Budget Eredivisieclubs loopt drie procent terug

Dinsdag, 24 maart 2009 om 11:47

De economische recessie begint ook vat te krijgen op het profvoetbal. Dinsdag werd bekend dat het totale budget van alle achttien Eredivisieclubs terugloopt van 401 naar 389 miljoen euro. Slechts FC Utrecht,. FC Groningen, FC Twente en SC Heerenveen weten zich nog te onttrekken aan de financiële malaise die het voetbal momenteel teistert.

De cijfers zijn afkomstig van Het Parool, dat een enquête hield onder alle 38 clubs uit het betaalde voetbal. AZ en Vitesse weigerden hun medewerking te verlenen, waardoor het effect van het halen van Champions League voetbal op de begroting van de Alkmaarders onbekend is. Momenteel werkt de huidige lijstaanvoerder van de Eredivisie met een budget van 28 miljoen euro, bij Vitesse wordt dit geschat op dertien miljoen.

Grootste daler van alle Eredivisieclubs is regerend kampioen PSV, dat door het waarschijnlijke mislopen van de Champions League tien miljoen euro minder heeft begroot dan in het voorgaande jaar. Feyenoord daalt van 43 miljoen naar 40 miljoen, terwijl ook Willem II relatief gezien een grote stap terug moet doen; de Tilburgers zakken van veertien naar twaalf miljoen euro op jaarbasis.

Ook een niveau lager blijven de gevolgen van de instortende financiële markt niet onopgemerkt. Alle clubs tezamen moeten drie miljoen inleveren ten opzichte van het vorige seizoen (van 60 naar 57 miljoen), en slechts Cambuur Leeuwarden, VVV-Venlo, Telstar en FC Zwolle hoeven niet in te teren op hun financiële daadkracht. Excelsior (van 2,9 naar 2,2 miljoen) is de grootste daler. RKC Waalwijk, RBC Roosendaal, MVV, Go Ahead Eagles, HCF Haarlem, BV Veendam en FC Den Bosch moeten minstens tien procent inleveren.40 reacties (laatste reactie door Morfe0)

twente gaat dacht ik zo uit mijn hoofd te weten van 29 naar 31,5 volgend seizoen. En daaris volgens mij net zoals dit seizoen geen rekening gehouden met evt. europees voetbal, laat staan het mss wel bereiken van de cl poules.

24 maart 2009 om 11:54

Wat ik begreep van Joop Munsterman, levert de uefa-cup ook helemaal niet zoveel geld op. Pas wanneer je de kwart-finale bereikt begint het financieel interessant te worden.
De opbrengsten uit kaartverkoop weegt niet echt op tegen de kosten van reizen en organiseren.

champions League daarintegen is wel interessant, maar de kans dat twente de poulefase haalt zie ik niet echt als reeel

24 maart 2009 om 11:57

Klopt dit heeft Dirk in de seizoenen met Co ook een aantal keer geroepen dat het financieel weinig tot niets oplevert of je moet echt ver komen. Enkel de Cl is dusdanig interessant, de Uefacup eigenlijk niet en kan wat dat betreft eerder als last dan als zegen gezien worden door het drukkere programma.

En blijft Ajax gelijk of is het nog niet zeker.

24 maart 2009 om 12:01

Ik heb even het artikel opgezocht, en daarin staat het volgende: "bij Ajax denkt de directie volgend jaar net als dit jaar een begroting van zestig miljoen euro te kunnen hanteren, maar verwacht men wel meer moeite te moeten doen om luxe stoelen in het stadion te verkopen."

24 maart 2009 om 16:12

Prijzen omlaag gooien, kan ik een keer lekker zitten

Wederom 60 miljoen, wie valt er nu te kopen..?

24 maart 2009 om 18:08

@zaklamp. Voor zestig miljoen kan je nog niks kopen hoor. Wat ik begreep is dat het bedrijfsresultaat (dus omzet-kosten) negatief is, en het kwam neer op alleen al zo'n 45 miljoen euro aan salarissen. Dus zoveel blijft er dan niet over. Overigens zijn sponsorcontracten nog niet eens echt meegerekend.

Nou dat valt me nog mee. 3 % is niet eens zo heel erg veel ik verwacht eigenlijk dat de wat grotere Europese clubs meer moeten inleveren. Staat niks bij over Ajax, vraag me erg af hoe die leiden onder de malaise bij Aegon. Dat lijkt me toch wel effect hebben. Ik vraag me al helemaal af wat er met Manu gebeurd ivm Aig. Dat word echt even op de rem staan lijkt mij.

24 maart 2009 om 12:03

3% valt mee? wou jij die 3% hebben? voor een clubs die miljoenen omzet is dat veel. als je bekijkt dat je voor die 3% nog een aardig leuke speler kunt aantrekken dan wil je die er wel graag bij hebben,

24 maart 2009 om 12:06

Lees je wel eens de krant? 3% tijdens deze recessie is niet opvallend.

24 maart 2009 om 22:48

@martijnbr.

Je moet je even bedenken wat er de laatste tijd allemaal is gebeurd. Ik noem maar even de beursen die zijn wereldwijd gemiddeld zo'n 50 % gekelderd.... Dat zijn allemaal bedrijven en die bedrijven zijn nou net de sponsoren. Als een bedrijf 50 % van zijn waarde is verloren (aegon bijv nog veel meer) is het vrij opvallend dat hun sponsor budget na genoeg gelijk blijft. Maar da theeft allemaal andere redenen. Maar 3% is echt niet zo heel erg veel.

24 maart 2009 om 12:06

Ik denk dat de zaken rond Aegon nie zoveel invloed hebben. Zij hebben immers een overeenkomst waar beide partijen zich aan moeten houden. Ajax zal gewoon het vastgestelde bedrag jaarlijks ontvangen.
Pas wanneer dat contract afloopt speelt "de crisis" en rol, bij het vinden van nieuwe sponsors.

"grootste daler van alle Eredivisieclubs is regerend kampioen Psv, dat door het waarschijnlijke mislopen van de Champions League tien miljoen euro minder heeft begroot dan in het voorgaande jaar"

Maar Reker heeft ons allemaal geld opgeleverd. Tenminste dat gelooft hij zelf.

Vitesse werkt met een begroting van 15 miljoen euro, niet dertien. Het verval valt me nog mee eigelijk.

twente boekt een winst omdat ze het eten in het stadion in eigen beheer gekregen hebben en dat ze afgelopen zomer engelaar en elhamadie verkocht hebben okee wilkshire nog zou die bijna vergeten. ook doordat het stadion gegroeid is komt dat boven op de winst voor aankomend seizoen. dus twente is samen met een andere paar clubs goed bezig. dus kunnen we evt nog wat leuke spelers verwachten voor aankomend seizoen.

24 maart 2009 om 13:41

Ik meen (maar dat kan ik mishebben) dat de transfergelden bij Twente niet in de begroting zijn meegenomen.
Verder zal komend seizoen m.i. het wel aantrekkelijker worden om Europa League te spelen; ik geloof dat dat ook te maken had met verkoop van tv-rechten e.d., aangezien sommige clubs nu in het geheel (of bijna geen) uitzendtijd verkrijgen bij de publieke omroep. Ik meen dat volgend seizoen de pakketten gelijk de Champions League worden verkocht.

24 maart 2009 om 17:58

De opbrengst van de verkopen van Engelaar e.d. zullen direct worden ingelost in de schuld van het stadion. Deze worden niet in de begroting meegenomen.

ajax stond van de week er nog bij
die hebben 5,5 miljoen winst gemaakt door verkoop huntelaar
dus werken nu met een budget van 71 miljoen euro ..
daarom klopt heel dit stuk helemaal niks van .. maargoed ...

24 maart 2009 om 12:24

Of wat jij stelt, klopt niet. Dat er door de verkoop van een speler incidenteel winst wordt gemaakt, betekent niet dat je begroting gelijk omhoog kan. Een begroting is namelijk van veel meer zaken afhankelijk dan alleen van de winst van vorig jaar. Wat als de kosten nou stijgen, of de verwachte sponsorinkomsten vallen tegen? Dan heb je dus de winst(reservering) nodig om je begroting weer sluitend te krijgen, en kan je begroting dus helemaal niet omhoog.

Daarnaast staat er in dit artikel van Voetbalzone helemaal niets over Ajax, dus waarom stel je op basis van jouw opmerking dat het artikel niet klopt?

24 maart 2009 om 13:08

dat is wel waar de begroting was 5,5 miljoen + voor ajax op dit moment ...
ze staan nu op 71 miljoen euro begroting ... durf ik serieus al mijn geld op te leggen heb hier zelfs de bijlage maar kan ik hier jammer genoeg niet versturen ..

24 maart 2009 om 14:46

Hou je geld maar in je zakken Morfe0.
Ajax houdt dezelfde begroting:
"bij Ajax denkt de directie volgend jaar net als dit jaar een begroting van zestig miljoen euro te kunnen hanteren, maar verwacht men wel meer moeite te moeten doen om luxe stoelen in het stadion te verkopen."

Aldus het onderzoek in het Parool.

25 maart 2009 om 09:39

ja oke maar dat verwachten ze volgend jaar ....
maar dit half jaar hebben ze 5,5 miljoen in de plus ... en ze stonden al op 65 miljoen ... dus ik geloof het parool niet ...
zal wel broodje aap zijn ...
als ze niet eens weten hoeveel begroting ajax in begin van seizoen stond want dat was echt 65 miljoen nog geen week geleden hadden ze rapport van deze half jaar gemaakt en stond dat ajax 5,5 miljoen winst had en tot 71 miljoen gaat
en het parool weet zeker allen in en outs binnen ajax...
tuurlijk niet ....
ik wacht wel met de cijfers als jeroen slop spreekt .. die weet het teminste 100% ...
parool is maar beetje speculeren ..

volgend jaar gaan clubs veel meer geld verdienen in de uefa cup.
ze willen ervoor zorgen dat het gat tussen champions leaque en uefa cup kleiner wordt want ze vonden zelf ook dat de uefa cup financieel gezien helemaal niet belangrijk is voor clubs
daardoor vinden sommige clubs het eerder een last dan een zege om in de uefa cup te spelen.

24 maart 2009 om 12:17

bron?

24 maart 2009 om 12:21

Het parool?

24 maart 2009 om 12:33

Het toernooi om de Uefa Cup krijgt zelfs een geheel andere opzet dan de laatste jaren gebruikelijk was. Het is de bedoeling dat dit toernooi de clubs veel meer geld gaat opleveren. Er komt een andere naam (uefa leaque), een ander logo en met ingang van 2009 worden alle wedstrijden van het toernooi op donderdag gespeeld.

Ook het niveau van de ‘nieuwe’ Uefa Cup moet omhoog. Het hoofdtoernooi begint volgend jaar in september met twaalf poules van vier (48 clubs) die elkaar tot aan kerst bestrijden in een uit- en thuiswedstrijd. De beste twee van elke groep gaan, samen met de nummers 3 uit de acht Champions League-poules, door naar de knock-outfase.

Aan het hoofdtoernooi van de uefa leaque gaat een strenge voorselectie vooraf. Dat heeft ook ingrijpende consequenties voor de Nederlandse deelnemers. Voor de nummer drie van de eredivisie en de bekerwinnaar verandert er weinig ten opzichte van de huidige situatie. Zij moeten éã©n voorronde overleven om zich te plaatsen voor de poulefase. Die eerste duels worden al in augustus afgewerkt, voor het begin van de Nederlandse competitie.

De nummer vier van de eredivisie heeft dan al een uit- en een thuisduel in de benen. Die club moet namelijk twee voorrondes zien te doorstaan. De ploeg in kwestie zal vroeg in vorm moeten zijn, want het eerste deel van dat traject staat al voor eind juli gepland.

Het team dat het vierde en laatste Europese ticket in de wacht sleept (winnaar van de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht in de eredivisie) krijgt helemaal een korte zomervakantie. De weg naar het hoofdtoernooi van de nieuwe Uefa Cup gaat via drie voorrondes, waarvan de eerste al in juni wordt gespeeld.
Uit een stuk van het Ad.

Hahahaa, al zo lang Utrecht fan, maar dit nog nooit meegemaakt...

de financiele positie van Utrecht positief in het nieuws!

Het zou na de overname door vseumeren ook wel erg droevig zijn als het niet zo was, en er klopt natuurlijk nog steeds niks van de begroting, maar dit is iets wat menig Utrecht-fan nog nooit gezien heeft....

Wel schandalig eigenlijk dat er zoveel clubs in categorie 1 zitten, maar nog wel steeds tot de "profclubs" horen. Dit verklaart ook waarom spelers veel liever afbouwen in de hoofdklasse dan in de 1e divisie. Als de schulden zich blijven opstapelen kunnen we straks inderdaad een 1e divisie van maar 12 clubs verwachten, iets wat het nederlands voetbal niet tot z'n recht komt!

mooi om te lezen dat telstar juist de begroting omhoog gooit in tegenstelling tot 16 andere clubs uit de 1e divisie. Toch een teken dat ze goed bezig zijn bij de club en dat er toekomst is.

Ik weet het, het is gebruikelijk om Nac niet mee te nemen op deze site.

Maar onze begroting gaat volgend seizoen omhoog met 3 miljoen.

24 maart 2009 om 15:23

Volgens de krant heeft nac nu 13.4 en volgend jaar ook.

Als ik alles mag geloven dan duikt Feyenoord onder de veertig miljoen, die komen op 38 miljoen ofzo. Dus dit is een artikel dat nog niet op alle feiten berust.

Dat er nauwelijks informatie over Ajax is zal wel komen omdat het een beursgenoteerde club is, die hebben bepaalde data om die dingen naarbuiten te brengen. In dergelijke artikels wordt de begroting/budget dan ook vaak geschat op basis van voorgaande jaren en gebeurtenissen.

Daarnaast blijkt ook hieruit maar weer dat Willem Ii na de periode Adriaanse ontzettend ingezakt is, ze hebben nou de begroting van een ploeg uit het rechterrijtje (plaats 13-15). In korte tijd zijn zelfs clubs als Heracles op gelijke hoogte gekomen.

Om dit allemaal onder het 'de recessie' te scharen vind ik wat overdreven. Deze statistieken komen wat anders in het daglicht te staan omdat Psv, Feyenoord en Willem Ii opgeteld al 15 miljoen verliezen. Dat is niet alleen door de recessie, maar ook door mis-management/wanbeleid.

Die recessie wordt overal maar aangehaald als aanstichter van de financiële tegenvallers. In het Nederlands voetbal is dat echter de grootste onzin. Waarom kunnen enkele clubs wel hun begroting vasthouden/vergroten terwijl anderen naar beneden moeten? Zou het misschien iets met beleid te maken kunnen hebben? Of zorgt de recessie bij die clubs juist op magische wijze voor een hogere begroting? Ook hier geldt weer dat goed beleid weer beloond wordt. Kennelijk zijn er weinig clubs in Nederland die in staat zijn om goed beleid te voeren.

24 maart 2009 om 16:07

Als je Sparta directeur Peter Bonthuis moet geloven toch niet. Hij zegt juist dat er bedrijven zijn waarmee zij momenteel contracten hebben die failliet zijn gegaan, en aan vele contacten die of om gespreide betaling vragen, of het contract opzeggen omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Mocht Fortuna blijven bestaan, zal bij ons de begroting ook stijgen met circa 6 ton.

24 maart 2009 om 16:02

Wanneer Fortuna en Roda gaan fusieren kan het stijgen naar 14 miljoen, maar dan moeten ze uitkomen in de eredivisie anders wordt het 9 miljoen.

ik ben benieuwd of de kleinere verenigingen als fcdb,rkc en de overige het gaan redden
10 procent is niet niks en zeker niet als je al alles uit de kast moet halen om enigzins een sluitende bergoting te krijgen

Toch goed van Cambuur

Ben benieuwd hoe de (vooral Jupiler) clubs hier mee om zullen gaan.

de begroting van ijsselmeervogels stijgt in het seizoen 2009-2010 van 1, 2 naar 1,5 miljoen dit is evenveel als fc Eindhoven .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
De toekomst van Fran Sol ligt mogelijk in Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren