Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Streep door veranderplannen Eredivisie over kunstgras en tv-gelden

Laatste update:

Woensdag hebben de clubs in de Eredivisie vergaderd over eventuele veranderingen die zouden gaan plaatsvinden, maar dit heeft niet geleid tot heldere resultaten, zo meldt Voetbal International. Op de zogenoemde 'veranderagenda' stonden onder meer de onderwerpen kunstgras, de verdeling van tv-gelden, een kleinere Eredivisie met kampioenspoule en het beschermen van de jeugdopleidingen centraal.

Zeven maanden geleden waren de gesprekken over aanpassingen al begonnen, met als aanvoerders onder anderen Hans Nijland (FC Groningen), Edwin van der Sar (Ajax), Adriaan Visser (PEC Zwolle) en Jacco Swart van Eredivisie CV. Vorige maand presenteerde de ‘stuurgroep’ een plan, met als ideeën een competitie van zestien clubs, play-offs om het kampioenschap, een zwaardere degradatieregeling, een einde aan kunstgras in 2021, herverdeling van tv-geld, een hogere vergoeding voor jeugdtransfers en een internationale beloftencompetitie.

De conclusie luidt echter dat er bij de clubs niet verder wordt gedacht dan aan het eigen belang, zo klinkt het. Daarnaast maakte de vereiste stemverhouding (een vijf zesde meerderheid) een akkoord vrijwel onmogelijk. Alleen bij de jonge beloftenelftallen is er een verandering doorgevoerd, zo meldt het weekblad. Clubs zijn het erover eens dat bij de Jong-teams in de voetbalpiramide alleen nog spelers jonger dan 23 jaar mogen meedoen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En zo komt Nederland geen steek verder...

6 juni 2018 om 14:40

Je kan vergaderen tot je een ons weegt maar dat helpt niet. De knvb heeft genoeg geld om overal gras te verzorgen maar doen ho maar. De directeuren houden het geld vast voor zichzelf.

6 juni 2018 om 14:46

Waarom moet de Knvb dat doen? Het gras is gewoon eigendom van de club en/of het stadion. Maar tuurlijk moet de Knvb alles maar oplossen, de clubs hoeven natuurlijk nergens voor te zorgen. Sjonge jonge zeg, je zou als clubs maar iets op moeten lossen wat geld kost. Moet de Knvb ook maar Tadic kopen voor Ajax, zodat Ajax in Europa kan presteren? Dan kopen ze voor PSV een andere speler, want het moet wel eerlijk blijven.

Die clubs moeten gewoon zelf natuurgras leggen, klaar. Moeten ze dan slechtere spelers opstellen? Prima. Als je het niet kan betalen om op natuurgras te spelen en een fatsoenlijke selectie bij elkaar te krijgen, misschien leef je dan boven je stand.

6 juni 2018 om 14:49

De Knvb? Daar zijn clubs zelf verantwoordelijk voor.
Ze zijn notabene ontstaan met gewoon gras en hebben willen profiteren van het voordeligere plastic troep dat er nu ligt.

Prima dat ze niet direct terug kunnen naar gewoon gras maar geef ze dan een termijn.
Een voetbalclub die financieel gezien geen veld kan onderhouden hoort geen voetbalclub te zijn. Meld je lekker aan bij een zaalvoetbal competitie.

6 juni 2018 om 14:59

Precies Falonso.

Al die excuses iedere keer, als je geen grasmat kan betalen heb je ergens in je begroting verkeerde prioriteiten gesteld. Zo snel mogelijk een regel invoeren dat je teruggezet wordt als je grasmat niet in orde is. Mogen we in Amsterdam ook meteen gaan zweten :D

6 juni 2018 om 15:41

origineel

"zo snel mogelijk een regel invoeren dat je teruggezet wordt als je grasmat niet in orde is. "

Dat is nou net wat een aantal clubs dus wilden gaan regelen. Maar zoals je ziet is jouw voorstel dus net weggestemd. Democratie in actie dus. Oftewel, er valt vooralsnog niks in te voeren, want de clubs gezamenlijk gaan hier over en niet het (sectie)bestuur van de Knvb.

6 juni 2018 om 18:00

Precies Constant Kante je kan niets invoeren want ze krijgen geen toestemming van 5/6 deel van de competitie. Heel simpel jongen de lagere clubs willen compensatie van de kosten voor echt gras en de grote clubs willen meer TV gelden. Als geen van beide overstag gaan dan veranderd er niets.

6 juni 2018 om 18:10

Het is heel simpel, als je geen geld hebt om een grasveld aan te leggen, heb je niets in het profvoetbal te zoeken. Het vragen om geld is van een hufterigheid die mij niet aanstaat; er raken spelers vreselijk geblesseerd van dat enge kunstgras, zelfs zo ernstig dat het maar de vraag is of ze ooit nog tot hun potentieel komen. Daar zitten blessures bij die je nooit op echt gras krijgt. En dan heb ik het niet eens over het feit dat spelen op kunstgras niets met voetbal te maken heeft.

Wat mij betreft past de Knvb het reglement aan zodat clubs alleen een proflicentie kunnen krijgen indien het speelveld uit een minimum percentage gras bestaat. Momenteel is de Knvb laf bezig om het aan de clubs onderling te laten en dat werkt niet en is onnodig. Clubs moeten immers ook hun andere faciliteiten op orde hebben voor een proflicentie, bv hun stadion en de lichtmasten. het veld valt wat mij betreft daaronder.

6 juni 2018 om 16:01

Exact, het niveau is al jaren niet meer om aan te gluren. Dat zal de laagvliegers met kunstgras verder een zorg zijn.. De KNVB zal in het belang van het Nederlands voetbal en de liefhebbers zelf op moeten treden. Niemand zit te wachten op nog 5 jaar kunstgraswedstrijden..

6 juni 2018 om 17:33

@johan2: misschien ligt het aan mij, maar ik zie geen direct verband tussen kunstgras en het niveau dat omlaag gaat. Het enige dat ik me kan voorstellen is dat spelers liever niet bij zo'n club spelen. Aan de andere kant: zolang je de voetballer in kwestie genoeg betaalt, maakt het hem niet zoveel uit.

Het ligt aan 3 dingen, namelijk: geld, mentaliteit en kwaliteit. Daarvan hebben wij vooral een gebrek aan mentaliteit om iets mee te doen. Moet je kijken hoeveel toptalenten we bezitten. Daarvan redt een groot gedeelte het niet. Extra trainen? Zien de broodvoetballers niet zitten. Die aanfluitingen in de Champions League/europa League tegen onbekende clubs? Spelers zijn er pas net weer van vakantie en willen zich niet teveel in het zweet werken. Ergens wel apart: je gaat dobbelen om de knikkers te verdelen, maar wilt vervolgens niet om de knikkers spelen.
Aan extra geld (en in het verlengde daarvan kwaliteit) komt een klein land als Nederland nauwelijks. Daarvoor moet je creatief zijn. Daarom moet je andere regels verzinnen dan kunstgras. Verplicht clubs meer met de jeugdopleiding/eigen nationaliteit te doen en bedenk een systeem met algemene sponsoren voor de Eredivisie. Dan kom je al een heel eind.

6 juni 2018 om 17:46

Kunstgras heeft wel degelijk invloed op kwaliteit, vooral als spelers liever niet komen door die kunstgrasvelden. Dan hoeven we geen eens te kijken of kunstgras het spel daadwerkelijk beïnvloed. Spelers vinden het niets dat is bekend. Dat spelers daardoor niet willen komen, is ook al door meerdere clubs aangegeven.

Clubs wilde meer geld, die handreiking is gedaan en dan nog niet tot overeenstemming kunnen komen zegt genoeg. Hoop dat andere clubs het voorbeeld snel volgen van Ajax en spelers ook niet langer verhuren aan plastic clubs.

6 juni 2018 om 17:47

Op kunstgras speel je in mijn ogen een heel ander spelletje. Over de grond voetballen is alleen mogelijk wanneer het veld vochtig is. Anders stroopt het enorm en is de voetballende ploeg in het nadeel. Ploegen die de bal naar voren schieten zijn daarentegen in het voordeel. Waar een bal normaal doorstuitert, zorgt het kunstgras ervoor dat de bal recht omhoog stuitert. Ideaal als je niet wilt voetballen. Hoeveel straatvoetballertjes zie daarnaast je wel niet in de jeugdteams van de grote profclubs. Jongens die later allemaal door de mand vallen..

Maar ik ben het gedeeltelijk wel met je eens.. De fysieke verschillen met andere landen zijn ongeacht de leeftijd van de spelers hier enorm.. Dat heeft te maken met arbeid, maar misschien ook wel met de manier van voetballen op kunstgras.. Mooie duels zoals die op echt gras uitgevochten worden zie ik zelden.. Maar misschien verbeeld ik me dat wel een beetje. Ik vind kunstgras gewoon vreselijk.

6 juni 2018 om 17:58

@ninjakai: er gaan juist geluiden dat die handreiking v.w.b. tv-gelden niet is gedaan. De grotere clubs wouden dit niet eerlijk verdelen.

En ten aanzien van het overige: het gaat om geld. Spelers kunnen het niets vinden, maar anders ging Promes heus niet naar Spartak hoor. En wat dacht je van die oude sterren in de Mls? Daar zijn ook gewoon twee clubs die op kunstgras voetballen (seattle Sounders en New England Revolution). Kortom, een beetje een non-argument. Geld is de drijfveer. Niet het kunstgras.

6 juni 2018 om 18:07

@johan2: daarom ben ik ook voor onderzoek naar de verschillen tussen normaal gras en kunstgras. Volgens de metingen van de Fifa varieert dat niet zoveel (rolsnelheid van de bal, opspringen etc) van elkaar. Blessures komen ook niet vaker voor op kunstgras. Bovendien: zonder kunstgras zou er nooit hybride gras zijn ontstaan. Dus ik vind innovatie, wat ik al eens eerder heb aangegeven, een goed idee. Daarom ben ik niet anti-kunstgras. Maar als gewoon gras, of beter gezegd: hybride gras, beter is? Dan moet iedereen daar lekker op over stappen. Vergis je niet. Zo'n mat van Atletico Madrid bestaat voor minimaal 30 procent uit kunstgras.

6 juni 2018 om 18:44

Het is ook meer gevoelsmatig. ;-) Over hybride matten wordt inderdaad louter positief gesproken. Heb er zelf nooit op gespeeld, dus daar kan ik niet over oordelen. Ik blijf hopen dat er in ieder geval snel een alternatief voor kunstgras gevonden wordt. Of dat natuurgas of een hybridemat is die vergelijkbaar spel oplevert is me om het even.

7 juni 2018 om 13:03

Mexicanooo

Johan2 heet gelijk! Voetbal op kunstgras is gewoon een ander spelletje. Bal stuit anders, gedraagt zich anders, etc. Het is gewoon geen voetbal zoals voetbal op natuurgras gespeeld wordt. Dát is mijn voornaamste kritiek op kunstgras.

Al meer dan tien jaar hoor ik dat er velden aan komen die niet meer van echt te onderscheiden zouden zijn. Nou, die velden heb ik dus nog nergens in de wereld gezien. Ook niet die nieuw 'hybride' gevallen trouwens. Ik vind dat toch opvallend, kennelijk is het technisch dus veel en veel lastiger om iets kunstmatigs te vinden dat wel degelijk ook de kenmerken van echt gras heeft.

Nou, tot die tijd is het experiment wat mij betreft dus wel ten einde. Weg ermee, tot de oplossing is gevonden. En hoewel ik dus ook persoonlijk echt een broertje dood heb aan voetbal op kunstgras snap ik wel dat die velden in het amateurvoetbal gewoon wel in stand blijven. In amateurvoetbal zijn die dingen wél een uitkomst namelijk.

7 juni 2018 om 13:05

Johan2

Heb twee keer op een 'hybride' mat gespeeld. En het is, voor mijm gevoel, gewoon nog steeds 'kunstgras' in die zin dat ik nog steeds de eigenschappen van natuurgras mis. Wat wel beter is, is de demping. Hybride matten lopen wel 'lekkerder' dan sommige harde kunstgrasvelden.

Nadeel van hybride is wel dat de mat stroef is. Dus je blijft soms weleens 'hangen' met je voet op de mat.

6 juni 2018 om 16:01

Exact, het niveau is al jaren niet meer om aan te gluren. Dat zal de laagvliegers met kunstgras verder een zorg zijn.. De KNVB zal in het belang van het Nederlands voetbal en de liefhebbers zelf op moeten treden. Niemand zit te wachten op nog 5 jaar kunstgraswedstrijden..

Diep triest qua kunstgras natuurlijk.. zo kom je er nooit meer af. Verder heb ik er niet heel veel op tegen wat ze afwijzen.

Ik vind die Play-offs voor het kampioenschap toch zo'n onzin.
Haalt de charme van de competitie wat mij betreft helemaal weg. Heb dan nog liever een "zwakkere" competitie, al vraag ik mij af of zo'n kampioens play-off nou echt veel zou verbeteren

6 juni 2018 om 14:36

Maar dan zouden clubs Zich in het begin meer op het Europees kunnen richten. En wanneer play-offs beginnen zijn ze toch al uitgeschakeld.

6 juni 2018 om 14:43

Dat snap ik, maar naar mijn mening komt het kwaliteitsverschil tussen de eredivisie en de topcompetities nergens anders door dan geld, dit zie ik niet veranderen door het invoeren van zo'n play-off/kampioenscompetitie. Het idee om 4x tegen bijvoorbeeld Ajax als Feyenoorder zijnde haalt voor mij een heel stuk charme weg van de competitie.

6 juni 2018 om 14:50

De helft van je competitie wedstrijden op halve kracht spelen lijkt me geen vooruitgang. Die hele play-offs zijn een grap. Ben je na 34 wedstrijden kampioen kan je nog eens play-offs gaan spelen. Wat een gedrocht van een idee.

Wat mij betreft is het tijd om TV gelden eens eerlijker te verdelen, met die gesprekken kan je dan meteen door dat gejank over het dure grasveld heen prikken. We zullen allemaal iets moeten opgeven om samen een betere toekomst te creëren. Hopelijk kan Overmars hierin een leidende rol spelen. Hij hoeft geen Sinterlaas te spelen maar een gebaar dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen voor een betere toekomst zou er best vanaf moeten kunnen.

Denk dat we dan al een eindje op weg zijn.

6 juni 2018 om 14:50

@zouterlande
Maar je verkoopt wel 2x kaarten voor Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax, die doorgaans duurder zijn dan pak 'm beet Ajax-VVV en Feyenoord-VVV.
Daarnaast trekken die wedstrijden ook vele malen meer kijkers, dus vanuit financieel oogpunt is een dergelijke opzet te verklaren. Precies het punt wat je zelf eigenlijk al aangeeft. Geld.

6 juni 2018 om 14:57

Bij de top 3 zijn de stadions toch wel uitverkocht tijdens die wedstrijden, en naar mijn weten zijn die kaarten bij Feyenoord niet duurder dan normale wedstrijden, Heb zelf een sk dus weet niet precies of dit ook het geval is. Maar de reguliere competitie zal dan echt zoveel inboeten qua spanning en toeschouwers dat naar mijn mening niet opweegt tegen die kampioensplay-offs

6 juni 2018 om 15:03

@zouterlande
Bij Ajax-VVV zal je veel meer lege plekken in het stadion zien dan tijdens Ajax-Feyenoord, waar dan zelfs het uit vak ook vol zit omdat er geen Feyenoord supporters mee mogen.
De losse kaarten voor Ajax-Feyenoord zijn wel degelijk duurder dan tegen VVV en ik kan me voorstellen dat het bij Feyenoord ook zo werkt. Als seizoenkaarthouder merk je daar weinig van omdat je er al voor hebt betaald ja

6 juni 2018 om 15:10

Moet je nagaan hoeveel er zouden zitten bij een wedstrijd tegen pak m beet VVV wanneer Ajax al lang en breed verzekerd is van de play offs, waar de punten toch gehalveerd worden en deze wedstrijd bijna nul invloed zal hebben. En als seizoenkaarthouder zal ik dan ook echt afvragen of ik daar een half seizoen naar wil gaan kijken

6 juni 2018 om 15:15

Ik snap op zich wel met de recente statistieken van de Klassieker dat je als Feyenoorder niet echt zin hebt om die dan ook nog 4x te spelen per seizoen...

6 juni 2018 om 17:53

Veldkampj, dat er lege plekken zijn betekent niet dat de opbrengst lager is (behalve consumptie van eten/drinken dan). Zeker midden in het seizoen waren ook de kleinere wedstrijden 'gewoon' uitverkocht. Qua geld gaat dat dus weinig uitmaken

6 juni 2018 om 14:42

Ik ben ook geen groot voorstander hoor, maar waarom is het bij andere grote sporten veelal geen probleem om play-offs aan het einde van het seizoen te draaien en bij voetbal wel?
Kan me wel voorstellen dat de 'gewone' competitie dan aan charme inboekt, maar vraag me ook af of dit niet terug gewonnen wordt tijdens playoffs.
Het is niet zo dat onze competitie van begin tot eind spannend te noemen is.

6 juni 2018 om 14:54

Dit seizoen niet inderdaad. Echter hebben we afgelopen seizoenen meerdere keren meegemaakt dat het spannend was van speelronde 1 tot en met 34! Daar kunnen toch geen 6 of 8 play-offs wedstrijden tegenop. Dan kunnen PSV en Ajax bijvoorbeeld al vanaf de 1e speelronde op halve krachten gaan spelen omdat ze toch wel bij de 1e 6 eindigen. Dat is geen topsport klimaat vind ik.

6 juni 2018 om 16:10

Ow, ik sluit ook niet uit dat het niet spannend kan zijn tot en met de laatste speelronde hoor. In de laatste 10 jaar was de strijd om het kampioenschap 4x 'spannend' (17/16/11/10)... 6x dus ook niet.
En als tegenargument vind ik het dan weer vreemd de 1e speelronde te omschrijven als iets dat geen topsportklimaat in de hand werkt... hoe leg je dat uit bij ijshockey, basketbal, honkbal en football?

6 juni 2018 om 19:29

Amerikaanse sporten zijn sowieso niet te vergelijken met de eredivisie. Door salary caps en draft is de competitie daar veel spannender en is play-offs al een prijs/mijlpaal.
In NL zou je ieder jaar 4clubs hebben die sowieso de PO halen en van de andere 4 zullen er 2 ook 75% van de keren bij zijn.

Ajax of PSV kan een heel seizoen met reserves spelen en makkelijk de top8 halen nog steeds. Die spelen dus een hele competitie zonder druk (want 1e of 4e worden maakt geen fluit uit).

7 juni 2018 om 13:50

En in de meeste gevallen is de titelstrijd niet spannend... in dat geval kunnen ze toch ook met hetzelfde gemak een B-team opstellen? Volgens jouw redenatie spelen ye dus maar 4 toppers per seizoen... dat zouden er met een evt kampioenspoule meer moeten worden... meer wedstrijden waarin ze zich moeten laten zien tegen gelijkwaardige tegenstanders....

6 juni 2018 om 14:49

Vind het juist beter. Alleen moet je hier 5 jaar aan wennen en dat kunnen de meeste supporters niet. Juist goed dat je een piek moment hebt.

Men dient via de play-offs op andere momenten te pieken en de krachten te verdelen. Je krijgt meer wedstrijden met hogere druk. Dit komt ten goede aan de ontwikkeling van een speler.

6 juni 2018 om 15:09

Ik begrijp je punt wat betreft meer wedstrijden met hoge druk, maar je mist daardoor wel iets.

PSV - Osijek en De Graafschap - Ajax (auw, deze doet zeer) zijn perfecte voorbeelden. Want waar lag het probleem? Motivatie. "we doen dit wel even" En toen ging het mis. Dat leer je niet door 4 klassiekers te spelen, dan ben je al gemotiveerd. Dat leer je niet tegen Vitesse, AZ, Psv, Ajax, Feyenoord of Utrecht. Dat leer je tegen Emmen, De Graafschap, Excelsior.

Daar wordt nog vaak overheen gekeken wat mij betreft. Je moet leren jezelf te kunnen motiveren tegen de mindere clubs, met alle respect voor die clubs. Als je kijkt waar het in Europa vaak misgaat, dan zijn dat vaak clubs met minder kwaliteiten dan de Nederlandse clubs. Althans, ik was niet zo onder de indruk van Steaua toen ze tegen Ajax moesten, maar ze schakelden Ajax wel uit. Ook Rosenborg is een mindere club, net als Molde. Toch kon Ajax de rondes met die clubs niet overleven. Volgens mij werd van beide clubs niet gewonnen. Dat is mentaliteit wat je tekort komt.

6 juni 2018 om 16:12

Vervang het woord 'motivatie' door 'kwaliteit' en je verhaal klopt nog steeds.
Volgens mij is het toch vooral een kwestie van het spelen van topwedstrijden. Fer en Wijnaldum worden toch ook beter door het spelen van wedstrijden met een hogere intensiteit dan wanneer ze in Arabie zouden afbouwen?

6 juni 2018 om 16:41

Op basis van kwaliteit zou Ajax moeten winnen van Rosenborg en PSV van Osijek. Ja, je wordt beter van topwedstrijden, maar motivatie is er dan al. Motivatie tegen Osijek is er niet, en dan gaat het mis. De nederlaag tegen Osijek was nooit gekomen als PSV gewoon gemotiveerd was.

Wat een belachelijk poldermodel. Zeg gewoon: ik (eredivisie NV) heb een competitie. Diegenen die hier aan mee willen doen spelen op gras. We verdelen de gelden zo en zo. We kunnen hier prima over vergaderen, maar de beslissing ligt bij ons. Heb je kunstgras, dan kom je er niet in. Wil je meer tv geld, wij willen aboluut luisteren, maar beslissen zelf. Idioot amateuristisch landschap zeg. In een tijd dat de jeugd al bijna geen tv meer kijkt, gaan we het voetbal nog verder vernietigen door iedereen een stem te geven. Ik haak binnenkort af met al dat plastic op tv....

6 juni 2018 om 15:20

Je kan clubs niet straffen voor iets wat je met zijn allen hebt afgesproken.

6 juni 2018 om 15:53

"zeg gewoon: ik (eredivisie NV) heb een competitie. Diegenen die hier aan mee willen doen spelen op gras. We verdelen de gelden zo en zo."

De oorspronkelijke eredivisie N.v. is al sinds 2004 ongeveer omgezet in de Eredivisie C.v., waarbij de 18 clubs commanditair en de eredivisie N.v. beherend vennoot zijn. De clubs in de Jupiler League zijn verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie.

Maar, als dus geschetst, de eredivisie nv kan dus niks, zonder de instemming en goedkeuring van die 18 clubs gezamenlijk, die allemaal een stem hebben. Er valt dus niks op te leggen of te stellen, vanuit de Eredivisie NV.

6 juni 2018 om 21:57

Maar als je een buitenpartij de stem geeft, kiezen zij altijd voor de grote clubs en dan ben je nog verder van huis. De democratische manier is in mijn ogen de juiste, alleen zie ik wel heel weinig ondersteuning vanuit de Knvb. Dan vraag ik me toch echt af wat zij binnen de tak Betaald Voetbal nog uitvoeren de laatste jaren.

De competitie inkorten en play offs om het kampioenschap? Hoe haalt iemand zoiets in zijn hoofd? Zet dan die idiote play offs om Europees voetbal op de agenda. Dat slaat helemaal nergens op. Je voetbalt heel het seizoen prima en eindigd keurig 4de. En vervolgens mag je Europa niet in omdat je verliest van de nummer 8. Dat is pas idioot. Nog een tip? Spreek gezamelijk af dat wanneer jeugdspelers voor het grote geld naar bijv. Engeland vertrekken er vervolgens nooit meer een Nederlandse club zal zijn die bereid is om die speler terug te halen. Ze zoeken massaal het grote geld terwijl ze 16 zijn maar wat brengt het het Nederlands voetbal? Internationaal gaat het al jaren achteruit. Neem dus zulke maatregelen. En roep ze vervolgens ook niet op voor interlands. Laat ze lekker daar snel rijk worden en zorg niet voor een warm bad. Het is niet dat die spelertjes in het belang van het Nederlands voetbal denken. En dan moet je daar iets tegenover zetten.

6 juni 2018 om 14:51

"de competitie inkorten en play offs om het kampioenschap? Hoe haalt iemand zoiets in zijn hoofd?"
Nou, zo lastig is dat niet. België, Denemarken en volgens mij ook een aantal Oost-Europese landen (roemenië, Servië) doen dat.

"spreek gezamelijk af dat wanneer jeugdspelers voor het grote geld naar bijv. Engeland vertrekken er vervolgens nooit meer een Nederlandse club zal zijn die bereid is om die speler terug te halen"
Onrealistisch zeg, dat bedenk je toch zelf ook wel? Dan had PSV Bruma en Rekik dus niet terug mogen halen. Die helpen PSV wel, zowel nationaal als internationaal.

"en roep ze vervolgens ook niet op voor interlands."
Dus dan heb je straks goede spelers, zoals Aké en Fosu-Mensah ofzo, en die mogen niet meedoen omdat ze vroeg zijn vertrokken? Hoe verwacht je verbetering als je je goede spelers niet mag selecteren. Wederom 0,0 realisme.

"het is niet dat die spelertjes in het belang van het Nederlands voetbal denken"
Een speler is daar ook niet verantwoordelijk voor. Een speler is verantwoordelijk voor zijn eigen carriere en draagt verantwoordelijkheid voor de club waar hij voor speelt. Als hij een interland speelt, dan draagt hij verantwoordelijkheid voor het Nederlands Elftal. Maar nooit voor het Nederlands voetbal.

6 juni 2018 om 16:01

Ik vind niks mis met de playoffs om Europees voetbal. Vitesse heeft zich afgelopen seizoen bewezen de beste cupfighter te zijn van de 4 deelnemenrs. Dat is precies wat je in Europaleague voorronders nodig hebt, en in de eventuele knock-out fase ook. Vorig jaar hebben we FC Utrecht gehad als cupfighter en dat heeft echt zijn resultaten afgeworpen. Naar mijn idee is dit juist waar het bij de play-offs om moet gaan: De kandidaat heen sturen die het beste in staat is om in een knock-out systeem te renderen. Dus een team dat vooral effectief is en zich kan aanpassen op de tegenstander. Mocht Ajax mee moeten doen met de play-offs om Europees voetbal dan zie ik ze er echt zo uitvliegen, net als in de meeste voorrondes die ze spelen.
Edit: en in de beker. Totaal geen mentaliteit om zich op te laden voor zulke wedstrijden.

6 juni 2018 om 21:59

Ja, want Vitesse heeft de laatste jaren natuurlijk geweldig gepresteerd in Europa. Storing heeft gewoon een goed punt. Je voetbalt het hele seizoen voor een eindnotering en dan kan het nog steeds zo zijn dat de nummer 8 Europa in gaat. Dat is natuurlijk grote onzin.

Ik had nog zo'n goede hoop dat we eindelijk van het kunstgras af zouden komen. We gaan er 0,0 op vooruit. Gefeliciteerd iedereen!

Ja, ze komen we niet verder natuurlijk. Maar was wel te verwachten. Eigenbelang staat voorop.

6 juni 2018 om 22:01

Dat is zo bij alle clubs. De topclubs denken enkel aan hun eigen hachje en datzelfde geldt voor de subtop, de middenmoot en de degradatiekandidaten. Dat terwijl de Knvb diegene is die de regels beheert, aanpast en verwerpt. Echter houden zij zich erbuiten en voeren nog steeds veel te weinig uit betreft het Betaalde Voetbal.

7 juni 2018 om 10:13

Ja, op zich denken clubs vooral vanuit zichzelf inderdaad.

Maar dat de KNV te weinig doet is niet correct. De Knvb kan niets doen. Besluiten zoals over dat kunstgras kunnen alleen met alle clubs gezamenlijk worden genomen, de Knvb heeft daarover geen bevoegdheid. Vandaar dat het zo moeilijk is om voortvarend op te treden en door te pakken.

Waarom moeten de clubs het initiatief nemen om weer terug te gaan naar grasvelden.
De KNVB moet grasvelden de norm maken voor de eredivisie en anders geen licentie.

Conclusie de Telegraaf was bezig met voorbarig gezwets zoals Toussaint al zei . Vind die nieuwe opzet vd competitie maar ridicuul maar een uitspraak over tv gelden en kunstgras had ik wel verwacht/gehoopt.

6 juni 2018 om 22:04

Tja, die nieuwe opzet voor de competitie was er alleen zodat de grotere clubs meer tv gelden zouden ontvangen. Meer dan terecht dat die regel er niet doorheen kwam. Het niveau wordt er niet aantoonbaar beter van en het is beter willen worden over de rug van de kleintjes en de middelmaat.

Over het kunstgras mag weleens een duidelijk standpunt komen vanuit de Knvb, in ieder geval in de Eredivisie. Het is te gek voor woorden dat wij zo'n beetje de enigste competitie in Europa zijn waarin op het hoogste niveau op kunstgras word gespeeld. Dat terwijl wij bij lange na niet het armste voetballand zijn.

Even los van al het andere in het artikel. Dit: Clubs zijn het erover eens dat bij de Jong-teams in de voetbalpiramide alleen nog spelers jonger dan 23 jaar mogen meedoen.

Wat nou als bij Ajax, PSV of een van de andere deelnemers een speler ouder dan 23 jaar geblesseerd is geweest en ritme op moet doen? Dat kan dus niet meer bij de Jong teams? Vind het wel bijzonder dat ze daarmee akkoord zijn gegaan. Clubs met Jong teams die niet in de Jupiler League meedoen mogen dit dus nog wel blijven doen.

Edit: ik zie nu zelf staan "voetbalpiramide". Dat betekent dus ook andere Jong teams. Echter blijf ik bij mn punt: waar gaan oudere spelers ritme op doen?

6 juni 2018 om 14:54

De JL is een serieuze competitie. Geen competitie waar je even wat spelers kan dumpen voor het opdoen van een beetje wedstrijdritme. Ritme opdoen kan daarnaast ook op het trainingsveld.

7 juni 2018 om 10:18

FCG-TvhN

"ritme opdoen kan daarnaast ook op het trainingsveld."

Wedstrijdritme kan je niet opdoen op het trainingsveld. Dat kan echt alleen in wedstrijden. Het is fysiek zo goed als onmogelijk om spelers zonder dat ze echt wedstrijdminuten maken echt 100% fit te krijgen voor een wedstrijd van 90 minuten (op betaald voetbal niveau).

En daarnaast zeg jij dat de JL een serieue competitie is, maar de functie van de jong teams is wel dat het de plaats ingenomen heeft van wat vroeger het tweede elftal was. Jong teams worden niet voor niets gebruikt om de geblesseerden terug te laten keren in de selectie en wedstrijdritme op te doen. Als dat niet meer zou mogen, dan zou ik als PSV en Ajax zijnde de jong teams weer uit de JL halen. Want dan heeft het weinig nut meer verder. En als alle jong teams zouden verwdijnen, dan zakt waarschijnlijk die hele nieuwe piramide compleet in elkaar.

7 juni 2018 om 13:16

Om ze fit te krijgen hoeven ze niet per se een wedstrijd te spelen. Dat kan in de sportschool of op het trainingsveld ook. Voor echt wedstrijdritme kun je een speler ook laten invallen bij het eerste in het begin.

Jong teams zijn er voornamelijk om spelers op te leiden. Denk niet dat clubs hun teams zullen terugtrekken, want in Spanje, Duitsland en Portugal is het ook zo geregeld en daar werkt het ook prima. Voor de eerlijkheid van de JL, Tweede en derde divisie lijkt het me daarnaast normaal dat de samenstelling van die Jong teams niet te veel varieert door het hele seizoen heen. Doet afbreuk aan de competitie en de overige deelnemers. Zij (en ook de fans van clubs van die competities) verdienen meer dan het spelen van sparringspartner voor spelers die terugkomen van een blessure.

6 juni 2018 om 15:25

Ik zou zelf voor zijn dat een oudere speler 2-3 wedstrijden mee mag doen met jong, mits hij de vorige 4-6-8 wedstrijden (maak er een mooi getal van, 2 maand?) niet met het hoogste team heeft meegedaan. Ook mag er maar één zo'n herstellende speler meedoen per wedstrijd.
Tuurlijk krijg je dan een Ziyech die meedoet met Jong Ajax, maar nadat hij een tijd geblesseerd is geweest en zodra hij zijn ritme terugkrijgt moet hij weer terug naar Ajax 1.

6 juni 2018 om 15:36

Oefenwedstrijdje organiseren voor spelers die niet veel spelen en teruggekeerde blessure spelers werd afgelopen jaar ook wel is gedaan. Toen was er natuurlijk ook wel veel ruimte op de kalender. Maar afijn het zou moeten kunnen.

Jammer dat ze het niet eens zijn geworden over het afschaffen van kunstgras en het beter verdelen van de tv-gelden. Ben wel blij dat de competitie niet wordt ingekort en dat we bespaard blijven van dat trieste Belgische model. Daar zat ik echt niet op te wachten.

6 juni 2018 om 15:03

Wij zijn het hier over eens zie ik, ook over je reactie op veldkampj.

Ik denk echt dat een gelijkere verdeling van de TV-gelden een direct effect heeft op de kracht van de competitie. En een club als Ajax kan echt wel wat TV-geld missen, PSV ook. Feyenoord en AZ hebben daar al wat meer problemen mee, denk ik, maar ook zij kunnen wel wat missen.

Het punt kunstgras lijkt me overduidelijk. Het is gewoon een schande dat je hier op plastic mag voetballen.

En wat betreft dat model, ik zat er ook niet op te wachten. Maar als de competitie er sterker van wordt, misschien moet het dan maar. Voorlopig komt het er niet en daar ben ik blij mee, dat is veel beter voor mijn hart. Ik moet er niet aan denken, 4 klassiekers, 4x tegen Psv, 4x uit naar Vitesse... ik ga al zweten van het idee alleen haha

6 juni 2018 om 15:30

Dat zijn we denk ik inderdaad. De effecten van het het eerlijker verdelen van je tv-geld zijn overduidelijk, kijkend naar andere landen. Je competitie wordt over de breedte sterker wat zorgt voor meer weerstand en een spannendere competitie. Een groter aantal clubs krijgen meer middelen om in de jeugdopleiding te stoppen plus maken meer kans om buitenlandse talenten (zoals een Doan) naar de competitie te lokken. Als het niveau omhoog gaat en er weer meer interesse komt voor de Eredivisie verdienen de clubs die water bij de wijn moeten doen vanzelf terug.

Ik vind het niet onomstotelijk bewezen dat de competitie sterker zal worden door dat model. Het zal denk ik niet ervoor zorgen dat onze clubs opeens beter gaan presteren in Europa. Geld en de huidige opzet van de CL spelen daarin een veel belangrijkere rol. In België zijn ze ook steeds minder enthousiast over de opzet. De interesse in de primaire competitie is daar aardig gezakt plus het gat tussen (sub)top en de rest wordt alsmaar groter. Binnen nu en vijf jaar zijn ze daar ook wel klaar mee denk ik.

6 juni 2018 om 15:37

België is sinds invoering van dat model wel vooruitgang in Europa, kijkend naar coefficienten. Maar dat is natuurlijk slechts één voorbeeld. Veel meer landen, zoals Denemarken en Roemenië, hebben een vergelijkbare opzet, maar of zij nou beter zijn gaan presteren weet ik ook niet.

Wat betreft je eerste alinea; ik zou het niet beter kunnen beschrijven. Mooi dat we het eens zijn, terwijl we toch vanuit een totaal ander perspectief kijken: jij bent voor FC Groningen, terwijl ik voor Ajax ben.

6 juni 2018 om 16:11

Klopt ze hebben het een paar jaar heel goed gedaan, maar afgelopen seizoen waren ze kansloos. Denk dat het hem wellicht in de spelopvatting zit. Zij passen zich aan op de tegenstander terwijl Nederlandse clubs graag hun wil aan de tegenstander willen opleggen, maar dit niet altijd kunnen in Europa. Zullen ongetwijfeld meerdere factoren spelen verder. En inderdaad, bij andere landen zag je weinig tot geen resultaat met zo'n model.

Zie dat voorstanders van de kampioenspoule en het inkrimpen van de ED vaker supporters zijn van een top 3 club. Zijn ook de clubs met de meeste fans dus wellicht logisch. Maar, mooi om te zien dat daar ook tegenstanders van dat Belgische model zitten.

Het belangrijkste punt vind ik dat kutgras (geen spellingsfout). De rest boeit me minder. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat clubs zo egoistisch zijn dat ze die troep uberhaupt al aanleggen.

Maar ze hebben ook nog eens het lef om eisen te stellen op het moment dat hierover beslissingen moeten worden genomen.

Niks 'meer geld en dan pas', nee, sowieso dat kutgras eruit sodemieteren ! Over geld kunnen we eventueel praten, of niet, maar dat staat er volkomen los van !

Wat een zooitje ...

6 juni 2018 om 15:05

Ik weet niet of het kan, maar eigenlijk zou de Knvb kunstgras in de professionele competities moeten verbieden. In 2020 moet al het kunstgras weg zijn, klaar. Heb je het dan nog, dan is er vast wel een plekje in de Tweede Divisie. Zorgt dat voor faillissement? Jammer dan, had je maar een paar spelers moeten verkopen en natuurgras aan moeten leggen.

Het zal wel niet gaan, maar wat zou ik het graag zien zeg.

6 juni 2018 om 15:11

je moet een 5/6e meerderheid hebben. wat denk je zelf dat clubs onderin de Juup met kunstgras doen? die vormen nog net geen coalitie om dwars te liggen. want je kan mij niet wijsmaken dat er in de Eredivisie meer dan 4 clubs tegen zijn (mits er een redelijke compensatie tegenover staat)

6 juni 2018 om 15:34

Dan hoop ik dat de topclubs hun poot stijf houden tot die clubs hun bestaansrecht verloren hebben. Dat provinciaalse denken kunnen we nu echt even niet gebruiken. Je pauper grasveld gebruiken als wisselgeld in onderhandelingen, hoe laag kan je zakken.

Kortom, iedere club denkt enkel en alleen aan zijn eigen hachje en de toekomst van het Nederlands voetbal kan ze gestolen worden.

Kan nu niet eens de leidende instantie in Nederland met de vuist op tafel slaan en een besluit nemen waaraan de rest zich maar heeft te houden? Blijkbaar zijn de heren aan de top te kinderachtig om hier onderling uit te komen en beseffen zij zich niet ter degen dat het voortbestaan van de Eredivisie als een geheel hiermee valt of staat op langere termijn.

ik snap wel dat je een abolute meerderheid moet hebben om dingen op een sterke basis te regelen, maar 5/6e is wel erg veel. als alle kleine kunstgras-jupiler league clubjes samenwerken kunnen ze alle plannen dwarsbomen terwijl ze samen 20 miljoen begroting en 25.000 fans hebben. dat tegenover de Grote clubs die met een enorme meervoud daarvan werken

Beetje zoals de Uefa en Fifa waar landen als Nederland, Spanje en Brazilië evenveel stemrecht hebben als Tanzania en Lichtenstein. Mooi qua gelijkheids-idee, maar natuurlijk kansloos op basis van wat het voorstelt

6 juni 2018 om 15:12

Tja, je hebt ook die clubs nodig om een voetbalpiramide te vormen. Je kunt moeilijk 5 clubs hetzelfde stemrecht geven als enkel Ajax, Feyenoord of Psv. Alleen ze houden zo wel wat tegen.

Alhoewel hier Feyenoord ook een aandeel in heeft natuurlijk. De directeur heeft laatst nog gezegd dat hij de nieuwe verdeling van TV-gelden niet zag zitten, omdat Feyenoord dan wat in moest leveren. Ik weet niet hoe andere clubs, zoals Ajax en Psv, hierin stonden. Ik mag toch hopen dat zij hier wel voor open stonden, zij kunnen echt wel wat missen. Feyenoord ook overigens.

6 juni 2018 om 22:55

Ik spreek nu op persoonlijke titel als ik zeg, Lever als Feyenoord alsjeblieft 2 miljoen in (al is het maar voor 1x) om er vanaf te komen!

Feyenoord zit natuurlijk nog lang niet in de positie dat het wel ff schouderophalend 2 a 3 miljoen per jaar kan missen ( net uit de diepe schulden gekomen en opweg naar een nieuw stadion, we kunnen best wat geld gebruiken)

Maar je moet soms zelf ook inleveren om er beter van te kunnen worden

Kunstgras moet gewoon afgeschaft worden in het betaald voetbal. De clubs die nu kunstgras hebben moeten financieel gecompenseerd worden hiervoor. Ik maak hierbij ook een verwijt aan Ajax, Feyenoord en PSV zij zijn kapitaalkrachtig en hebben belang bij een competitie zonder kunstgras, dus zullen ze naar mijn mening bij moeten betalen om dit mogelijk te maken.

6 juni 2018 om 15:19

"ik maak hierbij ook een verwijt aan Ajax, Feyenoord en Psv"

Maar hoe weet je dat zij dit niet willen doen? Beetje voorbarige conclusie wat mij betreft. De directeur van Feyenoord heeft dat gezegd, dat ze het er niet mee eens waren. Maar wat Ajax en PSV hierover hebben gezegd, geen idee. Ik mag aannemen dat zij wel wat TV-geld af wilde staan om die vreselijke plastic velden te vervangen. Maar als dan andere clubs tegenstemmen, maakt het niet zoveel uit wat de topclubs willen. En je weet ook niet hoe clubs als AZ, Vitesse, Utrecht stemmen. Die hadden ook wat TV-geld in moeten leveren lijkt mij, die zitten daar misschien ook niet op te wachten.

6 juni 2018 om 15:29

Heb je een punt ik weet inderdaad niet hoe Ajax of PSV gereageerd hebben. Ik denk wel dat het hele probleem oplosbaar is.

Stap 1 zou een besluit moeten zijn of alle clubs inde eredivisie over willen gaan op het spelen van gras

Stap 2 een inventarisatie hoeveel geld het gaat kosten om de bestaande kunstgras velden te vervangen voor natuurgras

Stap 3 verdeelsleutel om de kosten te betalen, waarbij de kapitaalkrachtige clubs naar mijn mening extra bij moeten leggen. Een blessure van een Matthijs de Ligt door een kunstgrasveld kan Ajax tientallen miljoenen kosten.

6 juni 2018 om 15:32

Zo zou het wel moeten denk ik, maar het is eigenlijk te gek voor woorden dat Ajax moet betalen omdat PEC op kunstgras speelt. Het is de verantwoordelijkheid van PEC om een normaal veld weg te leggen. PEC heeft er al te lang voordeel van gehad, net als al die andere clubs. Zonder kunstgras hadden ze zulke prestaties in de competitie niet gehad.

Helaas is iets zoals jij zegt nu de enige oplossing, maar eigenlijk is het gewoon absurd.

6 juni 2018 om 15:36

Ik zou het persoonlijk belachelijk vinden als de grote clubs er voor moeten zorgen dat de mindere clubs een goede grasmat kunnen neerleggen. Er zijn genoeg Jupiler League clubs die het ook kunnen betalen, dus dan moeten deze clubs dat ook kunnen.

Daarnaast waren het niet Ajax, PSV en Feyenoord die hebben gezegd dat deze clubs moesten overstappen naar kunstgras.

Voor de rest ben ik het wel eens met het eerlijker verdelen van de tv-gelden, want die hebben clubs zoals Ajax, PSV en Feyenoord nou niet hard nodig. Als we iedereen hetzelfde geven, dan kunnen die mindere clubs dat weer steken in een grasmat.

6 juni 2018 om 15:39

Het is inderdaad belachelijk, maar het is de enige oplossing als we vooruit willen. Die clubs gaan echt niet wisselen naar natuurgras zonder compensatie.

Het TV-geld gelijk verdelen zou ik ook niet doen, ik zou het wel af laten hangen van prestaties. Maar de gaten ertussen zou ik een stuk kleiner maken. Op een manier dat 5e of 6e worden nog steeds veel scheelt. Dan heb je altijd iets om voor te spelen, kun je ook gelijk die play-offs om Europees voetbal afschaffen. Maar dat is misschien een andere discussie.

6 juni 2018 om 15:41

Tjah de volledige schuld ligt bij de Knvb. Kunstgras had in de eerste plaats nooit toegestaan moeten worden in het betaald voetbal. Een club als Zwolle heeft conform de geldende regels het veld aangepast van natuurgras naar kunstgras. Zij hebben toen geld geïnvesteerd om dit mogelijk te maken. Het is voor een dergelijke club lullig om ze te verplichten nog een keer geld te investeren om dit weer recht te zetten. Een club als Zwolle heeft namelijk niets verkeerd gedaan, er is gewoon gehandeld op basis van Knvb richtlijnen.

Als we met zijn allen van het kunstgras af willen, dan kunnen we de kosten niet alleen bij de kunstgrasclubs neerleggen; zij hebben immers niets verkeerd gedaan.

Emisschien moet men eens ophouden met als,aar veranderen. We zijn hier in Nederland compleet doorgeslagen met als hoogtepunt een bekerfinale over twee wedstrijden. Te gek voor woorden maar het klootjesvolk slikt het. Figuren als een woerts moet men heel gauw uit het voetbal verbannen. Het voetbal gaat kapot omdat men het financieel helemaal opblaast. Een kluivert jr bijv kan verdorie nog geen hamer vasthouden maar is als kind al binnen. Hou aub op met die commerciele shit en ga terug naar de basis. Dan maar een minder sterke competitie maar de charme van het voetbal gaat zo verloren. Hou op stelletje geldwolven !!!

6 juni 2018 om 15:29

Voor de charme van het voetbal moet je naar de amateurs. Wil je nou echt een competitie net zo sterk als die van Andorra? Leuk man. Ik zie ook niet echt wat de charme van het voetbal is als alle betaald voetbalclubs weg zijn, maar dat zal aan mij liggen. Hoort historie ook niet bij de charme van het voetbal?

En die bekerfinale noem je nu als verandering, dat snap ik echt niet hoor. Dat was eenmalig en de reden ervoor was duidelijk.

De korte termijn gedachte regeert. Ik neem aan dat ik het punt 'kunstgras' hierin niet hoef uit te leggen.

De verdeling van de TV-gelden zorgt voor een sterkere competitie, terwijl de top makkelijk wat kan missen. Want zeg nou eerlijk, of Ajax nou 3 miljoen meer of minder heeft, welke invloed gaat dat hebben op de selectie? Niets. Ook niet op salarissen. Daar hebben ze die andere miljoenen op de bank al voor. PSV kan het ook wel missen en de andere (sub)topclubs ook wel, alleen in iets mindere mate.

En als de kunstgras clubs tegen zijn, is dat helemaal lachwekkend. Zij krijgen verdomme een compensatie om competitievervalsing op te lossen. Zij zijn daar schuldig aan, daar moeten ze gestraft voor worden.

Maar voor iedereen is dit een verloren kans. De TV-gelden zullen drastisch gaan dalen nu, omdat er geen vooruitgang is in de Eredivisie. Dat betekent achteruitgang. Meer Europese jaren zoals het afgelopen seizoen. Minder interesse in de Eredivisie. Dus na afloop van het huidige contract met Fox, moeten alle clubs inleveren. En dan zijn er clubs die in de problemen kunnen gaan komen. Die hebben nu de kans gehad om zichzelf te redden, maar dan moesten ze misschien nu wat inleveren. Weet je wat ze dat noemen? Investeren. Investeren in de toekomst. Maar dat zien de clubs anders.

Want ja, een ploeg als PEC of Heracles kan het linkerrijtje wel vergeten als zij het kunstgras moeten verwijderen, ook als zij dan wat meer TV-geld krijgen. Dat ze dan na afloop van het huidige TV-contract met een begroting werken die een stuk kleiner is dan nu, maakt ze niets uit, blijkbaar. Ze zullen dan dezelfde prestaties hebben, omdat de rest ook met een kleinere begroting werkt. Dat zal tegen die tijd ook betekenen dat Tsjechië, Zwitserland, etc. uit zicht zijn en dat Roemenië een concurrent wordt. Maar goed, als we nu maar niets in hoeven te leveren, toch?

Ik gebruik beide clubs slechts als voorbeeld, ik heb natuurlijk geen idee hoe zij hebben gestemd. Ik kan het voorbeeld ook passend maken voor een club als Excelsior of voor een JL club. Het is dus geen aanval richting beide clubs, maar meer richting alle clubs die nee stemmen, en dan vooral die met kunstgras.

6 juni 2018 om 18:43

Waarom denken mensen eens na,ja ik ben ook tegen kunstgras maar ga aub niet zeggen dat het niveau omhaag gebeurt niet.Dat heeft te maken hopelijk lezen veel mensen dit met GELD.

6 juni 2018 om 19:09

Wat een uiterst vriendelijke reactie. Ik zal mijn best doen dit lage niveau te evenaren en een poging doen er zelfs onder te kruipen. Moet lukken:

Geld, wat je ook kunt schrijven zonder caps lock aan, heeft natuurlijk direct invloed op de kwaliteit die een bepaalde ploeg heeft. Maar geld is niet het enige wat hier invloed op heeft. Een ploeg met een selectie van een miljard euro zonder enige vorm van tactiek of motivatie, gaat het niet winnen van een ploeg van 500 miljoen euro met een perfecte tactiek en een goede mentaliteit. Zomaar een voorbeeld.

Ook het veld heeft invloed hierop. Voetballen op plastic is simpelweg anders dan op natuurgras. En sommige voetballers willen niet spelen op kunstgras. Neem Robben. Wie weet wil hij naar Psv, maar ziet hij af van een overstap omdat PSV regelmatig op kunstgras moet spelen (de uitwedstrijden dan natuurlijk). Robben is van hoger niveau dan de rechtsbuiten die PSV dan gaat opstellen, dus het niveau is lager dan wanneer er geen kunstgras was geweest. Wederom zomaar een voorbeeldje.

Verder geef ik in mijn reactie aan dat het niveau omlaag zal gaan en dat daardoor het TV-geld zal dalen. Daardoor zal het niveau weer verder zakken. Dus ik heb wel degelijk rekening gehouden met dat woordje waar je zoveel van houdt.

Verder staat er "waarom denken mensen eens na". Nou, ik hoop vooral dat ze dat doen, maar dat doen ze helaas nog niet vaak genoeg. Denken dat alleen geld invloed heeft op kwaliteit is veel te makkelijk gedacht.

Het was te verwachten dat clubs met kunstgras tegen dit voorstel waren. Die willen natuurlijk doorgaan met geld besparen. Erg jammer.

Zelf vind ik het ook jammer dat de kampioenspoule niet doorgaat, ik had het wel leuk gevonden. Als dit er voor zorgt dat we aan het einde van het seizoen nog een hoop topwedstrijden zien, dan ben ik voor. Ik kijk veel liever Ajax-PSV of Ajax-AZ dan dat ik kijk naar Ajax-VVV of Ajax-Excelsior.

Dit kan toch ook alleen maar beter zijn voor de ontwikkeling van spelers? Ze spelen meer moeilijke wedsstrijden. Ik snap wel dat mensen hier niet op staan te wachten, maar er moet wel iets veranderen om de aansluiting weer te vinden. Door stug te blijven volhouden aan het huidige concept komen we ook niet verder.

Zolang ze in Nederland niet in betaal tv en buitenlandse gelden geloven gaan we de achterstand op de grote Europese landen toch niet meer inhalen. Iedereen schreeuwt hier al moord en brand als ze studio sport niet om 7 uur kunnen kijken op zondag avond. Zelf zijn de meeste nog nooit in een stadion geweest.

De verschillen in tv gelden zijn dusdanig groot dat alle wijzigingen die we hier doen een druppeltje op een gloeiende plaat zijn. Al speel je 27x psv-ajax in een seizoen, gaat dat wel meer tv geld opleveren? Zijn ze in Azië dan ineens wel geinteresseerd en van plan om met honderden miljoenen te gooien?

We zijn een klein land, deal with it. Wie niet financieel sterk is moet slim zijn. 18 of 16 ploegen gaat geen verschil maken.

Maar waarom moet het allemaal in 1 pakket? Ik zie niet in waarom er van 18 naar 16 gegaan moet worden, meer toppers meer geld zal het antwoord wel zijn. Maar het belangrijkste is wmb het kunsgras en onvoorstelbaar dat dat maar niet wil lukken. Geen wonder eigenlijk met de kunstgras maffia aan het hoofd van de Knvb. Ook heel slecht gedaan, wat een amateurs.

Je moet zoiets ook niet aan de clubs overlaten. Die denken (logisch ook) alleen maar aan zichzelf. Aangezien ze allemaal verschillende belangen hebben, gaan ze er nooit uitkomen als er een 5/6 meerderheid voor besluitvorming nodig is. De Knvb moet ingrijpen en iets opleggen, anders veranderd er nooit wat.

Het begint allemaal met geld. Op Europees niveau zijn er pakweg zestien teams die liever de opzet van competities zo oragniseren dat al het geld naar hun vloeit.
Bang om inkomsten mis te lopen gaan Nederlandse topclubs op een kleinere schaal in Nederland proberen zoveel mogelijk geld naar hunzelf te krijgen.
Op Europees niveau kunnen de groten prima zonder de kleintjes (zestien clubs in een Europese liga). Ze gaan dus linksom of rechtsom hun zin krijgen. Europese subtop (inclusief Nederlandse topclubs) kunnen dus beter zich richten op de overmijdelijke toekomst en een toekomst najagen zonder de Europese top16. Dat vergt visie en lef. En de oplossing is simpel: een Europese liga zonder de vier grote landen. Dan neem je namelijk het zeil uit de wind van de grote zestien, omdat de kijkers uit al die landen deze liga gaan volgen, omdat hun teams daar in spelen. Het verzet van de kleinere teams uit de vier grote competities neemt dan ook toe, omdat zij beide boten dreigen te missen, waardoor die competities minder aantrekkelijk driegen te worden.

Het heet speltheorie en dit is onze enige winnende strategie. In plaats van lef en visie vechten we echter liever om de kruimels.

6 juni 2018 om 19:45

De Europese liga die we moeten oprichten is net als CL en EL, waarvoor je je moet kwalificeren.

Een kampioenspoule vind ik helemaal niks. Haalt alle charme van de reguliere competitie af. Voor de jong elftallen betreft heel simpel, heb je eenmaal in het eerste gespeeld dan kun je niet meer in een jong team opgesteld worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren