Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Waarom de Champions League van groot belang is voor de voetbaldwergen

Laatste update:

GIBRALTAR - Twaalf dagen na de finale in Kiev, nog zelfs voor de start van het WK, wordt er alweer geloot voor de allereerste ronde van de volgende editie van de Champions League. De eerste voorronde wordt doorgaans afgewerkt onder de radar, vooral omdat deze deelnemers er vaak snel weer uitvliegen. Toch is het kansloze avontuur in de Champions League van groot belang voor de allerkleinste voetbaldwergen.

Door Chris Meijer

Víkingur Gøta, Trepça’89, Hibernians, Infonet Tallinn, Alashkert, Santa Coloma, The New Saints, Europa FC, Linfield en La Fiorita: het zijn namen die zelfs bij de meest doorgewinterde voetbalfans waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen. Het waren vorig seizoen de deelnemers aan de eerste voorronde van de Champions League. Alle tien clubs waren na de tweede kwalificatieronde alweer gesneuveld. Sportief gezien biedt deelname aan de eerste kwalificatiereeks van de Champions League dus weinig perspectief. Uiteraard is het spelen in Europees verband een mooie uitdaging voor de voetbaldwergen, maar doorgaans is het zelfs, indien de tweede ronde wordt behaald, tegen clubs uit landen als IJsland, Slovenië, Bosnië-Herzegovina en Finland een kansloze missie.

In financieel opzicht is deelname aan de eerste kwalificatieronden van de Champions League echter een stuk interessanter. De startpremie in de eerste fase van het miljardenbal bedroeg vorig seizoen 260.000 euro, terwijl een club bij het overleven van één ronde 540.000 euro bij kan schrijven. Ter vergelijking: de Noord-Ierse topclub Linfield werkt jaarlijks met een begroting van circa 570.000 euro. Een interessante loting in de tweede ronde kan in financieel opzicht een dubbele meevaller betekenen. Zo stuitte Linfield vorig seizoen in de tweede kwalificatieronde op Celtic, waardoor de totale inkomsten uit de eerste twee voorronden van de Champions League door televisiegelden toenamen tot meer dan één miljoen euro.

Linfield en Celtic betreden het veld voor de tweede voorronde van de Champions League.

Logischerwijs kunnen die inkomsten uit Europees voetbal op termijn een vicieuze cirkel creëren in de kleinste competities van Europa. “In potentie levert kwalificatie voor de Champions League al een jaarbudget op”, zei Linfield-voorzitter Roy McGivern in gesprek met de New York Times. De extra inkomsten die door Europees voetbal worden verdiend, kunnen weer worden gestoken in het halen van nieuwe spelers. Eén deelname aan de eerste kwalificatieronde van de Champions League kan zo al een forse financiële voorsprong opleveren, laat staan wanneer een club een aantal keer op rij kampioen wordt. Zeker in de allerkleinste competities, waar de meeste clubs zich geen fullprofs kunnen veroorloven, kan het geld van de Champions League voor een soort vicieuze cirkel zorgen. Zo ondervinden de competities van Wales (The New Saints, zeven keer op rij kampioen), Andorra (Santa Coloma, vijf keer op rij kampioen), Malta (zes keer Valletta, drie keer Hibernians, twee keer Birkirkara in de laatste elf seizoenen) en Noord-Ierland (drie keer Crusaders, één keer Linfield in de laatste vier seizoenen) de laatste jaren de gevolgen van het Europese prijzengeld.

Het effect daarvan wordt versterkt doordat het prijzengeld uit de eigen competities dusdanig laag is, waardoor de verschillen alleen maar toenemen. “We hebben hier eigenlijk geen manier om geld te verdienen voor de club. Alles wat binnenkomt, is prijzengeld van de Champions League of de Europa League. Het is het belangrijkste onderdeel van ons budget. Met het bedrag dat we van de UEFA krijgen, moeten de reis, het hotel, het eten en de bonussen voor het team betaald worden. Er blijft altijd wel wat over wat mee kan naar het budget voor volgend seizoen”, zei Annabel Llevot van het Andorrese Santa Coloma in gesprek met These Football Times. McGivern van Linfield voegde daar aan toe: “Er komt hier weinig publiek kijken, dus het geld uit Europa brengt je naar het volgende level.”

Dit seizoen heeft de UEFA het kwalificatietoernooi voor het miljardenbal op de schop gegooid. De zogenaamde preliminary round, waarvoor op 12 juni geloot wordt, gaat tussen de kampioenen van Gibraltar (Lincoln Red Imps), San Marino (kampioen nog onbekend), Kosovo (Drita) en Andorra (Santa Coloma). De clubs uit de laagst geplaatste landen werken een minitoernooi af op één speellocatie, met een halve finale en een finale. Het Victoria Stadium in Gibraltar is aangewezen als de eerste gastheer voor de preliminary round, die tussen 26 en 29 juni afgewerkt wordt. Zelfs deelname aan de allereerste voorronde zal al een mooi bedrag opleveren voor de voetbaldwergen, omdat de UEFA de premies voor de volgende editie van de Champions League heeft verhoogd. Daarnaast stromen de verliezers van de preliminary round door naar de tweede voorronde van de Europa League, terwijl een nederlaag in de eerste voorronde van de Champions League vorig jaar nog direct exit betekende op het Europese podium. Zodoende wacht er voor deze clubs in ieder geval nog één betrekkelijk lucratief tweeluik, want ook in de Europa League zijn de premies relatief hoog voor de clubs uit de kleinste competities.

De winnaar van de preliminary round heeft in financieel opzicht als vanzelfsprekend het meeste profijt. De winnaar van het minitoernooi plaatst zich voor de eerste kwalificatieronde van de Champions League, waarin de 31 kampioenen van de nummers 20 tot en met 51 op de coëfficiëntenlijst van de UEFA instromen. Ook de verliezers van deze ronde krijgen nog een herkansing in de Europa League. Een ronde verder stromen de vier kampioenen van de nummers zestien tot en met negentien in (Roemenië, Kroatië, Denemarken en Wit-Rusland), waarna in de play-off de kampioenen van plaats twaalf en plaats dertien van de coëfficiëntenlijst (Nederland en Zwitserland) erbij komen. PSV speelt, doordat de winnaar van de Champions League zich al geplaatst heeft voor de groepsfase, één voorronde. Deelname aan de kwalificatieronde levert de Eindhovenaren al acht miljoen op, terwijl men sowieso zal deelnemen aan de groepsfase van de Europa League.

Ajax moet drie voorrondes overleven om de groepsfase van de Champions League te bereiken. In de eerste kwalificatieronde voor niet-kampioenen stuiten de Amsterdammers op Sturm Graz of PAOK Saloniki. Een ronde later stromen Spartak Moskou, Benfica, Dynamo Kiev, Standard, Fenerbahçe en de nummer twee van Tsjechië (Slavia Praag of Sigma Olomouc) in. Daarna wacht nog één play-off, waardoor twee ploegen zich via de kwalificatiereeks voor niet-kampioenen zullen verzekeren van deelname aan de groepsfase van de Champions League. Voor de voetbaldwergen zal het Europese avontuur dan alweer een tijdje voorbij zijn. In sportief opzicht zijn de eerste voorrondes als heel Europa nog op vakantie is voor de kleinste clubs weinig uitdagend, maar financieel gezien worden de Europese kwalificatiereeksen steeds interessanter.

Gaan Ajax en PSV zich via de voorrondes kwalificeren voor de Champions League?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

PSV nu ?? Ajax 2018/2019 ??
Reacties

Ik hoop van harte dat zowel Ajax alsmede PSV doorstromen naar het hoofdtoernooi van de CL. Hangt uiteraard van wat factoren, maar hopen dat het meezit... op tijd de selectie klaar hebben, gunstige loting etc! We zullen zien 🙂

21 mei 2018 om 10:06

Gaat toch heel moeilijk worden voor Ajax als ik zie wie ze in de derde ronde (als ze de tweede ronde overleven) al tegen kunnen komen. En daarna nog een ronde.

21 mei 2018 om 15:28

In principe is het voor de competitie beter wanneer het volledige champions league bedrag naar PSV gaat. Ajax heeft geld zat en zal er niets meer of minder omdoen, behalve oppotten. Daar wordt de competitie niet beter van

21 mei 2018 om 22:52

Wat een drogreden is dat zeg....
Kan je net zo goed ieder jaar de EL en (v-)CL tickets weggeven aan clubs die dat nog niet hebben gehaald... om even de competitie te spekken zeg maar.

Zijn er advocaten/juristen (/in opleiding) aanwezig op dit forum?
Is het überhaupt eigenlijk wel legaal de CL opzet, volgens de EU regelgeving?
Dat clubs én landen voorkeur behandeling krijgen lijkt mij namelijk niet geheel zuiver, maar ik ken de wet/regelgeving daarvoor niet goed genoeg. Ben toch benieuwd.

21 mei 2018 om 09:03

Zij krijgen toch geen voorkeursbehandeling? Die hebben zij toch afgedwongen? Je mag een club of land toch belonen voor prestaties?

21 mei 2018 om 13:06

Je bedoelt dat Spanje, Italie, Duitsland en Engeland hebben lopen dreigen een eigen internationale competitie op te zetten wanneer Uefa deze landen niet 4 tickets voor de CL afgeeft?

21 mei 2018 om 13:26

En precies waar komt dat terug in dit artikel? Dus nee, dat bedoel ik niet.
Ik doelde op de coefficienten. Als Spanje meer clubs heeft die later instromen dan een ander land, is dat omdat zij dat op basis van coefficienten hebben verdiend.

21 mei 2018 om 15:25

Oke, ik zal mijn punt op een andere manier proberen uit te leggen, beetje scheve vergelijking wellicht en totaal out of the box maar het gaat om het idee.

EU heeft bepaald dat er slechts 16 mobielen per jaar op de markt mogen komen. Dit vanwege het milieu en simpelweg omdat de grondstoffen opraken.
Apple en Samsung hebben de grootste marktafzet. EU bepaald dat Apple en Samsung ieder 4 mobielen per jaar op de markt mogen uitbrengen. Nokia en Blackberry ieder 2 per jaar, en dan nog 4 merken ieder 1 per jaar.
Wil Nokia ook 4 mobielen per jaar uitbrengen, moeten ze ervoor zorgen dat zij de marktafzet van Apple of Samsung afsnoepen, zodat ze van positie ruilen. Lukt dat niet, blijft het bij max 2 per jaar.
Wil merk X, dat nu maar 1 per jaar mag uitbrengen, 4 per jaar uitbrengen, moeten zij eerst Nokia of Blackberry markafzet afsnoepen om naar 2 per jaar te gaan, om dan vervolgens Apple of Samsung markafzet af te snoepen om die 4 te behalen.

Is dat eerlijk? Reeel? Uberhaupt toegestaan?
Denk het niet. De markt is open, ieder moet even veel kansen krijgen.

Ik zeg niet dat iedereen de CL in moet, of ieder land 4 deelnemers moet hebben. Alleen dat de verdeling nog schever is dan de toren van Pisa. We krijgen niet even veel kansen.

21 mei 2018 om 16:24

Maar zo kunnen we heel veel dingen doen. Waarom mogen maar 20 ploegen meedoen in de PL? Waarom moeten sommige ploegen eerst promoveren vanuit de League 1 en dan de Championship?

Waarom heeft Noord-Brabant zo veel profclubs en Flevoland zo weinig?

Er is bepaald dat er een maximum is, in de PL 20, in de CL is dat een vastgesteld aantal. Dan moet worden bepaald hoe je dat indeelt. Waarom zou je niet landen mogen belonen voor goede prestaties? Ja, de verdeling is scheef, maar 1 club uit Spanje voegt meer toe dan 4 uit San Marino. Het is het toernooi van de beste clubs van het continent, dus mogen de beste clubs uit de beste landen meedoen. En iedereen weet dat er meer clubs zijn in die categorie in Spanje dan in Nederland, dus mogen meer Spaanse clubs meedoen.

Kijk, als dat nou vast stond, was ik het met je eens geweest. Dat was oneerlijk. Maar nu is het bepaald door resultaat. Als clubs uit San Marino ineens goed gaan presteren, stijgen zij op de coefficientenlijst, krijgen zij meer en betere tickets, etc. totdat zij eerste staan. Zij hebben dus een eerlijke kans.

Alleen omdat de clubs uit San Marino natuurlijk nooit kunnen opboksen tegen clubs uit landen als Slowakije, laat staan uit landen als Spanje, lukt dat ze niet.

Ik vind je voorbeeld van de telefoons erg communistisch. Althans, ik krijg dat idee, omdat je eigenlijk zegt dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Maar in een commerciële wereld werkt dat gewoon niet zo. Het zou toch ook raar zijn dat, wanneer ik nu een bedrijf opricht in een markt met 3 andere aanbieders, ik direct 25% van de markt in handen krijg?

Daarbij, als Nokia wil stijgen in marktaandeel, moeten zij dat afsnoepen van een ander. Zo werkt het nu ook. Dat is toch ook logisch en normaal? Je moet maar presteren om iets te verdienen.

Misschien dat het komt door leeftijd hoor, onze verschillen in mening. Ik heb geen idee hoe oud je bent, maar ik ken de CL eigenlijk niet anders dan zoals hij nu in elkaar steekt. En ik vind die coefficienten juist heel erg eerlijk. Ik vind het ook een heel mooi systeem. Nederlandse ploegen presteren slecht? Prima, slechtere tickets. En misschien dat jij nog de oude CL kent, toen de verdelingen minder scheef waren, en misschien heb jij daar mooie herinneringen aan.

Ik zeg ook niet dat ik 100% tevreden ben met de huidige verdeling natuurlijk, dat Engeland en Spanje 4 tickets voor de groepsfase krijgen vind ik te veel van het goede, maar ik vind het wel logisch dat zij meer en betere tickets krijgen dan clubs uit landen als Andorra.

21 mei 2018 om 16:26

Vind dit een rare vergelijking. Je kan toch niet de plaatsen van de Champions League niet vergelijken met het marktmechanisme.

21 mei 2018 om 14:47

@jordyb je moet gewoon realistisch zijn en het is gewoon zo dat de neutrale kijker uit het buitenland niet warm draait voor teams uit Nederland, Denemarken, Schotland, Noorwegen, Cyprus, Zwitserland, Belgie etc. die willen de beste spelers ter wereld zien en die spelen bij de teams uit de topcompetities. aangezien de Fifa graag wil fnancieel winst wil maken willen ze daarom een Champions League toernooi met de meest aantrekkelijke selecties en teams en die komen niet uit een Nederland of Zweden

21 mei 2018 om 15:29

20 jaar geleden werd het buitenland anders wel warm van Ajax hoor.
Het is een sneeuwbal effect. Rijke clubs krijgen privileges en blijven groot en rijk en dus eenvoudiger om die ''sterren'' aka ''broodvoetballers'' onder contract te hebben en of houden. Gat met middenmoot en lager dan dat worden groter en groter en het word moeilijker om die gat te dichten.

Persoonlijk word ik niet meer warm van de CL. Elk jaar hetzelfde verhaal. Boring TM.

21 mei 2018 om 15:46

@jordyb daar heb je wel een punt inderdaad maar het betekend wel dat de Champions League de komende 10 jaar nog saaier gaat worden. de clubs uit de kleine landen kunnen namelijk de teams uit de grote landen geen serieuze tegenstand bieden waardoor het al helemaal op voorhand duidelijk word wie de Champions League gaat winnen. het word dan nog voorspelbaarder als nu

21 mei 2018 om 18:05

Jordy b dat is een leuk punt maar hoe kan het dan dat ajax nu is waar het nu is. Hoe kan het dan dat de grote ploeg uit het verleden nu al een aantal jaar geen kampioen kan worden in de eredivisie. Als het een echt sneeuwbal effect was dan kwamen er nu maar weinig clubs in de buurt van ajax. Helaas rolde de sneeuwbal de andere kant op....

22 mei 2018 om 00:10

@alfonsekcei Dat is te makkelijk. Het financieel verschil van Ajax tov de andere is pas enkele jaren. Je ziet nu langzaam het verschil komen. Ajax kan inmiddels elke speler van elke Nederlandse club kopen. Als zij geen buitenlandse concurrentie zouden hebben. En dat is het probleem. Ajax moet concurreren met veel kapolitaalkrachtigere clubs uit het buitenland. Als zij dus een speler willen kunnen zij alleen de Nederlandse clubs aftroeven. Aangezien je ook nog in een competitie speelt waar veel minder sponsorgeld en slechts een beperkt aantal spelers heen wil en Tada... je weet waarom er voor Ajax niet allemaal vanzelf gaat. Het gat tov de “grotere” competities wordt alleen naar groter.
Men vergeet echter 1 ding....doordat de verschillen groter worden wordt de Europese top ook steeds smaller. Dit zal er voor gaan zorgen dat de nu nog “speciale” wedstrijden steeds vaker gespeeld worden. Daardoor zal verzadiging optreden en daarnaast zullen er mensen gaan afhaken omdat er geen “eigen” clubs mee doen. Kortom, tis een questi van tijd voor dat men iets anders zal moeten gaan bedenken.

22 mei 2018 om 04:13

Komt er van als je een club een nv maakt. Als de aandeelhouders willen dat speler verkocht wordt, wordt hij ook verkocht. En iedereen kan aandeelhouder worden.

Ik ben vaste bezoeker van de noord Ierse competitie, support glentoran, en de Champions League verziekt de hele competitie. Juist in deze competitie kan het voetbal puur zijn, nog niet beïnvloed door het grote geld, maar op deze manier is het klaar. Alle respect voor de Crusaders (check het logo eens) maar de club is helemaal niet zo groot in noord Ierland. Clubs als Cliftonville, Glentoran en Linfield horen de competitie de domineren maar die kans is nu helaas verkeken. Verdubbeling van het budget betekent gewoon absolute dominantie.

Wist niet dat er zelfs al in de eerste voorrondes startgeld wordt uitgekeerd. Best aardige bedragen, zelfs na aftrek van allerlei kosten.

Nou ik vind het vet saai worden in de CL steeds dezelfde ploegen die winnen

De CL is een grote grap. Dat een kampioen voorronde moet spelen is lachwekkend. Ben je kampioen van een klein land dan begrijp ik het nog wel, maar geef 16 landen een directe plek en ga daarna de plaatsen verdelen op basis van prestaties, maar niet meer dan 3 plekken per land. Ik vind de huidige opzet schandalig en een manier om het voetbal buiten de grote landen kapot te maken. Het is een feest voor de grote landen en bij de Uefa hebben ze niet de ballen om een eerlijk toernooi op te zetten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren