AZ opnieuw ruim langs NAC

Voor de tweede maal dit seizoen is NAC Breda niet sterk genoeg gebleken om AZ te kunnen bestrijden. In de openingswedstrijd van het seizoen werd het 8-1 voor de Alkmaarders, en ook vandaag viel de score hoog uit: 1-4. Dankzij de overwinning is AZ de nieuwe nummer twee van de ranglijst.

De ploeg van Louis van Gaal heeft nu evenveel punten als Ajax, dat vandaag punten verspeelde bij RKC (2-2). AZ heeft echter een beter doelsaldo dan de hoofdstedelingen. Het verschil met koploper PSV bedraagt twee punten.

Bij AZ startte Jeremain Lens voor het eerst in de basis. De rappe aanvaller, normaal gesproken immer wisselspeler, verving Shota Arveladze. Louis van Gaal gunde de Georgiër rust met het oog op de return in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen Werder Bremen. Verder liet Van Gaal zijn opstelling ongewijzigd.

Het eerste moment van opwinding kwam van de thuisploeg. Arne Slot kreeg de bal net buiten het strafschopgebied aangespeeld, maar schoot over. Diezelfde Slot zocht vijf minuten later opnieuw het vijandelijke doel. Keeper Boy Waterman moest zich maximaal inspannen om de bal uit de kruising te plukken.

Het openingsdoelpunt zou echter aan de andere kant vallen. Danny Koevermans zette de bezoekers in de 27e minuut op voorsprong, nadat hij op de goede plaats stond om een mislukt schot van Maarten Martens te verlengen.

Diezelfde Koevermans kreeg tien minuten later een grote kans om de voorsprong te verdubbelen. Na een taxatiefout van Patrick Zwaanswijk verscheen de spits plotseling voor Edwin Zoetebier, maar Koevermans faalde in de afronding.

Moussa Dembélé strompelde op dat moment al wat over het veld. De Belg verstapte zich in een duel met Penders, en moest zich noodgedwongen laten vervangen. Nourdin Boukhari, ex-NAC, werd als invaller binnen de lijnen gebracht.

AZ leek de voorsprong mee te nemen naar de kleedkamers, maar vlak voor rust nivelleerde Rob Penders de stand. Met een kopbal liet hij Boy Waterman in de slotfase van de eerste helft kansloos, waardoor beide ploegen weer terug bij af waren.

Een domper voor de equipe uit Alkmaar, maar lang hoefde het team niet te treuren. Invaller Boukhari liet AZ in de 54e minuut weer lachen, toen hij uit een afgeslagen corner de 1-2 binnenknikte. Direct hierna dacht NAC weer langszij te komen, maar de treffer van Edwin de Graaf werd afgevlagd wegens buitenspel. Koevermans kreeg na een uur spelen de beslissing op zijn schoen, maar geheel vrij voor het doel schoot hij hoog over.

De beslissing viel even later alsnog. In het strafschopgebied werd Maarten Martens neergehaald door Zwaanswijk, en scheidsrechter Verbist wees resoluut naar de penaltystip. Martens zelf gaf Zoetebier in de linkerhoek geen kans, en gooide de wedstrijd in het slot: 1-3.

AZ speelde de wedstrijd hierna gemakkelijk uit. De ploeg was duidelijk sterker dan de hard werkende thuisploeg, dat niet meer gevaarlijk kon worden. Koevermans kon de score in de 80e minuut zelfs nog uitbreiden naar 1-4. Voor de international betekende het zijn 21e doelpunt van dit seizoen.