Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Alle wedstrijden in Eredivisie vanaf 2020/21 verplicht op natuurgras’

Laatste update:

Vanaf het seizoen 2020/2021 moeten alle competitiewedstrijden in de Eredivisie verplicht worden afgewerkt op natuurgras. De intentie om kunstgras uit de hoogste Nederlandse voetbalafdeling te verbannen is het resultaat van een bijeenkomst met het gros van de clubdirecteuren. Maandag volgt een laatste toetsing binnen de Eredivisie CV.

Volgende week woensdag moet het besluit bekrachtigd worden tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal. Volgens De Telegraaf liggen de standpunten van de clubs inzake de verdeling van televisiegelden en een nieuwe voetbalpiramide te ver uiteen en zal maandag een ultieme poging worden ondernomen om tot een akkoord te komen. Het algemene belang is voor veel Eredivisie-clubs echter ondergeschikt aan niet degraderen.

Deze pijnpunten, zoals de inkrimping tot zestien clubs van zowel de Eredivisie als de eerste divisie, de opbouw van de voetbalpiramide in het algemeen en een gelijkmatigere verdeling van de tv-gelden lijken voorlopig te blijven bestaan omdat de clubs daarin qua meningen en belangen te ver uit elkaar liggen.

“Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is”, baalt een, onbekende, Eredivisie-directeur in gesprek met De Telegraaf. “We maken onszelf belachelijk dat we na tweeënhalf jaar praten slechts kunnen afspreken om op natuurgras te gaan spelen. Maar zo liggen de kaarten, tenzij maandag iedereen over zijn eigen schaduw heen durft te stappen. Al verwacht ik dat niet.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
1 juni 2018 om 08:06

Nu alle amateurclubs nog...wat een ellende die velden zeg

1 juni 2018 om 08:24

Ik vond voetballen op kunstgras altijd prima. Het ene amateur kunstgrasveld was wel fijner/minder fijn dan de ander, maar bijna altijd beter dan een hobbelig grasveld vol met pollen en gaten. Een goede grasmat is altijd beter vind ik, maar welke club heeft dat nou?

1 juni 2018 om 11:06

Voor amateurclubs ligt het echt heel anders. Mijn club heeft erg veel leden en maar 4 velden (waarvan één gedeeld met een andere club) waardoor er extreem veel wedstrijden moeten worden gespeeld. De jongere teams spelen om 8 uur sochtends, en de A teams beginnen hun wedstrijden vaak pas om 5 uur smiddags. Er wordt op zaterdag dus ongeveer 12 uur nonstop op die velden gelopen. Dan moet je je ook realiseren dat er dus vanaf vier uur smiddags tot 11 uur savonds op de velden wordt getraind doordeweeks, en dan is het ook nog zo dat er overdag leerlingen van een school op de velden sporten.

En dan wil jij beweren dat die club hun kunstgrasvelden moet vervangen door grasvelden? Een profclub speelt 1 à 2 keer per week op zo'n veld, bij een amateurclub wordt er in 1 week zo ongeveer een heel seizoen afgewerkt op zo'n veld. Voor sommige club is het ook niet mogelijk om uit te breiden. Die club van mij ligt in de stad en is omringt door huizen en een snelweg, alle vrije ruimte daar is al gebruikt voor sportvelden. Als je amateurclubs verplicht om grasvelden te hebben dan moeten veel clubs gewoon de helft van hun leden wegsturen omdat ze de capaciteit niet hebben voor zoveel leden, en dan alsnog worden die velden zo intensief gebruikt dat ze veranderen in een modderpoel. Doe mij maar lekker twee keer per week kunnen trainen, en een kunstgrasveld in plaats van modder.

1 juni 2018 om 11:41

Profclubs gebruiken de velden idd minder intensief maar zijn verplicht om er veldverwarming onder te leggen en dat is qua aanleg en draaiende houden de grootste kosten post voor echt gras. Daarom is het voor kleinere clubs die niet verzekerd zijn van een lang verblijf in de ere haast niet te doen om dit aan te leggen en kiezen ze vaak voor kunstgras. Waren ze het eens geworden over een gelijkere verdeling van de tv gelden dan zou de stap misschien minder groot zijn.

1 juni 2018 om 12:29

Kunstgras is gewoon fijner en je hoeft niet te maaien wat mn pa altijd deet.
ik denk dat de clubs straks weer kunstgras nemen. Maaien is gewoon een rotklus wat niemand wilt. daar kome ze later wel achter.

1 juni 2018 om 10:07

Wel dubbel dit.wel rekening houden met veel afgelastingen in de winter.en dankzij kunst gras speelden en spelen een aantal clubs als PEC.wilkem2.roda.emmen in de eredivisie.phoe Phoe wat een verrijking voor het Nederlands voetbal.daarom word de Eredivisie niet meer serieus genomen in het buitenland.iedereen juigde het toe van een degradatie van een Twente maar we gooiden wel ons eigen ruiten in voor wat er instroomde .kijk alleen maar het Nederlands elftal alleen de jongens uit de top competitie kunnen het verschil daar maken.jongens uit de Eredivisie kunnen het nu al niet bijhouden.

1 juni 2018 om 11:23

Ja inderdaad, de reden dat de Eredivisie niet serieus wordt genomen, wat een aanname is , je praat iedereen gewoon na, is inderdaad omdat PEC gepromoveerd is. Alsjeblieft zeg.

1 juni 2018 om 11:43

Twente degradeerde omdat ze laatste zijn geworden, en Roda en Sparta redde het gewoon niet tegen Emmen en Almere. En kunstgras is hiervan niet de reden wat die clubs spelen allemaal op kunstgras.

Goede zaak. Het is natuurlijk geen porem dat kunstgras, we dachten met de toelating innovatief te zijn maar het tegenovergestelde bleek waar. Dit soort veranderingen vind ik heel positief, net als de VAR en het bespreekbaar maken van een nieuwe competitie opzet.

We maken onszelf belachelijk dat we in de hoogste divisie op kunstgras spelen. In landen met een veel minder klimaat is men ook in staat een goede grasmat te onderhouden... Verkeerde Nederlandse zuinigheid dit.

1 juni 2018 om 09:02

Puur uit interesse, welke landen met een veel minder klimaat bedoel je dan? Want ik dacht in eerste instantie aan Scandinavië, maar na wat googelen spelen de meeste teams op het hoogste niveau daar ook op kunstgras.

1 juni 2018 om 18:19

Denemarken maar éen clubbie bijvoorbeeld.

“Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is", baalt een, onbekende, Eredivisie-directeur in gesprek met De Telegraaf.


Dit is zo’n domme uitspraak, dit moet van de Sar geweest zijn. Die is wat dat betreft echt wereldvreemd. Natúúrlijk stellen die clubs eigen belang boven algemeen belang. Bij degradatie moeten er mensen ontslagen worden, komen er minder supporters, aan alle kanten komt er financieel minder binnen dus moet er bezuinigd worden wat ervoor zorgt dat een club krimpt ipv groeit. Vaak echo’t zo’n degradatie nog jaren door in de organisatie, de grote klap die je financieel krijgt is meestal pas na een paar jaar weer herstelt. En dat zou je dan maar voor lief moeten nemen zodat de topclubs in NL iets sterker worden en 3e ipv 4e in de Champions League Poulefase worden? En hoe verzin je het door te stellen dat degradatie wat minder is met 16 clubs omdat je dan eerder kan promoveren hahaha. Wat een kul, wordt alleen maar moeilijker. Dat zou betekenen dat naast Go Ahead, Sparta, Twente, Roda, Cambuur, NEC nu ook bijvoorbeeld Excelsior en de Graafschap in 1 competitie zitten. Twee directe zware concurrenten meer...en dan zou het makkelijker moeten worden??

Wereldvreemd en ontzettend naïef...

1 juni 2018 om 08:10

Hij heeft het over 16 clubs in de jupiler league en niet de eredivisie, dus ik snap niet waarom excelsior dan opeens in de jupiler league erbij komt. Procentueel gezien heeft vd sar dan wel gelijk(als hij het gezegd zou hebben) dat je met 16 ipv 20 clubs meer kans hebt om te promoveren, maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Ajax wordt ook niet sneller kampioen als je vvv en nac uit de competitie zou halen.

1 juni 2018 om 08:26

Letterlijk:

‘Deze pijnpunten, zoals de inkrimping tot zestien clubs van zowel de Eredivisie als de eerste divisie’

1 juni 2018 om 08:31

Daar heb ik dan overheen gelezen. Je hebt dan helenaal gelijk.

1 juni 2018 om 08:12

De vraag is bovendien waar het algemeen belang werkelijk mee is gediend. Als een grote groep clubs in het rechterrijtje van de Eredivisie en de top van Jupiler League denkt dat zij er negatieve gevolgen van zullen ondervinden. Dan is die groep zo groot dat er moeilijk van een kleine minderheid kan worden gesproken.

1 juni 2018 om 09:16

Wat een oordeel weer, dat het Van der Sar moet zijn geweest. En zelfs al is dat zo: wat maakt het uit?

Voor de rest wel met je eens, maar hoe je bij die conclusie komt, vind ik nogal raar.

Ik denk wel dat er iets nodig is om het Nederlandse voetbal te verbeteren en dat kleinere competities een optie zijn. Maar dan vallen de beloften weer weg en dat is weer slecht voor de talentontwikkeling. Daar zullen de JL clubs juist wel blij mee zijn denk ik. Maar het is wat dat betreft heel lastig.

Hoe gaat dergelijke besluitvorming in andere landen? In België bijvoorbeeld, waar ze ook veel hebben veranderd aan de competitiestructuur?

1 juni 2018 om 10:06

Ik ga ervanuit dat het van de Sar is aangezien ik wel vaker uitspraken heb gezien van hem die overeenkomen met wat hier gezegd is. En een Eredivisie-directeur in gesprek met de Telegraaf, lijkt me ook wel duidelijk toch? Als het nu een Eredivisie-directeur in gesprek met het AD was geweest dan had ik die van Feyenoord gezegt.

Ik ben toch echt bang dat we in Nederland gewoon onze rol moeten accepteren en beseffen dat we echt niets meer te vertellen hebben en gaan hebben in Europa. Hoe we de competitie ook veranderen, we gaan de bedragen niet verdienen die andere landen en competities wel betalen. En uiteindelijk draait daar alles om.

Je geeft nu Belgie aan, maar gaat het daar dan echt zoveel beter qua niveau dan in NL? Wanneer is het voor het laatst geweest dat een Belgische club de volgende ronde in de CL heeft gehaald? Of zich uberhaupt heeft gekwalificeerd? Nee, ik ben bang dat ook het aanpassen van de competitie niets gaat uitmaken, het grote geld heeft gewoon gewonnen.

1 juni 2018 om 12:23

Ik snap wel dat het erop lijkt, maar je kunt niet zeker weten dat het zo is. Misschien is het de directeur van Heerenveen wel, die op deze manier ervoor zorgt dat niemand hem 'verdenkt'.

We kunnen het Nederlandse voetbal echt nog wel verbeteren. We zullen niet gaan concurreren met landen als Spanje, Frankrijk, etc., maar waar we nu staan is wel erg laag. Tsjechië, Zwitersland, Oostenrijk... die landen kunnen we best inhalen.

Ik geef België niet aan omdat ik hun competitie nou zo geweldig vind, maar omdat daar ook besluiten zijn genomen in het nadeel van enkele clubs. Waarom lukte dat daar wel en hier niet?

Dat gezegd hebbende; de laatste Belgische ploeg die zich heeft gekwalificeerd was Anderlecht, die als landskampioen direct in de groepsfase terecht kwamen. De laatste keer dat het via voorrondes lukte, was in 2012/13, toen Anderlecht via de kampioensroute kwalificatie wist af te dwingen (11-0 tegen Ekranas en 2-3 tegen AEL Limassol). In het seizoen 2015/16 overleefde Gent een groep met Zenit (1e), Valencia (3e) en Lyon (4e). In dat jaar overleefde ook PSV de groepsronde.

Maar de Belgische clubs presteren de laatste jaren beter in Europa dan de Nederlandse. Dat is een feit. Met uitzondering van afgelopen seizoen (2017/18 voor de duidelijkheid) presteren zij de laatste 5 jaar ieder jaar beter dan de Nederlandse clubs.

Nogmaals, ik gaf België niet aan omdat ik per sé dat model wil volgen, maar gewoon omdat het daar wel is gelukt de competitie om te vormen. Waarom daar wel en hier niet? En daar heeft het waarschijnlijk ook lang geduurd, maar ik ben gewoon benieuwd hoe het daar uiteindelijk wel is gelukt.

1 juni 2018 om 09:43

@noad

Je schrijft: "dit is zo’n domme uitspraak, dit moet van de Sar geweest zijn. Die is wat dat betreft echt wereldvreemd".

Met vooringenomen landgenoten als jij, is het maar goed dat we in NL geen juryrechtspraak hebben, dan zaten de gevangenissen nu vol met onschuldig veroordeelden. Maar dat terzijde.

Volgens mij ben je bovendien vooral zelf een beetje wereldvreemd. In de sport draait het om het leveren van prestaties. Hoe sterker de concurrentie, hoe meer waarde er aan de te winnen prijzen gehecht zal worden. Concurrentie maakt iedere club sterker zowel in de kop als in de staart van de ranglijst. Als je bang bent voor concurrentie, zoals jij daar blijk van geeft, ben je volstrekt ongeschikt om (top)sport te beoefenen. Bovendien heeft je redenatie op dit punt het niveau van een kleuter. Als een club uit de Eerste Divisie naar de Eredivisie wil promoveren, zal die in de nacompetitie ook eerst af moeten rekenen met de onderste clubs uit de Eredivisie. Of dat nu in de nacompetitie moet gebeuren of in de reguliere competitie, is natuurlijk lood om oud ijzer. Er zijn dit jaar drie clubs uit de eerste divisie gepromoveerd, ook daaruit blijkt derhalve meer dan genoegzaam dat angsthazerij zoals jij die ten toon spreidt, nergens op is gebaseerd.

Uit je reactie blijkt bovendien dat je praat als een blinde over de kleuren en geen enkel idee hebt wat de veranderingsagenda precies inhoudt, terwijl je op basis van die onwetendheid en onnozelheid ook nog eens mensen die wel over een topsportmentaliteit beschikken en niet te bang zijn om hun nek uit te steken, wegzet als wereldvreemd en naief. In de plannen is ook opgenomen dat de Jong teams uit de competitie worden genomen en de promotie/degradatieregeling wordt aangepast en verruimd van 3 naar 4 plaatsen van wie twee rechtstreeks. Voor de Eerste Divisie verandert er in eerste instantie getalsmatig feitelijk helemaal niet omdat die nu uit 20 clubs bestaat, waarvan 4 Jong teams. Als je die terug trekt, kom je vanzelf uit op 16. In de plannen zullen daar eenmalig twee clubs uit de Eredivisie bij komen, waardoor er twee zullen moeten degraderen, maar het lijkt me niet meer dan normaal dat ook in de Eerste Divisie een degradatieregeling wordt gehanteerd.

Als de plannen worden uitgevoerd, zullen zowel de Eredivisie als de Eerste Divisie er op vooruit gaan en kwalitatief sterker van worden. Er zullen meer wedstrijden komen waarvan de uitslag niet al van tevoren vast staat en daar trekt iedereen profijt van, zowel in de onderste als bovenste regionen. Dat jij daar kennelijk bang voor bent, toont aan dat je niet over een sporthart beschikt. De geschiedenis leert dat vooral angst de drijfveer voor de conservatieveling is om alles bij het oude te laten en de hakken in het zand te zetten als de progressieveling verandering en vernieuwing predikt. En uit die geschiedenis blijkt evenzeer dat die verandering en vernieuwing er uiteindelijk toch wel komt en dat het enige dat de angsthazen met hun verzet bereiken, is dat ze niet over die verandering mogen meepraten en daarmee hun eigen toekomst en lot uit handen geven. En ook deze keer zal het uiteindelijk niets anders gaan. Uiteindelijk zal ook het Nederlandse voetbal niet aan modernisering ontkomen en zullen er vernieuwingen worden doorgevoerd. Bij voorkeur goedschiks, maar als het water aan de lippen komt te staan, kan het ook kwaadschiks gebeuren. En dan zullen de klappen voor de kleine lieden die dat hebben proberen tegen te houden, vele malen harder zijn.

Het is duidelijk dat je een angsthaas bent, maar het is ook duidelijk dat je moeite hebt met logisch redeneren. In een loterij waarvan 10 miljoen loten worden verkocht, heb je meer kans om te winnen dan in een loterij met 20 miljoen loten. In het voetbal is het natuurlijk net zo en zullen de kansen om mee te doen de prijzen bij inkrimping tot 16 clubs vanzelf toenemen. Voor de clubs in de onderste regionen van de ranglijst geldt dat uiteraard niet, maar dat is nu ook al zo. Voor hen verandert er derhalve helemaal niets. Die kansen zullen nog verder toenemen als de promotie/degradatie regeling wordt verruimd van 3 naar 4 plaatsen. Gevolg is dat er meer valt te winnen, maar er valt niet aan te ontkomen dat er daardoor ook meer te verliezen valt. Maar laat dat nu net de essentie zijn van de sport en als je daar niet mee kunt omgaan, kun je er beter voor kiezen om postzegels te gaan verzamelen.

1 juni 2018 om 10:00

Hartelijk dank voor je reactie. Snap alleen de felheid in je reactie niet, het lijkt nu alsof jij die plannen verzonnen hebt en boos bent dat niemand die wil invoeren.

Want dat is precies wat er gaat gebeuren, hoe mooi je het ook weet te verpakken. Clubs zijn bang voor hun eigen hachje en willen het risico gewoon niet nemen. Dus zullen ze tegen stemmen.

Vind het ook nogal een stelling door te roepen dat iedereen er sterker van wordt. Waarop is dat gebaseerd? Het klopt wat je zegt, mits er geen spelers meer aan het buitenland verkocht worden. Want elke speler die beter wordt en ergens boven de middelmaat uitsteekt wordt door een buitenlandse club weggekocht, waarna deze moet worden vervangen door een mindere speler. Dus per saldo blijft het niveau laag. Wat ik zeg, wellicht raken we een keer een ronde verder in Europa maar daar blijft het ook bij.

1 juni 2018 om 10:29

@noad

Je schrijft: "hartelijk dank voor je reactie. Snap alleen de felheid in je reactie niet, het lijkt nu alsof jij die plannen verzonnen hebt en boos bent dat niemand die wil invoeren".

Als je iemand op basis van een uitspraak, waarvan je helemaal niet weet of hij die ook daadwerkelijk heeft gedaan, wegzet als "wereldvreemd", kan je een dergelijke reactie verwachten.

Vervolgens schrijf je: "vind het ook nogal een stelling door te roepen dat iedereen er sterker van wordt. Waarop is dat gebaseerd? Het klopt wat je zegt, mits er geen spelers meer aan het buitenland verkocht worden".

Dat is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat hoe meer iemand wordt uitgedaagd en hoe meer er van hem gevraagd wordt om een bepaalde prestatie te leveren, hoe meer hij uit zichzelf zal moeten halen om die prestatie te kunnen leveren. En daar wordt hij beter van, op welk niveau dan ook. In een prestatieve wereld als de sportwereld, geldt dat in het kwadraat. Voor een speler die vanuit NL naar een sterkere competitie gaan liggen er twee scenarios klaar: Of hij kan het niveau niet aan omdat hij niet genoeg talent heeft en zal daardoor niet voldoende aan spelen toekomen, of hij zal beter worden omdat hij het in trainingen en wedstrijden moet opnemen tegen sterkere spelers. Het is veel te simpel gedacht dat je de competitie alleen maar sterker zou kunnen maken door kwalitatief betere spelers te halen. Dat kan ook door het niveau van de spelers die er al zijn omhoog te krikken. De NL competitie is veel te zwak om spelers te dwingen tot het uiterste te gaan. Als Ajax vier keer per jaar tegen PSV en Feyenoord moet, zal dat de spelers van alle drie de clubs alleen maar ten goede komen omdat dat wedstrijden zijn waarin ze zich niet kunnen verstoppen en worden gedwongen om tot het uiterste te gaan om aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Hoe minder wedstrijden spelers behoeven te spelen waarin ze niet tot het uiterste behoeven te gaan, hoe beter te zullen worden. Dat is al heel lang geen vraag meer, maar een gegeven en een van de voornaamste reden van een Nederlands talent om naar het buitenland te gaan. Omdat daar betere spelers zijn en betere clubs en hen er meer van hen zal worden gevraagd om zich te kunnen handhaven. En dat is nodig om niet stil komen te staan in je ontwikkeling.

Dat er nog mensen zijn die kunstgras durven toe te juichen. Als je qua financiën het gras niet kan onderhouden en degradeert omdat het allemaal te veel geld kost dan heb je niks te zoeken in de eredivisie. Er zijn genoeg alternatieven om je financiën zo op orde te krijgen dat je het gras kan onderhouden. Wel zou ik het top vinden als bijvoorbeeld de KNVB elke club met kunstgras €150.000 startpremie geeft om dit te kunnen bewerkstelligen.

1 juni 2018 om 08:11

Waarom? Ze hebben lang geprofiteerd (zowel sportief als financieel) en hebben nog een paar jaar de tijd om de centen bij elkaar te schrapen. Die startpremie kunnen ze beter uitkeren als subsidie aan de clubs die altijd hebben geïnvesteerd in gras zoals het heurt.

1 juni 2018 om 11:47

Dus clubs met kunstgras hun investering te snel laten afschrijven voor iets wat gewoon mag vind je een goed idee?

1 juni 2018 om 13:07

Ja hoor. Zeker als je ziet dat ook kunstgras een beperkte levensduur heeft en de regeling pas over enkele jaren is. Is een veld nu al afgeschreven, dan kan de club alvast gras aanleggen zodat ze het over een paar jaar versnelt hoeven af te schrijven.

Zal tijd worden had nooit toegestaan mogen worden maar beter laat dan nooit , opzouten met dat kunstgras een goede grasmat is niet zo moeilijk hoor .

1 juni 2018 om 09:41

In de Arena heeft dat toch aardig wat moeite gekost ;-)

Naar mijn mening raakt NL steeds meer achterop op de concurrerende competities. Doordat de clubs juist niet makkelijk degraderen. Ik vind dat je niet eens nacompetitie moet spelen, dat is toch onzin. De laatste en voorlaatste moeten rechtstreeks degraderen. De clubs die eerste en tweede in JL eindigen moeten gewoon promoveren. Dat is hun verdienste, ze zijn niet voor niets namelijk eerste en tweede geworden toch. Dat moet de doorslaggevende factor zijn en niet de nacompetitie. De beslissende duel in de nacompetitie bestaat uit twee wedstrijden. Daar staat veel druk op. Daarnaast wordt het duel nog eens door de scheidsrechters in negatieve zin beã¯nvloed. Dit moet ook bij tweede- en derde divisie. Op die manier leren clubs beter in te kopen en investeren. Dat zie je nu ook met Twente. Natuurlijk is het een grote club een jammer dat ze degraderen. Maar dat is wel de realiteit.

1 juni 2018 om 08:20

De laatste 3 jaar heb je steeds 2, 2 en 3 teams die degraderen, dus het degraderen gaat redelijk makkelijk. Ik snap best dat je niet wilt dat bijvoorbeeld de nr 8 kan promoveren, maar met dit promotie systeem houd je veel spanning wat meer kijkcijfers en dus ook geld op leverd. Dat is gewoon de afweging die je maakt. Of de beste(nr1, 2 en 3) laten promoveren, maar een saaiere competitie hebben. Of een uitgebreid play off systeem met periodetitels wat veel kijkcijfers en geld opleverd. Ik denk dat door dit systeem het algemene niveau van de jupiler league wel hoger is. Play offs is ook zowat het enige van de jupiler league wat ik kijk.

1 juni 2018 om 09:44

Het gaat om het maken van een juiste afweging, amusementswaarde mag niet het algehele belang overstijgen. Een club die de laatste periode pakt, als nr 8 in de JL eindigt, heeft op basis van algehele resultaten naar mijn mening niets te zoeken in de Eredivisie. Dat kan toch niet opwegen tegen de kijkcijfers en het geld? Laat de periodewinnaars dan spelen om een geldprijs i.t.t. promotie.dan kunnen ze in het nieuwe seizoen investeren om rechtstreekse promotie af te dwingen (wat uiteindelijk weer ten goede komt van het niveau in de Jl.)

Heel goed, voor amateurvoetbal is kunstgras geweldig maar in de top voegt het niet zoveel toe. Het is inderdaad beter dan een knollenveld of een zandvlakte die je vaak bij een amateurclub hebt maar echt goed gras is gewoon nog beter. Alle toplanden spelen op echt gras dus dan is het voor onze talenten handig om ook wekelijks op echt gras te spelen. Bovendien heb je niet meer het probleem dat spelers niet meer naar de eredivisie willen komen omdat er kunstgras ligt. We moeten er alleen wel voor zorgen dat de kosten een beetje eerlijk verdeeld worden.

1 juni 2018 om 09:49

Voor 10 jaar geleden lag er op (bijna) ieder (hoofd)veld gewoon gras. Dat je de bijvelden (zoals trainingsvelden) voorziet van kunstgras is geweldig voor amateurvoetbal. Ieder hoofdveld van ook amateurverenigingen zou van gewoon natuurgras moeten zijn.. De selecties op veld 1, andere teams op de bijvelden. Maak het maar een privilege om er op te mogen voetballen...

1 juni 2018 om 09:57

Daar heb ik persoonlijk niet zo zin in. Ik betaal met contributie en de relatief hoge bierprijs al voor de ballen, broodjes en al dat soort dingen van de hogere teams en heb niet zo zin om ook nog voor een natuurgras veld te betalen waar ik zelf nieteens op mag voetballen. Eredivisie clubs krijgen genoeg inkomsten om een natuurgrasveld te onderhouden, Jupiler League clubs of hoge amateur teams hebben het al moeilijk en voor alles daaronder zou het verplichten grote onzin zijn. Dan krijg je situaties dat de lagere teams betalen voor het veld van de hogere teams. Daar pas ik dus voor, ze krijgen (bij mijn club in ieder geval) al genoeg!

1 juni 2018 om 10:29

Tsja dat zijn reacties die je vaker hoort van lagere teams. Ken je de kosten voor een kunstgrasveld? En wist je dat die ook niet onderhoudsvrij zijn? Ken je de kosten voor onderhoud van natuurgras BIJ Amateurs? En ik weet niet hoe het bij jullie gemeente of stad gaat, maar vaak draaien zij voor het onderhoud van natuurgras op.

Omdat jij op kunstgras voetbalt moet iedereen er op voetballen?
Met die ballen die je vanuit het zuipen financiert voetbal jij ook, en bovendien drinken ze bij de amateurs in de selecties ook wel. Een selectie trekt ook sponsoren, jullie wellicht ook, maar waarschijnlijk wel in mindere mate :-) Als jij in Ajax A1 had gevoetbald dan zou je ook iedere wedstrijd in de Arena willen voetballen omdat het anders niet eerlijk is?

Het gaat mij op de charme van natuurgras en dat het doodzonde is dat er bij de meeste amateurverenigingen alleen nog maar kunstgras te vinden is.

1 juni 2018 om 11:10

Sommige verenigingen hebben niet de ruimte voor erg veel velden, vooral als ze een beetje stedelijk gelegen zijn. Dan liever 4 kunstgrasvelden zodat iedereen gewoon normaal kan trainen, dan 3 kunstgrasvelden en een hoofdveld waar alleen een paar wedstrijden op worden gespeeld toch?

Heel goed, Almere City FC is er dus klaar voor op alle fronten.
Hopen op een mooi sportief seizoen met een sterke selectie en goede nieuwe trainer!

Ik denk dat je begrip moet hebben voor elkaars situatie en allemaal over je eigen schaduw moet stappen. Topclubs krijgen bij herverdeling tv geld minder budget, kleinere teams bij 16 ploegen meer kans op degradatie. Streep het tegen elkaar weg. En het tv geld kan je ook verdelen in 3 categorieën. De eerste 5 evenveel, de tweede 5 evenveel en de laatste 6 evenveel. Krijg je op alle fronten meer concurrentie en als je goed presteert krijg je wat meer.

Het kan niet zo zijn dat clubs als Emmen, Excelsior, Fortuna, etc. de eredivisie in een houtgreep houden omdat ze niet willen degraderen....deze clubs zijn competitieopvulling en meer niet. Ze moeten hun plaats weten. Het algemeen belang hoort boven het persoonlijke belang te staan. Zo werkt het ook in de samenleving om ons heen. Als het goed gaat met de eredivisie gaat het ook goed met de kleine clubs. Degraderen is part of the game en als die clubs gewoon goed beleid voeren hebben ze niets te vrezen. Een slechte zaak dat de zwakkeren voor de sterken besluiten.

1 juni 2018 om 09:36

En wat is dat algemene belang dan? Alsof de top 3 opeens beter in Europa gaat presteren als als er twee clubs minder in de Eredivisie spelen. Om een betere competitie te krijgen moeten de televisie gelden beter verdeeld worden. Niet zo gek dat je als club hoger eindigt als je structureel (veel) meer geld krijgt.

Daarnaast, wat heb je eraan als supporter van een kleine club als het opeens beter gaat met het Nederlands voetbal. Allemaal leuk en aardig, maar als dat opeens betekent dat mijn club Eerste Divisie speelt, niet omdat ze 18de geworden zijn of via de nacompetitie eruit gegooid zijn, maar omdat we opeens terug naar 16 clubs terug ‘moeten’, heb ik daar niks aan.

Snap overigens niet waar men de illusie vandaan haalt dat toen Nederlandse clubs en Oranje nog wel presteerde op Europees niveau, dat de ‘kleintjes’ toen beter waren, geloof me, dat was absoluut niet het geval. Daarnaast zijn er zat andere landen die in vergelijkbare situaties zitten, en wel Europees presteren.

1 juni 2018 om 10:05

Het gaat niet alleen om de top-3, maar ook om de subtop en de middenmoot. Die moeten ook omhoog qua niveau zodat die weer het niveau van de top omhoog duwen. En nee, je zal niet Real Madrid of Barcelona, Bayern kunnen aanvallen, maar misschien wel De Rosenborgs, de AS Roma's, de Lyons, de Leipziggen e.d. clubs kunnen bijhouden of evenaren. Daar gaat het om en met 16 clubs kan je nog een nacompetitie creëren waardoor je extra wedstrijden op niveau speelt, want laten we wel stellen, als de eerste 6 van dit jaargang nog een minicompetitie zouden spelen, heb je als top club toch meer aan als 4 wedstrijden tegen Emmen en Fortuna, waar je 2e team al van wint.

1 juni 2018 om 10:06

Ik zou de eredivisie juist groter maken. Meer wedstrijden.

Wat moet je nu met minder wedstrijden? Alle inkomsten worden daardoor juist lager.

In europa hebben we niets te zoeken, dus gaan we 4 wedstrijden minder spelen per club.

Oke

1 juni 2018 om 10:54

Soeplepel,
Precies, ik vind als directeur ook dat medewerkers die het minst verdienen gewoon hun plek moeten weten, voor hun 10 anderen! Net als klanten en leveranciers, alleen diegenen die een miljoen komen brengen of waar wij een miljoen naartoe brengen ga ik mee in gesprek, de rest moet gewoon hun kop houden en doen wat de grote jongens zeggen, toch?

De ECV is van iedereen en iedereen heeft, terecht, gelijk stemrecht ongeacht hun ledenaantal of omzet.
,

Wel uitermate grappig dat ' het algemeen belang' door enkele van de leden wordt vastgesteld en iedereen die zich daar niet met hangende oren naar schikt die ' stapt niet over zijn Eigen schaduw heen' .

1 juni 2018 om 11:14

Echt hè. Het algemeen belang is voor iedereen weer anders. Ik vind dat clubs die niet mee willen gaan in de competitie opzet erg goede redenen hebben. Die zien ook dat in België het gat tussen het linker en rechterrijtje alleen maar groter wordt. Niemand daar loopt ook warm voor de play-offs die door het rechterrijtje worden afgewerkt. Dat Belgische model is vooral in het belang van de top 5 en dus is het een beetje arrogant om van hun te noemen dat dat het algemeen belang is.

Goede zaak dat kunstgras wordt afgeschaft. Erg blij mee en hopelijk zullen ook de eerste, tweede en derde divisie snel volgen.

Verder een goede zaak dat de Eredivisie niet wordt ingekrimpt en dat dat Belgische model niet wordt ingevoerd. Dat gaat er namelijk niet voor zorgen dat je structureel beter presteert in Europa. Geld doet dat wel, maar ook met dat Belgische model blijft het gat met andere landen te groot. Wil je een kans maken in Europa dan zal de opzet van de CL op de schop moeten, want zoals die nu is is dat alleen maar in het voordeel van de elite clubs. Het zorgt ervoor dat het gat met de rest van Europa alleen maar groter wordt.

Prima, hoeven we de aanleg van het hybride veld maar een jaartje te vervroegen, zal niet een al te groot probleem zijn.

Goeie zaak. Een beetje BVO moet in staat zijn om een goed bespeelbaar grasveld aan te leggen voor 1 x per 2 weken op te spelen. Als je dat niet lukt dan gelijk de licentie intrekken. Geen geld? Dan maar 2 of 3 spelers minder in je selectie.
Wat een waardeloze uitvinding dat kunstgras

Allemaal onzinmaatregelen. En iedereen zit elkaar maar na te papegaaien en zondebokken te zoeken, zonder enige daadwerkelijke kennis van zaken te hebben. Niets van dit alles gaat helpen, dat kan ik je nu alvast vertellen.

De enige reden dat we als Nederland achterop zijn geraakt is geld, geld en nog eens geld. De voetbalwereld is nou eenmaal in rap tempo veranderd de laatste tien, vijftien jaar, en in mijn ogen niet ten goede. En daar is gewoon voor ons kleine landje niks tegen te doen. De begroting van Ajax, de grootste club die we hier hebben, is werkelijk een lachertje vergeleken bij clubs in de grotere landen. Zelfs in de Engelse eerste divisie zijn er clubs met een (veel) hogere begroting. Een promovendus pakt daar alleen al een bonus die tientallen miljoenen hoger is dan wat Ajax jaarlijks binnenharkt. Een club als, pak 'm beet, Arsenal betaalt rond de 200 miljoen pond alleen al aan salarissen.

En in andere landen is het misschien iets minder extreem, maar die kunnen we financieel ook allang niet meer bijbenen. In Duitsland hebben ook 13 van de 18 clubs een begroting hoger dan 100 miljoen euro. Kijk dan eens naar Feyenoord, nota bene de derde club van ons land. Die hebben 64 miljoen te besteden, oftewel ongeveer evenveel als - pak 'm beet - FC Augsburg. En dan zitten we hier te zeiken over kunstgrasveldjes, het aantal clubs, en of er niet hier en daar een miljoentje meer of minder met tv-gelden geschoven kan worden... Dit, in een (voetbal)wereld waarin er zaakwaarnemers rondlopen die meer geld hebben dan vrijwel iedere club in Nederland. Om je dood te lachen. Kunstgras is niet waardoor we niet meer meetellen. We tellen niet meer mee omdat clubs als West Bromwich Albion en FSV Mainz lachen om de begroting van onze landskampioen.

En tot slot denk ik ook dat een veel groter maatschappelijk probleem nog een rol speelt. Kinderen voetballen nauwelijks nog buiten voor hun plezier. Was ik vroeger elke dag op het voetbalveldje in de buurt te vinden, tegenwoordig zitten kinderen alleen maar met hun kop achter de tablet of smartphone. Of ze spelen liever Fifa op de gameconsole in plaats van een echt potje voetbal.

Nee, tenzij er rigoreuze veranderingen in de voetbalwereld gaan plaatsvinden, moeten we accepteren dat het nooit meer wat wordt met de Eredivisie en dat we gewoon voorgoed tot 'de kleintjes' behoren. Je kan gaan sleutelen aan de opzet van de competitie etc. wat je wilt, helpt toch niks als een degradatiekandidaat uit een ander land lachend een tien keer zo hoog salaris op tafel kan leggen voor dat talent dat je zo graag wilde hebben.

Overigens ben ik niet per se een voorstander van kunstgras. Ik zie mijn club ook liever op gewoon gras spelen. Ik denk dat het 'positieve effect' voor het algemene belang van de Eredivisie alleen vrijwel nihil is als je kijkt naar de bigger picture.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren