Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Gigantisch omkoopschandaal barst los: ‘Dit is een historische dag’

Laatste update:

KIEV - Drie dagen voor de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool kwam er in Oekraïne een gigantisch omkoopschandaal aan het licht. 35 clubs, vijf criminele bendes en 328 personen zouden bij zeker 57 matchfixingzaken betrokken zijn. Dit corrupte netwerk streek naar verluidt 4,2 miljoen euro per jaar op door in Azië in te zetten op wedstrijden uit de Oekraïense competities, waarvan het resultaat op voorhand werd afgesproken. “Dit is een historische dag. Dit is het begin van een grote schoonmaak”, zei bondsvoorzitter Andriy Pavelko op een persconferentie.

Door Gijs Freriks

Tumor
“De straffen voor de criminelen zullen niet beperkt blijven tot administratieve boetes”, voegde preses Pavelko er in Kiev aan toe. “Als het nodig is, verhogen we de straffen voor deze misdrijven en ik weet zeker dat het onderzoek van de ethische commissie resultaat zal opleveren. Dit is tevens een goed signaal naar alle jonge voetballers die mogelijk in de verleiding komen om zich in te laten met crimineel gedrag. Ze moeten aan hun toekomst denken, niet alleen op het voetbalveld, maar ook in het leven.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Het is niet alleen belangrijk om bekend te maken wie zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing, maar het is ook belangrijk omdat we deze bladzijde volledig moeten uitroeien in het Oekraïense voetbal. Ons gevecht gaat door tot deze kankertumor is geëlimineerd”, voegde Igor Kupranets, plaatsvervangend chef van de nationale politie, eraan toe. Volgens Arsen Avakov, minister van Binnenlandse Zaken, zijn niet alleen voetballers, maar ook scheidsrechters, clubvoorzitters- en eigenaren, trainers en ‘commerciële organisaties’ (lees: gokbedrijven, GF.) betrokken bij de zwendel, zo legde de bewindsman uit.

Vijf eredivisieclubs
“Om de ‘juiste’ uitslag van een wedstrijd te regelen, zijn allerlei methoden gebruikt: van het omkopen van spelers, arbiters en eigenaars tot intimidatie en bedreigingen. De beloning voor een zege of een gelijkspel varieerde van 1.000 tot 3.300 euro. Er zijn bij bookmakers in Azië weddenschappen afgesloten en bendes hebben hierdoor enorme winsten ontvangen. Dit heeft deze organisaties tot vijf miljoen dollar per jaar opgeleverd”, aldus Avakov. De onderzoekscommissie gaf geen namen van betrokkenen prijs, maar onder meer FootballHub weet dat in ieder geval vijf clubs uit de Oekraïense eredivisie worden verdacht.

Het gaat om Zorya Luhansk, dat in 2016 in de Europa League nog tegen Feyenoord speelde, Vorskla Poltava, Zirka Kropyvnytsky, Olimpik Donetsk en FK Oleksandria. Onder meer de topclubs Shakhtar Donetsk en Dynamo Kiev blijven buiten schot. In de lagere regionen hebben er invallen plaatsgevonden bij onder meer Arsenal Kiev, Tavrya Simferopol, Helios Kharkiv, PFK Sumy, Volyn Lutsk, Inhulets Petrove en MFC Mykolaiv. Volgens het onderzoek zijn onder meer de recente wedstrijden Sumy-Volyn (1 april) en Mykolaiv-Helios (13 april) gefixt. Bij het laatstgenoemde duel zou Oleksandr Solovyan 150 euro hebben gekregen om het resultaat te beïnvloeden en diezelfde arbiter ontving voor het duel op 1 april ruim 3.300 euro. Solovyan is gearresteerd, samen met drie andere collega’s van het scheidsrechterskorps.

Zorya en Vorskla plaatsten zich dit seizoen via de kampioenspoule voor Europa League-voetbal en als zij zich daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan matchfixing, worden zij waarschijnlijk uitgesloten van deelname aan Europees voetbal. Sergei Makarov, de voorzitter van de competitieorganisatie, wacht de resultaten liever nog even af: “Niet alle clubs zijn even bedorven en betrokken. Er kunnen clubs zijn waarbij iedereen betrokken is, maar er zijn ook clubs die het tegengaan en zelfs spelers naar de leugendetector sturen. Die clubs houden scherp toezicht, verbreken eventueel contracten en sturen schuldigen weg. Bij dat tweede voorbeeld zou ik de clubs niet zo snel de schuld willen geven, dat is alles wat we vragen. We willen ook benadrukken dat er vooralsnog enkel vermoedens zijn”, aldus Makarov.

Mykolaiv
“Er zijn nog geen onderzoeksresultaten of rechterlijke uitspraken gepresenteerd. Als de wetshandhavingsinstanties hun werk hebben gedaan, dan kunnen we wellicht schuldigen aanwijzen en kunnen sommige clubs ook hun goede naam herstellen.” Een van de clubs die uit is op eerherstel, is Mykolaiv. Van die club zouden zeker twee duels, die met Helios en Inhulets, zijn beïnvloed en trainer Ruslan Zabransky schijnt hiervan persoonlijk op de hoogte zijn geweest. In een statement vertelde Mykolaiv ‘groot respect’ te hebben voor de onderzoekscommissie, maar dat men ‘verontwaardigd’ is over de ‘onbegrijpelijke insinuaties in de media over onze club’. “We voelen de drang om deze onbetrouwbare informatie te weerleggen en om onze excuses aan te bieden aan onze club, de stad en de supporters.”

“Het spijt ons zeer dat Mykolaiv een van de vele figuranten is geworden in dit schandaal. De club veroordeelt iedere manipulatie van de voetbalresultaten en wij geloven dat de daders zwaar gestraft zullen worden.” De 46-jarige Zabransky is een icoon van Mykolaiv: als aanvaller speelde hij meer dan 200 duels voor De Boten en sinds 2008 was hij er zowel sportief directeur als trainer. De voorzitter van een andere verdachte club, Tavrya op de Krim, erkent dat er in het verleden matchfixing heeft plaatsgevonden bij zijn vereniging: “Aan het begin van mijn voorzitterschap waren er voetballers, van wie ik de namen niet noem, die gokten en op die manier de helft van onze teams wisten te besmetten. We hebben die jongens eruit geschopt en zeiden: ‘wees blij dat je niet in de gevangenis zit”, aldus Sergei Kunitsyn.

Andriy Shevchenko
Het is onduidelijk wanneer de ethische commissie haar conclusies zal presenteren, maar volgens Nazar Kholodnitsky is het zeker dat dit ‘nog maar het begin’ is. “Ik doe dan ook een beroep aan alle deelnemers aan onze voetbalsport: stop met deze praktijken en houd het bij fair play”, vertelde de eerste vicevoorzitter van de bond in gesprek met Tribuna. Bondscoach Andriy Shevchenko sloot zich daags voor de oefeninterland van donderdagavond tegen Marokko bij die woorden aan: “Dit is niet naar buiten gekomen omdat het kort voor de Champions League-finale was en het op die manier meer aandacht zou vergaren.”

“De tijd was er gewoonweg rijp voor. Want: als iemand iets illegaals doet, dan moet diegene daarvoor gestraft worden. Spelers die betrokken zijn bij matchfixing, zullen overigens niet worden opgeroepen voor de nationale ploeg. Nooit niet. Dan weet de jeugd dat ook maar meteen…”, aldus de voormalig doelpuntenmaker van onder meer AC Milan en Chelsea.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

" Dit corrupte netwerk streek naar verluidt 4,2 miljoen euro per jaar op door in Azië in te zetten op wedstrijden uit de Oekraïense competities, waarvan het resultaat op voorhand werd afgesproken."

Eén ding snap ik dus echt niet. Ik dacht altijd dat matchfixing echt over big money gaat. Dus over tientallen of honderden miljoenen, die via die (vaak illegale) gokmarkten worden verdiend door wedstrijden te beinvloeden. Maar het lijkt mij zo weinig, 4,2 miljoen per jaar.

Ik bedoel, we hebben het hier niet over een paar hobby boefjes en kruimeldiefjes. Dit zijn keiharde criminelen. Waarom zouden die zoveel moeite doen om zoveel mensen (ruim 300) en clubs (35) te bestieren om een paar miljoen per jaar om te zetten? Dat is voor georganiseerde misdadigers toch peanuts, of ligt dit aan mij. Vind het maar een vreemd verhaal.

Ook al dat Dinamo Kiev en Shaktar buiten schot blijven...... Hoezo? Alle clubs zo ongeveer zouden zijn betrokken maar niet de twee clubs die alles winnen? Ook al raar.

Verder vraag ik me ernstig af wat hier uit gaat komen. Er komt een onderzoek, een ethische commissie en dan? Probleem bij matchfixing is en blijft dat het een 'slachtofferloze misdaad' is. Als er al gedupeerden zijn, in wezen, dan zijn dat die illegale goksyndicaten in het Verre Oosten. Boeie dat die opgelicht worden, ..... Tis ook maar de vraag of het bewijs wel rond komt. Eerder bij diverse processen in Duitsland tegen bekende fixers als de Nederlandse Rooie Paultje volgde vrijspraak. Matchfixing is echt bijzonder lastig te bestrijden, laat staan te bestraffen.

En tenslotte, mochten er wel straffen volgen en Oekraiense clubs uit Europa geweerd worden, dan is dat natuurlijk wel weer goed nieuws voor onze Nederlandse clubs. Oekraine staat hoger dan wij staan op de Uefa ranking voor clubs, dus dat kan wekleens positieve effecten hebben op de kansen voor onze clubs op directe plaatsing in de Cl!!! Haaha!

1 juni 2018 om 13:13

Misschien is de UEFA / FIFA wel hun straatje aan het schoon vegen. Bedoel ze hadden al veel coruptie geruchten die de ronde deden en dit is natuurlijk een signaal dat ze daar tegen zijn! Mja een paar kruimel diefjes pakken en dan groots uitpakken met dit verhaal!

1 juni 2018 om 13:14

Wat voor baat zouden Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk dan hebben bij matchfixen? Het zijn overduidelijk de beste twee clubs die nog over zijn gebleven en de rest kan ze niet eens bij houden.

1 juni 2018 om 13:55

1 groot onzin verhaal. De bedragen kunnen sowieso niet kloppen. Een schandaal waarbij honderden mensen zijn betrokken en die nog geen 5 miljoen heeft opgeleverd lijkt me onlogisch. Daarnaast een scheidsrechter uit de hoogste afdeling omkopen met 150 euro. Sorry hoor maar dat is echt niet realistisch.

1 juni 2018 om 17:49

Vergeet niet dat het gemiddelde maandinkomen in Oekraïne maar iets van €250 is. Spelers uit het rechter rijtje, of de lagere klassen zullen echt niet veel meer verdienen. Zeker de scheidsrechters niet. Dus het omkopen hoeft ook niet veel meer te kosten. Ik vermoed trouwens dat die €5.000.000 winst is na aftrek van alle (omkoop)kosten en inleggen bij de wedkantoren.

1 juni 2018 om 21:57

Maat, je hebt echt geen idee. Lees het boek Matchfixing van Declan Hill en geloof me, je kan geen wedstrijd meer kijken zonder dat je bij elk discutabel moment aan de integriteit van de wedstrijd gaat twijfelen. Wat dat betreft meer een tip om het juist niet te lezen, maar mocht je echt geïnteresseerd zijn, lees dat boek.

2 juni 2018 om 10:00

Spandoek

Ja, dat is inderdaad een goed boek. Ik heb die twee boeken van die twee journalisten van VI (knipping en Van Duren) ook gelezen. Hoewel dat laatste boek veel minder harde feiten noemt, die jongens konden ook maar nauwelijks tot die wereld doordringen, is het inderdaad wel zo dat als je dat gelezen hebt je heel anders naar wedstrijden kijkt. En nou snap ik ook opeens dat er veel clubs zijn die hun aftrap nu beginnen met zo'n enorme peer naar voren, meestal gericht op de zijlijn. Je kan dus zelfs inzetten op welke ploeg de eerste inworp van de wedstrijd krijgt. Dus, als die aftrap, bij wijzen van spreken, direct over de zijlijn wordt gerost, kan dat dus kassa betekenen voor fixers.

1 juni 2018 om 21:43

Ik weet niet hoor maar 4,2 miljoen op jaar basis voor een deeltijd job is toch echt niet verkeerd!! En dit zijn de eerste officiële lijken uit de kast!

Zelfs het bal als de CL heeft genoeg punten die wel moeten stinken!

1 juni 2018 om 22:08

nou dat is zon 14.000 euro per man (als alles gelijk verdeeld wordt) per jaar ik mag toch hopen dat omkopen toch wel wat duurder is dan dat en dat ze ook meer willen verdienen dan dit want anders is het toch wel triest hoor

weet ook niet of het een deeltijd job is denk niet dat het even na het eten is van oh ja zeg ff tegen die die en die dat ze 30 euro krijgen als ze matchfixen en zet ff in op uh die uitspelende ploeg ofzo...

georganiseerde criminaliteit duurt wel even en is meestal geen part time job

2 juni 2018 om 03:12

Geloof je echt dat het gelijk verdeelt wordt? De rechtsback van een tweededivisieclub uit Oekraïne verdienen niet meer dan €500 per maand. Dat is daar 2x modaal. Als je een willekeurige spelers dan €1000 geeft, zullen er meer dan genoeg zijn om het te overwegen. En dan hoeft het niet eens om de uitslag te gaan. Je kan genoeg winnen door op de eerste inworp te gokken, eerste corner of eerste gele kaart in de wedstrijd.

2 juni 2018 om 09:52

Vergeet niet dat bij dit soort onderzoeken alleen het bewezen gedeelte officieel bekend kan (mag) worden gemaakt. Waarschijnlijk is er maar 5 miljoen echt bewezen terwijl het waarschijnlijk om veel meer geld gaat, maar in dit stadium van het onderzoek mogen de onderzoekers dat nog helemaal niet stellen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren