion uit en door imo. Staken vind ik ook overdreven. Het is schofferend natuurlijk, maar om je te laten leiden door een maar mafjoekels met een spandoek gaat mij wel wat ver.

13 september 2023 om 00:05

Ze spelen namens het land, je straft de voetballers dan ook niet.

Beetje flauw en ook niet helemaal accuraat.

Dom gedrag van de Roemenen direct uitsluiten van EK kwalificaties voetbal is geen politiek daarnaast hebben de Kosovaren Roemenië niks aangedaan

12 september 2023 om 21:57

''roemenen direct uitsluiten van EK kwalificaties''
Hele forse straf voor een heel land en haar inwoners voor een paar malloten.

12 september 2023 om 22:09

Iedereen die niet meedoet met de westerse ideologie gelijk maar weren van een voetbaltoernooi dan? Er zijn nog 94 landen die gewoon erkennen wat deze fans zeggen met hun spandoek.

12 september 2023 om 22:22

De UEFA erkent hen. Dat is genoeg om zulke spandoeken te weren.

12 september 2023 om 22:33

Dus als je de ideologie van Uefa niet deelt moet je je kop houden of mag je niet mee doen?

Begrijp me niet verkeerd, ik persoonlijk deel de mening van Uefa in dit geval. Wat mij betreft is Kosovo onafhankelijk en autonoom. Ik kan ze gewoon niet serieus nemen. Ze hebben teveel politiek toegelaten en zelf geintegreerd de voorbije jaren waardoor het een grote soep is geworden en nu is alles een discussiepunt geworden.

12 september 2023 om 22:54

Je hebt deels gelijk, de UEFA moet die spandoeken weren, de UEFA gaat gelukkig niet over het wel of niet erkennen van een land, daar zijn andere instanties voor. Die spandoeken horen niet in een stadion net als dat het niet zou moeten dat clubs worden buitengesloten van sportevenementen, de UEFA is geen politieke organisatie. Door van geen enkele zijde of groepering dit soort uitingen toe te laten laat je als organisatie zien dat je op sportief volledig neutraal bent.

12 september 2023 om 22:55

Als je wedstrijden wil spelen onder de UEFA-vlag dan is dat een vereiste die de UEFA kan stellen ja.

Nu kan je natuurlijk heel gekke scenario’s gaan bedenken waarin de UEFA een of ander fascistisch bolwerk wordt dat allemaal gekke politieke beslissingen gaat maken, maar die kans is er niet echt.

12 september 2023 om 23:05

Oke dus is het niet langer een geval van politiek en voetbal te scheiden maar een geval van je aansluiten bij de politiek van Uefa. Daar zit toch wel een raar kantje aan wat mij betreft maar goed, zolang het duidelijk is.

Overigens, nou niet om te zeggen dat ze inderdaad een fascistisch bolwerk zijn orf worden zoals je aangeeft maar wat ik hierboven beschrijf is wel de definitie van autoritair, wat mij betreft een van de grootste kenmerken van fascisme.

12 september 2023 om 23:25

Dat eerste lijkt me een goede samenvatting van de reële situatie.

Sowieso vind ik acties tegen racisme en homofobie niet politiek trouwens. Dat er politieke actoren zich vastbinden aan dat thema, maakt dat nog geen politieke thema’s. Want anders is alles een politiek thema.

13 september 2023 om 00:55

Sowieso vind ik acties tegen racisme en homofobie niet politiek trouwens.

Neen niet perse. Het uitsluiten van Rusland en Russische ploegen wel natuurlijk. Zeker als je dan Israel (dat niet eens Europees is) wel toelaat terwijl die zich eigenlijk aan exact hetzelfde schuldig maken.

13 september 2023 om 01:52

@real8madrid: Rusland is eigenlijk niet direct voor de oorlog geschorst (al wordt dat wel als reden gebruikt), maar is eigenlijk geschorst omdat veel andere UEFA-leden weigerde nog tegen de Russen te voetballen.

De UEFA werd hierdoor met de rug tegen de muur gezet, Als bijna niemand meer tegen de Russen uit wil komen, dan vallen alle competities in het water, omdat continue wedstrijden niet gespeeld zullen worden. Dan zou je dus alle bonden die weigeren tegen Rusland uit te komen moeten schorsen, maar dan houdt je bijna niemand meer over...
De UEFA had toen ook geen andere keuze meer dan de Russen te schorsen.

Overigens is wat Rusland doet niet exact hetzelfde als wat Israël doet, al is er natuurlijk ook wel wat te zeggen voor een eventuele schorsing van Israël, omdat die ook zeker misdaden plegen (al is dat niet tegen een ander UEFA-lid, dus de UEFA heeft daar weinig last van i.t.t. de Russen).

13 september 2023 om 10:00

Dat Rusland geschorst is en Israël niet is zo logisch als iets vind ik zelf.

Rusland valt een UEFA land aan. Israël een niet-UEFA lid. Het is krom, maar lijkt mij als voetbalbond de beste grens die je kan gebruiken.

Waarom hoeven voetballers politiek en voetbal niet gescheiden te houden en supporters wel? Erg raar

12 september 2023 om 21:53

Als een voetballer tijdens een wedstrijd zo een spandoek omhoog houdt dan mag dat ook niet zomaar hoor.

12 september 2023 om 22:00

Hey, een dog whistle!

Zeg gewoon even wat je bedoelt, in plaats van zo’n vage whataboutism.

12 september 2023 om 22:11

Hij bedoelt volgens mij dat dit moeilijk serieus te nemen is (ondanks dat het gedrag gewoon echt niet hoort) in tijden waar voetballers en voetbalorganisaties zelf behoorlijk politiek zijn en dat allemaal oke is.

13 september 2023 om 01:54

En zoals Lierse terecht opmerkt: een voetballer mag dat ook niet tijdens de wedstrijd. Er word dus helemaal geen onderscheid gemaakt, dus het hele argument van Kieftenbeld valt daarmee al weg.

Smerige actie. Kan er slecht tegen. Kosovaren hebben genoeg geleden.

Waarom ging de voorzitter het gesprek aan met de spelers? Dat spandoek is toch van de supporters? Er is riot police heen gestuurd. Dat lijkt me een passender oplossing.

12 september 2023 om 22:19

Idd. Ik had dezelfde vraag, snap dat ook niet helemaal.

Zeggen dat Kosovo bij Servië hoort is hetzelfde als zeggen dat alle Roemenen zigeuners zijn. Niet accuraat en vooral provocerend.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren