Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FIFA laat vrouwen op WK na ophef kiezen uit acht verschillende aanvoerdersbanden

Laatste update:

De aanvoerders op het WK voetbal voor vrouwen kunnen kiezen uit acht verschillende aanvoerdersbanden die door de FIFA beschikbaar zijn gesteld. De wereldvoetbalbond hoopt op deze manier ophef te voorkomen. Tijdens het WK voor mannen, eind vorig jaar in Qatar, werd het dragen van de OneLove-armband verboden.

Het WK voor vrouwen vangt 20 juli in Australië en Nieuw-Zeeland aan. Na overleg tussen de FIFA en de aanvoerders van de 32 deelnemende landen zijn uiteindelijk acht banden bekendgemaakt. Een regenboogband, waar de nationale ploeg van Duitsland voor pleitte, zit er niet tussen. Wel is er een exemplaar in verschillende kleuren met het bijschrijft 'Unite for Inclusion' (Verenigd voor Inclusie, red.).

© FIFA.

“De kleuren van deze band zijn niet die van de regenboog of LGBT-gemeenschap, maar symboliseren ras en afkomst (rood/zwart/groen) en alle genderidentiteiten en seksuele geaardheden (roze/geel/blauw)”, zo laat de FIFA weten. Met de overige banden kunnen teams hun steun uitspreken voor inheemse volkeren, gendergelijkheid, educatie voor iedereen, vrede of aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen en honger. Tot slot is er ook nog een iets neutralere band waar de tekst 'voetbal is plezier, vrede, liefde en passie' op staat.

Sherida Spitse was als aanvoerder van de Oranjeleeuwinnen betrokken bij de gesprekken met de FIFA. De 33-jarige middenvelder laat tegenover de NOS weten blij te zijn met het resultaat dat uit het overleg is gekomen. "De oplossing die nu wordt aangedragen met de verschillende banden is voor ons een goede oplossing. Het geeft ons de ruimte om nog steeds de boodschap uit te dragen die wij belangrijk vinden.”

OneLove-aanvoerdersband
Tijdens het WK voor mannen in Qatar was er veel te doen om de OneLove-aanvoerdersband. De FIFA kondigde daags na de start van het toernooi aan dat het dragen van deze speciale band aanvoerders op een gele kaart zou komen te staan. Aanvoerders van Nederland, Engeland, Wales, Duitsland, Denemarken, België en Zwitserland wilden de One Love-aanvoerdersband dragen om een statement te maken, maar zagen hier door de waarschuwing van de FIFA uiteindelijk toch vanaf.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gelukkig hebben we niet zulke zeikerds in het amateurvoetbal. Genoeg teams die met een Duitse vlag om de arm spelen of soortgelijke grappen.

30 juni 2023 om 16:12

Das fijn he, dat een aanvoerdersband op verschillende manieren gebruikt kan worden zonder dat een overkoepelende organisatie het gaat verbieden.

30 juni 2023 om 19:35

Wat een gezeik elke keer met die band joh. Wordt veel te groot gemaakt. Het spelen met zo boodschap om de arm levert echt precies 0.0 op behalve een hoop gezeik.

Ik zou zo graag geloven dat er iets van voortschrijdend inzicht bij deze regeling van de FIFA zit, maar uiteindelijk blijf ik erbij dat de FIFA eind vorig jaar gewoon de integriteit niet had om tegen de oliedollars in te gaan in Qatar. Lekker interessant doen bij een kleinschaliger toernooi in een land wat bij de meest progressieve ter wereld hoort. Kudos

30 juni 2023 om 16:26

Maar wat is er mis met de armbanden die jaren lang werden gedragen zonder een boodschap? En wat voor een verschil heeft een armband met boodschap tot nu toe gemaakt?

30 juni 2023 om 16:29

Niks mis met die aanvoerdersbanden, net zoals er niks mis is met elke aanvoerdersband die iemand zou willen dragen. Om mensen te steunen die onderdrukt worden bijvoorbeeld, of een boodschap tegen racisme uit te dragen.

30 juni 2023 om 17:03

Helemaal mee eens. Symboolpolitiek. Alsof Australië een probleem heeft met tekens die voor inclusiviteit staan. Dit is er echt een in de categorie: lekker makkelijk scoren.

30 juni 2023 om 19:06

Moh, de situatie voor de "aborigines" is nog steeds niet bepaald geweldig, hoor.

Waarom laat je het niet gewoon vrij? Of laat je ieder land met zijn eigen vlag spelen? Wat is er mis met het rood-wit-blauw om je arm.

Het is maar een aanvoerdersband he, waar je je helemaal druk om kan maken.

En nu kun je ook geen goede keuze maken, want welke je ook kiest, iedereen zal je gaan vragen waarom je die hebt gekozen en of je tegen de andere principes bent.

Krijgen wij weer die eeuwige discussie, wordt je neus in geboord wat wij wel en niet moeten.
Nou wij moeten niets, iedereen gewoon zelf laten beslissen wat hij wil en wat hij of zij ook kiest daar moet iederen respect voor hebben

30 juni 2023 om 18:47

Als dat dus echt zo was had niemand het überhaupt over banden gehad.

30 juni 2023 om 19:37

Was afgelopen seizoen duidelijk te zien bij Kokcu en die kerel van Excelsior dat die keuze alleen vrij is als het 1 kant op werkt.

30 juni 2023 om 20:36

Maximus2702 hoe kom je daarbij? Die hebben hem toch ook gewoon niet gedragen?

helemaal mooi joh die banden.
lekker bezig.

lekker met een zero hunger band om spelen.

De ironie van "indigenous peoples'-band en dan als FIFA zijnde systematisch dat soort teams uitsluiten. Gelukkig bestaat er ook zoiets als Conifa. Nog steeds niet perfect, maar past wel beter bij de kern van voetbal: dat het voor iedereen moet zijn.

Eigenlijk zouden ze al die banden en kleuren moeten samenvoegen tot één band, die dan al deze boodschappen uitdraagt. Gek dat niemand daar opkomt. Dit is zo omslachtig.

1 juli 2023 om 00:34

Als je alle kleuren toevoegt dan krijg je zwart. Worden de gothics weer boos omdat het cultural appropiation is.

Off topic: Microsoft heeft een poging gewaagd om een all inclusive vlag te maken. Zoek het maar eens op. Ik hoop dat niemand epilepsie heeft.

1 juli 2023 om 14:08

Als je alle kleuren mengt, misschien. Of bruin, als ik mijn vingerverf van vroegah goed herinner. Als je alle kleuren toevoegt krijg je de One Love armband. Ik word er een beetje cynisch van. Als die One Love armband dan niet mag, kom dan niet met al dit soort 'goedgekeurde statement' banden. Doe dan gewoon een wit of zwart bandje met een (c) erop. En hou voetbal en politiek echt gescheiden. Voor die zwarte wel eerst even de Gothic gemeenschap peilen indd

PS: hahaha die Microsoft vlag. Gelukkig zijn de Olympische ringen een tijdje geleden ontworpen, anders had die vlag zeker gewapperd bij de spelen.

1 juli 2023 om 15:37

Ik hoor ze nog zeggen "wij zijn geen gothics, wij zijn goths!".

Wat in Engelstalige landen weer menig historicus vreemd deed opkijken in het begin.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren