Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het voorrecht om voetballer te zijn

Laatste update:

Om 7:23 vertrekt de Intercity van het nog donkere Amsterdam-Zuid richting Eindhoven. Bij Utrecht moet ik eruit, het duurt 25 minuten voordat ik daar aan kom. Precies genoeg tijd om nog even te dagdromen. Na vijf minuten rijdt de trein langs de ArenA, hoewel ik twintig ben, dwalen me dromen dan altijd een richting uit. VOETBAL! Kasper Hermans als de spits van Ajax die er wel voor zorgt dat Ajax kampioen wordt of op Anfield Road naast Steven Gerrard speelt of als de nieuwe trainer van SC Heerenveen die er voor zorgt dat de Friezen toch nog weten op te krabbelen. Voor bijna elke club heb ik gespeeld in die trein. Alles maak ik mee: blessures, conflicten, transfers, prijzen winnen en verliezen. Maar nooit of te nimmer komt mijn contract ter sprake. Als je eenmaal profvoetballer bent verdien je genoeg, zoveel dat een student van twintig denkt: ‘Doe een aanbieding en ik accepteer.’ Ik zou het zien als een voorrecht om voetballer te zijn. Maar de huidige prof voelt dat niet. De huidige prof loopt met dollarcijfers in zijn ogen. De huidige prof wil meer en meer.

Sinds de zomer van 2007 is de wereld langzaam in de ban geraakt van de financiële crisis en sindsdien is het steeds meer gaan rommelen. Vitesse, ADO Den Haag, Roda JC, Fortuna Sittard en AZ zijn een paar van de clubs die slachtoffer zijn geworden van de financiële crisis. Haarlem viel vorige week om en Veendam dreigt de volgende te worden die zal bezwijken. Op de transfermarkt is het sinds lange tijd niet meer zo rustig geweest als de afgelopen transferperiode, niet alleen in Nederland, maar in de gehele voetbalwereld. Als het vertrek van de sterspeler van een promovendus de meest besproken transfer van de Eredivisie is, is het rustig. Niet omdat de clubs niet meer willen kopen, maar door de financiële crisis kunnen ze niet meer kopen. Zowel Ajax als Feyenoord konden bepaalde transfers op enkele tonnen niet afronden en PSV deed na een blik in haar portemonnee niet eens een poging om een vervanger voor Jonathan Reis te halen. Iedereen heeft door dat er bezuinigd moet worden, zelfs bij gezonde clubs als Heracles Almelo. Iedereen behalve de profvoetballer.

Als we Johan Derksen moeten geloven, bedraagt het gemiddelde salaris van de Eredivisie voetballer 350.000 euro. Een vorstelijk salaris, waar bijna iedereen mee zou willen ruilen, haast ongeacht het werk dat de persoon moet doen. Toch blijkt dat salaris niet te voldoen aan de wensen van de spelers van bijvoorbeeld VVV Venlo. Normaal goede voetballers met een goede periode als Ruben Schaken en Sandro Calabro denken hun contract wel even te kunnen opwaarderen en dreigen met een vertrek als dat niet gebeurt. Een vertrek waarheen denk ik dan? Welke club wil deze modale profs hebben en hen nu een beter salaris bieden dan er bij VVV te verdienen valt, zonder zelf in de financiële problemen te komen? Geen.

Niet elke prof is blind voor de situatie die er heerst. Zo hebben Dennis Rommedahl, Giovanni van Bronckhorst en Tim de Cler reeds aangegeven een flink deel van hun salaris te willen inleveren bij een contractverlenging uit respect voor hun werkgevers situatie. Daarbij moet wel aangetekend worden dat deze drie heren financieel veel sterker in hun schoenen staan dan Calabro en Schaken, maar desalniettemin geven deze routiniers wel het juiste voorbeeld. En niet alleen aan de financieel nog niet binnen zijnde spelers van VVV. Ook Marko Pantelic wil salarisverhoging als hij bij Ajax blijft.

Pantelic liet onlangs weten dat als hij gaat verlengen, hij een flinke salarisverhoging wil. Zo zei de Serviër: ‘Ik ben dit seizoen akkoord gegaan met de voorwaarden van Ajax. Nu moeten ze mijn voorwaarden accepteren.’ Hoewel de meeste Ajacieden inmiddels tevreden zijn over de transfervrije aankoop die regelmatig zeer belangrijk is voor Ajax, lijkt dit toch wat te veel gevraagd in de huidige situatie van Ajax waar aangekondigd is dat er bezuinigd gaat worden.
Pantelic is een van de vele voorbeelden die hiermee aangeeft dat het een eer voor een club is om de speler te hebben, in plaats van dat het een eer is om als speler voor een club te spelen. Het geluk voetballer te worden, je hobby uit te voeren en tien keer zoveel te verdienen als al je buren bij elkaar, dat is een geluk dat de voetballer van nu bijna niet meer ziet. De strekking van voetballers luidt: met geld wordt men pas echt gelukkig.

In het kader van ‘wat de gek ervoor geeft’ heb ik eigenlijk nooit bezwaren gehad tegen de astronomische salarissen die er in de sport rondgaan. Maar sporters, waarbij voetballers bepaald niet op de laatste plaats komen, moeten zich gaan realiseren dat ze verwend zijn geweest het afgelopen decennia met riante salarissen en overvloedige premies, nu is het tijd voor die voetballer om weer mens te worden en mee te gaan in het lot dat ons allen treft: de crisis.

7:49, zie ik op mijn horloge als de treindeuren openschuiven en de eerste zonnestralen het perron op komen. Precies twee uur ben ik op nadat ik tot half 2 ’s nachts aan mijn huiswerk heb gezeten. Schaken draait zich nog eens om in bed, Calabro duikt er nog even in na een toilet bezoek en Pantelic krijgt van zijn vriendin, die dankzij hem geen baan nodig heeft, een ontbijtje op bed. Straks gaan ze naar hun hobby om flink wat geld te verdienen in anderhalf uur training. Ik stap bij 30 mensen de bus in die zich moeten redden met een kleine 100 euro studie financiering en een bijbaantje tegen het minimumloon bij de plaatselijke super. Een flink deel van die 30 heeft er vast ook wel eens van gedroomd: het voorrecht om voetballer te zijn.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooie stuk zeg!! Ik denk ook vaak om voetballer te zijn!!! whahah ook in de trein.. Maar niet iedereen kan voetballer worden helaas..mooie stuk!

Helemaal gelijk hiermee! Die voetballers hebben het zo goed en iedereen droomt ervan om ze eigen hobby te kunnen uitoefenen als baan en dan ook nog eens bakken met geld verdienen. Achja, het leven is helaas niet eerlijk.

Verder is je schrijfstijl ook heel boeiend.

Altijd vertraging die trein

ot : mooi stuk, al zijn er een paar stukken waarvan ik gewoon niet begrijp wat je er mee bedoelt...
Je hebt iig wel gelijk

Goed stuk, slaat de spijker op zijn kop en leest makkelijk weg. Mijn complimenten!

Echter niets menselijks is ons vreemd en zouden we zelf anders zijn in een dergelijke situatie? Misschien binnen Nederland niet direct, maar profvoetballers weten bijna overal wel een club te vinden die net iets meer betaald dan ze verdienen conform de arbeidsvoorwaarden bij hun huidige club. Het is niet alleen de schuld van de spelers: clubs zelf beschouwen spelers en trainers ook steeds vaker als passanten en handelswaar (ik noem een Real Madrid als grote voorbeeld, maar op kleinere schaal maakt bijna iedere club zich daar schuldig aan). Zo'n geval Pantelic kun je dan ook niet kwalijk nemen dat hij het onderste uit de kan probeert te halen. Welke binding heeft hij nou met Ajax? Als de Amsterdammers hem niet kunnen betalen wat hij wil, dan vindt hij een club uit de Bundesliga, Primera Division of desnoods China of Quatar. Misschien deels door dollartekens in de ogen, vooral wanneer hij laatsgenoemde opties prefereert... maar kunnen wij het hem en andere voetballers kwalijk nemen?

3 februari 2010 om 16:46

Tuurlijk ik wil me daar best in inleven. Maar mogen zij zich dan ook in onze situatie inleven en inzien dat ze het heel goed hebben?

3 februari 2010 om 16:50

Heb je opzich wel gelijk in, nog niet via die weg bekeken. Alleen misschien klinkt het heel burgelijk, maar als ik profvoetballer was bij Ajax, zou ik daar willen uitgroeien tot Ajax-icoon en mijn hele leven daar blijven voetballen, mits Ajax dat zelf ook wilt.. Geld doet me niet zoveel, met een gemiddeld Ajax-salaris kan je ook prima leven. En na je carierre als prof, zijn er zat andere dingen waar je als voetballer ook nog aan de gang kan.

Het blijft een droom..

Vooraf.
Iedereen bedankt voor het lezen en jullie positieve en/of negatieve kritieken.
Ik weet dat er toch weer een aantal taalfoutjes in geslopen zijn.
Sorry daarvoor.
Ik ga zoals altijd mee met de eerste stemmer. 5 sterren voor mezelf dus vandaag.

Wat een geweldig stuk zeg, hier wil ik even voor inloggen! Je hebt helemaal gelijk en er valt verder niet veel aan toe te voegen

Haha je hebt gewerkt aan je uitsmijter, dat is duidelijk.

Leuk stuk, goede structuur en ben het met je eens. Maar niet echt vernieuwend. Eerder een breed uitgemeten mening. Taalfouten vind ik bijna in elk krantenartikel of column, in deze mate is het niet storend.

Ben het met je eens dat voetballers weinig te klagen hebben, toch moet je het enigszins relatief proberen te zien. Te snel wordt iemand de etiket ''geldwolf'' opgeplakt, terwijl het soms niet meer dan logisch is als iemand even veel wil verdienen als zijn collegas (van dezelfde of zelfs mindere kwaliteit).

Het is eigenlijk zo dat de gehele midden en onderlaag van het professionele voetbal, slachtoffer is geworden van de met geld smijtende elite. De subtop moet hogere salarissen betalen, omdat de top anders met hun spelers ervandoor gaat. De middenmoot moet meer salaris betalen omdat de subtop er anders mee van door gaat. En de degradatie kandidaten moeten meer salaris betalen omdat de middenmoot er anders mee heen gaat. Een lastig parket. Als je dit wil veranderen moet je bovenaan beginnen, niet onderaan.

3,5 ster omdat het niet vernieuwend is!

3 februari 2010 om 16:59

Ik noem ze ook nergens geldwolven, zoals ik zei: wat de gek ervoor geeft.
Ik geef aan dat ze moeten kunnen accepteren in deze tijden dat clubs (en dat zijn nagenoegen alle clubs ook in de Bundesliga ofzo) minder salaris kunnen betalen. De salarispatronen zullen in zijn geheel kelderen. Pantelic kan nog wel naar Qatar maar of hij dat wil?

3 februari 2010 om 17:20

Nee nee, het is geen verwijt naar jou toe, eerder een algemene constatering.

Nederland moet serieus gaan denken aan schaalvergroting, anders is er geen redden meer aan.

4 februari 2010 om 12:28

Wat ik nooit snap is de uitspraak:"zij moeten zich eens in ons standpunt verplaatsen".

Vrij absurde gedachte. Ieder mens moet het doen met wat hij krijgt. De één kan goed voetballen en de ander kan goed leren. Zo gaat dat in het leven. Hoe kan zo'n jongen zich in jou verplaatsen. Zijn leven is gegaan zoals het gegaan is. Hij heeft nooit moeten studeren dus weet niet hoe dat is.hij heeft misschien nooit hard moeten werken voor min loon dus weet niet hoe dat is. Hij is iemand die geluk heeft gehad met zijn talent en is gekomen waar hij gekomen is. Hij heeft niet dezelfde ervaringen gehad die jij hebt gehad net zo min jij de ervaringen hebt gehad die hij heeft gehad. Dus natuurlijk kan hij zich dat niet voorstellen.

En jij kan makkelijk praten vanuit je eigen perspectief. Maar laten we eerlijk zijn... Misschien als jij ook zoveel talent had gehad en in dezelfde situatie had gezeten had jij hetzelfde gezegd. Maar jij praat vanuit iemand die dat niet heeft. Iedereen wil het maximale uit zijn eigen situatie halen. Ook jij. Als jij denkt dat jij als vakkenvuller belangrijk bent en meer kunt verdienen ga jij daar ook voor. Ga je niet zeggen "omdat jullie het zo moeilijk hebben wil ik wel minder verdienen". Iedereen heeft zijn eigen en vaak egocentrische belangen en wil daar het maximale uithalen. Net zoals de werkgever minder wil uitgeven wil de werknemer meer verdienen. Halverwege ontmoet je elkaar. En je prijst Rommedahl en een de Cler en een Gio. Maar dat is ook puur eigenbelang. zij snappen dat wanneer zij hetzelfde geld vragen zij waarschijnlijk geen verlenging krijgen en niet meer bij die club zullen voetballen. Daarom willen zij minder betalen omdat ze graag bij die "grote" club willen voetballen. Niet uit liefdadigheid.

Een mens handeld vaak uit eigenbelang. Omdat simpelweg hij dat geleerd heeft door de omstandigheden die het leven hem geboden heeft. De maatschappij en omgeving laten je dingen zien en daar ontwikkel je een overlevingsmechanisme voor. Jij wil financiële zekerheid net zoals die voetballers hebben. Jij wilt niet wat je nu hebt. Natuurlijk wil jij het wel doen voor veel minder dan die jongens, omdat het simpelweg voor jou dan nog een verbetering is. Maar stel jezelf eens de vraag. Indien ik al meer zekerheid had en denk meer te kunnen verdienen denk je dan niet dat je meer zou vragen. Gedrag is iemands beste keuze. zij denken hiermee de beste keuze te maken. En uiteindelijk geef jij aan op die voetballers te lijken, namelijk jij wilt oook meer verdienen en er persoonlijk op vooruit gaan.niet uit algemeen belang maar uit persoonlijk belang...

Column is niet erg vernieuwend en makkelijk. Wel leuk geschreven maar je bied mij geen leuke perspectieven. Ik lees ook geen zelfkritiek. Gewoonlijk zou ik 3 sterren geven omdat het middelmatig is. Ik geef je 2 omdat ik weet dat jij veel beter kan.

4 februari 2010 om 14:52

Ik zeg nergens dat ze minder moeten verdienen, ik zeg dat meer eisen op dit moment niet goed is. Rommedalh, Gio en De Cler denken hier inderdaad in eigen belang, maar ze denken wel realistisch in plaats van meer te willen.
In het geval van Pantelic gaat het om bijna een miljoen verhoging als ik het goed begrepen heb en jongens als Calabro en Schaken die op die moment meer eisen (en dat is naar ik begrepen heb anders dan onderhandelen alsof je op de markt staat) of anders vertrekken zien blijkbaar niet in dat:
A. VVV dit nooit kan betalen op dit moment, want de rest van de selectie zal willen volgen (bovendien ging het om meer jongens maar heb alleen deze namen gehoord)
B. Als ze geloofwaardig willen blijven moeten ze ook weg gaan als ze niet meer krijgen (geldt ook voor Pantelic) er is voor de Vvv-jongens denk ik dan haast geen club die ze zal kunnen/willen betalen en een speelgarantie kan geven.

En dan nog over de zelfkritek.
1.moet ik zelfkritiek hebben omdat ik geweigerd ben bij mijn eerste twee supersolicitaties omdat ik 19 was?
2. Dit is een voetbalforum
3(de belangrijkste). Ik werk, heb vrienden zat, een goede studie en genoeg geld om nog van rond te komen. Ik zeg nergens dat ik meer moet of wil verdienen, ik probeer alleen te tekenen hoe verschillend de situatie is tussen de 'normale' mens en de voetbalprof. Bijna iedereen op dit forum is jaloers op die profs, alleen al vanwege het feit dat ze met hun hobby hun brood (en dus ook op de voetbal bij Volendam die misschien 50.000 verdient) verdienen. Niemand zal jaloers zijn op mij omdat ik vakken vul.

4 februari 2010 om 17:34

Voetbal is een hele simpele afspiegeling van de maatschappij. Waarom zouden die jongens minder willen gaan verdienen? Ze proberen het maximale uit de situatie te halen en proberen met onderhandelen zoveel mogelijk eruit te halen. Moeten ze nu minder laag gaan inzetten omdat ze een baan hebben waar veel mensen van dromen? Wat een naïeve gedachte.

En als niemand die jongens van VVV kan betalen en zal willen betalen gaan ze toch vanzelf wel lager zitten met hun eisen. Wat is je probleem?

Snap niet wat je punt 1 met dit alles te maken heeft. Leeftijdsdiscriminatie slaat inderdaad nergens op. Net zoals mensen die niet langs een CV kunnen kijken. Het is de werkelijkheid. Hard maar waar.

Punt 2 slaat ook kant nog wal. Want je begrijpt niet eens waarom ik voor zelfkritiek ben. Zelfkritiek betekend niet dat jij jezelf gaat afzeiken. Zelfkritiek is dat je kritisch naar je eigen mening gaat kijken. Zogeheten advocaat van de duivel gaat zijn. Proberen het vanuit andere perspectieven te bekijken. Wat je hier hebt neergezet is een vrij uitgekauwde makkelijke mening. Als je kritisch naar je eigen verhaal had gekeken en meer vragen aan jezelf had gesteld had je misschien veel meer diepte in het verhaal kunnen plaatsen dan dat je nu had gedaan. Door jezelf continu af te vragen; waarom denk ik zo en wat heeft daar allemaal invloed op, kan je er veel meer uithalen.

En dus uiteindelijk komen we bij punt 3. Dus wat je nu zegt is dat veel mensen jaloers zijn op voetballers en niemand op vakkenvuller. Dat heeft allemaal te maken met aanzien. Wat het meest respect krijgt in deze maatschappij. Als je veel aandacht krijgt en veel geld verdient (filmsterren of voetballers bijvoorbeeld) ben je een held. Iedereen wil dat zijn. En niet veel mensen willen vakkenvuller zijn. Er zijn ook echter genoeg mensen die daar heel erg gelukkig van worden en dat zien als een geweldige baan. Uiteindelijk verlangen veel mensen naar voetballer zijn omdat het iets is wat je van nature hebt (talent) en daarom erg speciaal is. Het geeft veel aanzien en je kan er goed je boterham mee verdienen. Oftewel iedereen wil speciaal gevonden worden, iedereen wil macht en aanzien hebben, en iedereen wil graag rijk worden (oftewel zekerheid hebben). Dat zijn namelijk de maatstaven waar de maatschappij je aan afmeet.

Echter die jongens die voetballen zijn echt niet bijzonderder dan jij en ik. Ze hebben allemaal een hoofd en handen en ademen allemaal dezelfde zuurstof. Zij hebben zichzelf kwaliteiten aangeleerd die in deze maatschappij als bijzonder worden aangeduid. Alleen dat is de waarde die wij met zijn allen er aangeven hebben en zegt niks over de daadwerkelijke waarde. Het zijn gewoon mensen met talenten die ze hebben (die veel van hen als natuurlijk zullen aanduiden omdat ze dat simpelweg altijd al gehad hebben). Veel mensen hebben hen altijd als speciaal aangeduid (want kan die jongen toch goed voetballen....) dus dat is voor hen ook als iets heel normaal. Dat ze er geld voor krijgen zien zij ook als vanzelfsprekend. Zo zijn ze opgevoed.

Je hebt uiteindelijk niet kritiek op voetballers. Je hebt kritiek op de huidige moraal die in de voetballerij en in de huidige maatschappij heerst. Er is een crisis en iedereen moet inleveren. Echter we leven in een egocentrische maatschappij. Hetgeen wat de crisis heeft veroorzaakt komt net zo makkelijk terug als dat het kwam. Namelijk egocentrische hebzucht. Die mensen zullen niet veranderen. gedrag is iemands beste keuze. Zij hechten niet waarde aan solidariteit aan anderen (die club die het even moeilijk heeft) en denken nog steeds aan zichzelf en hechten nog steeds de meeste waarde aan geld. En daar proberen ze nog steeds over de rug van anderen het maximale uit te halen.

Mijn punt is echter dat wij daar allemaal onderdeel van zijn. Als wij opgevoed en opgegroeid waren onder de omstandigheden van die voetballers zouden wij daadwerkelijk anders handelen? En in hoeverre ben ik zelf ook onderdeel van het probleem? In hoeverre ben ik ook een zelfzuchtig iemand die gewoon geld en macht en veiligheid en geld zoekt. Wat je nu ziet bij die jongens is gewoon een vrucht van de maatschappij zoals die geworden is. En die maatschappij zijn wij met zijn allen. Daar zijn wij allemaal onderdeel van. Zijn we allemaal schuldig aan. En dat zal pas veranderen als wij eerst naar onszelf kijken en in hoeverre wij zijn en handelen. Het is makkelijk om naar iets onbereikbaar te wijzen en de schuld geven. Terwijl uiteindelijk lijk je meer op die ander dan je denkt.

Hoop dat je dit allemaal kan volgen trouwens en het allemaal niet te warrig is..

Nou je kan wel zien dat jij Journalistiek studeert. Echt een heel erg goed stuk. Helemaal gelijk heb je ook! Ik ben erg tegen het in toom houden van salarissen en voor een vrije marktwerking maar hier gaat de markt, dus het voetbal, echt aan kapot. Toen ik dat las over Pantelic, ik geloofde mijn ogen niet. Die vent die daar even publiekelijk eist dat Ajax nu maar even aan zijn, de grote Pantelic, spits de spitsen, eisen moet voldoen. Die vent mag opdonderen als die niet blij is met wat die krijgt.

Superstuk!

Geweldig stuk, ik herken mezelf erin. Toevallig ook een student van 20 die in de plaatselijk super werkt haha

Leuke schrijfstijl en leuk om te lezen met een geweldige slotalinea die de spijker voor mij nog eens extra op zijn kop slaat.

5 sterren is het resultaat.

Ik merkte geen (grammatica)foutjes op, maar als je die weg wil kan je het ook even in Word zetten en een spelling en grammatica controle doen.

3 februari 2010 om 17:17

Maar die geven niet altijd de fouten met de d en t aan..

3 februari 2010 om 17:18

Naja die die mij gelijk opvielen toen ik het net teruglas waren: toilet bezoek en studie financiering. Die moeten zonder spatie, maar Word haalt die er niet uit omdat het los goede woorden zijn
En Word is geen ster in grammatica hoor. Verder stond er nog ergens een , fout.

4 februari 2010 om 13:23

Hmm, dan zal dit de goede plek zijn om je op nog 1 foutje te wijzen hoop ik?

”na vijf minuten rijdt de trein langs de Arena, hoewel ik twintig ben, dwalen me dromen dan altijd een richting uit.”

Het moet zijn: 'dwalen mijn dromen dan altijd een richting uit', me dromen is hierin de fout
(hoewel ik nu ook begin te twijfelen of je/iets uit kan dwalen, volgens mij is het af dwalen )

Verder erg leuk stukje, leest ook lekker weg! Als iemand me uit kan leggen hoe ik in een post hier mijn sterren voor het stuk aan kan geven, geef ik er 4

Leuk voorbeeldje hierin trouwens is Jaap Molenaar. Die is gestopt als profvoetballer (bij Volendam, nooit écht doorgebroken overigens) omdat hij liever in de bouw werkt! :D

4 februari 2010 om 15:44

Volgens mij kan dat met afdwalen, maar jij hebt ook richting en daarbij past het woord uit weer beter.
Dwalen en richting zijn beide ook goede woorden zonder af of uit, dus volgens mij kan het allebei En sterren geven kan gewoon onder de tekst. komen dan sterretjes in beeld, die zijn leeg en jij mag ze vullen zover je wilt

Leuk stuk! En heel herkenbaar, ook al ben ik ondertussen 34 en zit het er niet echt meer in dat ik ontdekt ga worden .

Bij mij geeft Word wel de d en t fouten aan, maar dat kan ook aan mijn versie liggen. Wat kasper zegt is wel waar, maar bij meer dan de helft van de columns heeft het wel zin.

Het stuk boeit me niet echt, niets nieuws, waarschijnlijk omdat het een mening is die je ook in één zin had kunnen zetten. Daarnaast maak je wel erg veel fouten. Normaal maakt me dat niet zoveel uit, maar 'dollarcijfers'??? Ik twijfel tussen 3 of 4 sterren, maar ik ga voor 3, want je hebt, zag ik, jezelf al 5 sterren gegeven. Ter compensatie zullen we maar zeggen.

3 februari 2010 om 18:41

Je kan elke mening in een zin zetten. Maar dan heet het een standpunt....
Het leuke van een column is dat je je mening uitwerkt met je argumenten en voorbeelden
Niets nieuws, dat kan, maar bijna geen enkele column bevat echt iets nieuws op het moment, bovendien is het onderwerp (de situatie) wel actueel.
Dollarcijfers dat klopt, dat is fout, moet tekens zijn natuurlijk.
En ik ga altijd mee met de eerste stemmer bij mn eigen stukken, wil namelijk wel altijd nog even de gemiddelde mening zien, zo ben ik dan wel

3 februari 2010 om 23:06

Goed stuk, als je jezelf niet 5 sterren had gegeven dan had je 4 sterren gehad. Je schrijfstijl is goed en interessant, maar zoals proevo zegt, het is een beetje een saai, niet echt vernieuwend. Dat is natuurlijk niet per sé een voorwaarde, maar ik ben beter van je gewend.

3 sterren.

4 februari 2010 om 08:30

Lees dan ook dat hij altijd met de eerste stemmer mee gaat..
Ik wilde je eigenlijk 4 sterren geven, leuk geschreven, onderwerp waar veel mensen over dromen. Aangezien hij er 3 gaf terwijl jij een reden had gegeven waarom je jezelf 5 hebt gegegeven, krijg je er van mij ook 5.

4 februari 2010 om 11:11

Ja dat is wel heel simpel geredeneerd. Ik geef mezelf 5 sterren omdat de koe die hier in het weiland verderop staat, ziek is.

(Ik woon in een stad, maar het is duidelijk lijkt me.)

4 februari 2010 om 13:19

Hoezo? Hij doet dat altijd, dus waarom nu niet? Of het nou 1 of 5 ster is, hij gaat met de eerste stemmer mee. Zo kan hij tenminste zijn beoordeling zien op deze pagina.

4 februari 2010 om 15:34

@jp-chateaux.
Dat je kritiek hebt op het feit dat ik mezelf vijf sterren geef omdat ik altijd (zie het commentaar van Persiangooner) mee ga met de eerste stemmer, daar heb ik geen problemen mee, als jij denkt dat de wereld daar een stukje blijer van wordt moet je dat vooral doen.
Maar dat je jezelf dan bij je eigen column vijf sterren geeft is toch wel een beetje hypocriet.

4 februari 2010 om 16:59

Dat je op jezelf stemt (5 sterren) vind ik (persoonlijk) triest, dat je het vervolgens ook nog goed probeert te praten, vind ik nog triester.
Maar goed, genoeg daarover. Ik geef wel zeker toe dat je een hele creatieve invalshoek hebt gevonden voor dit stuk. Het stuk boeit me verder niet en dat komt ook een beetje door een bepaald toontje wat je aanslaat. Ik vind je niet bescheiden overkomen en dat bevalt me allerminst. Verder heb je wel degelijk schrijftalent. Dat blijkt wel uit het aantal zeer positieve reacties.
Waar ik me ook aan stoor is dat je vaak 'voetballer' gebruikt en niet 'beroepsvoetballer' of 'profvoetballer'. Ook in de titel had dat beter gepast (wat mij betreft). Daarnaast gaat het profvoetballerschap in de eerste divisie bepaald niet over rozen. De voetballerij in Nederland gaat er naartoe dat je alleen in de absolute top echt goudgeld verdient. Anyways, ik ben benieuwd naar je volgende stuk op VZ en blijf je kritisch volgen.

4 februari 2010 om 17:18

Klopt daar had je gelijk in al wordt het bij elke keer prof- of beroepsvoetballer minder leuk om te lezen. Maar ik had in de titel zeker moeten doen.
Dit stuk gaat verder niet over de Eerste Divisie, maar is Eredivisie gerelateerd En goed Calabro en Schaken zullen bij VVV lang niet aan dat gemiddelde salaris zitten, maar ze zullen nog altijd ruim boven het gemiddelde Nederlandse salaris zitten, heel ruim. Daar ben ik misschien wat te kortzichtig in geweest, dat klopt.
Over mijn bescheidenheid of eigenlijk onbescheidenheid. Ik ben Amsterdammer en heb al 20 jaar een niet te repareren fietsenrek in mond. Dan word je een jaar of wat gepest en leer je jezelf terug te vechten. Daardoor voel ik me soms wat snel aangevallen en vat ik soms dingen snel en persoonlijk op en reageer ik fel om me te verdedigen. De aard van het beestje.

ik vraag me af waarom je in godsnaam geen 5 sterren geeft, alles wat een column moet hebben zit erin: eigen mening, goede argumenten, en nog wat anekdotes erin, wat moet je nog meer hebben, heb het met genot gelezen en tot nu toe een van de beste.

super!

Haha geweldig stuk vind ik, vooral de inleiding en het slot vind ik heel goed! Weer een wat vernieuwend stuk bij de toch wat uitgemolken Clubexpert artikels. Je schrijfstijl is weer eens heel boeiend in mijn ogen en het is echt een origineel stuk en ik voel je mening gewoon, dus ja een geweldig stuk vooral omdat ik er nog niet zo één hier heb gelezen.

Helemaal top. Ik wil ook 1,5 uur werken per dag voor 350.000 euro per maand. Ik verdien het wel. Ik krijg het alleen niet.

Goed stuk. Voor dat salaris wat ze krijgen zou ik ook heel wat over hebben.

ik hoop dat een paar van die overbetaalde vedettes dit stuk ook lezen. De tweede keer dat ik dit jaar 5 sterren ga geven. Hoewel ik (nog) geen student ben kan ik mezelf redelijk in dit stuk herkennen, en ik ben het gewoon 100% met je eens.

Goed stuk.

Je maakt goedlopende zinnen en het leest lekker weg vind ik,zodra je de eerste alinea leest wil je het uitlezen.

Alleen je brengt niets nieuws, ik volg de salarissen van spelers intensief en ken heel veel spelers die gierig zijn maar ook andere spelers die zelfs voor niks willen voetballen want plezier hebben is voor hun het enige wat telt dus je hebt twee mensen aan de kant van een muur.

Ik betreur het feit dat spelers met een mooi salaris nóg meer willen verdienen terwijl er betere spelers zijn die het met minder moeten doen.

Als ik voetballer was is het enige wat voor mij telt is plezier hebben in spelletje en genoeg verdienen zodat je kunt rondkomen (spreekt voor zich).

En over je over je dagdroom

doet me denken aan daydream van Lovin Spoonful

geef 5 sterren voor dit mooie stuk

PS. (beetje dom dat je jezelf beoordeelt, laat anderen dat maar doen ik heb liever dat 10 mensen mij 1 ster geven dan dat ik mezelf 5 sterren geef)

maarja dat is mening

Goed te lezen stuk.

Desalniettemin vind ik dat je je een beetje blind staart op bepaalde voetballers. Naar mijn mening zijn er ook genoeg spelers die niet alleen aan het geld denken en regelmatig beseffen in wat voor droomwereldje ze leven. Hier worden alle voetballers gecentraliseerd, vind ik.

Alle koeien eten gras, maar niet al het gras wordt door koeien gegeten.

4.

3 februari 2010 om 21:10

Dat geef ik ook aan in mijn alinea over Bronckhorst, Rommedalh en de Cler. Ik kan natuurlijk steeds zeggen: een deel van de voetballers of iets dergelijks, maar dat leest niet fijn. Juist daarom had ik die alinea erin gestopt.

3 februari 2010 om 21:36

Ja dat stuk heb ik dan ook een paar keer gelezen, maar toch blijf ik erbij dat je nou alle voetballers centraliseerd tot een groep met dezelfde gewoonten.

Leuk stuk, alleen leg je een verkeerd causaal verband tussen het gemiddelde salaris volgens Derksen en de salarisverhoging van de vvv spelers.
Verder zou ik zelf nooit prof voetballer willen worden, maar dat is een andere discussie.

Goed leesbaar stuk, leuk geschreven. En ik denk dat het voor menig persoon hier goed herkenbaar is, het lekkere dagdromen over een mooi leven als prof.

Inhoudelijk slaat het artikel de spijker op de kop, en je ziet het vooral terug in de jonge spelers.
Veel jonge spelers willen geld, geld en nog eens geld.
Veel ouderen willen wel wat inleveren (deze staan natuurlijk financieel wat sterker, maar hebben ook meer besef dat een club iets moois is om voor te spelen!).

4* omdat het niet echt een heel vernieuwend artikel is, maar gezien de kwaliteit van het schrijven alsnog 4*.

Leuk om te lezen. Ik had nog wel graag het Bosman-arrest er in willen zien. Ik denk toch dat hierdoor het voetbal ook op zijn gat is komen te liggen. Vooral voor nederlandse clubs doordat er vaak spelers transfervrij weglopen; De Guzman, het halve Ajax team naar AC Milan destijds, Johann Vogel, jon Dahl Tomasson etc etc

4*

4 februari 2010 om 09:43

Had gekund. Maar er schijnt een limiet van 1.000 woorden te zijn en mijn Word vertelde dat ik nog een woord of 30 over had. Het zou dan te lang zijn geworden.
Verder zit ik niet zo in het Bosman-arrest (toen was ik nog heel jong, te jong om dat te begrijpen, 5 jaar). Misschien dat jij er wat over wilt schrijven

Ben het helemaal met je eens. Voetballers zijn verwend en bijna iedereen droomt er wel van om profvoetballer te zijn.

Goed stuk!
Je pakt direct heel sterk de aandacht door in je inleiding een herkenbare 'gebeurtenis' te noemen voor veel voetballiefhebbers. Het heerlijke dagdromen over een roemrijke carriere als voetballer, waarin alles mogelijk is en jij zelf de grote ster bent. Zonder twijfel mijn favoriete bezigheid tijdens het reizen!

Een stuk met een goede inleiding, een goed slot en ook nog eens een goed onderbouwd verhaal daar tussen, wat willen we nog meer?

Prachtig stuk. Heb er zeer van genoten. De sporters van tegenwoordig willen zoals je zegt meer en meer. 'geld is niet alles, maar wel van groot belang', dit zij Johan Cruijff. Hij heeft gelijk, maar je hoort naar mijn mening ook voor het eer te spelen bij je club en niet alleen voor het geld. Jammer genoeg heb je die overal op aarde. Maar jij zegt ook al. Spelers zoals Gio laten het goeie voorbeeld zien. Je hebt alles goed naar voren gebracht in de tekst. Van mij krijg je 5 sterren(logisch).

ps: mijn droom kwam bijna uit, maar bij mijn amateurclub werd er niets tegen mij gezegd, dat er naar me werd gevraagd door een aantal clubs. Dus ik zeg vanuit hier: 'in Nederland is het het moeilijkst om voetballer te worden, want bijna heel het land beoefent deze sport'. Let goed op en ga er altijd achteraan. Als je weet dat je kans hebt om prof te worden, bezoek altijd het bestuur en vraag soms of er naar je is gevraagd, want vaak wordt er niks gezegd, helaas..

Leuk stuk om te lezen wat zo weg leest. Zeker ook herkenbaar over het dromen van het spelen in de diverse arena's op deze wereld.
De spelfouten zoals je zelf aangaf zijn je vergeten, blijft mensenwerk.

lekker stuk me te lezen, superb!

Leuk stuk! Vooral die laatste alinea doet het hem

Tja, aardig stuk, maar zeker niet meer dan dat. Naar jouw eigen standaard vind ik het teleurstellend.

Ten eerste zou je mening zo uit het katern â€dat zeg ik†van VI kunnen zijn gehaald. Alledaags, weinig prikkelend en op jezelf betrekkend (wie is er de egoist eigenlijk?).

Ik vind het prachtig dat een groot deel van het geld in het voetbal gaat naar de mensen die daadewerkelijk presteren: de voetballers. Er is maar een manier om dit te verminderen: stop met het kopen van kaartjes a 40 euro, stop met het kopen van shirtjes van 60 euro! Neem geen eredivisielive! Al het geld dat in het voetbal zit komt direct of indirect van de supporter. Zolang deze bereid blijft deze prijzen te betalen, zullen de spelers goed betaald worden.

Verder is een vergelijking met een vakkenvuller misschien leuk, maar natuurlijk totaal niet relevant. Iedereen kan 40 colli per uur vullen, maar er is op de wereld maar 1 Messi.

4 februari 2010 om 14:14

Jij mist duidelijk de bedoeling van het stuk. Kapser zegt ook nergens dat voetballers niet zoveel mogen verdienen, natuurlijk is er maar 1 Messi. Maar het gaat erom dat voetballers allang geen waardering meer lijken te hebben voor het feit dat ze worden geboren met dit talent. Jij zegt er is maar 1 Messi maar die jongen is toevallig wel geboren met een overdosis aan talent, betekend dat dat hij beter is dan andere mense? Nee, hij mag heel dankbaar zijn voor het geschenk wat god/allah of wie dan ook aan hem heeft gegeven. Voetballers mogen van mij, en volgens mij ook van kasper, heel veel verdienen maar moeten nog altijd dankbaar zijn voor wat ze hebben want ze beoefenen het mooiste beroep ter wereld.

4 februari 2010 om 14:27

Klopt ik zeg wat de gek ervoor geeft. En die gekken (de clubs) zijn afhankelijk van de economie, deze is nu minder, wat betekend dat de gekken minder kunnen betalen. Ik vind dat voetballers het moet kunnen accepteren en juist in deze tijden meer salaris moeten gaan eisen. Ik heb het ook nergens over een mogelijke salarisverlaging waar ik per definitie voor ben.
Verder over het vakkenvullen. Iedereen kan het maar het moet wel gedaan worden door iemand, anders zijn mensen niet in staat boodschappen te kopen.
Als er geen voetballers waren hadden we ongetwijfeld een andere hobby. Niet dat ik me dat wil voorstellen ofzo.

5 februari 2010 om 02:38

De gekken zijn in mijn ogen niet de clubs maar de supporters. De clubs zijn maar het doorgeefluik eigenlijk. Ik vind het ook realistisch dat voetballers moeten bezuinigen, maar volgens mij gebeurt dat ook. Als je kijkt naar het aantal "werkloze" voetballers over het laatste jaar, dan is dat echt flink toegenomen.
Maar dat een speler om meer geld vraagt is zo gek nog niet, daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Bijvoorbeeld die jongens van Vvv. Als die jongens nog betaald krijgen op Jupiler League niveau, terwijl ze uitblinkers zijn nu bij Vvv, dan is het toch logisch om loonsverhoging te vragen. Zo werkt de markt nu eenmaal.

En ik snap nog steeds je vergelijking met het vakkenvullen niet, al zul je het vooral als verhaallijn hebben gebruikt om het wat meer op jezelf te betrekken.

Ondanks de paar (kleine) foutjes, vind ik dat je echt een mooie stijl hebt. je verpakt wat je wil zeggen leuk, zodat je door blijft lezen. Vind niet dat het echt heel vernieuwend is, maar het laat bij mij wel weer de irritatie tegen het huidige voetbal opborrelen. Bij mij is deze irritatie vooral dat spelers zo goed als altijd voor het grote geld kiezen en clubliefde niet meer lijkt te bestaan. Dit heb jij niet echt in je stuk verwerkt en je zal er vast je redenen voor hebben, maar vind het wel jammer.

Ondanks dat het weinig nieuws brengt, bewonder ik je schrijfstijl wel.
4* daarom.

Het vele geld is dan ook een van de weinige voordelen van het profvoetballer zijn, Het klinkt raar maar het leven bestaat meer dan alleen maar uit geld. Als profvoetballer ben je zeker van neppe vrienden die alleen maar op je geld uit zijn, een vriendin die het alleen maar voor het geld doet, alle ogen altijd op jou gericht, je prive leven standaard onder een vergrootglas, nooit lekker kunnen eten omdat je op je lichaam moet letten (behalve de sulejmanis en ronaldos), enz enz. Denk nou eens aan een Terry, denk je dat zijn salaris van 170000 pond per week zijn huidige prive leven goed kan maken?

Daarom, voetballers verdienen het vele geld wel, maar mijn huidige leven zou ik ervoor niet op willen geven

4 februari 2010 om 14:43

Nou behalve veel geld doe je een beroep wat je heel leuk vind, je komt op de mooiste plaatsen ter wereld en overvolle stadions. En mag ik jou erop wijzen dat Terry wel toevallig een prachtige vrouw in bed heef gehad? Zijn privé situatie is nou ook weer niet zo slecht hoor. Vreemdgaan komt overal voor, bij hem wordt het nou toevallig wereldwijd bekend gemaakt maar dat is gewoon pech hebben. Voetballer zijn is meer dan alleen geld!

4 februari 2010 om 15:01

Denk eens aan Terry. Moet ik medelijden met hebben?
Moet ik medelijden hebben met Terry omdat hij:
A. Geadoreerd wordt door de halve wereld
B. Miljoenen verdient
C. Een van de mooiste banen ter wereld heeft en overal komt (voor zijn hobby)
D. Omdat hij zo dom was vreemd te gaan met de (ex-)vrouw van een teamgenoot van hem
E. Omdat hij zo dom was vreemd te gaan in de week dat alles over Tiger Woods zo breed uitgemeten is en hij weet (want dat weten voetballers best wel) dat als het vreemdgaan van hem naar buiten komt hem hetzelfde lot wacht.
Je mag invullen....

En nogmaals en voor de allerlaatste keer. Als Pantelic morgen per jaar 500 miljoen krijgt in een levenslangcontract bij Ajax dan nog mag hij het van mij tekenen en je hoort me echt niet! Maar in de situatie waar de clubs nu verkeren is het voor mensen die dergelijke bedragen verdienen niet verstandig/dom om spectaculaire salaris verhogingen te eisen(!) bij je werkgever.

4 februari 2010 om 15:40

Mensen ik zeg niet dat er medelijden nodig is met Terry, sterker nog geen enkele voetballer verdient medelijden. Ik probeerde alleen de nadelen ervan te zeggen, aangezien mensen bij profs direct denken aan alleen maar veel geld. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen je zakken vullen. Bijvoorbeld van der Wiel, die zegt NL elftal en gaat naar een concert en het hele land valt over hem heen. Als wij dat doen is er geen haan die er naar kraait. Daarom verdient hij het geld ook. Het is natuurlijk ook op de persoon of je alle aandacht prachtig vindt, een C. Ronaldo die geilt daar natuurlijk meer op dan een Scholes. Prachtig beroep, maar zoals ik zei, ik zou mijn huidige leven ervoor niet willen inruilen

Toch moeten we niet aan het feit voorbij gaan dat menig voetballertje al rond hun 12e of eerder bij hun amateurclubje worden weggepikt, en daar al aangepast onderwijs voor moeten volgen. Als ze dan hun middelbareschool diploma hebben gehaald richten ze zich uitsluitend op het voetbal, en is er meestal geen plaats meer voor een vervolgopleiding, waardoor de kans na hun carriere op een goedbetaalde maatschappelijke baan minimaal is. Dus als eenmodale eredivisievoetballer niet goed casht in de leeftijd 20-30 jaar, kan dat 50 jaar later voor problemen zorgen.

Al met al een goed stuk, leuke constructie en mooi geschreven. Ik geef je 4 sterren.

4 februari 2010 om 21:29

Ja klopt daarom ben ik voor de wat de gek ervoor geeft methode.
Alleen de gek kan er momenteel wat minder voor geven.
Bedankt voor je bonuspunt

5 februari 2010 om 00:17

Werkelijk een heel sterk en vooral mooi stuk. Mijn complimenten.

Ik droomde laatst dat ik met mijn 46 jaar een wereldspits was en dat ik transfervrij terug kon keren naar mijn club. Aangezien ik in 3 jaar buitenland al heel wat miljoenen had verdiend kon ik daar ook alle problemen van Haarlem mee oplossen.

Vervolgens liet ik me, nadat ik Haarlem had behoed voor degradatie en ze zelfs nog met een periodetitel achterliet, transfereren naar het buitenland. Wel eiste ik dat die nieuwe topclub minimaal 20 miljoen over zou maken naar Haarlem zodat ze zelf dat nieuwe stadion kon bekostigen.

3 jaar later zou ik terugkomen om af te bouwen en daarna te genieten van al die mooie zelf opgeleide talenten, rechtsreeks uit onze eigen jeugdopleiding. Ondanks dat Haarlem nu makkelijk goeie voetballers kon halen, gebeurde dat slechts bij grote uitzondering. Alles werd gegooid op de opleiding en het doorschuiven van talenten. Het werd ongelooflijk genieten op de tribune, ook voor mij als gewone toeschouwer.

Veel spelers van Haarlem stroomden door naar de nederlandse top om vervolgens weer door buitenlandse clubs te worden opgekocht. In Nederland vonden we het allemal prachtig en hadden er totaal geen problemen mee dat Real Madrid en Chelsea om en om de championsleage wonnen. Maar wij werden met het nederlands elftal steeds sterker dan landen als Engeland en Spanje. Daar konden de eigen talenten alleen nog bij kleinere clubs doorbreken maar de top kocht alleen maar buitenlanders.

De funktie van bondscoach van Nederland werd erg populair. Je kon uit zoveel talent kiezen, ongelooflijk, we konden wel 3 gelijkwaardige topteams samenstellen.

Plots voelde ik een mond op mijn wang. Het was mijn vrouw. Lieverd, zei ze: het regent behoorlijk. Er zal ongetwijfeld weer een lange file staan richting Amsterdam dus ga alsjeblieft iets eerder van huis. Gadver, waarom zijn de meeste dromen toch altijd bedrog?

Nog half slapend stapte ik uit bed en realiseerde ik me meteen dat ik nooit die topvoetballer had kunnen worden. Echte topvoetballers willen altijd winnen, niet alleen sportief maar ook aan de onderhandelingstafel. Die winst ga je natuurlijk dan weer niet weggeven.

De vragen kwamen bij me op zoals: wat moet een multimiljonair als Ronald de Boer in godsnaam nou in Qtar? waarom gaat iemand als Guus Hiddink nou niet eens een nederlandse club helpen? Waarom geven de spelers van het nederlands elftal hun winstpremies nou niet aan een goed doel? Ze verdienen toch genoeg bij hun club en laat het spelen voor het nederlands elftal dan een erezaak zijn. Konden mensen als Gullit, Numan, Dick Advocaat en vele anderen samen nou niet even een miljoentje bij elkaar schrappen om mijn club te redden? Zo ging het nog een tijdje door.

Toen realiseerde ik me dat de drive van de voetballer eigenlijk niet anders is dan die van de bankdirecteur die steeds maar hogere bonussen wil en gewoon gaat werken bij die bank die hem het meeste biedt. Wim Kok zei het al: wij van de ING moeten mee met de rest om kwalitatieve toppers te behouden of aan te trekken. Gek hè, geef mij maar die eigen jeugdspelers in mijn droom?

haha geweldig stuk, vooral toen ik het begin stukje las kreeg ik een glimlach op me gezicht.
blijkbaar ben ik niet de enigste die er over droomt :$
ik ben niet zo zeer van de spelfouten, als een stuk gewoon vermakelijk is voor mij als een neutrale lezer.

vind ik het 5 ster waard.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren