Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De veelbesproken Arsenal defensie: deel 2

Laatste update:

Ten tijde van de invincibles hanteerde Wenger een 4-4-2 systeem, met twee controlerende spelers in de as. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, is dit in feite niets anders dan een counterformatie. Tegenwoordig heeft Arsenal met Francesc Fàbregas meer voetbal op het middenveld, helaas gaat dit gepaard met een afname van defensieve stabiliteit. Arsène Wenger staat voor een moeilijke opdracht: Hoe kan hij de defensieve balans behouden zonder dat dit ten koste gaat van zijn beste voetballer?

Nu met Henry het laatste invincibles-boegbeeld is vertrokken, spreekt men van een nieuwe generatie waar spelers als Van Persie, Fàbregas en Gallas de nobele taak krijgen om de successen van de club voort te zetten. Vooralsnog ziet Wenger geen reden om van zijn geliefde 4-4-2 af te stappen. De logische partner naast Fàbregas lijkt Gilberto Silva, zij het niet dat de laatstgenoemde zowel de voorbereiding als de seizoensstart zal missen omdat hij met Brazilië moet strijden om de Copa América. De jonge Fransman Mathieu Flamini krijgt de kans en weet zich direct te ontpoppen tot een waardige partner naast Cesc.

Flamini is een box to box-middenvelder, het type middenvelder dat gekenmerkt wordt door zijn geweldige uithoudingsvermogen, dynamiek en goede all-round spel. De taak van een box to box-speler is, om zowel een offensieve als een defensieve bijdrage te leveren aan het spel van zijn ploeg. De beste voorbeelden hiervan zijn Fernando Redondo en Steven Gerrard.

In het moderne voetbal is er in een tweemans as geen ruimte voor een pure verdedigende middenvelder (VM) naast een aanvallend ingestelde middenvelder. Een pure VM kan je herkennen aan zijn geweldige fysiek, gevoel voor positie, anticipatie en duelkracht. Zijn doel is om de tegenstander in de zone tussen de verdediging en het middenveld zoveel mogelijk te hinderen. Ook moet hij de bal bij zich kunnen houden zodat zijn teamgenoten enige tijd hebben om een gunstige positie in te nemen. De keerzijde van de kracht van dit type voetballer is het gebrek aan dynamiek, hierdoor is het voor hem onmogelijk om zijn partner bij te staan in de aanval zeker nu het spel zich in een steeds hoger tempo voltrekt. Dit maakt het voor tegenstanders bijzonder makkelijk om de offensieve centrale middenvelder uit te schakelen, de motor van het team raakt geïsoleerd zonder dat de tegenstander een eigen speler hoeft op te offeren.

Het spelen met een box to box-speler houdt in dat je op momenten defensief dan wel offensief te weinig ondersteuning hebt. Een box to box-speler kan immers niet voor twee voetballen. De reden dat Arsenal in het seizoen 2007/08 geen kampioen werd, is dan ook vanwege een gebrek aan creativiteit en niet vanwege een te zwakke defensie. Slechts enkelen realiseren zich dit.

Ondanks een relatief succesvol seizoen besluit Flamini zijn contract niet te verlengen en vertrekt hij richting Ac Milan, ook Gilberto Silva kiest voor een avontuur in het buitenland. Tot overmaat van ramp dient creatieve middenvelder Alexander Hleb een transferverzoek in. Ondanks dit verlies besluit Wenger slechts één creatieve middenvelder aan te trekken, in de wetenschap dat hij zowel Tomas Rosicky als Eduardo da Silva voor langere tijd moet missen. Het seizoen 2008/2009 loopt uit op een fiasco. De Arsenal selectie heeft nu niet alleen een gebrek aan creatieve spelers, de defensieve balans is geheel verdwenen. Kansloos wordt er verloren van subtoppers als Manchester City en Aston Villa terwijl de creativiteit ontbreekt om de wedstrijden tegen respectievelijk Everton, Middlesbrough en West Ham om te zetten in winst. Tegen al zijn principes in besluit Wenger op het laatste moment van de winterperiode Andrei Arshavin aan te trekken. Dankzij deze impuls weet Arsenal ter nauwer nood de vierde plek veilig te stellen. Maar ook Arshavin kan niet verhinderen dat de verdedigers keer op keer in de steek gelaten worden door het middenveld.

In de zomer van 2009 ziet de situatie er plots veel rooskleuriger uit. Arshavin is bij de selectie gevoegd, terwijl Rosicky en Eduardo dicht tegen een definitieve comeback zitten. Spelers als Denilson en Samir Nasri zijn een jaar aan ervaring rijker en ook een aantal jongelingen staan op het punt om door te breken. In contrast met de voorgaande jaren heeft Arsenal een overvloed aan voetballend vermogen, de één nog technischer en creatiever dan de ander. Echter, hiermee wordt de defensieve instabiliteit niet opgelost. Sterker nog, het probleem is verergerd; daar waar Wenger eerst rekening moest houden met de voetbalkwaliteiten van Fàbregas , heeft hij nu te kampen met meerdere topspelers.

Wenger moet een systeem bedenken waarin zijn defensie voldoende ondersteuning van het middenveld krijgt en tegelijkertijd de kwaliteiten van meerdere creatieve spelers ten volle benut worden. Het onmogelijke voltrekt zich. Wenger valt zijn geloof af, het vertrouwde 4-4-2 wordt ingeruild voor 4-3-3. Een ogenschijnlijk offensieve verandering is in feite een defensieve verbetering, zo blijkt.

In het laatste deel zal ik proberen de defensieve voordelen van de 4-3-3 zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wederom een uitstekend artikel. Wat mij opvalt is dat je op het defensieve vlak in het bijzonder het middenveld bij pakt. Je verteld weinig over de achterste linie. Met name centraal achterin vond ik het vorig jaar niet zo sterk. Mede door de vele blessures. En dan nog te zwijgen over de keeper.

Wat ik op dit moment zo goed aan Arsenal vindt, is dat ze heel goed druk kunnen zetten op de tegenstanders. Het begint altijd voorin met van Persie en Arshavin. Daarna komt het middenveld nog eens als 'eenheid' druk zetten. Dit werkt heel goed op de zenuwen van de tegenstanders waardoor ze vaak de lange bal hanteren. Ploegen als Chelsea en Man UTd zijn hier slimmer in en kunnen met hun kwaliteiten beter uitkomen. Bovendien verdedigen ze op het middenveld nooit man op man. Het lijkt er meer op dat ze afspeel mogelijkheden van de tegenstanders proberen te kapen waardoor ze de tegenstanders dwingen tot fouten.

Al met al een goed stuk en kijk uit naar je derde deel.

15 november 2009 om 15:37

Klopt, ik heb dit met opzet gedaan. De verdediging is de voorbije jaren de dupe geweest van een slecht functionerend middenveld, maar kreeg wel alle blaam. Het is te makkelijk om constant de verdedigers de schuld te geven. Want laten we wel wezen, Gallas, Clichy en Sagna zijn stuk voor stuk gewoon topverdedigers.

In het laatste deel komt pressievoetbal ook aan bod. Het verschil met een Manchester Utd is, dat Arsenal veel meer op de helft van de tegenstander voetbalt, daarom is druk zetten een essentieel onderdeel van de defensieve taken. Een club als Man Utd vangt de tegenstander op om vervolgens razendsnel uit te breken. Utd speelt achterin ook niet 1 op 1, Arsenal wel.

In het laatste deel komt Vermaelen uiteraard ook even aan bod, toch een verbetering ten opzichte van Toure op elk vlak.

Tja. de keepers. Ik kan me er niet eens meer druk om maken.

Overigens wil ik even 1 minuut stilte houden, onze titel is gister kapot geschopt door Chiellini.

15 november 2009 om 17:51

De titel kansen zijn nog helemaal niet verkeken. Je levert natuurlijk wel kwaliteit in nu Van Persie geblesseerd is maar als Eduardo fit blijft hebben ze zeker een goede vervanger. Laten we hem eerst een kans geven.

Verder mooi stuk, Arsenal staat idd een stuk beter dit jaar. Er word weinig weggegeven achterin en voorin zijn ze dodelijk effectief. Song blijft beter worden maar. Hij moet alleen nog wat vaker de counter eruit halen met een slimme overtreding. Vooral tegen City bij de 2-1 liet hij zijn tegenstander wel erg makkelijk lopen. Hopen dat hij hiervan geleerd heeft. De laatste weken doet hij het erg goed en gaat flink tekeer op het middenveld. Ook zijn passing is een stuk beter geworden. Alle afvallende ballen vangt hij op en bouwt hij meteen weer op.

Mooi stuk ga zo door.

15 november 2009 om 18:32

@ Gertd:

De vraag is of Eduardo dan wel zolang mogelijk fit kan blijven totdat zowel Bendtner als Van Persie terug komen van hun blessure. Ik hoop dat hij uitstekend doet, zodat we toch blijkbaar niet afhankelijk zijn van Van Persie. Gelukkig is Nasri weer terug. Denk dat Eduardo centraal gaat staan en op de flanken Arshavin en Nasri. Hoop niet op Eboue of Diaby. Die zijn redelijk goed maar maken telkens domme beslissingen waardoor Song veel werk moet verrichten om weer in balbezit te komen.

Bij de wedstrijd tegen City kun je eigenlijk niet alleen Song de schuld geven. Vond Clichy de hoofddader was in die wedstrijd. 2x maakte hij dezelfde fouten waardoor de wedstrijd al voorbij was.

15 november 2009 om 20:34

Diaby is geblesseerd evenals Denilson dus ik denk dat Nasri of Rosicky op het middenveld komt te staan. De ander zal dan wel op de flank komen. Diaby heeft maar 1 of 2 keer op de flank gestaan en ik denk niet dat we die daar vaak gaan zien. Walcott is ook bijna fit en die komt natuurlijk ook in aanmerking(zolang die vit is).

Ik geef Song ook niet de schuld van de nederlaag, maar zulk soort momenten moet hij niet te vaak hebben. Een man mag hem daar nooit zo makkelijk passeren, dit moet hij nog leren. Kan het niet op een legale manier dan blok je hem maar en pak je een gele kaart. Maar dit komt nog wel hij doet het steeds beter en ik heb de indruk dat hij van dit moment geleerd heeft. Er moet wel een reserve VM komen. Song staat al op 4 kaarten en een 5e zal een schorsing betekenen. Ik zie het wel gebeuren dat hij net tegen Chelsea geschorst is. Mautidi zal ik een geschikte en goedkope kandidaat vinden.

17 november 2009 om 17:48

Daarbij vind ik dat eduardo minder goed positie kan kiezen dan van Persie , Robin is dan ook een veel completere speler.

Geweldige 2e deel van 'de veelbesproken Arsenal defensie'.

Nu heeft Arsenal eindelijk een dynamische VM, en de naam luidt Alex Song! Hoe hij de bal van de tegenstanders afpakt, omschakelt, ondersteuning etc.. Hopelijk komt hij heelhuids terug van Africa Cup en dat Wenger in de winter een VM gaat halen.

En als Wenger slim is, kan hij ook naast VM ook eventueel extra CB en SP (centrum) halen. Heel misschien een keeper, Lloris of Frey zijn in mijn ogen goeie kandidaten.

@ Iraniangangster

wederom een leuk stuk, bevatte vooral veel historie. Daarom vond ik het eerste deel ook beter, daar zat meer tactische diepgang in, dit was meer om de overgang van systemen duidelijk te maken. Dus ik kan niet wachten op deel 3, waarin ik weer meer tactische diepgang verwacht. Want het nieuwe 4-3-3 heeft een box to box en een vm om cesc en de aanval te ondersteunen, maar hoe dat precies in zn werk gaat hoor ik graag.

15 november 2009 om 16:23

Mee eens, maar het leek noodzakelijk om de ''revolutie'' van het arsenal systeem te bespreken, zodat het een helder geheel wordt. Ik moet ook toegeven dat ik hier en daar niet helemaal tevreden ben over dit stuk, maargoed... daar is de frontpage voor, om eventuele onduidelijkheden te beantwoorden.

Ah, mijn lievelingsschrijver zet weer een meesterwerk neer!

4-3-3 is inderdaad verdedigend sterker. Al ligt dat eraan hoe en wat voor spelers je op je middenveld poseert; het huidige middenveld van Arsenal bestaat uit twee controlerende en fysieke mensen: Song en Diabi. Daarvoor speelt spelverdeler Fabregas. Indien Van Persie zich terug laat zakken, iets wat hij met enige regelmaat doet, speel je met 4 middenvelders, al heeft dat niks te maken met dit verhaal, want het gaat nu over het defensieve gedeelte van de middenlinie.

Op dat middenveld, aan het begin van dit seizoen, opereerde Diabi op zijn positie naast Fabregas uitstekend. Hij viel later van zijn roze wolk na een eigen doelpunt tegen United. Gelukkig stond Song op, en beschikt men nog steeds over een verdedigende middenvelder in vorm. Neemt niet weg dat Diabi niet goed zou zijn, maar tegen Song afgezet is hij een stuk minder.
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat het Arsenal middenveld nu perfect is. Het beschikt over voldoende fysieke kracht en zal op dat gebied dus (bijna) nooit overlopen worden. Ook voetballend vermogen is aanwezig (fabregas, ev Van Persie en ook Song kan d'r wat van!) en conditionele gebreken heeft het ook niet.

Daarbij komt dat de defensie uitstekend staat, en de wisselwerking met de (verdedigende) middenvelders uitstekend is. Probleemloos nemen Song en Diabi hun verdedigende taken opzich, als de verdedigers defensieve problemen hebben.

Wat mij betreft is 4-3-3 tegenover het oude 4-4-2 een hele verbetering. In defensief opzicht, maar ook aanvallend gezien. De vele goals zijn niet voor niets...

gweldig stuk.
en de rol van de VM bij arsenal bij 433 wordt geweldige ingevuld door song die toch egt een topper aan 't worden is.

Werkelijk waar uitstekend geschreven, petje af hiervoor. Ik zie alweer reacties waarbij met het vingertje naar de defensie en de doelman wordt gewezen, maar zij die verder kijken dan hun neus lang is zien dat het probleem op het middenveld ligt. De uitwedstrijden van vorig seizoen tegen Villa en Liverpool en de thuiswedstrijd tegen Spurs waren het perfecte voorbeeld van wat er mis ging. De middenvelders sluiten verdedigend gewoon niet bij, waardoor je lachwekkende situaties krijgt. Gebeurde in mindere mate ook tegen Chelsea in de thuiswedstrijd, maar dat ging toch nergens meer om.

Op Villa Park verdedigde Arsenal een cruciale 2-1 voorsprong op een directe concurrent, maar in de negentigste minuut heeft Villa doodleuk een overtal situatie in de zestien van Almunia! Door een spits op te offeren en Song minder aanvallende taken te geven is het allemaal een stuk stabieler geworden. Nu Van Persie eruit ligt is het nog even afwachten wat er verder gaat gebeuren, want hoewel ik het gevoel heb dat Eduardo voetballend nogal wordt onderschat, was Van Persie geknipt voor de rol van spits in dit systeem. Ook een blessure of schorsing voor Song zou desastreus zijn, dus ondanks het feit dat Arsenal er dit seizoen beter opstaat dan voorgaande jaren, blijft het uiterst fragiel. Song, Gallas, Vermaelen en Van Persie zijn eigenlijk onmisbaar.

15 november 2009 om 21:50

Bedankt.

Klopt, vorig seizoen was het echt overduidelijk, elke uitbraak van de tegenstander leverde direct een 100% kans op omdat zij gewoon mochten oversteken. Overigens heb ik Song dit seizoen wel een paar keer op positionele fout betrapt. Hij is geneigd iets te ver op de helft van de tegenstander te staan, die 2 goals van Blackburn waren daar het resultaat van. Tegen betere teams speelt hij uiteraard minder op de helft van de tegenstander.

Van Persie is net zo onvervangbaar als wereldspelers bij andere clubs, gewoon omdat zij exceptionele kwaliteiten hebben. Tot dusver hebben we elke wedstrijd makkelijk gescoord, terwijl we op rechtsbuiten en centraal op het middenveld minder voetbal hebben opgesteld dan we kunnen. Nu Diaby, Denilson en Bendtner er een tijdje uit zijn, hebben we geen andere keuze dan meer voetbal opstellen. Zij kunnen het voetballend vermogen van Van Persie opvangen terwijl dudu gewoon de goals gaat maken.

Defensief zijn we onderbezet, ik verwacht een aankoop in de winter.

Die rol van VM kan bij Arsenal tegenwoordig ook wel ingenomen worden denk door Diaby en Denilson? ook 2 geweldige voetballers... echt een mooi stuk, voetbal eigenlijk op een andere manier bekeken, waar ik mij zeker in kan vinden

Goed stuk. Arsenal mist een VM die zich puur op een speler kan richten, de VM die Arsenal heeft zijn ook voetballend voldoende vandaar dat Song en Denilsson ook aanvallend goed meekunnen. De beste speler van Arsenal heeft wel degelijk een gebrek namelijk: verdedigen. Fabregas moet als centrale middenvelder toch wel verdedigen vooral in grote wedstrijden. In de 4-3-3 bij Arsenal verdedigt iedereen mee, V. Persie is een Allround spits terwijl Adebayor vooral vorig jaar als een luie spits opereerde. De 4-3-3 blijkt de juiste opstelling voor Arsenal.

Keep up the good work!

15 november 2009 om 23:54

Luie spits, dat heb je zeer treffend omschreven!

Mooi artikel weer. Bedoel je trouwens in je eerste zin niet Toure in plaats van Henry. Toure is voor mij de laatste Invincible die is vertrokken.

Volgens mij heeft trouwens het feit dat Arsenal in 2007/2008 geen kampioen werd vooral te maken met de hele situatie rondom de wedstrijd tegen Birmingham (verschrikkelijke blessure Eduardo, blunder Clichy en het gedrag van Gallas). Verder was er qua creatief vermogen wel genoeg volgens mij. Als je kijkt dat het verschil werd gemaakt in de laatste wedstrijden met nederlagen tegen Chelsea en Man Utd, waarbij er goed werd gespeeld, maar wel (weer) onnodige tegendoelpunten werden weggeven.

Vorig jaar was het probleem zeker van een creatieve aard. Probleem is echter: Rosicky en Eduardo zijn geblesseerd, moet je maar gewoon nieuwe spelers halen dan? Wat doe je dan als ze weer fit zijn? Zelfde geldt als je nu een nieuwe centrale verdediger haalt, wat gebeurt er dan met Djourou (waar ik wel onder de indruk van ben)?

Dit jaar komen de tegengoals vooral door fouten van de keeper. Als Almunia weer zijn vorm van vorig seizoen haalt hoeft het geen groot probleem te worden, maar ik ben er bang voor.

Verder mijn complimenten weer, een erg interessant stuk. Ben benieuwd naar deel 3.

16 november 2009 om 14:12

Toure is inderdaad de laatste invincible, maar niet echt een boegbeeld. Henry, Vieira, Bergkamp, Pires e.d dat zijn de namen die in je opkomen als je over de invincibles spreekt. Je kan je alle commotie rondom het vertrek vast nog wel herinneren, 's werelds beste ''analisten'' wisten het zeker: arsenal zou uit de top-4 donderen ten koste van Spurs.

Arsenal deed tot op de laatste speeldagen mee met het kampioenschap en de Spurs werden 15e(?).

Vergis je niet, Wenger speelde niet voor niets erg vaak 4-5-1. Hij wist dat het duo Cesc-flamini tegen sommige tegenstanders geheel overlopen zouden worden. Ook resulteerde deze zwakte zich vaak in defensievere spelers op de flank. Zo hebben we wedstrijden gespeeld met Diaby op links en Eboue op rechts in het 4-mans middenveld. Bovendien scoorden we bijlange na niet zo gemakkelijk als nu. De huidige selectie is veel beter en completer.

Weer een uitstekend stuk, kan haast niet wachten op deel 3! Uitstekende beschrijven van toch een belangrijke reformatie in de geschiedenis van de tactiek van Arsenal!

Wederom uitstekend geschreven en je gaat voor 15 sterren

Heel goed de link-up tussen verdediging en aanval omschreven in verschillende systemen met verschillende spelers.

Alleen vond ik het merkwaardig dat je bij beste box-2-box middenvelders toch jouw vriend Stevie noemde

Ik ben het mee eens dat de verdedigers niet alle blaam horen te krijgen maar eerlijkheidshalve gebiedt om te zeggen dat ze ook wat blunders hebben begaan in hun defensieve taken in cruciale wedstrijden. Zo hebben Clichy en Touré onnodig balverlies geleden, de keeper een paar flaters liet zien en jonge onervaren verdedigers (gibbs en Traore) een paar keer bezweken onder de druk.
Laatste geval kun je ook aan Wenger wijten die ze voor de leeuwen gooide om blessures op te vangen ipv ervaren en waardige verdedigers te halen.

Men hoort nu bij Arsenal gewoon te weten dat blessures zullen blijven komen en dat daarvoor ook maatregelen genomen moeten worden. Beloftes horen rustig in gebracht te worden bij minder belangrijke duels tot ze rijpen maar niet zomaar alle last en daarna alle blaam te krijgen.

Ik ga verder niet in op de 4-3-3 formatie omdat dit pas in de volgende deel besproken wordt.

P.s Ik denk dat we Van Persie's velies voor twee maanden kunnen opvangen mits er geen nieuwe blessures in de voorhoede erbij komen maar meer dan twee maanden wordt het echt lastig.
Chelsea zie ik nu zonder Drogba en Lampard ook punten morsen en al helemaal tijdens de Africa cup

16 november 2009 om 14:18

Thanks.

Haha tja, ik ben geen fan van Gerrard maar hij is toch wel een van de meest bekende box2box spelers.

Ja absoluut, maar dat is uiteraard ook een nadeel van dit systeem. Clichy had zijn dag niet tegen City, wat direct resulteerde in 2 tegengoals. Misschien is ons systeem wel niet de meest geschikte voor in de Epl, moeilijk om te zeggen.
In deel 3 komt natuurlijk de verbetering van Vermaelen ten opzichte van Toure ook aan bod, en over de keepers is iedereen het wel eens lijkt me hehe.

Het schijnt dat Van Persie naar een wonderdokter gaat uit het voormalige Joegoslavie. Hij weet sporters 2x zo snel te herstellen van hun enkelblessures als een normale arts.

Over 4-3-3 dat zogenaamd aanvallender is als 4-4-2.
Dit is niet altijd waar.

Het ligt eraan hoe de 4-4-2 gebruikt wordt.
Tegenwoordig kan je het systeem zelfs vaker 4-2-4 noemen, want de Wingers spelen eigenlijk gewoon als aanvallers.

Nu met 4-3-3 is het dus logisch dat het middenveld versterkt is, want nu staan ze met z'n drieën, in plaats van met z'n tweeën.

Voorbeeld: Als Barça besluit 4-4-2 te gaan spelen, dan staat waarschijnlijk Messi rechts en Henry/pedro/iniesta links. Dan kun je het mijns inziens beter 4-2-4 noemen.

18 november 2009 om 11:36

Tjah in een 4-3-3 systeem sluiten 2 van de 3 middevelders ook altijd aan met de aanvallers dan krijg je een 4-1-5 systeem ,, zo kun je ook zeggen dat ploegen die 4-5-1 spelen in balbezit eigenlijk overschakelen naar een 4-3-3 systeem wat aanvallender lijkt in balbezit maar in defensieve opzichte blijft het 4-5-1

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren