Dramatisch seizoensslot voor Sporting Portugal ondanks goal Dost

Sporting Portugal heeft de tweede plek in de Liga NOS op de slotdag van de competitie uit handen gegeven. Ondanks een doelpunt van Bas Dost gingen os Leões zondagavond onderuit bij Marítimo: 2-1. Omdat Benfica gelijktijdig wel won van Moreirense (1-0), neemt die club de tweede plek over van Sporting. Daardoor gaat Benfica de derde Champions League-voorronde in en moet Sporting in principe genoegen nemen met de derde voorronde van de Europa League. Dit kan nog deelname aan de groepsfase worden, indien o Leões volgende week de bekerfinale van Aves weten te winnen. Dost sluit het seizoen af met 27 doelpunten; alleen Jonas (34) van Benfica maakte er meer.

Marítimo - Sporting Portugal 2-1
Na een halfuur leek Sporting een doffe dreun te incasseren, want Joel Tagueu kopte het openingsdoelpunt binnen na een vrije trap. De bezoekers herstelden zich echter vrijwel direct, want uit de aftrap ontstond de gelijkmaker van Dost. De Nederlander liep zich vrij in het strafschopgebied, werd gevonden Gelson Martins en plaatste de bal achter keeper Amir Abedzadeh. Op dat moment had Sporting de tweede plek virtueel in handen, omdat Benfica voor eigen publiek niet scoorde tegen Moreirense. Na 51 minuten kwam Benfica echter op voorsprong en dus had Sporting weer een goal nodig om als tweede te eindigen. Die kwam er niet meer. Sterker nog: in de blessuretijd trok Marítimo het duel naar zich toe door een treffer van Gevorg Ghazaryan.

Benfica - Moreirense 1-0
Benfica had een beter resultaat nodig dan Sporting en zocht vanaf de eerste minuut naar de overwinning. De kampioen van de afgelopen vier jaar slaagde er echter niet in om Moreirense de wil op te leggen: ondanks enkele kansen bleef het voor rust bij 0-0. In de openingsfase van het tweede bedrijf bood een penalty uitkomst. Een handsbal van Alfa Semedo in het strafschopgebied werd bestraft door de arbitrage en Jonas bleef kalm vanaf de strafschopstip. Benfica hield die voorsprong vast in het restant van de tweede helft en voorkwam de slechtste eindklassering in de Liga NOS sinds het seizoen 2008/09.