Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ajax, PSV en Feyenoord wekken wrevel: ‘Ze benaderden 12 spelertjes’

Laatste update:

Ajax, PSV en Feyenoord profiteren ieder seizoen weer van een aantal spelers die zich via de jeugdopleiding bij de selectie voegen, maar soms zijn de kleinere clubs de dupe van de opleidingsdrift van de traditionele top drie. FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren krijgt regelmatig te maken met jonge spelers die zijn benaderd door grotere clubs en hoopt dat hier in de toekomst iets aan gedaan kan worden.

“Wat ik graag even wil aankaarten nu we het over jeugd hebben: de top drie heeft twaalf spelertjes van onze Onder-11 benaderd. Twaalf! Vijf jongetjes zijn we daardoor kwijtgeraakt”, steekt hij van wal tegenover Voetbal International. “We hebben de hoogste graad van opleiden. We investeren er veel geld in. Maar ouders laten zich gek maken door de topclubs.”

Van Seumeren geeft aan dat de jonge spelertjes bij een overstap naar een club uit de top drie moeten wisselen van school en sociale omgeving en dat meer clubs klagen over de manier van werken van Ajax, Feyenoord en PSV: “Een groot probleem in ons voetbal en voor mij een enorme frustratie.”

De eigenaar van FC Utrecht weet dat zijn club uit een vruchtbare bodem kan putten, aangezien er drie Utrechters deel uitmaakten van de selectie die onlangs met Oranje Onder-17 Europees kampioen werd. Twee van die spelers hebben echter al de overstap gemaakt naar Ajax: “Er zou een gentlemen’s agreement moeten komen, om te garanderen dat clubs bereid blijven te investeren in jeugd. Ik zou zeggen: geen spelers tot zestien jaar weghalen. We hebben dat ooit al eens bij de KNVB gelanceerd, maar dat is nooit wat geworden.”

Ben jij het eens met Frans van Seumeren?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja, zo pikt FC Utrecht hun spelertjes ook weer ergens op. Net zoals de internationale topclubs regelmatig een bezoekje nemen aan Varkenoord, de Toekomst of de Herdgang.

20 juni 2018 om 10:05

En dat is ook een ongezonde situatie, daarom kaart hij het ook aan. Daar is toch niets mis mee? Als Utrecht op deze manier voor lul met de korte voornaam blijft investeren in de jeugdopleiding, heeft dat op termijn geen nut meer. Dat geldt niet alleen voor hen, maar voor heel erg veel clubs in Nederland. Gevolg; niveau gaat omlaag. Dat is dus niet wenselijk. De roep om een oplossing vind ik een logische en gezonde start voor een discussie. Niet een argument als: het gebeurt overal....

20 juni 2018 om 10:25

Ja maar het valt niet op te lossen. Laten we een transferverbod opstellen voor spelers onder de 16. Dan hinder je gewoon de super talenten die dan tot hun 16de training moeten krijgen bij een amateur club door hun buurman. Het is natuurlijk niet gezond voor die kinderen om uit hun leventje gerukt te worden en alleen maar op voetballen te focussen, maar hier kiezen ze samen met hun ouders voor.

20 juni 2018 om 10:41

Maar met zo'n transferverbod loop je ook weer het risico dat het niveau achteruitgaat. Tenminste, ik neem aan dat spelers op de jeugdacademie van bv PSV een betere leerschool krijgen dan in Utrecht.

20 juni 2018 om 10:45

Het valt niet op te lossen is dezelfde dooddoener in deze discussie. Waarom bijvoorbeeld geen overeenkomst spelers tot hun 16e bij clubs uit de eredivisie met rust te laten?

20 juni 2018 om 10:45

Die regelgeving zou dan natuurlijk moeten gelden voor Bvo's onderling. Het zou volstrekt zinloos zijn om Bvo's geen spelers van amateurclubs over te laten nemen. D

20 juni 2018 om 11:00

@gilau; De Knvb moet net als de Duitse bond prima in staat zijn het niveau van de jeugdtrainers op een heel hoog niveau te krijgen. Dan krijgen jongens in Utrecht vrijwel dezelfde begeleiding als de jongens bij psv.
Nu is juist het gevolg van de centralisatie van talenten dat het op termijn geen nut meer heeft voor een utrecht om uberhaupt te investeren. Daarmee gaat veel meer talent verloren.
Steeds vaker hoor je vanuit Ajax de vraag of het investeren en opleiden van jeugd nog wel zin heeft om tot prestaties te komen. Het levert geld, maar geen prijzen op. Als er bij Ajax al twijfels worden geuit, dan geldt dat zeker voor de rest van Nederland.

20 juni 2018 om 11:01

@ijsmuts,

Het vált idd nu (nog) niet op te lossen omdat wat er in Nederland gebeurt een weerspiegeling is van wat er in de hele wereld gebeurt.

Ik zie niks in een alleen in Nederland geldende afspraak, waarbij elke club zich er hier aan houdt, terwijl de scouts van Madrid etc hier wel jongere spelertjes kunnen contracteren.

Maw: dit moet via de Uefa/ Fifa geregeld worden, anders schiet je jezelf in de voet. Tot die tijd is het gewoon vissen bij clubs onder je en wordt er bij je gevist door clubs boven je.

20 juni 2018 om 11:26

@ajaxwestham; wachten op de fifa/uefa is het tekenen van je eigen doodvonnis. Die hebben namelijk niet het belang van het Nederlands voetbal in hun priolijst staan. Wij wel met zn allen.

20 juni 2018 om 11:34

Ja, dat ben ik met je eens. Ik zie het ook hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren doordat het voor hen niks betekent, maar hoe zuur is het als elke Nederlandse club zich hieraan houdt en de opgestelde regels respecteert, terwijl scouts van buitenlandse grootmachten hier komen shoppen en wij er alleen maar naar kunnen kijken?

20 juni 2018 om 11:53

Ja, daar ben ik het mee eens. Maar van Seumeren benoemt hier specifiek Ajax, PSV en Feyenoord. Terwijl Utrecht zich zelf ook gewoon schuldig is in deze kwestie.

@ijsmuts

Een overeenkomst om spelers tot hun 16e bij een club te laten zie ik ook niet zitten. Wat als ik niet op mijn plek ben bij Club X en dat er interesse is van Club Y. Waarom zou ik er dan niet voor mogen kiezen om over te stappen?

20 juni 2018 om 12:00

Rombomcu

" Laten we een transferverbod opstellen voor spelers onder de 16."

Snap best dat je in een zoektocht naar oplossingen dit soort dingen oppert, maar dit kan gewoon niet. Je mag niet eens een contract aanbieden aan spelers onder de zestien, hoe wil je ze dan bij je club houden? En omgekeerd, dat zou dus betekenen dat een jongetje van 13, bij wijze van spreken, die van club wil wisselen dus niet zelf mag bepalen waar hij gaat spelen (met zijn ouders)?? Dat kán natuurlijk helemaal niet.

20 juni 2018 om 16:28

@rombomcu

Je schrijft: "ja maar het valt niet op te lossen. Laten we een transferverbod opstellen voor spelers onder de 16".

Spelers mogen pas een contract tekenen als ze 16 zijn. Voor die tijd zijn het derhalve gewoon amateurs, die mogen spelen voor welke club ze dat het liefst willen. Dat kun je derhalve onmogelijk met regelgeving tegen gaan. Dat is juridisch volstrekt onhaalbaar. Overigens heeft Utrecht voor volgend seizoen ook 6 jeugdspelers bij Ajax opgehaald in 4 leeftijdscategorieen. Utrecht heeft continu scouts lopen op de Toekomst. Dus een klein beetje hypocriet zijn de woorden van Van Seumeren wel.

20 juni 2018 om 10:27

Daarnaast had utrecht niet iets van 20 jeugdspelers van Ajax gehaald deze zomer? Beetje hypocriet dus als je zelf bijna 2 elftallen ergens weg haalt bij een club en ze vervolgens bekritiseert op het halen van spelers.

20 juni 2018 om 11:20

@Zytto,

Dat is natuurlijk kolder wat je schrijft. De spelers die Ajax heeft benaderd hoefden niet weg uit de BVO van Utrecht. Sterker nog, Utrecht heeft degene die 16 zijn een contract aangeboden, alleen Ajax biedt meer waardoor er 2 de overstap maken. Zij redeneren hetzelfde als Van Basten toentertijd: Als ik bij Ajax mislukt, kan ik altijd nog naar Utrecht. Als ik bij Utrecht mislukt, resteerd de Jupiter Leagea of amateurvoetbal.

Je ziet het aan die net iets van 20 jeugdspelers. Deze zijn niet goed genoeg bevonden en kunnen nog een herkansing krijgen bij o.a. Utrecht. Wel een wereld van verschil.

20 juni 2018 om 13:01

Mag je vinden maar er zit geen verschil in. Utrecht profiteert er net zo hard van. Mensen in Nederland willen het liefst dat Ajax niks meer bij hun koopt maar wel zelf bij de top mogen shoppen. Tja dat is dus hypocriet

20 juni 2018 om 10:35

Het is idd kip en het ei verhaal.
Utrecht haalt gros van de spelers ook ergens vandaan
Ik ben het wel eens dat vooral de ouders zich niet gek moeten laten maken.
Welke regels er ook gemaakt worden er worden dan weer andere oplossingen bedacht.
Maar laten we eerlijk zijn dat noemen we commercie/marktwerking.
Het gros van ons gaat ook ergens anders werken als het plaatje klopt en dan nwmen we ons kind ook mee mochten we moeten verhuizen.

20 juni 2018 om 10:46

Enerzijds klopt dat, al halen clubs als Utrecht meestal hun jeugdspelers van amateurclubs vandaan (ajax trouwens ook), die niet dezelfde faciliteiten en niveau van jeugdtrainers/begeleiders kunnen bieden.

Dat je als Nederlandse clubs (nog) niet zoveel kan doen tegen buitenlandse grootmachten die in je jeugd zitten rond te neuzen hoeft nog niet te betekenen dat je in de ED geen onderlinge afspraken hier over kunt maken.

20 juni 2018 om 11:26

Tuurlijk kan je hier in de ED afspraken over maken, maar dan wirden de echte talenten gewoon op hun dertiende door europese topclubs weggehaald...

20 juni 2018 om 10:51

Precies. Als je de herkomst van de hoogste Utrecht jeugd kijkt komen ze vaak van Ajax.

20 juni 2018 om 13:09

En dat is een understatement, alleen deze zomer al ruim over de 10 jeugdspelers. Daarnaast praat hij over 3 Utrechters in de EK u17 selectie. Waren er 4 waarvan slechts 1 geschiedenis bij de club heeft. Broertjes Timber en Ihattaren gingen van amateurclub naar Feyenoord en PSV, alleen Mamengi uit provincie speelt bij Utrecht.

Ajax en feyenoord hebben natuurlijk ook de betere naam in opleiden.
En Amsterdam Utrecht is makkelijk te reizen ook qua school.
Volgens mij heeft ajax zelfs een school.

20 juni 2018 om 10:52

Dat klopt gedeeltelijk. Ajax heeft op dit moment een groot aantal talenten onder z'n hoede en de jeugdopleiding van Feyenoord heeft de club gered de afgelopen jaren.

Echter er zijn meerdere clubs in de ED die een uitstekende, moderne jeugdopleiding hebben. AZ, FC Utrecht, PSV o.a..

20 juni 2018 om 11:54

Qua faciliteiten is het echt om te janken bij Feyenoord hoor. Varkenoord is echte ouwe meuk. Goed dat ze bezig zijn met het realiseren van een nieuw complex.

20 juni 2018 om 12:11

Qua faciliteiten staat ajax gewoon op 1.
Maar ik vind het een beetje gejank van van seumeren.
Zo is hij al de laatste tijd alleen maar aan het zeiken.
Misschien moet hij eens kijken hoe het in voetbal al jaren gaat.
Dat gaat niet veranderen voor meneer van seumeren.

Ik ben het met hem eens dat het wisselen van school en sociale omgeving niet wenselijk is. Persoonlijk zou ik daar nooit voor kiezen. Maar laat ik voorop stellen dat ik vind dat de keuze bij de speler/ouders ligt en niet bij de clubs. Dus ik zie niet echt iets in zijn plannen. Clubs mogen spelers/ouders benaderen en dan is het aan de ouders om te beslissen wat goed voor het kind is.

20 juni 2018 om 10:45

Utrecht heeft echt enorm veel spelers die uit amsterdam komen hoor. Zeeburgia uit amsterdam heeft de afgelopen 3 jaar 26 spelers aan utrecht afgeleverd. In 2018 7 spelers, 2017 9 spelers en 2016 10 spelers. Die zouden juist bij ajax weer in de buurt kunnen voetballen

20 juni 2018 om 12:56

Dat wisselen van omgeving valt hartstikke mee hoor. Ik woon in Amsterdam en toen ik op de middelbare school zat waren er een aantal jongens die bij FC Utrecht voetbalde en die werden gewoon op school opgehaald met een busje elke dag... Als je naar Groningen of Kerkrade gaat snap ik het, maar Amsterdam en Rotterdam is makkelijk te doen...

Dit is nu eenmaal hoe het werkt, of waar heeft Utrecht al die spelertjes vandaan? De achtertuin zeker? Die zullen toch ook jonge talentjes bij andere clubs vandaan halen, maar als clubs het bij Utrecht doen is het niet meer leuk zeker.

Dat wisselen van omgeving is ook een drogreden natuurlijk, gezien dit hele kleine landje zijn de afstanden echt wel te overzien. Nu lijkt het net alsof ze naar het andere eind van de wereld moeten.

20 juni 2018 om 10:19

Wat een sneue reactie? "maar als clubs het bij Utrecht doen is het niet meer leuk zeker."

Nee, Utrecht haalt de jongens niet bij profclubs vandaan. Voorheen Elinkwijk en DOS en tegenwoordig veel jongens uit de Meern.

En hij heeft daarnaast een goed punt en een gentlemens agreement zou niet verkeerd zijn. Dat is voor zowel de kinderen als de ouders als het niveau van de clubs beter. Win-win-win..

20 juni 2018 om 10:40

@isco

Profclubs? Spelers van 12 jaar zijn amateurs. Pas vanaf zestien jaar kan een speler ene profcontract tekenen.

Ajax heeft geen behoefte aan een gentlements agreement. Voor de ouders en de kids is het zeker geen win-win, elke ouder wil toch de beste opleiding voor hun kind? En dan zijn de jheugdopledingen van Ajax, Feyenoord en AZ toch echt de allerbeste van Nederland, veel beter dan die van Utrecht.

Elk kind heeft recht om zelf zijn opleiding uit te kiezen, kindeen zijn er niet om als handelswaar voor het speeltje van van Seumeren te dienen.

20 juni 2018 om 11:39

Spelers van 12 jaar zijn amateurs ja. Ik heb nergens gezegd dat ze dat niet zijn. Ik zeg alleen dat Utrecht ze niet van profclubs haalt, maar van amateurclubs. Daar zit een wezenlijk verschil.

van Seumeren wil helemaal niet dat die kinderen als speeltje dienen en wil ze juist beschermen, daarom benoemt ie het..

20 juni 2018 om 13:13

'ik zeg alleen dat Utrecht ze niet van profclubs haalt, maar van amateurclubs' Hebben we het over dezelfde ploeg waarvan deze zomer alleen al 10+ spelers van Ajax de directe overstap maken? Als we kijken naar hoeveelheid spelers uit Amsterdam en omgeving die bij Utrecht in de opleiding spelen sla je dwars achterover, die scouten meer in Amsterdam dan omgeving Utrecht, want al het talent daar trekt naar Feyenoord en zelfs PSV (de spelers van EK u17 waar hij op doelde Broertjes Timber en Ihattaren) en ook Almere City heeft er uit provincie Utrecht genoeg weggehaald.

20 juni 2018 om 13:37

Je bent de realiteit een beetje kwijt denk ik. Utrecht heeft wel jeugdspelers gehaald van andere clubs (geen 10, laat staan van Ajax alleen al 10) maar die jongens waren geen 11 of 12.. Die zijn allemaal 16+.

20 juni 2018 om 10:20

Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen het spelers aantrekken van amateurclubs en talenten van andere profclubs met een eigen jeugdopleiding aantrekken. Persoonlijk denk ik ook dat daar regels over moeten zijn, een beetje net zoals de regels voor buitenlandse transfers, de speler moet een bepaalde leeftijd hebben.

20 juni 2018 om 10:43

Appels met peren vergelijken en dat weet je ongetwijfeld zelf ook wel. Er zit nogal een verschil tussen iemand bij een amateurclub weghalen of iemand bij een andere profclub halen.

Pot verwijt de ketel. Onlangs heeft FC Utrecht een talentvolle speler bij ADO Den Haag weggekaapt.

20 juni 2018 om 10:21

Ja, ze zullen zolang er daarover geen akkoord is wel moeten. Iedereen haalt de spelers van Utrecht, maar Utrecht haalt niks. Dat werkt natuurlijk niet.

20 juni 2018 om 10:21

En hoe oud is die jongen? Geen 11 of 12 toch? Hij heeft het toch over jongens die jonger zijn dan 16...

20 juni 2018 om 10:41

Inderdaad, van Seumeren opraat of kinderen zonder contract. die mogen van hem niet zelf meer kiezen waar ze opgeleid worden want dan kan van Seumeren geen gled aan ze verdienen.

Gelukkig zijn kinderen goed beschermt door de wetgever en mogen ze gewoon zelf samen met hun ouders hun opleiding uitkiezen.

Moeilijke zaak dit.

Het enige wat mij dit duidelijk maakt is dat het eigenlijk gewoon ordinaire (kinder)handel is.

Ja, de perspectieven bij Ajax, Feyenoord en PSV zijn "beter" (ik heb het over meer bekendheid), net zoals ze dat bij Barcelona en Real Madrid weer meer zijn dan onze top 3, maar waar leg je de grens.

Iedereen is het er wel over eens dat trainen bij een eredivisie club waarschijnlijk beter is voor de ontwikkeling van een kind, dan trainen bij de lokale amateurclub om de hoek.

Maar zou het echt nog verschil maken om bij Ajax te trainen ipv Utrecht, als je nog geen 16 jaar bent? Ik weet het niet.

20 juni 2018 om 09:41

Ik denk dat de topclubs vinden dat zij beter kunnen opleiden en dus graag spelers ook van 11 tot 16 al opleiden en betere faciliteiten bieden. Dit is natuurlijk lastig na te gaan maar toch denk ik over het algemeen dat er bij de top 3 betere trainers lopen. Kans op speelminuten in het eerste is natuurlijk weer kleiner.

20 juni 2018 om 09:44

Heb een nichtje die bij Ajax talententeam speelt en die geeft aan dat het niveau van training wel degelijk een hoop verschil maakt. Heb ook nog een klein neefje rondlopen in de jeugd van Willem II en daar idem dito, hoger niveau dan waar hij vandaan kwam.

20 juni 2018 om 10:16

Ja maar dat is allemaal wel heel relatief. Je kunt trainingen van verschillende elftallen niet vergelijken met elkaar. Het is helemaal niet zo dat Ajax bijvoorbeeld beter opleidt dan Utrecht. De talenten van Ajax zijn alleen over het algemeen beter, mede ook omdat zij de betere overal wegkapen. Maar dat betekend niet dat zij perse een betere groei hebben bij Ajax. Natuurlijk begrijp je zelf wel dat profclubs ook betere trainingen en faciliteiten hebben dan amateurclubs.

20 juni 2018 om 10:25


@-NEC-

Tuurlijk leid Ajax gemiddeld gezien beter op dan fc Utrecht.

Matthijs de Ligt was 9 jaar toen hij bij Ajax terecht kwam. En zo heeft Ajax deze eeuw meerdere (potentiele) wereldtoppers uit de eigen opleiding gehad.

Welke wereldtoppers kan jij opnoemen die uit de eigen jeugd opleiding van FC Utrecht komen?

20 juni 2018 om 10:33

Met alle respect, denk je echt dat het niveau van de jeugdopleiding van pak em beet Telstar, even hoog ligt dan het de jeugdopleiding van Ajax/psv ? Dan heb je het dus ook over 2 profclubs. De vraag is dan, waar trek je de lijn ? Het is gewoon niet meetbaar. Wat wel een gegeven is, is dat je met een Ajax/psv achtergrond bij veel clubs in de Eredivisie nog terecht kunt. (ook clubs als Utrecht, Heerenveen, Az etc.) Haal je het niet bij Utrecht, dan is er waarschijnlijk een club uit de categorie daaronder (willem 2, Heracles, Zwolle) die een gokje wil wagen.

20 juni 2018 om 10:37

Davidferr

Matthijs de Ligt kwam van Abcoude naar Ajax, dan kan je dus wel voetballen. Daarnaast stond hij met 17 jaar in het Nederlands Elftal..
Dit had hij ook bereikt als hij bij PSV zat. Hij is namelijk een uitzonderlijk talent.

Ik ben echter wel benieuwd naar die andere wereldtoppers van de jeugd van Ajax...

20 juni 2018 om 10:42

Nou ik zou zeggen, deel de jeugdopleidingen in 5 niveaus, waarbij je geen spelers mag halen uit je eigen niveau en die eronder. Ook afstand zou een rol moeten spelen. Zo is het makkelijker om vanuit Utrecht naar Ajax te gaan, veel hoeft er immers niet te veranderen. Van Groningen of Heerenveen naar PSV is weer een veel groter verschil.

20 juni 2018 om 10:47

@isco24:
Met alle respect, maar De Ligt had nooit met 17 jaar in een EL-finale gespeeld en gedebuteerd in Oranje als hij bij PSV in de jeugdopleiding had gespeeld. PSV gooit over het algemeen spelers niet zo jong "voor de leeuwen", zeker niet op een belangrijke plek als centrale verdediger. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar het moge duidelijk zijn dat De Ligt nu verder in zijn ontwikkeling is doordat hij bij Ajax speelt, dan wanneer hij bij PSV had gespeeld.

20 juni 2018 om 11:01

Isco24

Sneijder, van der Vaart, Nigel de Jong.

Ik verwacht niet dat de Ligt deze snelle ontwikkeling ook bij PSV had doorgemaakt. Ajax geeft juist veel meer kansen aan talent dan PSV dat doet. De 19 jarige Obispo is volgens Aad de Mos ook een nog groter talent dan de Ligt alleen krijgt hij bijna geen kansen in PSV 1.

In de winterstop had Ziggosport ook een item op tv over clubs die kansen aan de jeugd geven.

Onderzoek was hoeveel jeugdspelers in de laatste 5 jaar minimaal 30 basisplaatsen in het eerste hadden gehad.

Ajax = 21 spelers
Feyenoord = 10 spelers
Az = 5 spelers
PSV = 5 spelers

Dus op basis van deze statistieken zou je kunnen zeggen dat Ajax 4 keer meer kansen aan de jeugd geeft dan PSV. Dat is dus wel een heel groot verschil in kansen die je krijgt om je als jeugdspeler verder te ontwikkelen.

20 juni 2018 om 11:23

@passionforpink
met alle respect bla bla bla...aisatti speelde op zijn 17de basis bij psv in een halve finale championsleague dat is een hoger niveau dan de ligt speelde met ajax in de europa l finale.speciale talenten zullen altijd wel doorbreken in nederland simpelweg omdat het niveau niet zo hoog ligt.dat talenten zoals aisatti en labyad verkeerde keuzes maken en hun potentie niet waarmaken daar kan uiteindelijk de club niets aan doen.
de jeugdopleidingen van de grote nederlandse clubs schelen kwa opleidings niveau bijna niets het enigste verschil is bij utrecht loopt er 1 groot talent en bij ajax psv en feyenoord 5-10 per selectie

20 juni 2018 om 11:26

je krijgt misschien eerder de kans bij ajax maar dat is ook omdat de grotere talenten daar rondlopen.(die hebben alle goede bij de kleine clubs allang weggehaald voordat ze een contract hebben getekend bij hun huidige club.)

maar dat wilt nog niet zeggen dat de opleiding tegenwoordig zoveel beter is als de rest.vroeger had ajax een veel betere opleiding maar tegen woordig is daar bijna geen verschil meer in.van alle talenten die zijn doorgebroken bij ajax in de laatste 5 jaar heeft geen een de echte top gehaald.

20 juni 2018 om 11:30

@Ryan030

Wat Passionvoorpink imo terecht zegt is dat Ajax structureel meer kansen geeft aan jeugdspelers dan PSV en dat onderzoek van Ziggosport onderbouwd dat ook statistisch.

Hoe wil jij anders het verschil tussen 5 en 21 spelers verklaren?

20 juni 2018 om 11:49

Davidferr

Met je voorbeelden kan ik niet zoveel helaas.

Maar wat je zegt over het aantal kansen heb je volledig gelijk in. Ajax geeft de jeugd nou eenmaal meer kans in het eerste, wat volledig te prijzen is en ik vind dat ook zeker een groot goed.
Maar waar ik moeite mee heb zijn de woorden: "tuurlijk leid Ajax gemiddeld gezien beter op dan fc Utrecht"

En dat is onzin. De broers Sneijder werden namelijk beiden (jeffrey en Wesley) ook door Utrecht gescout, maar ze gingen naar Ajax toe. Hun vader Berry zag Ajax als grotere club (wat ook zo is). Ik weet dit toevallig omdat ik met Wesley heb gevoetbald bij Ajax en zijn vader bij mijn moeder in de klas zat en dus bij Ajax aan de praat raakten tijdens een van de talentendagen.

Afijn. Wat ik wil zeggen is: Hoezo zou een Wesley Sneijder bij Utrecht minder goed opgeleid worden dan bij Ajax? Heb je daar voorbeelden van? Heb jij zelf getraind bij beide clubs?
Hoe weet je dit?

Dat er bij Ajax grotere talenten vandaan komen, klopt. Zo ook bij Barca, Real, United, Monaco, Benfica..

Grote clubs kapen namelijk de grote talenten van de (amateur)velden weg voor de neus van de kleine clubs..
Zo simpel is het.

20 juni 2018 om 12:03

Davidferr

"welke wereldtoppers kan jij opnoemen die uit de eigen jeugd opleiding van FC Utrecht komen?"

Uit Utrecht kwamen onder andere de 'wereldtoppers' Van Basten, Sneijder, Afellay, Aissati en Labyad.

20 juni 2018 om 12:47

Constant, alle spelers die jij noemt hebben niet bij FC Utrecht gespeeld!!!, Dat ze uit Utrecht komen heeft toch niets met de club te maken!

Dus wat is je punt, PSV en Ajax hebben deze spelers niet opgehaald bij FC Utrecht??

20 juni 2018 om 13:37

@-NEC-

Nee de talenten van Ajax zijn over het algemeen beter, omdat ze simpelweg beter zijn.

Wat is dit nou weer voor kul. Ik weet het niet hoor, maar besef je überhaupt wel wat je roept en zegt. De grootste talenten die bij Ajax momenteel in het eerste zitten, zitten echt vanaf ongeveer de ffjes bij Ajax. Een mathijs de Ligt is niet opgehaald bij een andere profclub, een kluivert ook niet en een donny van de beek ook totaal niet.

Nou dan misschien de vroegere talenten, want je deze zijn deels opgeleid na de hervormingen van de jeugdopleiding. Sneijder, kwam toch echt als 7 jarig jochie binnen wandelen bij Ajax, van der vaart direct afkomstig van de amateurs, Nigel de jong ook die kwam toch echt binnen wandelen als 9 jarig jochie.

Begin je een trend te zien, de talenten van Ajax, (en ook Feyenoord en Psv) zijn beter omdat ze simpelweg gewoon beter zijn, niet omdat Ajax zogenaamd de beste talenten overal wegkaapt.

De weggekaapte talenten die via Ajax doorbreken, worden ook nog eens overwegend weggekaapt van bvo's uit het buitenland.

20 juni 2018 om 17:20

Isco24

Met Sneijder, van der Vaart en Nigel de Jong kun je niets?

Wil jij dus beweren dat de opleiding van FC Utrecht gelijkwaardig is aan dat van Ajax?

Als dat zo is. Wil jij voor mij dan een aantal Europese topspelers opnoemen die de jeugdopleiding van fc Utrecht heeft voortgebracht?

20 juni 2018 om 17:23

Constant Kante

Jij bent zo grappig.

Met jou valt geen normale discussie te voeren. Je komt meestal met je eigen verzinsels en onderbouwd niets feitelijk.

Net zoals jou verzinsels van hier boven.

20 juni 2018 om 09:51

Een kind vragen om bij Ajax, Feyenoord of PSV te komen voetballen.. dat kun je toch niet met droge ogen kinderhandel noemen? Een kind kan gewoon nee zeggen als hij niet wil en krijgt er niks voor betaald, het is een hobby..

20 juni 2018 om 09:56

Er is wel degelijk verschil. Hoewel het opleidingsniveau van de "rest" van de profclubs ook steeds beter wordt.
15 jaar geleden waren deze verschillen zeer groot. Maar als ik nu naar de jeugdopleiding van AZ kijk en deze vergelijk met die van Ajax dan zijn de kleinere clubs goed op weg.
Al neemt dit niet weg dat het altijd zuur is als jeugdspelers kiezen voor een grotere club. Terwijl de weg naar het 1e elftal makkelijker is via een kleinere club.

20 juni 2018 om 10:12

De jeugdopleiding van AZ is iets anders dan de jeugdopleidingen van vergelijkbare clubs zoals Heerenveen en Utrecht. Die lopen (ten opzichte van AZ) hopeloos achter. Vitesse heeft nu wel een mooie stap gemaakt met het nieuwe trainingscomplex, maar zij lopen natuurlijk nu een paar jaar achter AZ. Ik ben benieuwd wat de progressie wordt van deze vclubs de aanstaande paar jaar.

20 juni 2018 om 10:24

Heerenveen loopt inderdaad hopeloos achter, maar Utrecht loopt echt niet hopeloos achter op AZ. De jeugdopleiding van AZ is beter, maar zoveel als jij het doet lijken is niet terecht.

Is hetzelfde als zeggen: "atletico Madrid en Levante lopen hopeloos achter qua resultaten op Real Madrid"

Atletico loopt inderdaad achter, maar niet zo veel als Levante.

Evenals Utrecht niet zo ver achter loopt als Heerenveen.

20 juni 2018 om 10:45

@wedge21

Er is helemaal geen sprake van handel, het gaat hier om amateurs.

Ja er zit heel veel kwalifteitsverschil in de opleidingen. Ajax steekt wel tien keer zoveel geld in de jeugdopleiding dan Utrecht. De voorzieningen bij Ajax zijn vele malen beter.

Feyenoord, Ajax en AZ zijn gewoon wereldtop qua jeugdopleiding. Bij Utrecht wordt het er een beetje bij gedaan, er wordt maar weinig in de jeugd geinvesteerd.

20 juni 2018 om 10:56

Is niets moeilijks aan, kennelijk hebben de clubs nog plek zat in hun opleiding en pikken ze ergens anders de talent spelers eruit, zo doet Utrecht dat ook bij andere clubs

Zelfs al stranden deze spelertjes later bij Ajax, Feyenoord of PSV dan hebben ze een grote kans (meer dan bij bijv. Utrecht) dat ze weer overgenomen worden door een subtop club

Andersom hebben Ajax, Feyenoord en Psv er ook mee te maken, maar daar lopen de spelers weg naar clubs als Chelsea, Man City etc.

De speler en familie in kwestie worden door die clubs ook helemaal gek gemaakt, met werk voor papa en mama en een mooi huis....en noem maar op!

Dit is nou eenmaal de huidige tijd in het voetbal (wat ik overigens niet goedkeur) door al die gekke bedragen die momenteel betaald worden door clubs. Ben ook van mening dat er ergens een limiet gesteld moet worden met het aantrekken van talenten zowel op nationaal als internationaal niveau.

Maar op dit moment is het gewoon logisch dat clubs gaan kijken in de jeugdafdelingen (wat volgens mij al decennia lang gebeurt), om vervolgens daar voor weinig geld de beste talenten op te halen.

Ik snap Frans van Seumeren dus best, maar andersom hebben de topclubs er net zoveel last van.
Het zijn nou eenmaal de huidige wetten van het voetbal op dit moment. En als daar niks aan gedaan wordt zal dat ook nog wel een tijdje zo doorgaan!

20 juni 2018 om 10:49

Het verschil is, dat de buitenlandse clubs pas langs mogen komen als een jongen 16 is en een contract mag tekenen. Als de kinderen van 12 langskomen, worden die gratis binnengehaald want die hebben geen contract.

En hij dan haha, haalt alleen maar afdankertjes van Ajax, Feyenoord of Psv op dus wat loopt ie te zeuren.
Vervelende vent, overigens wel goed statement om spelers pas vanaf hun 16e laten overstappen. Tegen een opleidingsvergoeding is dit vrij rendabel voor nl teams.

Volgens mij zijn die kinderen niet geboren in de Galgenwaard.. Het zijn kinderen die graag voetballen en hun droom naleven.. Utrecht haalt die kinderen die goed genoeg achten ook weg bij kleinere clubs.. de top 3 verliest dan weer spelers aan het buitenland.. allemaal minder leuk, maar zo werkt het helaas

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat ouders doen wat het beste voor hun kind is (of dat ze dat in ieder geval denken te doen). Wie is Frans van seumeren dan om te zeggen dat kinderen bij kleinere lokale clubs moeten blijven? Papa en mama mogen toch ook met het gezin verhuizen voor hun werk, waarom zou een gezin er dan geen tijd en moeite in mogen steken om hun kind naar een betere voetbalschool te brengen?

Velen reageren hier met de verwijzing naar het feit dat onze topclubs ook spelers kwijtraken aan Europese grootmachten. Dat is natuurlijk ook wel het geval, maar dan wel in de categorie 16+.

Van Seumeren stipt hier aan dat er maar liefst 12 jongens van hun onder 11 zijn benaderd. Dat is natuurlijk wel gewoon van de zotte. Met dit soort praktijken is het ook niet raar dat onze competitie niet veel anders is dan de Schotse en er gewoon een hegemonie is van 2-3 clubs.

Financiele klappers met jeugdspelers is voor kleinere clubs nagenoeg onmogelijk geworden. Alles wat boven het maaiveld uitsteekt wordt al lang en breed gekaapt en dan blijft er middelmaat over. Uiteindelijk worden ze dan genoodzaakt om afdankertjes van de topclubs op te rapen omdat een beetje kwaliteit halen anders onmogelijk is.

Ik zou het toejuichen als men binnen Nederland een verbod instelt op het van andere Bvo's overnemen van jongens onder de 16 jaar. Het is van groot belang dat er meer competitiviteit komt in Nederland en dit zou daar een bijdrage aan kunnen bieden.

20 juni 2018 om 10:45

Stel je zoon zit op voetbal en kan toevallig leuk voetballen en komt in de jeugd van Mvv. En begint daar bij de Fjes.

Je krijgt een baan aangeboden in Deventer. Dan zou je niet kunnen verhuizen omdat je zoon bij MVV speelt. Of je zoon moet in pleeggezin.

Nee dat is lekker.

Verder, als je zorgt dat je jeugdopleiding goed genoeg is, dan willen de talenten in jouw jeugdopleiding. Wanneer ouders denken dat de huidige club het best is voor de ontwikkeling van hun kind, dan denken ze er niet aan om naar Ajax, Feyenoord of PSV te gaan.

Maar een aantal Bvo's (en dan doel ik niet op FC Utrecht) hebben gewoon een heel matige jeugdopleiding. Dan ben je bij sommige amateurclubs beter af. Dan is het niet meer dan logisch dat ouders kiezen voor een betere opleiding voor hun kind.

De hegemonie in Nederland is er overigens al jaren; ook voordat jeugdspelers massaal werden weggekaapt. Want of je nu op 11 jarige leeftijd spelers weghaalt of op 22 jarige leeftijd, uiteindelijk spelen de beste spelers toch bij de top 3. In 2009 en 2010 zijn AZ en Twente nog kampioen geworden; als je in de geschiedenis kijkt is het daarvoor van 1981 (az) geleden dat een andere club dan de top 3 kampioen werd. En daarvoor 1964 (dws). Dit is dus echt niet sinds de laatste jaren. De kleinere club zijn nu juist meer dan ooit in staat om financiële klappers te maken. Is het niet aan de top 3, dan is het wel aan het buitenland.

Vincent Janssen ging voor 22 miljoen, Bony voor 16 miljoen, Alves voor 17 miljoen, Sulejmani voor 16,25, Luuk de Jong (twente) 12 miljoen, Ola John 12 miljoen, Ruiz 12 miljoen, Promes 11,5 Ziyech (twente) 11, Corona 10,5, Altidore 10, Berg 10.

Dit zijn alleen nog maar de transfers van 10 miljoen of meer in de afgelopen jaren.

20 juni 2018 om 11:09

Je begrijpt zelf toch ook wel dat er altijd uitzonderingen gemaakt kunnen worden indien er sprake is van een situatie zoals jij schetst. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om een gevangenis situatie te creëren.

Als er sprake is van een verhuizing die niet om voetbaltechnische redenen plaats vindt, dan is het toch niet lastig om dit door een commissie te laten toetsen en toestemming te geven voor een overstap.

Roepen dat je maar moet zorgen dat je opleiding goed genoeg moet zijn, is in mijn
optiek helemaal te eenvoudig. Dat is een typische mentaliteit die het in de hand werkt dat de rijken rijker worden en de armen armer. Ik ben het wel met je eens dat het natuurlijk niet wenselijk is dat een speler verplicht wordt om in een ondermaatse opleiding te moeten blijven. Dan moet je in oplossingen denken en dan zal je moeten denken aan een toetsing waarmee clubs die beschermde status kunnen verdienen. Is je opleiding in orde, dan mogen andere Nederlandse clubs je niet leegroven.

De hegemonie in Nederland is al sinds het betaald voetbal. Dat maakt het ook zo frappant dat ik zo veel mensen af zie geven op de Schotse competitie, want wij zijn geen haar beter. Alleen 1,5x zo groot qua competitie. Als we als competitie stappen willen zetten, dan moeten we naar mijn mening zorgen dat het niveau tussen top en bodem kleiner wordt.

Van de financiele klappers die je opnoemt is er nauwelijks 1 die uit de eigen jeugd kwam. Alleen Promes en Ola John zijn spelers die voor veel geld zijn verkocht door de club waar ze ook via de jeugd doorbraken. Niet geheel toevallig beiden van Twente, dat in die tijd ook nog met een zeer behoorlijk budget werkte.

Als je nagaat dat je naast de top 3 nog 15 Nederlandse clubs hebt, dan is jouw rijtje met spelers die goed verkocht zijn toch niet heel imponerend. Berg is al 9 seizoenen weg, Bony en Altidore al 5 en Sulejmani is al 10 seizoenen geleden. Je zal altijd houden dat een club eens een speler koopt die zich perfect ontwikkelt en daarna voor veel geld verder gaat, maar waar ik doelde is op klappers met jeugdspelers. Dat zou in principe de meest logische levensadder voor een voetbalclub zijn en in een huidige situatie worden kleine clubs daar enorm in beperkt.

20 juni 2018 om 11:23

En op die manier wordt het niveau nog verder omlaag gehaald. De grootste talenten moeten toch bij de beste opleidingen aan de slag kunnen? Alleen zo wordt hun potentie maximaal benut.

20 juni 2018 om 12:44

Dat is in mijn mening te eenvoudig gezegd. Hoeveel van die talenten die door onze topclubs weggekaapt worden komen daar tussen wal en schip terecht? Uiteindelijk kunnen er daar ook maar 11 aan de aftrap staan.

Daarnaast: In hoeverre ontwikkelen talenten zich optimaal als ze, net als in de Eredivisie, in het gros van de wedstrijden komen te spelen tegen veel zwakkere tegenstanders? Want uiteindelijk is dat ook wat gebeurt op het moment dat andere Nederlandse jeugdopleidingen structureel van hun grootste pareltjes ontdaan worden.

Ik lees vaker dat men al eerste roept dat het niveau dan nog verder omlaag gaat. Ik geloof daar niet zo in. Het is in mijn ogen te veel korte termijn denken. Op de lange termijn is de gehele Eredivisie gebaat bij een spannendere competitie waarbij het niveau van de lager aangeschreven clubs omhoog gaat. Dat moet ten gevolg hebben dat ook de topclubs wekelijks harder moeten werken voor de punten. Meer weerstand is beter voor de ontwikkeling van de speler en daarmee groeit het niveau uiteindelijk toch ook weer?

Je kan het een toptalent als de Ligt niet kwalijk nemen als hij al wat verder kijkt. Die speelt een flink aantal van zijn wedstrijden al op zijn dooie gemakje. Daar wordt die jongen echt niet beter van en dat weet hij ook.

20 juni 2018 om 13:31

Met dan over die zwakkere tegenstand heb je inderdaad wel een punt. Hoe het dan opgelost zou moeten worden is wel erg moeilijk. Een verbod zoals jij oppert zou in principe dan kunnen werken, maar in de praktijk zal en kan een dergelijk verbod er alleen nooit komen.

20 juni 2018 om 11:28

Alles wat jij zegt gaat in tegen de vrije keuze van opleiding in ons land. Dan zou je dus naar de lagere school ook niet meer van middelbare school mogen veranderen, er is altijd wel een betere school ergens.

Dat er 12 jongens benaderend zijn is vervelend voor Utrecht maar het blijft altijd de keuze van de ouder + kind om te kiezen waar zij hun opleiding willen volgen. Je kan dit nooit aan banden leggen.

En de hegemonie is er altijd al geweest in elke competitie dat heeft niets met opleiding te maken maar met geld. Bayern is altijd aan kop in Duitsland heel soms een ander, Barca en real in Spanje, Juventus Inter en Milan in Italië Anderlecht in België. Etc.

Het is niet tegen te gaan en ja het enige wat je als BVO kan doen is zorgen dat je opleiding op een dermate niveau komt dat de spelers niet meer weg willen. maar dan hou je nog steeds dat de ene club meer status heeft( lees meer kansen na de opleiding) dan de andere.

Ik vind dat je nooit iemand mag beperken in zijn eigen keuze voor opleiding, of dat dit nu naar Ajax, Feyenoord,psv of Willem II of Utrecht is. Iedereen moet vrij zijn om te kiezen waar hij of zij hun opleiding wilt volgen.

20 juni 2018 om 12:55

Educatie en sport zijn in mijn optiek 2 totaal verschillende zaken die je niet kan vergelijken.

Je betaald om ergens naar school te gaan en in ruil daarvoor krijg jij les om jouw kennis te vergroten. Ze controleren of je aan de voorwaarden voor een diploma voldoet en daarmee is de kous dan af.

In dit geval vangt een BVO jou als voetballer op en geven ze jou kosteloos toegang tot trainingen en faciliteiten om jezelf als voetballer te ontwikkelen en wellicht als prof aan de slag te kunnen. Zij steken tijd, geld en moeite in de speler en financieel gezien zit er geen verplichting van de speler naar de club aan vast.

Als tegenprestatie verlangt een club dat je vroeg of laat een contract bij ze tekent zodat ze of sportief profijt van hun investering hebben, dan wel een financiele vergoeding krijgen zodra een speler transfereert, waarmee de gedane investeringen in de opleiding weer gecompenseerd worden.

Op zich vind ik het dan ook wel interessant dat zo'n opvatting als die van jou ook leeft. Spelers moeten zelf mogen kiezen wat ze willen doen. Prima opvatting. Maar als Justin Kluivert dan gebruik maakt van zijn vrije keuze en er 1 maakt die niet in het voordeel van de club is dan is de wereld te klein en zou er meer dankbaarheid naar de club moeten zijn. Waarom is dat zoveel anders?

20 juni 2018 om 13:20

In mijn ogen is er geen verschil tussen een school opleiding of een opleiding bij een voetbal club, Het is beide ook opleiding voor de een moet je betalen bij de ander is het in eerste instantie kosteloos maar betaal je dat terug door loyaal te zijn en te zorgen dat de club die opleid via een transfersom geld kan verdienen maar dat staat los van het feit dat je vrij moet zijn om te kiezen waar je je opleiding wilt volgen.

Het Staat Kluivert vrij de keuze te maken die hij maakt, daarentegen staat het Ajax vrij om in deze Kluivert niet meer op te stellen, want als Kluivert weg wilt is het niet interessant om verder te investeren in, in dit geval Kluivert.
Ajax moet zijn salaris betalen en het is aan de trainer te bepalen of hij gebruik wilt maken van Kluivert mocht hij niet verkocht worden.

Dat er verontwaardiging is omtrent zijn keuze heeft niets te maken met de vrijheid van kiezen, maar met de manier waarop dit is gegaan. Het logo kussen het aangeven dat hij nog niet klaar is bij Ajax dat hij kampioen wilt worden.
En voornamelijk de belachelijke salaris eisen en vergoedingen die via Raiola werden gevraagd. Deze eisen zetten de onderhandelingen van het eerste moment onder druk. Daar is dan veel ophef over.

Je geeft het zelf al aan, de club stelt kosteloos al hun faciliteiten ter beschikking en investeert veel geld om de speler( in dit geval Kluivert) beter te maken. Het is logisch dat clubs ook geld willen verdienen aan hun investering, dit geldt niet alleen voor Ajax maar voor elke club!!

Dus nee uiteindelijk is dat niet veel anders want Kluivert is vrij te kiezen wat hij wilt. Net als Ajax, Feyenoord of welke club dan ook dat is om te jonge spelers te benaderen of ze bij hun willen komen spelen.

20 juni 2018 om 11:47

Sammerens,

Ik snap je, zoals ik ook Van Seumeren snap.
Maar spelers moeten zelf de keuze hebben waar te spelen.

Wel denk ik dat je als Knvb drempels moet verhogen. Keuzes moeten weloverwogen zijn, niet op mooie verhalen.

Hoewel principieel te zot voor woorden, zou een contract en afkoopconstructie voor jeugdspelers van Bvo's wel een drempel kunnen zijn.

20 juni 2018 om 13:22

Maar je hoort van Seumeren niet over het feit dat van de o9 tot o13 ze er zelf ook meer dan 10 van andere BVO's hebben weggehaald, veel van deze werden ook vroegtijdig benaderd voor ze mochten vertrekken. Of dat ze laatste paar jaar (4 jaar) bijna 30 van een amateurclubs in Amsterdam hebben weggehaald. De grootste talenten uit provincie Utrecht trekken niet naar de club FC Utrecht zoals in de huidige u17 groep die hij zelf aanhaalde ook geval was. Enkel Mamengi van de 4(en een halve) spelers uit de provincie hebben een geschiedenis bij FC Utrecht. Andere trokken naar Feyenoord, PSV en Almere City.

20 juni 2018 om 13:42

Ja benaderd ja, maar waarom zijn deze spelers benaderd. Omdat ze toevallig gezien zijn in wedstrijden en er boven uit staken of omdat het merendeel van deze spelertjes mee deed met de talentendagen van de drie topclubs en vervolgens verkozen werden.

Dat krijg je nou met info uit 1 bron. Vraag anders ook ff aan die andere bvo's om een reactie op dit alles.

20 juni 2018 om 16:47

@sammerens

Je schrijft: "ik zou het toejuichen als men binnen Nederland een verbod instelt op het van andere Bvo's overnemen van jongens onder de 16 jaar. Het is van groot belang dat er meer competitiviteit komt in Nederland en dit zou daar een bijdrage aan kunnen bieden".

Dat kan natuurlijk niet. Nederland is geen dictatuur, maar een democratische rechtstaat. Hier is ieder mens vrij om te gaan en te staan waar hij wil. Het gaat om jeugdspelers van onder de 16 en dat zijn amateurs die mogen spelen voor welke club ze dat het liefst willen. Als de Knvb regels zou maken die jij voorstelt, zou iedere rechter daar korte metten mee maken. Dergelijke regels zijn vrijheid beperkend en daar is derhalve geen enkele wettelijke grondslag voor. Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand voor regelgeving pleit waarmee de Knvb of een club kan bepalen waar een kind moet gaan voetballen, terwijl die keuze natuurlijk uitsluitend het recht van de ouders is.

20 juni 2018 om 18:09

Alsof we direct een dictatuur zijn zodra er enige beperkingen gesteld worden voor het in de jeugd overstappen van de ene BVO naar de andere. Roepen dat dergelijke regels vrijheid beperkend zijn vind ik meteen weer zo extreem. Alsof het hier in Nederland dan ineens een gevangenis is.

Een dergelijke regel bepleit ook helemaal niet dat de Knvb kan bepalen waar iemand speelt. Een jongen en zijn ouders hebben een keuze gemaakt om bij een bepaalde BVO te spelen. Die keus hebben ze dus zelf gemaakt, en met een eventuele regelgeving zoals ik toe zou juichen, dan zou dat met dien verstande zijn dat ze dus niet zomaar even naar BVO B kunnen gaan als die een jaar later op de stoep staat.

Er is daarin nog voldoende ruimte om bepalingen op te stellen waarbij het eventueel bij bepaalde voorwaarden wel mogelijk zou zijn om over te stappen. Als dat er al voor zorgt dat de grote clubs een hogere drempel over moeten en zo de kleine clubs minder leegroven, dan is dat ook al winst.

Het is momenteel sowieso al niet zoals jij stelt. Alleen voor spelers in de onder 12 of jonger geldt dat ze altijd over kunnen schrijven indien beide clubs het goedkeuren. De Knvb hanteert overschrijvingsperioden en daarbuiten kan je vanaf de Onder 13 niet zomaar gaan en staan waar je wilt en klakkeloos overschrijven en spelen voor welke club en op welk niveau je op dat moment maar wilt. Voor dispensatie moet je bijvoorbeeld middels documenten aan kunnen tonen dat je verhuist bent en daarom elders moet voetballen. Blijkbaar is daar dus wel voldoende wettelijke grondslag voor.

Ook in Engeland is het al jaren zo dat men geen jeugdspelers aan mogen trekken indien die langer dan 1 uur moeten reizen om bij de club te komen. Ik meen dat daar sinds een paar jaar iets versoepeling in is gekomen, waarbij de club wel duidelijk bepaalde extra faciliteiten moet bieden, hetgeen het aantrekken van zo'n speler ook duurder maakt.

De Knvb heeft in mijn ogen gewoon de ruimte om hun regelgeving wat aan te passen om zo enige bescherming te creëren voor kleinere clubs, zonder dat het direct onwettelijk is. Ze hebben bijvoorbeeld toch ook gewoon even bepaald dat bij jong elftallen geen spelers ouder dan 23 mogen spelen. Die beperking heeft er toch ook nog niet voor gezorgd dat het rechtszaken regent. Die regel kan de Knvb gewoon invoeren voor hun competities.

21 juni 2018 om 11:45

@sammerens

Je schrijft: "er is daarin nog voldoende ruimte om bepalingen op te stellen waarbij het eventueel bij bepaalde voorwaarden wel mogelijk zou zijn om over te stappen. Als dat er al voor zorgt dat de grote clubs een hogere drempel over moeten en zo de kleine clubs minder leegroven, dan is dat ook al winst".

Je kunt niet iemand die geen contract bij een club heeft getekend tegen zijn wil vasthouden. Het enige wat je daar qua regelgeving tegen zou kunnen doen, is een vastgestelde overschrijvingstermijn hanteren. Maar dat is volgens mij al het geval en bovendien gebeurt het zelden dat clubs talenten halverwege het seizoen halen. Dat gebeurt vrijwel altijd aan het begin van het seizoen. Ik begrijp überhaupt niet waarom je dat zou moeten willen. Een speler speelt vrijwillig voor een club en moet ook vrijwillig weg kunnen gaan als hij dat wil. Het idee dat een club een speler zonder dat hij een contract heeft tegen zijn wil zou moeten kunnen vasthouden, is volslagen belachelijk. Dat is net zo belachelijk als de situatie voor het Bosmanarrest toen clubs een transfersom van miljoenen kon vragen voor een speler die zijn contract had uitgediend.

De vergelijking die je maakt met de nieuwe regelgeving van de Jong teams in de Jupiler League slaat helemaal nergens op. Dat heeft niets maar dan ook helemaal niets te maken met spelers tegen hun wil vasthouden, maar is gewoon een spelregel. Je kunt in Nederland spelen waar je wil, als de club waar je naar toe wilt, je tenminste accepteert. Dat je daar een ontheffing van de Knvb voor zou moeten hebben, is volstrekt uit de lucht gegrepen. Die is alleen nodig als je buiten de overschrijvingstermijn wilt overstappen. Binnen die termijn kan je overal gaan spelen waar je wil. Jeugdvoetbal is een amateursport en een amateursport beoefen je op vrijwillige basis. Jonge spelers tegen hun zin vasthouden getuigt van een Oostblokmentaliteit en gaat in tegen alle principes die we in het vrije westen kennen. Clubs hoeven spelers niet te accepteren en de enige manier waarop dit zou kunnen worden geregeld, is via een herenakkoord. Iedere andere methode staat gelijk aan vrijheidsberoving en dat is zelfs ongrondwettelijk. Dat herenakkoord gaat er echter nooit komen omdat de topclubs daar geen baat bij hebben. Net zo min als Utrecht er geen baat bij heeft om een herenakkoord met de amateurclubs uit de regio te sluiten en hun talenten met rust te laten. Van Seumeren doet op een lager niveau exact hetzelfde als de topclubs. Zijn tranen zijn dan ook vooral krokodillentranen.

De Knvb kan bepalen binnen welke termijn een speler naar een andere club kan overstappen en die termijn is voor iedere amateurvoetballer gelijk. Dat noemt men een spelregel. Maar net zo goed als de scheidsrechter niet de ene speler een gele kaart kan geven als hij hands maakt en de andere ongestraft laten, kan de Knvb ook verschillende regels hanteren voor amateurvoetballers. Dat zou je ook niet moeten willen. Clubs als Utrecht zullen gewoon moeten leren leven dat er grotere clubs zijn die hun spelers wegkapen, zoals de amateurclubs er mee moeten leven dat clubs als Utrecht met hun grootste talenten aan de haal gaan.

Alle clubs halen hun spelertjes ergens vandaan. Daarnaast pikt Utrecht ook weer afvallers op bij deze clubs. Een gentlemen's agreement gaat niet werken. Ooit had de top 3 ook zo'n afspraak, maar die is ook teniet gedaan. Clubs in Nederland denken puur aan hun eigen belang, en niet in het grote landelijke belang. Denk ook aan het verdelen van de TV gelden, het kunstgras etc. Maar ook Bvo's naar amateurclubs toe. Je hebt samenwerkingen met zogenaamde convenant clubs, maar de meeste Bvo's profiteren hier alleen maar van, en geven niks terug. Geen kennisoverdracht aan de amateurclubs. Alleen maar spelers weg halen als ze een zgn toernooitje of instuif organiseren.

Ik snap de ergernis; maar het is gewoon een discussie die je niet kunt winnen.

1. Er veranderen heel veel spelers in de jeugd van club. Dat zie je zelfs in kleine gemeenten waar twee amateurclubs zijn gebeuren. Soms ga je gewoon liever naar een andere club.

2. Als ouders verhuizen, moeten de kinderen mee. Dan zouden de ouders van een kind dat op voetbal zit niet meer mogen verhuizen?

3. Als een speler naar een betere opleiding kan, met betere trainers moet je dat toch toejuichen. Daarmee zeg ik niet dat de opleiding van Utrecht slecht is; maar kennelijk vinden de ouders van sommige kinderen die van Ajax wel beter. Je wilt toch dat de grootste talenten de beste opleiding krijgen. Dat is ook waarom Utrecht spelers haalt van amateurclubs uit de buurt.

Ik ben ook van mening dat het niet goed is om aan 11-jarigen al te gaan trekken; maar verbieden is gewoon onmogelijk en niet wenselijk.

Zo werk het nou eenmaal in de voetbalwereld. PSV, Feyenoord en Ajax verliezen regelmatig op hun beurt hun grootste talentjes aan europese grootmachten. Daar kan je helaas vrij weinig tegen doen! Zodra zo een spelertje overtuigd raakt dan is hij zo weg. Het is erg vervelend en frustrerend dat dit allemaal gebeurt maarja het leven is soms hard

Dat je überhaupt kinderen in de onderbouw aantrekt is al een gruwel in mijn ogen. Laat de kinderen tot de middelbare school lekker bij hun amateurclub.

Maar aan de andere kant zal Utrecht dit ook doen bij clubs die onder hun zitten of wachten zij alleen maar op de inschrijvingen van nieuwe kinderen?

Je kan het moeilijk tegenhouden want als je zegt dat het niet mag tot 16 dan gaan ouders op eigen houtje verhuizen en melden ze hun kind op die manier bij de andere club aan. Dit is niet tegen te houden alleen maar om het geld onbelangrijk te maken in het voetbal. Omdat gearriveerde spelers een godsvermogen kosten gaan clubs steeds vaker jongere spelers scouten omdat ze dan nog relatief goedkoop te halen zijn.

We hebben het wel over top voetbal. Deze talenten kunnen op jonge leeftijd al leuke contracten verdienen. En tja in alle categorien worden spelers weggehaald.

Selectieve verontwaardiging. Deze zomer gaan 5 jeugdspelers van Ajax naar utrecht. Zo profiteert die club ook.
Van Seumeren heeft kilo's boter op zijn hoofd. Maar dat is niks nieuws.

20 juni 2018 om 13:23

5? 5 van de u17 of u19. Nog ongeveer 10 die jonger waren, van o9 tot o15 was grootste groep.

Makkelijk op te lossen, gewoon een leeftijdsgrens van 16 hanteren zoals dit ook internationaal het geval is, maar ik verwacht dat met name de traditionele top 3 hierop tegen is.

20 juni 2018 om 13:24

Krijg je er niet door, je kan een jeugdspeler niet verbieden met 9 jaar als hij voor Utrecht kiest om met 13 niet naar Feyenoord ofz te gaan. En wat als ze verhuizen? Pleeggezin danmaar want je mag niet vertrekken voor je 16e. Nee, dat krijg je er nooit door.

Ik ben het wel met v. Seumeren eens en dat is ook 1 van de redenen dat de eens zo beroemde opleidingen van Sparta om zeep ik gebracht. Ze leiden op en voor dat ze een cent aan deze talenten konden verdienen werden ze door 1 van de topclubs weggehaald.

Grappig dat Utrecht het hier over heeft die ook genoeg spelers bij Ajax ophalen, ook dit jaar weer! Maargoed het is algemeen bekend dat Van Seumeren een beetje moeite heeft met alles wat uit Amsterdam komt.

Nou Frans, en vervolgens al die "jeugd" spelertjes die Utrecht dan weer oppikt van Ajax, daar is natuurlijk niets mis mee, die worden natuurlijk niet uit hun sociale omgeving gehaald. Hoezo pot verwijt de ketel??

Jankert die van Seumeren .
Of komen die spelertjes uitzich zelf bij hem terecht .
PSV , Ajax en Feyenoord worden veel erger gedupeerd

En maar weer zeuren, daar zijn we immers meester in. Beseft hij wel dat het twee kanten op werkt? Als jeugdspelers tekort komen of geen kansen krijgen bij de top 3 dan komen ze wel elders terecht in de eredivisie. Maar dat klinkt natuurlijk niet zo negatief dus daar hoor je hem niet over

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren