Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Deel 1: 'Adriaanse heeft FC Porto belang van opleiden laten beseffen'

Laatste update:

OPORTO - FC Porto weet zich bijna ieder jaar te plaatsen voor de knockout-fase van de Champions League. In 2004 werd het Europese miljoenenbal voor het laatst gewonnen onder leiding van toptrainer José Mourinho met gekochte spelers als Deco, Ricardo Carvalho en Paulo Ferreira die vervolgens de stap maakten naar de absolute Europese top.

Interview Door QASIM HAKIM

/

Dat is ook meteen het verhaal van FC Porto. De beste spelers worden bijna ieder jaar verkocht. Afgelopen seizoen vertrokken de Argentijnse sterren Lucho González en Lisandro López voor veel geld naar respectievelijk Olympique Marseille en Olympique Lyon. De landskampioen van Portugal heeft een getraind oog als het gaat om het kopen van jonge talenten die naam weten te maken in het vlaggenschip en uiteindelijk een miljoenentransfer maken. Des te knapper is het dat FC Porto zich keer op keer handhaaft op Champions League-niveau. Afgelopen seizoen werd Manchester United het vuur aan de schenen gelegd en dit jaar heeft Os Dragoes zich in een poule met kapitaalkrachtige clubs als Chelsea en Atlético Madrid al geplaatst voor de laatste zestien. Wil men zich in het epicentrum van het Portugese voetbal blijven meten met de allergrootsten dan ontkomt de huidige nummer drie van de Superliga er echter niet aan zelf speler op te leiden die zich in de toekomst kunnen onderscheiden op het level Europa’s absolute topcompetitie. Sterren kopen is geen optie als je moet opboksen tegen de gevestigde orde van Engeland, Italië en Spanje.

Bezoek uit Nederland
Foz is de elitewijk van Oporto. In Avenida Montevideu wemelt het van de exclusieve boetiekjes. Paraderende vrouwen bedekken hun ogen met grote zonnebrillen. Aan de overkant van de hoofdstraat ligt het strand er verlaten bij. Het kabbelende water van de Atlantische Oceaan zorgt voor de voornaamste deining. Halverwege resideert Buhle, een vijfsterren restaurant dat aan de buitenkant is verpakt in een strak design waar overheersende grijs- en blauwtinten het geblokte gebouw afmaken. Wil Coort, Pepijn Lijnders Patrick Greveraars doen hier hun verhaal een dag na de verloren wedstrijd van FC Porto tegen Chelsea. Stuk voor stuk leveren ze aan bijdrage aan het project ‘611’: het vijfjarenplan dat moet leiden tot de beste jeugdopleiding van de wereld. Lijnders is verantwoordelijk voor de techniektraining en traint verder de D- en de C-jeugd. Greveraars is coach van de A1 en het talententeam. Wil Coort is naast zijn functie als keeperstrainer van het eerste elftal ook coördinator van alle keepers binnen de jeugdopleiding. Opvallend is dat ze alle drie geen verleden als profvoetballer hebben. Het sterkt hun alleen nog meer om de vurige wens van iedere speler binnen de jeugdopleiding te laten uitkomen: geschiedenis schrijven in het vaandelteam van De Draken.

Vanaf de eettafel aan het raam zien we aan de overzijde van het restaurant Vitor Baia zitten, tevens mede-eigenaar van Buhle. Als voormalig discipel van Louis van Gaal bij Barcelona weet hij hoe belangrijk de jeugdopleiding is. Hij was de laatste doelman die voortkwam uit de kweekvijver van FC Porto en naam wist te maken in het Europese topvoetbal. Nu al meer dan twintig jaar geleden. Aan Wil Coort de taak om een nieuwe uitblinker onder de lat naar Estadio Dragão te loodsen.

/

Wil Coort
Samen met Co Adriaanse en Jan Olde Riekerink vertrok Coort (48) in de zomer van 2005 naar FC Porto. Dit na zestien jaar in Nederland als keeperstrainer te hebben gewerkt, acht jaar FC Den Bosch en acht jaar Ajax. "Co belde mij met de vraag of ik mee wilde gaan. Ik had al eerder met hem samengewerkt bij Ajax in de periode tussen juli 2000 en oktober 2001. Mijn relatie met Danny Blind, destijds hoofdtrainer, was op dat moment verre van optimaal. Ik werd als keeperstrainer van het eerste elftal teruggezet naar de jeugd. Het was voor mij dus geen moeilijke keuze." Adriaanse bleef slechts een jaar, Coort behoort inmiddels tot het meubilair van de technische staf van het eerste elftal. Zijn contract loopt door tot 1 juli 2011. "Toen ik voor het eerst bij deze club arriveerde wist ik eigenlijk alleen wat van de prestaties die ze in Europa hadden neergezet. Deze club heeft zo’n rijke historie. Je weet dat Co niet naar het verleden kijkt, maar enkel naar het heden. Hij begon meteen de oudere spelers eruit te gooien. Het was niet makkelijk voor hem, maar hij heeft FC Porto wel verfrissend voetbal laten spelen. We pakten de dubbel. Het enige nadeel was dat we met veel pech al in de eerste ronde van de Champions League werden uitgeschakeld. Voor mij als keeperstrainer was het in eerste instantie alleen maar een kwestie van observeren. Het was belangrijk te weten wat voor keeper een ploeg als FC Porto nodig had. Ik kwam tot de conclusie dat de speelstijl niet veel verschilde met die van Ajax. Deze club staat voor aanvallend voetbal, zeker in eigen land waar je buiten de wedstrijden tegen Sporting en Benfica altijd domineert. Dan heb je een keeper nodig die ver voor zijn doel kan spelen."

/

Momenteel verdedigt de Braziliaan Helton het Portugese doel, een 32-jarige keeper met ruime internationale ervaring en drie interlands achter zijn naam. "Met zo’n jongen ga je niet meer technisch of positioneel trainen. Daar geloof ik namelijk niet in. Het is meer een kwestie van de zaak bijhouden. Natuurlijk benadruk je bepaalde punten, maar dat doe je aan de hand van wedstrijdanalyses. Als keeperstrainer zit ik tijdens wedstrijden nooit in de dug-out, maar zo hoog mogelijk op de tribune. In ons eigen stadion hebben we helemaal bovenin een studio gemaakt waar de wedstrijd wordt opgenomen en ikzelf perfect kan zien hoe onze keeper de ruimtes op het veld bestrijkt." Coort heeft het met name over een wisselwerking tussen trainer en speler. Hij kan een ervaren sluitpost nog maar weinig leren, ook de Brabander zelf geeft aan dat alleen Frans Hoek hem op het gebied van het keepersvak nog iets kanbijbrengen. Ook zegt hij geleerd te hebben van Edwin van der Sar. "Toen ik in 1997 voor het eerst met Edwin ging samenwerken was hij al een topkeeper. Ik kon hem niet meer veel leren, maar hij heeft mij wel bepaalde dingen geleerd. Daar heb ik nu nog profijt van."

De jeugdkeepers binnen de jeugdopleiding van Porto kunnen uiteraard wel nog ontzettend veel leren van Coorts expertise. "Het is te gek voor worden dat FC Porto sinds Vitor Baia geen eigen keeper meer heeft kunnen opleiden. Momenteel staan we er goed voor. In iedere lichting hebben we een talentvolle keeper lopen. Over het veranderen van het opleidingsmodel is men gaan denken toen Adriaanse kwam. Hij liet de club beseffen dat het opleiden van de eigen jeugd essentieel is voor een club als FC Porto, omdat clubs in Italië, Spanje en Engeland simpelweg kapitaalkrachtiger zijn."

Zondag komen Pepijn Lijnders en Patrick Greveraars aan bod op Voetbalzone.nl

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

mooi stuk over mijn favoriete club!

5 december 2009 om 18:02

Mooi stuk., maar niet helemaal waar.
Co adriaanse heeft in mijn ogen en van vele Porto socios alleen maar schade aangericht bij Porto. Porto heeft niet eens de groepsfase van de cl gehaald met Co, terwijl de laatste jaren wel gelukt was. Uit de jeugd heeft hij weinig spelers gehaald.
FC Porto heeft nooit goede spelers uit de jeugd gekregen.
Porto verkoopt spelers heel duur om later minder bekende spelers uit Brazilie, Argentinie, etc te halen, en dat doen ze met veel succes.
Zo hebben ze de laatste jaren Quaresma (27 miljoen), Pepe (30 milijoen), Lucho, Lisandro Lopez, etc. ook voor vele milijoenen verkocht.
Het verhaal suggereet een beetje dat het werk van de Nederlanders bij Porto, succes heeft opgeleverd, maar volgens mij heeft hun werk weinig of niets opgeleverd.
De kracht van Porto is een goede organisate, goede trainers, prima aankoop beleid en goede spelers die zich thuis voelen bij FC Porto.

"hij liet de club beseffen dat het opleiden van de eigen jeugd essentieel is voor een club als FC Porto, omdat clubs in Italië, Spanje en Engeland simpelweg kapitaalkrachtiger zijn."
Zonde dat eigenlijk alleen maar Italië, Spanje en Engeland het europese voetbal domineren, zelfs het grote Duitsland kan het niet meer bij benen... maar ook Italie lijkt het inmiddels niet meer bij te kunnen houden aangezien zij ook niet meer de absolute toppers in eigen land kunnen behouden.
De uefa maakt het voetbal kapot en de CL wordt een spaans en/of engels onderonsje, misschien dat de russische miljardairs nog weerstand kunnen bieden in de toekomst. Ik mis de tijden van de europacup1 toen echt alleen de kampioenen van landen meededen. Nostalgie die nooit meer terug komt.

Adriaanse vind wel een toptrainer hoop dat ie aan de slag gaat op het wk bij Ivoorkust

Goed artikel over een erg mooie club! Hopelijk lukt het Porto om de aankomende zelf opgeleide spelers wèl langer te behouden naarmate ze op Europees topniveau zitten.

Kleine correctie: Helton is geen 32 maar 31 jaar oud

Niet echt mee eens. Ook voordat Adriaanse kwam, had Porto veel talenten en werden die vaak gebracht zo nu en dan, maar in de CL speelde Mouirinho bijvoorbeeld meer met ervarende spelers.. Vergeet niet dat Adriaanse bijvoorbeeld een van de grootste talenten (diego) zomaar heeft laten vertrekken naar W.bremen voor een prikje. 2 miljoen als ik me niet vergis..

Dat Adriaanse verfrissend goed voetbal bracht ben ik het ook niet mee eens. Het idee aanvallend mooi voetbal te brengen was er weliswaar wel, maar dit pakte niet goed uit. Was overigens jaar waar ik me het ergst aan Porto geergerd heb. We werden wel kampioen, maar daarvoor moeten we vooral Benfica & Sporting bedanken die toen uitermate slecht presteerde. Porto kreeg onder Adriaanse bijvoorbeeld erg veel doelpunten tegen en scoren ging nogal moeilijk.. Denk dat heel veel supporters blij waren toen Co vertrok. Er kwam ook steeds meer kritiek op Adriaanse. De tweede ronde van de CL werd niet eens gehaald, dat toch wel een belangrijke doelstelling van Porto is en die de supporters ook verwachten behaald te worden..

Tenslotte wil ik ook nog ''porto verkoopt zijn spelers na een jaar weer.'' tegenspreken. Porto behoudt hun talenten juist relatief lang en als ze zich echt aan het doorbreken zijn en interesse toeneemt, worden ze verkocht. Ik denk dat maar weinig clubs het op dat gebied het zo goed doen als Porto. Kijk bijvoorbeeld alleen maar al naar de clubs hierin Nederland. Spelers worden snel verkocht voor 10/12 miljoen (uitzonderingen daar niet bij geteld) en daarmee zijn clubs als Psv, Ajax al tevreden. Porto verkoopt haar spelers voor bedragen, zoals 20/25/30 miljoen. DIt komt vooral omdat Porto ze meerdere jaren vast weten te houden en niet zomaar verkopen. Geen wonder ook dat Porto een positieve balans heeft van 23 miljoen. (zelfs tegen het einde aan van het jaar.)

5 december 2009 om 12:36

Ik ben het met je eens hoor.

Ook deze zin ben ik het niet mee eens ; "wil men zich in het epicentrum van het Portugese voetbal blijven meten met de allergrootsten dan ontkomt de huidige nummer drie van de Superliga er echter niet aan zelf speler op te leiden die zich in de toekomst kunnen onderscheiden op het level Europa’s absolute topcompetitie. "

Een tijd geleden had ik een magazine gelezen en daar lieten ze alles zien over Porto wat betreft hun vekoopbeleid. In totaal hadden ze de laatste 10 jaar tegen de 200miljoen euro verdient alleen al aan transfers, en dat was van vorig jaar dus waren cissoko, lucho en lisandro lopez er niet bij geteld. Dat waren transfers van Carvalho en Fereira tot aan Pepe en Bosingwa. Het is echt verbazingwekkend hoe goed hun kunnen scouten en oog hebben voor talent. Als je nu ook al de geruchen elke keer van Bruno Alves las, dan gaat hij waarschijnlijk ook binnenkort weer voor een absurt hoog bedrag weg, net zoals Hulk die al bij de braziliaanse selectie zit. Dus ik denk niet dat Porto het in de toekomst van de jeugd moet gaan hebben, ze bewijzen al jaren dat hun scouting in ieder geval 1 van de beste van Europa is.

Ja, maar daar bij Porto doen ze het toch veel beter dan hier in Nederland bij Ajax en Psv. Want ook nu na de verkoop van hun beste spelers doen ze weer mee om de titel en zijn ze zelfs al door in de Champions League.

Waarom is dat zo?
Zoals ik hier al las kan Porto alle talenten voor vrij weinig geld overkopen van de subtoppers en middenmoters. Hier in Nederland vragen de clubs dan belachelijke prijzen. (wat hun goedrecht is natuurlijk) of komt het doordat er veel Brazilianen naar Portugal willen door o.a. zelfde taal?
Kan iemand mij het please uitleggen?

Ik hoop eerlijk gezegd dat ze binnen 5 jaar zoveel verdient hebben aan transfer dat ze een paar sterren binnenhalen gemixt met jongens uit de eigen kweekvijver om dan een serieuze gooi naar de "cup met de grote oren" te doen.

7 december 2009 om 14:45

Hebben ze die niet volgens het huidige principe al eens gewonnen dan ?

Porto is mijn inziens het voorbeeld voor de Nederlandse topclubs. Die ploeg kan zich door middel van goede scouting als jaren aan de top in Europa handhaven. Clubs als Ajax en PSV zijn qua grootte denk ik wel te vergelijken met Porto en zouden dit dus ook moeten kunnen. Misschien een werkbezoekje aan Porto brengen?

5 december 2009 om 16:26

Klopt inderdaad, en zeker met de tegenstanders in de Portugese competitie, wat zeer demotiverend werkt als je maar voor 2000 man speelt op Madeira.
FC Porto (evenals de 2 clubs in Lissabon trouwens) is gewoon een voorbeeld hoe het moet!

Porto is het tegenargument voor mensen die zeggen dat presteren in Europa onmogelijk voor Nederlandse clubs is. Elk jaar halen ze de !/8 finales. Ajax zou zich eens moeten storten op het bestuderen van deze best-pratice.

5 december 2009 om 20:03

Indien Suriname (nederlandse kolonie) zo dicht bevolkt was als Brazilie (portugese kolonie) dan zou het ook voor veel Nederlandse clubs gemakkelijker zijn om mee te komen in Europa. Meteen ook de grote reden waarom het Portugese voetbal zo goed floreert (4 Brazilianen in nationaal elf-tal).

7 december 2009 om 08:27

heeft er niet super veel mee te maken aangezien Nl al op veel en veel langere termijn Surinamse spelers gebruikt portugal gebruikt brazilianen alleen de afgelopen 4 jaar ongeveer want deco is mischien in brazilie geboren maar ze moeder is tog echt Portugees allen Liedson heeft niks met Portugal maar daar naast pepe weer wel is ook met een Portugees getrouwd woont al heel lang in Portugal.

Je zou de jeugd elftallen van Oranje is moeten bekijken de helft ervan is niet van Nldse afkomst in tegenstelling tot de Portugeese dus ik vind je reactie eigenlijk zinloos geldt trouwens ook voor de A- selectie lopen genoeg surinamers/antilianen marokanen / indo's rond veel meer dan dat je ziet bij het Portugeese elftal.

Mooi geschreven , maar helaas niet de werkelijkheid......porto is al 20 jaar constant , dat was zo voordat Co daar terecht kwam en dat bleef ook zo nadat hij op een nare manier weer vertrokken was. Als er geen speler kan worden opgeleid dan doen de scouts wel hun werk. kapitaal is nog nooit een probleem geweest voor Porto om talenten aan te trekken.

Jeugd opleiding is in Portugal altijd al belangrijk geweest, een club als Sporting Clube de Portugal heeft wat dat betreft in mijn ogen de beste opleiding van de wereld. Maar ook Benfica komt de laatste jaren steeds meer met nieuwe talentvolle spelers.

,

In Portugal word inderdaad jeugd erg goed opgeleid. Dit is met name aangekochte jeugd tussen de 17 en 20 jaar uit brazilie en argentinie. Ik vind net als hierboven al een paar keer is genoemd dat Ajax als club ongeveer hetzelfde zou moeten kunnen (ongeveer zelfde mogelijkheden). Daarom is het beleid van Porto idd een voorbeeld hoe je een voordeel kan halen als je word leeg gekocht.

6 december 2009 om 02:11

Jeugdige, talentvolle spelers kopen vervolgens zelf opleiden en dan verkopen is meer iets van de laatste tijd. Mijn club Benfica heeft dat nu bijv. met Dimaria, Fabio Coentrao en Uretta. Maar net als Nederland heeft Porugal ook veel eigen talenten opgeleid, de meeste en grootste door Sporting, Figo en CR9 zijn beiden zelfs wereld voetballer van het jaar geworden , maar ook jongens zoals Nani, Simao, Moutinho en Veloso zijn hier perfecte voorbeelden van.

Best een interessant stukje om te lezen. Beetje jammer van het vijf sterren restaurant, dat bestaat natuurlijk helemaal niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren