Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Celstraf en miljoenenboete voor Falcao vanwege belastingfraude

Laatste update:

Radamel Falcao is door de rechtbank in Spanje schuldig bevonden aan belastingfraude. Hem is een gevangenisstraf van zestien maanden opgelegd en tevens moet de aanvaller een boete van negen miljoen euro betalen.

De 32-jarige Falcao had de cel echter pas écht in gemoeten als hij eerder al eens twee jaar had gezeten, maar dat is niet het geval. El Confidencial meldt dat Falcao in 2012 822.608 euro aan portretrechten had verzwegen en in 2013 bedroeg dat bedrag 4.839.253 euro. Helemaal nieuw is het nieuws van de Spaanse krant overigens niet.

In september meldde Mundo Deportivo al dat Falcao miljoenen euro’s aan portretrechten had verzwegen. De Colombiaan zou de fiscus in juli reeds 8,2 miljoen hebben terugbetaald. Eerder werden ook spelers als Xabi Alonso, Ángel Di María, Ricardo Carvalho, Luka Modric en Marcelo veroordeeld voor belastingfraude.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
24 mei 2018 om 00:40

Inderdaad en ook het woordje fraude is totaal niet op zijn plaats. Voetballers brachten hun portretrechten als merk onder in bedrijven op andere landen, net zoals gewone bedrijven zoals Mcdonalds, Nike of Starbucks dat doen. De Spaanse fiscus ziet bij voetballers dat als het verzwijgen van Spaanse inkomsten daar waar bedrijven het wel gewoon mogen doen. Ze zien boetballers zoals Messi niet als een merk maar als een natuurlijk persoon. De belastingrechter heeft daarom geoordeeld in het voordeel van de Spaanse fiscus. Maar het woordje fraude is veel te zwaar aangezet.

Tsja, dat is toch wel even van een koude kermis thuis komen voor veel spelers. Ik vraag me toch wel af waarom er heel veel spelers/managers zijn geweest in ongeveer dezelfde periode die hier de fout in zijn gegaan. Zou Spanje op dat moment heel laks zijn geweest qua controles en wisten bestuurders/managers hier vanaf en hebben ze dit daarom massaal aanbevolen aan spelers? Zou me niks verbazen eerlijk gezegd, als extra interessant lokkertje, niet wetende dat er achteraf alsnog actie zou worden ondernomen

24 mei 2018 om 00:06

Niet laks, onduidelijk.

Wat deze heren doen is nooit expliciet als illegaal bestempeld tot een paar jaar terug. Een paar jaar terug besloot men schijnbaar ineens dat het niet mocht en zijn ze helaas ook gaan terugkijken naar gevallen die plaatsvonden voor men dat ogenschijnlijke plotse besluit.

In andere landen als Engeland bijvoorbeeld heb je nog steeds nergens problemen mee als je dezelfde tactiek gebruikt. Ronaldo deed het bij United, Sanchez doet het vandaag de dag nog terwijl hij ondertussen veroordeelt is voor hetzelfde in Spanje tijdens zijn periode bij Barcelona. Volgens mij doet Di Maria hetzelfde in Frankrijk en deed Alonso dat bij Bayern ook.

In de meeste gevallen gaat het dan om het in andere landen aangeven van inkomsten uit portretrechten omdat die specifieke landen een gunstigere belastingheffing hebben. Zoals ik zei wordt dat in de meeste landen gewoon geaccepteerd en in Spanje was dat ook het geval tot enkele jaren terug.

24 mei 2018 om 00:44

Het is zoals real8madrid stelt, het mocht altijd gewoon en gebeurt overal. Voetballers brengen zichzelf als merk onder bij en bedrijf en dat bedrijf verstrekt vervolgens overal ter wereld licenties om producten aan de naam van de voebtballer te koppelen. Net zoals Starbucks en al die andere frachise ketens dat doen.

Dus Nike lanceert een wereldwijde reclase campagne met als boegbeeld Messi in de reclame spotjes. Dan betaald Nike geld aan het bedrijf dat de licentie beheert. De Spaanse fiscus accepteerd dat niet en ziet het als persoonlijke inkomsten voor Messi en omdat die in Barcelona woond, vinden ze dat hij daarover loonbelasting moet betalen.

Voor een Starbucks vestiging in Madrid accepteerd de fiscus het wel dat ze de licentie rechten van een bedrijf in het buitenland afnemen. Die kosten mag de francise nemer in Madrid gewoon aftrekken van de winst.

24 mei 2018 om 13:47

Speedyafc

"het is zoals real8madrid stelt, het mocht altijd gewoon en gebeurt overal. Voetballers brengen zichzelf als merk onder bij en bedrijf en dat bedrijf verstrekt vervolgens overal ter wereld licenties om producten aan de naam van de voebtballer te koppelen. Net zoals Starbucks en al die andere frachise ketens dat doen."

Dit is natuurlijk gewoon exact de kern van het 'probleem'. Wat hier aan de orde is, is een constructie die is bedacht door fiscaal jurisren met als doel het ontwijken van belasting. Want ga maar na. Het gaat om constructies waarbij het doel is om de belastingregels in Spanje te omzeilen. Exact, zoals jij ook aanhaalt, zoals Starbucks, Google, Microsoft, etc. etc. doen.

Dit betekent dus dat de Spaanse schatkist jaarlijks miljoenen misloopt. Want in feite gaat het om portretrechten die naar het buitenland 'gesluisd' worden terwijl het in wezen gaat om een contractuele relatie binnen Spanje (voetbalclub versus voetballer). Daar heeft dat buitenland eigenlijk niets mee te maken, toch? Maar omdat de belastingtarieven in dat andere land gunstiger zijn, wordt de fictie gehanteerd dat het om buitenlandse bedrijven en activiteiten gaat, terwijl dat niet zo is. Overigens, aan de Zuid as wemelt het van de Trustkantoren en birvenbus Bv's die op exact deze basis werken en zo niet alleen belastingvoordelen boeken maar zelfs erin slagen om ook nog eens je gehele wereldwijde omzet en winst door Nederland heen te halen en naar belastingparadijzen weg te sluizen.

Vinden we het dan gek dat de Spaanse overheid dit een halt toe roept? Okay, we kunnen natuurlijk een boom opzetten over hypocrisie en zo, maar het lijkt mij dat juist de getroffen spelers hier zélf al zo hypocriet zijn als de neten door met dit soort constructies te werken. Los daarvan, als nu blijkt dat die opgezette constructies dus achteraf toch niet werken (want ze krijgen allemaal van die nahefingen en gevangenisstraffen opgelegd) dan moeten die spelers zich niet beklagen bij de Spaanse overheid maar bij hun adviseurs die deze ontwijkingsroutes bedacht en geadviseerd hebben. Want die mensen hebben kennelijk prutswerk geleverd.

Ik denk eerder dat dit ligt aan de staat Spanje dan aan al die voetballers. Ik las laatst ergens dat veel van de "belastingfraude" zaken die voetballers aan hun broek krijgen vooral te maken hebben met portretrechten. Die portretrechten zouden dan inkomsten zijn in een ander land en je betaald belasting in het land waar je de inkomsten binnen krijgt, Spanje zou vinden dat portretrechten die iemand ontvangt altijd in Spanje betaald moesten worden.

Weet iemand hier meer vanaf?

24 mei 2018 om 00:08

Precies wat jij zegt inderdaad. Zoals ik hierboven aangaf gaat het inderdaad om inkomsten uit portretrechten die ergens anders worden aangegeven. Deze tactiek wordt in vele andere landen zoals Engeland overigens wel geaccepteerd.

24 mei 2018 om 00:10

Wat ik ervan begrijp is dat de voetballers veel gebruik maakte van schimmige constructies om deze inkomsten te verbergen. Daarnaast heeft in meerdere zaken een rechter uitspraak gedaan, het heeft dus alles te maken met de voetballers zelf en niet met de staat Spanje.

24 mei 2018 om 00:47

Het is precies zoals je stelt, de portret rechten zijn ondergebracht bij een bedrijf in het buitenland. Die verkoopt wereldwijd licenties. De inkomsten vloeien naar het bedrijf dat de rechten beheert. zolang het geld er niet uit gehaal word door een voetballer in Spanje, wordt er geen belasting over betaald.

De Spaanse fiscus accepteerd dit niet meer en ziet het als directe inkomsten van de spelers. En omdat ze die inkosten niet opgeven aan de Spaanse fiscus, zien ze het als fraude. Overigens hebben sommige voetballers de constructie wel opgegeven aan de fiscus, zoals Ronaldo om niet van fraude beschuldigd te kunnen worden.

Hij heeft 4 jaar geleden ook het wereld kampioenschap moeten missen dan zal dat nu wel heel smakeloos zijn.

Blijft opvallend dat het allemaal op om buitenlandse voetballers gaat.. en vrij veel ook nog.eens een keer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren