Feyenoord trekt aan langste eind in bizarre slotfase tegen Heerenveen

Feyenoord heeft het seizoen afgesloten met een 2-3 overwinning op sc Heerenveen. Het duel leek uit te monden in een eenvoudige overwinning voor de Rotterdammers, na een dubbelslag van Steven Berghuis, maar in de tweede helft zetten vier minuten de wedstrijd op zijn kop. Heerenveen kwam op gelijke hoogte en miste een penalty, waarna Bilal Basacikoglu de eindstand bepaalde. Wel zijn de Friezen als nummer acht zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Berghuis maakte nog een kleine kans op de topscorerstitel, maar moest daarvoor wel meerdere keren scoren in het Abe Lenstra Stadion. Het was voor Feyenoord een van de weinige dingen die nog op het spel stond. De bekerwinnaar kon niet meer stijgen of dalen op de ranglijst, terwijl Heerenveen nog niet zeker was van deelname aan de play-offs. Desondanks waren de eerste mogelijkheden voor Feyenoord. Na enkele goede kansen voor Jean-Paul Boëtius was het Berghuis die de score opende: de buitenspeler trok naar binnen en schoot van afstand in de rechterhoek.

Voetballend lukte het Heerenveen niet om Feyenoord af te troeven. Een standaardsituatie leverde wel een nijpende situatie op: een indraaiende vrije trap van Yuki Kobayashi spatte na achttien minuten uiteen op de kruising. Bij Feyenoord bleef Berghuis de gevaarlijkste man en de clubtopscorer was na 25 minuten dicht bij een tweede treffer. Hij probeerde het opnieuw van afstand, maar ditmaal belandde zijn geplaatste inzet op de paal. Vervolgens werd een vrije trap van Berghuis over het doel getikt door keeper Martin Hansen.

Dat het tweede Rotterdamse doelpunt van Berghuis kwam, mocht dan ook geen verrassing heten. Enkele minuten voor rust werd hij in het strafschopgebied gevonden door Dylan Vente, waarna Berghuis de rust bewaarde en de korte hoek vond. In de tweede helft leek de voorsprong van Feyenoord relatief veilig. Veel kansen waren er niet, totdat Heerenveen in een tijdsbestek van vier minuten op 2-2 kwam én een penalty miste.

Het was invaller Jordy Bruijn die de spanning elf minuten voor tijd terugbracht. De 21-jarige middenvelder trof even daarvoor het zijnet na een pass van Arber Zeneli, maar rondde het voorbereidend werk van de buitenspeler ditmaal wel af. Even daarna werd een voorzet van Denzel Dumfries binnengewerkt door Jan-Arie van der Heijden en stond het gelijk. Zeneli kon vervolgens de comeback completeren vanaf elf meter, maar zijn zwakke penalty werd gekeerd door Justin Bijlow. Het buitenkansje was ontstaan na een overtreding van Ridgeciano Haps op Bruijn. Het spel golfde plots op en neer en via een afstandsschot van Basacikoglu werd het vlak voor tijd 2-3.

Zie je sc Heerenveen de play-offs om Europees voetbal winnen?