Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mikautadze en Kvaratskhelia plaatsen zich met Georgië na penalty's voor EK

Laatste update:

Georgië heeft zich geplaatst voor EURO 2024. In een kansarme maar zeer spannende wedstrijd was er na 120 minuten voetbal tegen Griekenland niet gescoord. In de onvermijdelijke strafschoppenserie trokken de Georgiërs, mede dankzij een misser van Georgios Giakoumakis, aan het langste eind. Georgië voegt zich op het EK in Groep F met Turkije, Portugal en Tsjechië.

Aan de kant van Georgië moest Georges Mikautadze het met een reserverol doen. De aan Metz verhuurde Ajacied zag bondscoach Willy Sagnol voorin kiezen voor Giorgi Chakvetadze, Budu Zivzivadze en Khvicha Kvaratskhelia. Voormalig Vitesse-aanvoerder Guram Kashia was een van de drie centrumverdedigers. Bij Griekenland koos bondscoach Gustavo Poyet ervoor om AZ-topscorer Vangelis Pavlidis op de bank te laten beginnen, net als onder meer Giakoumakis. Fotis Ioannidis kreeg de voorkeur in de spits. Pantelis Hatzidiakos en Kostas Tsimikas startten eveneens.

Van een hoog niveau was de openingsfase niet, al leverden beide ploegen enorm veel strijd. Griekenland genoot het balbezit, maar deed daar weinig mee en wachtte geduldig de vrije man af. Georgië trok zich terug en loerde op counters en spelhervattingen. Uit één van die vrije trappen werd Georgië voor het eerst echt dreigend. Een scherpe vrije trap van Chakvetadze leek bij de tweede paal ingekopt te kunnen worden door Lasha Dvali, maar de centrumverdediger miste de bal volledig.

Tsimikas kwam na ruim twintig minuten goed weg, nadat hij ogenschijnlijk opzettelijk zijn elleboog plantte in het gezicht van Kvaratskhelia. Georgië kreeg een vrije trap, maar een kaart bleef uit voor Tsimikas. Kvaratskhelia werd eerder in de wedstrijd al hardhandig naar de grond gewerkt door George Baldock, die daarvoor een gele kaart kreeg.

In de slotfase van de eerste helft werd het er niet vriendelijker op. Hatzidiakos pakte na zijn zoveelste overtreding geel en ook Konstantinos Mavropanos moest eraan geloven na een overtreding op Kvaratskhelia. Georgië kwam voor rust nog het dichtst bij een treffer. Odysseas Vlachodimos kon een indraaiende vrije trap ternauwernood tot hoekschop verwerken. Daaruit produceerde Solomon Kvirkvelia nog een afzwaaier.

Na het laatste fluitsignaal van de eerste helft liepen de gemoederen nog hoop op. Kvaratskhelia werd voor de zoveelste keer lastiggevallen door een Griek en reageerde gepikeerd. Het leverde een opstootje op en arbiter Szymon Marciniak deelde een directe rode kaart uit aan Giorgi Loria, de reservedoelman van Georgië met een verleden in Griekenland bij OFI Kreta en Olympiakos Piraeus.

Aan het spelbeeld veranderde er in de tweede helft amper wat. Griekenland had het meeste balbezit, maar het gevaar van de manschappen van Poyet bleef vooral uit standaardsituaties komen. Doelman Giorgi Mamardashvili hoefde amper in te grijpen, al waren de situaties voor zijn neus bij vlagen dreigend. Georgië wist ook weinig echte kansen te creëren. Mikautadze maakte een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd zijn opwachting.

Verlenging en strafschoppen


In de verlening werd de spanning zo mogelijk nog groter, maar veel beter werd het er niet op. In de honderdste minuut moest Mamardashvili voor het eerst écht in actie komen. De Valencia-goalie redde in de korte hoek op een listig en van richting veranderd schot van Anastasios Bakasetas. Even later was Mamardashvili volledig kansloos, maar tot zijn opluchting belandde de kopbal van Mavropanos op de lat.

Georgië kwam op zijn beurt ook zeer dicht bij de openingstreffer. Mikautadze gaf op precies het goede moment mee aan Zuriko Davitashvili. De invaller schoot van dichtbij tegen het been van Vlachodimos aan. In de tweede helft, waarin Kvaratskhelia uitviel met een liesblessure, leken beide ploegen genoegen te nemen met een strafschoppenserie, die er ook kwam. Daarin misten Bakasetas, Mikautadze en Giakoumakis.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zonde zeg weer geen Griekenland op een eindtoernooi... Ze hebben ook wel echt niets laten zien, maar nog altijd meer dan de thuisspelende ploeg Georgië. Leuk voor hen, is ze van harte gegund, maar wat een armoede ploeg hebben ze. Op een paar goede spelers na

26 maart 2024 om 20:57

Ik was voor Griekenland en gunde het ze volledig. Hebben een zeer degelijk team met ervaring gemixt met talenten alleen is Poyet toch gewoon een bondscoach van niks. Als je kijkt hoe ze voor de dag kwamen en ook tegen Nederland dan verdienen ze niks, alleen maar balletje breed en terug en vooral spelen om niet te verliezen. Super zonde dit

26 maart 2024 om 23:16

Georgië heeft best een paar technische spelers en zeker een goede keeper, maar alles daar tussen in is helaas wel matig ja.

Het liefst had ik ze beide op het EK gezien

26 maart 2024 om 23:37

Beide ja haha. Had ik liever een Ijsland ipv Georgië. Alhoewel Ijsland ook niet het Ijsland van een paar jaar terug is. Griekenland idemdito helaas. Een Wales heeft ook echt wel pech met die hervormingen qua play-offs door de Nationa League. Georgië is wel echt de zwakste broeder op het aankomende EK. Een Albanië bijvoorbeeld is al jaren met een goede opmars bezig. Al zitten ze wel in de poule des doods. Heb er zin in. Een eindtoernooi in een echt voetballand!

27 maart 2024 om 09:16

Ik heb er ook zin in, ga zeker eens kijken in het Ruhrgebied. Alleen jammer dat Nederland de groepsfase er niet speelt.

Lekker hoor, met een Georgische schoonfamilie altijd bovengemiddeld interesse in de nationale ploeg gehad. Lang een super matig elftal geweest met Vako Qazaishvili als blikvanger maar nu met Kvara en een uitstekende doelman hoef je er alleen maar een gedisciplineerd elftal van te smeden en zijn dit soort stunts haalbaar. Geef ze weinig kans in zo'n pittige groep, maar dit is natuurlijk een enorme boost voor het land. Mikautadze met best een goede invalbeurt maar een dramatische penalty. Davitashvili blijft ook een leuke speler met potentie, dat was voor Ajax nou een veel logischere aankoop geweest dan Mikautadze qua positie.

26 maart 2024 om 20:56

Pittige poule valt echt wel mee, er liggen kansen. En daarbij gaan de beste 3 ook door, dus alle kans

26 maart 2024 om 21:13

Davitashvili kan inderdaad beter dan spelen bij een totaal gevallen Bordeaux(middenmoter Ligue 2!). Staat niet eens elke week in de basis bij Girondins. Proficiat trouwens!

Mooi man. Het best presterende Europese land dat zich nooit voor een eindtoernooi heeft geplaatst. Tot nu! Wel jammer dat de Grieken er weer niet bij zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren